Читателски Дневник: Нашата България – преди и сега

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в ПъстрогорБългария е била изправяна пред навлизането на бежанци на нейна територия и e прокуждала бежанци от своята територия няколко пъти в най-новата си история. Ще разкажа за няколко от тях, в които, по стечение на обстоятелствата, аз или семейството ни сме били участници.  


На две последователни вълни – след абдулхамидовото (1896 г.) и младотурското (1915 г.) кланета се извършва масово преселение на арменци в България. Прокудени от родните си домове, те пристигали в България на кервани в продължение на години: майки и бащи без децата си, избити в клането; деца без родителите си, избити в клането... Бежанци... Стотици хиляди! Голи, боси, окървавени. Без документи.


Тогава в България не е имало агенция за бежанците
нито пък приюти за временно настаняване. Не е имало и ДАНС. Самата ни държава е била тежко пострадала от войни, населението е тънело в мизерия. Но е имало църква, имало е Български червен кръст. Българите са били добри и състрадателни. Държавата също е била много добра – на стотиците хиляди бежанци, които само са искали да преминат през територията й, за да търсят из Европа и Америка новите родини на своите неродени деца, България е дала свободен коридор за преминаване. Снабдила е бежанците с нансенови паспорти (нали се досещате, че тогава всичко се е вършело на ръка). На тези, които решили да се възползват от гостоприемството на местните жители и да забравят "предишни неволи и днешни беди" (по Яворов), правителството на Александър Стамболийски дава през 1923 г. българско гражданство.


Какво благородство! Какво човеколюбие!


На арменските бежанци България се сторила като късче от рая. Така са ни разказвали нашите баби и дядовци. Освен че в нея вече царял мир, магазините били пълни с храна: "В месарниците висяха цели заклани животни..." (Това ме е впечатлило, това съм запомнила от разказите.)


И ни научиха, че


за да се отблагодарим на България, трябва много да я обичаме.


Така и направихме. Думата България стана свещена за нас.


Големият български поет Пейо Яворов, самият той страдалец, написа стихотворението "Арменци", с което възпита в състрадание много бъдещи поколения:


"Изгнаници клети, отломка нищожна
от винаги храбър народ мъченик,
дечица на майка робиня тревожна
и жертви на подвиг чутовно велик –
далеч от родина, в край чужди събрани,
изпити и бледни, в порутен бордей,
те пият, а тънат сърцата им в рани, и пеят,
тъй както през сълзи се пей."


Издигнахме му паметник в Борисовата градина, с който благодаряхме не само на него, но и на целия български народ за проявената добрина.


Минаваха години. Въпреки че инстинктивно се съпротивляваха на неизбежната асимилация, като се женеха помежду си или пък запазвахме бащините си фамилни имена, ние с гордост се наричахме "български арменци". Вече не бяхме бежанци, а част от живата плът на българския народ, от неговите работници, занаятчии, интелектуалци и войници, музиканти и спортисти. За да не забравим езика си, построихме училища. Построихме и църкви. България беше станала вече наш дом.


Беше ни хубаво у дома


Но ето, че изведнъж комунизмът нахлу в България със съветската окупация на 9 септември 1944 г. Разтури черквите ни, затвори училищата ни, нарече фашисти нашите бащи занаятчии. Какво се промени в България, която само преди година бе спасила от германските концлагери 48 000 български евреи, а през есента на 1944 г. вдигна "по списък" петдесетина свои граждани арменци и ги запрати по съветските лагери и затвори за да не се върнат никога оттам?


Много и различни поробители ги бяха тъпкали векове наред, но свободолюбивият дух у арменците не умираше. И се застягаха за ново преселение.


Да, но "народната демокрация" беше затворила границите на България.


Тогава арменците (а също турците и евреите) използваха разпоредби на ООН за право на избор на ново местожителство като насилствено изселени от родните си места и в средата на миналия век побързаха да напускат комунистическата държава. А тя буквално ни изгони, като ни прибра документите за самоличност. Ливан тогава ни приемаше като политически бежанци...


Летище София и гара София станаха сцени на нови семейни трагедии. Тръгвахме в една посока, почти като бегълците "изменници на Родината", и връщане назад нямаше. Прощавахме се с баби и дядовци (те не искаха да ни тежат в новия ни живот), със скъпи хора, с които тогава бяхме сигурни, че никога няма да видим пак. Милиони българи ни завиждаха, че се измъкваме от лапите на комунизма, но прощаването с България беше трагедия, която остави белег върху всички ни.


(В спомените си Силви Вартан разказва за отпътуването им с влак и как с ужас изчезвала бялата кърпичка на любимия й дядо, който й махал за сбогом...)


В наши дни в България потърсиха убежище около 2-3 хиляди бежанци от Сирия. Те също бягат от зъл и силен враг. Те бягат с дрехите на гърба си, с бременните си жени, с оцелелите си стари хора, с оцелелите си деца, с оцелелите си бебета. Колко ли са умрелите по пътя... Най-после се добират до границите на България и... попадат зад решетки, при много тежки условия, с 2 лв. за храна на ден.


Мили Боже, не виждаш ли...


Той вижда. Но Той ни е учил да бъдем добри и разчита, вярва на/в нас.


А ние какво направихме?


Обвинихме бежанците във всички възможни грехове


– били болни, носели зарази, щели да ни струват много пари (Европа не ни давала), имало и терористи.


Добре, може и така да е, но нали все пак са хора? Не можем да подслоним 2-3 хиляди човека? Турция, Ливан, Германия и Швеция приютяват милиони. За мен лично е трудно да си представя бедствие от подобен мащаб. Ясно е, че в тези държави институциите работят, съобразявайки се с нормите на ООН и ЕС. Службите им за сигурност също работят!


Често се оплакваме, че много българи напускат България (Слава Богу, че границите са отворени!), защото тук животът не им харесва. Сега у нас идват други хора, на които тук им харесва. Мирно е. Между тях има хора образовани, специалисти. Те искат да работят.


Можем да ги приобщим, така че техните деца да станат следващите добри граждани на нашата държава.


Раздухваната омраза към тях преминава всякакви норми на хуманност.


Аз знам кой раздухва тази омраза. Това са хората, които не са чели Яворовото "Арменци" и в час по български език и литература са им писали тройки по милост.


Моля се на Бога това учебно помагало по милосърдие да не бъде изхвърлено от учебната ни програма.


Ако някой не знае – има и такава дискусия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тази Берберян не беше ли започнала някаква измама с имоти и данъци в особено големи размери.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  МНОГО силно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 634 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Тази Берберян не беше ли започнала някаква измама с имоти и данъци в особено големи размери.[/quote]


  За нанесени морални вреди през 2012 г. Юлия Берберян осъжда държавата да ѝ изплати сумата от 10 000 лв. (плюс още толкова в натрупани лихви) за нанесени неимуществени вреди. Юлия Берберян дарява тези средства на учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” за участието им в конференция на НАСА в САЩ.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 5. 5 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Хората са хора нявсякъде . Много Националности са изчезнали защото не са приели другите във своите държави .

 6. 6 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ние не сме лоши хора, бихме приютили бежанците, но нямаме възможност нито да им осигурим убежище, нито храна, капацитетът ни е изчерпан какво да направим.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#4:"Леми Килмистър"]За нанесени морални вреди [/quote]
  А материалните вреди за чия сметка са? Не за нейна, със сигурност. Все я гонят, все я преследват, все и вредят. А тя все материални натрупвания реализира. Не е по моралните.

 8. 8 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#5:"xyha"]Много Националности са изчезнали защото не са приели другите във своите държави .[/quote]

  А много - защото са ги приели.

  П.П. Нямам предвид конкретната ситуация.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1091 Весело

  Браво на Юлия Берберян за тази статия и за примерите от историята, които не се знаят или са забравени!

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Юлия Берберян всяка вечер е на протеста. И не се тюхкайте толкова, че сме бедни и не можем да помогнем. Преди години сме били много по-бедни, направо разорени и разнебитени от войни. и бежанците са били стотици хиляди. Само че и българите са били други. Социализма изроди тоя народ за съжаление .

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ангелина":

  Какво значи капацитет , по-малко от 8М се шириме на е-си територията , която може да изхрани 80М . Земеделците ни изхвърлят продукция защото не могат да я продадат а някъде хората глауват . С две думе неразпределен ресурс .

 16. 16 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ангелина":

  През 20-те години на миналия век семейството на прадядо ми е изселено от къща им в Турция (заедно с много други Тракийски бежанци). Всичките са българи, а селото е било със 75% българско население. Помощта която получава от държавата е 2 декара нива и парцел да си построи къща (нямал е пари и е правил кирпичени тухли, общо взето е приличало на цигански катун).

  Има достатъчно място в България за тези семейства. Единствено трябва да се осигури тяхното обучение на български и обучението на децата, това е "интеграцията" за която се говори така усилено.

  Трябва да се каже ясно:
  - има 50000 места за бежанци(числото е примерно)
  - християните са с предимство(това лесно може да се провери с 2-3 въпроса)
  - знаещите английски или български са с предимство
  - тези с роднини в България също

  В крайна сметка повечето от тези хора търсят спокойствие и са съгласни да работят и по 20 часа за да не се връщат в Ада.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 17. 17 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Че на Берберян не й е чиста материалната работа, не е! Но в случая е написала истински и верни неща! Нека не отклоняваме темата!

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  Браво, не съм предполагал, че има такъв дар-слово!
  Много хубава статия.

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на klq54309297
  klq54309297
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  не съм злобен човек и на мравката правя път, обаче на вас лично и пожелавам да разберете болката на тези хора и да се покаете.
  Обръщам се към всички българи, моля ви, нека помогнем на тези хора. Ако някой знае болката и познава мизерията това сме ние, нека не оставаме безразлични към това, все пак сме българи, а това означава, хора горди и състрадателни, хора, които не обръщат гръб на болката. Означа Хора.

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  Младите българи били напуснали вийш ли... па добре че другарката Берберян е останала да ръси мозък как да се подобри бг генофонда...

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#16:"brutester"]Единствено трябва да се осигури тяхното обучение на български и обучението на децата, това е "интеграцията" за която се говори така усилено[/quote]
  ма нема нужда, е го-на, жената е дала формулата:

  "Вече не бяхме бежанци, а част от живата плът на българския народ, от неговите работници, занаятчии, интелектуалци и войници, музиканти и спортисти. За да не забравим езика си, построихме училища. Построихме и църкви."

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  "Летище София и гара София станаха сцени на нови семейни трагедии. Тръгвахме в една посока, почти като бегълците "изменници на Родината", и връщане назад нямаше. Прощавахме се с баби и дядовци (те не искаха да ни тежат в новия ни живот), със скъпи хора, с които тогава бяхме сигурни, че никога няма да видим пак. Милиони българи ни завиждаха, че се измъкваме от лапите на комунизма, но прощаването с България беше трагедия, която остави белег върху всички ни."


  а това... кога ли да го датираме, та да пороним сълзи... ама че лицемерие...

 23. 23 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Сладур,като си толкова осведомен кой крив-кой прав,сложи си снимката и истинското име да те видя какъв си капацитет. Или само плямпаш разбрал-недоразбрал? А?

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  "...Но ето, че изведнъж комунизмът нахлу в България със съветската окупация на 9 септември 1944 г. Разтури черквите ни, затвори училищата ни, нарече фашисти нашите бащи занаятчии. Какво се промени в България, която само преди година бе спасила от германските концлагери 48 000 български евреи, а през есента на 1944 г. вдигна "по списък" петдесетина свои граждани арменци и ги запрати по съветските лагери и затвори за да не се върнат никога оттам?..."


  Ами, да прегледа състава на Народния съд...

 25. 25 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Гневно

  "Но ето, че изведнъж комунизмът нахлу в България ... Разтури черквите ни, затвори училищата ни, нарече фашисти нашите бащи занаятчии"
  'Милиони българи ни завиждаха, че се измъкваме от лапите на комунизма"
  -----------------------
  Що за глупости !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Весело

  [quote#25:"ХАРИ"]Що за глупости ! [/quote]


  "...били болни, носели зарази, щели да ни струват много пари (Европа не ни давала), имало и терористи.

  Добре, може и така да е, но нали все пак са хора? Не можем да подслоним 2-3 хиляди човека? "

 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Интересна позиция.
  Време е българите да се върнем към добрите стари ценности от живота.

 28. 28 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#14] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  И зле разбраната демокрация

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Гневно

  А онези 50-те онкоболни защо не е включила в тюрлюгювеча... или те са в числото "напускащи България, защото тук животът не им харесва"

 30. 30 Профил на sergey_for_ever
  sergey_for_ever
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За малко да се разплача.

 31. 31 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Относно бежанците: Искат ли да останат в БГ ? Ние нали искаме работна ръка - ето я, дошла е на крака. Да им се даде засега да прибират есенната реколта, да гледат животни. Ако искат - земя има в изобилие,остарели къщи които могат да се ремантират. Но трябва организация - слабото място на българите.
  Ако не искат да остават тук - да се обучават по френски и да заминават за Франция ( Сирия беше френска колония )

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 32. 32 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  същите хора управляват сега, как да има разлика от преди 70 години ?

 33. 33 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Госпожо Берберян, покланям Ви се доземи!

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Тази Берберян не беше ли започнала някаква измама с имоти и данъци в особено големи размери."

  -Така са ти казали извършващите големите измами.
  Уважавам нея и семейството й.


 35. 35 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво! Много вярно и много тъжно същевременно.
  Моите впечатления от сирийците са, че са много кротки и миролюбиви хора и съвсем не са такива диваци, каквито в момента се опитват да ги изкарат.
  Не забравяйте, че протестът в Сирия беше започнат от нормални хора и исканията бяха за повече граждански права, а после се включиха ислямистите с оръжия от други държави, нещата излязоха от контрол и започнаха да избиват мирни хора. В момента най-вероятно няма "добра" и "лоша" страна във войната.
  България трябва да изпълни задълженията си по международното право, но същевременно и да се опита да използва потенциала на тези хора. Ако сред тях има хора с търсени у нас професии, да им създаде улеснения да останат и да запълнят дупките в пазара на труда.

 36. 36 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  има нещо смислено в статията. но жалкото е че караме българите да бягат от собствената си държава, и да чакаме сега на сирийци да ни подобряват генофонда....


  До коментар [#16] от "brutester":

  напълно съм съгласен. моята рода са преселници от беломоритео, и са започнали от нулата. Дали са им едни ниви в планински местности в източните родопи и толкова. Но не са плакали за държавна помощ а са работили по 12 часа от денонощието.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Във форума има едно постоянно присъствие с душа от КАИШ!
  То бива дебелокожие, но това надхвърля всякакви граници.
  Срам ме е от такива сънародници.

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Много некоректна аналогия.Първо Нансеновия паспорт е давал единствено право на преминаване и нищо друго.Българското гражданство също е давало право единствено на безплатно начално образование,т.е всички български поданици тогава са били данъкоплатци и държавата е доставяла единствено публични блага.Сега държавата е длъжна да осигури на бежанците доста повече и средствата за това са крайни и ограничени по дифиниция.Да ,тогава не е имало центрове за настаняване т.е възможността да се приемат бежанци не е била ограничена.Някои са спали в домове на хора,други в църкви и манастири,и т.н и не съм чувал някой да е протестирал,че били по не знам си колко в стая,плевня или колиба .

 39. 39 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Освен милосърдието (което често липсва), има и прагматична гледна точка... Идват доста млади хора, имат доста деца, повечето са порядъчни и работливи. Добре дошли!

 40. 40 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#16] от "brutester":

  Това за християните, английския и 20-те часа работа е дискриминация, която не приемам...с останалото съм съгласен...поздрави!

 41. 41 Профил на baphomet
  baphomet
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Ти си страшен б@клук

 42. 42 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Разбира се, че хора, които искат да работят, живеят и да се развиват в България като съвестни граждани са добре дошли. Никакъв компромис обаче към ислямисти и откровени престъпници, защото и такива има със сигурност. Да се отсее зърното от плявата и да се иска помощ от ЕС, така ги виждам нещата. И разбира се, не бива да съдим за чужденци под общ знаменател и да генерализираме. Както има адски много интелигентни, талантливи, образовани и работливи българи в чужбина, така има и автоджамбази, наркотрафиканти и проститутки. Не всичко е само черно или само бяло.


 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Гневно

  Чудесно писмо.
  А на коментатор № 1 (как успяват да изпълзят толкова бързо тези), може да му напомним, че далаверата не я направи тя, а онези, които построиха "София ленд". Юлия Берберян замени апартаменти из цялата столица за парче земя, на което не се вдигнаха луксозни жилища за олигарсите, а се построиха модерни тенис-кортове, на които и днес тренират стотици деца.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 46. 46 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Темата се употребява за политически цели. Има разлика между арменци християни, индоевропейски народ от по тъмната разцветка като нас, и араби мюсюлмани. Но освен културните и религиозни различия,какво друго разделя реално хората. В Сирия воюват на три -четири фронта и там скоро мир няма да има. Който е избягал от нея вероятно е мирен, нормален човек и не представлява заплаха. Не е човешко да се правят бакалски сметки и раздухва ксенофобия за политически цели. Трябва да се решават реалните проблеми.

  Обичам да питам
 47. 47 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Да караш една мизерстваща държава да приема бежанци си е егати лицемерието. Защо да ги приемаме? Обща граница ли имаме? Обща история ли имаме?Какво общо имаме с този конфликт?
  Нека тя първо да обясни, кой разпали конфликта? И защо най-бедните трябва да бъде карани да плащат за последствията?

 48. 48 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#6:"Ангелина"]Ние не сме лоши хора, бихме приютили бежанците, но нямаме възможност нито да им осигурим убежище, нито храна, капацитетът ни е изчерпан какво да направим.[/quote]

  щом можем да произвеждаме милиардери и милионери от онези крадливи боклуци в парламента значи имаме големи възможности ама нещо не си харчим парите както трябва, до вчера се тръбеше , че вече няма кой да работи да внася в хазната и затова нямало за пенсионерите големи пенсии.
  ами ето идват млади хора с децата си, които искат да работят, какво се оплакваме и търсим под вола теле

  Cogito ergo sum :)
 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2387 Гневно

  До коментар [#20] от "extraCACA":

  Нещо, което Юлия Берберян никога не е била е "другарка", най-малко за хора като Вас!
  В периода 1959 - 1976 г. печели 31 шампионски титли на България, майка и треньор на сестрите Малееви, председател на Български женски съюз, основан 1901 г., забранен от комунистическия режим 1945 г., възстановен 1994 г.
  Какви са Вашите постижения, за да си позволявате анонимни клевети и обиди към тази изключителна жена и достойна българка?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Любопитно

  [quote#49:"etty1"]анонимни клевети и обиди към тази изключителна жена и достойна българка[/quote]

  хех... ако цитатите от собствената и статия приемате за клевети и обиди... хм... може и такива да са, чета си сега коментарите... мда, май така ги възприемам...
  но автора им все пак е тя...

  та, полека с патоса

 51. 51 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#49:"etty1"]председател на Български женски съюз, основан 1901 г., забранен от комунистическия режим 1945 г., възстановен 1994 г.[/quote]

  само си го прочетете и пак се сърдете

 52. 53 Профил на jasmeen
  jasmeen
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво са някакви си няма и 3000 човека?! Нищо не са, че толкова да с тюхкат някои хора и да протестират, да си намират извинение.
  В крайна сметка никой никого не кара насила да помага!
  НО! Поне като не помагаш, не пречи!

 53. 54 Профил на jasmeen
  jasmeen
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#49] от "etty1":
  ХОрата често обиждат онези, на които не могат и на малкия пръст да стъпят...Така е, винаги тръгват с клюките, а не с мисъл, с конструктивни предложения...
  Завистта е водещата сила за мнозина!

 54. 55 Профил на nikikc
  nikikc
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не съм съгласен с автора на статията. Много некоректно отношение, сравнение и препратки към историята на България. Използват се заучени фрази, повторени безброй пъти. Да имало е комунизъм и не е било добре. Моето семейство също е било преследвано от този комунизъм. Но да се вини за всичко него, не съм съгласен. Има и една основна разлика, която авторът ясно пропуска- умишлено или неумишлено. По-скоро умишлено. С каква религия и ценности са били бежанците през 1901 година? Сегашната ситуация е съвсем различна- сегашните бежанци са със съвсем различна религия, която не може да се приспособи или се приспособява много трудно. Само се иска, но не се дава нищо. За справка проблемите в западна Европа, където мюсюлманите само искат- фереджета, бурки, храмове и безброй още неща. Вие ако отидете в някое мюсюлманска страна дали изобщо ще си помислите да искате нещо?НЕ! Съжалявам, но хора които не могат да се интегрират към нас нямат място в държавата ни. Просто българите не сме толкова религиозно толерантни колкото някои се опитват да ни изкарат. Това рано или късно ще излезе наяве. Другото е че тези 3000 или 5000 бежанци след 10 години ще станат 30000 или 50000. Сами си правете сметката...

 55. 56 Профил на betsun
  betsun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много правилно споменават по-горе за верската и културна разлика, разходете се по ул. Симеон до Женския пазар, направо в целия район.
  И друго - колко трезво, а не наивно, изглежда мнението, че могат да запълнят нуждата от работна ръка, пък и подмладяване на населението?!

 56. 57 Профил на vladimirsim
  vladimirsim
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това, което г-жа Берберян е написала е много човеколюбиво и бих го подкрепил ако България граничеше със Сирия. Естествено, че е ужасно да преживееш война. Обаче бежаниците, които идват у нас са друг тип хора. Не искам да отивам толкова далеч и да ги наричам "наглеци", но това не са хора бягащи от война. Нима в Турция има война? Какво им пречи да си стоят там? Не, те просто искат да се докопат до ЕС! Моите уважения, ама да си стоят там- в Турция.

 57. 58 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Един прост въпрос имам - от криминалната сводка за последните 100-ина и отгоре години - колко арменци има да са изнасилили българка? Колко арменци има да са ограбили комшия? Колко арменци има убили някого изобщо?

  Арменците са сред най-старите ортодокс християни.
  И са бягали от държава, за която България по онези времена още е пазела твърде лош спомен.

  Да се върнем сега на паплачта, която напоследък наводнява България...И НАСТОЯВА да бъде приета (правейки българите на малоумни с убеждаването, че били бежанци...България НЯМА съседна държава във военен конфликт!), гледа високомерно по тротоарите, въргаля се безделно около джамиите, блъска се, асгресивна е към жените по улиците, които не са достатъчно по мюсюлмански покрити с чаршафи, не иска да се приспособи към манталитета на хазяйте, а настоява хазяйте да се приспособяват към нея...

  Кой ще сравнява?

  Кой изобщо ще бъде толкова циничен и нагъл да съпоставя???

 58. 59 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#53] от "jasmeen":

  Към 3000 има поне още едни десетина хиляди незаконно влезли, които в момента създават нервна обстановка около Баня баши и целия квартал на Женския пазар в София.

  Живея в този квартал - сирийци тук няма. НЕГРИ в Сирия НЯМА!

 59. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#22] от "extraCACA":

  За начало датирай го 1947-49....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 60. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Колкото и да подскачат някои патриоти, бегълците от Сирия или по точно от това направление ще трябва да приемем, искаме не искаме, най-малкото кльоновете ги няма....
  Добре че не сме в Шенген, щото щяха да са поне 10 пъти повече, вижте какво става в Гърция.....
  Така че всяко зло за добро, се получава...!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 62 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Между тях има хора образовани, специалисти. Те искат да работят.
  .........
  Така е, специалисти по експлозивни ранички.
  Не, те не идват в България за да останат в нея, а за да вземат карта и бегом към ФРГ и Франция.
  Как може въобще да се сравняват арменците със сирийците, егати наглоста.
  Дори само поради религиозните им особености, сирийците са с коренно различни ментални нагласи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 62. 63 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Арменци", струва ми се, вече не се учи задължително - поне от скорошните ми спомени от 11 клас, когато се учи Яворов, "Арменци" не присъства. Но текстът е много силен и бялата кърпичка... мамка му, във всеки от нас има по поне една тежка раздяла.

 63. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Браво на Юлия Берберян, достойна гражданска позиция!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 64. 65 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 844 Гневно

  къде отиде добрината и човечността!?!?

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 65. 66 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Прекрасно! От сърцето родени думи, изстрадани, искрени, човечни. Може би и затова има толкова злостни коментари. Защото, на доброто противостои злото. Но дали скоро, с тази заливаща ни омраза няма да нарушим баланса между добро и зло?!

 66. 67 Профил на Elitsa Dimitrova
  Elitsa Dimitrova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България няма капацитета да се погрижи за собствените си пенсионери и социално слаби и да плати нормални заплати на собствените си професори и научни работници, а ще приема сирийски бежанци. Интеграцията в обществото изисква много ресурси: помощи, социални работници, курсове по език итн. Германия още се бори да се справи с интеграцията на турските гастарбайтери десетки години по-късно.

  Освен това със сирийците имаме културни и религиозни различия за разлика от арменците. Помислете и за това, че това са едни бъдещи гласоподаватели на ДПС.

 67. 68 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 233 Неутрално

  FYI Сирия са били от другата страна на Османската империя, страна поробена като нашата.
  Иначе хора като хора! В робските ни медии започна да се лансира идеята, че не можем да ги приемем, явно някой политикант се опитва да извлече нещо...

 68. 69 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#68] от "psychoholic":

  А в медиите на големия задокеански брат все по-натрапчиво се лансира идеята че нелегланите имигранти които заливат България всъщност били бежанци.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 69. 70 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "vinetu":

  а може би не са имали време да си извадят правилните документи заради неудобството на престрелките и зарина!

 70. 71 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#70] от "psychoholic":

  Значи не са успяли да си вземат документите, но са си взели парите, тия дни един от тях си призна че плащат от 200 до 1000 евро на човек за да ги прекарат през границата.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 71. 72 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  То и сега агенцията само така се казва. Много ми е интересно какво ли ще стане след няколко месеца.

 72. 73 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо не се тюхкате за хилядите пенсионери които едва свързват двата края? Защо не сте така милостиви към изоставените деца по домовете, за сираците, за самотните майки, за тежко болните които нямат средства за лечение ???

 73. 74 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ангелина":

  [quote#6:"Ангелина"]Ние не сме лоши хора, бихме приютили бежанците, но нямаме възможност нито да им осигурим убежище, нито храна, капацитетът ни е изчерпан какво да направим. [/quote]

  Ама какъв капацитет?!? На затворищата, в които ги държим ли, докато се мотаем с уреждането на статута им? Тези хора не са дошли за да просят и да харчат парите ни. Те са дошли да търсят спасение, нов живот, работа. Вместо да се опитаме да извлечем полза от тая работа, ние се правим на арийци, дето се гнусят от клетниците.
  Но се сърдим да Европа, когато не ни иска.

 74. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Странно е, че сирийците бягали от войната. Защо пък чак в Европа, а не в съседните страни? Или са чули за социалните програми в европейските държави, и бегом ната.
  То и Русия е социална, ама не, искаме все към "омразните колонизатори" отзападна Европа.

 75. 76 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Толкова ли е трудно да създадем организация и да проявим човечност?!

  Силен материал!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 76. 77 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#69] от "vinetu":

  Би ли ни казал кои медии на САЩ четеш, и ако може линкове към тях.

 77. 78 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#77] от "aralambi":

  Капитал, Дневник, Медиапул, Уебкафе, Офнюс ..

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 78. 79 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  през последните 100 години почти всички български семейства са претърпяли изселване или приселване поради политически причини ,така ,че чувствата описани в разказа са добре познати от поколения и са верни за съжаление

 79. 80 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "extraCACA":

  Арменците са правослвен народ, това е "малката" подробност. Тези бежанци са просто едно оръжие в ръцете на разпадащата се и все по-наподобяваща бясно куче империя. Всички провославни държави на Балканите са дестабилизирани - Гърция се управлява от фашистки банкерски елит, България е слуга на МВФ и СБ, Румъния води късогледа политика, Сърбия върви с бързи крачки по нашия път. Кой има полза от това? Кой лансира турските мераци? Скапаните ни политически елити трябва да се изметат, единствентото спасение е Балканска Федерация на равностоен принцип със социално демократическо управление и забрана на неолиберални, фашистки, сталинистки и националистически партии. Ако тази "утопия" не стане реалност ни се готви съдбата на джамахирия.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 80. 81 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "abete":

  Последния абзац казва всичко

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 81. 82 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не се подвеждайте по личното страдание на хората, което никой не отрича. Въпроса е как това страдание се превръща в механизъм за дестабилизация и бъдещи конфликти, тактика добре позната на тези, които знаят едно, две неща за външната политика на САЩ. Историческя контекст след арменския геноцид е напълно различен - българския народ, съпреживява със арменския жестокостите, защото сам е подложен на таива по-рано, тогава има силна емоционална и символична връзка. Това се отнася и за евреите, които от 14 век съжителстват с нас в Османската империя. Сегашня контекст е напълно различен и само преразполага към засилване на отдавна тлеещ етнически конфликт.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 82. 83 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Аман,айде стига с тия “бежанци”.
  Първо- това не са бажанци, а нелегални имигранти.
  Второ- тяхната религия и култура са несъвместими с нашите. Религията им е агресивна, културата - дивашка, поне 10 века зад нашата.
  Трето- при тях жените не работят, а раждат деца- едно семейство има средно 8 деца.Самите араби са ужасно мързеливи – мъжете им,ако изобщо работят нещо е търговия.Ако нямаха природни ресурси, арабите щяха да живеят като в Сомалия/ там също са мюсулмани впрочем/.И всички те са се запътили към Европа за да се възползват от социалната й система- с толкова много деца в една уредена западна държава изобщо няма да имат сметка да работят – просто помощите са повече от заплатата, която би изкарал неквалифициран арабин.
  Няма място за сравнение между християни/ българи, арменци/ и мюсулмани.
  Където и да се настанят, те идват с огромна раждаемост, радикален ислям, мързел, нулева интеграцияи толерантност към ” неверниците”.
  Това, госпожо е проблема.Ако тук идваха само християни – няма проблем.Но отгоре на всичко освен сирийци идва и цялата измет от Северна Африка и Близкия Изток.
  Подобни писания не могат да ме разчустват. След всяка “арабска пролет” християнското население на дадена арабска страна просто “изчезва” – т.е. избито или изгонено.Каква милост към тези диваци? Утре, други ден, като се напълним с негри и араби – те дали ще проявят хуманизъм и толерантност, или ще ни избият и изгонят от нашата родина? За самоубийствени жени-камикадзета Берберян чувала ли е? От коя религия са, м?

 83. 84 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#83] от "viva13":


  [quote#83:"viva13"]...несъвместими с нашите. Религията им е агресивна, културата - дивашка, поне 10 века зад нашата. [/quote]

  Звучиш като англичанин или французин относно българската напаст.


  [quote#83:"viva13"]едно семейство има средно 8 деца[/quote]

  Голяма работа - още тяхното поколение ще има 1-2 деца, колкото местните - въпрос на урбанизация и напасване, не на религия и етнос.

  Работели били търговци... ми тва има - българите пък перат пишкири на европейските туристи - кво?

 84. 85 Профил на b
  b
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Минаваха години. Въпреки че инстинктивно се съпротивляваха на неизбежната асимилация, като се женеха помежду си или пък запазвахме бащините си фамилни имена, ние с гордост се наричахме "български мюсюлмани". Вече не бяхме бежанци, а част от живата плът на българския мюсюлмански народ, от неговите работници, занаятчии, интелектуалци и войници, музиканти и спортисти. За да не забравим езика си, построихме училища. Построихме и джамии. Ислямска република България беше станала вече наш дом. Гяурите са създадени, за да служат на правоверните или да бъдат обърнати в правата вяра. Сам Пророка го е казал. Нашата религи Ислям е много мирна, но сам Пророка през цялото време е воювал, за да налага Правата вяра. Затова някои от нас - войници на пророка бяха станали много добри в обезглавяване на гяури с ножове, всички мюсюлмани имат данни, защото на Курбан Байрям колят едро животно (овца или теле), като жертва към бога. В борбата за налагане на правата вяра понякога се налагаше мъченици за вярата да се взривяват с автомобили сред неверниците. Неверниците уплашени от силата на правоверните бягаха да спасяват живота си. (Справка Ливан. Държавата е отделно от Сирия, защото беше населена с над 70% християни. След приемането на палестински бежанци, броят на мюсюлманите надвиши този на християните. Християните искаха изселването на бежанците, а мюсюлманите - не. Така започна гражданската война в Ливан. Сега Ливан е държава с преобладаващо мюсюлманско население, вкл. шиитите от Хисбула. Много ливански християни избягаха, за да спасят живота си - лично познавам такива. Това се случи преди няколко десетки години. И очевидците са още живи.)
  Ако някой не е видял разликата между арменците и арабите, може евентуално да я види, при добро желание. Арабите са създали цивилизация, която днес излъчва хора - професионални човешки касапи. Явно е и че някакъв арабски елит си е създал професионална армия от родени убийци - войници на джихада. Тази армия вече десетилетия тормози света, но никой не я унищожава, вероятно е полезна и за Великите сили. Аз лично не желая да имам нищо общо с хора, които произхождат от такава цивилизация. Нямам никакво желание дори хипотетично да увелича шанса скоро и в България да се взривяват в автомобили, автобуси, вагони "майки с деца" - сещате ли се за кой вагон говоря и т.н.

  Арменците са православни християни, чиито потомствени врагове са османските турци - съвпадение с българите. Арменците са тук от хиляди години, защото след като Византийския император разгромява арменската павликянска държава през 9 в - преселва пленниците в Тракия. Същото прави и когато побеждава през 1018 г. българите - пленници - в Армения Арменците са в съюз с българите от хиляди години. Цар Калоян превзема Пловдив с помощта на пловдивските арменци - павликяни. Аз съм израсъл с арменци. В Пловдив бизнесите често са общи. Въобще, госпожо Берберян не се слагайте на една маса с "правоверните". Най - малкото не съм чувал арменец да отреже главата на врага си с нож. Арменците, които застреляха турците планирали и извършили геноцида през 1915 са оставали на мястото на убийството, докато не ги арестува полицията. Един от тях е оправдан от германски съд по обвинение в убийство.
  И най - вече, тези пришълци не са бежанци по смисъл на закона. Иначе всеки може да ги нарича, както иска. Например, когато някой българин имигрира заради пари в Америка, тука казваме "избяга в Америка", бежанец с други думи.
  Колкото до "Арменци" на Яворов, учих го наизуст, защото е едно от най - добрите му стихотворения, учителката ми по български език и литература беше арменка и ми трябваше, за да кандидатствам. Айде със здраве!

 85. 86 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#55:"nikikc"]За справка проблемите в западна Европа, където мюсюлманите само искат- фереджета, бурки, храмове и безброй още неща.[/quote]

  В контекста на горното искам да попитам: защо Саудитска арабия е затворила границите си за сирийски бежанци?! Та двете държави ги делят 180 - 200 километра през Йордания или Ирак! Нали имат еднакъв език, еднаква религия, еднаква култура? Защо?!
  За себе си имам обяснение. Не твърдя, че съм прав, но ще го споделя - Саудитска арабия е монархия. А в арабските монархии не вирее ислямския фундаментализъм и саудитите се пазят точно от това. Затова пък ние, европейците, сме ларж...


  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 86. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#85] от "b":

  +++!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 87. 88 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Какъв е изводът, драги мои?
  Само един!
  Борете се с комунизЪма и го заличете от лицето на земята. Само в това е спасението. В противен случай всички ще продължават да страдат без край.
  А следващите бежанци кой знае какво ще ги постреща на границата ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 88. 89 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Грубо и пошло е да се сравнява сегашната ситуация с времето , в което са пристигали арменските бежанци спасили се от кланетата в Турция.....
  В основата на всяка бежанска вълна към определана територия стоят културно-моралните и религиозни сходства между бежанците и гостоприемния народ. А тук в случая , НЯМАААААА!
  зАЩО ПЪК ЕДИН бежанец от сирия не е от 2 милионната общност на християните, чийто домове и храмове целенасочено са унищожени от ислямистките бригади на смъртта???

  Дълбоко се вълнувам от стиховете на Яворов посветени на Арменците, "те пият и плачат..." и са приели с благодарност всеки жест от България. Днес сме свидетели на друго: камара с помощи от дрехи и други принадлежностти т. н "сирийски бежанци" изхвърлят, защото очакват повече и повече... Не , моля ви не ги сравянвайте с Яворовите Арменци. Разликите са дълбоки.....

 89. 90 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Бежанци-ислямисти бягат от ислямските си държави поради хуманното отношение на "мирния ислям" по техните земи... И къде-къде - на плещите на толерантния християнски запад...

  Подслон да им се осигури, храна, пък съобразяване с религиозните им порядки искат... А швепс на клечка?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 90. 91 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 509 Гневно

  Тези хора не са никакъв проблем, но са много удобен гръмоотвод на недоволството, докато някои другари правят золуми за които ще плащат и внуците ни. Та като се вдигне "медиен" вой, аз се обръщам на другата старана да видя какво крият!

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2013/11/02/2173430_da_iziadem_dnes_zakuskata_i_na_vnucite/?ref=cheteno24

 91. 92 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1002 Гневно

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Тази Берберян не беше ли започнала някаква измама с имоти и данъци в особено големи размери.[/quote]
  Не, тази Берберян се омъжи за българин, роди му три прекрасни момичета и ги направи най-добрите български тенисистки за всички времена и ПРОСЛАВИ БЪЛГАРИЯ! Понеже нарече журналистите с обидни епитети, като отмъщение зетят и беше подгонен за това, че като купил апартаменти, не декларирал пазарната им стойност за да плати по-малки такси по прехвърлянето, КАКТО НАПРАВИХМЕ И АЗ, И ТИ, И ВСИЧКИ ДРУГИ БЪЛГАРИ. Изградиха тенис-комплекс в София, НЕ БИНГО ИЛИ КАЗИНО, за да правят това, което могат най-добре.

 92. 93 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Държавниците ни са изроди които само целят да разделя и да владеят. Кой плаща за билбордовете на сидеров в София?

  Ако "политиците" бяха в час, България можеше да извлече полза от бежанците. Те са потенциални потребители и данъкоплатци.

 93. 94 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Разстроено

  [quote#84:"iazdakaja"]Голяма работа - още тяхното поколение ще има 1-2 деца, колкото местните - въпрос на урбанизация и напасване, не на религия и етнос.[/quote]

  Написаното тук са глупости!!!

  Главните причини за многото деца са религията и етноса!

  Дъщерята в ОАЕ запитала бедна (според техния стандарт) арабка, защо има 6 деца, а оня отговорила: "Щом Аллах им даде живот, той ще се грижи за тях!" (Тези разсъждения са непонятни за нас, но за арабите са логични...)

  А етнос, който има много деца (през тази година на 1 първолаче с майчин език български, съответстват 3 с друг майчин език) без да го е еня за "урбанизация и напасване", вече го имаме!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 94. 95 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Емоционалните излияния за "човечност и състрадание" са смешен плач!
  Нека първо да поплачем за самите себе си, за собствения си хал!
  Нека преди да се разплачем над чуждите гробове, да пророним по сълза над нашия!
  Тези, които ни припомнят, какво е било преди, нека да погледнат какво е сега ... и ако могат нека видят разликите!...
  ---

  ПЪТЯТ КЪМ АДА МИНАВА ПРЕЗ ДОБРИТЕ НАМЕРЕНИЯ!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 95. 96 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Същата история, пак ни извеждат на преден план стара статия, да я дъвчем наново. Потрудете се барем нова да напишете. Нима от 30. 09. 2013 няма нови събития, свързани с бежанците?
  Има, има-а-а, ама някой го мързи да ходи на място, да разпитва, да разследва, да мисли и пише. Прочете някой и друг коментар, където читателите му дават идеи, отвори уикито, поукраси взаимстваното от другите с великите си мисли - и готово! Изнесе същото и след 40 дена - срокът, които и традиционните вярвания определят като граница между паметта и забравата - и ай материалът станал като нов!
  Аферим, бабо, машаллах!

 96. 97 Профил на mirk0
  mirk0
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво! А относно безумиците за "циганията" само добавям, че ако Армения е древна, то Сирия е още по и една от най-древните въобще страни, от чиито територии идва цивилизацията.. и че ако Армения е една първите държави приели християнството (4в), то именно Сирия е неговата люлка - място на първите християнски общини и основен център чак до идването на халифата.

 97. 98 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ангелина": съгласен съм с тебе, но и те не са прави с исканията си и недоволствата си.
  Защото по границата Сирия-Турция и в самата Турция живеятна палатки , без кухни и бани.


  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 98. 99 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#85:"b"]Арменците, които застреляха турците планирали и извършили геноцида през 1915 са оставали на мястото на убийството, докато не ги арестува полицията.[/quote]

  Колега, така бе6е и в Бургас при убийството на турския консул нали? Дали и той има6е не6то об6то с организарилите "геноцид"? Аман от пла4ковци на тема "ло6ите турци". Как може да героизирате явни терористи? Не ме интересуват бодбудите:тероризмът си е тероризъм.
  Позицията не Берберян ми хареса.Браво.Това е достойна гражданска позиция.България може. Липсва ни смелост.

  ne mutlu türküm diyene.
 99. 100 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2444 Гневно

  Г-жа Берберян се изплю върху паметта на предците си след като ни приканва да приемаме семействата на тези които режат главите на сирийските християни включително и на арменците, спасили се от геноцида в Сирия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK