Проблемът "Орешарски"

Проблемът "Орешарски"

© Георги КожухаровПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Акцентите са на редакцията:


България не може повече да продължава така. Страната е в трайна нестабилност. Правителството си дава вид, че уж провежда някаква политика, а всъщност мобилизира целия си полицейски, финансов и медиен ресурс с едничката цел да оцелее. Очевидно онова, което клати и подрива властта отвътре, не е опозицията (вътре и извън парламента), не е и предизвестеният вот на недоверие на ГЕРБ, а са упорстващите, макар и понамалели протестиращи, които коалицията "Орешарски" (БСП-ДПС-Атака) с всички сили и средства се опитва да маргинализира или "изключи" от обществения живот.


Затова, вместо да затъваме в анализи на пропагандната "социална политика" на 100-те дни Орешарски (с уж намалените, а комай растящи сметки за тока, с отложеното увеличение на минималната работна заплата, с орязаните данъчни облекчения за млади семейства и т.н.), е далеч по-важно да се вгледаме в глобалната рамка на това управление, в политическия модел, който то иска да "нахлузи" на гражданите.
Накратко:


в онова, което се опитват да ни наложат;


в начина, по който го осъществяват;


в дългосрочната цел, която тази нова Тройна коалиция си поставя по отношение на цялото българско общество;


1. 100-те дни на Орешарски, в светлината на клонящия към своя 100-тен ден протест, ясно очертаха стратегията на властта: да противопоставя (София на провинцията, възрастни срещу млади, образовани срещу по-малко образовани и т.н.), цинично да разединява "плебса", само и само да продължи да управлява. С това, общо взето, се изчерпва и най-втръсналата ни мантра на БСП и ДПС. А именно: как "Народът", дал им властта чрез избори, не протестира, а протестира някакъв друг "народ",  който е само в столицата, тоест в "малцинство".


2. Тоест пред очите ни се прави опит за наложен избор между "Народ" и "народ", отдавна описан в политическата философия на Джорджо Агамбен, избор, от който произтичат две възможни решения. Първото, според Агамбен, е класическото решение на тоталитаризма (нацистко или комунистическо), което предполага "окончателното изключване" на недоволния "народ". Отначало чрез  неговото заклеймяване ("мръсната буржоазия", "за всичко виновните евреи"; в нашия случай –  "гадните софиянци" или "движените от чужди сили интелигенти"), преди да се стигне до физическото отстраняване на "малцинството".


Съвсем различно е решението на демокрацията: то предполага "включването" на протестиращите, на "малцинствата" чрез постигането на консенсус, включително чрез избори. Има, разбира се, и междинно решение (както е в Русия на Путин), към което клони и властта в България, когато разбунтувалото се "малцинство" се удържа не само чрез брутална сила, но и се "сдържа" с помощта на друго, лоялно на властта "малцинство" – "нашите" срещу "вашите" (путинските "нашисти"). Българска специфика на същото това квази-решение са очевидно "контра-протестиращите" (събирани или заплащани), след като се провалиха опитите Волен Сидеров или Бисер Миланов-Петното да оглавят "щурмови групи" за арести или "изключване" на инакомислещите.


3. Още по-тревожен е симптомът на засилващия се авторитаризъм на новата Тройна коалициямакар сегашната власт да се скъсва да ни убеждава как сме се "сбогували със страха", нагнетен от предишните властници. За управлението на ГЕРБ със сигурност могат да се кажат много неща (некомпетентност, милиционерщина и т.н.). Но не си спомням преди МВР толкова мащабно да е заснемало и идентифицирало протестиращи с идеята те да бъдат подложени на репресия.


Истината е, че в момента се отправят груби заплахи за уволнение към държавни служители на всички равнища, ако те участват в протестите (уволнението на Мартин Иванов от ръководството на Държавната агенция "Архиви" е само един от примерите). Отдавна (всъщност от Виденово време) центърът на София не е осъмвал с толкова полиция и такива ограждения около парламента. Да не говорим за засилващата се властова прегръдка над медиите с цел да се запуши устата им (вестниците вече са овладени, сега на прицел са обществените медии БНТ и БНР).


И какъв е резултатът от всичко това? Нямам спомен за друг български премиер, преди Пламен Орешарски, който до такава степен да не е бил приеман и да е освиркван при всяка своя публична поява (на честването на Съединението, пред БНТ, пред УНССС, на Деня на София). За да се стигне дотам (след петък 13-ти пред БНТ) вътрешният министър Цветлин Йовчев да заяви, че протестиращите нарушават личното пространство на премиера!


Така всичко става лично. Хипертрофията на властта и бутафорният характер на сегашния коалиция неизбежно фокусират вниманието върху премиера Пламен Орешарски, където нещата са мъчително трудни с оглед на "естетиката на празния персонаж". Човек без емоции (по собственото му признание), не-политик, но вече и не-експерт, държан изкъсо от коалиционното задкулисие между кръговете на Делян Пеевски и Моника Йосифова, който и до ден днешен не може да отговори на любимия на протестиращите въпрос "кой?".


Явно за Орешарски въпросът "кой?" не съществува, нему са познати само въпросите "къде?"кога?" и "колко?" Ала дори фокусирането на цялата българска политика върху този безсубектен персонаж едва ли може да заличи границата между лично и публично, както се опитва да ни внуши МВР.  Все пак нито столичната улица "Сан Стефано" е частна, нито пък Българската национална телевизия е нечие лично притежание (ако не е така –  да бъдем уведомени, защото плащаме данъци за обществени медии!).


Като очевидец на разигралото се на въпросния петък 13-ти пред БНТ не мога да не споделя и едно наблюдение, което се запечата в съзнанието ми, защото може да се приеме и като метафора на днешната ситуация. Във времето между силовото въвеждане на Орешарски в БНТ и позорното му измъкване през задния вход, МВР превключи гигантския телевизор във фоайето на bTV. Очевидно с надеждата да поуспокои стотиците гневни хора в дъжда с "Комиците", усещайки как ще ги взриви появата на безизразната физиономия на премиера.


Но не беше смешно. Беше гневно и донякъде тъжно. Защото Пламен Орешарски има очевиден проблем с част от изключените граждани, който не само че няма да се уталожи, но и ще се задълбочава. И това е "проблемът на Орешарски". Лошото е и че гражданите имат все по-сериозен проблем с една задкулисна коалиция, където нищо няма ясен отговор, където няма принципи, а има само конюнктура и замазани отчети.


Тъкмо срещу тази "оголила се политика" хората, излезли на улицата, продължават да протестират, независимо от своя брой, и независимо, че техните "100 дни" вече гонят книгата на рекордите. Те протестират, защото имат проблем. И техният проблем не е личен, макар че по аналогия с премиера, провеждащ тази политика, да би могъл да се нарече проблемът "Орешарски". Всеки проблем обаче си има решение, както ще се види през идните месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  Няма проблем "Орешарски", има проблем с избирателите. 49% негласуващи, 30% твърд и лумпен-електорат и 10% купени -- това е проблемът.

  А решението му е изцяло демографско.

  ден година храни.
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Народ срещу народ... Пак опираме до цивилизационен избор. Маймуни с будьоновки или хора с книга и бъдеще. Тъжното е, че тоооолкова много българи умряха с отворени очи, очаквайки комуноидната зараза да напусне страната им.


  А ние само ще чакаме ли???

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  А бе ОСТАВКА бе ЧУГУНИ ! ! !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Проблемът е простотията нашенска )

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 665 Разстроено

  Дневник, продължавате кампанията с "безпристрастните" статии... "Похвално"!

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  И аз мисля че няма проблем с Орешарски!
  Проблемът е че сме бедни и в криза и при герберастите ударихме дъното, т.е. проблемът е икономически ....
  Ако има някакъв политически проблем, то той си е на ГЕРБ, нарцисите не си осигуриха патерица за парламента, понеже са велики, а кандидати имаше и Пръмовица се натискаше...... Скат се натискаше.....
  В резултат на това на политическата сцена са само коалицията на БСП, ДПС, Атака и нарцисите в "уединение" от ГЕРБ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Той е като тумор...и се лекува само хирургически...без упойка...за да ги боли комунетата и запомнят, че не са желани повече да объркват живота на народа...

 9. 9 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#6:"boby1945"]Проблемът е че сме бедни и в криза[/quote]

  А сте бедни и в криза, щото избирате тошовия социализъм и неговите крадливи функционери вече 23 години.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#2] от "moriarti":

  Ти сам казваш за твоите хора
  [quote#2:"moriarti"]много българи умряха с отворени очи, очаквайки комуноидната зараза да напусне страната им. [/quote]
  Докато очаквате, а не работите, така ще бъде...
  Лозето не ще Бат Бам, а иска мотика..... както казваше един приятел преди време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Искаме само оставката му. До някъде си го заслужаваме, защото гласуват само циганите и комунистите.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "България не може повече да продължава така. "
  Е как да четеш по-нататък след като от още в първото изречение те лъхва миризмата на разгонен болшевик?

 13. 13 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Орешарски се прави на "Оглушарски": не чул, не видял, не разбрал....
  На явлението Орешарски трябва мотика, както на лозето...
  Но мотиката нещо е нефелна, няма водачи, прекалено интелектуална е...
  С по 100-200-300 души за 100 дена явно няма да стане.
  Организирайте 500 000-600 000 за един ден...

 14. 14 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Основния проблем на България са негласуващите хора и купените вотове. Както и лумпените, гласуващи твърдо за БСП и ДПС! Протестиращите са мислещите граждани, които гласуваха, но техният глас не се чу, защото са (сме) малцинство.
  Дори и в протестите не сме единни -те стават все по-рехави и само в столицата. Останалата част от държавата спи.
  Оттук насетне и други избори да има-все такива орешарски кабинети ще ни се паднат.
  Нужна е смяна на чипа, а затова трябва време. А може би и катарзис

 15. 15 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Проблемът на давещите се протестъри си е техен проблем.

 16. 16 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#10] от "boby1945":

  За какво да се работи в България? Да плащам данъци, от които синът на Димитър Станишев да плаща на Свобода, за да го пробутва за европейски лидер? Или да може Цветан Василев да ги раздава на приятели, както ги раздаваха Луканов, Беров и Виденов?

  Който може, да бега. Който не може, да яде хляб и кисело мляко и да учи -- сега вече има как да изкараш и харвардски курсове безпари -- и пак да бега.

  ден година храни.
 17. 17 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Проблемът е голям проблем!

 18. 18 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 883 Любопитно

  До коментар [#1] от "патиуанчо":

  Проблемът се решава когато гласуването стане задължително, но БКП и ДПС имат чугунен електорат и никога няма да приемат подобна поправка в избирателния закон.

  А на Орешарски - ОСТАВКА бе каун!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 19. 19 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Нищо не разбрах !!!
  Тоя целия буламач го знаем в най-различни вариации за най-различни "политици" и "партии". Където и да го пуснеш и каквито и имена да сложиш си е все същото...

  А какво предлага всъщност аФтуръ ?

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#9] от "Darth Чебуратор":
  Не си криви душата при Тошо нито бяхме в криза (вярно че нямаше банани по всяко време, спираше тока, не пускаха всеки на плажа на ЦК на БКП на Дружба и за кола се чакаше с години), нито бяхме бедни (вярно че номенклатурата и Батето бяха по богати), нито бяхме безработни (вярно че не можехме да берем ягоди в Англия, а само да сечем дървета в Коми)....

  Сега при след седерастко-реститутския преход при героя Бат Бам ударихме дъното, само безработните са 450000 души.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Проблемът на Орешарски е, че няма такъв човек.

  Има една сламена фигура, позорно изритана навремето от СДС заради нерегламентирани мафиотски контакти и зависимости, която оттогава се занимава с таксиметрова политика - кой колкото плати на курс.

  Той е идеалният fall guy, с когото кукловодите му ще си изтрият задника след предизнестения провал на национал-социалистическата коалиция.

  Всъщност, проблем "Орешарски" има и той си е личен, негов - дали след изпълнението на задачата ще го гръмнат (като Луканов), или просто ще си изживява дните някъде в забрава и мизерия (като Жан).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#16] от "патиуанчо":

  Прав си, точно затова има 450 000 безработни, да не бачкат, да не правят принадена стойност, да не забогатее жената на Свобода..... много акъл в герберастките глави, много!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Бе то не е проблема в това, че не работят хората, а че комуноидите крадете повече, отколкото изработваме. Затова и написах ЗАРАЗА. Демек "чума, която унищожава здрав организъм". Ако имате проблем с тълкуването и на други думи, обаждайте се.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 24. 24 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 581 Гневно

  ОСТАВКА НА........ НЕКАДЪРНИЯТ ОРЕШАРСКИ !!!!!!!!!!!

 25. 25 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#20:"boby1945"] при Тошо нито бяхме в криза[/quote]

  Лъжец. При правешкия цървул бяхме в перманентна криза. 60-тте и 70-тте беше невероятно яка мизерия въпреки реекспорта на нефт, а 80-тте имаше даже един-два периода, в който и тока спираха, при това с месеци.

  И това в София, в провинцията въобще не знам как живееха.

  ден година храни.
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#25:"патиуанчо"]Лъжец. При правешкия цървул бяхме в перманентна криза. [/quote]

  Зависи. Ако другарят е бил управител на ловно стопанство или на резиденция "Бояна" - разбира се, че не знае какво е криза.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#25] от "патиуанчо":

  Какво значи мизерия ?

 28. 28 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Накратко - ако искаме да ни ги няма, да ги махнем (свалим)

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 29. 29 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Хм, комунисти, достигнали това ниво, не живеят в мизерия. В момента съдържателят на явочна квартира агент "Дунав" е преподавател в частното висше училище "Европейски колеж по икономика и управление" в Пловдив и идеолог на младежката радикална комунистическа организация "Че Гевара".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#29:"Dehumanizer"]В момента съдържателят на явочна квартира агент "Дунав" е ... идеолог на младежката радикална комунистическа организация "Че Гевара".[/quote]

  Както им викам аз - ЧЕкиджиите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Тони Николов и сие от Култура взеха да плуват в някакви свои фантазии и .. проблеми.
  А подлистникът на Култура, в какъвто се превърна Дневник ни залива с мисловната пустота на авторите.
  Да го кажа и на Тони, така като го рекох вчера на Юлийка от групата на Васко Гамизов и Евгений Дайнов..:
  "Въобще, от лагера на "гражданите" с пианото напоследък тече само стон и мъка..
  Т'ва е щото са съветвани от Иванчева и Иванчо."
  И от Тони Николов, ще добавя. Ако бяха се обърнали към собствения си разум, щяха да разберат, че в тази им форма и с точно тези искания, фигурата "стани да седна" няма да стане. А с тези "съветници" - още повече.
  "Гласът на разума, облечен в политическо говорене, на практика отсъства." ни викаше вчера Иванчева, а днес Николов глаголи: "Съвсем различно е решението на демокрацията: то предполага "включването" на протестиращите, на "малцинствата" чрез постигането на консенсус, включително чрез избори."
  Пак "стани да седна", ама веднага...
  А вчера го рекох другата актриса:
  "И що тъй бе, Иванчева? Насреща сюрия политолози, философи, икономисти, цигулари и актриси...
  А гласът на разума - йок.
  Щото, Иванчева, целта е подменена, а средствата - нефелни. Няма как с вувузели и свирки да се бутне кабинет на 100 дена. И парламент.
  Няма как с безумно говорене срещу очевидно наложителна актуализация на бюджета да се съберат вярващи, но и разумни, колкото и политическото и опозиционно щение да настоява, че така трябвало..
  Ми, не трябва така, щото така става грозно, па и глупаво. Нищо, че онез с вувузелите са красиви и умни.
  И още има, но е безмислено да абИм сили, баш на Иванчева да обяснявам какво не трябва и как може...
  И на Тони няма му обяснявам, що няма да стане техния "консенсус" сега, па и веднага.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  В същност, всичко си върви по план. България вече е тотално изостанала територия във всяко едно отношение, като добавим и напускането на територията от младите и хора, картината направо става трагична. Това е и целта, комунистическите фамилии вече тотално обсебиха целия спектър на икономическия и финансовия живот. От това се излиза само с революция.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#25:"патиуанчо"]80-тте имаше даже един-два периода, в който и тока спираха, при това с месеци.
  [/quote]

  През 84-а имах гадже, което беше "разпределено" на работа в Ловеч. През цялата зима имаха ток вечер от 6 до 8 и по обяд от 11 до 1. През останалото време - студ и тъмнина (квартирата й се отопляваше със смядовски радиатор, ако знаете какво е това).

  Работеше като стоматолог в ловешко село, където веднъж в седмицата идваше ГАЗ-ката от града да зареди магазина с лютеница, ракия, тахан халва и бахур.

  Селяните ЧАКАХА ДА ИМ ДОКАРАТ ХРАНА от града, за да има какво да ядат - АПК-то им беше унищожило поминъка.

  Така че, другари комунисти - басните си за благоденствието при соца ги задръжте за себеподобните си, като ходите да се гъзурите пред паметника на съветската армия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Орешарски е десен со мозъка на костите си и той просто реши да сключи сделка с дявола. Проблемът наистина са онези 50 % негласуващи, а те пък са резултат от действията, пропагандата и демагогията на "защото сме социалисти", целящи да открият и посочат врага (без значение кой и какъв), така че хората да продължат да не мислят рационално за бъдещето си, а емоционално да останат свързани с миналото. Разбира се, социалистите никога не се разграничиха от комунистите и досега никой не е признал, че голяма част случващото се сега е резултат от едно противоестествено управление след 44-та.

 35. 35 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Дрън дрън...

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#31:"Graf"]Въобще, от лагера на "гражданите" с пианото напоследък тече само стон и мъка..[/quote]

  Комуне, гражданите с пианото (аз съм един от тях) в мнозинството си са си решили екзистенциалните проблеми. Трябва да се върне Виденовата зима, за да ми разклати лодката.

  Да му мислите вие, дето гласувате за БСП и присъдружните й.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#36:"Norman Granz"] Трябва да се върне Виденовата зима, за да ми разклати лодката. [/quote]

  За съжаление и това може да не го чакаме много дълго.

  ден година храни.
 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2139 Весело

  [quote#2:"moriarti"] Тъжното е, че тоооолкова много българи умряха с отворени очи, очаквайки комуноидната зараза да напусне страната им. [/quote]
  И да се разпространява в съседни държави? Гласовете които чувам от отвъдното казват ми говорят съвсем други неща.

 39. 39 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  Нов пишман-капиталист ... не помня да съм живял в "мизерия", въпреки че родителите ми бяха най обикновени работници на най-обикновена заплата. И къща вдигнаха хората. И кола си купиха и на почивка всяка година ходихме. Това, че още по това време е имало ококорени очи за шарени опаковки и лъскави купчини ламарини определено не значи, че е било "мизерия".
  Идеята за консуматорско общество явно ти е присърце.

  Сега като има всичко това що толкоз ривете и врещите по форумите ? Какво пък сега не е наред ? Всичко си има по магазините. Не е "мизерия".

 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#23] от "moriarti":

  Е за да се краде, трябва първо да се изработи....... "нищото" не се краде, нал тъй? ама това е сложна материя за бат-бамовци....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  Недей да нервничиш. Стой около пианото, свири одата на радостта и чакай Годо. И викай комуне на баща си, който на 100% пази партийни я си билет.

  ПП
  Не ме интересуват нито езистенциалните ти проблеми, нито материалните.

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Любопитно

  [quote#33:"Norman Granz"]смядовски радиатор[/quote]

  Унуй чудо на техниката в оранжево-лайнян цвят?

  ден година храни.
 43. 43 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"патиуанчо"]Няма проблем "Орешарски", има проблем с избирателите. 49% негласуващи, 30% твърд и лумпен-електорат и 10% купени -- това е проблемът. [/quote]

  Много вярно! Това гнусно правителство не ни е наложено от марсианците, то е резултат на мафиотска завера, която пък на свой ред е възможна само при пасивен неграмотен нерод, податлив на феодализъм.

 44. 44 Профил на dorman
  dorman
  Рейтинг: 409 Неутрално

  много тьрпим, затова сме бедни.

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Тези за тока в Ловеч в 1984 ги разправяй на старото си гадже....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#40:"boby1945"]Е за да се краде, трябва първо да се изработи....... "нищото" не се краде, нал тъй?[/quote]

  Напротив, "нищото" се краде най-лесно, взима се заем и се раздава.

  Фараони, банки, инфлация, държавни заеми, на какво ли не се нагледахме.

  А после се изработва

  ден година храни.
 47. 47 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Проблем "Орешарски" наистина има.
  Но това не е проблем на "народа" и другия "народ" - според автора. Впрочем това разделение готини-смотани беше направено именно от тези за които Орешарски е проблем.
  А това е проблем /не в първите дни, а сега/, на малка група хора които отдавна не са във властта /за което са си виновни сами/ и на тези които неочаквано /но само за тях/ бяха изритани наскоро от властта. При това съвсем заслужено, в едни законни и легитимни избори.
  Тези групи, подклаждани от някои кръгове - например портала "ПОЛИТИКА НА ОПЛЮВАНЕ", пардон "Култура", се стремят да докарат от девет кладенци вода, само и само да вменят на всички останали собствените си фантасмагории и екзистенциални мечти.
  При това с настървение и изумителна манипулативност, на която дори Гьобелс може да завиди..

 48. 48 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#43] от "the_sceptic":

  На калпава ракета космосът й пречи, на Бат Бамовци матрялът калпав..... ами да ви внесем народ от Сирия или от къде?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 49. 49 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#42] от "патиуанчо":

  Нещо на "новите капиталисти" ви се губи определено хронологията.
  Тогава не са били измислени жиесемите, компутърите бяха още в началото на развитието си (лапатопи също не е имало) ни таблетки да не говорим за "ай" - ки...
  Също не са били измислени и интернетите...
  Друго беше. И в "белите" дръжави.
  Така, че от сегашна гледна точка може и да ви се струва "мизерия".
  Ама по тая логика излазя, че Луи (некой номер който си изберете), краля на Франция е живел в абсолютна мизерия понеже той чиляка и ток не е имал цел живот. И кола не е имал. Даже и "Трабанче".

 50. 50 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 466 Неутрално

  да имат проблем-МАФИЯТА


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Абе не разбрахте ли, че всичко става с бой и е...е. А не да си печете гъ.овете на жълтите плочки. За тия стотина дни требаше всичкото парламент да стане яйца и домати.... хахахахаха

 52. 52 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този Олигарски е като цирей на задника !!! По-нахален и безочлив е от срамна въшка !!! Та по-голяма мижитурка за министър едва ли сме имали в цялата си история, ама за него е важно, че той си давал петица за свършената от него работа за стоте дни !!! Боже каква наглост !!! Те такива като този боклук провалиха СДСто за 10 години- тотални кариеристи и маскирани червени кхмери, които освен да крадат, лъжат и да се облагодетелстват от държавни постове, друго горките не са научили !!! Какво тук значи някаква си чест, достойнство и морал, за национално отговорна политика и такава насочена към благоденствието на държава и народ изобщо не става дума !!!

 53. 53 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#39:"bluescreen"]най обикновени работници на най-обикновена заплата. И къща вдигнаха хората. И кола си купиха и на почивка всяка година ходихме.[/quote]

  Нещо ме съмнява малко тая история за обикновените работници, щото съм израсъл между "обикновени работници" и нито построиха къща, нито имаха коли, а от 30-тина деца гимназия завършихме двама.

  Живееха две-три поколения в апартамент 60 квадрата, имаха заем в "Мототехника" и тва беше. За една част заемът в един момент се сменяше с някоя кофа с гайки, която кротко ръждясваше пред входа, едно щото бензина скъп, едно щото не се разваляше.

  ден година храни.
 54. 54 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#49:"bluescreen"]Друго беше. И в "белите" дръжави.
  Така, че от сегашна гледна точка може и да ви се струва "мизерия". [/quote]

  А, бъркаш се байно, ние сме много в час с технологиите.

  Тогава сравнявахме българските секции и раховеца с тогавашните издания на Некерман и разликата беше голема.

  Мани Некерман, дори между кухнята на мойто гадже в ГДР и лукса в България имаше много голяма разлика.

  ден година храни.
 55. 55 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Бла бла бла бла бла.............

  Карбовски много добре го каза "сваляме тези и........."

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#43:"the_sceptic"]Това гнусно правителство ... е резултат на мафиотска завера...[/quote]

  Това е очевидно и за кьоравите. Защо Станишев не оглави правителството, нали е "мандатоносител"? Защото знае, че провалът му е неизбежен и това би му струвало политическата кариера.

  Станишев постъпва като палестинските "борци ца свобода", които се крият зад полите на жените си и гърбовете на децата си.

  Орешарски още на вторатга седмица беше готов да подаде оставка, но знам, че е бил привикан на килима и му е било казано нещо в смисъл: Ти искаш ли да живееш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  [quote#4:"elevation04"]Проблемът е простотията нашенска [/quote]
  И то не от вчера, не от 25 години, не от 65 години, не от 100 години. Този проблем ще ни тъпче в калта и утре, и след 25 години, и след 100 години. Може да си с образование, но простотията, простащината и чалгата да са в кръвта ти. Което лъсна пределно ясно. Оказа се, че колкото по-агресивен простак си, толкова по-успешен си, дори се стремиш да управляваш съдбините на цяла държава. И го правиш, разбира се с всички последствия за обитателите на държавата.

 58. 58 Профил на rly15635624
  rly15635624
  Рейтинг: 386 Гневно

  Само с промяна на избирателният кодекс няма да стане! Сега се чуват гласове,че едва ли не това било панацея за решаване на проблемите.И на-вече се говори,че задължителното гласуване ще реши проблема! Това е най-голямата заблуда! Решението на проблема ще се реши със събуждането на гражданското общество което трябва да бъде коректив на управляващите! При всяка грешка на управляващите гражданите трябва покажат най-малкото жълт картон, а при следващи гафове и червен картон.Тоест трябва да има единство на гражданското общество а не разделение както е сега! Сега се мисли по-вече партийно! Независимо кой е на власт правят ли се груби грешки обществото трябва да реагира светкавично ако трябва и с предсрочни избори-това е в правилата на демокрацията!

 59. 59 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#54] от "патиуанчо":

  Ами аз дося тва ви и разправям. Лъскавотоооо...то ви е на сърце...

 60. 60 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Навлеците, резултатите от чиято управленска технология са качествата на днешна България, ще продължат да работят за тези "качества".

  Парадоксът, който в ЕС не осъзнават, май, е че положителното в днешна България - членството в ЕС и НАТО, е в резултат на културата, разбиранията и начина на живот на тези, които протестират, а 90% от времето, след 1989 ни управлява ретроградността и политическата - не само - простотия, в различен вид и форма.

  Протестиращите трябва да се замислят - защо шансовете за някакъв друг път - Димитров, Костов, и дори Борисов, бяха провалени. Зали само внедрените в редиците на "демократите" провокатори - политически и икономически бяха виновни, или поначало битуващата в населението, независимо от коя страна на барикадата, обществена простотия.

 61. 61 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#48:"boby1945"] ами да ви внесем народ [/quote]

  Ама ти май си забравил -- вие се опитвахте. Правешкият каскет внесе виетнамци да подобряват гена, понеже циганите беха малко -- и по същото време направи раздора между българи и помаци, който сега крепи ДПС -- и БСП.

  Всяко нещо, което сте направили е допринесло да ни закопае все по-дълбоко.

  ден година храни.
 62. 62 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#53] от "патиуанчо":

  Къща всеки лесно е можел да вдигне. Ако не беше така нямаше сега толкова много българи да живеят в собствени жилища за разлика от "западняците".
  Какво има за съмнение ?

 63. 63 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Обичайната статия от портал Култура. Очаквах повече "анти комунистическа" реторика, авторът е бил много срамежлив този път. Къде са неокомунизмът, посткомунизмът? Началото на статията вдигна твърде много моите очаквания явно, за консоирацията на управляващите относно дългосрочното бъдеще на страната... Поне авторът не е онзи "професор" по неразделянето на обществото на качество и количество. Между другото този "професор" би трябвало да прочете настоящата статия особено частта за тоталитарното мислене и разделямето на обществото... Колеги по "Култура" са той и авторът на настоящата статия, може един пърформанс да спретнат - как качеството на обществото не иска да живее повече под един покрив с количеството, събира количеството в един... къмпинг ... и т.н. и т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  [quote#4:"elevation04"]Проблемът е простотията нашенска [/quote]

  Простаци има навсякъде. Проблемът по-скоро е, че БСП/ДПС/Атака използват простотията на хората за собствени цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#62:"bluescreen"]Ако не беше така нямаше сега толкова много българи да живеят в собствени жилища за разлика от "западняците". [/quote]

  Нещо данни в потвърждение на тая легенда? А сравнение на жилищата?

  ден година храни.
 66. 66 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#65] от "патиуанчо":

  Ква легенда ? Къде живееш ?!?!

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#5] от "bosev.asen":
  До коментар [#6] от "boby1945":

  Този, който игнорира очевидното и продължава да търси удобни нему обяснения за случващото се е обречен да изчезне от света.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#39:"bluescreen"]ега като има всичко това що толкоз ривете и врещите по форумите ?[/quote]

  Щото няма нищо.Има една измама че магазините са пълни със стоки,но нямало пари.Нищо подобно.В София един ден не ти стига да си намериш и купиш обувки за зимата,истински хляб да ти се прияде,ако не си забравил какво е това,пак бая свободно време ще потрошиш да намериш.И колко още стоки,които си купувал от смесения магазин преди 20-тина години.

 69. 69 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Прочетох внимателно статията, прочетох и публикуваните коментари до момента... забелязах, че никой не пише конкретно по зададената тема, а именно:
  1. Подкрепяте ли противопоставянето на "наши" и "чужди", "град" и "село", "София" и "провинция" и т.н., налагано ни всекидневно от управляващите?
  2. Коя форма на управление предпочитате: тоталитаризъм или демокрация?
  3. Авторитаризмът ли е правилната форма на управление?

  За тези, които нямат точно представа що е то авторитаризъм цитирам определението:
  Терминът авторитаризъм се отнася до форми на социална организация и/или държавно управление, налагащи сериозни рестрикции върху свободата на членовете на обществото и подчинение на една, често неизменна авторитарна структура, като понякога използва потиснически мерки върху населението, обикновено без да прави опит за спечелването на действително обществено съгласие, но налагайки управление чрез насилие или определена форма на пропаганда.
  При авторитарно управление, гражданите са зависими от властта в много области от живота, включително и правото им на свободен избор относно политическите си възгледи.
  Авторитаризмът се характеризира с високо концентрирана и централизирана власт, поддържана чрез политическа репресия и изключването на политическа опозиция и съревнование. Авторитаризмът използва политически партии и масови организации, за да мобилизира хора около целите на режима.

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 70. 70 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  [quote#58:"protivbspdpsatak"]Само с промяна на избирателният кодекс няма да стане![/quote]
  Съгласен. Мисля, че с номинирането и избирането имаме проблем, но много по-голям е проблемът с отзоваването и прекратяването на пълномощия.

 71. 71 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#70] от "Мърмор":
  ... трябва да променим и малко манталитета си...

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  [quote#59:"bluescreen"]Ами аз дося тва ви и разправям. Лъскавотоооо...то ви е на сърце...[/quote]

  Ами да, ти нещо нередно ли намираш? Или, ако зависеше от теб, всички щяхме да караме москвич, да слушаме радиоточката, да спим на пружинен креват с тенекиени табли и кенефът ни да е на 30-40 метра от жилището?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  [quote#31:"Graf"]"Въобще, от лагера на "гражданите" с пианото напоследък тече само стон и мъка.. [/quote]
  Това, че управляващите напълно ги игнорират, че управляващите чрез платените контрапротести намериха някакъв начин умаловажат случващото се на улицата, не значи че (управляващите) са си решили проблемите.
  Единственото, което значи е едно. Не хората им стана ясно че само ако си викат (цивилизовано) нищо няма да се получи, защото си имат работа с гьонсурати и наглеци. Хората разбраха, че за да изхвърлят тези гьонсурати от управлението трябват по-крути мерки, но не са готови на такива...мерки.
  Хайде да почакаме да видим какво ще стане, когато..."сняг забръска", когато се разбере окончателно "социални" са били взетите до сега мерки за убиване на недоволството на гражданите (щото тези мерки са взети именно с тази цел) се окажат неефективни и даже вредни за страната.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 237 Гневно

  Проблемът на народа е, че не може да направи Лустрация и да изчисти обществения организъм от тумора ДС.Иначе всяко правителство ще е проблем за народа независимо дали задкулисието ще сложи начело Лешников, Съселов,Тиквов или който ще да е!

 75. 75 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  И какво разбрах... страх ви е от избори май.

 76. 76 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Ех,авторке,право гледаш,ама криво виждаш.Поне си се поупражнила,дано си заслужава хонорарчето.

 77. 77 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 651 Гневно

  До коментар [#47] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  "Впрочем това разделение готини-смотани беше направено именно от тези за които Орешарски е проблем. "

  Нищо подобно, това разделение беше инспирирано от изказвания на постоянният член на ВС на БСП, кой знае защо, повече известен в обществото като журналистът Велислав Дърев и сподвижниците му, от рода на нескончаемите йерихонови тръби - М. Маноловаи А. Кутев!
  Между впрочем за вас- комунистите е отдавна известно, че сте майстори на манипулациите, но не ви ли е неудобно все пак, да използване никове на светии, които не само че няма как да ви отиват, но е и абсолютна гавра с религията, която насилствено мачкахте и изкоренявахте,цели 45 години?!?

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  До коментар [#76] от "dedo pepo":
  И какво каза сега? Нищо друго освен неоснователни обвинения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За да няма такива големи проблеми трябва да не се допуска никога Бсп Атака и Дпс вьв властта , чрез гласуване на демократични избори на поне 90 % от избирателите , така вредната за Бьлгария тройна коалиция ще бьде изметена от парламента, наглоста и безхаберното сегашно управление на Орешарски скоро ще бьде премахнато , а това е желанието на огромната част от демократично мислещите бьлгарски граждани

 80. 80 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 409 Весело

  Проста статистика .... всеки път когато видя, че Позитановчетата са застанали на амбразурата - значи статията е улучила болно място.
  Дерзайте, друзья ... ама то вашия премиер каза, че България вече не се страхува.
  Викам да вземете да се наредите на опашка пред съветското посолсотво, защото за разлика от Европата, която можеш да посетиш когато ти душа сака, Матушка Русь иска коленопреклонно да й се помолиш за виза

  Led Zeppelin Forever !!!
 81. 81 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  СМЕШЕН ПЛАЧ...
  Смешен плач, Тонка, смешен плач.
  Проблемът не е "Орешарски". ПРОБЛЕМЪТ Е ОЛИГАРХИЯТА!
  Проблемът са олигархичните КЛАНОВЕ.
  ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ОЛИГАРХИЧНИТЕ КЛАНОВЕ СЕ ОБЕДИНИХА!
  Протестите на гражданите бързо бяха завладени от "протестите" на "гражданите". НЕ само бяха завладени, но СМИСЛОВО ПРЕОБРАЗЕНИ. И УПОТРЕБЕНИ!
  Ти Тонка си част от спин-докторите на преобразяването.
  Формулата на "новата" Аристокрация - Богатите, Имащите, уБразованите, Плащащите си сметките,Моралните, Красивите Буржуа, взриви надеждите.
  Божгатите ПРОТЕСТИРАТ срещу БЕДНИТЕ - БАСИ ЦИВИЛИЗАЦИОННАТО УРОДСТВО!
  Целта - "ДА ВИ ПРЕЦАКАМЕ" взриви надеждите.
  Лозутгът "МРАЗЯ ВИ БЕЗПЛАТНО" доуби морала.
  Спечели ОЛИГАРХИЯТА!
  НА ТОЗИ ФОН ВОНЯТА, НАРЕЧЕНА ГЕРБ ДЪРЖИ ВЛАСТТА НАВСЯКЪДЕ В ОБЩУСТВОТО. МЕСТНАТА ВЛАСТ Е мНОГО ПО - ДИРЕКТНА ВЛАСТ.
  Ти Тнка дали ще напишеш статийка примерно срещу корумпиранат Фандъкова. Едва ли. Тя е от "Богатите ....".
  Смешен плач....
  !

 82. 82 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#78] от "Храбър":

  Явно идеята на този коментар е да замълчим!
  Някои хора се стреснаха, май пречим на статуквото и подобни коментари са опити да ни разединят, да отклонят вниманието и да ни насочат едни срещу други.

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 83. 83 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Добър текст. И да,"проблемът Орешарски" се превръща в личен за всеки български гражданин с мисъл за бъдещето на страната....

 84. 84 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Ако Орешарски наистина е добър икономист ..трябва много добра цена да си е изработил за всичко това...което ще преживее ,което и той още не знае ,че идва за него.

 85. 85 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Жал ме е само, че един безспорен професионалист в областта на финансите падна до тази незавидна позиция. Вместо да бъде запомнен с блестящото управление на българския външен дълг (особено между 97-а и 2001-а), ще остане като "сламеното човече".

  Никога не е късно да станеш за резил.

 86. 86 Профил на vasilaki49
  vasilaki49
  Рейтинг: 524 Гневно

  ЗАЩО НЕ ПРАВИХТЕ ТАКИВА АНАЛИЗИ КОГАТО СЕ РАЗГРАБВАШЕ ДЪРЖАВНОСТТА. ЗАЩО ОПИТИТЕ НА "НЕСТАБИЛНОТО" ПРАВИТЕЛСТВО ПОНЕ МАЛКО ДА ОСВОБОДИ ОПЪНАТИТЕ ЮЗДИ ОТ ГЕРБ ВИ СЕ ВИЖДА ОПАСНО. КОЕ Е ПО ОПАСНО - ОПИТИТЕ ЗА ИЗТРЪГВАНЕ ОТ МОНОПОЛИТЕ БЕЗОТГОВОРНОСТТА ИЛИ ЗАТВАРЯНЕ НА ОЧИТЕ ПРЕД ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!

 87. 87 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#68] от "vjacho":

  Батка, ти сериозно ли ? Събуди се ... дай имейл да ти пратя обувки за зимата и хляб
  За всички подобни индиивиди силно препоръчвам по едно гледане сутрин и вечер на "Сбогом Ленин" на Волфганг Бекер
  За останалите не-толкова-страдащи по смесените магазини - може и веднъж месечно за поддържане на чувството за хумор.

  Led Zeppelin Forever !!!
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  [quote#83:"thepirineagle"]И да,"проблемът Орешарски" се превръща в личен за всеки български гражданин с мисъл за бъдещето на страната.... [/quote]
  Колкото и да се опитват да омаловажат значението и смисъла на протестите, управляващите се съобразява с тях. Ако не бяха тези протести, БСП/ДПС а и Атака щяха единствено да си плетат кошницата и да доорганизират срастването си с олигархичните кръгове в страната. Сега те са принудени да помислят и за мнението на обикновените български граждани и да се съобразяват с него. Премахването на каквото и да е желание у тях да назначат Пеевски на длъжността шеф на ДАНС, поставянето ом в режим на извинения и оправдания е достатъчно показателно за силата и необходимостта от тези протести.
  Ето защо гражданската съвест трябва винаги да е на пост и внимателно да поглежда към всяко действие на оторизираните. Не случайно в щатите е всеивестен девиза - "Question Authority" (Поставяйте под въпрос (проверявайте) оторизацията на управляващите).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#86] от "vasilaki49":

  Чисто професионално - използването на ГЛАВНИ БУКВИ изобщо не прави посланието ГЛАВНО, а само показва сериозни психични отклонения от нормалната медиана.
  Моля предайде на др. Кутев, за да коригира окръжното своевременно. Хонорара за професионаалния съвеет дарявам на др. Манолова във връзка с предстоящото й лечение от логорея.
  Другарски поздрав - Рот Фронт
  Ваш г-н Мунчо

  Led Zeppelin Forever !!!
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  [quote#73:"Храбър"]Това, че управляващите напълно ги игнорират, че управляващите чрез платените контрапротести намериха някакъв начин умаловажат случващото се на улицата, не значи че (управляващите) са си решили проблемите....Хайде да почакаме да видим какво ще стане, когато..."сняг забръска", когато се разбере окончателно "социални" са били взетите до сега мерки за убиване на недоволството на гражданите (щото тези мерки са взети именно с тази цел) се окажат неефективни и даже вредни за страната. [/quote]

  Да не се получи така, че протестиращите и контрапротестиращите да се обединят в един протест насочен срещу некадърността, корупцията и подчинеността на управляващите от ологархията в България!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1554 Весело

  [quote#76:"dedo pepo"]Ех,авторке,право гледаш,ама криво виждаш.Поне си се поупражнила,дано си заслужава хонорарчето. [/quote]

  -Хонорарчето й се сигурно-по закона за предлагане според търсенето. В наш "Дневник" това се търси,това се публикува и хонорува. Други статии и коментари по вътрешнополитически въпроси са: "Мнения нон грата".

 92. 92 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#87:"mun_cho13"] дай имейл да ти пратя обувки за зимата и хляб[/quote]

  Ако си от малцинствата,трябва да те разочаровам.От цигани обувки зимни от балатум не купувам,хляб от Болеро,тука,в Созопол,друг супермаркет няма,не ям!Говоря за неща,които да стават за ядене и за обувки,които да стават за носене.

 93. 93 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 528 Весело

  До коментар [#59] от "bluescreen":

  Не бате, ти бъркаш понятията -- "лъскаво" не е същото като "използваемо". Тука преди дни се развихри дискусия за българските кари -- там същия проблем. Комунетата много се гордеят с "Балканкар"-а на Огнян Дойнов и с това как сме "изнасяли за Япония".

  Обаче никой не казва колко сме изнесли и какво се е случило. А сме изнесли едва няколкостотин бройки и това, което се е случило е, че на място са разглобявани, частите -- подменяни с японски и пак сглобявани, за да може да работят.

  Същото беше и със секциите, и с Раховеца, и с хладилниците "Мраз" и с прахосмукачките "Ракета", пералните "Перла", телевизорите "Търново" -- и с квото друго се сетиш -- всички бяха дефектни по дизайн и животът с тях беше мизерия. Освен това бяха кът и се пазаруваха с "връзки".

  Животът е кратък за такива работи, а само пълен идиот може да мисли, че това е рай.

  ден година храни.
 94. 94 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#79:"za1221"]трябва да не се допуска никога Бсп Атака и Дпс вьв властта , чрез гласуване на демократични избори на поне 90 % от избирателите , така вредната за Бьлгария тройна коалиция ще бьде изметена от парламента,[/quote]

  -За да се постигне такава цел,трябва задължително гласуване само за кандидати от твоето "политическо племе".

 95. 95 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#92] от "vjacho":

  Не така ... ставаш политически некоректен. Ще разочароваш рома-електората ... не че ще спре да гласува за любимата ти партия, но ще ви излезе по-скъпо.
  Сериозно - наистина се замисли за емиграция, сори - евакуация към Матушка Русь. Твоето състояние на меланхолично взиране в смесения магазин тип ХоРеМаг от преди 1980 г. е НЕлечимо тук.

  Led Zeppelin Forever !!!
 96. 96 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1554 Весело

  [quote#66:"bluescreen"]До коментар [#65] от "патиуанчо":

  Ква легенда ? Къде живееш ?!?! [/quote]

  -Той не живее-той мрази/безплатно/.

 97. 97 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Гневно

  [quote#95:"mun_cho13"]Не така ... ставаш политически некоректен. Ще разочароваш рома-електората ... не че ще спре да гласува за любимата ти партия, но ще ви излезе по-скъпо. [/quote]

  Тебе ще разочаровам.Нямам любима партия.Затова и не харесвам партийно оцветените ти лигавщини.

 98. 98 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#94] от "Бенк-Бенк":

  Имаш право да нямаш мнение или да имаш погрешно мнение

 99. 99 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Изборът е паднал върху Орешарски главно заради здравите му нерви и психическа устойчивост. Не случайно проф. Михаил Константинов каза, че пише тройка, а не двойка, на кабинета заради здравите нерви. Кукловодите на прехода обичат подобни. Те имат ясна представа каква ще е обществената реакция и им трябва човек като Орешарски. Особено се препоръча той по време на рекордната учителска стачка в предишното издание на тройната. С репликата - да разтуряме седянката.

 100. 100 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Страната е в трайна нестабилност. Падането на Орешарски обаче няма да я прекрати. Грешката с Пеевски се поправи бързо. Всичко останало са политически борби.

  Към 1. Протестиращите (изключвам ГЕРБ) сами се отделиха още от самото начало от Провинцията. Те водят отново само идеологична борба с/у вятърни мелници в защита на Демокрацията а ла 1990 и сугестират неща, които хората извьн София изобщо не ги интересуват. Затова нямат и нужната подкрепа, както 1997. Клиентелата на Реф. Блока е в София и в големите градове. По отношение на ГЕРБ - техните протести са само за докопане до властта. Други цености нямат.

  Към 2. На никой вече не му пука, освен на автора, какво е казал тоя Джорджо. И да ги четем, и да не ги четем дебелите книги - все тая. Преди 1989 ги четохме нелегално под масата, след Промяната официално, но не ни помогнаха, нито ни нахраниха, нито ни направиха по-богати. Нито пък хората в провинцията се идентифицират с казаното от тоя Джорджо.

  Към 3. Няма коалиционен договор => няма колаиция. Има едно ненавиждане на 3 партии в Парламента към ГЕРБ. Последните сами са си виновни за това. Ние не сме живели на Луната 2009 - 2013.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK