Празното място в политиката

Плакатите - иронична оценка на протестиращите за политическите сили

© Красимир Юскеселиев

Плакатите - иронична оценка на протестиращите за политическите силиОтбелязахме първите сто дни на правителството. Наближава и стотният ден на протест срещу него.


Очакваният, повече от десет дни, отчет на кабинета Орешарски едва ли ще успее да ни убеди в експертостта и полезността на управлението. Единственото всепризнато постижение на правителството е титаничното му упорство да задържи властта. А в конкретната политическа ситуация 100 дни управление под неотслабващ граждански натиск са своеобразен рекорд.


Защото рекорд са и 100-те дни на #ДАНСwithme. Това е най-продължителният непрекъснат протест в демократичната история на България. През 1990 г. демонстрациите продължиха близо 4 месеца, но на два пъти прекъсваха с вярата, че са изпълнили своята задача (т.е. след оставката на президента Младенов и след падането на първото правителство на Андрей Луканов). Жан Виденов подаде оставка след около 40 дни протести. А съвсем неотдавна Бойко Борисов се отказа от властта в 11-ия ден на протести срещу управлението му.
Неочакваното "дълголетие" на сегашното правителство


не се крепи единствено върху ината на БСП и ДПС в комбинация с договорената подкрепа на "Атака". Нито пък върху вменяваната на сегашните протести липса на императивност. Без да пренебрегваме безкомпромисността на протестите през 1990 и 1997 г., не бива да забравяме, че тогава на политическата сцена имаше отчетливо видима опозиция. Във вихъра на общественото възмущение тя бързо бе припозната като носител на нормалността, която да замести абсурдите на управлението.


Днес именно липсата на широко припознат, силен и авторитетен глас на политическия разум подтиква гражданите да продължават да протестират и дава възможност на управляващите да съществуват, "запушвайки очите и ушите си".


В структурата на публичния дебат зее празно място


Гласът на разума, облечен в политическо говорене, на практика отсъства. А това прави невъзможно пренасянето на гражданските искания към арената на политическите решения. Докато това не стане, не само правителството на Орешарски ще има възможността да съществува на принципа "викайте си, не ни пречите", но и обществото няма да има алтернатива.


Вече сто дни управляващите демонстрират, че празното място в политиката, където трябва да се намира гласът на разума, не може да бъде запълнено от тях. След 12 май БСП и ДПС последователно доказват нежеланието си, а може би вече и неспособността си да общуват чрез логично обосновани аргументи. Дори когато се спънат в реалността, те просто стават, отупват се и продължават напред. Само преди дни по повод назначението на скандалната фигура на Петко Арнаудов за шеф на горското стопанство в Царево Сергей Станишев отбеляза: "Важното е котката да лови мишка, нали?" Въпреки че срещу Арнаудов има съдебни дела, лидерът на българските и европейските социалисти се аргументира: "Щом са го избирали два пъти за кмет на Царево, значи явно има доверието на хората." Лесно проверим факт е, че Петко Арнаудов оглавяваше община Царево в продължение на три мандата, през които направи всичко възможно, за да ликвидира защитения статут на природен парк "Странджа".


В тревожната тенденция за пренебрегване на обективната истина участва и ДПС. Откакто оглави партията, Лютви Местан, изградил през годините образ на умерен и красноречив политик, показва предимно способността си да подменя истината с изгодна за себе си версия. Председателят на ДПС категорично отказва да поеме политическа отговорност за избора на депутата си Делян Пеевски и прибягва до формулировки като "експертно-политическо" предложение и твърдения, че казусът "Пеевски" е изчерпан и връщането към него е "добре премислен сценарий". Чий е сценарият никой не разбра, но помним, че именно Местан легитимира Пеевски още в първите дни на парламента, като го постави вдясно от себе си на депутатската банка.


Въпреки че никога не се е отличавала със способност да стъпва върху здравия разум, партия "Атака" също деградира в позициите си. С подкрепата за актуализацията на бюджета партията безвъзвратно загуби възможността да аргументира принципно своите действия пред обществото и симпатизантите си.


Опозицията не се справя по-добре от управляващите


Фактът, че ГЕРБ няма да се чувства комфортно извън изпълнителната власт, беше предварително известен. Но едва ли някой би могъл да предположи поредицата от парадоксални и взаимно противоречащи си действия, които партията предприе, след като остана в опозиция. Първата политическа сила в страната отказа да сформира правителство, след което дори не състави кабинет в сянка, който последователно да атакува предложенията, решенията и назначенията на действащото правителство. Напусна парламента, а след това се върна в него, без да успее да обясни задоволително и двете си действия. Три месеца обмисля мотивите си за внасяне на вот на недоверие към кабинета Орешарски, при положение че дори децата отдавна ги рецитират пред телевизионните камери. След което реши дилемата си – атакуване на цялостната политика на правителството, а малко след това  заяви, че вотът ще е "цялостен, но разделен на части".


През последните сто дни и четирите политически сили в легитимно избрания ни парламент положиха всички усилия да ни убедят, че не искат или не могат да представят и защитят обществения интерес. Фактът, че 70% от българските граждани (според национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч") са убедени, че действията на правителството са в полза на "тесни икономически и политически кръгове", е достатъчно красноречив. А данните за това, че докато мнозинството българи очакват правителството да падне предсрочно, подкрепата за ГЕРБ спада, също толкова красноречиво свидетелства за неспособността на партията на Борисов да се позиционира като изразител на обществените искания.


Извън 42-то Народното събрание политическите субекти, даващи повод за оптимизъм, също не са многобройни. Вместо да се засилват,


надеждите, възлагани на "Реформаторския блок", отслабват


Мудните, често закъсняващи, недостатъчно категорични и недобре поднесени реакции на блока говорят за колебливост и липса на убедителност. Посочването на проблема вече не е достатъчна предпоставка за акумулиране на доверие. Необходимо е на публичния терен да се представи ясна последователност от анализ, действия и политики. За да повярват гражданите, че в политиката освен "лоши" има и "добри", не е нужно да се чака насрочването на дата за нови парламентарни избори; това е въпрос на упорито, всекидневно усилие.


През последните години гласът на разума в българската политика постепенно заглъхва. Последната му победа е членството на България в ЕС, плод на дългогодишни, устойчиви и последователни усилия. Оттогава насам всяка победа на обществения интерес е предимно частична и неокончателна, по-скоро продукт на гражданска съпротива, отколкото на политическо действие. Примери в това отношение са спирането на споразумението АКТА, мораториумът за добив на шистов газ, замразяването на проекта "АЕЦ "Белене", недопускането на поправките в Закона за горите.


Проблемът е, че тези откъслечни победи не формират общ напредък. Става дума за това, че гражданите, веднъж организирали се, успяват да спрат някакво нарушение на обществения интерес – но те нямат капацитета да доведат страната до ново качество, каквото е членството в ЕС. Въпреки опитите си да върне дебата на терена на разума, президентът Плевнелиев страда от същите ограничения. Той не притежава правомощия, чрез които императивно да налага политики. За ново качество – за напредък, а не за отбрана – са нужни съответните политически субекти.


Днес такива не съществуват. Няма ги в Народното събрание, защото всички парламентарно представени политически сили - и мнозинството и опозицията, са прекъснали връзките си с гражданството. Извън парламента съществуват или партии екстремисти, или заченати в епруветки от олигархията, или призраци на вече отмрели политически формирования. Изключение е Реформаторският блок, който обаче не е припознат като носител на "гласа на разума".


Затова този глас чуваме единствено от общността на протестиращите. Те последователно аргументират своята съпротива, но за да се превърне тя в офанзива, е необходимо исканията на гражданите да присъстват във властта като закони, правилници и действия.


Протестът не може да запълни "празното място" в българската политика


нито пък е длъжен да "излъчи" своя партия. Той е полезен такъв, какъвто е – изразител на дневния ред, зад който застават гражданите. Празнината може да запълни само политическа партия, изпълняваща характерната си роля да "предава" исканията на обществото към мястото, където се вземат решенията. Макар по думите на философа Ърнест Гелнер гражданинът да е "политическо животно", а не "човекът като такъв", негово задължение е да контролира и изисква от политиците, а не да бъде такъв. Гражданите не могат да заменят политиците.


Всички политически субекти имат избор: да продължат, както досега, или да възстановят връзката с гражданството. В първия случай със сигурност ще отмрат, във втория – може и да оцелеят. За някои от тях връщането при гражданите е вече невъзможно, за други е въпрос на кардинална и болезнена промяна, а за трети – въпрос на узряване.


Докато обаче мястото на разума в българската политика остава празно, за гражданите няма да има значение кой точно управлява и кой ден на протест предстои. "Протестите са естествено състояние на демократичния процес и те ще съпътстват както това правителство, така и следващите правителства, но не са индикация непременно за трайна политическа дестабилизация", отбеляза Лютви Местан като оправдание на обсадената от гражданите власт. Но без разума като посредник гневни граждани и заинатени управляващи ще се конфронтират все по-отчаяно. А ако това продължи прекалено дълго, накрая може да се окаже, че решението, до което е стигнало обществото, няма нищо общо с разума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Весело

  Празното място не е в политиката. На празното място стоят двата и кусур милиона, които се махнаха от държавата и сега изкарват БВП някъде другаде.

  Тук са останалите пет групи - електоратите на БСП, ДПС, Атака, "наказателният вот" за следващото "чудо" и негласуващите.

  Няма надежда, свиквайте.

  ден година храни.
 2. 2 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не! Това "експозе" в никакъв случай не ме зарежда с оптимизъм. Ние ГРАЖДАНИТЕ не се нуждаем от този стил- "безисходица"!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 3. 3 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Празното място е в това ,че когато трябва да се гласува много хора не отиват да гласуват и после са недоволни.Трябваа да се гласува но и да се мисли преди това.Защото обещанията са си обещания но никога не се спазват от политиците.

 4. 4 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Партиите на прехода са отдавна компрометирани. В България десните партии нямат нищо общо с класическия либерализъм. БСП отдевна е загърбила левите идеи,остана и само лявото говорене. Неолиберализма зарази българските партии,разликите почти липсват. Българите са бедни,има и една съвсем тъничка прислойка от дребни предприемачи ,които оцеляват на магия. Точно тези хора нямат представителство.Настоящите партийни мастодонти работят за едрия корпоративен капитал.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ми как да стане? По-голямата част от протестиращите са чиновници, а цялата страна се задъхва в опитите си да ги изхрани.
  Кой и кого да поведе? В името на какво?

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Много важен извод на авторката: "гражданите... веднъж организирали се, успяват да спрат някакво нарушение на обществения интерес – но те нямат капацитета да доведат страната до ново качество, каквото е членството в ЕС."

  Факт е, че т.нар. граждани яростно се съпротивляваха на ЕС, съпротивляват се и днес, но да си припомним само националната истерия за затварянето на 4-те стари реактора, или драмата на матряла за продажбата на земя на чужденци в конституцията - тогава гражданите показаха пълно безумие. И добре, че все пак имахме някакъв елит, който наложи доброто решение въпреки гласовете на безумието от народните недра.

 7. 7 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li": Да ,наистина. Малките магазинчета и лавки в квартала работят,нито един от собствениците не затвори за да иде на протест. Тези хора не го припознаха за свой.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Празното място"

  Песимистично,но вярно.

 9. 9 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  колкото и да се пънем, няма друг добър вариант освен ГЕРБ и Бойко Борисов. всичко друго е фантазии и плюене

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Докато управляващите партии имат изгода от съвместното управление, ако ще протеста да продължи и 1000 дни те ще си стоят на власт и това дали има или няма алтернатива няма никакво значение. Така, че ако протестът иска да успее трябва да предизвика конфликт между трите партии на които се крепи управлението, а не да крещи малоумно "червени боклуци".

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#9] от "jackdaniels":

  Видяхме го вече "добрия вариант"....Д-р Николай Михайлов:

  Смятате ли, че при едни бързи избори Борисов може да се върне на власт?
  - Би било нелепо, но не и невъзможно. Нужни са коалиционен партньор и патологичен нарцисизъм. Първото условие е под въпрос.
  Чувам да казват, че Борисов се развива или че може и да се развие. Това твърдение ми се струва истински провал на мисълта, самовнушение, подготвящо десноцентристки съюз. Ако е така, вървят по стъпките на Синята коалиция и ще свършат като нея.
  Когато граждани попадат в политиката, мълниеносно губят невинност, мисленето им става гъвкаво и някак лицемерно. Това наричат етика на отговорността (по Вебер).

 12. 12 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 647 Весело

  Празни места да искаш в политиката. Като видиш, че 45% не иска да гласува, трябва да стане ясно, че има някакъв системен проблем - за какво, като избират някой, за да го търпят 4 години, а не да работи за тях

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":

  предложи по-добър вариант, ти си специалист в обясненията колко зле са ГЕРБ, направи крачка напред вече

 14. 14 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Гласът на разума е тих
  [quote#0:"Дневник"]Гласът на разума, облечен в политическо говорене, на практика отсъства.[/quote]

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1052 Весело

  Празното място не е в политиката, а в знанията на твърде много от избирателите!

  Избирателите се оставят да бъдат манипулирани, лъгани и управлявани от некадърни политици. Избирателите са тези които масово още не осъзнават, че основната причина да са бедни е неработещата съдебна система.

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#13] от "jackdaniels":

  По добрия вариант беше, да направите задължително гласуването когато бяхте на власт.....Сега вече е късно. Хората ще кажат на избори кой ще управлява...

 17. 17 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#9:"jackdaniels"]Бойко Борисов[/quote]

  Знаеш ли дали Борисов не се е срещал с Доган, Цв. Василев и Пеевски стотици пъти преди и след като сключи споразумението -държавните пари срещу медийна политика?!
  Този факт плюене ли е ? А генезиса на Боко и разработките Буда-факт ли са? И прочие...
  ГЕРБ-може би, но Боко да отива при Костов!

 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Що за глупава статия. Какъв е изхода според авторката - терминал 2 ли? Вярно е че и РБ и ГЕРБ имат много трески за дялане,ама това е положението в момента, такъв е електората, няма как партиите да надскочат морала на материала. Години ще минат преди "читава" партия да заеме празното пространство, а дотогава трябва да избираме по-малкото зло, колкото цинично и банално да звучи.

 19. 19 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Лекарството за болната ни политическа система се нарича граждански контрол. В директна форма, защото разделението на властите не функционира. Лошото е, че тези които трябва да го въведат и облекат в законова форма, нямат никакво желание да го сторят. Изходът е масови, целенасочени протести. С добро няма да стане.

 20. 20 Профил на by_chechi
  by_chechi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Заблуда подкрепяна всякакси от управляващите в тяхната съвкупност - БСП(БКП-Изток) , ГЕРБ(БКП-Запад) и ДПС(БКП-КДС).
  Празното място не е в политиката а в системата !
  Т.е. в Конституцията !
  Отсътвието на какъвто и да е контрол !
  Контрол от управляваните над управляващите !
  На системата е необходимо силно Гражданско общество със съответните права записани в Конституцията !
  Казано просто - поправки в Конституцията !
  Всичко това много добре се знае и разбира от Бившите от БКП и това е тяхната най-голяма победа през 90-та та до днес и неизвестно до кога - Никакъв контрол и пърна безнаказаност в ограбването на народ и държава !

 21. 21 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мoni56":

  това което го говориш не струва нищо, ако не посочиш лидер, който смяташ че е достоен. много сте на линия да изреждате кусурите на Бойко, но никой не съм видял да изрежда качествата и успехите на някой дето подкрепят, освен на Костов верните фенове, дето имат доста селективна памет

 22. 22 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#9] от "jackdaniels":

  Проблемите на ГЕРБ обаче са такива, че няма как с тях да се оправи положението.

  Те нямат капацитет да управляват не държава, ами и кошара с кози.

  Отношението към закон и морал е това от "имиджа" на циганите, който съществува в българските глави.

  Освен това са нагли и убедени в собствената си правота, дори когато тя няма общо с реалността.

  С една дума, типични модерни български граждани.

  Е, не става с такъв материал.

  ден година храни.
 23. 23 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#4:"neznaiko_2011"]Партиите на прехода са отдавна компрометирани[/quote]
  Те са компроментирани,защото не са партии, а политическите отдели на олигархията. И са наречени партии за да участват в политическия процес. Затова ходим да гласуваме,а като минат изборите се оказва, че макар и различни депутати и правителство, политиката на управляващите е еднаква- кражба от държавата и обществото. Само дето физиономиите са различни.

 24. 24 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":

  как така бе, не беше ли голяма катастрофа когато хората бяха казали ГЕРБ да управлява. тогава беше "да изметем ГЕРБ" и аз като питах кой ще дойде, ми казваха има кой и то наистина има. сега пак плюем по ГЕРБ, ама вече хората са решили БСП и ДПС да управлява и трябва да се примирим, щото ГЕРБ са много зле и други варианти няма и така дойде новата ера на вечния комунизъм. така ли е или друго имаш предвид?

 25. 25 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "патиуанчо":

  така де, плюене, поне някаква фантазия да беше добавил как ще се оправим а ти и до там не стигна

 26. 26 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#25] от "jackdaniels":

  Терминал 2 и нормална държава - казал съм го още в първия пост.

  С тоя електорат няма надежда.

  А и не плюя, просто констатирам.

  ден година храни.
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  До коментар [#24] от "jackdaniels":

  Текста ти е много объркан.....Новата ера на комунизма дойде след вашето некадърно управление. Вие реанимирахте Бсп. От 40 дупетата, сега имат 84.....Вината е изцяло ваша. С бездействия и действия направихте приемливи комунягите?

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Авторката се разходи из много празни места, но и тя, както и всички други анализатори на дупки, упорито избягват да се занимават с най-голямата дупка, яма, пропаст, родила всички други посестрими - "умният" български народ. Толкова философстваща простотия няма по света. Какво искате да роди такава простотия, освен жалко управление, което на моменти избива в мутренска простащина. Народът прост, управляващите лика-прилика. Само образованието може да помогне на страната. Само образован народ може да излъчи способен управляващ елит. Но, както се казваше в една реклама - "Мечти-и-и!"

 29. 29 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Госпожа Иванчева от безмозъчния тръст ЦСП на Геню Дайнов пак зарежда ненародната интелигенция с култивирано невежество.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Разумът като посредник между граждани и политически елит е оксиморон. В историята на България има 4 национални референдума. И четирите взимат безумни решения, а трите от тях водят до национални трагедии и нови разделения. Четвъртият е на път. Що се отнася до политическата върхушка, при нея борбата срещу здравия разум е с променлив успех, а когато все пак разумът надделее, това задължително става след външен натиск. Лошото е, че Западът вече ни смята за част от себе си, като си въобразява, че андрешковците размишляват. Да, ама не.

 32. 32 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  за теб не се съмнявам че са приемливи комунягите, няма да е лошо да го споделяш това като раздаваш компетентни анализи

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Поредното преливане от пусто в празно! Просто да се напише нещо!!!
  Проблемът не е в Правителството, проблемът е в 450 000 безработни, кризата вътре в страната в която сме вече 4-та година, кризата с бежанците в която ни натопиха САЩ и най-важното пълната неадекватност на опозициите и тази в Парламента и тази, маргиналната, дето пие бира в бара на Радисон...... (когато има кой да плати сметката)

  Оттук и чуството за празнота на дамата-авторка....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1485 Весело

  "Откакто оглави партията, Лютви Местан, изградил през годините образ на умерен и красноречив политик, показва предимно способността си да подменя истината с изгодна за себе си версия."

  Адски точна характеристика!
  Много са се пробвали, но не могат да го догонят - безценен кадър!

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "neznaiko_2011":

  Класически либерализъм не съществува, така както и не съществува и комунизъм. На теория, на книги може би - но да не забряваме, че работим с фикс идеи.

  Има един либерализъм, който се прилага в цял свят и това е КАПИТАЛИЗЪМ. Каквато и дясна политика да измислят реформаторите, тя ще води до едно и също - служба към капитала. Олигархичната структура е задължителна за една капиталистическа България. Докато има банки, дългове, корпорации и свободни пазари - ще има и императори.

  Относно текста - наистина е бозичка. Особено си личи след едно от първите изречения - "...в демократичната история на България. ". Който все още вярва, че страната ни живее в демократични години, горко му...

 36. 36 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 536 Неутрално

  ЛИГИТИМНО ИЗБРАНИ , ДРЪН , ДРЪН .!!!!!!!!!!!!!

  ВСИЧКИ ФАЛШИФИКАТОРИ ЗАЩИТАВАТ ТОЗИ СВОЙ , НОВ ЗАНАЯТ.
  ВСЪЩНОСТ ''ИЗБОРИТЕ'' СА ЕДНО НАДЛЪГВАНЕ МЕЖДУ ТЕХ .

  КОЙ ПОВЕЧЕ ЩЕ ФАЛШИФИЦИРА .
  ЗАТОВА Е БОРБАТА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИ МЕСТА В КОМИСИИТЕ .
  ЗАТОВА СЕРГЕЙЧО , КАТО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ РЕВНА ; КОЙ ДОПУСНА ГЕРБАДЖИИТЕ В КОМИСИИИТЕ .?????

  А ПРАЗНОТО МЕСТО Е НА ИСТИНСКА ЛЕВА ПАРТИЯ .КОЯТО ДА НАПРАВИ ДАНЪЦИТЕ КАТО ВЪВ ФРАНЦИЯ .
  ПАРИТЕ ДА СЛЕЗНАТ ПРИ НАРОДА КОЙТО ДА КУПУВА .

  ИНАЧЕ МИЗЕРИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА УБИВА И ТЪРГОВЦИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ КУПУВАЧИ , БЪЛГАРИ.!!!!!!!!

  ТОВА Е РАБОТА НА ГЛАДНИТЕ ОБАЧЕ .!!!!!!!!!!!
  НЕ НА БАРЕКОВ , КОЙТО ГЛАСИ ПАТЕРИЦА НА ДЕСНАТА БСП-ДПС , ДЪЛГОСРОЧНО .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 37. 37 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":


  Ми как да стане? По-голямата част от протестиращите са чиновници, а цялата страна се задъхва в опитите си да ги изхрани.
  Кой и кого да поведе? В името на какво?"

  -Как кой-хамериканеца Майкъл.

 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#9] от "jackdaniels":
  [quote#9:"jackdaniels"]колкото и да се пънем, няма друг добър вариант освен ГЕРБ и Бойко Борисов. всичко друго е фантазии и плюене[/quote]
  Крайно време е герберите да проумеете, че Боце няма интелектуалния капацитет и широкия държавнически поглед да бъде начела на управлението на страната.

 39. 39 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да се хвана за плаката на снимката най-горе - преди време бе публикуван списък на НПО финансирани от свързани със Сорос организации и странно нито една от тях не подкрепя правителството Според мен странно единодушие не мислите ли В последно време вървят много материали за Чили - дали не ни подготвят нещо подобно Знае ли човек какво го чака

 40. 40 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 424 Разстроено

  "Празното място в политиката"

  В нашата политика всичките места са празни. За сметка на това в политическия ни "Биг Брадар" места няма. ЧАЛГА Е!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 41. 41 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#32] от "jackdaniels":На калпав демосрат все комунягите му са виновни Имахте две правителства на СДС и едно на царя Иван Костов проведе мащабна приватизация а пък ревете че комунистите били приватизирали всичко Смешен плач та чак ми се реве

 42. 42 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мдааа....няма задега политическа партия, която да запълни празното място.

 43. 43 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#21:"jackdaniels"]много сте на линия да изреждате кусурите на Бойко[/quote]

  Добре, да чуем тогава за качествата му и съществените неща които е направил. Списъка май ще е доста кратък (не става въпрос за негативните, но може само да се каже, че при неговото правителство икономически нещата отиваха на зле, сами си го признаха).

  А ако трябва да се изброят положителните неща които се направиха при управлението на Костов, благодарение на които сме сега в ЕС, списъка ще е доста дългичък. А като погледнем кои най много лаят по него, май са тези в парламента и другарчетата им от ДС и "честния" бизнес, на които хората вече трудно ще продължават да им вярват.

 44. 44 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Весело

  "А съвсем неотдавна Бойко Борисов се отказа от властта в 11-ия ден на протести срещу управлението му."

  Ех, този демократ ББ вижте само, на 11-ия ден хвърлил оставка (и с това държавата в лимбо)! Обаче, ако ББ знаеше какво ще стане след изборите, изобщо нямаше да хвръли оставка! Просто някой "умен" политически анализатор му подсказа грешен политически ход...

 45. 45 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тъжната истина е , че скоро няма да видим управление с човешко лице...

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Най-опасното празно място в политиката е между ушите на значителна част от избирателите,която разбира се мултиплицира в излъченото от тях представителство.
  Когато пертиите на парламентарни избори излизат със законопроекти,които с оглед изборния резултат ще станат закони и проект за бзджет,с имената и мотивите за назначението им на тези,които се назначават от парламента ,на президентски избори се отива с имената и мотивите зана тези,които се назначават от президента,кактои с това на кои законодателни решения ще наложи вето,политиката за помилване. Докато се гласува първосигналн за този ме кефи-тоя го мразя цме обречени да търпим последиците на всякакво социално и политическо инженерство.Когато значителна част от гласуващите вземат решения как да гласуват,на база предизборна кампания в стил Телешоп или презентация на МЛМ продавач,ще получаваме такова представителство.До следващите избори,на които в стил Телешоп,ще рекламират поредната чудо уйовина и да изхвърлите реламираната преди по същия начин чудо уйовина.

 47. 47 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 497 Неутрално


  До коментар [#1] от "патиуанчо":

  Да направим,като албанците,косоварите и черногорците-на избори всички до един пристигат от всички краища по света и гласуват!Само така ще изметем ,червените боклуци от властта!

 48. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 797 Весело

  [quote#44:"fortunes"]
  "А съвсем неотдавна Бойко Борисов се отказа от властта в 11-ия ден на протести срещу управлението му." [/quote]

  Авторката си е направила класация на "отличниците" ,според това кой-кога е подал оставка. Според тази класация "отличник" е г-н Борисов-подал оставка след само 11 дни протести срещу него.Ама има един,който подаде оставка дълги дни преди да започнат протести срещу него и да му искат оставката. Но тя,като "злобна учителка" е писала слаба оценка "на най-добрия ученик",само защото не го обича. Тя е написала/цитат/: "Жан Виденов подаде оставка след около 40 дни протести.". Истината е,че Жан Виденов подаде оставката си още през м.Декември 1996 година- около два-три месеца преди да започнат протести срещу него. Ма това са "подробности" за пропагандирането на основната й идея.

 49. 49 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#47] от "demos":

  Би било много добре да стане така, ама като гледам какъв е интересът в чужбина да се гласува, не съм голям оптимист.

  ден година храни.
 50. 50 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Доволен съм от Радан Кънев, лидерът на ДСБ. В предването Референдум Данчо Ментата като дърт комарджия му пусна 1 - 2 уловки, но Кънев го надцака.

 51. 51 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  когато от политиката си тръгнат отвратените, остават отвратителните. протеста е форма на участие в политическия живот, но недостатъчна.

  Истината ни прави свободни.
 52. 52 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#33] от "boby1945":

  [quote#33:"boby1945"]Проблемът не е в Правителството, проблемът е в ....... пълната неадекватност на опозициите и тази в Парламента и тази, маргиналната,[/quote]

  Казал съм ти да не се упражняваш в политически писания, пишеш глупости и се излагаш. Извинявай, ама по-голяма глупост от тази, да твърдиш, че отговорност за управлението в страната не носи изпълнителната власт, а опозицията е направо вицът на годината. И жалкото е, че не го казваш като майтап, ами наистина си го мислиш.
  Боже, колко глупост има по тази земя!

 53. 53 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  [quote#28:"Мърмор"]Само образован народ може да излъчи способен управляващ елит.[/quote]

  Нали точно затова унищожиха образованието, да няма кой да задава умни въпроси.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Трябва основен ремонт на съдебната система там не е останал читав човек.И другото е че ако на следващите избори ще сменим една мутра с друга такава по добре да не гласуваме.

  klimentm
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#52] от "marker":
  Ставаш нахален!!!
  Преди да раздаваш квалификации, помисли малко, провери каква е практиката в парламентарните държави и тогава тропай във форума!!

  Държавата се управлява добре от правителството, само когато опозицията в парламента и извън парламента е в час и работи както трябва за интересите на своите си избиратели и подръжници.
  Което не е случая с леваците от ГЕРБ "вътре" или бирените политици на РБ и Пръмовица "отвън" ....
  Едните искат да докажат че народът е сбъркал на 12.05.2013, а не те, другите искат да си присвоят вота на негласувалите 50%.....
  И едните и другите искат да яхнат протеста на гъзарчетата на София за връщане във властта!!! просташки политики и нефелни поритики са това....
  Калпавата и нефелна опозиция е също така опасна за държавното управление и народа, както и услужливата опозиция тип патерица - Яне Бибияне.... или 25 ОНС, ако по ти се харесва.....

  Затова и авторката намира в днешната българска политика "празно" място....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#54] от "klimentm":

  [quote#54:"klimentm"]Трябва основен ремонт на съдебната система там не е останал читав човек[/quote]
  Накрая ще изкараш че трябва и основен ремонт на народа на България, на цялата България там не е останал читав човек, шом 50% не гласуват, а 50% гласуват неправилно ...
  Що по добре не изнесат българите къде Зимбаве и да внесат сомалийци, от добрите, не пиратите и да започнат начисто в ЕС!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 442 Весело

  Има ли кой да обясни на авторката, че няма ПРАЗНИ МЕСТА...
  Винаги се запълват, г-жа...
  И тук е проблема....
  Само на Андрешко джобовета са му празни..../за главата не говорим/...

 58. 58 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lemmy":

  За този път става така че няма да се чуе гласа, а директно правят каквото са решили.

  Beyond the horizon....
 59. 59 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  България няма да се оправи никога , заради комунистите. Молете се. Трябва ни 4удо!

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 60. 60 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 388 Неутрално

  http://dveri.bg/xyw6y

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 61. 61 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  И пак мъка..
  Въобще, от лагера на "гражданите" с пианото напоследък тече само стон и мъка..
  Т'ва е щото са съветвани от Иванчева и Иванчо. Ако бяха се обърнали към собствения си разум, щяха да разберат, че в тази им форма и с точно тези искания, фигурата "стани да седна" няма да стане. А с тези "съветници" - още повече.
  "Гласът на разума, облечен в политическо говорене, на практика отсъства."
  И що тъй бе, Иванчева? Насреща сюрия политолози, философи, икономисти, цигулари и актриси...
  А гласът на разума - йок.
  Щото, Иванчева, целта е подменена, а средствата - нефелни. Няма как с вувузели и свирки да се бутне кабинет на 100 дена. И парламент.
  Няма как с безумно говорене срещу очевидно наложителна актуализация на бюджета да се съберат вярващи, но и разумни, колкото и политическото и опозиционно щение да настоява, че така трябвало..
  Ми, не трябва така, щото така става грозно, па и глупаво. Нищо, че онез с вувузелите са красиви и умни.
  И още има, но е безмислено да абИм сили, баш на Иванчева да обяснявам какво не трябва и как може...

  Ecrasez l’infâme
 62. 62 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#6:"Lemmy"]Факт е, че т.нар. граждани яростно се съпротивляваха на ЕС[/quote]

  Това пък как го измисли? Че чак имало и такива дето ти вярват...

  Порусначен народ- слаба държава
 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Уважаеми Авторе,
  Всяка система на политическо общуване отваря "празно място", само при високоопасна Недостоверност на нейната Структура.
  Забележи "нашата" и изброй примерите на Достоверно съгласие в нея /Национален консенсус/ , през последните 22 години...
  Ние продължаваме да се заблуждаваме, че плутокрацията носи и внася в народното ни общуване, най-доброто на демокрацията...

 64. 64 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Постоянно празното място в системата на политическото ни общуване е, липсващата /втора/ камара на парламента...

 65. 65 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#7:"neznaiko_2011"]Малките магазинчета и лавки в квартала работят,нито един от собствениците не затвори за да иде на протест. Тези хора не го припознаха за свой. [/quote]

  Те по-скоро припознават правителството като свое.Мисля че с известна доза основание.

 66. 66 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#64:"dimko"]Постоянно празното място в системата на политическото ни общуване е, липсващата /втора/ камара на парламента...[/quote]


  Да,това ще поуспокои обществото,но българинът е най спокоен когато има лидер,на когото да се довери.

 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#64] от "dimko":

  Не знаеш историята на България новата, това е пробвано още в 1878, Петко Каравелов го е нарекъл дембелхане и разбира се е отхвърлено от първия български парламент и конституция....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#67] от "boby1945":
  Нищо не казваш, Колега, след като такава история ми не требе...

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#67] от "boby1945":
  Колега, не се съмнявай в историзма на подхода, който прилагам.
  Отказвам да играя в "партизанин" и това ме сторва в яка врачка, стига нивото да не е от тъдявашните, "мач за мач", че и познай с кого ще се събуди еди коя си депутатка.
  Иначе и за друго, е нужна по-висока подготовка...

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  [quote#15:"BlueWater"]Избирателите се оставят да бъдат манипулирани, лъгани и управлявани от некадърни политици. Избирателите са тези които масово още не осъзнават, че основната причина да са бедни е неработещата съдебна система.[/quote]И коя друга система в България работи, освен престъпната ? = а държавните институция я обслужват защото е свързана с властта и олигархията. Тук бизнеса е назначен, престъпността е покровителствана и е на хранилка - една тоалетна хартия не могат си открадна без протекции. Бездарни лакеи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  [quote#65:"vjacho"]Те по-скоро припознават правителството като свое.Мисля че с известна доза основание. [/quote]Лафките и кварталните магазинчета оцелели след опита на ГЕРБавите калинки по места. които скачаха на всички дребни да им прилапат "бизнеса" няма начин да не припознаят правителството като свое ... номенклатурката на БСП/ДПС не се интересува от дребни и дребния бизнес ще живне пак - да се надяваме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#69] от "dimko":

  Твоеу право да се отказваш от каквото речеш, исторически е доказано че българите не искат дембелхане в управлението на страната.... това накратко......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#65] от "vjacho":

  С голяма доза основание, Правителството на Орешарски действа в интерес на бързо съживяване на потреблението и оттам на малкия бизнес...
  Ето сведоха за 3 месеца невърнатия ДДС до 200 млн. лева при "стойности от до 800 млн. при Флик.....
  Взеха евтин заем, който веднага влезе и влиза в потреблението на страната....
  Щото мантрите на герберасти и родскачащи бира пиещи реформатори не стават за ядене.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#15] от "BlueWater":

  Много наивно!
  Това си е някаква твоя доморасла мантра....
  99.2% от избирателите въобще нямат никакво вземане даване със съдебната система за да я оценяват като такава и онакава и на тази база евентуално да гласуват против, даже не е ясно .....
  Проблемът на 99.2% от българите е бедността, кризата и унищожаването на икономиката в последните 24 години.... само безработните гонят 450000 души.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 797 Любопитно

  [quote#59:"Котленско килимче"]България няма да се оправи никога , заради комунистите. [/quote]

  -Това интервю с тебе ли е направено? Твои ли са отговорите в него?
  https://www.google.com/url?q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D9sgJaKuWnEI&sa=U&ei=dts7UqWKEceo0QX2hIGACQ&ved=0CAcQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNE_6ReVjhgMa8HytxD5tTeF4IUY4A

 76. 76 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "by_chechi":
  Не. Празното място е главите на хората.
  Иначе конституцията / и законите / са само инструмент /, както за едно добро управление, така и за далавери.

  nikoia
 77. 77 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "ck":
  от фейсбук:
  РИПАЙ, ШОПЕ, ПАК КОМУНИЗИН ИДЕ ДА ТЕ ГАЗИ

  Под заглавие “Новата сила вдясно”, на 19.9.2013 г. предаването “Лице в лице” ни представи Радан Кънев, който пък ни представи най-голямата заплаха за политическата класа в България.

  Олеле! Дръж се, политическа класо! Ей-сегинка ще ти разкажат играта!

  В битието си на председател на политическата партия ДСБ, поради което безспорно принадлежи към политическата класа, Кънев ни разказа за Реформаторския блок, който още не съществува, но бил новата сила вдясно. Нямало и нужда да съществува, защото ей така както не съществува, вече бил най-голямата заплаха за политическата класа, което доказвали атаките срещу него. А в Европата много отдавна съществували неща, дето не съществуват, и ний пак сме били закъснели!

  Напрау залепнахме за талавизора! Представителите на политическата класа тръгнаха да се самоунищожават!

  Водещите, нали са си тъпички и не разбират от таквизи нови неща, зеха да питат кого точно да поканят, та да им обясни тая ваджишка европейска пущина. Тогава Раданчо заяви, че тоя Реформаторски блок нямал “необходимост” и от представители.

  Значи той ни представя нещо, на което не е представител! Паднахме под талавизора!
  Там, долу, изведнъжка се сетихме за протеста, който също имаше някакви представители, които обаче не бяха негови представители, а изказваха само личните си мнения. После пак се съсредоточихме...

  Опитвайки се безуспешно да имитира д-р Николай Михайлов, гостът ни поучи колко важно нещо е това моралът, без който нямало свобода, а без свобода пък нямало пари! Т’ва не го казвал той, а го бил научил лично от много отговорно място, та го споделя и с нас.
  В продължението на речта му, колкото и да се пънехме, все се обърквахме кога говори за РБ и кога за ДСБ, ама така са те ентелегентите – двойствеността им ги прави много сложни за разбиране и е крайно време ние като матриял да разберем, че Е РЕДНО нищо да не разбираме. Схванахме само, че РБ били хоризонтална, а не вертикална структура като комунистическите партии, с които сме си били свикнали като едни абсолютни простаци и точно това му било прогресивното.
  И докато изграждали структурите си в страната – пак не разбрахме чии структури - те вземали много лесно решения, макар и да не било много лесно, защото действат като папския конклав – затваряли се по триесе-четириесе души и не излизали от залата, докато не вземат решението. Пари не им трябвали, защото карали само на вода и заплащане на залата, в която вземали решенията, дето не е ясно чии решения са – на блока, на ДСБ, или на гражданския му съвет, дето ги обединявал и без него нямало да има РБ? Но пак в това било прогресивното – щели да имат политически идеи, да си слагат белите ризи и да тръгват на бой в политиката.

  Я, на земята се мислело много по-добре, бе! И тия се правят на мрежа като протестната, дето похаби физическата енергия на хората, без да постигне нищо. Явно е дошъл ред на интелектуалната енергия - и тя да бъде похабена из дупките на мрежата!

  Сега вече сме напълно сигурни, че ни обгазяват с бели пушеци. А прогресивното е, че вече не са черни.

  Тук ще трябва да кажем на големия юрист Раданчо, дето обвинява други, че не били чели Конституцията, че всичките му гениални нови идеи за граждански формации, дето щели управляват политиката, без да са политически, са противоконституционни:
  “Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
  (2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.”
  И да спре да се излага, като ни съобщава с надменен вид, че Ангела Меркел не била председател на ХДС - Ангела Меркел Е председател на ХДС! http://www.cdu.de/partei/vorstand
  На наглия призив - който храни някакви съмнения към тях, да им видел биографиите – направихме го, Раданчо. Още при първите съмнения изтичахме за биографични осведомления и намерихме доказателства за основанията си да се съмняваме защо са ви обхванали толкова много смислови недоразумения.

  Поне ти си детенце от кошарката на БКП – а това ни стига, за да си обясним всички просташки алабализми, с които ни заливате напоследък!

  http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1052402133-Reformatorski_blok__novata_sila_vdyasno.html

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 78. 78 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Лежерно, ама длъжко, та да оправдае претенциите за аналитичност.
  Тази дупка зее отдавна. Сегашното е плод на над десетилетно развитие. Направлявано, стимулирано и медийно промоутирано и набивано в главите. Пространството е едно и когато се окупира от гръмогласни мюрета за смислената алтернатива не остава място. Изтикана е.
  Изпразването на институциите от съдържание и концентрирането на мат'рялските въжделения в един образ на месия е процес, започнал още преди двайсетина години и засилващ се с времето докато изкристализира в трагикомичната фигура на наш Бойка. След това естетствено следва рухването. А отдолу зее дупка, из която щъкат насам-натам перестройчиците, устроили се като "политическа класа" и заели капиите. Те са импотентни по самата си същност да излъчат и артикулират политика на визията, от която има нужда мат'ряла. Не бива да се подценява народа, че не би припознал хубавото. Ама го няма.
  Набиването на месианските очаквания има и допълнителния ефект, че концентрира вниманието освен извън политиката, но и настрани от съдебната система. Която си се обособи и изроди кланово и съвсем естествено си намери собствените интереси и си работи по тях, изолирайки се от основни функции и интересите на обществото.
  Така стигаме и до прословутия протест. Който беше истински първите три-пет дена. После ... после развитието тръгна на кестерме. Трябваше да се думка и вувузелства под прозорците на Цацаров и ВСС. Но не би. Мюретата, които се юрнаха да го режисират ни се сещат за това, ни им е в интереса. На преден план като говорители и изразители на протеста излязоха фигури като Левчев, Генов, Цонева. Вие какво очаквате? Да формулират реална алтернатива, смислена визия?
  Та така ... айде, че и мойто стана длъжко ...

 79. 79 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#72] от "boby1945":
  Дембелхането е в главите на тези, които бягат от двукамарната парламентарна структура.
  Доста ще им се затрудни краденцето...

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#79] от "dimko":

  Точно обратното, затова и нашите предци въобще не са го обсъждали......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":
  Времето ще покаже, още колко ще оставаме върху стъпалото на своето детство, като Държава и Държавническо мислене...

 82. 82 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Наближава и стотният ден на протест срещу него.
  ******************************************

  И колко са маргиналите ? Броя варира между 20 и 200. Дори шефа ви каза "нема пара за влака всичко уйде у свирката"

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#81] от "dimko":

  Въобще никакви шансове няма първо дембелхане значи къща, дом за мързеливци, второ разните камери на лордовете (англицкото дембелхане) са пред закриване в самата Англия например!
  В България и Президентството е напълно излишна институция, Сложиха я комунетата в 1990 като трета тенекийка да не би случайно седерастията да не върне Царя и Царството .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#82] от "nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )":

  Нищо, нека подскачати да свиркат да не се отпуска правителството....... да не си помисли че е голяма буца сирене....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#83] от "boby1945":
  Драги Колега,
  Умишлено наливаш общата ни вода, в старата си кошница...
  Добре е да сетиш и по-отговорно времето, в което живеем...

 86. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#85] от "dimko":

  Ти виж си оправи словореда, да стане ясно какво искаш да кажеш!!! После Мантрите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 87. 87 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#86] от "boby1945":
  Спри да играеш на много дъски...
  Манифестираш трудно обяснима еуфория...

 88. 88 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "патиуанчо":

  не си прав,козата не е управляемо животно, а я подгониш и тя се катери по чукарите дето не мож я стигна!Освен това проблем са не тези,които напуснаха страната,а тези които са тук , не гласуват и не излизат на протестите/това са доволните от живота си/.

 89. 89 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#88] от "matera":

  За козарите идеше реч, не за козите. А проблем е празното място в урните, където едно време бяха гласовете на емиграцията.

  ден година храни.
 90. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мърмор": .... Народът прост, управляващите лика-прилика. ....

  Точно така! Народът прост, управляващите като него – единственото читаво нещо в тази държава са само мърморкото, който мърмори само защото за нищо друго не го бива, и неговите подобни, голяма част от които са в този форум. така е най.-лесно, защото за виновен е обявен този, който неможе, защото не му е оставена никаква възможност, да се защити срещу нападките на най-некадърните и мошенически самовлюбени протестиращи или антипротестиращи.

  Браво! Продължавайте така и довършете и онова чувство за здрав разум в народа, което той все още, за разлика от вас, успява да запази.

  – è ѝ à ò „″ ≪ ≫ [ ] # @ * $

 91. 91 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Макар емоционално да съм на страната на протестиращите, с разума си зная, че те вече губят битката. Тя отново може да се води сериозно, с надежда за успех, само ако управляващите са толкова завеяни, че отново допуснат такива фрапиращи кретенизми, като тези от началото на тяхното управление, когато не очакваха никакъв организиран отпор. Което едва ли ще се случи.

  Впрочем, това беше неизбежно. защото народът би могъл да спечели битка над своите управляващи само ако е воден от политическа партия, ако зад него стои политическа партия, или ако си създаде собствена партия. А протестиращите не възприемат нито една от тези три възможности.

  Освен това за да спечели битката, натискът на народа срущу управляващите трябва да е постоянен във времето, макар и не плавно, но постоянно да нараства, и скоростта на нарастване на натиска да е по-голяма от скоростта, с която управляващите се адаптират към него. Затова след почти едномесечното прекъсване нещата вече бяха невъзвратими. Поне докато управляващите не направят нещо, което наистина да е нетърпимо.

  Освен това има още нещо, което няма да разглеждам сега и тук. Само ще препоръчам на най-големите фенове на протестите, които могат да мислят със собствения си акъл, да потърсят в този сайт статията за коментиране „Правителството не иска да му вярваме, единственото, което иска, е да не вярваме на никого″. Това е едно интервю с Иван Кръстев, най-известният извън границите на България български меритократ и тинк-танк специалист, който преди няколко години пръв каза, че при новите условия народът чрез избори може да промени управляващата партия, но не може да промени управляващата система – нещо, което сега вече почти всеки знае.

  В това интервю той казва, достатъчно разбираемо за тези, които имат необходимите политически и икономически знания и могат да мислят със собствения си мозък, някои неща за прилаганата от Евросъюза управленческа система на глобализирания капитализъм, които би било полезно да се знаят и да се имат предвид. Като това важи дори за модераторите на протестите, ако те наистина искат интересите на народа и на държавата да бъдат наистина защитени.

 92. 92 Профил на jetero
  jetero
  Рейтинг: 225 Гневно

  ТЕзи протестиращи нито знаят как да протестират нито защо да протестират ... по напълно глупав и безмислен начин се провеждат тези "велики" протести... а трябваше да има протести срещу ГЕРБ още на първата година като приеха толкова малоъумни закони .. и най-вече куклата на МВФ Дянков... Да не цитирам думите на бат бойко амфета как Варна е едно село след като я остави на ТИМаджиите да си првят каквото искат ... големи приказки действия нулеви .. ако се замислите .. за 100 дена на този кабинет се мисли много повече за нещата които ни засягат в живота ... на ГЕРБ им дай само доппотопни магистрали да строят .. на ДПС дайте им да лалат на турски само .. на СДС само да джафкат и лапат .. за НДСВ и Кунева да не говорим ..

 93. 93 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#92] от "jetero":

  Мисля, че протестите, които се провеждаха в първите дни след назначаването на Пеевски бяха истински и искрени. Едва на по-късен етап цялата идея беше опорочена от подставени лица и контра-протести. Не съм фен на Борисов, даже никак, но трябва да признаем, че с всичките му изцепки пак вършеше работа. След него остана нещо, проекти, реализирани по оперативни програми. За Варна проблемът беше Кирил Йорданов и след като си подаде оставката и дойде новия кмет веднага се пресфалтираха основните булеварди в града, веднага пак се заговори за работа по европроекти. А БСП и ДПС какво направиха? Пак кухи обещания. Откриха магистрала, по която се е работило не само по времето на ГЕРБ, ами и преди това. Опитаха се пак да си припишат чужди постижения за свои активи. Дадоха по някой лев отгоре на майките (а тези пари все още са смешно малко) и какво, решиха всички проблеми? А сега щели и заем да теглят, който пак ние ще връщаме! Така че не ми обяснявай как кабинета "мисли много повече за нещата които ни засягат в живота" - пак на нас ще ни излязат през носа всичките им "социални мерки"...

 94. 94 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#93] от "martoooo":

  Всичко, което казваш е вярно, но не виждам смисъл да го обясняваш на заслепен комунист. Те нямат уши и очи за истината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK