L'Express: Как един български министър получаваше помощи за безработни във Франция

Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране

© Георги Кожухаров

Иван Данов - министър на инвестиционното проектиранеПрепечатваме статията, публикувана тази седмица от френския седмичник L'Express в превода на "Бивол" с разрешението на сайта, който пръв привлече вниманието върху случая с Иван Данов.


Да се запишеш като безработен след уволнение по икономически причини, да получаваш помощ за безработни в продължение на много месеци и да си търсиш работа... Не са много министрите в Европа, които биха могли да се похвалят, че са имали такъв жизнен опит. Членът на българското правителство Иван Данов дълго време прикрива този епизод от живота си, датиращ от 2004 - 2005 година, по времето, когато пребивава във Франция. Но причините за забележителната дискретност на тази особа се обясняват с други причини. Натоварен през юни с Министерството на инвестиционното проектиране, той е получил, без да има право на това, около 15 000 евро от Assedic*.* През 2004 - 2005 г. френската служба, която изплаща обезщетения за безработица, носи абревиатурата ASSEDIC. По това време тя съществува отделно от Националната агенция по заетостта ANPE. Впоследствие двете служби се сливат в една агенция, която се нарича Pôle Emploi, преведено тук като Служба по заетостта. Изразът "получава Аssedic", използван в заглавието на статията, е устойчив и до момента се използва като синоним на "живее от помощи за безработица" - бел. прев. 
В официалната си автобиграфия г-н министърът твърди, че има докторска степен по архитектура, полиглот е, преподава в университета в София и е бил сътрудник на най-добрите архитектурни бюра в Западна Европа. "Работих 18 години в чужбина, управлявам фирма, преподавам в университета. Никога не съм живял от помощи" - ядосано обяснява той пред БНТ, очевидно уязвен. Но документите от Assedic, с които L'Express се запозна, са категорични. Между септември 2004 и юни 2005 г. Иван Данов реално е получавал дневно обезщетение от 60,03 евро, или, според нашите изчисления, общо 14 707,50 евро. Но през този период той се е върнал в България, където е упражнявал различни професии. Без да информира за това ANPE, предшественикът на Службата по заетостта.


Той получава 1850 евро на месец освен българските си доходи


Обстоятелствата, забравени от министъра, ни отвеждат към месец септември 2003 г., когато той си намира работа във Франция, в Бар-сюр-Сен, малка община в района Од (AUDE). "Даниел Жувнел и съдружници" не е сред най-престижните архитектурни кабинети в Шестоъгълника (популярно название на Франция заради геометричната форма на страната на картата - бел. прев.), наистина, но фирмата плаща заплата от почти 3000 евро на българския си колега, който е настанен при управителя. Последният не желае да се връща към причините, довели до уволнението на Иван през юни 2004, но свидетели на този епизод си спомнят за "по-скоро внезапно" напускане. Официално това става по икономически причини. Работил по-малко от година, бъдещият министър, снабден с нужните документи, се явява през септември 2004 в бюрото на Националната агенция по заетостта в Париж (ANPE) и се записва официално като търсещ работа, статут, който му дава право да получава застраховка за безработица (Assedic). Но вместо да запълни времето си с търсене на работа във Франция, Иван Данов, изглежда, тутакси хваща самолета за България.


През следващите месеци според официалната биография той се връща на поста си на преподавател в университета в София и основава две архитектурни бюра - "Данов и партньори" и "Данов Дизайн". Той също така, изглежда, е работил върху инвестиционен проект за 37 млн. евро, включващ построяването на голф игрище, десетки вили и СПА център недалеч от столицата (Долна Баня - бел. прев.). "През това време той се отчита всеки месец в Assedic, което му позволява да добави 1850 евро на месец към българските си доходи" - твърди Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", български партньор на Wikileaks, където за пръв път бяха публикувани част от уличаващите документи. Един ценен допълнителен доход за държава, в която минималната заплата е около 150 евро.


Когато е викан на срещи в ANPE, той хваща самолета и създава привидност (че е във Франция бел. прев.). Според нормативните текстове Иван Данов не би трябвало изобщо да напуска френската територия, където има задължение "да търси ефективно и постоянно работа". По принцип всяко отсъствие за повече от 7 дни трябва да бъде съобщено, а в случай на пропуск отписването е автоматично, след като изтекат 5 седмици. Но от края на 90-те отчитането на място, с физическо присъствие, или с писмо по пощата не е задължително: достатъчно е едно просто обаждане по телефона или клик с мишката. Остава проблемът със събеседванията тет-а-тет. От време на време администрацията привиква безработните, за да актуализира информацията за тяхната мотивация и търсенето на работа - срещи, които са решителни за подновяването на помощите. Според нашата информация Данов декларира, че живее безплатно при свой сънародник в Париж, на когото възлага да следи кореспонденцията му. Четири пъти между 2004 и 2005 той хваща самолета от София, за да се срещне и да отговори на въпросите на сътрудника в ANPE, поддържайки илюзията, че никога не е напускал Франция.


"Готов съм да върна парите. Но никой не ги търси!"


В България, когато няколко журналисти опитват да зададат въпроси на Иван Данов за този епизод, министърът се изявява като педагог и започва да обяснява как функционира богатата Западна Европа, и по-специално щедростта на френската система. Според него всеки, който е работил във Франция, има право на компенсации, след като договорът му е прекратен. За това не е нужно да се прави кой знае какво - нито да се търси активно работа, нито стриктно да актуализира статута си в края на всеки месец, нито дори да пребивава постоянно във Франция... "Съобщих на френските власти, че напускам окончателно страната, обяснява той в телевизионно предаване. Но те продължаваха да ми превеждат тези пари. Защо? Питайте Франция. Аз съм готов да върна парите. Но никой не ги търси!"


Ако слушате Данов, тази история му е напомнила за съществуването на парижка банкова сметка, за която той забравил: "Ще погледна по-отблизо какво се случва с нея." Добра идея, защото според документите, разкрити от сайта "Биволъ", банката BNP е издала на този клиент карта Visa Premier, валидна до септември 2013 г. Потърсен от L'Express по телефона, Иван Данов отказа да отговаря на въпросите ни.


"Лъже безобразно. Но тук това изглежда не шокира никого" - оплаква се Атанас Чобанов. Всъщност неговият случай е почти незначителен на фона на серията скандали, залели новото коалиционно правителство в София. Предшественикът на Данов в Министерството на инвестиционното планиране, Калин Тихолов, стоя на поста няколко часа - времето, нужно на пресата да припомни, че името му е замесено в едни от най-значителните измами с имоти по Черноморието (Дюнигейт). Три месеца след създаването му министерството, натоварено да управлява еврофондовете, остава празна черупка: без сграда, без сътрудници, де факто без дейност.


Но дори да иска да върне парите, Службата по заетостта не може да ги инкасира


Какво мисли за всичко това Службата по заетостта? Многократно питана от L'Express, пресслужбата увери, че е предала "на компетентните служби" нашите въпроси по случая на Иван Данов, но отговор не е получен. При условие за анонимност отговорно лице прецени аферата като "твърде неудобна" поради прецедента с действащ министър (на страна - членка на Европейския съюз, впрочем). Но това не е всичко. "Давността за този вид досиета изтича след три години, подчертава тя. Дори въпросният министър да поиска да върне сумите, които е получил, без да има право, Службата по заетостта няма да може да ги вземе, докато измамата не е официално призната от нашите служби."


Изглежда, че френската публична агенция е видяла много такива случаи. Както и българското обществено мнение: "Никой не се интересува от Данов, тъй като няколкото хиляди евро, които е сложил в джоба си, са троха в сравнение с десетките милиони очаквани от Брюксел субсидии, които изострят апетита на всички (във властта бел. прев)." - обяснява Тихомир Безлов, специалист по корупцията от Центъра за проучване на демокрацията в София. "Иван Данов умело обясни, че французите са глупаци, наддава Димитър Бечев, шеф на българския клон на аналитичния център Европейски съвет за външна политика (ECFR). Неговата забележка би зарадвала голям брой негови сънародници, които поне веднъж ще усетят, че не са те баламите.


Мистериозна жалба


Потърсен многократно по телефона от L'Express, министър Иван Данов отказа да даде обяснения за тази афера, която, изглежда, го докарва до силно раздразнение. "Нямам какво да ви кажа. Започвате вече да ме притеснявате, ама много да ме притеснявате!" - отсече той, преди да затвори. Изпратихме му SMS със следния въпрос: "Имате ли някакъв коментар относно помощите за безработица, които сте получили във Франция между 2004 и 2005?" Няколко минути преди редакционното затваряне на броя на седмичника, понеделник, 23 септември, получихме също по SMS следния текст:


"Във връзка с темата Ви информирам, че оспорвам изцяло изнесената срещу мен информация, тъй като същата е невярна и е много близо до квалификацията за клевета, кражба и злоупотреба с мои лични данни. От моя страна няма неправомерни действия. 
За да защитя името си от тези обвинения, съм внесъл жалба в Парижката прокуратура. До произнасянето на тази инстанция не мога да давам изявления, поради респект на следствената тайна. Запазвам си правото да Ви информирам възможно най-подробно, след като Прокуратурата се произнесе."


Прокуратурата, попитана на 24 септември, няма информация за подобна жалба. "Никога не съм чувала за това" - уверява говорителката Агнес Тибо-Льокуивр. След настояване да потвърди датата на завеждане на жалбата и евентуално да съобщи входящия номер Иван Данов прекрати размяната на SMS-и. "Не мога повече да споделя с Вас" - заключи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1335 Гневно
 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Весело

  Това си е дарба,да имаш такива кадри които да издигнеш на министерски пост.

 3. 3 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  а ето тоя свинчо трябва всеки ден да го питат:
  "Върна ли парите? с лихвите?"

  #ПОКАЙСЕ

  наглата шумкарщина няма край...

  РЕФОРМИ !
 4. 4 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 548 Неутрално
 5. 5 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Другарите обичат блага за сметка на другите. То си им е в кръвчицата...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 6. 6 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Крадлив нещасник !!! .....

 7. 7 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Поне се уверихме, че той е подходящ за това правителство министър. Пооткрана френски социални помощи, значи знае как да краде евросредства, включая от френските данъкоплатци.
  Дори може да светне и някои свои голеги. Ако беше малко по-честен - не става за министър от Тройната коалиция.

  Миша
 8. 8 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Това се знае откакто е назначен още. Българските вестници къде дремете???? Чакате някой в чужбина да пусне материал та и вие!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Весело

  Утре Боко просто да изчете статията от трибуната на НС и телевизиите ще свършат останалото.Ако се регистрира де..

 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  И редовите франсета четат това и си казват: "На българите и министрите им са като циганите, само дето някои са по-бели."

  Орешарски!?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 11. 11 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  Ега ти наглеца!
  Не че са малко подобни по нашите земи, ама обикновено ги слагат макс до зам-минстър. А тоя като въшка на чело.
  Как пък не го е срам от фамилия и познати!

 13. 13 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#11:"Търпана"]Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат![/quote]
  И това какво общо има с един измамник?

  Beyond the horizon....
 14. 14 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Тоя трябва да си подаде сам оставката, което едва ли ще се случи! Видя ли обаче "Център за проучване на демокрацията" ... значи тук са намесени много чужди интереси.

 15. 15 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Малиииии, тия от БСПто докараха по-големи катили от тия на НДСВто!!!

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#2] от "simeonov_":


  [quote#2:"simeonov_"]Това си е дарба,да имаш такива кадри които да издигнеш на министерски пост. [/quote]В ДПС имат тази дарба.Там ако не си направил поне нещо такова-не те взимат.Смятай,щом от Франция краде,какво ли ще прави тук докато е "министър" на нещото,дето проектирало...

 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#15] от "Леми Килмистър":


  [quote#15:"Леми Килмистър"]Малиииии, тия от БСПто докараха по-големи катили от тия на НДСВто!!! [/quote]Този е в ресора на ДПС,както и цялото министерство на проектирането. Нещо като Министерството на Емел Етем е.

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Това е едно много добро попадение на Биволь и Атанас Чобанов.
  И разбира се срам за един уж действащ Български Министър.Той надали ще върне парите ,поради изтекъл срок на давност.Това,което е поразяващо,е че заплашва разследващи журналисти,вкл. и Л,експресс - Франция,че много силно го притесняват и подава оплакване във Френската прокуратура.
  Това показва,че е твърде нагъл и непочтен и не заслужава такъв висок пост,а точно обратното.
  Затова ОСТАВКА!

  Tony
 19. 19 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#17:"yanne"]Този е в ресора на ДПС,както и цялото министерство на проектирането. [/quote]

  Аз много не правя разлика между БСП и ДПС

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1167 Весело

  [quote#19:"Леми Килмистър"]Аз много не правя разлика между БСП и ДПС [/quote]
  Щото са отрочета на БКП.

 21. 21 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  жалко подобие на "човек",а те го турили и да управлява/разбирай да краде още/.

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#14] от "_dan_":
  Кви чужди интереси, кви пет лева, ве.
  Тоя от позицията си плюе на суратя на всички българи, а ти сетне ходи се блъкай да излизаш на външни пазари, търси инвеститори и въобще се черви като се срещаш с хора по света.
  Ако е братчед да крадне кабели - иди-дойди. Всеки ще те разбере - подобни има навсякъде.
  Толкова ли не можаха да намерят някой по-читав за скапаното си министерсвто?
  Абсолютен тъпанар, разчитащ че ще му се размине.
  Е, не е познал. Сега ще види какво правят в Европа с подобни случаи, когато се размирише в медиите.
  Щото Франция не е Казахстан накъдето са се засилили всичките.

 23. 23 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  Да е ром, не е ром.
  А министър го раздава.
  Никакъв срам няма.
  Егати и мизерника...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 24. 24 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Весело

  на студентите си (аз също съм му бил студент, но някога ми говореше против "ченгетата" настоява да не си мислят, че е министър заради парите, защото един архитект изкарва много повече :Д

 25. 25 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 450 Весело

  Айдееее, изложихме се пред чужденците....

 26. 26 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1443 Разстроено

  После, защо не ни обичали франсетата!? Роми, проститутки, тарикати...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Разстроено

  Ужас! Излага България! И това чучело е министър! Ег@ти държавата!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"maddrum"]Българските вестници къде дремете???? [/quote]

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/06/07/2077440_ministur_danov_prizna_chastica_istina_v_tvurdeniia_che/
  (преди около 3 месеца, или 110 правителствени дни ). Имаше го и в Оффнюза, и в Медиапул, и в Биволъ...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "не е луд този, който яде зелника,а този,който му го дава"-народна мъдрост.В банката от кадри на БСП-ДПС все такива недохранени излизат!

 31. 31 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#23:"Кирето"]Да е ром, не е ром.
  А министър го раздава.
  Никакъв срам няма.
  Егати и мизерника...[/quote]

  Абе просто е човек.

  Познавам много българи които правят това, когато се връщат в България. Ако си бачкал доста време някъде и си плащал данъци на равно с местните си мислиш, че ти се полага поне няколко месеца да взимаш пари. Има няква логика, а и таз измама е кокошкарска и ограничена във времето, та на никой не му пука.

  Работата, е че тоя кокошкар е министър и кой знае в колко по-големи измами ще се забърка

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 32. 32 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Това е в гена ни какво да правиш....за съжаление....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 33. 33 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това може да бъде характеризирано само с една дума: РЕЗИЛ!
  И е особено подходящ символ за кликата, която ни управлява.

  Оставка!

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":
  Верно е,ама тука новината беше удавена с лимонада в пресата на Мамам Праска.
  В онова общество дето подобни неща са со сензация, а пък и хеле сега като сазайъсали с фондовете стой та гледай кво театро ще му спретнат.
  И оня мишок Кокошкарски и той се натиска и прикляка из кюшетата по случая.

 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  от цялата работа най ме раздразни опита за оправдаване "по български", че бил подал жалба до френската поркуратура дрън дрън! То ще се разбере, че няма такова нещо, но докато се разбере измамникът ще се държи като ощипана мома!
  И както наскоро писа австрийски вестник
  България се владее от организираната престъпност, но се възползва от уникалния си потенциал за изнудване на ЕС

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2147 Гневно

  Докога ще се срамуваме заради тях?! Докога ще се сърдим на французите, на англичаните и на целия свят, че не ни уважават достатъчно?! Как да се случи, като съдят за нас по такива "прославящи" нацията лица?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Аз се учудвам как изобщо французите го оставят този да му се размине?

 38. 38 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#31] от "Леми Килмистър":
  Специално за тебе:
  И аз позанвам много българи, работили навън, вкл. в Европа.
  Аз също съм работил и плащал.

  Оставали сме без работа. Не съм се регистрирал (нито моите познати и колеги) за помощи нито там нито в БГ, щото и в България плащахме.
  Явно сме от различни светове. В момента пак плащам в България. За ква солидарност може да става с теб е твоите познати?
  И, айде на всеки се случва да закъса и е човешко да му се помогне, амане можели да се държите малко по-прилично в обществото?

 39. 39 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Тоя андрешковец, явно не осъзнава че дребните му лъжи не могат да издържат поради простия факт че днес всичко е прозрачно! Жалко че тоя човек има няма доблестта да си подаде оставката поне!

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Значи вадим тънкоподострения молив и сматаме:

  Приходи:
  + €14708 <- обща сума от безработните помощи

  Разходи:
  - €1200 = 4* €300 за полет София-Париж
  - €640 = 8* €80 за такси л-ще Шарл де Гол - жилище
  - €80 = 8* €10 транспорт в Париж
  - €40 = 8* €5 за такси л-ще София - жилище
  - €4800 = 12* €400 за хонорар пропуснати ползи (три днидни за всяко ходене до Париж)
  ---
  - €6760 = общи разходи

  Печалба + €7948 = (+€14708 - €6760)

 41. 41 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Ами като не може да ги върне на Франция да ги подари с лихвите на някой приют. Някой да му пречи? И след това да си ходи! Заедно с цялото правителство.
  Аз се чудя къде са му избирателите или колегите от партията му та да му поискат оставката.

 42. 42 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добре де, защо не го уволняват дисциплинарно? Тиквата го плюеха ам апри него калинките хвърчаха на момента, в който се изложат! То бива бива излагация, ама това вече минава всички граници на гьонсуратлъка!

 43. 43 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  гьонсурат до гьонсурата .....

 44. 44 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#38:"k_"]Явно сме от различни светове. В момента пак плащам в България. За ква солидарност може да става с теб е твоите познати? [/quote]

  Хехе, веднага ми направи профил Направо цял сюжет написа за мен и моите познати!

  Аз съм гастербайтер измамник, теб с лайняна пръчка не може да те стигне човек

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Весело

  "Готов съм да върна парите. Но никой не ги търси!"

  Mного яко!
  А 'що ги гепи бре, Ганьо!
  Тази сутрин депутата от БСП Михалевски характеризира Данов, като доказан експерт!
  Сега рабирам какво е имал предвид!

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Дайте шанс на правителството на олигарски!
  Дайте шанс на този безценен кадър иван данов!
  Да ви обяснявам ли колко катарзиса е преживял този крадец на социални помощи?
  Чакам с нетърпение развитието на блестящата му биография.
  Всичко сторено до ден днешен от български министри бледнее в сравнение с изявите на този тип, който си отваря устата само за да произнесе поредната и още по-нагла лъжа.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#44] от "Леми Килмистър":

  [quote#44:"Леми Килмистър"]Хехе, веднага ми направи профил Направо цял сюжет написа за мен и моите познати![/quote]
  Е па ти профила сам си го направи.

  Аз що не познавам нито един българин дето да му щукне да се прави на маймуна и ходи да хвърчи на майната си прибере някви евра от социалки, докато бръмчи у нас на частно.

  Верно,нито един не познавам подобен.

  Значи сме от различни паралелни светове.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Ще седи на "входа и изхода на еврофондовете" - това са негови думи. Всякакви аналогии с времената на яките момчета, които стояха на входа и изхода на Кремиковци и другите държавни мастодонти не са случайни.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 744 Разстроено

  [quote#13:"deathwalker"]И това какво общо има с един измамник? [/quote]
  Сътрудничество и съдействие(да разлаем кучетата)!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 52. 52 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  [quote#11:"Търпана"]Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат! [/quote]

  Дам, а връзката на това с темата на статията е?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#49] от "anihilator_jack":


  [quote#49:"anihilator_jack"]Ще седи на "входа и изхода на еврофондовете" - това са негови думи.[/quote]Това ми звучи като "Аз ще решавам за какви проекти да се одобряват" и за колко процента "данък подпис" ще става дума

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#42] от "yoankata":


  [quote#42:"yoankata"] Тиквата го плюеха ама при него калинките хвърчаха на момента, в който се изложат! [/quote]Ами сега става дума за торни бръмбари-не знам дали могат да хвърчат..

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#36] от "etty1":


  [quote#36:"etty1"]Докога ще се срамуваме заради тях?! Докога ще се сърдим на французите, на англичаните и на целия свят, че не ни уважават достатъчно?! [/quote]Докато "умните и мъдрите" не се сетят,че демокрацията не е само право но и задължение.И едно такова задължение е да гласуват и да определят какви управници да имаме.Щото ако "умния и красивия" не го прави Бай Асан и дедо Цвятко ще го правят вместо него.И резултатът е нещо като правителството на Орешарски.А Умния после ще се черви пред чудженците,докато Бай Асан му яде от помощите...

 56. 56 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#53] от "yanne":

  Според слухове от последните месеци готвят се промени в ЗОП, според които всички проекти над 5 милиона лева ще трябва да се удобряват от тоя пъпеш. И при положение, че във всички големи и важни градове мнозинството е на ГЕРБ сам се сещаш какво значи това. Наскоро излезе и информация, че в момента се опитват с всички сили да прецакат проекти за закупуване на нови автобуси и тролеи за София, Варна, Пловдив, Плевен и тн. Тия дето бяха пас на 11ти май или се подлъгаха да пуснат бюлетина за "европейското излъчване" на Станишев ще реват с кървави сълзи!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#11:"Търпана"]Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат! [/quote]
  Правилно, той не е мошеник, ми отмъстител, един български Робин Худ!

 58. 58 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#39:"buiko"]Жалко че тоя човек има няма доблестта да си подаде оставката поне![/quote]

  Приятел, нали не си толкова наивен да вярваш че такива като тоя познават смисъла на думи от сорта на "доблест" и "чест"?
  Ами че тоя даже "срам" не знае какво означава.

  Дип че е попаднал на премиер, който с нищо не му отстъпва в дисциплината дебелоочие...

 59. 59 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Това е скандал, не по-малък от скандала с Пеевски. Но интересното е че никой не се фокусира чак толкова върху този случай. Нито парламентарната, нито извънпарламентарната опозиция, нито дори протестиращите не са поискали вот на недоверие на правителството, заради това че в него има министър, който е извършил документирана измама на стойност 15 хил. евро, като и че доказано лъже и изопачава факти около случая. Нито пък Франция е реагирала адекватно. Ако Атанас Чобанов има някакъв систематизиран материал по случая, защо не сезира прокуратурата във Франция?

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  А, и да попитам това нещо що са го сложили при 'Анализите'?
  Специално за новата власт предлагам да отворят нова глава - 'Кокошкарски срамотии'.

 61. 61 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#57:"usero"]Правилно, той не е мошеник, ми отмъстител, един български Робин Худ![/quote]

  Аха.
  И българските мургави джебчийки, трудещи се из пустата западноевропейска чужбина, са всъщност едни безпримерни патриотки, въздаващи справедливо възмездие за всички сторени нам беди от времето на кръстоносните походи та до Ньой и отвъд
  Само че те крадат по на дребно, докато данов си е един едрокалибрен отмъстител. Затуй и са го направили министър - да въздигне делото до нови висоти.

 62. 62 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  """ L'Express: Как един български министър получаваше помощи за безработни във Франция ""
  ==================

  Тоя е постъпил като нашите и румънски сигани

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 63. 63 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  """ той си намира работа във Франция, в Бар-сюр-Сен, малка община в района Од (AUDE). "Даниел Жувнел и съдружници" не е сред най-престижните архитектурни кабинети в Шестоъгълника (популярно название на Франция заради геометричната форма на страната на картата - бел. прев.) """
  ====================

  т""". . . "Даниел Жувнел и съдружници" не е сред най-престижните архитектурни кабинети . . . ""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 64. 64 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  """ Когато е викан на срещи в ANPE, той хваща самолета и създава привидност (че е във Франция бел. прев.). Според нормативните текстове Иван Данов не би трябвало изобщо да напуска френската територия, където има задължение "да търси ефективно и постоянно работа". """
  ======================

  """. . . .Когато е викан на срещи в ANPE, той хваща самолета и създава привидност (че е във Франция бел. прев.). .. . . """

  Лъжец достоен според Олихгарски за български министър

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 65. 65 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Весело

  """
  Прокуратурата, попитана на 24 септември, няма информация за подобна жалба. "Никога не съм чувала за това" - уверява говорителката Агнес Тибо-Льокуивр. """. . . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 66. 66 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  . . . . . """ Иван Данов прекрати размяната на SMS-и. "Не мога повече да споделя с Вас" - заключи той. """
  ====================

  "Не мога повече да споделя с Вас"

  Той споделял бе колеги

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 67. 67 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Готов съм да върна парите. Но никой не ги търси!"
  ...........
  Мазен шумкарски мошеник, Андрешко.
  Готов ли си да си върнеш достойнството? Не можеше да върнеш нещо, което нямаш.
  Не всичко е пари. Да очакваме криминализирането на шумкарите и вкарване там, където им е мястото - в затвора.
  Пуснаха ги от зтавора 1944 г и до ден днешен не могат да ги приберат обратно. Време е.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 68. 68 Профил на Borsite
  Borsite
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Защото сме социалисти..

 69. 69 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 728 Неутрално

  оставка


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 70. 70 Профил на dixell
  dixell
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "" Никога не съм живял от помощи" - ядосано обяснява той пред БНТ, очевидно уязвен. Натоварен през юни с Министерството на инвестиционното проектиране, той е получил, без да има право на това, около 15 000 евро от Assedic*"".....

  Ето го експертното, професионалното начало!И преди и сега БСП е търговско дружество,излагащо България.

 71. 71 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  типичен пример за български калтак, добавил малко образование, но с мръсен селско-комунистически произход. Гоцета, Боцета, Воленовци, Радановци, Костовци, Пръмовци, СерГейченца, Златевци, сигарпурски бежанци, Цветновци, Росеновци... За съжаление, подобни товари са около 80% от нацията и генофонда на РБ. Такива са реалностите - кофти гени, шофьорски деца с манталитет на крадливи мишки, как пък един потомък на Ботев или Левски не се пръкна в тая територия, а все боклук до боклука, мила майнолЮ.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 72. 72 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Весело

  Министър при БСП не се става лесно, трябва поне няколко далавери да можеш да докажеш че си направил, иначе няма ти обърнат внимание!

  Това с експертния кабинет е голяма излагация!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 73. 73 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  В нормалните държави такъв министър отдавна трябваше да си е3 подал оставката без да чака да се изяснява вината му. да не говорим пък за япония, където такъв министър отдавна да беше си направил харикири. Нашите най-много даси направят "секуро". Тоест да си го преместят от единия крачол в другия! Оставка бе тепегьози!

 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#69] от "zaza":

  [quote#69:"zaza"]оставка
  [/quote]
  То хубу оставка, ама неудобно някак си се получава.
  Щото нашите вестници и медии кога го побутваха по случая, той се правеше на дръж ми шапката.
  Сега ще излезе, че го е шубе от франсетата.
  Ни така, ни онака.
  Ще се натиска като пън и разчита че няма да го дадат на вълците като оня сливенски галфон Братко.
  Оттатък скандала ще се разгаря и като нищо оня сополанко външния министер ще почне да се дръвчи и разпалят антиевропейска истерия.
  Сега пуйчат как да отиграват ситуацията.
  Обичайните хрътки са се притаили и ги няма по форумите - ни тука, ни в Сега. Само някъв заблуден тъпанар самосиндикално е изокал ама си личи, че не е подготвен.

 75. 75 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Значи не само циганите ни представят в негативна светлина из Европата! Нещастник!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 76. 76 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#55] от "yanne":

  Аз гласувам на всички избори, от момента, когато станах пълнолетна. Не съм представена в този парламент и се срамувам от поведението на този български министър. Някакви други послания да ми отправите?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 77. 77 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Абсолютно леке.
  Но какво ли може да се очаква от поредния министър на конци в едно марионетно правителство.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 78. 78 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 728 Гневно

  До коментар [#74] от "k_":

  Оставка на всички за по-лесно

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 79. 79 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Френската прокуратура би трябвало да се самосезира по тази публикация.

  Ако не го направи значи французите не са по-напред от нас и можем наистина само да се радваме, че успяваме да ги оръсим подобаващо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"Търпана"]Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат![/quote]

  И ние сега им го връщаме като им източваме социалните фондове Съратниците на "министъра" са българските цигани. Ама то гъоляма разлика в манталитета на комунистите и на циганите няма

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на block
  block
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#11] от "Търпана":
  [quote#11:"Търпана"]Аз пък се сещам как Франция накъса България с Ньойския диктат![/quote]
  И сега Иван Данов справедливо ги е ужилил, нали? хахаха

 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#22:"k_"]Толкова ли не можаха да намерят някой по-читав за скапаното си министерсвто?
  [/quote]
  Не, не могат. Може да ви се види странно, но за мен това е повод за оптимизъм, защото показва високата нравственост на мнозина българи. Просто не се намира читав специалист, който да се съгласи да сътруднича в разграбването на родината си. На вас да ви предложат, ще приемете ли? Познавам доста хора, които отказаха кариера в политиката, защото не се връзваше с ценностите им. И живеят скромно, но с чиста съвест.

 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#36:"etty1"]Докога ще се срамуваме заради тях?! Докога ще се сърдим на французите, на англичаните и на целия свят, че не ни уважават достатъчно?! Как да се случи, като съдят за нас по такива "прославящи" нацията лица?![/quote]
  Докато не излезят наяве с всичките им подробности някои сделки на френски фирми у нас. Кой и как урежда бързото им настаняване при свръхизгодни условия в България и т.н.

 84. 84 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 448 Неутрално

  За измама се подава оставка, на първо време. След това се ходи на съд...

 85. 85 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Разбира се, моментарно ОСТАВКА!
  Ето тема за проверка на НАП. Щом е компрометиран със съмнение за измама във Франция, значи човекът не е читав.

  В Долна баня до преди две години нямаше развитие по игрището за голф. Имаше къщички до груб строеж и всичко пустееше. Някой знае ли нещо за това какви пари са усвоени по този "инвестиционен проект"?? Кой и на кого ги дава тези пари? Едва ли се е разминало без усвояване на средства.

 86. 86 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#84:"deelee"]За измама се подава оставка, на първо време. След това се ходи на съд... [/quote]
  +++++

 87. 87 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Каква наглост на изпечено комуне!

  Пазете се от доносника vesolr
 88. 88 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Бъдете сигурни, че тоя червен наглец и мошеник не си и помисля за оставка.
  Между другото, Европа за разлика от САЩ е твърде либерална и не преследва престъпниците както би трябвало. От това обаче на престъпниците им идва куража да вършат още по-големи престъпления. Някой съмнява ли се, че лицето Иван Данов, което е задигнало 15000 евро от Франция, ще му мигне окото да задигне 150 милиона сега като министър от европейските помощи за България? Ами нали той затова е сложен на този пост от мафията?!

  Пазете се от доносника vesolr
 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3269 Неутрално

  До коментар [#82] от "greentree":
  Прав сте. На мен ми предлагаха много отдавна. Много сочно място с няква заплатка с която трябваше семейството ми на практика да гладува, обаче имало възможности за нещо отгоре.
  Аз наивника си мислех тогава, че имат предвид някви премии, бонуси и демесета и както да го смятах пак не стигаха. Отказах им. И после като видях как се развихриха по обезкостяването на София при Софиянски ум ми се зайде.
  Голям късмет извадих - или щях да съм гръмнал някой или мене щяха да гръмнат ако бях приел.

 90. 90 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Крадлив комунист! То, като че ли има други?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 91. 91 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мария":
  +++++++++++++++++++++++++++++
  Даже и по големи от ми............

  Ръй! Ръй!
 92. 92 Профил на i'm sick and tired
  i'm sick and tired
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Кой номер боя ползва господинът?

  Тия наистина се оляха. Първо професор Калин, сега професор Иван...
  Явно са добри професори..... в кражбите!
  После, циганите ни били виновни. Най-големите цигани са в парламента!!!!!

 93. 93 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Тук е така !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 94. 94 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#42] от "yoankata":
  Това правителство е нагласено от калинките в бсп/дпс/атака.В предишното, май имаше един- калинкояд.

  Ръй! Ръй!
 95. 95 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Поръчкова статия преди вота, подобно на платените интервюта в "Дер Щандард".

 96. 96 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако всичко, което е описано е истина, в цивилизования свят за подобно поведение не само въпросния наглец - министър, но цялото правителство мигновено би изхвърчало , а партиите зад него - забравени за много дълги години.
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ! Няма друго действие, което да покаже дали сме цивилизована държава и европейски граждани или разграден двор с мършаво стадо.

 97. 97 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#96:"roum"]но цялото правителство мигновено би изхвърчало [/quote]

  посмали малко...

 98. 98 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Предишните си имаха калинки-малинки, а сегашните са си просто селски тарикати. Предишните поне след излизане на скандала генерала ги уволняваше. Сегашните застават на амбразурата и бранят до дупка "нашите момчета" или отправят отвличащ огън например по президента на РБ. Общото и при двата случая е че знаем крайния изход от такава политическа хигиена.

 99. 99 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  типичен манталитет на дребен мошеник...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 100. 100 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Па после циганите били на помощи, ми има от кого да се учат! Ей го на коскоджамити министър!

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK