Германските избори, английският парк и българската кошара

Германските избори, английският парк и българската кошара

© Николай НиколовВчера в Германия, която е икономическият двигател на Европейския съюз и която беше най-малко засегната от световната криза европейска страна, имаше избори. ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел спечели убедително, но не събра абсолютно мнозинство и вероятно  ще имат нужда от  по-голяма коалиция, за да управляват.


За Германия коалициите, включително широка коалиция на християндемократи със социалдемократи, не са нещо ново. Самият ХДС е създаден веднага след Втората световна война от членове на различни десноцентристки партии, подобно на нашия СДС през 90-те години на миналия век.


Християндемократическият съюз обаче не само че с времето не се е разпаднал като коалиция, но се е утвърдил като водеща партия, по време на чието управление се осъществи и обединяването на Германия. След 4 години управление, СДС, нашият десен съюз, малко след като се превърна в партия, се разпадна.
Германската избирателна система е смесена – наполовина мажоритарна, наполовина пропорционална. Такава е от Втората световна война насам. У нас всяка партия, която дойде на власт, пише нов избирателен закон. Постоянно се говори не само за промяна в избирателния закон, но и за


"смяна на системата" и премахване на всички партии


Както знаем, те бяха реално премахнати по комунистическо време.


Не можеш да очакваш едно растение (парламентарната демокрация в нашия случай) да пусне корен и да се развие, ако час по час го вадиш от пръстта, за да видиш дали е пуснало корен, и го местиш в нова саксия, ако не е.


У нас непрекъснато се говори и за писане на нова конституция. Конституцията на САЩ е приета през 1787 година. И оттогава на никого не е хрумвало да пише нова конституция. Макар и да е имало убити президенти, никой президент не е бил избиран по друг начин освен по този, предвиден в конституцията. Разбира се, американската конституция е претърпяла много поправки, променяна е, но не е сменяна. (Впрочем и нашата конституция предвижда възможността да бъде поправяна – и е била поправяна – от обикновено Народно събрание.)


Нашата парламентарна демократична система може и трябва да се променя с цел да се заздрави и заработи по-добре. Но да се променя и да се сменя са две съвсем различни неща.


Периодично в новините слушаме за британското кралско семейство. Очевидно такива новини продават вестниците (както се казваше, когато печатните вестници още не бяха изместени от интернет и електронните медии). Все пак ми е по-интересно да слушам жълти новини за семейството на принц Уилям, отколкото, да кажем, за Радо Шишарката.


Въпреки че е държавата в Европа, която най-ревностно пази аристократичните си и монархически традиции – Великобритания безспорно е модерна демокрация. През XIX век тя е станала най-голямата световна империя именно защото, особено след Гражданската война от XVII век, се е развивала на принципа на толерантността и компромиса, без обаче да се нарушават традициите. Между аристокрация и буржоазия, между англикани и протестанти, между крал и парламент съществува


неписан или писан договор за споделяне на властта


Всъщност първият договор за споделяне на властта между крал и парламент е Великата харта (Magna Carta Libertatum) от XIII век. Още през XVIII век, дори преди американската и френската революция, Великобритания на практика вече има кабинет и министър-председател.


Какво е положението у нас? Едно време у нас градинките често се заграждаха с бодлива тел и по тях имаше надписи "Не газете тревата, тя е ваша!". Макар че малко хора бяха ходили на Запад тогава, добре се знаеше, че в английските паркове (като Хайд парк) може свободно да се ходи по тревата и тя все пак оцелява. Та имаше такъв виц, който по-възрастните читатели със сигурност знаят: Наши градинари отишли в Англия да открият и купят, ако може, тайната на английския парк. Питали свои английски колеги: Каква е тайната? Има ли специално семе? Отговорили им: Няма тайна. Няма и специално семе. Засаждате каквато и да е трева, поливате я сто години и става английски парк.


А ние все се вторачваме в семето на демократичната ни система, все искаме да го сменяме. Едно време заграждаха с бодлива тел тревата и не пускаха хората да я газят, защото била тяхна. Сега пък умираме да се занимаваме с конспиративни теории – кой ни е сменил семето, кой ни е засял плевели в ливадата, докато сме спали, или е пуснал говедата си да ни опасат тревата. Но хич ни няма в постоянството с поливането на тревата и всекидневните грижи за нея.


Какво е общото между САЩ, Германия и Япония


– доскоро трите най-проспериращи икономики в света? Към тях вече се присъедини и Китай. Тези държави са коренно различни по своята историческа съдба и географски дадености, религия и държавно устройство. Но имат и нещо общо. То е дисциплината и трудолюбието на народите им. В най-проспериращите държави законите не се сменят час по час, но се спазват желязно. А хората, вместо да се оплакват от лошата си историческа съдба и от Великите сили, работят неуморно за себе си и страната си. Чухте ли някой японец да се оплаква от епохалната екологическа катастрофа, сполетяла страната - с цунамито и катастрофата с атомната централа? Или от лошите американци? Германия и Япония бяха победени страни след Втората световна война и страни в икономическа разруха. Как успяха толкова бързо да се съвземат?


У нас нещата няма да се оправят, докато не се справим с постсъветския модел на срастване на мафията, на икономическата олигархия, с държавна власт. Коренът на злото е Държавна сигурност (българският филиал на КГБ), от която израсна нашата олигархия. Злото трябва да се изкорени, а не само да се подкастрят изникналите плевели. А демократичната система трябва да се пази от плевели, не да се сменя.


Но нека си припомним две хубави български поговорки: Луд изяжда и два зелника, но е по-луд който му ги дава. И още по-важното: Господ помага, но в кошара не вкарва.


Трябва сами да си изчистим плевелите, да си поливаме ливадата. И да си вкарваме стадото в кошарата, не в парламента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ммммм дааааа......
  Продължаваме ли да чакаме някой да ни оправи?

  Beyond the horizon....
 2. 2 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "...
  Но нека си припомним две хубави бългаски поговорки: Луд изяжда и два зелника, но е по-луд който му ги дава. И още по-важното: Господ помага, но в кошара не вкарва.

  Трябва сами да си изчистим плевелите, да си поливаме ливадата. И да си вкарваме стадото в кошарата, не в парламента."

  То това вече и децата го знаят.

  Но мафията толкова се е вкоренила в държавата, че без радикализъм като че ли няма да стане.

  Childhood's End
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И да си вкарваме стадото в кошарата, не в парламента.[/quote]
  Именно, защото иначе светът ще продължава да говори за компютри, а ние за компоти.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Господ помага но в кошара не вкарва.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Айде, поредното обяснение защо не сме богати, а може би не сме богати, защото Американците си печатат доларите, Германците правят всичко възможно (с всякакви средства) да си продават стоките, Японците, може и да са богати, но са с най-големия дълг, и вече две загубени поколения, и Китайците - ами питайте някой капиталист, дали ще произведе нещо, или ще го купи от Китай, и ще ви го продаде все едно че той го е произвел!

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Аде сега Държавна сигурност виновна.
  ДС не съществува като интитуция вече 22 години.... така че "Повредата е във вашия телевизор!" драги борци за демокрация.... и английска ливада....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  "Трябва сами да си изчистим плевелите, да си поливаме ливадата. И да си вкарваме стадото в кошарата, не в парламента."

  Много истини са написани в статията с алегоричен, почти Езоповски стил. В последния абзац е решението на нашите, български проблеми. От нас зависи да го реализираме!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 8. 8 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 533 Любопитно

  "Конституцията на САЩ е приета през 1887 година (преди 226 години)"

  Мисля, че това трябва да е 1787 година.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 9. 9 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Проблемът на България е, че е дива провинция още от римско време.

  Много малка част от популацията е имала възможност да поживее в някоя метрополия като тамошен гражданин, да се научи да комуникира с другите граждани на метрополията и разбере какво се случва там и защо.

  Затова редовно четем писаници като горната, строим молове и небостъргачи без инфраструктура, газим кал и управлението ни позволява такива като Пеевски.

  ден година храни.
 10. 10 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Крайно време е да се вземем в ръце и да си стъпим на краката, да се справим сами, а не все да чакаме някой да ни оправи.

 11. 11 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#1] от "deathwalker":

  МЪ-ДААААААААА!!!!

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#2:"DISCOVER BULGARIA"]Но мафията толкова се е вкоренила в държавата, че без радикализъм като че ли няма да стане. [/quote]
  Въобще няма да стане, щото мафия, на практика у нас няма.... и когато се воюва срещу вятърни мелници, войната обикновено се губи ... Дон Кихот, Сервантес преди повече от 400 години...
  Апропо, официално в САЩ днес се наброяват 25 клана на Мафията, 5 от които в Ню Йорк, и както знаем, на САЩ от това нищо им няма, много хора ги намират прекрасна страна за живеене !!!
  Колко са клановете на мафията в Италия никой не знае, но Италия е също една добра страна за живеене.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Аз съм изумен! Тази статия е много добра!! Значи тези автори можели да пишат смислени работи. Дори ги няма мантрите за неокомунизъм и посткомунизъм! Изумително!

  Това е много добър цитат от статията:
  "А ние все се вторачваме в семето на демократичната ни система, все искаме да го сменяме. Едно време заграждаха с бодлива тел тревата и не пускаха хората да я газят, защото била тяхна. Сега пък умираме да се занимаваме с конспиративни теории – кой ни е сменил семето, кой ни е засял плевели в ливадата, докато сме спали или е пуснал говедата си да ни опасат тревата. Но хич ни няма в постоянството с поливането на тревата и всекидневните грижи за нея."

  Отново, поздравления за автора!

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ние си имаме две държави....Едната е за нас мат'ряла, а другата е за назначените капиталисти(олигарсите) и политиците....Едната държава си функционира перфектно.....сляли са се в една обща структура или по-точно финансова корпорация....Опсссссс....щях да забравя, те фръпнаха към своята държава прокуратурата и съда....Та така светата троица - политици, олигарси и законодателна власт си живеят добре, доволно и пре доволно в тяхната си държава....Лоша е нашата държава....тази, която оставиха на мат'ряла.....Имаме два изхода. Единия е терминал 2, а другият е да останем в батака......Е, има и трети, но уви, той не може да стане.....А това е симбиоза м/у двете държави.......а тази симбиоза няма как да се получи....Нито светата троица ще ни позволи да се ''качим'' в нейната държава(тя е само за богоизбрани), нито пък ще реши да ни пусне някакъв фъндък в нашата си държава.....
  Та ей така горе долу стоят нещата с разделената на две България.....Вижте, че който отпадне от властта, все партии прави.....Вчера таман 2 се заформиха....баста и на леля таня дончева.....пък и бившия резидент и той гласи някаква партия, под формата на клубове или нещо от сорта.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "boby1945":
  ДС я няма, но кадрите и с нейния манталитет са завзели България.
  Едрия капитал, почти всички водещи политици у нас и дипломати са свързани с ДС.

  Лустрация, па макар и закъсняла ни трябва. Като в Германия, Естония и т.н.

  Childhood's End
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#9:"патиуанчо"]Проблемът на България е, че е дива провинция още от римско време. [/quote]
  Е това определено не е вярно ... територията на днешна България е била прекрасно място за живеене по време на Римската империя (някъде до 450 г от Христа) после дошли варварите и работите тръгнали на зле....
  Апропо, разходи се по България и разгледай останките от "римско" време, ще се очудиш какъв стандарт са имали хората тогава ... може да почнеш от Музея в центъра на София....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#15] от "DISCOVER BULGARIA":

  Не казвам, че акъл ви трябва, за да не обидя някого....!!

  Преди малко някой цитираше българската поговорка "Луд изяжда два зелника, по луд който му ги дава!"
  Така че ДС тук не емешана.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Ние не искаме да тръгнат нещата,добре ни е затънали в "приучената безпомощност"...Масите си имат оправдание и могат да си мрънкат на воля,без да поемат отговорност за съдбата си,управляващите могат да дават обещания и да манипулират...

  haokarapora
 19. 19 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 666 Весело

  Концентрацията на клишета, стари лафове и открития на топлата вода в статията е прекомерна дори и за жанра "Либерален поплак".
  Моля, малко по-сериозно, ако обичате.

 20. 20 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Весело

  [quote#1:"deathwalker"]Продължаваме ли да чакаме някой да ни оправи? [/quote]
  разбира се. идва, оправя ни, избърсва си го завесите и идва следващият.....от 3 пъти не се ставало педераст, казват.....при нас колко станаха?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  С други думи, уважаемият Левчев твърди, че е хубаво да се живее в зловонията на кочината. Единствено условие - тя да не бъде червена. Амин.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":
  До коментар [#6] от "boby1945":

  24 години БКП/БСП/ДПС е почти перманетно на власт, ама другите били виновни. Все...хе-хе....англоамериканските империалисти и техните марионетки" виновни за бедите ни ама все марионетките на руската мечка на власт.
  Толкова сте смешни и жалки, че на хората им писна от тази ваша липса на каквото и да е въображение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 477 Неутрално

  А снимката какво символизира?

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lemmy":
  Там е работата, че точно понеже е червена е станала кочина. А за да стои още да е такава са виновни най-вече ДС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поздравления на автора!

  Много точно и смислено, без изпадане в интелектуалничене и ненужно засукани изрази (кавито други хора на перото имат тенденция да използват).

  Браво, г-н Левчев!

 26. 26 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#10:"Моника"]Крайно време е да се вземем в ръце и да си стъпим на краката, да се справим сами, а не все да чакаме някой да ни оправи. [/quote]
  Ние го правим, но тук системата е все така от стария тип, където ти правиш нещо, а друг преразпределя резултата от труда ти. И така получихме уравнението 50/50. 50/50 ромска раждаемост/раждаемост при работещи и самоиздържащи се хора, 50/50 пенсионери/работещи, 50/50 държавни служители/частници. Т.е. взимаме от работливите, които мислят за бъдещето на децата си, за да дадем на неграмотните и мързеливите, които не го правят. Взимаме от младите- бъдещето ни, за да дадем на старите, които са миналото, с ясното съзнание, че когато те станат стари - системата вече няма как да скрие, че е неработеща или поне небалансирана. Взимаме от тези дето създават блага, за да ги дадем на тези, които най-често затрудняват живота на предните. Докато си крадем от бъдещето, няма да имаме такова. За олигарсите дето обират каймака от тези общи каси дори няма да говоря.

 27. 27 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#23:"Вишински"]А снимката какво символизира? [/quote]

  Не знам, ама заглавието кърти!

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Единственото вярно в тази статия е частта разкриваща мракобесната роля на ДС.
  Всичко останало е ментална полюция, по комунистически, имаща за цел да обясни как хората на Запад били богати защото, видиш ли, имали съзнание.
  Ако се заслушаме внимателно, сигурно сами ще можем да чуем подигравателния смях откъм Солун…

 29. 29 Профил на Навуходоносор
  Навуходоносор
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Благодаря за анализа, повече такива ни трябват, за да натрупаме критична маса.

  "Стреми се и работи да бъдеш необходим за обществото." Екзарх Йосиф I
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  [quote#26:"bobix - Аз бях на протест. А ти?"] И така получихме уравнението 50/50. 50/50 ромска раждаемост/раждаемост при работещи и самоиздържащи се хора, 50/50 пенсионери/работещи, 50/50 държавни служители/частници.[/quote]
  Ами ромите и пенсионерите гласуват за БСП, щото червените плащат. БСП плащат, за да гласуват за тях.
  Много бих желал да видя парламентарния вот разбит по възраст и по малцинства!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":
  Хм, знаеш ли, не знам дали статията не е по принцип срещу СДС, липса на единство, освен по отношение на антикомунизма, правене на необмислени реформи, от типа земята сега и веднага, приватизация на всяка цена, реституция, да си нарежем ракетите, както искат американските братя. Що се отнася до империализма, само разкритията за подкупи на Сименс и Данон, са достатъчни за да е ясно, че капитализма, не е една бистра чиста сълзица!

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Хубав анализ. Сега БСП(к) са се заели да променят изборния кодекс. Като знам, че с това се занимават хора като Мая Манолова, си представям крайния резултат.

 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#26] от "bobix - Аз бях на протест. А ти?":

  много елементарно приятелю, много елементарно, пенсиите и социалната сфера, са единственото нещо, което все още преразпределя пари, парите в бюджета се дават от всички, корпоративните данъци, както и дод в България е нисък, отделно фирмите имат възможност за връщане на ДДС, така че бюджета се пълни повече от киселото мляко и тока на бабата и дядото, отколкото от този, който си е взел фирмен джип! Давам ти гаранция, че ако един ден в България няма пенсии, а това може да стане скоро, бизнеса ще умре, и го усети, по времето на Дянков, когато бяха замразени пенсиите!

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  И аз ще изразя пълното съгласие с тезите на автора и впечатлението от добрия сдържан и майсторски стил.
  Но по същество, обърнато към всеки от нас, е необходимо всеки от нас да си помисли, какво аджеба се крие зад думите, да си вкараме стадото в кошарата?
  Моя превод е : първо, да си опичаме акъла като си даваме глас/дпвериото и т.н.; а второ, да бадмогнем нашия „провинциален“ (псевдо)аристократизъм. Преди и около избори ние сме велики политикани, ние знаем кави са играчите в политиката и се отнасяме с високомерие и пренебрежение, към това което ни обещават, а в същото време аме много късопаметни, да не кажа като под амнезия. И на следващия ден, отново сме хем недоволни, хем през ум не ни минава, да си кажем, абе байно, като дойдат следващите избори, що не хвана, малко-малко да се позаинтересувам, пък ако ме мързи или съм тъп, дай да се посъветвам, да послушам какво говорят по-умните от нас и да си завлеча з..ника до урните. На нас принципа по-малко зло ни е под достойството, ние ако нямаме идеалното ( в коя ли друга област го имаме или сме го имали, с изключение на случаите когат искаме и очакваме нещо от друг човек, партия, сържава), няма да се занимаваме да прогнозираме от къде ще ни дойдат най-неприятните изненади, някои от които с почти фатално значение (Белене например и/или събаряне ня валутния борд), ние просто сме над тези неща и отиваме на вилата, на риба или просто си оползотворяваме времето по друг начин. Е, немците, нали са по-глупави от нас или в по-тежко положение от нас, гласуват 70%, ние , балканските аристократи и умници, я докараме 50% ( тука влизат и купените гласове), я не. А после ДПС ни виновно, Атака са еди какви си, абе някой друг ти е крив, Все ми се струва, че е крайно време да вкараме „стадото в кошарата“, да сложим и малко кучета да го пазят, преди да ни хване пак дълбоката дрямка.

 35. 35 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хубаво ни е с тая неработеща система, а Левчев. Сменим тоя оня за очи, но тия, които са си на власт си остават...
  А пък иначе приказваме, приказваме, приказваме, обещаваме, обещаваме, обещаваме... И протести даже си имаме...
  Важното е да не съ бара. Така е политкоректно и върви по масло в коловозите на "демокрацията"...

 36. 36 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Весело

  Като прочетох статията,веднага се сетих за оня виц,където попитали радио Ереван как ще се оправим.Радиото отговорило:
  Имате два варианта да се оправите-реалистичен и оптимистичен.Реалистичният е господ бог да слезе от небето и да ви оправи,а оптимистичният е сами да се оправите...

 37. 37 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#33:"ban"]парите в бюджета се дават от всички, корпоративните данъци, както и дод в България е нисък, отделно фирмите имат възможност за връщане на ДДС[/quote]
  Корпоративния данък е нисък, затова има и данък на дивидентите. Отделно има един куп такси за агенции, които са твърда цифра. Дори да си сам във фирмата трябва да плащаш и на адвокати и счетоводители, за да подаваш едни и същи цифри по три различни начина на три различни места. Сумите, които плащат работодателя и работника общо, спрямо това, което служителя реално взима са 60/100 .
  Иначе колкото по-скоро солидарния модел се премахне, толкова по-скоро ще намалее сивата икономика и ще започне реалното стимулиране хората да станат активни. Няма да има поколения живеещи от помощи, защото ще има истинска социална политика насочена към растеж. И качествен и количествен и т.н. положителни следствия. Да не говорим, че след като 60% от населението получава някакви социални плащания, 4 млрд от пенсиите идат от бюджета и цифрата заети в бюджетната сфера допълнително занижават нивото на заплащането.
  Ако това, което пишеш беше вярно, то тогава ако тъмнозеленото население, живеещо от помощи се удвои и младите пенсионери станат 3 млн ще заживеем живот - мечта. Е, такъв ни чака след 10 години. Приготвай шампанското.

 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#9] от "патиуанчо":

  И това обяснение е донякъде вярно само, къде-къде по-големи провинции на Европа станаха читави и най-читави държави, само ние джапаме в калта. Норвегия - класическата бедничка селска държава до ХХ век. Балтийските държави - абсолютен прованс на Русия и за тяхно щастие, Прусия. Словения и Хърватия - горе-долу като нас. Словакия?!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  [quote#9:"патиуанчо"]Проблемът на България е, че е дива провинция още от римско време. [/quote]
  Тц!
  Като римска провинция тези земи са си били над средното ниво. Доста, при това.
  Ранното българско Средновековие също е над "средното ниво".
  Белята идва с турците. Които прекъсват процеса на феодалното развитие, на задълбаване и окончателно утвърждаване на тоталната система от договорни обвързаности и задължения както в хоризонтална плоскост, така и отдолу-нагоре и отгоре - надолу по вертикала. Да не говорим за утвърждаването на градовете, на гражданинът като статут.
  Това го няма, липсват точно тези около 200 години развитие и налагане на този манталитет.

 40. 40 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 424 Неутрално

  [quote#30:"Храбър"]Ами ромите и пенсионерите гласуват за БСП, щото червените плащат. БСП плащат, за да гласуват за тях. [/quote]

  Зеленогорски от бсп ли е?

 41. 41 Профил на an.elica
  an.elica
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Анализа е показател за бьлгарското ниво на приемане на истината да вярваш в себе си , за да ти гласуват доверие и останалите.
  Тьрсенето на чужда намеса за решаване на неща от кухнята на
  сьбитията означава,че липсват ценни качества,които личността не притежава,за да ги разреши сама.
  Жалка ни е сьщността,а искаме да ни толерират с обноски и културно отношение кьм конкретните случки.

 42. 42 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#16:"boby1945"]Апропо, разходи се по България и разгледай останките от "римско" време, ще се очудиш[/quote]

  Още вчера ти казах, почни с по-простите кръстословици.

  Апропо, разходи се по известните римски градове в съседните държави, ще се УЧУДИШ колко повече има да се види.

  После си помисли защо

  ден година храни.
 43. 43 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Весело

  [quote#12:"boby1945"]Апропо, официално в САЩ днес се наброяват 25 клана на Мафията, 5 от които в Ню Йорк, и както знаем, на САЩ от това нищо им няма, много хора ги намират прекрасна страна за живеене !!! [/quote]

  Да живее мафията! Благодарение на нея ще станем прекрасна страна за живеене.

 44. 44 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Проблемът е, че плевелите които автора предлага да изкореним така са мутирали и са се развили, че са станали неразличима част от тревичката, която не трябва да изкореняваме. Псевдо тревичка ...
  Повече от половината работодатели в БГ са свързани с "червените пари", ДС и Луканов, а във фирмите е привлечен слугинаж, който ревностно пази интересите на работодателите си и мафията. Работи се изключително на корупционен принцип и това е наложен модел повече от 25 години ... Същото е и с така наречените партии, присъстващи в българския политически живот - корупция, интриги, далавери, набедяване, набеждаване и т.н.
  Така че е необходимо да изринем по-голяма част от тревичката, като това става само по един път, който умишлено не се прилага 23 години - ЛУСТРАЦИЯ!!! А, и да не забравя - ОСТАВКА!!!

 45. 45 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  "В най-проспериращите държави законите не се сменят час по час, но се спазват желязно." - от статията.
  Иманякава крещяща непоследователност, че и шизофренична раздвоеност у автора.
  Това което е написал е теоретично правилно и изглежда логически много добре подредено.
  Но на практика как стоят нещата?
  Например, ще излезе ли автора пред протестиращите с ясна и категорична позиция в духа на: Не ни трябва промяна на констуцията и изборния закон. Сегашните са добри? Няма да има такова нещо. Със сигурност.
  Например ,ще излезе ли автора с препоръка пред протестиращите да спазват "желязно" закона за митингите , манифестациите и т.н... Няма да има такова нещо. Със сигурност.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  [quote#45:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Иманякава крещяща непоследователност, че и шизофренична раздвоеност у автора. [/quote]
  Ти пък!
  Авторът е поет.
  Ярки образи, емоции, порив ... това му е амплоато.
  Пък ти си тръгнал по същество ...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Ми да, прав е автора. Никой нема да ни помогне ако не си помогнем ние самите. Първо трябва да спрем да си паркираме като аборигени колите по тротоарите. Второ, да не допускаме мърсотия във входовете в които живееем. Трето, да гледаме да не вдигаме шум и да не пречим на съседите си между 2 и 4. и след 22.00. И те сами нещата ще вземат да се подреждат. Тя промяната тръгва от вътре на вън. Инак всяка вменена промяна няма да трае дълго!

 49. 49 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хахахахахахахаха, САЩ просперирали щото били трудолюбиви и дисциплинирани. Пък и демократични били, хахахахахахахаха.

  Име някои зрънца истина, но като цяло доста плиткоучна статия.

 50. 50 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами да почваме.1 Всички политици участвали в прехода забрана за политическа дейност и държавни служби 2 Всички служители на силите за сигурност от Татово време до ден днешен и завинаги без право да участват в политиката. 3 Забрана за участие в политичеса и обществена дейност на лицата членували в БКП и ДКМС които са заемали висши ръководни постове. 4Доказване произхода на имуществото на първите 1000 българи.Каквото не се докаже се конфискува в двоен размер. 5 Забрана държавните предприятия и институции да сключват тайни договори. 6 Нов избирателен кодекс:" Най-демократичната и представителна избирателна система е когато кандидатите събират необходимият брой гласове от цялата страна и така влизат в парламента. Това е технически изпълнимо в съвременни условия. При 240 народни представители и 6 милиона избиратели, на един народен представител се падат 25 000 гласоподаватели. Как се прави това? Прави се с електронно гласуване и, когато един кандидат събере тези 25 000, светва червен надпис, че е избран и за него не може вече да се гласува. В края на изборният ден резултатът се знае. Тези ,които не са събрали 25 000 гласа, се класират в низходящ ред и попълват незаетите места." https://www.facebook.com/notes/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/397742080336029

  Обичам да питам
 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Самият ХДС е създаден веднага след Втората световна война от членове на различни десноцентристки партии, подобно на нашия СДС през 90-те години на миналия век.
  ===================================
  СДС е създадено чрез ДС от различни перестройчици и "подкрепящи" другаря Горбачов като другаря Левчев старши, които са толкова "десноцентистки", колкото рибата е птица.

 52. 52 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " У нас нещата няма да се оправят, докато не се справим с постсъветския модел на срастване на мафията, на икономическата олигархия, с държавна власт. Коренът на злото е Държавна сигурност (българският филиал на КГБ), от която израсна нашата олигархия. Злото трябва да се изкорени, а не само да се подкастрят изникналите плевели. А демократичната система трябва да се пази от плевели, не да се сменя. "


  Каква проницателност и откровение ...
  Е , малко брадясали .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK