Висшият съдебен съвет като лейтенант на задкулисието*

Висшият съдебен съвет като лейтенант на задкулисието*

© Надежда Чипева, Капитал



Мнозинството във ВСС твори не нарушения, а престъпления


Давам си сметка какво казвам, все някой трябваше да го каже публично, по-долу се старая най-добросъвестно да го докажа.


В четвъртък (26 септември) Висшият съдебен съвет (ВСС) сътвори прецедент в историята си, като уволни за максималния позволен от Закона за съдебната власт (ЗСВ) срок от 6 месеца своя член от прокурорската квота Камен Ситнилски.




Прецедентът е скандален по много причини. Но първата и ключова е, че за основание на отстраняването му е използвано дисциплинарното дело във ВСС (това е позволено от ЗСВ), което обаче беше образувано със средства, непозволени от закона. Това ме кара да смятам, че уволнението е акция или операция, която е изпълнена по внушение или поръчка, невъзможна за изпълнение без прегазване на закона, за което е предварително гарантирано, че ще остане без последствия. Мисля така, защото дисциплинарното дело срещу Ситнилски бе заведено на 24 юли т.г. въз основа на законно записани със СРС по две досъдебни производства срещу други лица телефонни разговори между него и окръжните прокурори на Хасково и Бургас, от които Етичната комисия на ВСС е направила извода, че представляват недопустимо договаряне на подкрепа за Ситнилски да бъде избран за член на съвета.


Ето какво гласи обаче член 145-а, ал. 1 от Наказателния кодекс: "... Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева."


За яснота за масовия читател уточнявам, че дисциплинарното производство във ВСС срещу Ситнилски не е наказателно производство, следователно информацията от СРС не може да бъде използвана за образуването му. А тъй като цитираният член 145-а не е от кой да е закон, а от Наказателния кодекс - обяснявам пак за масовия читател – то използването на информацията от СРС за цели извън посочените две, е не просто нарушение, а престъпление.


Защо смятам, че това престъпление ще остане без последствия?


Защото трябва да го установи прокуратурата, а това означава тя да се самопровери, тъй като именно прокурор е осигурил неправомерния (по силата на чл. 145-а, повтарям) достъп на председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и на известната с приближеността си до главния прокурор член на съвета Галя Георгиева до делата, в които фигурират въпросните СРС-та.


Не е нужно аз да прогнозирам какво следва – главният прокурор даде да се разбере, докато отговаряше неотдавна на въпросите на медиите: той не разбирал какъв е проблемът, след като ДАНС е дала достъп на Тодоров и Георгиева до класифицирана информация, тоест до въпросните СРС.


Проблемът е същият – ДАНС просто е игнорирала същия член 145-а. ДАНС може да си позволи всичко, без да дължи обяснение, а в конкретния случай кръгът се затваря - удобно и трагикомично:  прокуратурата ще се "обосновава" с ДАНС, вместо да й потърси сметка, за което единствено тя – прокуратурата, има власт, а в замяна ДАНС ще осигурява "основанията" на прокуратурата, за да бъде смачкан Ситнилски. Такъв е съвременният български вариант на координация и взаимодействие на институциите, задължени да осигуряват и надзирават законността. Тази е днешната представа за  държавност, институционална отговорност, конституционен ред...


Но нека не говоря само аз


"Истината е, че членовете на ВСС нямат достъп до класифицирана информация. Законът, който урежда този достъп, посочва органите, които имат това право по служба, т.нар. функционален достъп. Сред тях са магистратите (конкретните съдии, прокурори и следователи, които водят конкретни дела – бел. ред) - те имат право на служебен достъп по водените от тях дела. Членовете на ВСС обаче не са сред правоимащите, защото не работят по текущи производства."


Цитатът е от интервю на члена на ВСС от квотата на ГЕРБ и председател на Правната комисия на съвета Юлиана Колева в броя на в. "Банкеръ" от 21 септември. В контекста на този цитат е любопитно как, с какво вътрешно основание г-жа Колева е гласувала в четвъртък за отстраняването на Ситнилски или въздържала се (тъй като не е сред шестимата, гласували против). Питам се как се формират мнозинствата във ВСС - не само в този случай, а всеки път, когато лъсва двойният стандарт при кадруването, повишаването или санкционирането на магистрати, с какви вътрешни подбуди съдии и прокурори от висок ранг мислят едно, а гласуват друго, откъде идва тяхната готовност да пресекат границата, очертана от предполагаемия им професионален и морален интегритет ...


Питам се най-вече откъде идва лейтенантската саможертвеност, с която Галя Георгиева, Ясен Тодоров, Каролина Неделчева - водещите фигури при всеки скандален акт на съвета, се хвърлят на амбразурата, за да прокарат и "на място да удържат" и най-спорното решение на ВСС, без да се смущават от очебийната неадекватност на действията си, от будещата съжаление неубедителност и логическа безпомощност на аргументите, които изнасят … И намирам евентуалния възможен отговор, че изпълняват внушение, което не могат да не изпълнят. А не може да не се изпълни внушение, което идва от най-силния човек в държавата.


Аз не мога да докажа еднозначно и категорично, че внушението за разправата със Ситнилски идва от главния прокурор. Само виждам, че разправата я прокарват членове на ВСС, които са известни като приближени до главния прокурор.


Не мога да кажа и с какво точно е опасен или пречещ Ситнилски, та трябва да бъде елиминиран. Но каквито и да са причините и колкото и да са основателни, а не например вътрешни битки между лобита в съдебната власт, каквито дочуваме, или изречената от самия Ситнилски версия - "акцията срещу мен е резултат от една кампания за сплашване и овладяване на съдебната система в лицето на ВСС", не може да махнем с ръка и да отминем, че висшият орган на съдебната власт действа в разрез със закона. 


Отстраненият Камен Ситнилски (на преден план) на заседание на съвета през лятото

© Надежда Чипева, Капитал

Отстраненият Камен Ситнилски (на преден план) на заседание на съвета през лятото


И виждам още няколко неща, които доказват, че е разправа, а не дисциплинарно дело. Първо - несъстоятелност на мотивите, от която произтича останалите признаци, включително алогичната извънредност на временното отстраняване. Ако ВСС наистина беше заинтересуван да установи дали при избора на прокурорската квота на ВСС и конкретно на Ситнилски е нарушен Етичният кодекс, щеше да разследва цялостно избора на прокурорите чрез анонимна анкета - вече съм го писала, този отказ най-силно демаскира характера и целта на мероприятието. Защо ВСС не направи това? Ами защото е друга целта - да бъде изхвърлен Ситнилски, а не да се установи дали е нарушил кодекса. Толкова елементарни очевидности, че чак е неудобно да хабя място!


Смисълът на тези очевидности обаче е страшен


- онези (мнозинството на ВСС), които трябва да осигуряват и пазят независимостта на съдебната власт, за да имаме правосъдие, я предават отвътре. Без да се притесняват, без да им пука, както казва улицата. И няма значение дали поръчките и внушенията идват от политически или корпоративни кръгове, тоест отвън, или са резултат от битка за овладяване на най-важните лостове за влияние вътре в самата съдебна система. Най-вероятна е втората хипотеза, а най страшното в тази хипотеза е, ако зад кампанията стои главният прокурор. Ето защо случаят "Ситнилски" е с огромна обществена значимост и не трябва да бъде оставен да замре - именно защото е знак за неистовата битка за власт и влияние вътре в системата. Битка с огромен залог, след като виждаме, че се води без оглед на средствата, "на живот и смърт". Случаят е още по-важен и защото не знаем дали зад кулисите, без да се показват на ринга, не стоят истинските състезатели, свръхмощни фигури извън съдебната система, които очакват нейните услуги.


В четвъртък Галя Георгиева, която освен че е инициатор на дисциплинарката е и председател на дисциплинарния състав и докладчик в дисциплинарното дело (помислете каква безпристрастност ще се очаква от доклада й), посочила за мотив – според в. "Преса", внасяйки предложението за временното уволнение на Ситнилски, че присъствието му на заседанията уврежда имиджа на ВСС, тъй като срещу него има образувано дисциплинарно производство. Какво излиза! Георгиева, която е съдия, забележете, и Неделчева, също съдия, която на заседанието с обвинителска страст подканвала Ситнилски да се изкаже, а не "да мълчи и да вреди на ВСС", не се тревожат, че законовата оспоримост на завеждането на дисциплинарката вече е увредила авторитета на институцията., а... гонят Ситнилски, че им нарушава прекрасния имидж!


Всъщност излиза наяве нещо далеч по-страшно от впечатленията за институционалния или личния имидж: Значи - образуваме дисциплинарно дело срещу някого без оглед на законовата оспоримост на основанията, след което (или именно с тази цел) използваме делото за основание да го отстраним. Пък когато дойде ред да обсъждаме по същество дали е виновен – ще го мислим, дотогава я камилата, я камиларя.


Какво още виждам?


Виждам и нагласеността на протестната агитка,


която три месеца всеки четвъртък викаше под прозорците на ВСС "Мафията вън от съдебната власт" и "Ситнилски е мафия".


(Едно лично наблюдение: На 12 септември малко след 9 часа, преди започването на първото заседание на ВСС след ваканцията, в разгара на виковете "мафия" предводител на агитката, с очебийно груб вид и държане, спря човек, за когото помислих, че е член на ВСС, и започна да му крещи и да търси сметка за мафията в съдебната власт, давайки същевременно указания на групата зад него да скандира. Докато агитката му крещеше и привличаше камерите, по тротоара се зададе главният прокурор с охраната си. Викащият завика още по-силно, давайки указания на групата около него да скандира по-високо срещу неизвестния мъж и камерите естествено се скупчиха около тях. Главният прокурор мина безпрепятствено и влезе в сградата. По-късно установих, че човекът, срещу когото викаха, се казва Стефан Стойков и не е дори член на ВСС, а бил граждански представител към съвета, така се представи пред мен. Не правя извод от случката, само се питам: едни автентични протестиращи срещу мафията в съдебната власт биха ли пропуснали да зададат поне един въпрос точно на призвания и облечен в най-голямата власт да преследва мафията, срещу която те протестират? Едни истински протестиращи не познават ли по вид главния прокурор?)

Главният прокурор Сотир Цацаров отива на заседание на ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров отива на заседание на ВСС


Как пък никой не се заинтересува кои са тези младежи, пратил ли ги е някой и кой, плаща ли им някой, с какви пари и защо? 


Какво още виждам.


Пълната несъстоятелност на обясненията (увъртанията) на председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров след отстраняването


"Няма да коментирам, така смята дисциплинарният състав", повтаряше той пред журналистите. Но проблемът остава - след като дисциплинарният състав смята, че дисциплинарно дело може да се заведе в разрез със закона, той може утре да "сметне" и че две плюс две е равно на три и ние, гражданите, трябва да приемем безропотно това? 


Не защитавам Камен Ситнилски - през 90-те години съм имала журналистически сблъсъци с него в свои анализи на наказателни дела, по които обвиняеми са били служители на МВР, на които той  е бил адвокат. Но не мога да премълча, че това, което се случва във ВСС, се нарича произвол, без значение срещу кого и какъв магистрат се извършва. А той е особено опасен, защото се твори в институцията, която управлява съдебната власт, тоест, която е най-неясна за широката общественост и над която би могла най-безпрепятствено да стои, видно от написаното дотук, само тайната власт.


Няма ли да се замисли парламентът дали не са нужни спешни законодалтелни промени, които да осигурят безпристрастност в дисциплинарната практика на ВСС.


Но юристите законодатели Миков, Цачева, Стоилов  са прекалено заети да овладяват цирковете на собственото си народно представителство, пък и цялата политическа "класа" е единна в желанието си да бъде любима на главния прокурор, да се обичат взаимно с най-силния човек в държавата, тази е визията на днешната ни политическа класа за ефективна съдебна и прокурорска власт и нищо повече – какъв е тоя Ситнилски, какви законодателни промени, много важно, да се оправят там...


(О, те ще се стреснат и ще обърнат взор към управляващия орган на съдебната власт и ще се замислят за нейната независимост, но едва когато произволът ги застигне и тях самите! Българският вариант на представата за държавност).


Неслучайно не обсъждам основния въпрос - дали когато дойде ред на разглеждането по същество на вината на Ситнилски ще бъдат достатъчни доказателствата, за да бъде отстранен окончателно. 


Истеричната спешност, с която Ситнилски беше уволнен, измести и дори обезсмисли основния въпрос за вината му


И ударно постави под съмнение убедеността на инициаторите на разправата, че могат да докажат вината му в един легитимен и безпристрастен дисциплинарен процес. Отстраняването е било планирано очевидно да се извърши не само извънредно, но и толкова бързо, че членовете на ВСС не успели дори да прочетат няколкото листове, които им раздал дисциплинарният състав. Ако изпълнителите на кампанията Георгиева и Тодоров бяха сигурни, че могат да докажат вината му, за да го отстранят окончателно, щеше ли главният форлойфер на акцията Георгиева да внесе извънредната точка за отстраняването му в края на заседанието, прегазвайки правилника на ВСС, който  задължава  извънредните точки да се представят в началото на заседанията, преди да бъде гласуван дневният ред?


И какво наложи точно на 26 септември, а не на предишно или на следващо заседание да бъде внесено искането за уволнението, нали дисциплинарното производство е образувано още на 24 юли? "Така смята дисциплинарният състав" .


Впрочем след прецедента в четвъртък вече дълбоко се съмнявам, казано учтиво, че Тодоров, Георгиева, Неделчева въобще се интересуват от доказване по същество на вина и от доказателства. За какво са им доказателства - нали ще се гласува! Гласуването решава, не някакви там доказателства! Така "смята" мнозинството и толкоз, ще съобщи след вота Тодоров на журналистите. Така се управлява съдебната власт!

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС


Колко безпомощен и жалък е в аргументите си ВСС


се чете пряко и в официалното съобщение за отстраняването на Ситнилски. Извънредната точка била внесена в края на заседанието противно на правилника, тъй като, ако било направено "в началото на заседанието, би предизвикало дебати в пленарния състав, които биха забавили провеждането на избора (на софийски градски прокурор – бел. ред.) и биха довели до напрежение у чакащите за изслушване кандидати". Действията на дисциплинарния състав били "продиктувани и от желанието му да се разсеят тиражираните в медийното пространство съмнения за свързаност на избора с въпросното дисциплинарно производство".


Онемявам! Съобщението цели да разсее съмненията за връзка, а на практика я потвърждава – защо иначе ще се създава напрежение у кандидатите за градски прокурор? Това първо. Второ, публично известно е, че единият от кандидатите за софийски градски прокурор - Руси Алексиев, е сред номиниралите миналата година Камен Ситнилски за член на ВСС от прокурорската квота.  


Впрочем изборът на ръководител на най-възловата прокуратура не се състоя за пореден път, въпреки че за следящите изслушването журналисти се открои кандидат с изненадващо изправен гръб. Руси Алексиев, бивш зам. районен прокурор, намери кураж на въпрос на главния прокурор да не увърта, както правят обичайно кандидатите, а да изкаже ясно своето собствено професионално мнение, преди да знае какво мисли по въпроса върховният ръководител. За нашите условия – безпрецедентна смелост. А когато пък Алексиев каза, че вратата към медиите не трябвало да бъде прекалено широко отворена, докато не се проведат поне основните процесуално-следствени действия, за да не се пречи на процеса, пресзалата притихна ("тоя се самоуби"), виждайки как страшно лети камъкът право в градината на нововъведените сензационни прокурорски пресконференции "преди процесуално-следствените действия" (тефтерчето на Златанов е един от примерите).


Какво друго да мисля, освен че внушението е било да няма избор, след като пети месец възловата Софийска градска прокуратура, овластена да преследва лицата с имунитет, злоупотребата с власт и влияние и корупцията във високите етажи на властта, стои без ръководител...


И какво друго да мисля, освен че внушението за решението по извънредната точка е да бъде на всяка цена уволнен Ситнилски. Иначе как ще се събере мнозинство от 15 прокурори и съдии, тоест магистрати, които прекрасно знаят, че дисциплинарното производство срещу него е образувано в разрез със закона, ще гласуват въз основа на същото производство той да бъде уволнен, преди да са обсъдили по същество вината му?


Този е моят основополагащ аргумент за този остър текст - че


те знаят всичко това, което написах. Но гласуват иначе!


Ще продължа да питам защо. Засега моят отговор е: част от тях са просто лейтенанти на задкулисието и така се превръщат в пряко доказателство за несъстоятелността и дори вредността на този ВСС. Другата част просто се страхуват.


А страхът е също толкова разрушителен за правосъдието, колкото и безстрашното изпълнение на височайшите поръчки на тайната власт.


*Лейтенант е най-ниското офицерско звание, думата е с френски произход от lieu ('място') и tenant ('държащ') и се използва разговорно като метафора за безпрекословни изпълнители на заповеди, поръчки, внушения на известни и неизвестни горестоящи или задкулисни фигури и кръгове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  По-скоро е непробиваем щит на организираната престъпна клика БКП&синове(дъщери)/ДС?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Така ще е докато съдиите не излязат на преки избори. Нека да са на избираеми от хората работни места, да видим дали ще се получават подобни практики.

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Само да ти напомня, че тая сбирщина в параламента е избрана пак от същия тоя "народ" дето искаш да си избира и съдиите

 4. 4 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Защо винаги трябва да има задкулисие, конспирации, митове и легенди за ДС, алчни евреи които управляват света и лъжливи американци които не са ходили на Луната?

  And Freedom for all
 5. 5 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В тази страна най-големите мизерници станаха политици и съдии, интересуващи се само от личното си облагодетелстване. Какво ще ни очаква?

 6. 6 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Неутрално

  (О, те ще се стреснат и ще обърнат взор към управляващия орган на съдебната власт и ще се замислят за нейната независимост, но едва когато произволът ги застигне и тях самите! Българският вариант на представата за държавност .)

  Доказано с времето, че така се случва наистина.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  Едно дълго НИЩО скрито зад друго НИЩО като ЗАДКУЛИСИЕТО....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Казусът "Ситнилски" е само щрих от 11-майския Преврат...
  Андрешко още не сеща мащабите на този, "анекс към прехода"...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Чета и си мисля дали авторът Петя Владимирова е сред живите в момента...
  Или цацаратурата се подготвя да отвърне подобаващо на удара.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Нали Боко беше виновен бе. Пък БСП/ДПС "бранят държавността", "възстановяват демокрацията", "премахнаха страха" и пр. дивотии. При Боко беше диктатура и хунта, затова сега цъфтим и вържем и демократим като за световно. После Цветанов като хвърлеше камък в блатото на съдебната система беше черен бетер Иван Костов

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да наречеш един съдия или един цацарор престъпник не е нещо съществено.
  Но да наречеш целия ВСС и Главния цацарор престъпници, като им цитираш текста от НК, по който са извършили съставомерното деяние - това е ПОДВИГ.
  И сега, когато официално е обявено, че царят е гол, т.е. че правораздавателната система не е нищо по-различно от организирана престъпна група, не следва ли да се наложи санкция?
  Само питам...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 13. 13 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статия"]изпълняват внушение, което не могат да не изпълнят. А не може да не се изпълни внушение, което идва от най-силния човек в държавата.[/quote]

  Без коментар.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#12:"Депутат 241"]И сега, когато официално е обявено, че царят е гол, т.е. че правораздавателната система не е нищо по-различно от организирана престъпна група, не следва ли да се наложи санкция?
  Само питам..[/quote]

  Санкция от кого?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#14:"Питанка"]Санкция от кого? [/quote]


  От Соросоидите примерно.

  And Freedom for all
 17. 17 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Цацаров ще се окаже голямо мекотело, по-голямо дори от предшественика си Боре Лимонадата. Ситнилски си е за отстраняване, но в случая ВСС си изпълнява частна поръчка на Пеевски. А какво стана с командированата във Варна заместничка на Цацата - онази, човекът на Цветанов?

 18. 18 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 498 Неутрално

  За каква независимост на съдебната власт говорим, като тя се избира от парламента? ВСС и Главния прокурор трябва да се избират пряко от народа чрез избори!!!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#14] от "Питанка":Санкция от кого? "

  -Санкцията-невъзможна.

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  За пореден път задавам въпроса защо никое правителство не смее да се ангажира , освен с обещания, с реформи в съдебната система?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Може ли да включите и конспирацията за неправителствените организации(НПО) с еврейско финансиране от Сорос и сие?

  And Freedom for all
 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Писал съм вече десетки пъти и ще го напиша пак. Протестите трябва даса пред съд и прокуратура, там е чистото зло.

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Кукловодът не разрешава.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 25. 25 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#21:"ПАВЛА - సటోరి"]За пореден път задавам въпроса защо никое правителство не смее да се ангажира , освен с обещания, с реформи в съдебната система? [/quote]


  Наистина ли няма реформи? Това е новината на деня!

  В интернет може да се прочетата много интересни неща, дано някой не умре от смях някой ден.

  And Freedom for all
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е най-накрая!!!Вече,другари,никой НЯМА право да се прави,че не е разбрал,че не е осъзнал,че...За едни 5 месеца ЛЪСНА цялата перверзия на "прехода",ЛЪСНА МАФИЯТА...ДОКАЗАНО по най-категоричния начин,ДОКАЗАНО!А за платените от същата тази МАФИЯ плювалници,не остава нищио друго,освен да се правят на клоуни И да се опитват да "рушат" И "убиват" форумните дискусии...я ами те точно това И правят.Други "аргументи" просто не им останаха,мафията се "погрижи" за това,като окончателно ни се показа в целия си "блясък"

 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Членът на ВСС Камен Ситнилски е нарушил Етичния кодекс на магистратите, Петя Владимирова. Висшият съдебен съвет като върховен административен и ръководен орган на съдебната власт в Република България утвърждава КОДЕКСА ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ и носи основната отговорност за прилагане на прогласените с него правила за поведение в служебната и извънслужебната дейност на магистратите. В случая с Камен Ситнилски - ТАМАДАТА, познат в СРС-тата и като „Capo di tuti Capi” на Висшия съдебен съвет, единственото възможно наказание е дисциплинарно уволнение.
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И: На основание чл. 232 от ЗСВ ОТСТРАНЯВА временно от длъжност Камен Ситнилски – член на ВСС, за срок от 6 месеца, считано от датата на вземане на решението.
  2. ОТНОСНО: Избор на нови членове на дисциплинарните състави, по д.д. № 18/2013 г и д.д. №21/2013 г. на мястото на Камен Ситнилски
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И : 2.1. ИЗБИРА чрез жребий Калин Калпакчиев за нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2013 г., на мястото на Камен Ситнилски.
  2.2. ИЗБИРА чрез жребий Галя Георгиева за нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 21/2013 г. на мястото на Камен Ситнилски.
  Чл. 232. от Закона за съдебната власт - При образувано дисциплинарно производство за налагане на наказание дисциплинарно освобождаване от длъжност на изборен член на Висшия съдебен съвет, съдия, прокурор, следовател, административен ръководител или заместник на административен ръководител по предложение на дисциплинарния състав Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност за срок до 6 месеца.
  Организацията и дейността на Висшия съдебен съвет се уреждат със закон. С чл. 133 от Конституцията уреждането им е предоставено на законодателя - в Закона за съдебната власт.
  А ето какво гласи член 1, ал.1 от Наказателиня кодекс: Наказателният кодекс има за задача да защитава от престъпни посегателства ...цялостния установен в страната правов ред.

 29. 29 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Госпожо Владимирова, посочените младежи са младежите на Бареков/ цацаров/ цветан василев/ пеевски. Те ритаха футбол пред дома на борисов в Банкя, сега се събират пред президентството а вечер " протестират". това са момчетата с метлите, които се опитаха да яхнат протеста и които се отделяха пред централата на герб. цацаров е твърдо в коалицията, но си поставя и своите хора. две са най- простите и груби агитки. Едната е тая на бареков, втората е на слави бинев. Всички са в услуга на червените и на новото правителство.

 30. 30 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ВСС е като умален модел на държавата, какво да се учудваме! Същите тарикатлъци, същия тип обвързаност и лоялност и т.н. Явно си имат и комисия, която "удря" неудобните и "забавя" послушните. Той и шефът й на тази комисия (на последната снимка) прилича на "момче за мокри поръчки", като онзи бивш шеф на комисията за конфликт на интереси...

 31. 31 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  [quote#3:"niakoi_si"]Само да ти напомня, че тая сбирщина в параламента е избрана пак от същия тоя "народ" дето искаш да си избира и съдиите [/quote]


  Тая сбирщина е в парламента,защото партийните им лидери така са решили.И ако от моя избирателен район,аз бих искал да видя Томислав Дончев в парламента,то това не се отнася за Иван Иванов,сегашния кмет на Севлиево.Не става за кмет,вероятно и за депутат.Но Борисов го в поставил на избираемо място и аз,според изборния кодекс,нямам възможност да избирам,кой от листата да влезе в парламента.Това вместо мен го избира друг.Това е партийно,а не народно събрание...

 32. 32 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За този случай ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат сезирани съответните институции на ЕС.Главния цацаратор ще бъде поставен в позицията да отговаря на въпроси,на които И да иска,не може да си позволи да не отговори.Това не е аферата "Костинброд",тук имаме категорични данни за извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...

 33. 33 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Когато по някаква измислена от нищото процедура - без да следиш морала, произхода или ума на кандидатите, назначиш хора да решават за имота ти, поведението ти или живота ти в една бедна страна в която няма начин обикновен човек да забогатее чрез труда си или ума си, чрез предприемчивостта си или силата да носи определени рискове и когато контролът на тези хора е в ръцете на назначаващите - създаваш ПРЕСТЪПНА СТРУКТУРА, дали ще се нарича парламент, дали ще се нарича полиця, държавна администрация или съд и прокуратура, работещите в тези обществени предприятия не работат в полза на издържащите ги, а в своя полза по престъпни подбуди и с престъпна крайна цел - да получат повече от нормалното за положения труд.
  За това решенията са две - или да ги унищожиш физически или да направиш всички еднакво бедни, колкото беден е най-бедният елемент от корпосът наричан "суверен". Ето защо, от демокрацията не очаквайте да признае, че суверен е само този, който работи, плаща и спазва правила, защото тогава суверенът ще поиска сметка от тези, които не правят като него."

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  ВСС е пълно олицетворение на съдебната ни система.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 36. 36 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#25:"zapadnqka"]Наистина ли няма реформи?[/quote]


  А има ли? Би ли ни напомнил...

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 37. 37 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Отново много силна статия на Петя Владимирова. поглед в дълбочина на проблемите във съдебната система.

 38. 38 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [quote#3:"niakoi_si"]Само да ти напомня, че тая сбирщина в параламента е избрана пак от същия тоя "народ" дето искаш да си избира и съдиите [/quote]

  Да, но при сегашната система ВСС и главен прокурор са 100% хора на политиците. Но ако политиците нямат достъп до избора на съдебната власт, вероятноста да не са вече тяхни хора и зависими от тях е доста по-голяма. А варианти за избиране на съдебна система без политиците да имат квоти са много, и след дискусии, търсене мнения на юристи с добра репутация могат да се оформят подходящи правила. Например в избора да участват само дипломирани юристи, но всички - от цялата страна, а не само определен кръг от вишестоящите в момента...Все има умни и читави хора да измислят подходящ вариант. Но за такава промяна трябва да бъдат притиснати политиците, защото това е последното което биха направили, тъй като не е в тяхен интерес. Но ако това не се постигне, България никога няма да се оправи, който и да е на власт, каквито и икономически програми да се прилагат.

 39. 39 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 594 Разстроено

  "Тази е днешната представа за държавност, институционална отговорност, конституционен ред..."
  Няма нужда от повече коментар.....

  Боли ме от овчедушието на хората...
 40. 40 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#28] от "Гневник":
  Нищо не разбрах от твоите 2 страници глупости??!!
  Какво искаш да кажеш??
  Изобщо прочете ли статията???

 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 620 Весело

  ... батака стана абсолютен и замириса ..... /не на Шанел и Диор/, а на червеното задкулисие....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Глявният прокурор освен изпълняващ поръчките на БСП-ДПС, явно е и съработник на мафията. Продължава традицията за натиск и използване на ВСС. Силна статия, много различаваща се от похвалните слова, леещите се от почти всички медии. Уви, все повече ставаме герои на 1984 на Оруел. Имаме си Министерство на истината, черното се нарича бяло. Властимащите загубиха всякаква мяра и чувство за реалност. От "телевизора" на фона на това Олигарски ни обеснява как е изчезнал страха !!!!

 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  От Петя Владимирова научавам, че думата лейтенант се използва разговорно като метафора за безпрекословни изпълнители на заповеди, поръчки, внушения на известни и неизвестни горестоящи или задкулисни фигури и кръгове.
  Петя Владимирова я си го провери пак, защото грешиш.
  "*Лейтенант е най-ниското офицерско звание, думата е с френски произход от lieu ('място') и tenant ('държащ') и се използва разговорно като метафора за безпрекословни изпълнители на заповеди, поръчки, внушения на известни и неизвестни горестоящи или задкулисни фигури и кръгове".
  В Армията на Спасението има; войници, доброволни членове с пълни права и офицери или организационни ръководители, които заедно с външните служители са единствените, получаващи заплата. Вътрешната йерархия е съставена от войници, подофицери (сержанти и старши сержанти) и офицери (старши лейтенант, капитан, майор, подполковник, полковник и генерал). Националните генерали се наричат „комисари” и съставляват световния съвет, който избира истинския генерал – Главен командир на Армията на Спасението в света. В световен мащаб Армията на Спасението работи в 121 страни, в които продължават да се прилагат същите военни метафори, използвани още по времето на Основателя.
  Лейтенант е от френската дума lieutenant и означава «заместник» lieu - място, и tenant - заемащ.
  Във Франция през XV век лейтенанти започнали да назовават лицата от началническия състав, заемащи длъжностите заместник-началници. (caporegime – (бос изпълнител, итал.) – чин аналогичен на лейтенант в редиците и организацията на мафията. Лейтенантите са заместници на големите босове на мафията, но те изпълняват и функция на преграда между тях и конкретните изпълнители на техните заповеди. Съображенията за сигурност при тази структура са очевадни.)

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Е го и типичния дървен философ Гневник, задълбава в несъществени подробности, какво било лейтенант, кога се използва, само и само да не се говори по същество по темата.

  Няма шики-мики.
 46. 46 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Разстроено


  Петя,

  Приемам всичко написано като мои собствени мисли (обаче, ако пишеш така за една голяма германска медия може и да те уволнят за "нарушаване" на "журналистическите стандарти".

  Понеже в България се отвори една огромна яма с НАГЛОСТ и от нея вече черпят "сили" всички власти, включително и т.н. "четвърта" и само нормалните хора сме заставени да "спазваме морала и закона".

  У нас вече МАФИЯТА не само си има държава, ами дори и спря да се преструва, че не е така.

  Като се почне от "парламамента", "правителството", ВСС, 70 % от "медиите" ( колкото има мама му на Пеевски) та чак до "кметчетата" по Черноморието всики ГАЗЯТ наред и закони и Конституция.

  И няма да има оправяне без радикални мерки.

  България я водят към поредната НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#46] от "Demokrat":

  Накъдето и да се обърнеш - конспиратори. Провери под леглото и в хладилника дали няма някой рептил от задкулисието.

  And Freedom for all
 49. 49 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#48] от "zapadnqka":

  Форумът на "Дневник" доказва тия елементарни истини:

  1. Да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Д(п)С/Атака/ГЕРБ могат само хора умствено увредени и/или платени.
  Първото е диагноза, второто - политическа проституция.

  2. Никога няма да видите комунистически драскач да нарече някой, който примерно защитава Сергеят, комунист. Защитниците на "правителството" на комунистите не са ....комунисти, те винаги са "графове", "западняци" и т.н., докато критиците на мерионетките са... "комунисти" или в най-добрият случай "соросоиди" .

  Тъпо, но налудните и / или платени драскачите толкова си могат!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#45] от "Daniel Defoe - Аз съм прост. А ти?":
  [quote#45:"Daniel Defoe - Аз ходя на прост. А ти?"]Е го и типичния дървен философ Гневник, задълбава в несъществени подробности, какво било лейтенант, кога се използва, само и само да не се говори по същество по темата.[/quote]
  Коментар [#28] изчерпва темата, "Daniel Defoe - Аз съм прост. А ти?".

  [quote#28:"Гневник"]В случая с Камен Ситнилски - ТАМАДАТА, познат в СРС-тата и като „Capo di tuti Capi” на Висшия съдебен съвет, единственото възможно наказание е дисциплинарно уволнение. [/quote]

 51. 51 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#49] от "Demokrat":


  Добре демократе. Така гръмко кръщават себе си обикновено хора които нямат нищо общо с демокрацията а със Съветския Съюз и атакуват инакомислещите с активни милиционерски мероприятия. Нищо старо не сте забравили.

  And Freedom for all
 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Петя Владимирова: "Засега моят отговор е: част от тях са просто лейтенанти на задкулисието и така се превръщат в пряко доказателство за несъстоятелността и дори вредността на този ВСС."
  Петя Владимирова, първо внимателно прочети Решение № 13 от 15 декември 2010 г. на Конституционния съд, постановено по к.д. 12/2010 г. (Обн., ДВ, бр. 102 от 30.12.2010 г.) за “Тълкуване на правната категория “мандат” според основния ни закон” и “може ли мандатът да бъде прекратен предсрочно извън основанията, изрично посочени в Конституцията и закона” и после пиши.
  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=1487

 53. 53 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Спасението е веднага избори без рибари и гъбари!!! дали е осъществимо??? Не вярвам!!!

 54. 54 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#50] от "Гневник":

  Това че ЕДИН от ЛОШИТЕ е станал неудобен за МАФИЯТА И тя го отсранява по най-безочливия начи,погазвайки всякакви закони И извършвайки ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...себе си ли опитвате да убедите в "правотата" на собствените си безумия?!?Проблема другари не е в един конкретен човек,проблема е в МАФИЯТА-кораба потъва,потъват И те с него и вместо да се опитат да спасят (поне)нещто,те подменят екипажа И разпръскват розови пари...

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4205 Гневно

  Ако имаше повече хора като Владимирова може би България щеше да е едно по добро място.
  Родната мафия прави всички останали такива да изглеждат като невинни кръжоци по бродиране. Такава черна дупка като съдебната система няма във Вселената. От гл. прокурор , КС,ВСС така до районите съдилища,всичко това трябва да бъде изринато и на тези лица да се забрани дори да поглеждат към съда!
  Всичко е напразно ако това не стане!

  klimentm
 56. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#49] от "Demokrat":Какво е demokrat? Какво е δημοκράτης ? Има ли разлика според теб?

 57. 57 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#54:"blue79"]тя го отсранява по най-безочливия начи,погазвайки всякакви закони И извършвайки ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...[/quote]

  До коментар [#54] от "blue79":


  Камен Ситнилски - ТАМАДАТА е отстранен от длъжност за срок до 6 месеца абсолютно законно!
  Чл. 232. от Закона за съдебната власт - При образувано дисциплинарно производство за налагане на наказание дисциплинарно освобождаване от длъжност на изборен член на Висшия съдебен съвет, съдия, прокурор, следовател, административен ръководител или заместник на административен ръководител по предложение на дисциплинарния състав Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност за срок до 6 месеца. Решението за отстраняване на Ситнилски е взето с 15 гласа "за", 6 гласа "против", а двама от членовете на съвета са се въздържали. Решението на ВСС може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Пресцентъра на ВСС разпространи съобщение по повод отстраняването на Камен Ситнилски от съвета. В съобщението се дава обяснение защо точката е била извънредно включена в дневния ред на днешното заседание: "Дисциплинарният състав предложи включването на тази точка в дневния ред на днешното заседание на ВСС по реда на чл 37, ал.2 от Правилника за организация на дейността на ВСС и неговата администрация, съобразявайки се с обстоятелството, че първа точка в редовния дневен ред бе изборът на административен ръководител - градски прокурор на Софийска градска прокуратура. Включването на предложението като допълнителна точка в дневния ред в началото на заседанието би предизвикало дебати в пленарния състав, които от своя страна биха забавили провеждането на избора и довели до създаване на напрежение у чакащите за изслушване кандидати. Действията на дисциплинарния състав бяха продиктувани и от желанието му да се разсеят тиражираните в медийното пространство съмнения за свързаност на избора с въпросното дисциплинарно производство." От съобщението стана ясно още, че мнозинството във ВСС е гласувало "за" отстраняването на Ситнилски, защото "правомощия не могат да бъдат изпълнявани с участието на изборен член, срещу когото има образувано дисциплинарно производство, с оглед гарантиране правата и интересите на магистратите, спрямо които ВСС има функции на кадрови и дисциплинарно наказващ орган".
  Ако са верни и половината от нещата изписани в медиите, дисциплинарното производство е нарочно опорочено, така че е въпрос на време ТАМАДАТА, познат в СРС-тата и като „Capo di tuti Capi” на Висшия съдебен съвет, да се върне след избора за градски прокурор на София. За всичко друго ще бъде виновен съда, който ще отмени порочният административен акт.

 58. 58 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#57] от "Гневник":

  Боже,боже...В статията на Петя Владимирова аргумрнтирано се посочва,че са нарушени ред правилници И закони,включително И наличието на категорични Данни за извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ....платения от МАФИЯТА плювалник ми цитира празнословията на ПРЕКИТЕ ИЗВЪРШИТЕЛИ на въпросното ПРЕСТЪПЛЕНИЕ...

 59. 59 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Мнозинството във ВСС твори не нарушения, а престъпления"
  Неслучайно се казва, че рибата се вмирисва от главата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 60. 60 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И за да синтезирам за претръпналите към всякакви безобразия сЪграждани,какво е наистина различното в този случай:тъ като любимия похват на Мафията,а напоследък конкретно И на др. заслужил езиковед местан е позоваването на "законноста" на действията им т.е. спазване на процедурата,то тук дори самата процедура не е спазена-вСС е нарушил грубо собствения си правилник...И още по скандалното-ОСНОВАНИЕТО за "взимане" на решение,съставлява ПРЕСТЪПНО ДЕЯНИЕ по смисъла на НК...За да са спокойни другарите от мафията ги информирам,че вече проучвам начините И средствата И след няколко консултации в предстоящите дни,официално ще сигнализирам оторизираните органи на ЕС...така че могат да побързат с "избора" на градски цацаратор...

 61. 61 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Браво, Петя! Старата класа в пълен блясък! Шапо!

 62. 62 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "zapadnqka":

  западняче, знаеш ли за Китаиците Тажикистан е тоже Запад. Бил сам там и знам, на такав ми приличаш. Освен това знамето не е американско а някаква пародия, като тебе. Целия си пародиен. Ясно е че служиш на Мафията, иначе що ще ти триябва да убиваш толкова важния разговор за садбата на моята Родина. Вечер като се прибереш в дома си, децата ти питат ли те, тате какво работи днес? Сигурно те е срам да им кажеш. Но пусти пари, нали все трябват....

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#63] от "Гневник":

  гневник, обаркал си форумите. тука става вапрос за садбата на Родината ми, а не за това кои и колко ти плаща. лесно е, иди вав друг форум, ние ще се обадим на Сокола, че си заработил добре, с твоите незапомнящи се коментари, целящи да убият дискусията

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  За Прокуратурата трябва г-н Ляпчев да ги реформира со кротце, со благо и со малце кютек.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 67. 67 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#62] от "valentin345":



  Ех разкри ме и аз съм част от задкулисието. Всяка вечер идват едни чичковци да прегледат какво съм написал и го носят на Сорос а той оттам не знам накъде ги препраща. Сигурно към Андромеда.

  Та кой е шефа на задкулисието конспираторе? Доган или Станишев?

  And Freedom for all
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гневник":

  По-спокойно, Приятелю,
  Корабът на нашето Право плава в опасни води и трябва да сме особено взискателни към действията на неговия екипаж, да движи успешно между скалите от Етика и Политика...
  В твоите постинги няма и помен от съображение за такъв Курс...

 71. 71 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#65] от "Гневник":

  не сам неграмотен, а нямам кирилица и транслитерирам. а колкото до образованието ми, работя в чужбина и хората доста добре ми го оценяват. за тебе става вапрос, обаче, че мнението ти е винаги в противоречие, стова какво е добро за моята Родина. затова ти предлагам да идеш в друг форум и да ни оставиш спокоино да обсаждаме

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#12:"Депутат 241"]Но да наречеш целия ВСС и Главния цацарор престъпници, като им цитираш текста от НК, по който са извършили съставомерното деяние - това е ПОДВИГ.
  И сега, когато официално е обявено, че царят е гол, т.е. че правораздавателната система не е нищо по-различно от организирана престъпна група, не следва ли да се наложи санкция?
  Само питам... [/quote]
  Санкцията тъй желана от теб, няма да е насочена към..."цацарора",а в коренно различна посока.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#67] от "zapadnqka":

  Сорос никак не ми е симпатичен, но не защото е евреин, а защото е радетел на некачествена политика. а ти като пишеш така за евреите, дали си виждал жив евреин, дали си говорил с такав. или еи така, лаф да става. А водачите на задкулисието са тези, дето ти плащат. ти ги знаеш кои са.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#76:"valentin345"]имам арабски знаци [/quote]

  До коментар [#76] от "valentin345":Същността на арабските знаци предопределя използването само на лявата половина от мозъка при учене.

  [quote#76:"valentin345"]ползувам руски и френски[/quote]
  Ти да не си министър Иван Данов, който се оплете в обясненията си с френските пари за безработни, за получените 14 700 евро помощи за безработни от френската служба по труда. Случаят стана известен след разкрития ...
  Иван Данов e професор по "Архитектура на сградите, конструкции, съоръжения и детайли (жилищни сгради) към катедра "Жилищни сгради" в УАСГ. Владее френски и руски.
  [quote#76:"valentin345"]личи че нищо не разбираш от темата. явно си [/quote]
  Умният "Гневник" не вярва на всичко което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко което има. - Индийска поговорка.

 78. 78 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":


  Няма да посмеят този път...главния цацаратор е много чувствителен на тая тема.Да припомня само,че именно той отърва бате ви боко от стягане на "тоалетната" примка,която така добре му бяха скроили...да да И то не за нещо друго,ами заради голямата уста на Кокинов Ама каквото И да разправят,бате ви боко си е роден с късмет...



 79. 79 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#12:"Депутат 241"]Само питам...[/quote]
  Започва да ми омръзва да обяснявам, че...
  До коментар [#12] от "Депутат 241":
  Проблемите в съдебната система са огледало на проблемите с властта, с наглостта на чиновниците, с невежеството на много субекти, които са се вмъкнали в политиката, в съдебната система и работят само в свои интерес и на всяка цена.
  ОБЩЕСТВОТО Е КАТО ОГЛЕДАЛО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е КАТО ОГЛЕДАЛО НА ОБЩЕСТВОТО. КАКВОТО ПОВИКАЛО, ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО.
  За наблюдателите не остана съмнение, че управляващи и опозиция привеждат в изпълнение една предварително съгласувана сделка, като са си поделили и съдебната власт.

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  И като излязат все тая!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":
  КРАТЪК СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ № 37
  ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  ПРОВЕДЕНО НА 26 СЕПТЕМВРИ 2013 г.
  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИ: Зинаида Златанова – Министър на правосъдието и Соня Найденова – Представляващ ВСС
  /Откриване на заседанието – 10.00 ч. /
  По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И:
  ПО ДНЕВНИЯ РЕД
  ИЗБОР НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
  1. ОТНОСНО: Избор на административен ръководител – градски прокурор на Софийска градска прокуратура
  Кандидати:
  - Ваня Илиева Илиева – прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг “прокурор във ВКП и ВАП” /Атестирана с решение на ВСС по Протокол № 9/7.3.2013 г., т. 3.2. – комплексна оценка от атестацията „много добра”/;
  - Руси Викторов Алексиев – прокурор в Софийска районна прокуратура, с ранг “прокурор в АП” /Атестиран с решение на ВСС по Протокол № о0/23.05.2013 г., т. 26.2. – комплексна оценка от атестацията „много добра”/
  - Бойко Йорданов Атанасов – следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура, с ранг “следовател в НСлС” /Атестиран с решение на ВСС по Протокол № 26/4.7.2013 г., т. 6.1. – комплексна оценка от атестацията “много добра/
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И: След проведеното електронно гласуване и при обявения резултат: с 5 гласа “за”, 7 гласа “против” и 13 гласа “въздържали се” за Ваня Илиева Илиева, 4 гласа “за”, 10 гласа “против” и 11 гласа “въздържали се” за Руси Викторов Алексиев и 3 гласа “за”, 14 гласа “против” и 8 гласа “въздържали се” за Бойко Йорданов Атанасов, И СЛЕД ПРОВЕДЕН БАЛОТАЖ между Ваня Илиева Илиева и Руси Викторов Алексиев и получен резултат: 4 гласа “за”, 7 гласа “против” и 14 гласа “въздържали се” за Ваня Илиева Илиева и 4 гласа “за”, 11 гласа “против” и 10 гласа “въздържали се” за Руси Викторов Алексиев, НЕ ИЗБИРА “Административен ръководител – градски прокурор” на Софийска градска прокуратура.
  /Мотивите се съдържат в пълния стенографски протокол и в приложените към него материали/
  ИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И : 25.1. Приема за сведение Заповед № з.1311/16.08.2013 г. на Бойко Найденов – директор на НСлС, с която на основание чл. 327 от ЗСВ е обърнато внимание на Петко Стефанов Петков – заместник – директор на НСлС.
  25.2. Прилага Заповед № з.1311/16.08.2013 г. на Бойко Найденов – директор на НСлС към кадровото досие на магистрата.
  25.3. В случай на оспорване на заповедта за обръщане на внимание, административният ръководител следва да уведоми Висшия съдебен съвет за влязлото в сила съдебно решение, като изпрати препис от същото за прилагане към кадровото досие на магистрата.
  16. ОТНОСНО: Решение на Комисия по дисциплинарните производства на ВСС относно разпоредбата на чл. 313, ал. 3 от ЗСВ ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ Р Е Ш И :
  16.1. При образуване на дисциплинарно производство да бъдат обявявани имената на вносителя на предложението за налагане на дисциплинарно наказание, привлеченото към дисциплинарна отговорност лице и членовете на дисциплинарния състав.
  16.2. Решенията на ВСС, с които се приемат за сведение заповедите по чл. 327 от ЗСВ, както и решенията, с които се приемат за сведение влезлите в сила съдебни актове по оспорването им, се обявяват.
  Допълнителни точки по реда на чл. 37, ал. 2 от ПОДВССНА
  1. ОТНОСНО: Предложение от дисциплинарния състав по дисциплинарно дело №23/2013г. по описа на ВСС
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И:
  На основание чл. 232 от ЗСВ ОТСТРАНЯВА временно от длъжност Камен Ситнилски – член на ВСС, за срок от 6 месеца, считано от датата на вземане на решението.
  2. ОТНОСНО: Избор на нови членове на дисциплинарните състави, по д.д. № 18/2013 г и д.д. №21/2013 г. на мястото на Камен Ситнилски
  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И :
  2.1. ИЗБИРА чрез жребий Калин Калпакчиев за нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 18/2013 г., на мястото на Камен Ситнилски.
  2.2. ИЗБИРА чрез жребий Галя Георгиева за нов член на дисциплинарния състав по дисциплинарно дело № 21/2013 г. на мястото на Камен Ситнилски.
  /Закриване на заседанието – 16,30 ч/
  Публикуван на:
  27.09.2013 г.
  Чл. 313. (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Преди налагане на дисциплинарното наказание наказващият орган - в случаите по чл. 311, т. 1 и 3, и дисциплинарният състав - в случаите по чл. 311, т. 2, изслушва привлеченото към дисциплинарна отговорност лице или приема писменото му обяснение и събира доказателствата от значение за случая.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Когато привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не е било изслушано или не е било прието писменото му обяснение, съдът отменя наложеното дисциплинарно наказание, без да разглежда делото по същество, освен ако лицето не е дало обяснения или не е било изслушано по негова вина.
  Послеслов: Съгласно Закона за съдебната власт - "До влизането в сила на заповедта или на решението за налагането на дисциплинарно наказание не могат да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с дисциплинарното производство" (чл. 313, ал. 3 ЗСВ). От една страна основната цел на този текст е да не се накърнява авторитетът на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице. От друга страна, когато има сериозен обществен интерес, ВСС би трябвало да има механизъм, по който да се аргументира. Затова следва да има възможността за обявяване на мотиви - в противен случай няма как да има прозрачност на взетото решение. Може би в един друг Висш съдебен съвет - от юристи с високи професионални и нравствени качества, с друга репутация, с друг състав, с друга процедура и с достатъчно гаранции за честен начин за избор на членове на ВСС, решенията за налагането на дисциплинарно наказание нямаше така да бъде обсъждано.

 82. 82 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":
  Ти и такива като теб, примерно - "valentin345", на преки избори ще избирате съдиите или Висшия съдебен съвет? Не, благодаря!Никога! Аз само ще кажа – благодаря, вие си гледайте работата...

 83. 83 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Истински журналистически подвиг на Петя Владимирова: да обориш публично целия ВСС, доказвайки, че директно и грубо нарушават НК и Конституцията,че са правно неграмотни,в най-добрия случай. Всъщност,че корупцията по висшите етажи на правораздавателната система е вече нагло гола и безпардонна. Браво!
  Наистина,крайно време е за пълен и повсеместен правен мораториум от страна на всички членки на ЕС!

 84. 84 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#49:"Demokrat"]
  1. Да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Д(п)С/Атака/ГЕРБ могат само хора умствено увредени и/или платени.
  Първото е диагноза, второто - политическа проституция. [/quote]
  Ти не си в ред! Как смееш да обиждаш една голяма част подръжници на ГЕРБ!!!! Алуууу...извини се бе!!!! И за диагнозата и за политическата проституция!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 85. 85 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#83:"thepirineagle"]Истински журналистически подвиг на Петя Владимирова: да обориш публично целия ВСС, доказвайки, че директно и грубо нарушават НК и Конституцията[/quote]
  деянието не съставлява престъпление по Наказателния кодекс
  До коментар [#83] от "thepirineagle":Как и къде по-точно ни кажи, "thepirineagle", Петя Владимирова обори целия съвет, доказвайки, че директно и грубо нарушават Наказателния кодекс и Конституцията?
  Lex specialis derogat generali (от латински: специалния закон отменя (замества) общия) е принцип на правото, датиращ от римско време ...

 86. 86 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#85] от "Гневник":


  Ето какво гласи обаче член 145-а, ал. 1 от Наказателния кодекс: "... Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева."

  145-а, ал. 1 от Наказателния кодекс

  Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение :

  1.опазване на националната сигурност

  2. за целите на наказателното производство.

  Дисциплинарното производство във ВСС НЕ Е нито едно от горепосочените..

  дисциплинарното дело срещу Ситнилски бе заведено на 24 юли т.г. въз основа на законно записани със СРС....въз основа на въпросното дисциплинарно производство се стига до гласуване,само по себе си е грубо административно нарушение на процедурата ...

 87. 87 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 381 Неутрално

  две доста нелюбими от мене революции - Френската и Октомврииската, ни дават пример за това, как се деиства, когато властимащите се самозабравят и управляват в полза на определена клика. всушност и двете революции са лоши в резултатите си, но парвопричината за тях е повече от нетарпима. лошото на всяка революция е че тя изяжда децата си

 88. 88 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#70:"dimko"]между скалите от Етика и Политика...[/quote]

  До коментар [#70] от "dimko":В България политика, морал и нравственост се разминават тотално.

  Който напредва в знанието, но изостава в нравствеността, той се придвижва по-скоро назад, отколкото напред. — Аристотел

 89. 89 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Въпроси, въпроси, въпроси - без отговори! Докато е така, в България ще е така!

 90. 90 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#88] от "Гневник":

  Съгласен съм с казаното от Ари...

 91. 91 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#86] от "blue79":
  В сигнал до главния прокурор, Камен Ситнилски изтъква, че двама членове на съвета са извършили престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс – използвали са данни, събрани със законно приложени специални разузнавателни средства, извън целите на наказателното производство. Освен това допълва: „Считам, че е правно недопустимо лицата, които са използвали информация, събрана чрез използване на СРС, извън нейното предназначение, в противоречие на закона, да черпят права/правото по чл. 27, ал. 4 от ЗСВ (предсторчно освобождаване на член на съвета) от собственото си неправомерно поведение.”
  И още: „Правото на достъп до класифицирана информация на двама от членовете на КПЕПК не поражда правото да се злоупотребява с тази информация, като същата се използва извън нейното предназначение и това неправомерно използване накърнява права и законни интереси на други.”
  Във възражението си Камен Ситнилски се позовава и на РКС №10 от 15 ноември 2011 г. по к.д. №6 от 2011 г., където изрично е посочено, че „членовете на съвета не могат да ползват класифицирана информация, придобита чрез използване на специални разузнавателни средства, защото те не са свързани с работата на ВСС, а са относими към нуждите на наказателното правораздаване и националната сигурност”.
  Камен Ситнилски изтъква още, че в предложението за образуване на дисциплинарно производство липсват конкретни факти – кога, къде и по какъв начин е извършил нарушение. Нито е посочено кой е манипулиран, кога, как.
  Накрая Ситнилски настоява дисциплинарният състав да разпита всички прокурори, присъствали на делегатското събрание, както и бившият главен прокурор Борис Велчев, който да разкаже как е протекло делегатското събрание.
  Освен това, според публикация на „Правен свят”, в сигнала на Ситнилски се настоява прокуратурата да разследва и лицата, които са предоставили достъп на двамата членове на ВСС до секретните материали, т. е. прокурорите. По признания на Ясен Тодоров това се е случило със съдействието на Върховната касационна прокуратура.
  Цацаров припомни, че през август са приети изменения в Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за защита на класифицираната информация, според които в наказателното производство данните от СРС-та не представляват класифицирана информация. Мотивът за промените бе делата, в които има доказателства, събрани чрез СРС-та, да се гледат при открити врати. „В досъдебното производство вече няма класифицирана информация”, обобщи главният прокурор разбирането си за промените в закона.
  Сигналът на Камен Ситнилски поставя в патова ситуация прокуратурата, защото ще се наложи тя да проверява, от една страна, дали Ясен Тодоров и Галя Георгиева са извършили престъпление, като са използвали СРС-та не за нуждите на наказателното преследване и от друга страна – ще трябва да се самоизобличи, че именно с разрешението на ВКП двамата членовете на ВСС са получи достъп до материалите.
  До коментар [#86] от "blue79": Нарочно се въздържам от правно издържан коментар, за да не наливам вода в нечия мелница на двете страни в правния спор.

 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Как беше.....Или си юрист, или си комунист.

 93. 93 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#91] от "Гневник":

  ...според които в НАКАЗАТЕЛНОТО производство данните от СРС-та не представляват класифицирана информация...ДИСЦИПЛИНАРНОТО ПРОИЗВОДСТВО срещу Ситнилски бе заведено на 24 ЮЛИ...

  145-а, ал. 1 от Наказателния кодекс

  Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение :

  1.опазване на националната сигурност

  2. за целите на наказателното производство.

  И не се пъни,другарю,да ни ограмотяваш юридически,юристите сме бол...И за да сте съвсем спокойни освен до съответните институции на ЕС,ще изпратя достатъчно добре обоснования си сигнал И до достатъчен брой европеийски медии...може пък да проявят интерес.

 94. 94 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#89] от "laundromat":
  Бай Ганьо произнася на гости у Иречек прочутата си фраза, от която кръвта членовете на най-висшия административен орган на съдебната власт кипва: “И едните, и другите са маскари!...”
  Разбира се, Камен Ситнилски - ТАМАДАТА, познат в СРС-тата и като „Capo di tuti Capi” на Висшия съдебен съвет не рита срещу ръжен, но това не му пречи да се мисли за света вода ненапита, защото: зер, “келепир има в тия работи. Хората пари натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапката - дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам... ”. Келепир има да си член на Висшия съдебен съвет.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#86] от "blue79":


  [quote#86:"blue79"]Ето какво гласи обаче член 145-а, ал. 1 от Наказателния кодекс:[/quote]
  Сега ли откриваш какво съдържа Наказателния кодекс? Личен интерес ли имаш да венцехвалиш правилния Ситнилски - ТАМАДАТА и да дамгосваш изедниците му?

 97. 97 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#96] от "Гневник":

  Ах колко сме подли..по ченгесарски подли.Не другарю нямам личен интерес,освен ако за такъв се брои осъзнаването на факта,че ако мафията продължава да се държи по този канибалски,безумен,САМОубийствен И за самата "нея",но И за България начин всичко отива на майната си!И не не защитавам Ситнилски,защитавам Правото...този случай драги ми другарю,както може би знаеш,е един опит,тестване-много нагло И безочливо,но тестване на реакциите...ако мине продължаваме нататък,ако не сменяме само тактиката И пак продължаваме-това правят от 20 години И нямат намерение да спират...

 98. 98 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нещо ме съмнява в кои среди се използва тази метафора за лейтенанта. На амбразурата обикновено стоят Матросовци, ама те са редници. Май цялата статия беше написана заради бележката под линия, че лейтенанти е обидна дума, а пък младши лейтенанти не е обидна.

 99. 99 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#97:"blue79"]защитавам Правото[/quote]

  До коментар [#97] от "blue79":Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш. Едно от най-важните човешки права е правото да бъдеш крив, "blue79". - Voltaire

 100. 100 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  всичко написано е така, но едва ли са нужни толкова много думи за да убедим някого, чв ВСС и цацаратурата са част от организираната престъпност.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK