Сотиро-логично

Сотир Цацаров отива на заседание на ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир Цацаров отива на заседание на ВССПрепубликуваме текста на Андрей Захариев от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията:


Днес да не си на мястото на главния прокурор Цацаров. По едната буза те удрят с 875-те лица, незаконно подслушвани от Цветан-Цветановите хора, докато в другата страна на образа ти забиват мощно плесницата с умишлено забавената отбрана на Република България по делото за АЕЦ "Белене" в международния арбитражен съд. Накъде да се обърнеш по-напред, как да се завъртиш и извъртиш, как да отразиш зашлевяванията?


Премерването на силите през фигурата на главния прокурор
е извинимо от гледна точка на средната като ниво либретистика, че и на сериозните букмейкърски залози даже, но е отвсякъде тъпо и плиткоумно, погледнем ли го през монокъла на средностатистическия потребител на вестниците, радиото и телевизията. На този обобщен и усреднен тип (ползващ и интернет също така!), му стана веднага кристално ясно още миналия декември,  че господин Сотир Цацаров прие геройски да поеме върху си оборската тор на Авгий, а с това и да се самоположи като истукан в центъра на полето, на което великите лордове се замерват с кал. Такъв просто е моментът. Разбра се от всички ни, че прожектираната активно върху сивото зимно небе еманципация на Цацаров спрямо демиурзите, ще струва на новия главен прокурор не малко. Но всичко това не е безплатно, разбира се. Господин прокурорът Цацаров положително знае с какво и как точно ще бъде овъзмездена неговата самоотверженост.


Низостта на играта е в


несекващото инструментализиране на прокуратурата


извършвано от основните политически съперници в България. За кой ли вече път наблюдаваме повторението на едно и също нещо, па макар и с някои модулации и алтерации. Разбира се, употребяването на най–висшата инстанция на държавното обвинение се извършва опосредствано. Както казах, тази практика е неразделна част от политическия живот в страната през последните двайсетина години и обществото свикна с нея до такава степен, че въпросът "Кого ли ще сложат за главен прокурор?" стана с времето почти равнозначен на този, чия любовница ще стане "мис България".


Представата за главния прокурор като за естествена метреса на властта отдавна е станала елемент на масовата култура у нас. Дали в бакалията, дали в таксито, споменаването на най-високопоставения прокурор  неизбежно отвежда към размислите за неговата фактическа подчиненост на актуалното мнозинство в парламента и на създадената от него изпълнителна власт. Несъмнено, както знаем от опит, нещата съвсем не са така хармонични винаги. Познаваме добре и периоди в рамките на последните двайсет години, в които отношенията между основния държавен обвинител и управниците са били нервни или направо антагонистични. И точно в това е цялата перверзност на връзката. Абнормалната зависимост на прокуратурата от силните на деня не е българско изобретение, нито е някаква наша идиосинкразия, но е патологично по размери.


При все, че споделя общите за един новобългарски главен прокурор особености, Сотир Цацаров се намира в особена ситуация. Форсираният демараж, с който той реши да докаже самостоятелност веднага след избирането си, беше приет по-скоро позитивно от публиката, мисля си. Последва поредица от категорични изяви, която трябваше да затвърди образа. Още от самото начало беше сложно, но динамиката на политическата конфронтация от последните няколко месеца запрати Цацаров безмилостно срещу стената на действителността, наречена  "какво е да си главен прокурор в България".


Тъкмо с това и започнах този текст. С инструментализирането на прокуратурата не по пътя на превръщането й в изпълнител на мокри поръчки, а чрез


използването й за високоговорител, който да усилва шума от битката


В момента през господин Сотир Цацаров минават много голяма част от ударите, които противниците в този твърде напрегнат мач си разменят. През ден (ако не и всеки ден) главният прокурор е длъжен да обяснява на обществото поредния сигнал и поредното сезиране от ораториален мащаб. Вчера и днес 875- те нерегламентирано подслушвани и саботирането на българските интереси в арбитражното дело за "Белене" са последните фугасните снаряди, пронизващи тялото на позиционирания на фронтовата линия господин  Цацаров. Утре ще му сервират нещо още по-изискано. Остава букмейкърите да изчислят коефициента на залозите.


Третирането на главната прокуратура като стрелбище, или по-точно казано, като медия, през която противникът може да бъде дискредитиран възможно най-ефикасно, е добре изпитана стратегия наистина, но и проява на лош политически вкус, от който ти минава временно, но който оставя грозни белези. Затова ще си позволя да препоръчам на експлоатиращите този модел внимателно да обмислят по-далечните последици от неговото прилагане.


За да се опази, стига това изобщо да е постижимо в тази минирана среда, Сотир Цацаров на свой ред ще трябва да стъпва много внимателно и да се примири с факта, че по принуда ще трябва да изпълнява и ролята на пресаташе на политиците, които през ден ще го изпращат да си говори с информационните медии. Така ще е поне, докато сегашната мътилка не се избистри и някой от състезателите не получи по-категорично предимство. Всъщност тогава може би ще стане дори по-некомфортно за главния прокурор.


Във всички случаи изводът е един : в България е по-добре е да не приемаш такова назначение, ако не искаш да бъдеш превърнат в оръдие, което от друга страна си има своите ползи. Въпрос на избор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  абе истината е ,че който и да дойде за главен прокурор не може да оправи положението ,октопода е мнооооого голям

 2. 2 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Авторът да не би да намеква, че Цацата е шило на другия овал Делян Пеевски. Да не го обявят и него за гей и наркоман воглаве с Копринка -))))

 3. 3 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До сега всички главни прокурори са изпълнявали политически поръчки, но са го правели по -фино и прикрито. Цацата направи от прокуратурата политически играч с дейността си в полза на новата троег-за коалиция.

 4. 4 Профил на bobsan75
  bobsan75
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ах горкият той, ще го направят активен борец

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Цацата само говори с поучителен тон "Тая прокуратура не е като оная прокуратура, тая прокуратура вече е независима", но никой не му вярва. По простата привина, че хората отдавна съдят по делата , а не по приказките. И съответно Цацата може да си говори каквото иска и да вдига пушилки всякакви. Ноделата му са отчайващи. По-наведена и слугинска прокуратурата никога не е била. Или поне никога толкова явно. Подслушвания, бюлетини предизвикват показна активност и никаква ефективност, докато от друга страна делата на Станишев и енергийната мафия и Белене са покрити със смразяваща тишина. ПФУ!!!

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на meanmoonshiner
  meanmoonshiner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Неадекватна е логиката на текста, според която да си един от тримата големи в съдебната система е позорно обстоятелство и най-добре, може би, този пост да не се заема от никого, за да лишим мафията от нейното оръдие. Умел изказ, зад който обаче не стои нито една рационална идея.
  Цацаров действа по правилата на НПК, които обществеността не познава и от които не се интересува.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Цацаров - жертва на политическата борба?! Айде бе! Основен участник в нея на страната на тройната коалиция.

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Като изказ-много е добър,но засега-дотам.
  Дано да крачне,чакаме.

 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#1:"tur671"]абе истината е ,че който и да дойде за главен прокурор не може да оправи положението ,октопода е мнооооого голям[/quote]

  Прав си братчед, явно с прокурорската тога няма да стане. Нужна е ръка от стомана, в униформа на генералисимус. Но това пък не е демократично. Всички искаме демокрация, без узаконен грабеж и организирана престъпност, както искаме социализъм, без комунисти и капитализъм, без капиталисти. Е, нема как да стане - с първото винаги получаваш и второто.

  /не се чете/
 10. 10 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#6] от "meanmoonshiner":

  "Цацаров действа по правилата на НПК, които обществеността не познава и от които не се интересува."

  Цацаров ИЗБИРАТЕЛНО действа по правилата на НПК, които обществеността не познава и от които не се интересува.

  С тази поправка вече съм съгласен с твоя текст. И да подчертая- за поправката не е задължително да познаваш детайлно НПК, достатъчно е да имаш очи, уши и малко незомбиран мозък.

 11. 11 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Сега разбирам защо от портал Култура идват основно препечатки на една статия с леки вариации. Ами те толкова могат хората, ако пробват да пишат по нещо леко по-различно от теми за посткомунизма и неокомунизма нищо не излиза! Само се чудя кога дневник ще си смени июето на портал култура, рой де факто вече е само имтернет препратка към този портал...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 959 Неутрално

  политическа партия "цацаратура" беше част от схемата за преврата в държавата.

  ролята ѝ в цирка с бюлетините беше дирижирана от ДС, БКП и ДПС.

 13. 13 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Във всички случаи изводът е един : в България е по-добре е да не приемаш такова назначение, ако не искаш да бъдеш превърнат в оръдие, което от друга страна си има своите ползи. Въпрос на избор."
  До коментар [#1] от "tur671":

  като е голям октопода ,да бягат от тази длъжност,но явно келепира е по-голям и за това винаги се намират хора без морал и достойнство.Да,въпрос на избор!И как си се продал, за колко и срещу какво,освен съвест?

 14. 14 Профил на meanmoonshiner
  meanmoonshiner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#10:"fespeskukuoreh"]Цацаров ИЗБИРАТЕЛНО действа по правилата на НПК, които обществеността не познава и от които не се интересува. [/quote]
  Вие, предполагам, ще конкретизирате тези твърдения с примери, защото иначе е голословно.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4059 Гневно


  Поредната кукла която назначиха въпреки сянката на съмнение .Прокуратурата отново спи и се занимава с глупости !

  klimentm
 16. 16 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#12:"хм"]политическа партия "цацаратура" беше част от схемата за преврата в държавата. [/quote]
  Точно така е. Цоцоланов, пардон ЦаПаров, е част от новата тройна коалиция и по-конкретно част от тройката с Йовчев и Пеевски-Василев (Доган), които измислиха и приложиха плана "Костинброд", използвайки Станишев и Костов. Те бяха измислили всичко още преди да наврат дебеловратия в очите на Цветанов и Борисов и да го пробутат като тяхна кандидатура чрез "свои" хора във ВСС. Трябваше да бъде отстранен Кокинов - за това нямаше проблем още преди да ни "сервират" същите незаконни записи, за които сега Цацата мрънка, трябваше да има "защитен свидетел" срещу Цветанов в лицето на Найденов, трябваше да бъде оплют и упътен към затвора Борисов ... Изобщо всичко беше добре сметнато, включително предварително подготвения за Пеевски проектозакон за ДАНС. Така че, не питайте кой предложи Пеевски - може и "главният" да го е предложил. Ситнилски сега им пречи да си назначат когото си искат за градски прокурор, затова са онези клакьори пред сградата вече толкова дни... Роман може да се напише по този сценарий, по-мащабен и от "Война и мир".

  Knocking on heaven's door
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Салата от намеци в посредствен текст. Почва да става досадно, само толкова ли могат нашите интелектуалци от "Култура"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  прокуратурата се превърна в маша в ръцете на БСП и ДПС. То, не е разиграване в деня преди изборите, какви ли не други поръчки. Още, обаче не могат да установят кои пребиха нападателя на Доган. Срам

 19. 19 Профил на Wilhelmina
  Wilhelmina
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#9:"Тони Шнайдера"] Нужна е ръка от стомана, в униформа на генералисимус[/quote]


  Joseph Stalin.

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Лека, полека Дневник се превръща в в придатък на портала "Пропаганда и агитация", наричащ себе си незнайно защо "Култура" и работещ подмолно срещу държавноста. В случая срещу прокуратурата,
  Това е разбираемо, с оглед на редакционната политика на Дневник и общественото мнение срещу олигарха.
  Но е твърде прозрачно...

 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "peterman":
  Вероятно коментираш третия кадрови ешелон на БКП от проекта "Ран/Ът-Луканов/Гоцев", за капитулация на системата ?
  Не грешиш !
  Верюто на ангажираните в този проект е, "Смяна на системата и безусловно оставане на Власт"...

 22. 22 Профил на stefandk63
  stefandk63
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Цацаров обяви към 170х лв влог и по-голям от тази сума кредит.
  За фирма мога да го разбера някак си, за физическо лице - не.
  Явно не е простосмъртен.

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Доста тъпа статия, защото изкарва Цацата като някаква невинна жертва оказала се на лошо място където се разменят удари а той се чуди къде да се скрие от тях.

  Истината е, че още от самото начало той с летящ старт се включи в полза на БСП. И че вложи много старание да им покаже че играе на тяхна страна. Явно е бил купен/зависим и явно, че ги е смятал БСП/ДПС за сигурен победител, че победата ще е лесна, бърза и разгромяваща. След което ще има сладко лапане на възнаграждението.

  ДА АМА НЕ, както казваше Петко Бочаров. И сега Цацата наистина се е свил и се чуди какво да прави. От една страна работодателите, но от другата страна нещо победата им почва да става доста съмнителна. И отгоре на това като човек който знае прекалено много, като нищо може да последва някои знакови личности, Луканов например.

  Така че наистина съм съгласен с авторът, на ветровито място се оказа Цацата. Но не го съжалявам защото той сам се докара до това положение, сам си избра работодателите и сам реши да се натяга толкова пред тях. Лошо било мястото, а Борис Велчев как изкара на него пълен мандат и никой не го забеляза? А за гадостите които Цацата успя да направи за по-малко от 5 месеци прошка никога!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Статията използва доста, сложновати думи, речников тип, а не казва особено много. Стил, надскачащ съдържанието, не ми е любим. Иначе здраве и щастие за автора.

 25. 25 Профил на Ruzha Smilova
  Ruzha Smilova
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво е посланието на автора - че трябва да съчувстваме, едва ли не, на горкия ни Главен?

 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  достатъчно е само да си припомним костинбродския театър в предизборния ден, за да станат излишни всякакви размисли и тълкувания относно Цацаров и прокуратурата.
  Чрез 'акцията' в печатницата в Костинброд прокуратурата, и по-скоро еднолично Цацаров, фалшифицира последните избори. Това е без съмнение най-мащабното престъпление, извършено у нас след 1989-та година. Пред него бледнеят дори кражбите на комунистическите правителства, защото масираното фалшифициране на изборните резултати е престъпление срещу самият фундамент на държавата - като резултат нито парламента, нито правителството, нито каквито и да било техни решения са легитимни.
  Излишно е да споменавам, че още на следващия ден след поръчковата акция в Костинброд цацаратурата напълно забрави за случая, вече близо 4 месеца не си е помръднала и пръста.

 27. 27 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#21:"dimko"]"Смяна на системата и безусловно оставане на Власт"[/quote]
  Само безусловно оставане на власт. За смяна на системата не може и дума да става. Цветанов посегна на тяхната неприкосновена територия - съдебната система. Затова трябва да се "моли, ама много да се моли" (вж. изказването на другарката Куцкова), за да не бъде стъпкан сега от същата тази машина... Герб трябваше да бъдат наказани, защото не само се оказаха лакоми за власт, но я измъкнаха под носа на комунистите... Последната "капка" бяха референдумът за Беляне и президентските избори. Изказването на Борисов за готвения атентат срещу него от Доган в НС просто даде повод за започване на "страхуването", а сега... най-голямата победа на правителството "Орешарски" остава според превратаджиите "освобождаването от страха".... Ха-ха! Милите те!

  Knocking on heaven's door
 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Авторът на коментираната статия или нищо не разбира от политика и от право, или се прави на луд за пенсия, белким някой му повярва, че сегашният ни главен прокурор заслужава съжаление, е не здрав пердах. Всъщност, според мен, по-добре би било дори да бяха избрали за главен прокурор отново откачения Филчев, отколкото новия Цацаров.

  Всъщност той е една от най-важните, той е петата съставка на петорната коалиция ДПС - БСП - Сидеров - Орешарски - Цацаров. За пръв път го показва в деня за размисъл преди деня на изборите, с измислената и провокирана политическа провокация с бюлетините от Костинброд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK