Основен проблем – ранно пенсиониране; как да го решим – повече ранно пенсиониране

Основен проблем – ранно пенсиониране; как да го решим – повече ранно пенсиониране

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме анализа на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Акцентите са на редакцията: 


Реформирането на пенсионната система в страната изглежда като абсолютно задължителна дейност за всяко ново правителство. Друг е въпросът, че промените се правят без или изцяло пренебрегвайки експертни и актюерски анализи и целят основно електорална подкрепа, а не стабилизиране на системата. И това правителство продължава в същия дух.


Една от предвижданите мерки в посока спечелване на избирателната любов е т. нар. от министъра на труда и социалната политика "предпенсионна ваканция". С това се има предвид замразяване на увеличението на възрастта за пенсиониране с 4 месеца в началото на всяка календарна година. Според министъра "България е единствената държава в ЕС, която с реформата от 2000 г. увеличи стажа за жените с 14 г., а за мъжете - с 12 г.", а заедно с това "беше увеличена рязко и възрастта с по шест месеца на година" и хората имат нужда от "глътка въздух". Въпреки всичко, работещите се пенсионират средно на 56,2 г. през 2012 г.
Това е сериозен ръст в сравнение с 2002 г., когато това се е случвало на 51,5 г., но възрастта е по-ниска в сравнение с 1990 г., когато е 57 г. Средната възраст за получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2012 г. е 62 г. за мъжете при изискване в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 63 г. и 4 месеца за III категория труд и 60 г. и 8 месеца за жените при изискване за 60 г. и 4 месеца за III категория труд.


Всичко това показва, че независимо от по-високите изисквания за стаж и възраст,


заетите продължават да намират вратички, които им позволяват да се възползват от някаква форма на ранно пенсиониране


При жените средната възраст е по-висока от установената в КСО заради по-ниския изискуем трудов стаж, който намалява размера на пенсията. Получаването на по-висока пенсия може да е сериозен стимул за удължаване на трудовия стаж. За сравнение през 2002 г. изискуемата възраст за пенсиониране на мъжете за осигурителен стаж и възраст е 60 г. и 6 месеца, а те са се пенсионирали средно на 58 г. и 7 месеца. За жените изискването е за възраст 55 г. и 6 месеца, а средно са се пенсионирали на 56 г. и 2 месеца. С други думи, "реформите" от последните 10 години водят до това, че мъжете се пенсионират средно с година и 4 месеца по-рано от изискването в КСО, а жените работят средно с 4 месеца повече от него.


Пределно ясно е, че основният проблем на системата не е, че


работещите се трудят прекалено малко, а че получават пенсия прекалено дълго, в голяма степен в резултат на множеството възможности за ранно пенсиониране


Това се вижда от разликата между заложената в КСО възраст за пенсиониране и средната възраст на хората с новоотпуснати пенсии за стаж и възраст. Но още по-явно е от огромната разлика между изискванията в КСО и средната възраст за пенсионерите с новоотпуснати пенсии – 56,2 г. през 2012 г.


Въпреки това, управляващите продължават да говорят за увеличаване на възможностите за ранно пенсиониране и дори за връщане на стария режим, по който се пенсионираха военнослужещи. От 2012 г. за тях беше увеличен изискуемият стаж от 25 г. до 27 г. и заедно с това беше въведена минимална възраст за пенсиониране. В средата на седмицата беше внесен Законопроект за изменение на КСО, тъй като изискването за възраст "постави българските военни в дискриминационно положение спрямо останалите категории лица по чл. 69 и чл. 69а от КСО".


С други думи, не само няма да се свиват възможностите за ранно пенсиониране, като и за останалите категории лица по чл. 69 и 69а бъде въведено изискване за пенсионна възраст, а ще се увеличават – ще се върне старият режим за военните. А на всичкото отгоре, от няколко месеца новото правителство настойчиво говори за възможност работещите да се пенсионират преди достигане на изискуемата възраст в КСО в замяна на по-ниска пенсия. Т.е. отново предложения за увеличаване разходите на НОИ, вместо такива, които да се стремят към стабилизиране на системата.


Както каза министърът на труда и социалната политика, въпросът не е дали да се вдига възрастта и стажът за пенсиониране, а как. И е прав. Реформата, ако може така да се нарече, на ГЕРБ беше доста плавна и предвиждаше увеличение на стажа и възрастта с по 4 месеца всяка година. Сега се говори за още по-плавна реформа, като промените на стаж и възраст ще са вероятно на 3 г. Това може и да изглежда приемливо на политиците, но със сигурност не е в най-добрия интерес на хората.


То ще доведе до


запазване и дори увеличаване на огромния дефицит на НОИ; запазване на ниски пенсии, поради недостатъчно финансови ресурси;


запазване на голям дял на бюджетно финансиране на пенсиите – над 50%, а това означава, че пенсионерите сами финансират част от пенсиите си чрез косвените данъци, които плащат, а от данъците на работещите все повече средства отиват за пенсии, вместо за образование, здравеопазване, инвестиции и т.н. Другият вариант е бърза реформа, чийто ефекти ще стабилизират системата и ще увеличат доверието на пенсионери и работещи в нея.


Разбира се, тези мерки в най-добрия случай ще закрепят сега действащата разходопокривна пенсионна система. Предвид променящата се демографска структура на населението, не само в България, но и по света, пенсионната система има нужда от генерална реконструкция. Тази неизбежност трябва да бъде призната от управляващите и да бъде постигнат широк консенсус какъв може да бъде оптималният ѝ вид и да се работи последователно и неоотклонно в тази посока. С продължаването на кръпките на парче без дългосрочна визия, експертни оценки и актюерски анализи системата е обречена на провал. А какво ще стане, ако държавата не може да изплаща пенсии или ¾ от бюджета ѝ отива за това перо?

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "А какво ще стане, ако държавата не може да изплаща пенсии или ¾ от бюджета ѝ отива за това перо?"
  Ще има бой с тигани и тенджери по нечии празни кратуни.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  " Реформата, ако може така да се нарече, на ГЕРБ " - Вдигането на пенсионната възраст не е реформа! Както във всички останали сфери и в тази нещата са несправедливи. Не един път са коментирани на този форум, но отзвук - никакъв....

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  http://vbox7.com/play:05825e3551
  анализа на Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]Вдигането на пенсионната възраст не е реформа![/quote] И защо не е?

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Много просто - защото се вдига САМО пенсионната възраст! Реформа е нещо, което променя коренно правилата. Има един куп привилегировани, които имат права на ранно пенсиониране!? Неща, за които не един път съм писал.......

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Принципът е: пари нема, действайте. Каквито и гимнастики да се правят, при тази безработица, ниска производителност на труда, смешен БВП, нищо добро не ни чака. По-ранно пенсиониране-ниска пенсия, умираш от болести. По-късно пенсиониране- не дочакваш пенсия, умираш от глад. Кое да избереш. Тя, работата ясна, узаконяване на евтаназията за да не се мъчат старите хора. Гледали ли сте японския филм "Легенда за Нараяма"?

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#6:"judjuk"]По-ранно пенсиониране-ниска пенсия, умираш от болести.[/quote]

  Не е така. Прави, здрави като бикове, рано пенсионирани шапкари, масово работят в държавната администрация за пенсия от 700 лв. +заплата+Телк...А ги пенсионират рано, щото службата им била тежка!?

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  Единственото ни спасение е да се претворят в дела думите на Даниил Хармс ! Позволявам си да му пусна един от великите къси разкази - "Падащи Баби"

  Една баба се надвеси от прозореца от прекомерно любопитство, падна и се преби.
  От прозореца се подаде друга баба и се загледа в размазаната долу, но от прекалено любопитство също се изхлузи от прозореца, падна и се преби.
  После от прозореца се изтърси трета баба, след нея четвърта, след нея пета.
  Когато и шестата се прекатури, ми омръзна да ги гледам и отидох на Малцевския пазар, където, казват, на един слепец му подарили плетен шал.

 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  "Въпреки всичко, работещите се пенсионират средно на 56,2 г. през 2012 г. Възрастта е по-ниска в сравнение с 1990 г., когато е 57 г. "

  И ний сме дали нещо на света. България сигурно е единствената страна в света в която през последният четвърт век ефективната възраст на пенсиониране е била, де факто, понижена. И после се изненадваме, че Пенсионният Фонд е в колапс.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  България има 2,2 милина пенсионери на 7,2 млн. население, което прави 1 от 3 българи. В добавка има и 0,922 милиона инвалиди, което е всеки 8-ми българин. В добавка има и 2 години платено майчинство, което не могат да си позволят далеч по-богати държави.

  Крайният ефект от това е, че 1 млн. ефективни данъкоплатци крепят цялата пирамида. АКо се изнесат още 200 хиляди от тях, БСП ще може да си избере между няколко варианта: намалявсанена всички пенсии, стипендии, майчински, чиновнически заплати с 20%, пенсиониране на 68 като в Полша и други такива, или комбинация от тях: примерно пенсиониран на 67, но и намаляване на всички пенсии и бюджетни заплати с 15%

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]Не е така. Прави, здрави като бикове, рано пенсионирани шапкари, масово работят в държавната администрация за пенсия от 700 лв. +заплата+Телк...А ги пенсионират рано, щото службата им била тежка!? [/quote]
  Ами да си станал и ти шапкар.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]Вдигането на пенсионната възраст не е реформа! [/quote]Ей това костоваците сте явно скрити комунисти. По цял свят вдигат пенсионната възраст, тук се борим за ранно пенсиониране на трудещете се. Някои привички не отмират.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#11:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]да си станал и ти шапкар[/quote]

  Само богоизбрани стават - сега здраве, психика, преди и раЗбойническо-селски произход, верност към сесерето...

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#12] от "Nikolay UK":

  Кога съм казал, че съм против вдигането на пенсионната възраст, бе мозък?! Пиша за несправедливостите на системата....

 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  [quote#6:"judjuk"]По-късно пенсиониране- не дочакваш пенсия[/quote]Това е една от няй-популярните партенки. Продължителността на живота в България в момента е най-висока откак има статистика. И продължава да се увеличава - само от 2000-та насам е нараснала с 2 години. Ама Андрешковските вопли не спират.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#9:"Nikolay UK"]последният четвърт век ефективната възраст на пенсиониране е била, де факто, понижена[/quote]

  И Герб имат заслуга за тази ситуация.....

 17. 17 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#13:"dobrich"]Само богоизбрани стават - сега здраве, психика, преди и раЗбойническо-селски произход, верност към сесерето... [/quote]
  Нищо подобно. Това са приказки от 1001 нощ.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 18. 18 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1416 Гневно

  "Реформата, ако може така да се нарече, на ГЕРБ беше доста плавна и предвиждаше увеличение на стажа и възрастта с по 4 месеца всяка година. "

  Какво му е плавното на 4 месеца стаж И възраст ?
  Идиотизъм неописуем.
  Проблема с малкото пари внасяни за пенсии е заради малкото хора осигуряващи се за пенсия.
  Когато виждаш, че всички са се втурнали да правят РЕФОРМИ чиято цел не е оптимизиране на системата, а лишаване на осигуряващите се реална възможност да получат пенсии, какво правиш ?
  Айде със здраве !

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 19. 19 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#10] от "cinik":

  Ако се увеличат пенсионерите с 400 хиляди и на тяхно място започнат работа също толкова,ситуацията няма ли да се подобри?

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]Много просто - защото се вдига САМО пенсионната възраст! [/quote] Няма такова нещо като "само" пенсионната възраст. Както го казваш, звучи механично, а то не е само механичен процес. Вероятно си експерт по темата, не съм чела други коментари, но смятам, че има логика да се повиши пенсионната възраст и това е много важна част от реформата. А за "шапкарите" - трябва само по-добре да се разграничат нещата, така че разните административни плъхове в МВР да нямат същите привилегии като полицаите на улицата.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Никъде по света не се дават така наречените социални пенсии! Тоест, на хора които нямат никакъв или минимума стаж, им се дават пенсии!? Като парите се вадят от вноските на добросъвестните!? Социалното подпомагане да си мине към социалните програми...

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  А,че получават пенсия прекалено дълго ми звучи много близко като значение до изказването на един национал-социалист от близкото минало:"Евреите,циганите и славяните са прекалено много."

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  [quote#20:"dogwoman"] за "шапкарите" - трябва само по-добре да се разграничат нещата, така че разните административни плъхове в МВР да нямат същите привилегии като полицаите на улицата. [/quote]

  Разбира се че трябва. Но защо не го направи това вашия лидер, докато беше премиер?!..." полицаите на улицата" - В държави, в които полицията не е била в близкото минало милиция, полицаите прекарват първите 15 г. от службата си на улицата и после на бюро. До 55 си година...

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#20:"dogwoman"]има логика да се повиши пенсионната възраст[/quote]

  Че кой спори?!

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Най справедливо и стимулиращо ще бъде, пенсионните вноски да са персонални, наследяеми, олихвявани. Българите сме индивидуалисти и не искаме да делим нашето с другите....

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#17:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]Нищо подобно[/quote]

  Мдааа...Сега най голяма роля играят връзките......Затова и при шапкарите е пълно с калинки.

 27. 27 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Любопитно

  "Пределно ясно е, че основният проблем на системата не е, че работещите се трудят прекалено малко, а че получават пенсия прекалено дълго"
  И на кого е ясно не разбрах ?
  Какво значи, че някой получава пенсия прекалено дълго ?
  Може би трябва да получава 5 години и да се прекратява ?
  Или като се пенсионира и директно да го водите към гробищата за да не "получава прекалено дълго"
  Вие въобще прочели ли сте какво сте написали ?

 28. 28 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"] Вдигането на пенсионната възраст не е реформа![/quote]

  Ъхъ, ъхъ - и като не е реформа / не казвам, че единствената възможна мярка на една реформата, а е просто една от възможните!/ - какво е? Как си представяш реформата - падане на възрастта за пенсиониране на 40 и пенсии от по 5000 лева на калпак, а после целогодишна пачанга за всички пенсионери на Ибиза?
  Изобщо казано - ако ти управляваше системата, как би решил проблема с дефицита в пенсионните фондове без вдигане на пенсионната възраст и повишаване на вноските? Как - с щракане на пръсти и пореден пленум на БКП?

  Не съм магаре;-)
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#28:"Марко"]ако ти управляваше системата, как би решил проблема с дефицита в пенсионните фондове без вдигане на пенсионната възраст и повишаване на вноските?[/quote]


  [quote#25:"dobrich"]Най справедливо и стимулиращо ще бъде, пенсионните вноски да са персонални, наследяеми, олихвявани. Българите сме индивидуалисти и не искаме да делим нашето с другите.... [/quote]

  Чуш, Марко....

 30. 30 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#25:"dobrich"]Най справедливо и стимулиращо ще бъде, пенсионните вноски да са персонални, наследяеми, олихвявани.[/quote]

  Този индивидуализъм съществува и сега при Доброволното пенсионно осигуряване, но е само с декларативен характер...парите на осигурените не са защитени по никакъв начин и рискът от загуба е отромен...уви!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#30] от "Γαλλα":

  За съжаление е така...

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Социалните пенсии са социална помощ. Трябва ясно в бюджета да са посочени парите за социални политики.
  Но ние правим обратното. Социалните разхода се вмъкват в БДЖ, енергетика, жилищна политика, .....
  Хубавото на социалните разхода е, че от тях лесно се краде като ги калкулираш в различни дейности - не можеш да ги контролираш.

  подпис
 33. 33 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#27:"bluescreen"]И на кого е ясно не разбрах ?
  Какво значи, че някой получава пенсия прекалено дълго ? [/quote]

  На нормално разсъждаващите хора е ясно. Отдавна е ясно.
  Защото дори в бедна България продължителността на живота в последните 15 години е нарастнала с близо 4 години, при запазване на възрастта за пенсиониране това означава автоматическо нарастване на броя на пенсионерите, в същото време броят на работещите устойчиво намалява, преведено за умствено затруднените хорица - необходимите средства за издръжка на пенсионерите непрекъснато скачат, а постъпленията от работещите - намаляват.
  Как се излиза от такава ситуация, интелектуалецо?

  Не съм магаре;-)
 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  [quote#28:"Марко"]Как си представяш реформата - падане на възрастта за пенсиониране на 40 и пенсии от по 5000 лева на калпак, а после целогодишна пачанга за всички пенсионери на Ибиза?
  .. с щракане на пръсти и пореден пленум на БКП? [/quote]

  Никак не е коректно да спекулираш!..........

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#33:"Марко"]броят на работещите устойчиво намалява[/quote]

  Че как така? Герб ни обещаха в 2009 г. запазване на старите и нови 400 000 работни места, Бсп обещаха тази година 250 000....

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Цитатът се отнася за нормално пенсионираните. Що се отнася до системата, тя е извратена, като всичко останало. Например: къде е логиката да се премахне тавана на пенсиите, при условие, че по-голямата част от парите идват от републиканския бюджет, т. е. от данъци?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#36] от "judjuk":

  Съгласен...

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  [quote#19:"6emet"]Ако се увеличат пенсионерите с 400 хиляди и на тяхно място започнат работа също толкова,ситуацията няма ли да се подобри?[/quote]

  1) безработните са 360 хиляди, така че дори до последния циганин, криминално проявен, алкохолик и пр. нежелан от работодателите персонал да ги назначиш, пак няма откъде да ги заместиш

  2) И с математиката си също зле. 2,2 от 7,2 и 2,6 от 7,2 са леко различни ситуации. Слава Богу, не сме я докарали до второто

  3) Всеки работещ създава чрез своето потребление средно още 1 работно място. Така че сметката 10 души почват работа = 10 работни места по-малко е напълно грешна. Но не се опитвай да убедиш в това някой социалист. Дори професори, академици икономисти със "социални уклони" не успяха да го чатнат. Те и до ден днешен не могат да си обяснят, защо в райони с миграция и емиграция, и само пенсионери останали по селата безработицата е 60%. Според техния "теоретично-изчислителен модел", за който са взели и професорска титла, щом 90% от работната сила е е изнесла и останалите са пенсионери, последните 10% щракат с пръсти и избират измежду 5 оферти за работа. А то братче само алкохолици на площада....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#37:"Марко"]каква заплата получаваш[/quote]

  Досието ли ще ми пишеш,бе мюлюцюнерче?

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  [quote#9:"Nikolay UK"]България сигурно е единствената страна в света в която през последният четвърт век ефективната възраст на пенсиониране е била, де факто, понижена. И после се изненадваме, че Пенсионният Фонд е в колапс.[/quote]

  Нашият социализъм е от северно- и източноориенталски тип. Тарикатлък, съчетан с дива, агресивна простащина. На един германски или шведски социалист ако му поднесат, че всеки 3-ти гражданин трябва да е пенсионер и всеки 8-ми се води с увреждане, той ще излезне на улицата! Точно защото в чувството му за социална справедливост присъства и разбирането, че никой не бива да скатава за сметка на социото.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#37:"Марко"]пенсионна система просто не е необходима[/quote]

  Да, такава пенсионна система не ни е необходима!!!! Тя стимулира укриването на доходите, пенсионно осигуряване на минимална заплата или не осигуряване, с презумцията, че един ден ще получат социална пенсия, субективно преразпределение на пенсионните вноски, привилегии за пазителите на властта и т.н. и т. н.

 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  При мен отподна въпроса кога и дали,и колко пенсия ще взимам.Остава колко време...?!

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Постепенно трябва да се премахнат привилегиите в пенсионната система. Това няма да го направи БСП. С какво трудът на военните е по-опасен от този на ватманите, например ?

 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#44:"daam"] С какво трудът на военните е по-опасен от този на ватманите, например ? [/quote]

  Ако не са на международна мисия в рискова държава - с нищо! Или опасен ли е трудът на докторите и барманите в почивните станции на МВР, че се пенсионират....като полицаи!? Или на служителките в паспортния отдел и т.н.

 46. 46 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#40:"dobrich"]Досието ли ще ми пишеш,бе мюлюцюнерче?
  [/quote]

  Не си успял да измислиш никакъв контрааргумент и минаваш на "мюлюцюнерче". Типично за червените кратуни!

  Не съм магаре;-)
 47. 47 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#42:"dobrich"]Да, такава пенсионна система не ни е необходима![/quote]

  Дори не си разбрал, че товоето предложение не е "пенсионна система" / системните неща обхващат обществото в колективен план!/, а форма на самоосигуряване!
  Поради което вместо да ми отговориш на въпроса дали би се радвал, ако още утре те поставят в мечтаните условия, пак дрънкаш общи приказки за недостатъците на сегашната практика в стил партиен секретар...
  Хайде, пробвай се да обясниш колко хубаво би ти било ако се приложи предлаганото от теб - колко пари, колко време, къде, как ще вложиш по личните си инвестиционни сметки, за да можеш в момента на пенсионирането си да получиш хубава и най-вече справедлива пенсия!
  Само не забравяй да упоменеш и това какви инвестиции / извън пенсионните си вноски!/ си направил и колко си спечелил от тях до този момент, Смехурко

  Не съм магаре;-)
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#46:"Марко"]Не си успял да измислиш никакъв контрааргумент[/quote]

  [quote#42:"dobrich"]пенсионна система просто не е необходима- цитат на коментар #37 от “Марко”

  Да, такава пенсионна система не ни е необходима!!!! Тя стимулира укриването на доходите, пенсионно осигуряване на минимална заплата или не осигуряване, с презумцията, че един ден ще получат социална пенсия, субективно преразпределение на пенсионните вноски, привилегии за пазителите на властта и т.н. и т. н. [/quote]

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#47:"Марко"] ще вложиш по личните си инвестиционни сметки, за да можеш в момента на пенсионирането си да получиш хубава и най-вече справедлива пенсия![/quote]

  Всекиму неговото! Колкото - толкова!........Ти предлагаш някакъв комунистически модел - събиране от всички и после преразпределение!?

 50. 50 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#39] от "cinik":

  Мен лично повече ме устройва вноските за пенсионен фонд да не са задължителни.Те СА лични - внасят се на определено лице.Същото лице може самО да ги внася,регулира,ползва.НОИ е излишен.
  Не "държавата ти дава пенсия".Ти и работодателя сте внасяли пари за бъдещо ползване.

 51. 51 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не схванах как в интерес на хората ще да е пенсиониране на 83 години, каквато е мечтата на всички икономисти и анализатори, не слагам отпред пишман, защото други няма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално
 53. 53 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  С разходопокривна система това ще е дереджето. Дори и да се увеличава пенсионната възраст и да се ограничат възможностите за ранно пенсиониране на отделни групи, това само закърпва за няколко години системата, но не решава трайно проблема. Точно затова не е редно това да се нарича реформа. Реформа би било преходът от разходопокривна към система на личните сметки, но в България и Европа истинските десни са изчезващ вид, заменен от откровенни левичари, представящи се за десни. Не ги гледайте, какво ви гоговорят, а какво правят.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 54. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":Нима един хирург,нима една медицинска сестра не работят в стресови ситуации? С какво трудът на полицаите ,па било то и на улицата се счита за по тежък от този на медиците,леярите,подводничарите,работниците в тежката химия и подземните работници?

 55. 55 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Според мен трябва да има изискване за стаж,но не и за възраст. Всеки който се чувствува здрав ако иска,нека работи. Обаче да избира,или пенсия,или заплата.

 56. 56 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 732 Неутрално

  ами да спрат да дават пари за война и да крадат по-малко, много крадат тези комунисти

  BG e мини империя на злото.
 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#55:"neznaiko_2011"]да избира, или пенсия, или заплата. [/quote]

 58. 58 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 732 Неутрално

  българина живее с 10 г. по-малко от другите европейци, защото никъде няма крадливи комунисти като тук те убиват българския народ

  BG e мини империя на злото.
 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  [quote#54:"neznaiko_2011"]Нима един хирург,нима една медицинска сестра не работят в стресови ситуации?[/quote] Сакън, изобщо не съм казала такова нещо и не го мисля!

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Докато не се реши проблема с ранното пенсиониране на полицаи, военни, магистрати и други подобни и не се изравни възраста за пенсиониране на мъжи и жени, не се отделят социалните пенсии от бюджета за пенсии за прослужено време, системата няма да стане стабилна и самоиздържаща се!

 61. 61 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#12:"Nikolay UK"]По цял свят вдигат пенсионната възраст, тук се борим за ранно пенсиониране на трудещите се. [/quote]

  Така де на трудещите се например в химическа промишленост и други тежки професии защото амортизацията е в пъти по - голяма а на милиционерите да се отделят в отделен фонд както при учителите и каквото са си внесли това да получават а не както сега те да опразват пенсионния фонд а другите да внасят.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално

  Голям проблем за НОИ са и инвалидните пенсии.ТЕЛК-овете са едни от най-корумпираните в България.Плащаш си и ти дават група инвалидност и пенсия.Педи 2-3 години четах някаква статия по този повод,където автора пишеше за цели села от Кърджалииско и Смолянско,пенсионирани с една и съща диагноза.
  Военни и полицаи посточнно протестират за ранно пенсиониране,а после още 20 години работят.Всички охрани във фин.институции,учреждения,болници,фирми и т.н. са бивши военни и полицай.Защо им е тогава ранно пенсиониране.За да вземат 30 години пенсии и да получават заплати.Някои от тях дори си работят на същите места из министерствата.

 63. 63 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Предизборните обещания на БСП спират и без друго страхливата и половинчата пенсионна реформа на ГЕРБ.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/09/blog-post_21.html

 64. 64 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Бихте се ли возили в трамвай с 68-годишен ватман. Скоро гледали ли сте некролозите колко млади хора си отиват от този свят. Знам че веднага ще кажете "ами ватмана да стане метач". А вие бихте ли станали? Знаете ли че всеки втори има високо кравно и неоткрит диабет? И още и още... Ами направете така, че въобще да няма пенсионери. Или пенсионирайте хората на 80 години или ни изправете до стената. Мои роднини на наша възраст, белгйско семейство, са пенсионери откогато съм и аз. Вече десетина години ходят всяка година в СПА хотел край Венеция, обикалят ежегодно по 3-4 пъти света. Къде ли не са били7 Тайланд, Куба, Италия, Египет и къде ли не. Останаха изненадани че ние с жена ми не сме ходили никъде с 250 евро пенсия, а тяхната е 5700 евро. Ами младите хора ще бягат, защото тук чуждите инвеститори не дават заплати като в техните страни. И никога няма да дават. затова изходът е на принципа"съдбата на давещия се е в собствените му ръце". докато управляващите не намерят начин заплащането да стане съизмеримо с европейското, управия няма. Докато не се спре оголването на цялата страна за сметка на София нищо хубаво не ни очаква. Надявам се да сте прочели ужасяващата статия на Центъра за демографска политика.

 65. 65 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тези дето се прехласват от ГЕРБ трябва да имат предвид една невероятна сътворена от човеколюбивата партия несправедливост. Със замразяването на пенсиите поставиха хората получили пенсиите си преди юли 2009 г в неравностойно положение с хората пенсионирали се след тази дата. Представете си следното: крайната фаза при изчисляване на пенсията се състои в умножаването на четири числа: индивидуален коефициент, осигурителен стаж в%, числото 1.1 и средномесечния осигурителен доход за страната 12 месеца преди пенсионирането. Първите три множители са константа за конкретен човек, но четвъртия множител всеки месец се повишава. През юли 2009 г. беше 533 лв, а днес 636 лв. Ако аз съм се пенсионирал през юли 2009 г, а друг човек със същите първи три множителя като мен, кой ще има по-голяма пенсия? Очевидно че човека, който се е пенсионирал днес. При мен разликата е повече от 70 лв.Проблемът се задълбочава и скоро една чистачка ще получава колкото професор.

 66. 66 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#64] от "stoicho2":

  Един ватман почва работа на 18 и до 55 - 57 г. ще се пенсионира по критерия за натрупан трудов стаж. Това важи и за всички професии, които не изискват висше. Когато допуска до ранна пенсия всякакви навлеци и неплащащи, нашата пенсионна система не прецаква само осигуряващите се на реален доход, а и работилите дълго време. Синдикатите натрупаха големи грехове в това отношение.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 67. 67 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Странно мислене за икономически ориентиран човек- това демонстрира и автора и редица коментари. И това става характерно за цялата десница - изключително се концентрират върху намаляването на разходите - било за пенсии, било за социални разходи и т.н.
  Забравя се старата поговорка - икономията е майка на мизерията!
  Основният дебат за нацията според мен е как да променим структурата на икономиката, така че да дръпне напред, да се намали безработица, да се вдигне производителността, да се печели и на индивидуално и на обществено ниво много повече!
  Има ли добри приходи в бюджета няма да има проблеми и с пенсионери и със социални помощи!
  Този разговор в посока развитие, а не пестене е необяснимо пренебрегван и на политическо ниво (и специално в редиците на десницата) и на медийно равнище.

 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#64] от "stoicho2":

  Понеже миналата седмица бях в Германия-Швейцария, ти казвам конкретен пример. Баща на мой състудент от турски произход се пенсионира тази година на 63 г. с 40 г. трудов стаж. Работил е индустриален работник по различни фирми. Поне на хартия няма някакъв занаят. Сега се прибира в Турция, където ще му превеждат 2200 евро пенсия.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 69. 69 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#62:"rosiraycheva50._"]Голям проблем за НОИ са и инвалидните пенсии.Т[/quote]
  Наясно ли си, че ако се прегледа цялото население по критериите на Зап. Европа инвалиди ще се окажат поне 3 пъти повече?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 70. 70 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  А защо всичко се върти около работниците 3-та категория?Останалите богопомазани ли са?За 24 години единствен Дянков се опита да отнема привилегии.Веднага последваха протести от армия и полиция и Борисов му сви перките.А без да се спре ранното пенсиониране на чиновници от силовите структури,без държавните чиновници да започнат да си плащат осигуровките нищо няма да се промени.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 71. 71 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#69] от "др. Иванов":

  Глупости на търкалета....Един болничен да вземеш на година от личния лекар, на втория ще получиш отказ....Камо ли да се изкараш недъгав...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 72. 72 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#62] от "rosiraycheva50._":

  Аз също мисля че една независима комисия ако направи преглед на инвалидите много от тях ще се окажат напълно здрави, хора които неправомерно ползват предимствата на инвалидите/истинските/.

 73. 73 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Реформа е да се направят индивидуални пенсионни сметки и да се промени начина на изплащане на пенсиите, вместо всичко да влиза в общия казан, да има контрол и свобода

  Истината е висша ценност
 74. 74 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#67] от "Стенли1":

  Странно е само в случай, че виждаш едната страна но монетата, но не се замисляш за другата. Намалените разходи на държавата не означават намалени разходи в икономиката като цяло. Държавата не създава доход, а само преразпределя доход, който е създаден от гражданите. Колкото по-малко преразпределя държавата, толкова повече остава на разположение на тези, които създават дохода. Това означава, че всеки икономисан държавен разход остава за потребление или инвстиции на генераторите на доход. Същевременно, сгласно матрицата на Милтън Фридман, този, който харчи собствените си средства за себе си ги харчи по-ефективно от този, който харчи чужди пари за трети получател. Преразпределяйки доход, държавата и нейните чиновници харчат чужд доход за трети получател, т.е. попадат в най-ниско ефективния квадрант на матрицата. Изводът от това е, че намалявайки държавните разходи не само не се намаляват общите разходи в икономиката, но и ефективността на тези разходи расте, което води до ръст на икономиката и съответно до по-висок доход. Лесно е като да обърнеш монетата от другата и страна.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 75. 75 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  А защо да не се проведе референдум за ранното пенсиониране. Аз не желая някой да се пенсионира по-рано от всички останали. Щом министерството на отбраната или някое друго смята, че например военните трябва да работят 10 години, то нека въпросното министерство да си плаща за останалите години до пенсия. Защо тия хрантутници ще точат пари от пенсионната система и то сумати години?

 76. 76 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  И друго - що ще вдигат тавана на пенсиите? Едни пенсионери ще ми вземат 10 000 лв, а други 200 лв. на месец. Трябва да се определи един стандарт на живот и сумата, която го поддържа да се актуализира с всяко поскъпване. Никой да не взема по-малко. Всеки, който навърши определена възраст трябва да получава автоматично тази пенсия. Справедливост няма как за има, защото твърде много българи внасят цял живот вноски за пенсия, но не доживяват да я получат.

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#76] от "proizvoditel":

  Едни внасят данък на 350лв., други на 2000лв., т.е. м/у минималната и максималната разликата трябва да е шест пъти.
  За да има смисъл да плащаш по-висок данък.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#64] от "stoicho2":

  Тя така и една балерина се оплакваше, че вече е на 40 и не може да танцува....... а и друго не може да работи, та да я пенсионираме. Смях.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  ранното пенсиониране на военни и полицаи е абсолютна идиотщина, която трябва незабавно да се прекрати. Вместо това обаче, комунистите не само блокират опитите за нормализиране, но раздуват идиотщината още повече.
  За много малка част от военните и полицаите възрастта е изобщо някаква пречка, и няма абсолютно никаква причина повечето от тях да се пенсионират по-рано. Наистина има дейности, които няма как да извършваш пълноценно над определена възраст. Но няма никаква причина навършилите тая възраст да се пенсионират - може просто да преминат на друга служба. И в армията, и в полицията е пълно с хора, чиито задължения могат да се вършат от хора на всякаква възраст.
  Отделно, пенсионна система тип обща каца (известна още като "солидарна" е обречена на провал. Такава система може да просъществува определено време при растеж на икономиката и преобладаващо младо население, но е невъзможно да работи дълго. Причината е много проста - едни внасят, без да имат никаква полза от това, други лапат. Съвсем закономерно, донорите на такава система всячески се стремят да се откачат от нея и да намалят загубите си, като плащат все по-малко. Единствения нормален и разумен модел на пенсионно осигуряване са личните сметки, с които държавата няма право да се разпорежда.

 80. 80 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#78] от "hope":

  Не е чак толкова смешно. Една балерина на 40 години физиологически е неспособна да практикува професията си, точно както болшинството спортисти на такава възраст са естествено възпрепятствани да практикуват своята професия. Същото важи и за много други професии - примерно на един тромпетист с годините му падат зъбите и той няма на какво да "опре" мундщука, за да свири, т.е. за да работи. Предполагам, че проблемът е общ за всички "духачи". Разбира се, зъби и стави се сменят, но с изкуствени в най-добрия случай си малко по-малко инвалид, но не и пълноценен професионалист. Виждал съм тромпетист в предпенсионна възраст, който "крепи" тромпета на три останали зъба и всеки следващ, който загуби ще бъде равносилен на глад.... Глупаво е да се подиграваме на хора с професии, които не разбираме, но е и глупаво да бъдем "отговорни" за изборът им на професия. Това е типично вътрешно противоречие за разходопокривните системи, защото твоята пенсия практически зависи не от това, което си внасял в системата, а от това, което се внася от работещите, докато ти си пенсионер. Иначе казано, твоята пенсия зависи от това дали ще падне пределния зъб на някой тромпетист и от това, кога ставите ще изоставят твоята балерина. Това е само още една причина, далеч не единствената, поради която трябва да се стремим към система на личните сметки, за да оставим хората свободно да избират своята професия и момента на своето пенсиониране, без това да се отразява на нашите пенсии и без да си налага да изпадаме в абсурдната ситуация да си мислим, че иронизираме една балерина, а вместо това да демонстрираме невежество.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#80] от "russian78":

  Подигравам се на факта, че балерините и тромпетистите смятат нас за толкова наивни, че да им плащаме десет години да си почиват и взимат пенсия, докато ние работим. Като добавим и факта, че болшинството млади пенсионери работят, е направо нахално.

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За пенсии, пенсиониране, пенсионни фондове - изход няма! Темата върви към епилог. За това, който има време, да се погрижи за старините си! Които нямат, да се молят близките им да не ги изоставят! Има вероятност социалните домове за изоставени старци да преживеят бум! Боже, страх ме е да си помисля, да си представя картинката!

  goblenka
 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#67:"Стенли1"]как да променим структурата на икономиката, така че да дръпне напред, да се намали безработица, да се вдигне производителността, да се печели и на индивидуално и на обществено ниво много повече! [/quote]

  Очевидно е, че това скоро няма да стане. Много по лесно е да се промени и оздрави структурата на държавната сфера, която не е бутана от промените насам - полиция, държавна администрация, образование, здравеопазване, армия, да се намали пилеенето и краденето от бюджета....За да има някаква справедливост, поне?

 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  Глупости на търкалета! Няма как да се избегне мвладежката безработица, ако не се се фиксира пенсионната възраст....
  Ускоряването на икономиката, вместо робуването на бюдетния дефицит е другата патерица за излизане от кризата в пенсионната система....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#84:"boby1945"] Няма как да се избегне младежката безработица, ако не се се фиксира пенсионната възраст.... [/quote]

  Може да се ограничи, поне! Като се дава право на работещите на държавна служба пенсионери да избират - или пенсия или заплата!...........

 86. 86 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#77] от "hope":

  Тук справедливост няма. Има солидалност. Едни се пенсионират на 45 години и вземат пенсии до 100 г., а повечето внасят вноски цул живот и не доживяват до пенсиониране. Пенсиата обаче трябва да гарантира на всеки пенсионер определен стандарт на живот. Сега едни партийни секретари, дето цял живот са ни мачкали, предавали, слугували на руски изверги и обирали каймака, пак ще ми се ширят с по 5000 лв. пенсии, а целокупният останал български народ, дето цял живот ги е носил на гърба си пак ше студува зиме и ще се храни от кофите.

 87. 87 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#67] от "Стенли1":

  Щом като си икономически ориентиран човек би трябвало да ти е ясно, че икономиката е силно инерционна система. По правилата на санирането на закъсали предприятия първо се предприемат пожарни мерки спиращи свободното падане. Това основно са съкращения на разходите. След това се прави разделянето на многото обвързани дейности хипотетично на отделни предприяния, които се анализират, като се съпоставят по цени с външни конкуренти. После туморите се отстраняват и се сглобява ново печелившо предприятие. Едва тогава се правят планове за инвестиции и кредити. На кой етап сме как мислиш?

 88. 88 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Как да се оправим? Ами че то е безкрайно просто! Забраняваме БСП и ДПС. Вкарваме в затвора всички техни слуги. Премахваме посредниците и слагаме таван на търговската печалба. Изграждаме тържища, където производителите да си карат цялата произведена продукция, която да се продава на тръжни сесии от лицензирани брокери, а не от търговци. Въвеждаме мерки затрудняващи вноса на чужди стоки произвеждани в България и износа на суровини. Въвеждаме мерки стимулиращи производството и износа на крайни продукти. И ГОТОВО.

 89. 89 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 458 Неутрално

  НОИ предлага два варианта за увеличение на пенсионната възраст. Изравняват жените с мъжете.За 1 и 2 ра категория не е ясно.Преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории.
  Не е ясно дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия.
  ЕК предлага възможност на хората да получават частична пенсия по-рано и да продължат да работят на непълен работен ден или да им се осигуряват нови, по-леки работни места.
  Дали ни предстои поредната "Пенсионна реформа" ще се разбере в близко бъдеще,засега нивото на обсъждане е експерти и ще се преминава на ниво министри.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/09/2-1-2.html

 90. 90 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#84] от "boby1945":

  Когато на един младеж му дадеш "патерица", най-вероятно само ще го забавиш. Помпането на ликвидност за сметка на по-голям бюджетен дефицит ще доведе или до засилване на инфлацията или до дългова криза - и двата варианта са пагубни за икономиката като цяло и от там пряко въздействат в посока увеличаване и на младежката безработица. На подобни идеи ката твоите им се казва: "Вместо да изпишем вежди, извадихме очи."

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 91. 91 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  НО КОЙ ДА ГО СВЪРШИ?
  КОЛКОТО ПО РАНО ТОЛКОВА ПО МАЛКО ЩЕ БОЛИ!
  КАТО НАЧАЛО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ С ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ОТ ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ, ЕНЕРГЕТИКАТА И ЕВРОПАРИТЕ. ПОСЛЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ СЪС СТОИТЕЛСТВОТО НА ЗАТВОРИ, ПРИБИРАНЕ НА ЗАМЕНКИТЕ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРИДОБИТИ ОТ КРАДЦИТЕ АКТИВИ, КОИТО БИХА ИМ ДАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НИ ПРОВАЛЯТ ОТНОВО! ГРАДЕЖЪТ ИДВА ЕДВА СЛЕД ТОВА.

  С Ъ Б У Д И С Е Б Ъ Л Г А Р И Н О! ! !

  О С Т А В К А ! ! !

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#88:"proizvoditel"]Въвеждаме мерки затрудняващи вноса на чужди стоки произвеждани в България и износа на суровини. Въвеждаме мерки стимулиращи производството и износа на крайни продукти[/quote]

  Като членове на ЕС сме приели правилата и задължанията на организацията....

 93. 93 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#88] от "proizvoditel":

  Коментарът ти е болезнено напомняне, че настоящото управление има опозиция и от ляво, която е в стил "това не ми харесва, затова ми дайте повече от него."

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 94. 94 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#92] от "dobrich":

  Ако позволиш да те допълня, свободното движение на стоки, капитали и хора не са просто правила и задължения, а са смисълът от съществуването на ЕС и причината да е полезно членството ни в съюза. Протекционизмът е доказано безпочвена икономическа политика още от Адам Смит и Дейвид Рикардо.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  [quote#85:"dobrich"] Като се дава право на работещите на държавна служба пенсионери да избират - или пенсия или заплата!........... [/quote]
  Е това е най-престъпното- държавни чиновници - пенсионери!

 96. 96 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#68] от "cinik":

  Мой съсед работи 3 години в Чехия. Към българската му пенсия от 300 лв, чехите добавят още 110-120 лв. Защо е така?

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#92] от "dobrich":

  Бля, бля ... Има хиляда и един начина да затрудниш вноса. Има комисия на потребителите, органи за следене на съответствието и СЕ маркировката, митнически органи, които да следят за цените, на които се обмитяват, има пристанища и транспортни фирми, складове, данъчни... Абе само да имаш желание. Европа го прави, а ние й играем предатели и подпомагаме всячески заобикалянето на европейските изисквания с подмяна на произход и т.н. предателства. В България обаче китайският дъмпингов внос от 2003г. логистично се обслужва и стимулира от държавата, защото БСП го ръководи. С мен лично през 2004г. е разговарял ковчежник на БСП и днешен министър по темата за внос от Китай.

 98. 98 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  В България китайският дъмпингов внос от 2003г. логистично се обслужва и стимулира от държавата, защото БСП го ръководи. С мен лично през 2004г. е разговарял ковчежник на БСП и днешен министър по темата за внос от Китай.

 99. 99 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#68] от "cinik":

  Браво

 100. 100 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#92] от "dobrich":

  И друго - знаеш ли защо румънците си регистрират колите втора употреба в България? Ами защото държавата им взема 1000 евро екотакса, ако внесът коли по-стари от едиколко си години. Мерки дал Господ, но е нужно само желание, с което да се въведат постоянно действащи правила, а не просто кампанийно напомняне, че парите дето се носят в куфарчетата трябва да се доставят на нов адрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK