...Изпити и бедни, в порутен бордей...

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в ПъстрогорПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портал "Култура". Акцентите са на редакцията:


Всеки ден чуваме едни и същи изречения по повод на бежанците от Сирия – нямаме база, нямаме средства, нямаме пари, нямаме готовност да поемем бежанската вълна. Европейският съюз да ни помогне финансово, да ни подкрепи материално, защото ние сами не можем да се справим.


Една цяла държава не може да поеме 10 000 души, да речем, и да се грижи нормално за тях, представете си!
Що за държава сме, тогава!


И най-големият цинизъм е, че тези думи ежедневно произлизат от устата на едно правителство, издигнато от една партия, чиято същност би трябвало да е лява, тоест с мисъл и грижа преди всичко и най-вече за бедните, немощните, болните, унижените, осакатените, социално слабите.


Сирийците, напуснали опустошената си родина, са вече над 2 милиона, половината от тях са деца. Кой в момента е по-беден и по-унижен, и по немощен, и по-невъобразимо нещастен от тези хора, подгонени от собствената си държава, поели риска през кошмарни препятствия и премеждия да дойдат дори в България, но да спасят децата си от витаещия ужас на химическото оръжие, от умъртвяващия зарин.


Кой от нас не би постъпил като тях, ако ние бяхме в същата ситуация?


Кой не би тръгнал да даде последните си пари на някой трафикант, който да прекара децата му в една свободна територия, защитена от бомби и смъртоносни оръжия? Кой? Другарите от БСП ли? Нали всички помним как те и техните потомци пиеха бутилки с минерална вода, хранеха се със зеленчуци и плодове, донесени със самолети от чужди страни по времето, когато ние, успокоявани от същите тях, се хранехме с марулите на Чернобил? Тези хора и техните синове и внуци ли ще останат и няма да търсят убежище в други страни? Но нека тях не ги мислим. Те имат луксозни убежища навсякъде!


Не се ли срамува партията столетница от своята погнуса


която ежедневно бълва чрез медиите от сирийските бежанци? Не се ли срамува вътрешният министър с каменно лице от всекидневните пресконференции, на които със сиромахомилски тон изброява как не можем, как няма къде, как е невъзможно, абсолютно невъзможно е да помогнем да тези хора, освен ако Европейският съюз не ни отпусне средства.


Господин вътрешен министър!


България е приемала огромни вълни от бездомни и нещастни хора дори тогава, когато е била много, много по-бедна от сега. Приела е арменците, когато те са бягали от турския геноцид, приела е белогвардейците, когато те са бягали от болшевишкия терор, спасила е петдесет хиляди евреи, когато те са били изпращани към лагерите на смъртта.


Вие не говорите от наше име, господин министре!


Вие може и да не приемате, и да се гнусите от тези хора, и да искате да ги използвате, за да източите средства от Европейския съюз, но вие не сте българският народ


Вие не представлявате българската държава, българското общество, българския народ, господин министре! Нито вашето правителство. Нито вашата партия, която дойде на власт чрез манипулация.


Арменците, които България приюти на територията си и българите приютиха в сърцата си, са много повече, отколкото са сирийските бежанци сега. Яворов възпя злочестата съдба на тези "изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик". Те също не са били настанени в палати, а "изпити и бледни, в порутен бордей", но каква съпричастност, какво състрадание се намери в сърцето на поета, а и на хиляди наши сънародници, които тогава приеха изгнаниците. Тогава България не беше в по-цветущо състояние от сегашното, но приюти над 20 000 арменски бежанци.


Още повече – над 30 000 са бежанците, подгонени от терора на болшевиките по време на гражданската война в Русия, намерили подслон в България. И за тях България не се оказа мащеха. Никой от Европа тогава не помогна на България, никой не молеше за евросредства, изнурена България се справи сама.


Затова имаме съмнения, че този вопъл за помощ от Европа днес е по-скоро евентуалните финансови средства да бъдат откраднати, както се случва с помощите за ромската интеграция, които не стигат до ромите и затова не се случва и тяхната интеграция.


В същото време не можем да не направим паралел със стотиците хиляди българи, напуснали Родината и намерили препитание в Европа, Америка и по целия свят. На много от тях съдбата не е по-радостна от тази на сирийските бежанци. Но така или иначе, нашите сънародници намериха подслон и препитание в чуждите държави.


Днес в България има толкова много необитаеми манастири и казарми, колкото никога не е имало. Затова е необяснимо бежанците да бъдат наблъскани по коридорите на общежитията в Овча купел. Явно всичко е въпрос на организация, на желание и на съпричастност. Много граждани и неправителствени организации проявиха съпричастност и събират средства и вещи, докато


правителствените организации и техните ръководители, които получават заплати за тази дейност, се лутат и оплакват и молят за помощ от Европа


Разбира се, Европа трябва да сподели нашите затруднения, но не и да свърши нашата работа, не и да бъде милосърдна вместо нас.


А нашата бедност и мизерия не ни оправдават за липсата на милосърдие и съпричастност.


Злочестата песен на Яворов стана емблема на всички времена за прокудениците от своите отечества. Затова и до днес арменците, намерили подслон в България, обичат Яворов като свой поет. Арменци, руснаци, евреи, гърци са намирали не само подслон в България, но са се интегрирали в българското общество и днес те са наши сънародници, съседи и приятели. Не само че не сме станали по-бедни от това, че сме ги приели и приютили, а напротив, станали сме по-богати.


Повод за тези размисли ми даде неделната проповед на епископ Тихон в храма "Св. Александър Невски". Рядко чуваме толкова вълнуващи, трогателни, съвременни, близки за нас думи от амвона на църквите ни. Думи, с които да сверим посоката, в която да вървим и да ни изведат от заблудата, в която ни оплитат правителствените клишета и бездушния цинизъм на управляващите. Нека всеки един от вас лично да помисли какво той, точно той, би могъл да направи за сирийските бежанци. Към това призовавам всеки един от вас, лично – настоятелно каза епископът на хората, струпани около него.


Видях сведените очи, замислените погледи, усещах как думите на пастира навлизаха, потъваха дълбоко в сърцата ни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1302 Гневно

  Това правителство не ще с народа си да дели, камо ли с бежанците!
  Управляващите етнически национал-социалисти искат да превърнат всички ни в бежанци...
  ОСТАВКА!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Боже, тази пропаганда за бежанците край няма. Дневник, като сте толкова милостиви, нека чорбаджията ви построи един център за тях, нека Отворено общество да помогне, фондации от типа Америка за България подобните да дарят средства. Гнусно е да се политиканства на тази тема. Бежанците са проблем, не само икономически, а демографски и най-вече касаещ националната сигурност.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Аз бих добавил и един ред за това, как само допреди 15-20 години българите бяха вмирисали на лук и вкиснато де що имаше имигрантски лагери в Европа: Германия, Холандия, Франция, Белгия на моменти прочутият разпределителен лагер в Триест е бил напълнен догоре само с нашенци. После дълги години документалните филми на всички телевизии за чужденци, които опитват да преплуват Одер, завършваха със сценки от типа 4 прожектора осветяват 5 души в лодката, а мрежата от скрити микрофони записва едно "Ете сега си е*** майката!", което на субтитри излиза деликато преведено "О, булшит!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Целта на управляващите е ако може да измъкнат едни такива безотчетни парички от ЕК. Срам за страната са такива изявения на вътрешния министър

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2926 Гневно

  Манипулирането на българите вече е в ход ! Обикновенният български гражданин трябва да свиква с идеята,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще заделя и за ''братята бежанци'' ! Само,че става въпрос за ''бежанци'' които не се интегрират и много бързо се организират ! Не се адаптират защото религията и обичаите им не позволяват.За това трябва българите (гърците,италианците,испанците.........) да са толерантни и да се променят за да не нарушават правата на ''измъчените'' !Този филм в Гърция се игра преди 15 години.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Циганизацията на България продължава. Въпросът е докога?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравявам Теодора Димова за нейната позиция,която и аз подкрепям!
  Ние сме човешки същества и трябва да се подкрепяме в тежки моменти!
  Тези страдалци са наши братя,без значение е етоноса и вярата!
  Просто да бъдем човеци и отворим сърцата си за страдащите.

  Tony
 8. 8 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "EREBUS":

  Не много ясно дали е така.
  Ако ги приемем намусени и те ще ни отвърнат с омраза.
  Но в Сирия има християни и мюсулмани които са нормални хора, освен това са и работливи....бих се замислил дали това не е възможност за нас, а не само проблем.
  България е интегрирала през вековете много племена и народи....

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Разстроено

  Нищо общо няма между нашите бежанци от Източна Тракия и арменците които са християни и бягат от кървавия турски ятаган. Тези са незаконни имигранти които Турция ни праща за да подсилва петата си колона в България. Тепърва ще си имаме проблеми с тях като почнат да се бунтуват и да изявяват неизброими претенции. Да припомням ли как Турция затвори границата за българските турци през лятото на 1989г не виждам защо ние да не можем да го направим, освен ако пречката е ДПС като проводник на турските интереси.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 434 Разстроено

  За фантомния проект Белене властта у нас винаги намира пари. За фантомни "ремонти" на пътища винаги намира пари.
  Когато става въпрос за крадене и източване, пари винаги се намират. Стотици милиони, похарчени за нищо.

  Когато става въпрос да се помогне на бедстващи хора, избягали от ужаса на войната - няма. Понеже няма да им остане за крадене.
  Срам!

 11. 11 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Че правителството не прави достатъчно - така е. Че правителството работи бавно за решението на този въпрос - така е. Че не трябва да искаме пари от ЕС - не съм съгласен. Като говорим за солидарност и обединение, нека си спомним идеята на ЕС за солидарността. Редно е когато най-бедната част от Европа се опитва да помегне - да помагат всички. За това не считам, че е грешно, че търсим помощ - била техническа или парична от нашите съседи, приятели и партньори и особено при положение, че всички ние в тази общност, сме приели, че такива сюжети са част от света и ЕС е отделил ресурс точно за такива моменти, като принос за този ресурс имаме и ние, колкото и малък да е. Нека правим всичко по силите ни, всички ние, включително да подбуждаме човешкото в хората и извън нашите граници и да ги предизвикваме да се включат, защото малко неща са по-голямо добро от това да нахраниш и подслониш нуждаещия се.

 12. 12 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "mib58316647":
  Трудно ще се разделят с част от бюджетите си всички тези, които си изброил, за да помогнат на бежанците, за които леят лицемерни сълзи... Целта на цялата тази либерастка пропаганда е да се вменява вина на бедна държава и беден народ, които нито са провокирали конфликта, нито могат да си позволят да поемат такъв поток от бежанци. Интересно ми е Теодора Димова колко семейства на бежанци е склонна да приюти, след този милозлив порой от думи.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 13. 13 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Напълно се присъединявам към тезите на текста и поздравявам авторката за хуманизма. Скептицизмът ми по отношение на институциите си остава, но нека хората помогнем с каквото можем.

 14. 14 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":

  Значи трябва да приемаме само бежанци, които са християни, така ли? Другите да ги оставим на произвола на съдбата?
  Доста цивилизовано...

  Ще напомня също, че в Турция вече има 500 000 сирийски бежанци. Тук са 4000, а оревахме Европа вече.

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 771 Неутрално
 16. 16
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  [quote#12:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Интересно ми е Теодора Димова колко семейства на бежанци е склонна да приюти, след този милозлив порой от думи.[/quote]

  Моето предположение е 0.
  Като гледам е поредната либерастка с глава в облаците и розови очила.
  Нека такива като нея да изпратят по един SMS и да си успокоят съвестта.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "Free person": Сърцето ми е отворено,но не и кесията защото и аз мизерувам и гладувам като кучка. Не е България тази която подпали чергата.

 19. 19 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Не подкрепям позицията на автора. Ние не следва да се грижим за населението на Африка и Близкия Изток понеже, нямаме такива отговорности. За всеки се грижи държавата и близките му. Ние сме приемали бежанци- но основно българи при загубени войни и въстания и никой не ни е помагал. Арменци и белогвардейски руснаци сме приели по няколкостотин, но те са хора с модерно мислене и поведение. Вчера един нагъл сириец с две жени каза буквално- не ме интересува как ще го оформите в документите- искам да се погрижите за всичките ми близки. ...А дали може човеко ..... и изобщо - Редно ли е да приемеш някой в дома си, без уговорка кога си тръгва и как ще се издържа. Това е някаква лудост. Ако продължавате с неолибералните теории ще направите огромната глупост да изгоните последните българи с възможности- те имат избор и не искат да живеят с тия хора. Никой не може за три месеца да ме принуди да живея сред араби. По същество миграцията към нас е почти изцяло икономическа. Който иска да има лагери или да останат у нас да си помисли за съдбата на подобни нестабилни държави като Ливан и Йордания. Тия хора после ще се използват за провокации. Отделно ще се влеят в криминалния ни живот, а и още нещо - Уважаема Госпожо или Госпожице- ние сме туристическа държава. Никой не ходи на туризъм в държава с бежански лагери, а в нашия случай дори не са лагери, а си скитат съвсем свободно.

 20. 20 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "Пари има, просто ГЕРБ не ги събираше" - Пл. Орешарски в клип по повод предизборната кампания на БСП (за тези, които са забравили). И в тази връзка не виждам защо се чака ЕС да даде.

 21. 21 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#2:"mib58316647"]Бежанците са проблем, не само икономически, а демографски и най-вече касаещ националната сигурност. [/quote]

  Именно с демографския и икономическия проблем могат да ни помогнат бежанците. Населението ни се стопи с 2 милиона през последните две десетилетия. Нека се заселват, да учат езика, да работят.
  Стига да няма радикализирани елементи сред тях - добре дошли са.

 22. 22 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#12] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Това и аз се питах, всички отвръщаме глави като минаваме около Халите и в преките наоколо където е пълно с подобни бежанци дошли през годините. Но щом е за политиканстване - такива като Теодора Димова са първи да плюят. В съседната статия в Центъра за Пъстрогор, Лора Филева ни убеждава колко мизерно е вътре без дори да е влязала за да разгледа. Мръсно е защото обитателите така си подържат, в този център бяха вложени милиони и беше чист като аптека доскоро. С нова дограма, бани, душове, абсолютно всичко.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]защото религията и обичаите им не позволяват.[/quote]

  Това не е точно така, защото в Сирия има над 2 милиона християни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  Соломон Паси в събота даде интересна идея - да поканим сирийците, учили у нас, да се върнат със семействата си. Това са лекари, инженери, икономисти, адвокати, повечето с успешни кариери в Сирия. Тези хора знаят български, някои са женени за българки, много от тях са християни.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#14] от "persifedron1":
  Правилно си ме разбрал. Бихме могли да приемем сирийски християни защото те наистина са заплашени от смърт в Сирия и няма да има проблем при интегрирането им. Само че аз такива не виждам сред бежанците, защото християните никога не биха отишли в Турция. Пълно безумие е когато не сме създали никакви условия за българската диаспора в Украйна и Румъния да се връща в България да отваряме широко вратите за враждебно настроени мюсюлмани.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "persifedron1":
  Първо, Турция е страна в конфликта в Сирия, точно по религиозни причини и въоражава ислямистки групировки. Следователно трябва да носи последиците от собствената си политика. Второ, Турция има обща граница със Сирия, а ние не. Трето, възможностите на турската икономика са много по-големи от тези на нашата, което ще рече, че за нас 10 хиляди бежанци са много по-голямо бреме, отколкото 500 хиляди за тях. И четвърто, 10 хиляди мюсюлмани, сред които има и доста радикални биха били сериозен проблем за сигурността на страната ни, докато в Турция би трябвало да се чувстват у дома си.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  По принцип написаното е вярно и съм съгласен. Но...
  Далеч не всички бежанци са сирийци и по хуманитарни причини.
  Държавата да си върши работата!
  Граничен контрол/влизат и си излизат.../, селищата за емигранти защо са в центъра на София а не в пограничните области?
  При толкова терористични актове напоследък, нека да се замислим и за тая страна на въпроса! Не всеки който търси хуманитарна помощ го прави с хуманитарна цел!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Една цяла държава не може да поеме 10 000 души, да речем, и да се грижи нормално за тях, представете си!

  Що за държава сме, тогава!
  ************

  Абе, и аз се чудя що за държава отказва лечение на 50 болни от рак жени, ама авторката явно се е загрижила преди всичко за нелегалните навлеци, а болните българки - кучета ги яли!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  [quote#12:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]Интересно ми е Теодора Димова колко семейства на бежанци е склонна да приюти, след този милозлив порой от думи. [/quote]
  Мен пък ми е интересно защо не спестяваш в рубли и защо пиеш уиски, след като толкова мразиш Запада.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Уникално!!
  Толкова искрено и докосващо ме послание в което вярвам и аз.
  Кой не би дал и последните си пари за да изпрати децата си далеч от ада..който сътворяват правителства или амбициозни социопати?
  КОЙ???
  А който не би го направил не заслужава да е родител.
  И тези който сега ни управляват ..не заслужават това.

 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  А авторката, като е толкова загрижена за "бежанците", да прибере няколко у дома си. Така де, иначе писаниците и жалбите и са просто лицемерие. Щото, да ревеш, че никой нищо не правел за тези хора, без да си подслонил поне 2-3 от тях за пример, си е лицемерие на ента степен.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Вземете си ги у вас госпожо,като са ви толкова жални!Аз живея в Овча купел и да ,не ми е приятно да ги виждам и чернокожите също!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Проблем на идиотски неефиктивното разходване на публични средства във всички области и при всички правителства.Ако бюджетните средства се разделят на броя на бежанците,яе излезе ,че не е проблем да се настанят ол инклузив в поне 3 звездни хотели и да има и за здравни и образователни услуги.
  А за бежанците, от Сирия,точно тези са най-безопасни ,терористи и екстремисти от всички породи не бягат от конфликт,а отиват да участват в него. Голояма част от тчх имат квалификация,даваща добра реализация на трудовия пазар.
  Решението е просто,но непостижимо за българска администрация.Макцимално бърза и точна селекция,истинските бежанци да получават бежански статут за възможно най-кратко време,тогава няма да тежат на б/джета,дори някои ще са данъкоплатци и нетни донори.И е абсолчтно задължително децат вевднага да имат достъп до образование.Дупка в образованието би ги превърнало в аутцайдери и потенциалени екстремисти и терористи.

 36. 36 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#19:"grayeagle"]Не подкрепям позицията на автора. Ние не следва да се грижим за населението на Африка и Близкия Изток понеже, нямаме такива отговорности. [/quote]

  И аз мисля така...къде са в случая ООН, ЮНЕСКО, УНИЦЕФ...и прочие хуманитарни организации, които иначе, постоянно се правят, че развиват някаква дейност...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 37. 37 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#26:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]И четвърто, 10 хиляди мюсюлмани, сред които има и доста радикални биха били сериозен проблем за сигурността на страната ни, докато в Турция би трябвало да се чувстват у дома си. [/quote]
  Радикалните сирийци не идват тук ,а се бият за някоя милиция или за правителството и не ги храним ние,а хапват враговете си.

 38. 38 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#33] от "vestonosec":

  дано не ти даде господ да си на тяхно място!А,това,че си се родил "бял" на този свят,не те прави непременно по-човек!

 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Много трогателно. В неделя в Александър Невски се проведе помен на загиналите християни в Маалюля, на хората които не са готови да напуснат домовете си и умират там, покосени от Ал Каида. Няма лошо да помагаме на ближния си, няма лошо да подадем ръка на нуждаещия се. Но...заедно с нуждаещите се не се ли промъкват и екстремисти? Когато започнат да рушат и нашата държава, подкрепени именно от тези нещастници, които ние в момента приемаме за жертви, нас кой ще приеме. Сирия , по време на Иракската война прие много бежанци, дори не потърси международна помощ, хората ги приютиха в домовете си. Така неусетно заедно с нуждаещите се навлезе и Ал Каида, докато се стигне сирийският народ да се скита немил и недраг и да проси помощ. Никой по това време не мислеше в Сирия че това може да и се случи, никой не би повярвал в това. Но ето, случи се. Да се правим на по големи християни от Христос е кощунство. Проблемът трябва да се приеме такъв, какъвто е и не е нужно да се правим на добрите самаряни.

 40. 40 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 665 Гневно

  До коментар [#32] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  не става въпрос в статията само за"воплите" по тези страдалци,а за начините по които управлението на хунвейбинската правителствена шайка иска да измъкне пари от ЕС на гърба на бежанците,които след това ще потънат в нечий джоб.Освен това,както винаги "държавата"чака ние българите да поемем нейните задължения от собствения си джоб,а чиновниците да крадат безнаказано от общия кюп.

 41. 41 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#37:"slonsco"]Радикалните сирийци не идват тук ,а се бият за някоя милиция или за правителството и не ги храним ние,а хапват враговете си. [/quote]

  Напротив, в България в момента в България влизат само радикални ислямисти и семействата им. Между тях например християните, ако са такива наистина, са броят на пръстите на едната ръка. Защо? Та те са в момента най избиваните сирийци. После твърдението "Кой не би тръгнал да даде последните си пари на някой трафикант, който да прекара децата му в една свободна територия, защитена от бомби и смъртоносни оръжия?", е чиста лъжа. Тези хора очевадно не могат да си плащат сметките, това означава че някой финансира преселването им.И колко процента от тях са сирийци? А останалите какви са?

 42. 42 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#37] от "slonsco":
  Радикалните ислямисти в Сирия, които са сбирщина от целия свят имат за цел да пренесат джихада в цяла Европа, не се задоволяват само със сирийския конфликт. В този смисъл няма нищо по-лесно да се промъкнат сред потока бежанци.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#41:"baxter"]Напротив, в България в момента в България влизат само радикални ислямисти и семействата им. Между тях например християните, ако са такива наистина, са броят на пръстите на едната ръка.[/quote]
  Първо.Мюсюлманин не значи непременно радикален мюсюлманин,напротив,радикалните са малцинство,ако не и едноцифрен процент.
  -Второ-логично ,че християните делът сред бежанците да е съпоставим с този сред населението в зоната на конфликта.
  И трето-хората бягат от зоната на гражданска война,а не от преследване заради религия или подобни,т.е за да водят нормален живот,което в зона на война е невъзможно,дори конкретния човек да не е пряка цел на някой от воюващите, и обикновено религията не заема много голямо място в него. Радикалните боклуци от всякъде не бягат от Сирия,а отиват там да се бият и основно да правят золуми.Освен това никой радикален ислямист няма да заведе жена си и дъщерите си сред "неверници",още по-малко да ги пусне сами.Особено в България,дето въздържанието от алкохол и целомъдрието ще трае до първия,най-много втория купон.

 44. 44 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#42] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  В подкрепа на думите ти ще припомня, че 1/3 от "бежанците" дори не са сирийци, а от Афганистан, Ирак, дори от Алжир и Тунис. Как по дяволите тунизийци и алжирци ще идват в България през Турция? Каква е логиката, при положение че по море са на 100 км. от Европа и е много по-лесно да се доберат до Испания, Франция, Италия?

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#34] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":
  Не са клишета, а истини, от които подскачаш като ужилен, тавариш старшина.

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#43:"slonsco"]Освен това никой радикален ислямист няма да заведе жена си и дъщерите си сред "неверници",още по-малко да ги пусне сами.Особено в България,дето въздържанието от алкохол и целомъдрието ще трае до първия,най-много втория купон. [/quote]

  Група тунизийски момичета били в Сирия, за да предприемат “сексуален джихад” там и се върнали в родината бременни. Жените “са били (сексуално) разменяни между 20, 30 до 100 сирийски бунтовника и се завърнали в страната си насейки плода на сексуалните контакти в името на сексуалния джихад, а ние мълчим и не правим нищо” каза тунизийският министърна вътрешните работи пред телевизия Al-Arabiya.

  Бившият мюфтия на Тунис шейх Осман Батих говори многократно прз април за група от 13 момичета от Тунис, които били “измамени” да заминат за Сирия, за да предлагат секс на бунтовниците и така да се създаде в бъдеще армия, която е достатъчно силна да свали президента Башар Ал-Асад. Мюфтията, който според арабската телевизия, бил освободен от поста си скоро след тези думи, описва така наречения “сексуален джихад” като вид “проституция”.

  През август генералният директор на тунизийските сили за сигурност Мустафа бен Омар каза, че е била открита “Клетка за сексуален джихад”, но е била разпръсната. Крило на Ал-Кайда, наречено Приятели на шариата, предлагало малолетни момичета със закрити лица на джихадистки бойци.

  Та дотук с морала за който говориш. Сексуалния джихад обхваща деца от 6 години и на горе, без разлика на пола.
  По волята на Аллах баща дава детето си, така проповядват джихадистките шейхове. А радикалните боклуци са на всякъде. Те са в България вече, те са в цяла Европа, те са навсякъде. Те водят джихад по всички фронтове. Тези хора които пристигат в България са контролирани мигранти, контролирани и финансирани. Няма християни и други етноси защото никой не поема разноските им. А по богатите намират легален начин за да изчакат събитията извън Сирия. Не, мюсюлманин не означава радикален ислямист. Та нали точно прогресивните мюсюлмани водят война в момента с Ал Каида.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 808 Неутрално

  " за група от 13 момичета от Тунис, които били “измамени” да заминат за Сирия, за да предлагат секс на бунтовниците и така да се създаде в бъдеще армия, която е достатъчно силна да свали президента Башар Ал-Асад".
  Тези хора гледат в бъдещето. Ще трябва да изчакат още поне 16-20 години, за да израснат бъдещите борци срещу Асад. Явно или са зле с математиката, или смятат, че той ще се задържи още толкова време на власт.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#43:"slonsco"]И трето-хората бягат от зоната на гражданска война,а не от преследване заради религия или подобни,т.е за да водят нормален живот[/quote]

  Християните в Сирия са избивани , като единствената им вина е че са християни. Маалюля, беше нападната от джихадистите, същата е съдбата с всички християнски градове и квартали. Това е война срещу неверниците. Прогресивните мюсюлмани, които не подкрепят джихада са наказвани още по жестоко, защото се таксуват като предатели.

 51. 51 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  Мръснишка статия!!!
  Вулгарно манипулативна.
  Откровенно спекулираща с най-чистото човешко чувство - състраданието.
  Почти перфектна статия. С използване на повечето специални манипулативни техники, описани в съответните учебници.
  Така се подменя идентичност, морални ценности и просто здрав разум!
  Левичарска статия, която уж видимо критикува лява партия и уж ляво правителство от дясно.
  Обърнете внимание на ловкото раздаване на казарми, манастири, училища.... Като бащиния.
  Обърнете внимание на жонглирането с историческите факти и подмяната на интерпретациите...
  Манипулативна статия.
  Да използваш една човешка трагедия, за да оправдаеш друга човешка трагедия и даже да вмениш вина на тези другите.
  А унас 69% са под ръба на бедността. И не се ползват със състраданието, полагащо се на бежанци.
  Пък и сирийските бежанци тук се използват само като повод, камуфлаж за манипулацията.
  Гнусна статия!

  P.S. Похвалвам авторката за талантливата манипулация. Гнусен талант, но талант. Не ми се прави цялостен анализ. Ще излезе дълъг колкото самата статия.
  !

 52. 52 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Повръща ми се вече от ислямистка пропаганда. България е приемала бежанци-християни и е спасила евреи, не "бежанци", плащаши хиляди долари на трафиканти. Вън!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Душевното и материалното богатство са две различни вселени, но често са взаимно зависими! Наистина, ние сме отчайващо бедни! Но, това не обяснява нежеланието на много хора, да има бежански лагери, или защитени домове за бедни и изоставени в близост до тях. Много бедни хора и много богати се изказаха против настаняването на бежанци около тях. Т.е, причината не е материална. Да, всеки от тия, които сега говорят против приемането на бежанци биха станали такива, ако в страната ни има война. Много от нашите сънародници са икономически бежанци! Не може да дириш хуманност от света, а ти да не си готов да дадеш. Хуманноста е свързана с душата, а не с портфейла. ОК! ЕС може да ни помогне всячески да настаним и обгрижим бежанците. Но, не може да ни продаде, или дари хуманност!

  goblenka
 54. 54 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#2:"mib58316647"]Бежанците са проблем, не само икономически, а демографски и най-вече касаещ националната сигурност.[/quote]
  Тогава да затворим центровете и да ги връщаме ли?

  Beyond the horizon....
 55. 55 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#2] от "mib58316647":

  Чорбаджията може и с безплатни лекарства да помогне на бежанците, ама нали е от същото червено котило, геноцид на собственият си народ налагат, камоли за бежанци да ги боли ... (айде редакциятаааа турайте минуси)

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  Очевадно манипулативна статия в опит за поливане с помия на Правителството!!
  Бежанците са проблем, особено от Близкия изток....
  Сравнението с арменците е смешно, те са християни (първите християни на Изтока) и са само 6-7000 души топтан!!!
  Белогвардейци разгромени в Русия, са самоорганизирала се сила в България, целяща да подготви следващото поколение за „пролетна кампания” (термин, създаден от белите емигранти, означаващ очакваното възобновяване на тяхната кампания срещу болшевиките). Живели са отчайващо зле и са работили по мините та пушек се е вдигало... виж тук
  http://www.lostbulgaria.com/?p=4486
  Апропо, сега и няма да има къде да работят безработните у нас гонят 450 000 души.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Форумът опровергава един хубав, макар и излишно емоционален текст на Димова. Правителството и каменното лице на министъра са само едната страна на монетата. Другата страна е наш Андрешко, озъбеният тарикат-ксенофоб, в пълна хармония с режима. Теодора да заляга над следващото есе по темата "Прословутата толерантност на българина".

 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#54] от "deathwalker":

  Обърни се за разяснение към Обама, той организира Арабската пролет 2011 като цяло и той, в частнот, причини вълната от бежанци от Сирия и към България....
  Слава богу че не ни вкараха в Шенген Бат Бам и Цвъ Цвъ, че тогава бежанците щяха да са в пъти повече (виж Гърция за детайли)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Гневно

  [quote#12:"Константин - цензуриран от кръга Капитал"]либерастка пропаганда[/quote]

  Аман, писна ми от такива като тебе!!!

  Губещите почва под краката си БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака стават все по-злъчни и вулгарни в коментарите, раздавани на листчета и флашки. Това още един път показва, че мислещата част от хората е извън тези партии. Всичко за тях е "либерастко", "банкстерско", Костов е виновен, демокрацията, както и взрива в центъра на Млечния път!

  Постави се на мястото на тези бежанци, нека около тебе свистят куршуми и ти позамирише на зарин. И след това някакъв си вътрешен министър каже, че няма пари, за да те подслони и те прати другаде. Но ти не можеш да отидеш, защото си свършил всички спестявания и си на края на силите си, държиш болно дете в ръце и... абе какво да ти говоря повече. Когато искаш, намираш начин; когато не искаш, намираш причина.

  Път без препятствия не води до никъде.
 60. 60 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1762 Весело

  Както и да го мислим, изчисляваме и жонглираме с този проблем, всички разбрахме, че отново чиновничеството си намери хранителна среда. Никакви морални категории няма да успеят да спрат устрема му.

  Ако дават на всеки бежанец по една средна работна заплата, всеки от тях ще може да живее охолно и да си наемат апартаменти в "Лозенец" примерно, но тогава какво ще правят чиновниците?!

 61. 61 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#41:"baxter"] в момента в България влизат само радикални ислямисти и семействата им[/quote]

  къде го пише това, има ли доказателства поне от два независими източника? Или са ви възложили да всявате страх???

  Път без препятствия не води до никъде.
 62. 62 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#9:"Julian Mall"]Тези са незаконни имигранти които Турция ни праща за да подсилва петата си колона в България.[/quote]

  петата колона на Турция в България в момента се състои от (чети много бавно и внимателно):

  пп "атака" и гласувалите за нея ****ли.

  същите са и пета колона на русия, както и на всеки който плати повече.

 63. 63 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какви са тия вопли за лошите социалисти, каква е тая пропаганда?
  Правителството реве, че сме бедни и иска пари от ЕС.
  Ми в ЕС е така - всеки реве за пари.
  Що да не ги вземем тия пари?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 64. 64 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#36:"Γαλλα"]УНИЦЕФ[/quote]

  Къде пък я търсиш др. Бокова, тяхното семейство поема вината само с мезета!

  Път без препятствия не води до никъде.
 65. 65 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Безусловно, императивно - ние трябва да приемем бежанците. По този въпрос не може да има спор. Но, до тук. Винаги съм се чудил, какво са причинили комунистите на хора като Димова, та всяко събитие по света се използва от тях за сготвяне на поредния леген с нечистотии, които да излеят върху "мръсните" комунета. Защото хуманизмът е ценност, която няма нищо общо с политиканстването. Каква манипулация! Виновно било правителството. Ами снощи, по време на предаване по БНТ, бяха дадени данни от блиц допитване с тема "приемане на бежанци". 55% от анкетираните българи са против, 35% са за приемане. Кратко и ясно. Не правителство, не партия, а народът изразява отношението си. Това е така, не защото българите не са хуманни, а защото ясно виждат възможните последици от проникването на друг мироглед и култура. И защото Европа предпочита да остави далеч от себе си мръсотията, да призове България и Румъния да си приберат циганите, да организират гетата при себе си, но сакън, да не разпъват бежански палатки пред триумфалните им арки. А тук при нас "културните" правят от нещастието политика. Ха се спрете малко.

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  В София е пълно с имигранти от Черна Африка. Хайде сирийците бягат от военни действия, а черните от какво бягат и защо също се приемат като бежанци, а не се връщат обратно? За тях няма никакво основание за приемане.

 67. 67 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#58] от "boby1945":

  Добре ама не ми отговаряш на въпроса, а говориш нещо съвсем друго.

  Beyond the horizon....
 68. 68 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Иде ми на ум да питам всички, които са против 5000 бежанци, защо не са против 300 000 руснаци, закупили по незнаен начин имоти, получили българско гражданство и правещи незнайно какво - всеки случай нищо, свързано с БВП на страната. А, и защо мълчат със страшна сила за база Росен?

  Път без препятствия не води до никъде.
 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#67] от "deathwalker":

  Нали ти отговорих, товари ги на кораби и ги пращай на Обама, той предизвика бежанския проблем, той най-добре знае какво да прави с него!!!
  Пък и САЩ са най-богата страна в Света, с най-много затвори и подходящи лагери наричат се "War Relocation Camps" бежанците са от войната нали....
  В 1942 "отделиха" под контрол 110 000 американски японци само за 2 седмици...
  Подробностите тука
  http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_American_internment
  Сега да не питаш защо на кораби?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Хей хора, гледайте реално на нещата! Германия приема 5000 сирийски бежанци. Нито човек повече и ги разпределя по 16-те си републики в зависимост от финансовите им възможности. Дискусия и там има, но трезва, не сълзливо-сополива като тази тук.

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#68] от "Еколог":
  Натряскал си един болюк глупости...
  Първо днес руснаците в България не са 300 000 а само 15 595 души (тук бъркаш таман 20 пъти)
  Второ купувайки къщи и имоти, които няма как физически да изнесат от България УВЕЛИЧАВАТ БВП на страната ... (Обикновено БВП се изчислява по разходния подход и се изразява чрез следното уравнение:
  GDP = C + I_T + G + X, където I_T са инвестиции....)
  Та затова е знайно какво правят, увеличават БВП на България....
  Чети и се образовай преди да подскачаш нервно във форума...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#70] от "joro4900":

  Е и какво, ние сме българи не сме германци!!!
  По едно време са ни викали "прусаците на Балканите" - началото на 20 век, ама днес Прусия я няма, доколкото знам, изпари се от картата...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 448 Неутрално

  "Вие не представлявате българската държава, българското общество, българския народ, господин министре"

 74. 74 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Толерастите явно не разбрали още, че тарикатлъците им вече ни минават. Нищо чудно, един интелигентен човек никога не би станал толераст, има и други начини да се печелят пари.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 75. 75 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 488 Неутрално
 76. 76 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ще си позволя да репликирам автора на статията по няколко параграфа..
  Първо,като етнически арменец,чието семейство е избягало от геноцид,моля да не бъда бъркан с алжирците,тунизийците,малийците и афганистанците,които представляват една голяма част от "бежанците"..Арменците,руските белогвардейци и българите от Тракия,успяват да се интегрират изключително бързо,поради културно-лингвистични сходства с автохтонните българи...Интересно ми е как Яворов пише за арменците избягали от геноцида,при положение че той умира през 1914 година а кланетата започват през 1915...

  Второ,авторът на статията си играе с цифрите на хората,все едно борави с чиста статистика..Каква държава била България,след като не можела да се справи с 10 000 души? Осигуряването на минималните условия на живот на един човек излизат между 350-400 лева,санитарния минимум,като приемем,че има къде да живеят..Това по мои груби сметки прави по 3.5-4 млн лева на месец само за живеене..Какво правим с медицинското обслужване,с образованието,с интеграцията на тези хора в обществото?Защото госпожо автор,не можем просто да приемаме хора без да мислим за дългосрочните перспективи и проблеми.Защото госпожо автор,искам тези пари да отиват при онкоболните,при сираците,при старите хора без семейства.Искам тези пари да бъдат вложени в библиотеки,читалища,спортни площадки и велоалеи,в качествени безплатни профилактични прегледи на населението,за да не сме първи по смъртност в Европа заради къснодиагностицирани,но все пак лечими болести...И на последно място госпожо автор,преди да хвърляте сърцераздирателни обвинения,кажете вие лично какво направихте,за да може тези хора да се почувстват по-добре?С уважение,арменец,който всячески се стреми да помага на тези хора и го прави според скромните си възможности...

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  [quote#76:"Nan_Kurunir"]Интересно ми е как Яворов пише за арменците избягали от геноцида,при положение че той умира през 1914 година а кланетата започват през 1915... [/quote]
  За съжаление това не са единствените кланета, по времето на Яворов са били по известни кланетата 1894-1896
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0_%281894_-_1896%29

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  боже, ти що си горе на небето, моля те нека да не откриват нефт и газ в България, моля те ....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 79. 79 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "Вие може и да не приемате, и да се гнусите от тези хора, и да искате да ги използвате, за да източите средства от Европейския съюз..."
  Освен като повод за просия от ЕС, бежанците със сигурност ще бъдат използвани от национал-социалистическата пропаганда и като още един аргумент в какви нечувано тежки условия работи "правителството" на олигарски. И като още едно оправдание за неизпълнението на нито едно от предизборните обещания на партиите на Мафията.

 80. 80 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#77] от "boby1945":

  Така е прав си,но авторката използва Яворов в контекста на арменския геноцид,за да подкрепи тезата си за сегашната ситуация..Не искам да издребнявам,просто не трябва да се спекулира с фактите.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 81. 81 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#76:"Nan_Kurunir"]Защото госпожо автор,искам тези пари да отиват при онкоболните,при сираците[/quote]
  Ето един образец на национал-социалистическа демагогия.

  Ами че вземете се поинтересувайте как точно държавата се "грижи" за сираците и онкоболните даже и при липса на каквито и да било бежанци.
  Ами че всеки знае за ужасяващите условия в приютите за сираци. Всеки е чувал за заболели и напуснали този свят онко-болни(и не само), чието спасяване е било напълно възможно но несъстояло се поради липса на пари.
  Въпросът е - къде са парите и защо не отиват до нуждаещите се.
  Не е заради никакви бежанци.
  Просто в тази страна управляващите крадат в чудовищни размери и не от вчера. Да посочвам ли примери?

 82. 82 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Време е да си спомним какво направи Костов,когато американците го притискаха да приемем албанските бежанци през 90-те.Не казвам,че не трябва да се помогне на нещастниците,бягащи от войната,а да се действа с разум и визия за бъдещето на държавата ни.Искаме или не,сме длъжни да се вгледаме какво всъщност се случва в Близкия изток,защото ставащото там ни засяга много повече,отколкото ни се струва на пръв поглед и не касае само бежанците.По всичко личи,че се върви към създаване на кюрдска държава и оéвидно има договореност по това между Турция и САЩ.А за да се съгласи южната ни съседка на това,тя трябва да получи стабилна компенсация.Сега си спомнете за инвазията на турските филми,за това че съвсем целенасочено турската страна пропуска бежанците до нашата граница и не на последно място за това,което се случва в Турция и България от началото на годината.Далеч съм от теория на конспирацията,но твърдя че политиците от всички цветове трябва да престанат с цирковете,да се огледат наоколо и да проумеят най-накрая отговорността си.Ида зарежат мантрата за евроатлантическите съюзници,щото както е рекъл народът-помогни си сам,за да ти помогнат и другите.Засега сме се оставили напълно на милостта на другите.

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#80] от "Nan_Kurunir":

  Е авторката очевадно се води от чувства, не от знаене на историята.... повечето твои сънародници бягат към България именно в периода 1894-96 след въстанието на арменците в района на Сасун, а не през периода 1915-17 , когато Царство България е съюзник на Отоманската империя ...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 674 Неутрално

  лош Костов, лош Обама, добри комунисти

  BG e мини империя на злото.
 86. 86 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чимиджимичамиджоми":

  Драмата на сирийците е ужасна! И не по-малко ужасни и тесногръди са изказванията на една камара форумци, които показват изключително ниска степен на толерантност и се опитват да изопачат дискусията с неща от рода на "що авторката не приеме някого в дома си" или термини като "толерасти" и т.н. Тъжно, тъжно и за сирийците, и за нас като народ.

 87. 87 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  О С Т В К А на това проРУСКО и продажно правителство ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 88. 88 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#81] от "fireball":

  Хайде да не си вадим думите от контекста..Това,че парите за нуждаещите се,не отиват по предназначение е ясно на всеки,поради тази причина като гламав от три месеца всяка вечер пък и доста често сутрин съм пред Мин.Съвет и Парламента...В момента България няма финансовия ресурс да поеме 10000 души така лековато и тенденциозно "спуснати" от автора...Всичко друго е чесане на езици по форумите и милозливи писания,които обаче не решават реалния проблем..

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 89. 89 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#86] от "aglar":

  Да драмата е ужасна и поради тази причина ние не можем да се справим сами с нея..Изказвания от сорта на "Каква държава сме след като не можем да приемем 10 000 души" са достойни за мелодраматична таетрална постановка отколкото за сериозен анализ на този много голям проблем.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#84] от "pelagia":

  Нито едното от твърденията ти не евярно!! Как успяваш така??
  А предложението ми да изпратим вонните бежанци от Сирия в САЩ на Обама с кораби си е много в час защото:
  1. Обама предизвика и пъддържа войната в резултат на която се пракнаха 1 млн. бежанци от Сирия само.
  2. САЩ са богата страна с огромна територия, чиято икономика създава по 150 000 работни места официално на месец!!! (не официалните не ги броим)
  3. САЩ имат опит с релокацията на 110 000 американски японци през 1942 и то за две седмици
  4. САЩ имат много свободни параходи, дето стоят без работа...
  Абе добре е за една работа да се възлага на специалисти... не на бедни българи!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#89] от "Nan_Kurunir":

  Съгласен съм, че ние сами не можем да се справим. Но пък и не правим опити!

 92. 92 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Всъщност г-жа Димова нещо се се объркала, че българите искаме сирийски "бежанци". Да погледне + и - оценките и ще види истината. Ама това не изнася на линията защитавана от "Дневник" по причини неразбираеми за мен.
  Сирийците и останалите напълващи страната ни:
  1. не са бежанци, защото бежанеца бяга в съседна страна - те идват от Турция, където ги хранят, обличат и подслоняват и са доста по-близки като манталитет
  2. пълнят държавата ни с много чужда и агресивна култура, за която да бъде асоциирана с пастири и епископи е меко казано неподходящо
  Така, че опита да бъде обвързан протеста ни срещу комунистическите простотии с приемането на "само" 10 000" сирийци за които "да се погрижим" няма да мине! И с подобни пропагадни статии "Дневник" и редакционната му политика все повече ми падат в очите.

 93. 93 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Защо се чуди Теодора? Естествено е най-бедната държава в ЕС да не може да се грижи за хиляди бежанци. Та тя не може да се грижи за собственият си народ.
  Само за сравнение: В Дания бежанците получават над 1300 евро всеки месец. Колко българи могат да се похвалят с такъв месечен доход?

 94. 94 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 533 Неутрално

  "Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле!" ето това ни е мисленето. Затова сме си зле, защото се чудим как и по какъв начин да направим лошо на този до нас. И сега в един момент до нас се озоваха хора, бягащи от една война, от смърт ! Е, какво по-лено от това да се зъбиш на по-слабите, голямо геройство! Онзи ден едни хора в България бяха осъдени на смърт от нашата здравна администрация, но това няма значение. Важното е, да изгодим чужденците и така ще се оправим. Ще се оправим до момента, в който някои от нас не се разболее от рак и отиде да си изкара смъртен акт предсмътрно. Тога кой ще ни е виновен ?! Сирийците ли ?! Те днес са тук, утре ще си се върнат в родината, а ние ще си умираме от рак, защото е по-важно Вуте да зле!
  Българите сме били толерантни.. глупости ! Българите не сме толерантни, ние просто обичаме да търпим лицемерно. Търпим да сме гладни, да сме необлечени, да сме без вода, да сме без храна, да сме без топло, без светло, без транспорт, без нищо - без ПРАВА в собствената си държава. Но хора в нужда не търпим. Явно сме едни завистливи и търпеливи, но и лицемерни хора, пълни с комплекси. Комплекс от това, че някой друг и то чужденец може и има право да си търси правата в България, а ние не можем.
  Ще ви открехна само, че ние не можем дори и да ги изгоним, защото пак не си знаем правата, а те в дадения случай ни задължават да подслоним и да се погрижим за сирийците.
  Смешни сме! Когато отидем в чужбина се чудим как можело да ни дескриминират?! А това как ние дескриминираме чужденците в България, идва ли ни на акъл да се запитаме? Отговорът е НЕ.
  А най-смешното и трагичното е, че големите патриоти си формират мнението и мисленето на базата на това, което им казват по медиите. Никой от тия бабаити си няма лично мнение, защотот личното мнение се формира на базата на личния опит и съм сигурен, че нито един патриот - анти-сирииец, не е виждал сирииец.

 95. 95 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#69] от "boby1945":

  С риск да прозвучи като заяждане ще повторя: Не ми отговори на въпроса! Не питам на кой да ги пращаме и с какво, а дали ТРЯБВА да затваряме центровете и да ги връщаме обратно?

  Beyond the horizon....
 96. 96 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#95] от "deathwalker":

  Според международните правила за бежанци, ако бежанец влиза в дадена страна от страна в която ще е в безопасност, страната в която влиза може да го върне обратно.
  Ако Турция е страна в която сирийците са в безопасност, и ако влизат в България от Турция, България е в правото си да ги върне обратно на Турция. За Гърция това е с още по-голяма сила.

 97. 97 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Верно не сме държава, а територия. Резерват за цигани и олигарси. Някои от сирийците в Свиленград бяха питали журналистите: "Абе, вие имате ли държава, закони?" Та така и с "организацията" по охраната на границата и приютяването на бежанците.

 98. 98 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Значи лошият Йовчев се гнуси от бежанците, а колко бежанци прие добрият чичо Костов? А, забравих, Костов не е ляв, затова не трябва да приема бежанци, по логиката на Димова. Латерната за евреите, която всъщност доста се поизтърка покрай дадените евреи за сметка на парадните недадени. Всъщност спасяването на евреите какво общо има с приемането на бежанците? Имало празни казарми - ами да отворим границите за всеки, който кацне тук? Необитаемите манастири във ведомството на Йовчев ли са?

 99. 99 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Естествено, че е непремерено това изказване на Димова. Първо, тук въобще за бежанци ли говорим? България не граничи със Сирия, доколкото си спомням. В момента това са хора, които свободно пресичат Турция, което навежда на мисълта, че Турция не ги иска, и кацват на нашата граница. За да докажем традиционното си гостоприемство, ние трябва да ги приемем, а чак после да им обясним, че за една линейка се чака по 5 часа и затова е по-добре да си бяха умряли в Сирия.

 100. 100 Профил на пламен
  пламен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какви бежанци, какви 5 лева?!?!?

  Бежанеца отива на бариерата на границата и се предава, а не оставя 2 000 евро на каналджии, и не влиза по чукарите като шумкар?

  Евросъюза да не се прави на луд, а да дава пари веднага!

  На Гърция дадоха милиарди, и им казаха да не ги връщат.
  Между другото, Сирия не граничи с РБ, така че да се оправя Турция и другите съседи, а не пак ние да обираме калаиката>

  Какво излиза, за пореден път-болен здрав носи!

  П.П.
  Абе някой да знае тези чернокожи около Лъвов мост и бул. Мария Луиза, които стоят на групи и си въртят телефони за по 1000 лева в ръцете, какви са и откъде доидоха?

  ОЩЕ СМЕ В РЪЦЕТЕ НА СЪЩОТО ЗЛО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK