Крясъкът на човеците пред лицето на собствената им съдба

Крясъкът на човеците пред лицето на собствената им съдба

© Красимир ЮскеселиевЧета новини. Бургаски бизнесмен спечелил европейски проект за два милиона лева. Обслужващата го банка, обаче – въпреки личната му убеденост, че бизнесът му е в добро здраве – отказала да му даде кредит. Човекът писал жалби до всевъзможни инстанции, в които се оплаквал, че служители на банката го изнудват. След като не получил подкрепа отникъде, той решил сам да въздаде справедливост: причакал шефката на местния клон на един ъгъл и я гръмнал от упор посред бял ден.


После се предал в полицията и направил самопризнания. "Не съм убил за пари", рекъл. "Убих заради държавата, заради хората."


Странно: очаквам да съм обзет от гняв към убиеца, а не съм. Единствената мисъл, която ми минава през главата е: "Беше въпрос на време". Дори изпитвам смътно чувство на справедливо възмездие.
Това усещане ме кара да се чувствам неудобно в кожата си. Замислям се. Поне една трета от приятелите ми работят в банки, на най-различни позиции. Всички до един са свестни хора. А можеше гръмнатият на ъгъла да е някой от тях.


Сещам се, че имам близък приятел във въпросната банка, който работи на достатъчно висока позиция, за да е наясно с описания случай. Обаждам му се.


Разстроен е. Знае за случая, и убитата жена познава. Въпросният бизнесмен не си бил обслужвал кредита от началото на годината. (В новините това не го пише.) През което време си бил купи нов джип. (И това не го пише.) Бизнесът му напоследък не вървял. Документите, които представил пред банката, били подвеждащи. Логично било банката да му откаже кредит (макар че към момента на убийството още не му е било отказано – все още течали преговори). Убитата била кротка жена. Нямала никаква роля при вземането на решение за кредита – случаите на лошите платци отиват директно в централно управление. На всичките многобройни жалби било надлежно отговорено. "Няма как да става дума за изнудване", казва моя приятел, "след като ние знаем всичко за случая от повече от година насам." И добавя: "На теб ако някой ти дължи пари и дълго време не ти ги връща, ти би ли му дал още?"


Вярвам на моя приятел. Познавам го като почтен човек. Всичко сам си е постигнал. Не злоупотребява с високия си пост в банката. Е, да, вярно е, че когато разговаряме на маса и неизбежно стигнем до темата "социална отговорност", на която аз много държа, в ъгълчето на очите му се появява лека ирония. "Банката не е социално дружество", казва.


Самият той, обаче, винаги помага на хора в нужда – когато и долколкото му позволяват възможностите.


Чета форумите. Хиляди хора реагират на новината. Потресените от жестокото убийство са малцина. Огромното мнозинство триумфално заявява, че "изнудвачката си е получила заслуженото". Срещат се и по-крайни мнения: "Този човек е герой, жертвал се е за всички нас!", а също и "Всички банкери на сапун!"


Откъде се пръкна цялата тая злоба, се питам?


В България в края на 2013 година почти всеки има своя история, свързана с банки. И аз имам. Фирмата, която съпритежавам и съуправлявам – голяма печатница със стотина работници – направи голямо капиталовложение само няколко месеца преди кризата. С банков кредит, разбира се. (В случая под формата на лизинг.) Разпределихме кредита в две отделни банки.


Само някакви си две седмици след началото на кризата (през септември 2008), банка Z, в която имах 25-годишен ипотечен кредит, ме уведоми, че е взела едностранно решение да вдигне лихвата. Не зная точно на колко процента. Обаче месечната вноска нарастна с повече от 30%.


После, в няколкото работни дни между Коледа и Нова година трябваше да преподпишем годишния си договор за кредитна линия с банка Y. Срещнахме се при нотариуса, процедурата трябваше да е рутинна. На място ме уведомиха, че ако не подпиша анекс като физическо лице, в който гарантирам за кредита с цялото си имущество, договорът няма да бъде подновен и ще трябва да връщам парите на вноски от 1 януари. Бях бесен. Разбира се, че не можех да върна парите – ликвидността по това време беше трагична. Поставяха ме пред свършен факт. Трябваше да подпиша. Лихвата също бе вдигната, разбира се – макар и не толкова драстично, колкото тази по ипотечния кредит.


До този момент си бяхме плащали всички вноски по предишни кредити надлежно. Години наред, повече от десетилетие.


С напредването на кризата нещата се промениха драстично. Оборотите паднаха почти двойно. Всички доставчици искаха пари напред, а клиентите плащаха все по-трудно и със все по-голямо закъснение. Скоро стана ясно, че не можем да плащаме месечните лизингови вноски, които сме плащали досега. Налагаше се преструктуриране.


В течение на следващата година банка X, чийто верен и надежден клиент бяхме от петнайсет години (и която също си беше вдигнала лихвите междувременно), отказа да преструктурира кредита ни. Започнахме да задлъжняваме, и то здравата. Върху просрочията се трупаха неустойки – по договор размерите им са гигантски. Понеже и там бях подписал анекс, в който гарантирах като физическо лице, заплахата да ми вземат цялото имущество и да ме оставят на улицата.


Накрая, след четири години ходене по мъките и след като половината ми коса побеля в очакване на неизбежния фалит, успяхме да съберем банките около една маса и да предоговорим условията и сроковете на кредитите. В съответствие с новата пазарна ситуация и с логиката на здравия разум. Това се случи, струва ми се, не заради принципите на работа на банките, а въпреки тях – понеже шепа читави хора, работещи във въпросните банки, ни повярваха и взеха нещата в свои ръце.


Слава богу, всичко това е в миналото. Оттогава се справяме.


В развитите общества идеята за "ограничената отговорност" (такова ни е дружеството – както и повечето фирми в България) означава, че


личното имущество е защитено от евентуалния фалит на бизнеса ти


Не и в България.


В развитите общества лихвата, която се фиксира при сключване на договор, не може да бъде променяна с едностранно решение на банката. В България може.


Питам моя приятел-банкер: "Ако някой ти е дал 50 лева назаем и сте се разбрали да му вършеш 60 (защото на теб парите са ти трябвали точно сега, а пари сега са по-ценни от пари утре), и този човек ти се обади изневиделица, и ти каже, че трябва да му върнеш не 60 ами, да речем, 100, понеже времената са трудни – ти ще му ги дадеш ли?"


"Затова си има съд", отвръща ми той. "И нас често ни съдят. Понякога печелим, понякога губим".


Лично аз съм убеден защитник на идеята, че всички спорове между граждани и фирми могат и трябва да бъдат разрешавани по цивилизован начин от съответните институции с посредничеството на държавата. Но повечето хора в България не са като мен. Те не вярват на институциите. (И как да им вярват, когато най-големият гамен в държавата е избран за председател на комисията по парламентарна етика, а най-несигурният човек беше гласуван за шеф на Държавната агенция по национална сигурност?...)


Моят приятел подробно ми обяснява колко много е поскъпнал финансовият ресурс по време на кризата. Че и на банките изобщо не им е било лесно. И че в крайна сметка те на практика са поели 40% от въпросното поскъпване, а само 60% са поети от гражданите.


"Ами държавата", питам?


"Какво държавата?", недоумява той.


Преди около две години, в самия разгар на кризата, разговарях с мой познат, който има сериозен бизнес в Германия. Попитах го как е положението с лихвите и как се справят. Не са мръднали, отвърна. Как така, питам. Ами така – обяснява – когато започна кризата държавата събра всички големи банки и им каза: ще ви подпомогнем с няколко милиарда евро, но само при условие, че не вдигате лихвите над пет процента.


Моят приятел-банкер поклаща глава одобрително. "Аз съм първият, който би застанал зад подобно решение", отвръща.


Ала в България нищо подобно не се случи. А въпросните милиарди, които можеха да отидат за подкрепа на банковия сектор – респективно на малкия и средния бизнес, чиито лихви биха останали поносими – пак бяха изгубени: защото от началото на кризата стотици и сттотици предприятия фалираха заради непоносимите банкови лихви и/или заради отказа на банките да ги кредитират.


Значи да обобщим: хората мразят банките, защото ги дерат. Банките "дерат" хората, защото защитават интересите на акционерите си, защото внимателно анализират риска и правят всичко възможно в рамките на съществуващото законодателство, за да постигнат желания резултат.


Когато преминат границите на законното – има съд, към който засегнатите би трябвало да се обърнат и който би трябвало да защити правата им. Но хората не вярват на съда.


Банките имат много повече ресурси от своите клиенти (с изключение на клиентите-корпорации, които не са предмет на тази дискусия). Финансови ресурси, юридически ресурси, лобистки ресурси. Отделният човек трудно може да им се противопостави, камо ли да им налага условия. Но държавата може.


И не е ли точно това ролята на социалния договор между гражданина и държавата – човекът се отказва от някои свои права, като в замяна получава закрила, спокойствие и възможност да се развива?


Но българинът не вярва на държавата


(И как да й вярва, когато тя се отнася към него не като майка, а като мащеха? Когато тя не изпълнява най-важната си роля: да защитава правата на своите граждани?)


Вследствие на всичко това предумишленото убийство на банкова служителка в голям български град, извършено от упор и посред бял ден, вместо да предизвика съчувствие и загриженост, отприщи река от омраза по форумите и социалните мрежи по адрес на всички банки и всички банкери. В развития свят подобна реакция би била немислима: там има институции, на които хората се доверяват. Тук вярата в институциите е ерозирала дотолкова, че хората са склонни да прибягват към саморазправа.


Няма по-категоричен знак за разпада на една държава от всеобщия импулс към саморазправа


– в домовете, по улиците, на кръстовищата, пред парламента, зад парламента, вътре в парламента.


"Особено нещо е омразата," казва Гьоте. "Винаги ще я откриете най-силна и най-яростна там, където нивото на култура е най-ниско."


В нашата държава, когато група читави, образовани и мислещи хора дръзнаха да се противопоставят по напълно цивилизован начин на едно прогнило и нелегитимно управление, управляващите ги провъзгласиха за лумпени. В същото време народът ни прогресивно се лумпенизира: половината млади българи са функционално неграмотни.


Хората, които създават най-важното социално благо – учителите – са принудени да ходят на работа със скъсани обувки, а на връщане от работа да обикалят всички квартални магазини, за да проверят къде храната е най-евтина. В същото време самодоволни банкови шефове парадират с огромната си обществена значимост и снизходително поучават хората от сутрешните предавания на големите частни телевизии.


"Само изговарянето, изпяването и изтанцуването на тъгата може да освободи място за една нова радост", казва в едно свое интервю големият български писател Георги Господинов. "Застреляният можеше да съм аз", ми казва моят приятел-банкер. "Не искам дъщеря ми да чете такива коментари по форумите, ако утре ме гръмнат."


Един човек си отиде с куршиум в сърцето. Това не можем да върнем. Но страшно много ми се иска тази смърт да не бъде напразна. Иска ми се тя да бъде изговорена, изпята и изтанцувана.


Иска ми се когато следващия път заговоря моя приятел за "социална отговорност" да не виждам иронията в ъгълчето на очите му. Иска ми се да не гледам как нахилената физиономия на шефа му гастролира по сутрешните блокове. Иска ми се добре платените и добре живеещи служители по високите банкови етажи да не забравят и за миг, че това не им се полага по закон божи. Че има по-умни, по-образовани и по-общественополезни от тях хора, които едва свързват двата края, защото това е изборът, който са направили (или животът го е направил вместо тях). Че тези хора заслужават цялото уважение на света за този си избор. Че всички сме заедно в кюпа и че големият, богатият, силният има по-голяма обществена отговорност от малкия, бедния, слабия.


Иска ми се държавните ни мъже да разберат, че думите достойнство и порядъчност не са кухи епитети от някакъв вехт роман. Защото


липсата на ценности е бумеранг, който лети надалеч, но винаги се връща при теб


Защото нервите на хората не издържат и утре някой от тях може да се окаже на мястото на клетата банкерка.


Иска ми се да мога да разчитам на българските институции. И дъщеря ми да може да разчита на тях, когато порасне. Защото се надявам тя да порасне тук, на земята, където е родена, а не някъде другаде.


Иска ми се вестника, който четете в момента – един от малкото оцелели отдушници на свободното слово в България – да не публикува текстовете за култура в раздел "Развлечение". Защото културата, господа, е много сериозно нещо. Културата, както казва Албер Камю, е "крясъкът на човеците пред лицето на собствената им съдба".


Именно образованието и културата са в основата на социалния договор, наречен "държава". А без социален договор държавата се превръща в джунгла, където правото е на най-силния. Или на оня със заредения пистолет.


* Манол Пейков е управляващ съдружник на издателство "Жанет 45". 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Банка има ли почтена.... ???

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дълго, размито и общо взето - "демокрацията е в парите...". Пък и кога Георги Господинов стана "големия български писател".

 3. 3 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Откога ви разправям ,че следващата ми спирка е България. Този път беше един притиснат до стената един о.з лейтенант. Въпрос на време е да бъде притиснат до стената и някой генерал. И тогава ......... дано да имате достатъчно стадиони

  1973
 4. 4 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]Пък и кога Георги Господинов стана "големия български писател". [/quote]

  Докато вие гледахте Биг брадър и Планета.

  Г.Господинов е писател превеждан на десетки езици , известен в цял свят. Лично съм виждал негови книги в Париж , в "Оранж".

  След като 45 години в България културата беше тотално срината и нямаше нито един арт деец известен извън соц. блока(Младен Исаев и подобни са известни само в екс СССР и са за смях в Европа )

  1973
 5. 5 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поздравления, г-н Пейков. Стоя с 2 ръце зад Вашето мнение. А Вашето издателство е едно от няколкото на пазара, които следя с интерес. За съжаление, бих казал, сте прав. Така ми се щеше да мога (пък и не само аз) да Ви опровергая и да кажа, че говорите врели-некипели, но, уви, това не е случаят. България се разпада и спасение в момента не се вижда. Поздравления още веднъж за прекрасната статия.

 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Разстроено

  Интересен,малко лево-центриски,поглед върху ситуацията.А ситуацията е трагична и не подлежи на коментар.Убиецът си е убиец,жертвата си е жертва.

 7. 7 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добър коментар Подобни мисли за отмъщение и на мен са ми идвали неведнъж Моята история - станах гарант по ипотечен кредит с ипотека на имота ми В един момент гарантирания от мен човек остана без работа и изпусна повече от три вноски В същото време на няколко пъти посещава банката \в момента същата банка води агресивна рекламна кампания - банката е Ес Джи Експресбанк| и там служителите го уверяват че не е необходимо да се предоговаря кредита и други подобни глупости В същото време се оказа че е заведено дело срещу него и е осъден и предаден на съдия изпълнител и за това научихме година по-късно от съдия изпълнителя Това на мен лично ми струва 3000 евро допълнителни разходи и два пъти по толкова на гарантирания от мен човек Е как при такова поведение на банкерите да не се хванеш за пищова и да не започнеш да стреляш подред А с въпросната банка - клиент съм и от 13 години - съм закрил всичките си сметки и съветвам всичките си познати и непознати да направят същото За съжаление банките може и да призовават да печелим заедно но едно е сигурно - те печелят а ние може би евентуално или някой друг път без тях При такова поведение какво друго да очакват

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Любопитно

  Вместо да търси под вола Гьоте и Господинов, авторът дали не би могъл да разсъждава малко и върху безплатното мразене - този нравствен връх на националната свяст напоследък? Или върху друго едно културно безумие - епичната битка на качеството срещу количеството на нацията? А дали институциите могат да представляват нещо различно от породилия ги социум?

 9. 9 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ако някой ти е дал 50 лева назаем и сте се разбрали да му вършеш 60 (защото на теб парите са ти трябвали точно сега, а пари сега са по-ценни от пари утре), и този човек ти се обади изневиделица, и ти каже, че трябва да му върнеш не 60 ами, да речем, 100, понеже времената са трудни – ти ще му ги дадеш ли?"

  "Затова си има съд", отвръща ми той.

  Само ,че съдът е корумпиран. А познайте кой има повече пари - банката или човека.

  За това решението е едно - АЗ!

  1973
 10. 10 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Гневно

  ''вместо да предизвика съчувствие и загриженост, отприщи река от омраза по форумите и социалните мрежи по адрес на всички банки и всички банкери. В развития свят подобна реакция би била немислима: там има институции, на които хората се доверяват. Тук вярата в институциите е ерозирала дотолкова, че хората са склонни да прибягват към саморазправа''

  Еми омръзна ми вече г-н Пейков, разни сълзливи бг-драскачи, да ни убеждават, видите ли, колко сме назаде, колко сме далече от големия, чистия свят, а как всичко у нас е смачкано, порутено, с една дума- единствено провалено.

  На кой се доверяват в наши дни във САЩ бе? На Обама ли, дето най-върлите демократи и републиканци аплодираха Путин преди две седмици пред екраните? Путин!

  В Англия? На богаташчетата в парламента или на банкерчетата, които даже американските им колеги им завидяха за бонусчетата, когато стотици хиляди отиват на улицата!

  А Франция? На Оланд ли вярват? На тоя очилат съсел!

  Далеч съм от мисълта, че у нас мед и масло се точат по улиците. Но ако сте чели достатъчно американска история и литература, източената от американците кръв на държавници, бизнесмени и най-вече банкери е принудила същите да си опичат акъла когато общуват със средния мистър Смит.

  Ако обикновенния човек не респектира с нищо, той бива неизбежно мачкан. Съжалявам за жената, защото най-вероятно е заминала трагично невинна. Но от всичкото негодувание у нас, точно това което в момента се вижда, че е насочено към банките ни (които Уикилийкс разкри, че без изключение се занимават с престъпна дейност от най-едър мащаб) е много, много, много добре обосновано!

  Анадъмо!?

 11. 11 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Бългаски банки и почтеност????
  Германия: откриваш сметка и е заредена с 50€, няма такса за трансфер на пари в Бъгария!
  Дубай и Катар, банка с шариятско банкиране: откивам втора сметка, (освен кредитната ми служебна карта от която тегля БЕЗ лихва (!)) и стартово ми е заредена с 740 дихама, което е около 200$!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Интересен анализ.
  Действително,когато държавата абдикира от функциите си или дори пречи за осъществяване на бизнеса на своите граждани,то гражданите сами взимат решение да действат вместо нея.
  Не става въпрос за саморазправата в конкретния случай.
  Необходимо е да има едно ново образовано и кадърно поколение,което да замести вкоренените дълбоко навици от близкото минало.И това поколение би постигнало много и ние бихме му се доверили.

  Tony
 13. 13 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Както казва и г-н Пейков, а и мнозина други личности, на които има защо да се доверим,
  ДОВЕРИЕТО
  на всички равнища - от семейството, през приятелите, кварталния магазин, училището на децата, до медиите и държавните и общински институции, се е разпаднало.

  И оттам идват импулсите за разпад на целия ни живот.

  КОЙ, КОЙ убиваше всекидневно доверието през последните 70 години?

  КОЙ?

 14. 14 Профил на Harald Blåtand
  Harald Blåtand
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Дирхама в ОАЕ, или рияли в Катар.
  Дори тези банки се оказват по-хуманни от българските кожодери...
  Жената не носи никаква вина, но е жертва в месомелачката на бългаските банки защитавани от държавата.
  А Първа инвестиционна и откраднатия 1 милион?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Extensive Master in Dealing With Stupid People.
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  То за убиване винаги може да се намери причина. И не една, а хиляди. Има толкова много хора за убиване в нашата държава. А пък и убийците никак не са малко. Обаче: божията заповед гласи "не убивай". Точно и ясно. Няма причини, няма мотиви, няма оправдания. Може би и за това смъртното наказание е премахнато. Нека спазваме заповедта, без да философстваме. Все пак сме християни. Защото при евреите принципът е "око за око, зъб за зъб"/едно еврейско око срещу 100 палестиски, един еврейски зъб срещу 1 кг. палестински/.

 16. 16 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тази вечер Алън Парсънс ще ни припомни следното, надявам се:

  And who are we to criticize or scorn the things that they do?
  For we shall seek and we shall find ammonia avenue...

  Не е лошо да си го припомним и да се позамислим, преди да критикуваме или презираме (да "хвърляме кал" на български).

 17. 17 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "vjacho":

  два въпроса. до колко е справедливо едностраното вдигане на лихвата. Сключен е договор. Защо печалбита са мой, а загубите обществени. Имено това се случи.

 18. 18 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Изключително точни изводи! Бих я изпратил на всички политици, членове на парламента, и всички други от чиито действия бъдещето на България зависи по някакъв начин.

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#15] от "judjuk":

  Ми нали точно еврейския бог я е измислил тая заповед "не убивай"? Това не е заповед от Новия завет.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Някой да откачи и да насочи агресията си към някой,когото счита за виновен за проблемите си се случва и няма начин да се избегне.
  Но хората да го адмирират не го разбирам и показва тотално сбъркана ценностна система.
  И се започва още в образованието.В училище подробно се учат всички войни,метежи,преврати,репресии и подобни ,и то в голямата си част с патос.
  Не се изучава нито един пример на постигане на някакакви цели с легални действия,нито се проследява развитието на политически или чрез съд решен въпрос.
  Давам пример с наболелия проблем с парното.Имаше противоречива практика кратката три годишна или общата пет годишна давност да се прилага.Именно съдебните дела и касационните жалби срещу решенията доведоха до постановяване на тълкователно решение ,с което беше прието и задължително да се прилага три годишната давност.Нищо такова няма да влезе в уебниците,а протести,самозапалвания и т.н.

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Щях да напиша, че тази статия е добра, но има едно голямо нооооо!! И вие господин Пейков се страхувате от банкстерската мафия- льошо, много льошо! Дали някой се страхува от махленският бияч, или от банка, не говори добре за него. Най недолюбвания политик в колониалната(германо-френско-английска) империя е унгарецът Орбан. А защо?!? Защото господинът им каза че няма нищо против банките и монополите, но те не трябва да правят свръхпечалби за сметка на хората в ДЪРЖАВАТА Унгария. А тук, в покорната колониална територия България, няма нито политици, нито журналисти с (топки) визия за добро бъдеще на народонаселението!!!

 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Добра статия. Предразполага към размисъл. За съжаление сме изгубили способността да мислим.

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2224 Разстроено

  "Особено нещо е омразата," казва Гьоте. "Винаги ще я откриете най-силна и най-яростна там, където нивото на култура е най-ниско."

  Честна позиция на Манол Пейков. С подкрепата на Гьоте и Камю по-лесно се понася ужасът. Но колко българи я имат и достатъчна ли е тя?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мене ми се види леко поизмислено. Но всеки си лъже от неговата си гледна точка. Хайде да не се казва "лъже", а леко преиначава и поизкривява ъъъъъъъ истината може би.

 25. 25 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#10] от "Трезвен":

  Напълно сте прав, уважаеми г-н Трезвен. Във Франция, Германия, САЩ също има криза на доверие. Към политиците и политическата система. Но, ако забелязвате, в текста си аз говоря за доверие към институциите. В страните, които споменавате -- както и в целия западен свят (простете за ужасното географско клише) институциите имат непоклатим авторитет. А именно инститициите са съединителната тъкан на организма, наречен държава.

 26. 26 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#24] от "bluescreen":

  Коя точно част от истината е, ъъъъъъ, преиначена според вас, г-н bluescreen? И коя част от текста е "поизмислена"?

 27. 27 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#26] от "mnoll":

  Не мога да определя с точност, както и вие не можете да кажете кое от написаното е вярно. Няма начин.

  Но там уж бил нещо работил с банки, гоуем бизнесмен...издателства, счетоводители и т.н. и изеднъжка се оказа, че някак си разбираш ли ме ти нали му дигат лихвите "но не знаел с колко"... Примерно в тая точка...

 28. 28 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Геноцида си е в действие и нищо не може да го спре.За почтения човек остават само Терминали 1 и 2...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 29. 29 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  +10

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Ще ми се вестника, който чета да публикува първо версията на банката, на споменатите около случая институции и пр. а едва след това - тази на Приятеля на г-н М.П...

 31. 31 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Мога да ви кажа -- защото аз съм го писал.

  Причината да не споменавам точното вдигане на лихвата е проста: вдигане от 7.5% на 12% не говори нищо на никого. Но пък вдигане на вноската от 1400 на 1900 лева (повече от 30%!) говори пределно ясно на всички -- дори на онези, които през живота си не са чували за лихва.

  Или греша?

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Новият завет не е залегнал в религията на сегашните евреи. И, господине, нещата не са толкова прости. Как така "Господ измислил.....". Господ не си измисля, Той основополага.

 33. 33 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Разстроено

  "решил сам да въздаде справедливост" - компромис след компромис и накрая срутването е неизбежно, но дори и останките не НИ учат, че ПРАВИЛАТА и ЗАКОНИТЕ са ВАЖНИ за всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 34. 34 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#26] от "mnoll":

  За да не ме упрекнете, че пък защитавам банките...според мен това не са банки и банкери, а лихварски дружества и лихвари.
  С цървулите са се насосали с раздадените пари едно време за да стават банкери. Та затова ситуацията сега е такава - гледат си лихвите хората и си мислят, че развиват банкерска дейност...

 35. 35 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#27] от "bluescreen":

  ...простете, пропуснах да ви таг-на в предишния си коментар, който беше отправен към вас.

 36. 36 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД АВТОРА НА СТАТИЯТА!

 37. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Страхотен текст. Отдавна не бях чела нещо толкова добро, реалистично и прочувствено за българската действителност. Без излишен хленч и празни обвинения. Поздравления за автора.
  Жалко само, че малко хора ще го прочетат, а още по-малко - ще го разберат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 38 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Лично аз не мога да разбера няколко неща. Защо този човек не е потърсил друга банка, все пак има над 20 банки? За какво по-точно е писал жалби - за неотпускане на кредит, за висока лихва, за изнудване? И защо най-накрая не се отнеме личното оръжие на пенсионираните военни?
  С горните въпроси не искам да кажа, че банките са прекрасни. Напротив, по мое мнение няма добра банка, има по-малко лоша. Но решението не е всеки с пистолет да го извади и да почне да стреля.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 39. 39 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#11] от "She de Ville":

  Какви са тия банки, които ти зареждат сметката предварително?
  В Англия не съм виждала такива банки, да нямате предвид-овърдрав? Повечето банки в България са чужди , майката -банка е в чужбина. За арабския свят е ясно -там лихвата е забранена по религиозни причини, но всички западни банки работят на едни и същи принципи.

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Омерзението, кумулира омраза. Превръща ни в морални инвалиди. Утвърждава се като антитеза на Божиите заповеди.
  Като в огромна зала с криви огледала се лутаме в лабиринта на собствената си дезориентираност. Седемте смъртни гряха се превърнаха в смисъл на съществуването ни. Едно убийство( та дори да е грубо предизвикано), радва душите ни...И моята.
  Време е да се смирим и покаем. Преди тази черна яма на омразата да ни погълне окончателно. И най-сложния лабиринт има изход-докато ямата е бездънна...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  След обобщението на Трезвен 13, трудно може да се добави нещо по темата.
  Кофти все пак, защото в този своеобразен тюрлугювеч на автора, на места се прокрадват и разумни мисли.
  При следващи литературни опити, да извади утопичните и крайно неуместни напъни за социална справедливост от текста, като пътьом обясни как така, аджеба, е получил солиден кредит в няколко! банки и е станал крупен бизнесмен, собственик на фирма със 100 души персонал, още в началото на 90-те (т.е. отпреди масовата приватизация, в едно време когато, поне на хартия, всички бяхме еднакво бедни). В този ред на мисли, особено Бих оценил, ако се реши да направи кратко изложение по темата "Как събитията от Жан Виденовата зима и последвалия крах на българската банкова система се отразиха на кредитния портфейл на управляваното от мен дружество".

 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#21:"Гражданин"] Най недолюбвания политик в колониалната(германо-френско-английска) империя е унгарецът Орбан. А защо?!? Защото господинът им каза че няма нищо против банките и монополите, но те не трябва да правят свръхпечалби за сметка на хората в ДЪРЖАВАТА Унгария. А тук, в покорната колониална територия България, няма нито политици, нито журналисти с (топки) визия за добро бъдеще на народонаселението!!! [/quote]
  Браво за коментара . Да, Унгария е страната, от която България трябва да се поучи.

 43. 43 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#17:"joan12"]два въпроса. до колко е справедливо едностраното вдигане на лихвата.[/quote]

  Не е справедливо.Но парите поскъпват по време на финансова криза.

 44. 44 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Irina, немската банка се казва Комерцбанк. Една от най-големите частни немски банки. При отваряне на сметка ти подаряват 50 евро. Ако не ги харесаш и си прекратиш договора с тях още 50 евро. Немската пощенска банка, собственост на Дойче Банк, има от време на време промоции с подарък 100 евео, ако си отвориш разплащателна сметка между 21 и 23 часа в неделя, примермо. Камдидатстването става онлайн. След 6 седмици може да си затвоориш сметката, както го правят някои и така да си спечелил. Повечетл разплащателни сметки в Германия са безплатни, ако оо тях ти идва заплатата, и ням такса превод, дори дебитната карта е безплатна както и тегленията на банкомати на картела (в де има два т.нар. мрежи при банкоматите-на държавните и на частните банки)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Унгарците са скочили срещу СССР, сега скачат и срещу ЕСССР. Докато ние се гушим страхливо зад храстите.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 46. 46 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#41] от "klecho":

  Ако се поразтърсите малко няма да е трудно да се осведомите относно произхода на капитала на Жанет 45. Опитайте с "Делнична библия" на Божана Апостолова.

  Що се отнася до "тюрлю-гювеча" -- лично аз смятам, че то е едно от най-вкусните ястия в българската кухня. Въпреки (или пък точно поради, знае ли човек) турско-арабския си произход...

 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#17:"joan12"] до колко е справедливо едностраното вдигане на лихвата.[/quote]

  По-справедливо беше банките да фалират без правителствата да се намесват.

 48. 48 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Унгарците в момента страдат не от лихвите по кредитие, а от неблагоразумието да теглят кредити във валута, която е силна. Форинтът силно се е обезценил спрямо швейцарския франк. Кредитите са във франкове, защото преди време лихвите по тях са били най-ниски. Сигурно малко от хората са се замисляли, че има риск с обезценяване на форинта. В БГ този проблем го няма, защото хората бяха умни да не теглят кредити в долари, а само в евро и левове.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нещо не вярвам г-н Манол Пейков изобщо да е някакъв бизнесмен, който е водил титанична борба с лошите банки.
  Банката с пълно право е отказала кредит на този пишман билкар.Не си обслужва кредитите, т. е е фалирал. Да му дадат нов кредит за 1,5 милиона, ми това си е все едно да му ги подарят. Как се връщат толкова пари с билки, шипки и други треволяци?
  Колкото до убиеца, то той е завършен социопат,поне ако се съди за изявите му от публикациите в пресата.
  Колкото до банките сигурно трябва да се въведат нови регулации в тази дейност, но всички, които ги ругаят да си спомнят 1996 година когато те масово фалираха и как това се отрази на живота на всички българи.

 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  " Но хората не вярват на съда."
  Целта на гнева на хората би трябвало да е съда, стремежът към законност, върховенството на закона, а не само саморазправата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#49:"teller"]всички, които ги ругаят да си спомнят 1996 година когато те масово фалираха [/quote]

  И какво се случи като фалираха? Някой осъден както трябва? Някой с конфискация на имуществото? Само не ми казвай, че няма осъдени, щото тогава е нямало регулация. Да, закон за банките е нямало, но наказателен кодекс е имало.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 52. 52 Профил на kgb777kgb
  kgb777kgb
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Почти всичко в статията е вярно , но едно не е ! Няма как банка да те принуждава да подписваш нотариално документ като физическо лице , ако заемът ти е като юридическо ! НИКОГА не го правете , забивате си най-големия , четвъртит и всичко , което дори не се сещате ! Ако сте имали юрист по това време ВЕДНАГА го уволнете , ама бързо че вече отдавна е късно ! Банките в България са непочтени , те даже едва ли знаят значението на тази дума ! Когато искате да се преборите с банка действайте с нейните приоми ! За да не ме обвините в празни приказки ще ви кажа конкретно за случая ! Ако банката ви откаже предоговаряне просто спирате да плащате и тя може да направи само едно нещо - да ви фалира като фирма и да прибере каквото е останало , а то няма да е много вярвайте ми ! Фирмата ви носи отговорност САМО до размера на капитала ! Е просто на следващия ден регистрирате фирма Жанет 46 и продължавате да си работите нормално , а банката да го .......! Така се прави по света с банките , които искат да работят като в колония , както работят в България ВСИЧКИ , повтарям ВСИЧКИ банки , а въпросната дето шефът и във всички телевизии е най-гадната възможна !!!

  КГБ винаги ви слуша
 53. 53 Профил на kgb777kgb
  kgb777kgb
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lady Zeppelin": Съгласен, но нали си наясно че законност НЕ значи справидливост ! Това което пиша в закона няма общо със справедливостта в повечето случаи !

  КГБ винаги ви слуша
 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  До коментар [#49] от "teller":

  Колкото до Вас, подвеждащо се наричате "разказвач", изявявате се като "последна инстанция", а повечето участници в този форум не харесват това.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  „Липсата на ценности е бумеранг, който лети надалеч, но винаги се връща при теб“
  Това е най-основното! От там трябва да се тръгне. Упадъка на моралните ценности предшества упадъка на едно общество. Не случайно едно време в училищата са имали часове по нравоучение и религия.

 56. 56 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "kgb777kgb":
  [quote#53:"kgb777kgb"]Това което пиша в закона няма общо със справедливостта в повечето случаи ! [/quote]
  А, би трябвало да е. Би трябвало законът да е справедлив.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 57. 57 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "She de Ville":

  Имала съм бизнес кредити, приват кредити, кредитни-, дебитни- и при-пейд карти. Някои от тях все още имам. Подаръци от банка не съм видяла, а и не виждам логика да получаваме такива.
  Да попитам, коя е тази банка в Германия и дали педесетте евро са безвъзмездно заредени в сметката ти, че и аз да си открия една такава.
  Това, че някоя банка отпуска кредит, под формата на "подарък" не я прави "честна". Какво значи "честна"? Ако хората си четат всички дребно изписани условия в договорите и питат преди да подписват, няма да се чувстват излъгани. Казвам го от собствен опит.

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 58. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Г-н Пейков,
  Благодаря ви за бързия отговор. Ако качите Делничната Библия в читанката, с удоволсвие бих я прочел- ще се решите ли?
  За едностранното повишение на лихвите от страна на банката, темата отдавна е изчерпана-ами, просто "кЂорав карти не играе". Аз лично бих предпочел да си отхапя езика на 6 места, отколкото да сложа подписа си под заробващ ме договор...
  Факт е обаче, че огромната част от българските кредитополучатели, дори не благоволяват да прочетат договорите си- било то от простотия, от небрежност или от срам да не бъдат сметнати за мнителни!

 59. 59 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#25:"mnoll"]криза на доверие. Към политиците и политическата система. Но, ако забелязвате, в текста си аз говоря за доверие към институциите.[/quote]

  Това е възможно само ако институциите (най-вече съдебната), не са подвластни на политиците, както е у нас.

 60. 60 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "alabalko":

  Боже! А при нас-да кихнеш -плащаш. Но лихвите са поносими , ако теглиш кредит.Особено откакто започнаха да съдят банките за неправомерни лихви-сега е много модерно.Има адвокатски фирми-само с това се занимават.Аз се съдих с Барклиис и ми върнаха около 6000 паунда. Българските лихви също са доста завишени.

 61. 61 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#58] от "klecho":

  Г-н klecho (простете, не искам да звучи иронично, просто любезно, но името, което сте си избрали в този форум, е иронично само по себе си) --

  Ние живеем от и за книгите. Не е сериозно да очаквате от мен да кача книга (без значение дали съм я издал аз или някой друг) в безплатен сайт за четене на книги.

  Купуването на една книга е жест на уважение към автора, който я е написал, към труда на редактора, коректора, оформителя, издателя. Аз често подарявам книги -- но само такива, които съм купил. Очаквам книгите, които съм издал, да бъдат купувани -- поне от хората, за които те означават нещо.

  А "Делнична библия" си струва парите, повярвайте ми. И първата, и втората част.

  Всъщност, предлагам ви сделка: купете си я от сайта на издателството и ако след като я прочетете случайно решите, че не си е струвала вложението -- пишете ми лично съобщение (имейлът ми не е труден за откриване) и ще ви върна парите.

  Става ли?

 62. 62 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Държавата ни само наблюдаваше безучасто как банките ни смъсват по две кожи и не предприе нищо, защо ли....

 63. 63 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е много добре написано и може успешно да се адаптира за Топлофикация и топлинните счетоводители. Но ако аз го адаптирам, ще има разлика в една важна подробност. В токста банкерът казва, че и тях ги съдят, понякога печелят понякога губят. Топлофикация и топлинните счетоводители винаги печеля.
  Поздрави от един адвокат, които представлява потребители в съд за неплатени сметки.

  Димитър Тотев
 64. 64 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  човек живеещ за чужда сметка - мошеник, човек живеещ много добре за чужда сметка - банкер

 65. 65 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Народа е банково неграмотен.А банките на това разчитат.Подхвърлят лъскави реклами с хиляди уловки и си доставят жертви с помощта на медиите. В момента ,в който подпишат каквото и да е в банката хората стават крепостни или кандидат мъртъвци -за съжаление и фамилно,а и след смъртта си,защото банките работят на принципа -Бог прощава,аз не.
  Според мен трябва да има задължителни часове рако не в прогимназиятарто поне в гимназията за ограмотяване на населението относно тези нещарзащото днес още на абитуриентския баните ''подаряват'' готови банкови сметки с дебитни карти на абитуриентите -забележете без те да са правили какъвто и да е договор с тях,което пък навежда на мисълта ,че директорте на СОУ-тата работят за банките и им снасят конфиденцална лична информация за своите абитуриенти ,което е подсъдимо.

 66. 66 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Г-н Пейков,

  Филм излязъл преди 6 месеца по кината, може да се наеме във всяка квартална видеотека за 1 лв.
  Колко, според вас, би следвало да бъде справедливата цена на книга, излязла от печат, приблизително преди 2 петилетки?

 67. 67 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#66] от "klecho":

  Глупости. Книгата е ценна когато и да е издадена. Значи на един автор от 18 век цената на книгата му е паднала през 20 век, защото е излязла от печат мноооого отдавна? Що за елементарно мислене.

 68. 68 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 550 Неутрално

  в бг държавата това са комунистите, как да вярва òвек на комунисти- Миков, Манолова, Станишев и т.н.

  BG e мини империя на злото.
 69. 69 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Потребителите на топлинна енергия са топлинно-счетоводно неграмотни. Но и за какво им е. Дори да бяха, пак нямаше на имат шанс в съда.

  Димитър Тотев
 70. 70 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 550 Неутрално

  банките са в ръцете на комунистите като целия бизнес, каква почтенност те са просто ужасно алчни

  BG e мини империя на злото.
 71. 71 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#66] от "klecho":

  Оха! Това е най-голямата глупост, която съм чел този месец (а и предполагам много други тук). Поздравления!

 72. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хората опитаха да се сражават стерора на банките с демонстрации. Не помогна. Опитаха със самозапалване. Разни експерти, вместо да потурст причината за самозапалванята посъветваха медиите да нне ги отразяват, че да не станело епидемия.
  Явно трябваше да бъде убит човек, за да стане ясно, че така повече не може и трябва спешно да бъдат приети някои закони.
  Ако и този сигнал бъде неглижиран, ще дойде ред На гладните бунтове, молотовките и погромите.
  Въпрос на избор на управляващите и на още няколко месеца.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 73 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#70] от "pelagia":

  Айде пак с комунистите... това си е същинска патология на българина. : )

  Ето ви малко помощ — банкерите навсякъде по света не се различават особено. Разликата е в това, че в някои страни има закони (които освен всичко друго се упражняват) за защита на кредитополучателите.

 74. 74 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  [quote#61:"mnoll"]Купуването на една книга е жест на уважение към автора, който я е написал, към труда на редактора, коректора, оформителя, издателя.[/quote]

  а като си помисля колко автори сами не уважават труда си, а просто ей така го пускат свободно да витае... не стана ли прекален спама или още може

 75. 75 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Интересно дали приятелят от банката е коментирал защо са изнудвали стрелеца да използва точно определена строителна фирма? Или е пропуснал точно тази крайно важна информация? Просрочени дългове имат много хора. Джипове си купуват още повече хора особено ако ремонтът на старата им кола ще струва повече от втора ръка джип. Да не говорим ако работата ти е да ходиш по села и планини да изкупуваш билки дали ще си купиш Туинго? Или ще чакаш метрото?

 76. 76 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#61] от "mnoll":

  Г-н Пеейков, а благотворителността е уважение към нямащите. Познавам немалко свмейства, които не могат да отделят пари дори за книга, която си струва, колкото ида уважават автора й и труда му.

  Вие говорите за социална отговрност. Келчо просто ви провокира за да види дали можете да проявите такава - да подарите една книга на хирта които не могат да сия позвоволят.

  Отговорът ви е доста показателен, въпреки, че и Келчо не е прав.
  До коментар [#58] от "klecho":
  Човек може да подарява само това произведение, което е сътворил лично.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#32] от "judjuk":

  Първо се научете да правите разлика между Бог и Господ. Еврейският Йехова не е Бог, а само един Господ, за съжаление не от най-добрите. Колко бели натвори тоя Господ.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 79. 79 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Написаното е нещо много, ама много стойностно! Изцяло го подкрепям. За съжаление "мозъченцата" до които тези мисли трябва да достигнат на всяка цена, защото за съжаление решението на проблемите е точно в ръчищата на тези "мозъченца" са така дебело бронирани срещу такива мисли, че "за тях бронебойни патрони няма открити, няма открити"! И за това ще има още такива случаи, но ако на някой му падне пердето до толкова, че е готов да гърмио поне да вземе да гръмне някой по-заслужаващ това от тези "мозъченца" та по достоверни да бъдат думите му, че го прави за държавата, сиреч за България!

 80. 80 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#75:"johnniewalker"]Джипове си купуват още повече хора особено ако ремонтът на старата им кола ще струва повече от втора ръка джип[/quote]

  От джип до джип има разлика. Зависи за какъв джип става въпрос. А банката може да му няма доверие за избора на фирма, и защото имат интерес да си получат парите както и от предишните кредити, така и от поредния, и се застраховат с изискване за фирма препоръчана от тях. Това разбира се са догадки, всичко е възможно. Да се надяваме,че ще се изясни.

 81. 81 Профил на androplay
  androplay
  Рейтинг: 229 Гневно

  Дори България да беше постъпила като Германия, пълнейки лакомите усти и пипала на октопода (Глобалната банка), какво щеше да се промени? Мощните олигархични и политически структури имат само един интерес - Глобализация, индустриално и социално робство към определен кръг от хора. Сега трябва да мислим за това, докато не е станало прекалено късно и докато живота на нашите деца все още не е в ръцете на шайка престъпници!

 82. 82 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много точна статия. Защото наистина сме се научили да гледаме едностранчиво на проблемите. А истината ... винаги е някъде по средата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#61] от "mnoll":

  Какво е вашето лично отношение към 'Читанка"?
  Не смятате ли че качването на някои книги в подобни сайтове ще ни приближи по бърже до Гьоте?
  Благодаря за хубавата статия !

  klimentm
 84. 84 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Причината за всичките ни нещастия е описана в: Едуард Стърнс: няма по-прост народ... Намерете я в Гугъл.

 85. 85 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Bluesky:

  Нищо лично, но елементарната си ти.
  Антикварните книжарници и пазарчета втора ръка (хеле пък на Запад), бълват произведения на класици за по лев, два.
  В интерес на истината, нещо създадено през 18в. струва точно толкова, колкото са стрували материалите за изработката му плюс евентуалната колекционерска стойност която може да има.
  И разбира се, всички класически произведения са достъпни он лайн, абсолютно безплатно.
  P.S. Да уточня, за да секна предварително всякакво желание за заяждане от твоя страна- през цялото време визирам финикийските знаци, не духовната стойност, която дадено литературно произведение може да има.

 86. 86 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Моралът е нещото което липсва на банкерите и тази статия е доказателство за това. Авторът е използвал в статията си вътрешно инфо от негов приятел, което последният не би трябвало да дава при никакви обстоятелства, освен ако не е ауторизиран специално за това.

  Сбогом банкова тайна!
  От признателните български банкери
  /подпис не се чете/

 87. 87 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  incognito:

  Това, че някои от по-ограничените форумци те възприемат на сериозно, съвсем не те прави по-малко глупав. Както беше казал един писател, някъде там, в началото на 18в. "un sot trouve toujours un plus sot qui l'admire"!

  Конграчулейшънс и от мен!

 88. 88 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Странно ли е да имаш джип ако си собственик на фирма оперираща със такива суми, още повече че в други сайтове беше цитирана мазда, което не е върха на лукса... Българска му работа

  Иначе автора говори разумно и е прав, за съжаление нещата отиват към конфликт и никой няма да се всшуша в него. Отношенията в обществото у нас са твърде обтегнати.

 89. 89 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Един от малкото анализи, които прочетох с интерес от начало до край, въпреки че беше обемист.

 90. 90 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Тази статия е хубава. Живея в страна с фиксирани лихви, благодарение на Fannie Mae и collateralized debt obligation (CDO), е това не ни помогна особено, хората започнаха да вземат заеми с оптимизма че утре ще са по-добре от днес, Банките от друга страна започнаха да им ги дават защото те си вземаха премията и продаваха заема на Fannie Mae или го пакетираха в CDO и го продаваха на инвеститори предимно по-малки банки и пенсионни фондове, които също не се оплакваха защото цените на имотите растяха и те си вземаха високи проценти от инструменти с AAA рейтинг, е цените на имотите спряха да растат и системата се срина, вярно аз си изплатих заема с 4.25% годишна лихва, но цената на жилището ми спадна с 10% и се задържа на това ниво за 4.5г до това лято когато се възвърна на нивото което го закупих. Каквато и да е системата работа на банките е да печелят пари, заемо потребителите винаги са оптимистчни и винаги ще има такива които ще вземат по-вече от колкото са способни да върнат, и ние всички ще сме жертва индеректно на грешките в системата, на нас като граждани не ни остава друго освен да я приемем и да се опитаме да я направим по-добра. В САЩ банките отново пакетират жилищни заеми в CDO, и в резултат лихвените проценти са още по-ниски, но вече не е толкова лесно да вземеш заем.

 91. 91 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Интересна ситуация се получава - правителството ли управлява банките? Престъплението е извършено от човек, който не прави разлика между доброто и злото. Излишно беше да се набутва политическата интерпретация. Издателската къща - явно това са "ние", които "събрали банките на една маса и се разбрали". Как става този номер?

 92. 92 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 395 Неутрално

  С банки приятелство няма. На ипоте4ен кредит преди кризата ми взеха 13% лихва. Там са отново само комунисти и си правят , каквото правят и сега- без4инстват , грабят и разоряват хората.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 93. 93 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В България банките се ползват с много лоша слава откак фалираха и глътнаха парите на хората. Банката тук е символ на паразитна структура, която се "угоява" за сметка на кредитополучателите. И това не е далеч от истината. В САЩ при вземане на ипотечен кредит се определя лихва, която не се променя до погасяване на кредита. Тук си променят лихвите както им хрумне. И поставят направо непоносими условия на кредитополучателите. Банките в България така и не разбраха, че са кредитни институции и трябва да разчитат на това, а не на таксите за различни преводи и други такива дреболии.

 94. 94 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Разстроено

  Хубава и доста тъжна статия. А сега накъде?
  10-20% читави хора не успяват да компенсират излъчванията на 80-90% зомбиран и неграмотен (и финансово и иначе) матрЯл.
  Няма и помен от разкаяние, замисляне, катарзис и пренастройка на чипа. Опасявам се че бетонните тикви ще надделеят.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#90] от "accidental":

  Тука това дето го пишеш въобще не може да стане... Банковото дело е обърнато с главата надолу.
  Имам чуството че въобще не им е ясно на шефовете от БНБ за какъв дявол са останалите банки... нсичко е свдедено до продажба на кебабчета на панаир...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#10] от "Трезвен":

  Назад сме драги, защото няма работещи институции. А те не опират до Оланд, Обама, Путин или Пиночет (не отправяй анализа си в погрешна за тази тема посока за плюсовете и минусите на капитализма и пр). Опират до това да си ги отгледат взаимно хората и избраните от тях да ги управляват държавници и админстрация. Далеч не мисля че средностатистическия американец, или германец, или англичанин е много по-културен, или по-образован от мнозинството българи. Не, той просто знае, че ако не спазва правилата ще го застигне санкцията. Просто и кратко. и затова няма да посмееш да предложиш пари на американския или немския полицай докато тук на мнозина това им е първата мисъл...

 97. 97 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#4:"Augusto Pinochet"]Докато вие гледахте Биг брадър и Планета.

  Г.Господинов е писател превеждан на десетки езици , известен в цял свят. Лично съм виждал негови книги в Париж , в "Оранж".
  [/quote]
  Извинете, не гледам Биг брадър и Планета, въобще не гледам телевизия. Но и аз имам мнение кой писател е ценен, кой ... да кажем дипломатично - не дотам.

 98. 98 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#11] от "She de Ville":
  Ами и в България открих сметка с кредитна карта и стартово ми беше заредена с бонус точки за 20 лв., с които може да се закупи стока. Една година без такса обслужване, връщат ми процент от изхарчената сума.

 99. 99 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#20:"slonsco"]И се започва още в образованието.В училище подробно се учат всички войни,метежи,преврати,репресии и подобни ,и то в голямата си част с патос.
  [/quote]
  Напълно съм съгласен с теб. Изисква се една по-висша осъзнатост, която се възпитава от детските години.
  Като вредно въздействие бих посочил на първо място телевизията, филмите, чалгата, радиа и пр.
  Не че одобрявам едностранчивото поднасяне на насилие в учебниците по история, но все пак там са записани действителни събития.

 100. 100 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Изключителен текст! И аз преминах през подобен "букет" от мисли, чувства и настроения.
  Изчетох внимателно и текста и повечето коментари. Вероятно в интернет е имало немалко хора, които са адмирирали убиеца, но от една страна си казвам "това са примитиви, те не ме интересуват, аз чета само този форум, където преобладава друг вид хора". От друга страна това трябва да ни накара да се замислим дълбоко, защото примитивите настъпват и ще ни превземат. От трета страна, ако обществото ни не се пребори за институции, които легитимно да раздават справедливост (държавата), а също и за институции, които да действат едновременно справедливо и по правилата (банките, здравеопазването и пр.), примитивите ще имат известно оправдание за саморазправата си. И всъщност това именно е разпадът на обществото и държавата. Бъдещето ме плаши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK