Какви сме ние?

Сирийски бежанци в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Сирийски бежанци в ПъстрогорПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник":


За вас не знам, но лично аз нямам еднозначен отговор на този въпрос. Ала не на вътрешни интроспекции, нито на исторически проумяното за нас от Захари Стоянов или Иван Хаджийски са посветени тези редове. Те са размисъл за друго: по текущите ни болки, на които в момента сме длъжни да погледнем и с чужди очи. С очите на хора, изгубили всичко, които прииждат към нашите граници.


Хора, които бягат към България, които са по-бедни и много по-нещастни от нас, въпреки изначалната ни убеденост, че по-клети от нас, българите, няма из цял свят, а и не би могло да има. Но едно е да си сред най-бедните в заможна Европа, друго е да си беден в Третия свят, оцелявайки с долар на ден (като у нас през Виденовата зима), а съвсем различно е вече да нямаш нищо, защото всичко, скътано от теб и предците ти, е изгоряло във войната, под бомбите в Алепо или Хомс. Да си никой, като често не можеш да докажеш нито собствената си самоличност, нито тази на децата си. Да си напълно анонимен, чужденец в този свят. Предусещам вълната от негодувание, надигаща се у част от хората, докато четат тези редове (форумите преливат от нея): Пак ли за тези бежанци… А онкоболните, а гаснещите пенсионери, а бъдещето на нашите деца…? Като ви е толкова мъчно за тези сирийци, вземете си ги вкъщи! Да се махат! За нашите болки помислете!
Естествено, че го правим, нали все за тях мислим? Нали те са драмата на дните ни, че и въгленът, от който пламна българската политика през 2013 г.


И все пак: какви сме ние?


Не сме ли същите хора?


Нима сред нас не е пълно с потомци на бежанци, които, заради притеснения на верска и друга основа, са били принудени да напуснат някогашната несвободна България, а тя тогава, заедно със Сирия, Египет или Ирак, е била в границите на Османската империя? Нима сме забравили как хиляди от тези българи са се завръщали от Румъния, Бесарабия, Банат и откъде ли не още, за да градят новата българска държава? Нима сме забравили, че мнозина от тях са пристигали само с дрехите на гърба си под чуждо небе, при чужди хора, усещайки вкуса на чуждия хляб? Нима сме забравили, че близо една трета от някогашното население на София, Варна, Бургас или Пловдив са потомци на бежанци от Беломорска и Одринска Тракия или Македония? Нима сме забравили за размяната на население между Южна и Северна Добруджа, за драмата на тези хора? Нима арменските църкви и кафенета (да не споменаваме пак стиховете на Яворов) не ни напомнят за двете големи вълни след кланетата над арменци (първата в 1894-1896 г., втората – след 1915 г.)? А 120 000 руски белоемигранти, бедни, посърнали, нещастни, както ги описва Вазов, над които сиромашията и скръбта е наметнала така воала на скръбта, че ги е приравнила?


Ами гръцките политически емигранти в началото на 50-те, чилийците през 70-те, които комунистическа България подслони? И обратният "изход" през 80-те на около 300 000 наши турски съграждани, които комунистическата власт прогони, след като с решение на Политбюро им смени имената. Последван от вълната на поне милион и половина българи през прехода, икономически емигранти, разпръснати из САЩ, Канада и цяла Европа?


Почти всяко семейство у нас има човек "навън"


няма как да не знае какво означава да се задържиш някъде, без да ти хлопнат вратата, без да те обвинят, че отнемаш нечий хляб, че си виновен за всички нещастия на света.


Изразът не е мой. Той е на покойния френски премиер-социалист Мишел Рокар и едва не постави кръст на политическата му кариера, когато в края на 90-те той заяви, че страната му не може да поеме всички нещастия на света. Тогава живеех във Франция и добре си спомням каква вълна от възмущение отприщиха тези думи. Защото един политик, социалист или не, няма морално право да атакува най-слабите и унизените, онези, които търсят помощ и убежище, колкото и хората да са чувствителни към запазването на работните си места. Френската социалистическа партия влезе в режим на обяснения, а самият Рокар се появи по телевизията и коригира думите си по следния начин:

Не можем да поемем всички нещастия на света, но сме длъжни да поемем своята част от тях


Все се сещам за тези думи на Мишел Рокар, докато наблюдавам тези дни паниката на сегашното ни (полу)социалистическо – (полу)либерално-етническо правителство, което първо твърдеше, че ще затваря границата с Турция заради бежанците, пък после се усети,  че граница току-така не се затваря. Та се започнаха едни обяснения: как военният министър (социалист) Ангел Найденов го бил казал, ама си мислел друго; как премиерът Пламен Орешарски не го мислел, значи не можело да се стигне дотам; как главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даже изчислил, че това ще струва 10-11 млн. лв. на месец, значи било невъзможно. Все извъртания, в които липсва най-важното: отговор на въпроса "как" ще решим хуманитарната криза на тези хора, тези конкретни човешки съдби?


Липсващ отговор на въпроса "как", който отново ни препраща към протестното "кой?" и основното ми питане "какви сме ние?" Ние, които търпим всичко това. Ние, които приемаме, че тези управници, освен клиентелистки назначения, имат намерението да свършат и нещо от обществен интерес.


Властта е заета със себе си:


с "инвестиционното си проектиране", с опазването си от протестиращите. А щом не може да се издигне стена на българо-турската граница (много е скъпо!), току-виж издигнали стена около парламента (далеч по-евтино е!).


Грижата за прииждащите през границата хора е оставена в ръцете на тромавите ни институции, които правят каквото могат, но са блокирани от липсата на административен капацитет, и най-вече в ръцете на гражданското общество (Православната църква ще преотстъпи манастири, граждански сдружения са събрали топли дрехи, носят пари и храна на бежанците – какъв е тогава проблемът?).


За себе си правителството на Орешарски-Йовчев-Найденов и т.н. е оставило най-важната функция – пропагандната. То бди над сигурността на гражданите, като ги предупреждава колко опасни могат да бъдат тези хора, дошли от другаде, колко скъпо ще ни струват те. Един вид – забравете за някоя и друга обещана "социална мярка". Не че сме се надявали…


Затова ви призовавам само за едно: докато ви дрънкат какво ли не за заплахата от бежанците, за това как 4-5 000 души ще превземат България, как тези деца, жени и техните мъже застрашават нашето съществуване, просто се вгледайте, по време на телевизионните репортажи, в лицата на тези хора. Вижте цялото им стъписване от случващото се с тях тук, на чужда земя. Вгледайте се в детските лица (има много деца сред бежанците), вижте случващото се през техните очи.


Какво виждат едни детски очи, е въпрос, на който не е лесно да се даде отговор


Избегнатата смърт? Нищото? Бог? Или нас – такива, каквито сме, дори когато отказваме да ги видим? Вижте страха на майките им, които се чудят как да ги изхранят с 65 лв. на месец. Вижте отчаянието на бащите им, които знаят, че техният свят се е срутил, че тепърва трябва да отидат някъде, да избегнат нищетата, която иначе ще ги преследва от поколение на поколение. Собственият ни опит е най-често въпрос; чуждият опит е вече опит за отговор.


И се замислете: с какво тези хора ни пречат? С какво ни застрашават? С какво утежняват и без това объркания ни живот?


Нима те са избрали нашето "най-академично" (според премиера Орешарски) правителство, плод на най-добрата възможна коалиция, успешно олицетворявана от Делян Пеевски? Те ли са виновни, че администрацията ни почти не работи, че не е в състояние да се справи не само с бежанска вълна, но и с никакво по-сериозно бедствие? Те ли са виновни, че здравната ни система едвам-едвам функционира, че линейките на "Бърза помощ" идват на 40-тата минута, за фалшивите клинични пътеки и какво ли не още? Те ли са виновни за раздутия щат на МВР, където приоритет на службите е да опазват премиера от гражданите, а не да действат в кризисни ситуации? Те ли са виновни, че ДАНС, който все повече се превръща в политическа полиция, не разполага със специалисти с арабски, пущу или фарси, че нямаме подготвени хора по границата?


Те ли са виновни за липсата на лекарства за онкоболните, за ниските пенсии, за хаоса в енергетиката, за недостига на детски градини, за срива в образователната ни система? Те ли ни ограбват с тези 65 лв. на месец, с които трябва да се хранят, обличат и оцеляват, докато никой не е в състояние да изчисли милионите, които изтичат от бюджета, пренасочвани към партийни фирми, за да се съберат пари за купуването на гласове на следващите избори?


"Кой" е виновен? И "какви сме ние"?


В отговор ще завърша с историята на един сирийски бежанец, която чух в репортаж по БНР и която дълбоко ме развълнува. Заедно със съпругата си и с двете им деца, Мохаммад Хауаш прекосява българо-турската граница в края на юни. Плаща 750 долара, но водачът ги зарязва веднага след граничната бразда, нейде из Странджа, показвайки им да вървят напред – там е България, там е Европа. Три дни се лутат из чукарите, страх ги е от вълци, нямат ни вода, ни храна. На съпругата му спира кърмата, детото кърмаче се обезводнява. По стария си турски джиесем мъжът се обажда на 112 – знае, че това е номерът за извънредна ситуация в Европа. Свързват го с операторка, която говори английски и е добра с него. С нейна помощ той намира ориентир, за да открият групата – номер на изоставена гранична застава. Идва група от Гранична полиция. Цялото семейство плаче, чувстват се спасени. Тези хора в униформи им се виждат като ангели – дават им вода и храна. После ги предават на втора група полицаи, започват проблемите. Арестуват ги, слагат му белезници, не му дават вода. Децата имат пневмония, оставят ги в болница. Лекарите отново са ангели – правят всичко възможно за децата, задържат ги по-дълго в болницата, защото мястото на тези деца не е в Любимец – там е "затвор". В Любимец се държат с Мохаммад и с останалите като с терористи. За близо месец той отслабва с 15 килограма. Държат се грубо с тях, използват и електрически палки. А служителка от Любимец им казва: Вие сте нищо. Имате късмет, че сте тук, имате къде да спите и ви храним, а много от хората в България нямат храна. След което настаняват семейството на Мохаммад в общежитието в село Баня, където едно от децата му развива ревматичен проблем, но все им отказват да ги прехвърлят в столичния квартал "Овча Купел", откъдето е възможно да потърсят специализирано лечение. Добре, че на помощ им се притичат доброволци от сдружението "Приятели на бежанците", които им носят дрехи и храна, окуражават ги.


За Мохаммад хората в България се делят на два вида: ангели и зверове. Въпросът е: "на кого ще попаднеш?"


Въпрос, който аз приемам за отговор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (191)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  "... оцелявайки с долар на ден (като у нас през Виденовата зима)..."

  Ха, какъв долар на ден бе, драги? Имах една позната - медицинска сестра, чиято заплата беше 8-10 долара на МЕСЕЦ! Пенсиите бяха по 3 долара!

  Колко бързо се забравя ужасът на комунистическото безхаберие, когато заплатите са по 500-1,000 долара, а в магазините има всичко...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пак да повторя, ние сме хора, които не планират.

  Сирийската криза тече от 2011, включително и проблемът с бежанците. Между тях и нас има огромна държава, която поема най-голямата част от работата и ни осигури буфер -- и като място, и като време.

  За да се предвиди, че проблемът с поне няколко хиляди бежанци ще стигне и до нас се искаше съвсем малко акъл и планиране. Това обаче не се случи и никой, ама изобщо никой никога не се заинтересува особено.

  Да се прехвърля отговорността върху "хората" при положение, че два парламента и две правителства нищо не направиха и че сега медиите правят от проблема сензация, за да продават вестници е най-малкото глупаво.

  ден година храни.
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Разстроено

  Ей.....голям зор обикновенния българин да бъде убеден ! Трябва да заделя от малкото което има.....доброволно !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#3] от "EREBUS":

  Затварянето на границата също струва пари, да не говорим, че много ме съмнява ние да имаме възможност да ги затворим напълно.

  Смятал ли си кое ще излезе повече и дали "затворените" граници няма да ни сложат в положението на оня от вица, дето изял солта, отнесъл камшиците и накрая си платил?

  ден година храни.
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#4] от "патиуанчо":

  България разбира се,че не може да затвори гранижите си.ЕС няма да допусне това......да не говориме за Турция ! Трябва обаче да има национална стратегия по въпроса.
  Колко примерно бежанци може да издържи българското общество и инфраструктурите на държавата ? Няма да дойдат само сирийци.Ще дойдат и пакстанци и афганистанци и непалци и бангладешци.......тези не се интегрират по никакъв начин.Разходи се до Атина....ще научиш много неща.Преди месец семейство от Пакистан беше заровило дъщерия си в ров до шията защото детето с парите дето си събрало си купило рокля.Проблема бил,че била дълга до коляното !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "Нима сме забравили за размяната на население между Южна и Северна Добруджа, за драмата на тези хора?" - Сравнението не е коректно!? От Южна Добруджа заминават на север румънските колонисти, заселени през 20-ти и 30-те години на ХХ век.. Оземлени със земи отнети от местните българи!? А от север на юг принудително заминават българите, които винаги са живели по тия места, където са погребани техните предци....

 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аз имам чувството, че статиите за сирийските бежанци се генерират от машина - толкова еднообразна, плоска и прозрачна е пропагандата. Разберете, идеята е Балканите да се ислямизират, за да бъдат вечна рана в тялото на Европа - това става по замисъл на САЩ, с подкрепата на Турция. За това сега ни инфилтрират "бежанци". Как пък един християнин не дойде?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#4:"патиуанчо"]Затварянето на границата също струва пари[/quote]

  Сега има съвременни технически средства, които могат да фиксират дори преминаването на заек през границата. Под затваряне на границата трябва да разбираме връщане на бегълците там от където са дошли - в Турция....Международното право ни дава тази възможност! Бежанец е човек, който бяга да си спаси живота. В Турция няма опасност за сирийците.....

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  [quote#7:"Thermobee"]Как пък един християнин не дойде?[/quote]

  Откъде да дойде? От гражданската война в Белгия или от датско-холандския фронт?

  Плещите ги едни...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на faith13
  faith13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Thermobee":

  Част от бежанците са християни... Аман от хора говорещи наизуст!

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Разстроено

  До коментар [#7] от "Thermobee":

  Дано не си прав.

 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добри доводи, но не благодаря, по този начин ще прехвърлим проблема тук. При все че си колят по между си и не могат да се траят толкова че си ядат сърцата, не мисля че ще се интегрират твърде добре и тук...

 13. 13 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тъжно ми е за тях, разбирам в безизходицата, в която се намират, но за съжаление с нищо не мога да помогна, българите като цяло сме беден народ, който едва преживява и просто няма възможност да отделя средства от бюджета си за бежанци.

 14. 14 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#8:"dobrich"]Сега има съвременни технически средства, които могат да фиксират дори преминаването на заек през границата.[/quote]

  Ахам и те са безплатни. А и граничарите и полицаите също. За три месеца протести и 1000 полицаи отидоха колко милиона извънредни бяха?

  Я сега си представи границата, същите тия полицаи там и не мирни граждани, а хора, решени на всичко да минат.

  Нас ни изненадва дори първия сняг, говори ми каква работа ще свършат на границата.

  ден година храни.
 15. 15 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Само си вижте заглавието!
  Поредната грешка (Дали е неволна?) на нашите журналисти.
  Те не толкова обсъждат какво става и какво да се прави, колкото разсъждават какви изобщо били българите. Нещо като бат Бойко:"Ми той такъв материалът". Оставете таз песен, дет сте я запели. И аз мога да запея какво става със заболял българин в чужбина, при това в уж високоблагородния Европейски съюз. И да си вадя заключенията за нравствените качества на хората там. Или да питам що за човеци са турците, след като водачи оттам печелят яко от нещастието на бежанците, излагайки ги на смъртна опасност.
  Съсредоточете се върху конкретните случаи. (Извинете, ама не вярвам, че сте способни на по-широкообхватен анализ и обобщение за събитията по-света и у нас). Добре е, например, че представяте случая на семейството на Мухаммад. Добре е да го проследите, за да е наясно обществеността какво става и да може да помага за едно правилно разрешение. И за тях, и за нас.
  Насоката, която сте поели: българите били таквиз, били онаквиз, представлява всъщност манипулация и в крайна сметка насъскване на българите срещу бежанците.
  И обезателно не забравяйте, че трябва да ви е мил и свиден българския народ. Иначе за каква грижа за сирийци може да говорим? Ако човек не страдае за собствения си народ, как ще му домилее чужд?

 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Не вменявайте вина на НЕВИННИТЕ!!! Наглециии!!! Какво са виновни бедните българи , че без да имат грам вина им стоварват хиляди бежанци , от които няма да имат никаква полза , а ще инкасират само вреди??? За лечение на деца и онкоболни - пари няма!!! За "бежанци" , пари има!!! МОШЕНИЦИИИИИ!!! ОСТАВКА на наглеците , допуснали с престъпното си бездействие , това безумие !!!!!!

 17. 17 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#16:"kimba3"]За лечение на деца и онкоболни - пари няма!!![/quote]

  Аха, няма пари. Една разходка из София направи, ще подминеш поне 4-5 бентлита с по две джипки отпред и отзад за охрана.

  Разправяй ми как са изкарани с честен труд и как гражданите в тях са допринесли за възхода на българската икономика.

  После питай старата тройна къде са им данъците.

  ден година храни.
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#14:"патиуанчо"]те са безплатни[/quote]

  Не са. Но са отдавна инсталирани по границата с Турция. Заради изискванията за влизане в Шенген....

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#13:"Ангелина"]няма възможност да отделя средства от бюджета си за бежанци. [/quote]
  Виж сайта на "Сега":
  "Агенцията за бежанците е прахосала около 30 млн. лв."

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#14:"патиуанчо"] За три месеца протести и 1000 полицаи отидоха колко милиона извънредни бяха? [/quote]

  Ами за огромната, ненужна администрация в МВР нещо да кажеш?!

 21. 21 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "И обратният "изход" през 80-те на около 300 000 наши турски съграждани, които комунистическата власт прогони,....". Дали ги прогони или те самите тръгнаха към Турция, защото си мислеха, че там по улиците тече мед и масло ?! В огромната си част сами тръгнаха, само някои бяха прогонени. Авторът да не забравя, че все още има доста хора живели по онова време и добре помним кое и как беше. И да не пробутва приказки, на които само 20 годишните могат да повярват.
  А бежанските вълни свързани с наши сънародници, които идват в България са едно, а съвсем друго е когато идват хора с друга култура, друг мантатилет и възпитание.
  Българският етнос в България е най-важния. Аз съм българин, както и моите предци, които в разни войни са се били за българските каузи (какви са те е друг въпрос). България е моята родина. Не съм само гражданин на тази страна.
  Бежанците от други държави може да бъдат приютени за известно време (все пак трябва да проявим жест към тях), но след това да си отиват от България.
  Крайно време е да осъзнаем, че българите сме застрашени от изчезване. Крайно време е хора, които са на западни хранилки каквито са НПО-тата да спрат да се правят на глобалисти и какви ли не още. Аман от платени демократи, за които хубавата служба и пари в някакво НПО са по-важни от живота и развитието на българския етнос. Крайно време е да бъдат обявявани доходите на работещите в НПО-тата, за да видим колко получават за лансирането на идеите на техните чужди чорбаджии.

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тони Николов ни припомня,че и ние сме имали и имаме и днес включително бежанци в самите нас и това е исторически доказано.
  Има 2 аспекта:
  - ние също сме бедни и изоставени от властта,но милосърдието и помощта,дори в крайна бедност,са чисто човешки понятия
  - държавата е мащеха,както към нас,така и към тези изгнанници,неглижирайки и нашето и тяхното съществуване.Властта винаги си е завирала главата в пясъка,все едно,че проблемите не съществуват.
  Ето това е НЕМОРАЛНОТО!

  Tony
 23. 23 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":

  На 25 септември се навършиха 73 години от връщането на Южна Добруджа, но почти се премълча тази годишнина.

 24. 24 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#20:"dobrich"]Ами за огромната, ненужна администрация в МВР нещо да кажеш?! [/quote]

  Какво да кажа, да не очакваш, че тая администрация ще отиде на границата да те пази от сирийските бежанци? Или че ще ги уволнят?

  Ще кажа само, че ако някой се опита да затвори границата, ще плащаш и на тая администрация, и на новите хора от гранична полиция.

  Колкото за чудесата на техниката по границата, те не помагат да спреш потока, трябва да има някой, който да ги върне.

  Не съм чувал да имаме полиция от Робокопи още.

  ден година храни.
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  До коментар [#23] от "richi":

  Така е...За съжаление всички правителства премълчават датата. Преди заради СИВ/Варшавския договор, сега НАТО/ЕС....Все да не разсърдим съседите си!?

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#24] от "патиуанчо":

  Как се правиш на не разбрал!? МВР само може да спести парите на данъкоплатците, като намали администрацията си и полицията наистина стане....полиция. Не милиция, каквато продължава да е в момента!?.... Повтарям - при съвременните технически средства и мобилност на граничната ни стража, е напълно възможно да се залавят групите нарушители на границата ни!..........

 27. 27 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Истината за премълчаването е някои да не се обидят. Все пак възлова роля за връщането на Южна Добруджа има Хитлер.

 28. 28 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 757 Весело

  нещата винаги са конкретни...

  тони николов е млад застаряващ интелектуал над средна възраст, научил се е да мисли и проблематизира, но не се е научил на отговорност и водачество с пример...

  толкова е просто - просто взема няколко сириици у гарсониерата и им помага с хонорарите си от култура - след 6 месеца пише статия - какъв съм аз -- конкретно с лични преживявания от мултикултурно и човешко общение с тези страдалци...

  може разбира се да направи и една заменка - на апартаментчето в центъра с двустаен досами бежанските общежития в овча купел - по е икономично като събиране на конкретна информация и преживявания за самоанализа му - какъв е тони николов...

  инак в култура пишат лицемери - щото ако поне един от тях е взел бежанец у дома си - вече щяха да са го показали по телевизията... а общото "какви сме ние" "дайте да дадем" са мантри на интелектуалци за които "добротата" "човещина" и прочие са теми за упражняване в мнение за хорар...

  раздай си заплатата, николов, скръндзо...
  отвори си апартамента, лицемер...

  Je suis дани кирилов
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#22:"Free person"]държавата е мащеха към тези изгнанници[/quote]

  С по 1 100 лева месечно на бегълец!? Де да имах и аз такава мащеха?

 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Едно е да приемеш едноверци, Християни руснаци , с които нямаш никакви културни , а дори и езиков различия, друго е да допуснеш араби, мюсюлмани, една голяма част, от които изобщо не са нещастни мизерници, а изключително агресивни представители на Ал Кайда. Арабските държави притежават изключително богати ресурси. Те да приемат и се грижат за сънародниците си. Ние не можем да се оправим с нашите цигани, ще даваме подслон на арабите! Преди 2 години изкачвахме от Алеко към Черни връх. Попаднахме сред тълпа от организирани екскурзианти- емигранти от арабските страни. ТЕ! ТЕ! се държаха изключително агресивно към нас като ни правеха неуместни забележки как да се обличаме или доколко да се разсъбличаме, докато изкачваме към върха. Тези хора са от друг свят, който няма нищо общо с нашия. Те не ни приемат, ние също! Сблъсъкът на цивилизациите е неминуем. Ако ги пуснем в дома си, в нашата държава, рискуваме изключително много! ИВАН КОСТОВ НЕ ДОПУСНА НИТО ЕДИН БЕЖАНЕЦ ОТ ВОЙНАТА В КОСОВО, ЗАЩОТО Е ОТГОВОРЕН, МИЛЕЕЩ ЗА НАРОДА СИ ДЪРЖАВНИК!!!! Едно е 60 милионна Англия или 100 милионна Германия. За тях 5- 10000 чужденци са капка в морето. Ние сме една шепа народ със супер продажни управници. За нас "денят на трифидите" ще бъде пагубен!

 31. 31 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":
  В духа на текущата дискусия, бих Ви помолил да се поинтересувате колко християни живеят в Сирия, преди да пишете малко недообмислени коментари... В този ред на мисли напълно подкрепям колегата съфорумец, чийто коментар "контрирате".

  Ще ви изрием...
 32. 32 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Статията е пълна боза. Жалък опит българите да бъдат убедени,че трябва да отдели половината от жалкия си залък за да нахрани бежанците,много от които дори не са сирийци. Когот запада и САЩ се полакомиха за петрола в Средиземно море ,но мераците им бързо бяха отрязани от Асад и му спретнаха една демократична революция с вносна армия финансирана отвън,с цел да бъдат поставени удобни за САЩ лица,които да управляват в Сирия правейки я лесна плячка за колониалните мераци,както това стана в България. Номерът не мина. Съжалявам за хората бягащи от там,но трява да ги приемат и издържат виновните за тази гнусотия.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#30:"bobhunter"]Арабските държави притежават изключително богати ресурси[/quote]

  И са слабо заселени......Аз се чудя на муслитата - презират нашата религия, култура, начин на живот, смятат ни за хора второ качество, но....на тълпи искат да идват в Европа!?

 34. 34 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Гневно

  Стига пропаганда , която ни спестява че с тези "бежанци" в България навлиза РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ !

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 35. 35 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално
 36. 36 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#22:"Free person"]Тони Николов ни припомня[/quote]

  [quote#22:"Free person"]- държавата е мащеха,както към нас,така и към тези изгнанници,неглижирайки и нашето и тяхното съществуване[/quote]
  Така поставен въпросът съм съгласен.
  Но мисля, че в статията звучат и то доста отчетливо и други нотки, които не мога да приема.

 37. 37 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Питах в евангелски книжарници в София - имат Библии само на турски. А на арабски и персийски нямат.

 38. 38 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#26] от "dobrich":

  Разликата между мене и тебе е, че ти си плямпаш на ангро какво било възможно и какво - не, докато аз само коментирам какво ще стане.

  Това, че не сме подготвени за проблем, който съществува от 3 години е достатъчна индикация, че нито МВР ще почне да работи, нито някой ще спре бежанците по границата.

  А каквито и пари да се дадат за проблема, те ще отидат при ония, дето вече са дадени с нулев резултат.

  ден година храни.
 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#29:"dobrich"]С по 1 100 лева месечно на бегълец!? Де да имах и аз такава мащеха? [/quote]
  Едва ли стигат до бежанците във вид на дрехи, обувки, медицинска помощ и пр. По-скоро държавата-мащеха ги заделя за любимите си дечица. И ние не сме от тях.

 40. 40 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "патиуанчо":

  До коментар [#20] от "dobrich":

  Господа, не се карайте, това е целенасочено действие от времето на Герб още - да се напълни държавата с мюсюлмани. Единственият изход е който познава сирийци християни, да им каже да идват насам, по този начин капацитетите ще се запълнят по-бързо с християни.
  Да припомня, че и Ливан е бил християнска държава до средата на 20 век, после включително и Израел спомага за ислямизацията й.
  А най-вече чуйте ген. Атанас Атанасов

  http://www.youtube.com/watch?v=lzjJCzrNb0s

 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  да но с тях не се оцеляваше, оцеляваше се с натурална помощ от село и харчене на последните устискани спестявания,
  докато червените кредитни миолионери си брояха доларите

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#2] от "патиуанчо":

  Е да, ни се навеждаме и чакаме да ни отмине

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#37] от "αлферац":

  А на азърбайджански и монголски имаха ли?

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Никой не дава отговор,кой ще плаща медицинското обслужване на тези хора,пак ли от мизерните осигуровк и данъци на 2-та милиона работещи? Европейският съюз няма да подпомогне България финансово,естествено търсейки глупави оправдания. И за какво,след като българинът е доказал че може да преживява с 200 евро месечно значи няма проблем да живее и със 100. Тука е територията на експериментите. Като членове сме имали задължения. Ми то аз досега само задължения виждам че имаме.

 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#4] от "патиуанчо":

  като затворят границите ще минават на "зелено"

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ситуацията изглежда като слепци да водят слепци, а едноокият водач да си затваря и едното око. Световната игра на енергийните и оръжейни компании ( да не говорим за финансовите) е толкова гнусна, толкова прозрачно жестока, че аргументацията от миналото не върви. Обръщението трябва да бъде не към българският народ, който ще не ще поема тежестите на всичката глупост и алчност на управниците си, а към този неясно с какви цели измислен ЕС, който освен да осигури супер прехрана на хиляди търтеи еврочиновници и супер пазари на своите си компании, досега нищо свестно не е свършил и вместо да умиротворява напряга с проблеми страните.

 47. 47 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  е какво, харесват ни природата и географията
  ние сме преходно явление по тия земи

  Birds of a feather flock together.
 48. 48 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#40:"αлферац"]да се напълни държавата с мюсюлмани. [/quote]

  Глупости, това е резултат от пълната липса на политика и дори на наченки на държавническо мислене -- и то у цялата политическа класа.

  Опитай се да намериш поне едно изказване на политик преди 2013 по темата за бежанците от коя да е парламентарна партия.

  У нас нищо не е резултат на политика, само на глупост и безхаберие.

  До коментар [#45] от "rldkfl":

  Много ясно, който може, ще почерпи.

  ден година храни.
 49. 49 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Имам познат граничар, който в момента е пратен по спешност на българо-турската граница.
  Обясни ми че ситуацията е следната:

  Турските граничари оказват пълно съдействие на бежанците да стигнат до граничната ни бразда. Обясняват откъде да се мине, къде термалната камера има слепи точки и т.н.

  Разказваше ми и за това как сирийците и другите чалми седят на браздата и чакат да се сменят граничарите ни и през кратката пауза хукват вкупом през границата и се предават като бежанци. Цифрата 500 каза ми е реална - но само за сирийците - отделно има афганци, негри и прочее паплач и така бройката става доста сериозна. В момента всичката ни гранична сила е съсредоточена на границата - на румънската ни граница имало сумарно 11 човека да пазят. Въпреки това на южната ни граница пак си преминават бежанците без проблем защото:
  1. Турците ги пускат
  2. Нашите не могат да използват сила/оръжие да ги възпрат.
  По бай Тошово време такива неща нямаше, защото а си мръднал а си гръмнал ....но сега с Европейските дивотии е много по-различно.

  Съжалявам но не мога да приема че е редно да приемаме в страната си хора, които мислят че жена ми трябва да е с фередже, аз трябва да съм с брада 1м и за които да се изходиш по средата на улицата е най-нормалното нещо на света. Затворете автора на статията за една седмица в Пъстрогор и да видим дали няма да пише опровержение после.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 50. 50 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#43] от "rldkfl":

  Не, но имаха на японски

 51. 51 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "патиуанчо":

  Глупости ли?

  И това ли са глупости?
  Сегрегацията на мюсюлманите е задължителна за запазването на религията им
  http://www.novini.bg/news/158323-%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA.html

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#49] от "dreamboxer":

  по бай-тошово време и посоката беше обратна.
  ама странно защо толкова ни пазеха да не избягаме от хубавото...

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "dreamboxer":

  Става въпрос за заговор за дестабилизацията на България с участието на турски и американски (може би и израелски) сили, без видима причина. Но е ясно, че ислямизацията на Европа е дневен ред и на западните правителства

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#50] от "αлферац":

  гадове. защо такава дискриминация към монголците...

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#53] от "αлферац":

  Така е само Путин спира ислямизацията с открити гърди

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#53] от "αлферац":

  Отговора е много по-прост - турците си имат достатъчно бежанци и занимавка с тях .... правителството им предпочита да ги остави да продължат нататък вместо да им бере ядовете. Затова граничарите им ги пропускат безпроблемно - срещу някоя пара или свалени гащи на сирийка /и такива истории са ми разправяли/.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 57. 57 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#51:"αлферац"]И това ли са глупости? [/quote]

  "Това" какво общо има с предполагаемата "политика" на ГЕРБ, която била да се "пълни" държавата с мюсюлмани?

  Значи, за да се "пълни", както твърдиш, държавата с мюсюлмани означава да идват отнякъде. "Политика" означава да са приемани някакви особени мерки. Айде покажи какви особени мерки за предприели от ГЕРБ мюсюлмани да идват масово у нас.

  А че за бежанците трябва да се полагат грижи сме обещали като са ни приемали в Европата, това нито е ново, нито е изненадващо.

  ден година храни.
 58. 58 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако някой иска да даде дрехи как може да го направи

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 59. 59 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#57] от "патиуанчо":

  да де, приемането ни в Европа е лошо, трябваше да станем 16 респулика и др. Путин щеше да ни пази от злите сили, а в Европа кроят ден и нощ планове как да затрият Велика България

  Birds of a feather flock together.
 60. 60 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според мен е редно България да иска помощ от ЕС за справяне с бежанците.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 61. 61 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#47] от "rldkfl":

  Аха, вие сте преходно явление - вече се топите

  http://www.youtube.com/watch?v=YjRl2MePZBs

 62. 62 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "dreamboxer":

  А арабският - майчин език?
  Виж пост 51 преди да са го изтрили

 63. 63 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "инж. Филип":

  ЕС не желае да помогне, ти чакаш Битви ли да ти го каже? Ако искаха, щяха да помогнат !!!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Гневно

  [quote#0:"статиятаl"] друго е да си беден в Третия свят, оцелявайки с долар на ден (като у нас през Виденовата зима), а съвсем различно е вече да нямаш нищо, защото всичко, скътано от теб и предците ти, е изгоряло във войната[/quote]
  абе тони, абе николов, какъв беден е тоя дето може да мине 2000км от сирия до българия, и как тия дето имали по долар на ден имат да извадят по 2000 кинта на калпак на трафикант да ги прекарат през границата???? това са по вашите сметки 6 години на човек без храна бе, ей !!!!
  пис от тия лъжи и манипулации!!!
  това са най-обикновени емигранти по бедност, които ползват нещастието ан собствените си сънародници за да намажат от моите данъци !!!

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 66. 66 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2059 Любопитно

  Проблема е, че идват с пълна кошница, а не с празна, а ние не желаем онова от кошницата им — нали точно то, запали страната им. Парите за насъщният не са проблем.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 67. 67 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":


  Ей.....голям зор обикновенния българин да бъде убеден ! Трябва да заделя от малкото което има.....доброволно !"

  -Това ме обижда-големия зор да убедят обикновения човек,че и да го засрамят,докато факторите от които зависят нещата не правят необходимото,агенцията за бежанците бастисала огромни суми и автора ще си вземе доброто хонорарче.
  Дали ще се обърне така трогателно и към институциите?!

 68. 68 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз незнам кой е комисар за бежанците. Ама трябва да излезе някой и да каже че е нужна солидарност в ЕС по този проблем.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 69. 69 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#68] от "инж. Филип":

  Ти чу ли ме какво казаах?
  Аз не говоря какво е нужно. Знам че е нужна, но я няма, това какво означава? Че това е инициатива на своя глава.
  Ти чете ли каквото ти казах? Комисар за бежанците е Кристалина Георгиева, родена с името Сталинка !!!

 70. 70 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  На тях не им трябваме ние. Всъщност ние сме само пречка. На тях им трябва хубавата земя.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 71. 71 Профил на Licho
  Licho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Голяма част от българите живеят по-зле и от бежанците. Няма болници, няма магазини и аптеки, няма пътища и инфраструктура в населените места. Никой не инвестира в по-малките градове и села, а малкото фирми (български и чужди) третират работниците като роби.

  Тази държава не защитава народа (с изключение на тъмно зеленото малцинство), няма справедливост, ред, вяра в институциите.

  Пропагандата, която бълвате почти всеки ден е цинична.
  Хората имат нужда от помощ, но това ли е приоритета на държавата? А като гледам, повечето са доста добре изглеждащи и облечени. Виждал съм доста хора минавали нелегално границата, и мога да направя сравнение.

  Държавата трябваше да бъде подготвена. Проблемът не е от вчера. Достатъчно "анализатори" има по министерствата, които би трябвало да предвидят проблема. Никой не защитава интереса на България - всички крякат за права, морал и т.н....

  А на всички пропагандисти им пожелавам да се запишат доброволци да охраняват границата, за да се запознаят с проблема. 72. 72 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#71] от "Licho":

  Ти ако знаеш колко хора се изхранват с такава пропаганда ... ако не работят по разни "проекти" ще останат да ровят по кофите !!!

 73. 73 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#69] от "αлферац":

  А да, мерси че ми напомни. Тя нали си взема 20к евра на месец, за къде да се напъва.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Наистина се превърхахме във вечни мърморковци,не вдигащи очи от пъпа си.По-бедни,по-зле от нас няма...И дори истинските нещастия вече не ни трогват,взехме да броим парите и как ги имат и на бежанците как стигнали до тук...
  Колкото до правителството,депутатите...за тях знаем...за нищо не стават!

  haokarapora
 76. 76 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "инж. Филип":

  Продължаваш да не разбираш
  Кристалина дойде, видя, отиде си, и НИЩО. Никой не й е дал пари.
  Тя естествено ще поиска за страната си. Продължаваш да говориш какво трябва, докато пред очите ти се вършат безобразия и ЯВНО никой не прави това което трябва!!!

 77. 77 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Откраднатите от българските политици и олигарси пари ще свършат работа. За 24 години преход,съвсем не са малко.

 78. 78 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":

  Сравненията на тия хора са винаги некоректни. Те са национални предатели, като Албена Шкодрова , или оная дето беше писала за кланетата в Батак, че ги е нямало.

 79. 79 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "αлферац":

  Кристалина явно не вдига шум за да не си загуби кирийката.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 80. 80 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#79] от "инж. Филип":

  А ДПС вкарва мюсюлмани точно в Ямболско и Хасковско. Ако видиш етническа карта на България - там няма турци. Извод? Всеки учил геостратегия ще ти каже . Тия земи сирийците си ги поискаха от Николай Младенов. Тия земи са рядко населени, но плодородни ...

 81. 81 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#65:"beatles"]абе тони, абе николов, какъв беден е тоя дето може да мине 2000км от сирия до българия, и как тия дето имали по долар на ден имат да извадят по 2000 кинта на калпак на трафикант да ги прекарат през границата????[/quote]

  някои бежанци се крият в тирове - там, където товарната част се свързва с кабината, над гумите, се отваря пространство, в което се напъхват тайно. разбира се, при остър завой или ако се изпуснат, винаги могат да се окажат премазани.

 82. 82 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Разстроено

  [quote#5:"EREBUS"]ЕС няма да допусне това......да не говориме за Турция ![/quote]
  а гръцко-турската граница що е затворена и има бетонна ограда, а????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 83. 83 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Мдааа, пак народонаселението на територията е обичайният заподозрян. Добре, че автора не ни обвинява и за избухването и на самия конфликт в Сирия. Иначе е ясно - прииждат едни хубави хора, а лошите българи не ги искат и това е. Такива сме си от едно време - прииждаха едни хубави хора от шиптърски произход, но льошият чичо Ваньо от Драгалевци не ги допусна и това е.

 84. 84 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  [quote#80:"αлферац"]А ДПС вкарва мюсюлмани точно в Ямболско и Хасковско.[/quote]

  Къде няма турци, в Хасковско ли? Много грешите, колега.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 85. 85 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тесногръдието е трудно да се преодолее, да не кажа невъзможно...

 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#32:"neznaiko_2011"]Статията е пълна боза. Жалък опит българите да бъдат убедени,че трябва да отдели половината от жалкия си залък за да нахрани бежанците,[/quote]
  Ако някой се опита да реализира идиотските идеи за затваряне на границата,по-голяма част от залъка ще трябва да отделим,защото милиционерите имат по-голям апетит от бежанците,изисква по-скъпа техника и съоръжения от няколко центъра, освен,че е напълно невъзможно да се предотврати 100% преминаването и.И на 5 метра в българска територия да влезе някой,вече трябва да мине през процедура за бежанец.
  Обратното,бърза процедура е едновремено най-хуманния и най безпроблемния вариант и за бежанците и за нас.Основните разходи за бежанците са по време на процедурата за бежански статутр.След като го получат,част от тях ще започнат работа,т,е ще са данъкплатци,а останлите ще получават парични помощи в размер,в пъти по-малък от разходите в център за временно настаняване или друга институция.

 87. 87 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#81:"кака мара"]някои бежанци се крият в тирове[/quote]
  да, но дори въпросният толераст автор на тази статия (моля админите, толераст не е обида, а констатация) доказва за пореден път, че масово хората плащат на трафиканти, и то не малко, за да ги проведат през границата. абе кога една баба от родопските села, дето все пак е работила, плащала някакви осигуровки, отгледала някакви деца е виждала 750 долара ????
  и после били бедни, гладни и жадни.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 88. 88 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Уффффф

  Колега в Тополовград има ли? В Ивайловград има ли? В Любимец и Свиленград има ли? В Елхово има ли???

  А стани си от мозъка !!!

 89. 89 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#88] от "αлферац":

  Говорех конкретно за Хасковско. Това на първо място подразбира Хасково.
  Но прав си, областта е голяма и е неправилно да се обобщава.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 90. 90 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ако всичко тези писачи вместо да припяват и пишат глупости полагаха тази енергия за това да търсят сметка от тези които предизвикаха тези кризи в арабския свят, светът щеше да бъде по добро място за живеене. Всички тези мрън мрън са с една дума или бежанците или 5000 нещастни пенсионери които са много по гладни и нещастни от бежанците. България може да си направи собствена национална стратегия, която да отговаря на нашите интереси. Франция иска да ни връща ромите, които са фактически европейски граждани, ние да не можем да си решаваме сами проблемите с бежанците. Така както направиха гърците, а и редица други европейски правят - едни хубави кльонове и проблема ще бъде решен.Когато нямаш и да искаш да се правиш на добър самарянин не можеш, защото отново най бедните ще платят цената, а не тези празнодумци.

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#86:"slonsco"]И на 5 метра в българска територия да влезе някой,вече трябва да мине през процедура за бежанец. [/quote]
  А ако заговорим за инфилтриране на терористи и ятаци... може процедурите да са други. Особено ако се разчуе, че ще бъдат строго охранявани до приключване на процедурите (без възможност да продължат към сърцето на ЕС), а при първото примирие ще бъдат извозени обратно до Сирия (нали са бежанци)... може би каналджиите ще останат без клиенти — така де, кой ще плаща хилядарки, ако ще го върнат в изходна позиция. Единствените, които ще са съгласни, ще са точно истинските бежанци от войната и куршумите — точно тях ще ги устройва и връщането в родината.
  Никой не е спечелил от игра срещу държавата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#86] от "slonsco":

  Нека отделим. И бежанци да приемем, но само християни
  ДПС ще сере кръв
  ХА !!!

 93. 93 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#85] от "aglar":

  Има по-трудни за преодоляване неща, като безмозъчието

 94. 94 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#92] от "αлферац":

  Аз предлагам да приемаме бежанци само атеисти, футболисти и компютърни специалисти.

  Birds of a feather flock together.
 95. 95 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#93] от "αлферац":

  прав си...

  Birds of a feather flock together.
 96. 96 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За автора статията е удобен повод да плюе по правителството, макар че никога не съм чел статия от същия автор, в която се обсъжда депортирането на българските роми от Франция - държава, в която самият автор бил живял. Вероятно затова и се страхува да направи паралел с бежанците и депортирните роми. Не съм чувал БПЦ да твъри, че ще си преотстъпва манастирите - явно авторът общува директно с Началника. Въпросните бежанци се определят като бежанци само от журналистите, в действителност това са нелегални имигранти.

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  [quote#9:"Norman Granz"]Откъде да дойде? От гражданската война в Белгия или от датско-холандския фронт? [/quote]

  В Сирия има 10% християни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "турски съграждани"

  Авторе, таквоз дживотно нема. Пише го в Конституцията.

 100. 100 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Като че ли между другото се пропуска, че любимият на всички тъмносини Костов прие зиро бежанци. Затова пък Орешарски бил виновен за неща, които не са се случили - затварянето на границата било лошо, незатварянето на границата - още по-лошо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK