Без власт и без ум

Бойко Борисов

© Красимир Юскеселиев

Бойко БорисовНякакъв човек стои тихо и наблюдава как огънят и тълпите опустошават града му. От време на време потърква ръцете си, все още схванати от железните окови. Не изглежда щастлив, не изглежда обаче и нещастен. Това, което става с него и около него, вече не може да го засегне. Просто му е любопитно какво ще се случи, нищо повече.


"Царю, рекъл Крез на седящия до него Кир, мога ли свободно да ти кажа каквото си мисля?" "Можеш", отвърнал с неприкрита досада Кир. Все пак опасно е направо да поучаваш победителя си. Затова Крез ще подслади поучението си с въпрос. "Царю, какво правят с такова усърдие тия хора, дето обикалят като луди из Сарди", попитал наивно. "Грабят града ти", ухилил се насреща му Кир. Крез може би тактично помълчал толкова, колкото да позволи на своя господар да вкуси от властта си върху него. После, по думите на Херодот, отвърнал: "Нито моят град грабят, нито моите пари. Те вече не са мои. Твоето грабят и отнасят." Кир ахнал. Самонадеяният, пострадал от глупостта си Крез се бил преобразил в мъдрец.


Дали този разговор наистина се е състоял? За Херодот, който ни го предава в Първа книга на своята "История", това е без особено значение. И да не се е случил, е могъл да се случи. Така разсъждава историкът. Защото го вълнува не обективната, а една по-обща истина за човешките работи. В случая това е истината за властта и ума. Демократ по характер, Херодот вярва, че извънмерната лична власт е своеобразна болест. Тя покосява най-напред ума на властника. Затова колкото и внимателно да четем "Историята", почти няма да открием мъдър и щастлив цар или мъдър и щастлив тиран. Според Херодот, колкото по-голяма власт имаш, толкова по-неразумен и зависим от съветници ставаш. Обратно, на мига, в който споделиш едноличната власт или някой по-мощен цар ти я отнеме напълно, умът се връща в главата ти. Крез ще доживее до старини като умна опозиция на властта в двора на персийските царе.
Припомням тази зависимост, защото българската политическа практика сякаш се подчинява на обратното правило. От Драган Цанков до Бойко Борисов с малки изключения българският политик проявява в обществените си дела ум само тогава, когато е на власт. Изпадне ли от властта, трябва ли да бъде в опозиция или да работи в екип с друга партия, не дай си боже пък с противниковата, той изведнъж се обърква, оглупява и започва да чезне. Затова и българската политическа опозиция обикновено е само


фасаден коректив на управляващите


Наместо да ги съветва с ума си, останал незасегнат от изкушенията и тревогите на властта, тя им завижда. Наместо да им напомня, че властта е нещо преходно и инструмент на общото благо, тя им напомня, че властта е единствената ценност, поради която си заслужава да бъдеш политик. Загубила властта, българската опозиция все едно е загубила смисъла на съществуването си, след което не ѝ е останало нищо друго, освен да оплаква съдбините си и тъжно да отмира.


Преди две седмици ГЕРБ внесе първия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. И навярно по този случай мнозина си зададохме един и същ въпрос. Има ли разлика между това да нямаме никаква опозиция и да имаме опозиция като ГЕРБ?


Отговорът за съжаление клони към "не". По две причини. Първата е, че ГЕРБ използва правилата и процедурите по същия начин, по който ги използват БСП и ДПС – като удобен параван за узаконяване на някакво безобразие. Втората е, че от началото на този парламент ГЕРБ постоянно бяга от отговорностите, които в повечето случаи партията сама си е наложила. Ще съставяме правителство, няма да съставяме. Няма да участваме в работата на този парламент, ще участваме във всички заседания и комисии. Ще предложим вот на недоверие, няма да участваме във вота на недоверие. Миналите сряда и четвъртък депутатите от ГЕРБ, които влизаха и излизаха, влизаха и излизаха, влизаха и излизаха от парламентарната зала, избягаха от отговорност по същия начин, по който от "Атака" хванаха самолета за Брюксел и изобщо не взеха участие във вота. Дали са били вътре в сградата на парламента или извън нея, беше без никакво значение.


Наистина нямаме нужда от такава опозиция


Имаме нужда от опозиция, която познава отлично правилника на Народното събрание и... го уважава. Имаме нужда от опозиция, която е в залата на Народното събрание. Имаме нужда от опозиция, която преди управляващите знае в кой закон точно какво трябва да се промени и как да се промени. Имаме нужда от опозиция, която не хленчи и не се вайка. Имаме нужда от опозиция, за която властта не е цел номер едно. Имаме нужда от опозиция, която се държи достойно. Имаме нужда от опозиция, достатъчно речовита и гъвкава в действията си, за да накара омалелите умове на онези, които са на власт, да я слушат. Пред тези от ГЕРБ в момента няма много възможности. Или бързо ще се опитат да станат тази опозиция, или ще отмрат по подобие на НДСВ, СДС, БЗНС и пр. Всъщност тази седмица от парламента дойде много важна новина и тя е тази – вотът на доверие, който, без да искат, ГЕРБ сами повдигнаха към себе си.


В какво може да се състои накратко този


вот на доверие от страна на ГЕРБ към самите тях


Най-напред в ГЕРБ трябва да си отговорят на въпроса по какво като обществена организация се различават от БСП, ДПС и "Атака". И после самият Бойко Борисов да си отговори по какво като политик се различава от самия себе си като едноличен властник. Когато се дадат смислени и практически отговори на тези въпроси, ще се появи и отговор на въпроса как ГЕРБ може да се свърже с протестите. Защото в момента, ако изобщо съществува, връзката между парламентарната и извънпарламентарната опозиция, е твърде компромисна, реторична и мимикрена.


Протестиращите няма да спрат да причисляват ГЕРБ към статуквото, ако в ГЕРБ не осъзнаят, че не е достатъчно да се правиш на протестиращ вътре в пленарната зала. Виковете за оставка в парламента, вихреното делене на общественото пространство на "ние" и "те", разделянето на общественото време на "преди нас" и "след нас" - всичко това е най-обикновена реторика. Тя няма да бъде достатъчна, за да получи ГЕРБ вот на доверие нито от себе си, нито от обществото.


Преди време казах някъде, че както върху едно диво дърво може да се ашладиса питомно, така и върху един недодялан общественик може да се ашладиса държавник. В България поради липса на едно или друго сме свикнали с подобни ремонти и кръстоски във всичко – от крановете на чешмата, през кучешките породи до рецептите за мусака. Поради липса на стар политически елит по принуда сме свикнали на това и в политиката. Та ако си представим, че в Бойко Борисов днес живеят слепени и кръстосани няколко бойкоборисовци – homo unius libri, нахъсаният спортист, строителят на мостове и магистрали, охранителят на Тодор Живков, бленуващият за еднолична власт, енергичният кмет, лидерът на най-голямата парламентарна партия – бъдещето на ГЕРБ и на настоящата парламентарна опозиция като че ли зависи най-вече от това кой от тях ще вземе превес. Ако през февруари контузеният от народното недоволство спортист се наложи над министър-председателя, сега се очертава победа на съкрушения едноличен властник над политика в опозиция.


Кое е доброто на стоенето в опозиция, което Борисов не иска да види? След като загуби изборите от ГЕРБ, Ахмед Доган беше казал, вероятно имайки предвид себе си, че този, който отива в опозиция, се отърсва от властта и преживява нещо като морално и политическо прераждане. По принцип беше прав. Именно в опозиция политикът получава шанс да бъде по-естествено като другите граждани, бидейки и някак във властта. Именно в опозиция политикът може по-естествено да бъде демократ.


Само че и Доган, и Борисов


схващат стоенето в опозиция като трагичен личен опит


Останали настрана от властта, те мислят за себе си не като за получили възможността да бъдат по-свързани с гражданското общество, а като за несправедливо детронирани царе. Като за самотни, страдащи царе. Затова и Борисов смята, че всичко, което правят управляващите, засяга не България, а неговата личност и неговото достойнство. И по тази причина превръща обществените дебати в лични разправии. Такъв беше и вотът на недоверие – повече лична схватка със Станишев и Местан, отколкото разговор за общественото благополучие.


Четвъртък, 26.09.2013, обедните новини на БТВ. Пряко включване от парламента. Репортерката, отразяваща вота, се опитва да обясни как са протекли процедурните схватки. Докато тя говори, изведнъж зад гърба ѝ изниква лицето на Бойко Борисов. Унил и някак си тъжен. Изглежда като човек, който е загубил нещо, но не знае какво. Когато вижда камерата, като че ли се досеща и леко грейва. Но репортерката, застанала в гръб, не го забелязва. Тогава лицето на Борисов отново помръква. Сега прилича на онзи герой на Джани Родари, който не заслужавал дори пържено картофче. Не му остава нищо друго, освен да отмине. Може би си е помислил, че за пореден път са го прецакали. Че мнението му няма да се чуе. Че без власт вече е толкова обикновен, че никой не го забелязва. Не знам. Усещам обаче, че все повече се отдалечава моментът, в който той би могъл искрено и убедително да каже подобно на помъдрелия Крез: "Не моето грабят, грабят общото."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (315)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Нито моят град грабят, нито моите пари. Те вече не са мои. Твоето грабят и отнасят."
  -------------------------
  Четиво за размисъл...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Точно и вярно. Вярно и тъжно - царя /Борисов/ е гол.
  И все пак - надежда има. Голотата на парламентарната делигиматиция е безпощадно разкрита.

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никаква оставка, докато Борисов и Цветанов не се оттеглят от политиката!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "...Имаме нужда от опозиция, която преди управляващите знае в кой закон точно какво трябва да се промени и как да се промени..."

  Мдаа, тези знания се придобиват с четене и труд, но не във ВИФ, или Симеоново...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  Много добра статия!

  [quote#1:"Tod"]Четиво за размисъл... [/quote]
  Точно!

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Цялата тази ЦИГАНИЯ която е взела връх в България, е резултат от това, че нямаме съдебна система, и няма страх от закона. Иначе ако утре влезем в предизборна кампания, ще има да сучат и да ни обясняват колко са УБАВИ та да гласуваме за тях.

 7. 7 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Весело

  "Без власт и без ум" - това важи целия ни народ....
  "Лидерите" ние си хурталисваме....

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 984 Неутрално

  с много неща съм съгласна. но цел номер едно на всяка опозиция винаги е властта. герб отчасти се държат така, защото властта не им изглежда никак непосредствено близо. друга причина за поведението им е, че нямат достатъчно интелектуален капацитет да се държат другояче.
  възприемането на герб като част от статуквото е следствие на начина по който упражняваха властта, и не вярвам това да се промени, дори и да се превърнат по някакво чудо в адекватна опозиция.
  освен това, пишете по-кратко.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "ГЕРБ постоянно бяга от отговорностите, които в повечето случаи партията сама си е наложила. Ще съставяме правителство, няма да съставяме. Няма да участваме в работата на този парламент, ще участваме във всички заседания и комисии. Ще предложим вот на недоверие, няма да участваме във вота на недоверие. Миналите сряда и четвъртък депутатите от ГЕРБ, които влизаха и излизаха, влизаха и излизаха, влизаха и излизаха от парламентарната зала, избягаха от отговорност по същия начин, по който от "Атака" хванаха самолета за Брюксел и изобщо не взеха участие във вота. Дали са били вътре в сградата на парламента или извън нея, беше без никакво значение." - Герб се управлява еднолично. Затова са такива - непоследователни, въздухари, достойни за подигравка, като шефа си.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Изглежда авторът иска да каже, че вместо да правят всичко възможно да предизвикат предсрочни избори, включително парламентарни "циркове", ГЕРБ би трябвало да използват 4 години, за да се школуват, да станат "естествени" и "близки до гражданите". В друга ситуация вероятно бих се съгласила, но в сегашната категорично не съм съгласна с това. Смятам, че колкото по-кратък е животът на сегашното франкенщайново управление, толкова по-добре за България. И никакви лирични отклонения не могат да променят това ми мнение.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]да правят всичко възможно да предизвикат предсрочни избори[/quote]

  И за децата е ясно, че предсрочни избори могат да се предизвикат през зимата. Герб или не могат или не искат да бъдат опозиция?

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#8:"owen"]герб отчасти се държат така, защото властта не им изглежда никак непосредствено близо[/quote]

  Илюзията, която се опитват да наложат от Герб е, че вземането на властта от тях е предстоящо!?

 13. 13 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много истини лъснаха тази година и за съжаление горчиви.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2456 Весело

  "Преди време казах някъде, че както върху едно диво дърво може да се ашладиса питомно, така и върху един недодялан общественик може да се ашладиса държавник."

  По същия начин върху един продажник може да се ашладиса ренегат, журналист, социолог,политолог, еколог и т.н.-цялата слугинска паплач на властта! Това го казвам сега!

 15. 15 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#13:"Че`бурашка"]Много истини лъснаха тази година и за съжаление горчиви. [/quote]

  Те са световноизвестни и даже древни, но хората са ослепели.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#14:"Дон Кихот"]По същия начин върху един продажник може да се ашладиса ренегат, журналист, социолог,политолог, еколог и т.н.-цялата слугинска паплач на властта! [/quote] Много точно казано!

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#11:"dobrich"]И за децата е ясно, че предсрочни избори могат да се предизвикат през зимата.[/quote] Чакай така, че аз май и от децата не съм.... Как това е "ясно"?

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#7:"ivanasenov"]"Без власт и без ум" - това важи целия ни народ.... [/quote]
  Точно. Гледам че едни са се втренчили в Борисов, други в опозицията, а то е съвсем просто. Ние сме собствениците на тая държава. Грабят нас и нашите нашите пари. Грабят възрастните ни родители, децата ни, а ние се държим, сякаш това нещо е някъде далеч и не се отнася за нас. А тия ,дето ни грабят са"елитът",назначен от превратаджиите около 10.11.89. Той няма цвят.Той е като хамелеон, които приема всякакъв цвят, политически, само и само да е във властта и близо да нея.

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  Не е важно котката бяла ли е, черна ли е, важното е да лови мишки - Дън Сяо Пин. Нашите котки не ловят мишки, но да се хвалят сами - много ги бива....

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#17:"dogwoman"]аз май и от децата не съм[/quote]

  Ами айде. Най голямата партия сте, изкарайте си привържениците, блокирайте парламента, когато вътре искат вот на недоверие и свалете правителството?! Щото много малка част от протестиращите се идентифицират с вашата партия...

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 579 Неутрално

  В булгаристан ,за Кир и Крез (по Херодот) , думите "Нито моят град грабят, нито моите пари. Те вече не са мои. Твоето грабят и отнасят." са от значение.Всеки изчаква своя четиригодишния грабителски мандат.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]Най голямата партия сте, изкарайте си привържениците, блокирайте парламента, когато вътре искат вот на недоверие и свалете правителството?![/quote] "Ние" наистина сме най-голямата партия, обаче ти не й знаеш името. А докато не й знаеш името, всякакви такива съвети нямат смисъл.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Българският парламент се нуждае отопозиция с авторитет.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Ти определено си герберка и Бокова обожателка- това имам в пред вид....

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Мисля, че е време ние да пораснем и да приемем, че и управляващите и опозицията постигат точно това, което искат. Ние сме заблудените и лутащите се.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Прекалено много искате от Бат Бам. Бат Бам е нарцис, който малко разбира от политика и си мисли че сам може да свърши всичката работа на ползу роду!!
  Конюнктурно се промъкна във властта на гърбан а простотията на драгия електорат, поцарува малок, изтърва на два пъти глупаво политическото сапунче и сега проблеми....
  Проблемът му е че не иска да се наведе и да си го вземе (сапунчето), чака гъзарията на София да му свърши работата....
  Ще има да чака.....
  В този смисъл е глупаво и неверно да се сравнява Драган Цанков като политик, с Бат Бам..... нищо не ви е направил Драган Цанков....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#24:"dobrich"]Ти определено си герберка и Бокова обожателка- това имам в пред вид....[/quote] А ти си доста самонадеян в оценките си. Чак не ти отива.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Гневно

  Много тежест придаваме на политиците. Защото самите ние нямаме самочувствие като граждани. Затова и ги обиждаме, защото толкова можем. За повече като че ли не ни стигат силите. А трябва да сме по-силни, защото се оказва, че ние им служим, а не те на нас. Едните управляват като слон в стъкларски магазин, другите се обиждат като селски моми. Малко е по Ст.Л.Костов: "Криворазбраната демокрация". Ама не ми е смешно!

 29. 29 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дневник, какъвто народът такива са управниците му, такава е и опозицията.
  НИЕ СМЕ В ОГРОМНА КРИЗА! Криза в ценностната система, липсват религиозни, духовни, нравствени и законови регулаторни механизми. Чалгализацията е във всички сфери. Застрашено е въобще съществуването на българската държава. В подобна ситуация сме били преди 650 години. Ако нещо не се промени не знам какво ще става.....

 30. 30 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добра статия, но твърдението, че ББ е управлявал с ум е силно преувеличение. ББ винаги, и преди във властта, и сега в "опизиция", действа по интуиция! А интуицията е добър съветник за краткосрочни тактически битки, но изключително лош за по-дългосрочен стратегически план. Склонността на ББ да действа с изключително кратък хоризонт, го прави непредвидим за неговите "противници" и дълбоко унищожителен за обществото, икономиката и държавността, които изискват предвидими дългосрочно действащи политици, дори и тези, които в момента са в "опозиция"...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Точно казано. Надявам се, обаче, г-н Гочев да проявява дипломатичност, а не наивност по въпроса дали Борисов може, това, което трябва да направи.

  "Я з москалями не балакаю!"
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на onlooker
  onlooker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "българската политическа опозиция обикновено е само фасаден коректив на управляващите"

  ... дори и фасаден не е. Корективът на управляващите не го търсете в парламента.

 34. 34 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Нашите управници нямат самостоятелно, а още по- малко държавническо мислене, затова сравненията с поведението на държавниците от историята не е уместно. Ако се проследят изказванията на нашите политици, критерият им за оценка не е отзвукът от страна на българския народ, а от Америка или Европа , или Русия , или Турция. Някъде четох, че Цветанов посетил над 30 х Америка по време на управлението на ГЕРБ. За какво освен за инструктажи от "началниците" би могъл да лети до там. Цялата политика , на всички наши управници от 1878г. насам, е супер васална и продажна, затова народът ги мрази! Мразим и самите себе си, защото нямаме достойнството и гордостта на свободните и независими собственици- господари на земята в границите на НАШАТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ!

 35. 35 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Не мога да разбера едно нещо:
  От вече 6 месеца Б Борисов не е на власт...
  А всички дъвчат и обсъждат него?
  Кофи мастило се изписаха да го анализират във всякакви посоки...
  За Сергейчо и Местан - НИЩО! Макар че са от 5 месеца на власт
  Защо бе?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 36. 36 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#35:"The Core"]От вече 6 месеца Б Борисов не е на власт... [/quote]
  Прав си. Трябва да обсъждаме, Костов...

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Според автора, трябва ГЕРБ да изпълняват желанието на БСП-ДПС-Атака, да стои в парламента и да легитимира тази квмазидемократична политическа конфигурация! ТА ТОВА Е САМОУБИЙСТВО! Ако автора иска нормален Парламент, трябват нови избори и тогава можем да говорим за легитимност! Този Парламент е съставен с измама, а мнозинството- против всякакви нормални, етични и морални принципи! Така че, тук НЕ ВАЖАТ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА! Не може с крадците, които обират дома ти, влезли със взлом, да се държиш като със съседите си! ТОВА НЕ Е НОРМАЛНА СИТУАЦИЯ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#35:"The Core"]6 месеца Б Борисов не е на власт...
  А всички дъвчат и обсъждат него? [/quote]

  Че това много ли е? Всички се оправдават с Костов, който управляваше преди 12 години!? Включително и вие герберите....

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#32:"ppopov_67"]Защото "властта" му беше ЧИСТО БЕЗУМИЕ.
  На абсолютно нарцисиран бездънен простак.[/quote]

  ЕЕЕ, нали за това си избрахме такива светли умове, като Станишев и Сидеров! Учени, умни, принципни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Доста патетична и тенденциозна статия. Разбира се, че ГЕРБ не се държат особено адекватно, но все пак за тях ролята на опозиция е непозната, тъй като са нова партия, която досега винаги е управлявала.
  Но според мен основната причина ГЕРБ да не се държат като нормална опозиционна партия е меко казано ненормалното и абсурдно поведение на управляващата тройна коалиция. Нима може да се влезе в смислен дебат с отявлени наглеци и лъжци, с агенти на ДС, с псевдо националисти, псевдо социалисти и псевдо либерали? Нима можеш да водиш нормален разговор с Мая Манолова, Сергей Станишев или Михаил Миков, които освен да се държат като политкомисари друго не могат. Всъщност, греша, могат и друго - да лъжат най-нагло, да цапат и калят всичко живо с цел да го принизят, да го овалят в л.йната и да го приравнят със себе си, "доказвайки" тезата, че всички са маскари. Как можем да охарактеризираме лъжите на Станишев, на министър Стойнев, на министъра на транспорта. Срещу техните твърдения стоят ясно изразени и документирани позиции на европейските институции. На кого да вярваме? Реторичен въпрос.
  В този ред на мисли, как трябва да се държи ГЕРБ като опозиция - да спорят по политики, по законопроекти и всичко да си върви по мед и масло за тройната коалиция, съпровождана от лекото музикално оформление на изтощените и обезверени вече протестиращи. Плюя на такова бъдеще и на такава опозиция.

 41. 41 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Имаме нужда от опозиция, която познава отлично правилника на Народното събрание и... го уважава. Имаме нужда от опозиция, която е в залата на Народното събрание. Имаме нужда от опозиция, която преди управляващите знае в кой закон точно какво трябва да се промени и как да се промени. Имаме нужда от опозиция, която не хленчи и не се вайка. Имаме нужда от опозиция, за която властта не е цел номер едно. Имаме нужда от опозиция, която се държи достойно. Имаме нужда от опозиция, достатъчно речовита и гъвкава в действията си, за да накара омалелите умове на онези, които са на власт, да я слушат.[/quote]

  Такава опозиция имахме при предишната тройна коалиция - да припомня ли какъв беше резултата? Тук таме някакъв вот на недоверие, скандалче през месец, плюене през медиите и така со кротце со благо и со малко кютек си изкараха мандата до края. Такъв тип опозиция срещу комунистите просто не работи! Аргументите за тях нямат никакво значение - каквото ще да става те си гласуват това, което си искат и понеже им липсва какъвто и да е срам ще стоят там до край. Единственият шанс е положението за тях да стане абсолютно нетърпимо както в парламента така и извън него и от инстинкт за самосъхранение не си подадат оставката. Кажете ми сериозно ли искате и тази Тройна коалиция да си изкара целия мандат?


  Veritas odium parit obsequim amicos
 42. 42 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Категорично не мога да се съглася с автора ...
  "Имаме нужда от опозиция, която познава отлично правилника на Народното събрание и... го уважава."
  Ще кажа на автора - имаме нужда от управляващи, които спазват правилника на Народното събрание и го уважават... Вчера за Миков - щом са в зала значи има кворум, утре какво - щом са в София - значи има кворум ????
  Защо автора не направи анализ на това?
  А моято мнение е че нямаме нужда от опозиция каквато автора иска в този парламент, защото няма нужда от точно този парламент. Аз не искам Герб (в случая няма значение партията) да обяснят с умни думи на управляващите примерно че не е добре да теглят 10 милярда и след това да видя как за две минути с натискане на няколко бутона всички думи губят смисъл и управляващите получават каквото са си наумили... Единственото, което опозицията трабява да прави в този параламент е да се бори той да бъде разпуснат.
  Този парламент е нелигитемен, манипулативен и непрозрачен. Кабинета е нагъл, арогантен и корупционен... Аз искам този кабинет да си подаде оставка, искам нови избори и нов парламент. Ако автора иска спокойното съществуване на управляващите - ок - негово мнение, но аз не искам - искам да се гърчат отпитвайки се да прокарат безумните си решения в една празна зала, искам да осъзнаят че те подкрепа нямат - нито от мен, нито от опозицията ... и в това отношение Герб имат правилното поведение.

 43. 43 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Излишно е да се дават съвети на ГЕРБ и Бойко. Те са зависими от ДПС и нямат интерес този парламент да си отиде. С идването на власт на ГЕРБ взе връх тарикатщината, опростачването, чалгата и липсата на уважение към закони и конституция, неспазване на правилата. И преди ги имаше тези неща, но при ГЕРБ това стана повсеместно и най-вече стил за подражание.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много хубава статия! Дава повод за размисъл в много посоки. Но във втората половина е разработена само една от тях.
  "Дали този разговор наистина се е състоял? За Херодот, който ни го предава в Първа книга на своята "История", това е без особено значение. И да не се е случил, е могъл да се случи. Така разсъждава историкът. Защото го вълнува не обективната, а една по-обща истина за човешките работи."
  И понеже този мъдър еразговор е до известна степен хипотетичен можем да го продължим например така:
  Не Кир ахнал... ами Кир се замислил и отвърнал: "Прав си, така е! Но като се замислих, че ако ги спра сега да грабят от моето те ще се обърнат срещу мен! А те ми донесоха победата и все пак им дължа нещо. Нека се награбят, не могат да ми отмъкнат всичкото!
  Такова продължение би хвърлило повече светлина върху цялата ни политическа система. И върху победениите (опозицията), но и върху победителите - управлението. А това е важно защото не е само Бойко Борисов у нас, в който живеят много лица, а ми повечето са такива. И както спортистът, строителят и влстникът не може да вземе никакво смислено решение, защото който и от неговите "аз" да предложи нещо другите му "азове" ще го отхвърлят, така и партиецът, кариеристът, и русолюбевцът у Станишев, както и ченгето, мафиотът и турколюбецът у Догано-Местан (за шизофрении, като случая с Волен не говорим) не могат. Колкото до егото то ни е генетична черта на нас и от него никъде не можем да се скрием. И затова, като се замислим всъщност ние не само имаме фасадна демокрация, но имаме и фасадно управление, както и фасадна опозиция! Бедата при нас е че "тинк танковтете" които ни управляват било в управление или опозиция са външни (не както глупаво си мислим нашенски прикрити кукловоди) и са поне два> И докато Бойко Борисов бидейки в невъзможност да се помири с "азовете" си и да се помири със себе си слуша Брюксел (ЕНП), то управляващите в момента слушат Москва. И докато Брюксел вече толкова години ни гледа със зяпнали уста и не може да ни проумее, та затова инструкциите му са такива объркани и се борят една с друга, което личи от поведението на нашата "опозиция". Явно са поели курс на изчакване, докато се поизбистрят малко нещата, както у нас така и в техните глави. Но го правят доста неумело трябва все пак да признаем. Москва обаче не се замисля, а удря по масата. Това си е нейния стил от векове, И така. Ще поживеем, ще видим, както се казва. Но къде сме ние Българите? НЙие сме на протеста. Това е единственото смислено нещо, което успяхме да направим досега в този така наречен "преход". Но за жалост далеч не сме всички. Къде са другите ли? Те участват в грабенето. Грабенето върху което разсъждават Крез и Кир! И какво все пак сочи историята? Ами Персия е изчезнала и не съществува сега. Това сочи не само историята, ами и най съвременната география. Поздрави на всички разсъждаващи!

 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Какво очаква автора - ГЕРБ да се върнат в залата и да осигуряват кворум на Местан и Станишев следващите 4 години?

  Ако иска това - да го напише в прав текст. Това, че е изписана купчина букви, не придава тежест на текста.

  Да каже А или Б. Средно положение - НЯМА!

 46. 46 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#18] от "cobanmaala":


  [quote#18:"cobanmaala"]Ние сме собствениците на тая държава. Грабят нас и нашите нашите пари. Грабят възрастните ни родители, децата ни, а ние се държим, сякаш това нещо е някъде далеч и не се отнася за нас. А тия ,дето ни грабят са"елитът",назначен от превратаджиите около 10.11.89. Той няма цвят.Той е като хамелеон, които приема всякакъв цвят, политически, само и само да е във властта и близо да нея.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++

 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много добър анализ. Поздрави на Георги Гочев! И като всяко умно нещо, казано по нашите географски ширини, звучи тъжно и камерно. Не се и напъва да търси решения, защото решение, няма. Историята е сага за "властта" и по-точно, сага за историческата безизходица от нейната примка. Властта уврежда, както своите носители, така и нейните потърпевши. Защото от средство, се е превърнала в цел.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#18] от "cobanmaala":

  само една малка поправка, преврата не беше на 11.11. 89-та а на 9.9.1944-та. Тогава дойдоха сегашните и техните деца и внуци.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 49. 49 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 411 Неутрално

  повечението на ГЕРБ е правилно. При мнозинството което има тройната коалиция няма как да мине обикновен вон на недоверие. Необходими са такива хватки

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#23] от "xalikarans":

  Българският парламент се нуждае отопозиция с авторитет."

  -Със съзнанието,че и като опозиция трябва да работи за държавата и хората,да ги убеди,че е достойна пак да управлява.
  Тази опозиция-не.


 51. 51 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#43:"soave"]С идването на власт на ГЕРБ взе връх тарикатщината, опростачването, чалгата и липсата на уважение към закони и конституция, неспазване на правилата.[/quote]

  Простотиите в политиката почнаха с идването на Станишев! Той я опростачи и я сведе до нивото на надплюване! ТОЙ Е НАЙ-ВРЕДНОТО НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ! А Борисов, може да не може да върже литературно чиста фраза, но е ЧЕСТЕН и работи! За три години построи повече от всички преди него, взети заедно! А Станишев е маша на мафията, без никакъв интелектуален потенциал!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 52. 52 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Орешарски е декларирал, че ще подаде оставка ако поне за ден, реформатори, политици и социо-журналистически анализатори говорят повече срещу него откоккото срещу Борисов.

  Не е ли време, някой хора да осъзнаят, че Герб не е на власт?

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Гледам, че Дневник усърдно агитира за Реаниматорският блок и не минава ден да не удари по ББ. Вчера Дайнов, днес друг, ще видим кой ще извадят утре. Влагат същата страст да агитират за РБ както преди 4 години да агитират за ББ. Само че тогава той ги отряза от властта въпреки че си правеха някои сметки мисля че и сега няма да им се сбъднат мечтите. Сега поради други причини, залагат на слаб кон.

  Тактиката "Всички срещу ГЕРБ" веднъж прати зад чертата партийките им сега като нищо може да остави под нея и РБ. И отново да даде властта на БСП/ДПС. А автора бих посъветвал преди да дава на ББ съвети каква опозиция да е да си обърне погледът към тези които останаха извън парламента. Защото те явно нищо не са научили от този урок. И пътем да го попитам как вижда бъдещото управление без ГЕРБ? Или може би той предпочита да го управлява БСП/ДПС?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Или бързо ще се опитат да станат тази опозиция, или ще отмрат по подобие на НДСВ, СДС, БЗНС и пр."

  Доста абсурдна теза на автора!
  Защото точно партиите сочени в примера по-горе станаха жертва на спряганата по-горе в статията т.нар. "работа в екип с упавляващите".
  Престоят в опозиция за Борисов е пробен камък, доколко може да съществува в политическата система изобщо. Защото дори авторитарни управленци като Тато са успявали да се задържат под маската на демократи, управляващи в екип(Политбюро и ЦК на БКП).
  Все пак, нека не забравяме ролята на избирателя, защото все пак на Боц някой му осигури близо 4години мнозинство, за да го изпрати след това в опозиция.

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 555 Неутрално

  [quote#10:"dogwoman"]Изглежда авторът иска да каже, че вместо да правят всичко възможно да предизвикат предсрочни избори, включително парламентарни "циркове", ГЕРБ би трябвало да използват 4 години, за да се школуват, да станат "естествени" и "близки до гражданите". [/quote]

  [quote#40:"simo87"]В този ред на мисли, как трябва да се държи ГЕРБ като опозиция - да спорят по политики, по законопроекти и всичко да си върви по мед и масло за тройната коалиция, съпровождана от лекото музикално оформление на изтощените и обезверени вече протестиращи. Плюя на такова бъдеще и на такава опозиция. [/quote]

  [quote#42:"georgi_val"]Този парламент е нелигитемен, манипулативен и непрозрачен. Кабинета е нагъл, арогантен и корупционен... Аз искам този кабинет да си подаде оставка, искам нови избори и нов парламент. Ако автора иска спокойното съществуване на управляващите - ок - негово мнение, но аз не искам - искам да се гърчат отпитвайки се да прокарат безумните си решения в една празна зала, искам да осъзнаят че те подкрепа нямат - нито от мен, нито от опозицията ... и в това отношение Герб имат правилното поведение. [/quote]

  [quote#41:"anihilator_jack"]Единственият шанс е положението за тях да стане абсолютно нетърпимо както в парламента така и извън него и от инстинкт за самосъхранение не си подадат оставката. Кажете ми сериозно ли искате и тази Тройна коалиция да си изкара целия мандат?
  [/quote]
  Чудесни мнения! Бих ги цитирал без съкращения. Браво! Статията слага каруцата пред коня. Глупава и вредна - точно като мненията на Местан и Станишев и прикрито комунистическа като статиите на Дайнов. Обезверява опозицията и слага пранги на протеста, поставяйки го извън закона. Хрисими и вчесани, с преклонени главици и щастливи, че са на заплатка в парламента - такива ли да виждаме депутатите от ГЕРБ? Кой изобщо има нужда ГЕРБ да са в парламента? Мнението си изказах тук отдавна - ГЕРБ трябва да са вън от НС, да направят правителство в сянка и всеки ден да опровергават най-важния слух, а именно, че всъщност не са опозиция на БСП и ДПС. Нещо повече, мненията на избирателите им за тяхното поведение трябва непрекъснато да се проучват и да се излагат. Останаха ли в тази държава "сини" социолози?

  Knocking on heaven's door
 57. 57 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#51] от "lz2": Борисов, може..За три години построи повече от всички преди него, взети заедно! А Станишев е без никакъв интелектуален потенциал!

  Прав си братчед, ако Станишев беше умен, щеше да направи Бойко "строителен министър".

  /не се чете/
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#52:"ttrafopostt"]Не е ли време, някой хора да осъзнаят, че Герб не е на власт? [/quote]
  И как да осъзнаят като те мразят ГЕРБ повече от БСП/ДПС макар че се пишат тяхна опозиция. Уж опозиция пък на изборите ги видяхме прегърнати с БСП, комисии за проверки на изборите заедно правеха, изявления в денят за размисъл. И се чудим после, че Орешарски и Корнелия Нинова точно при "най-автентичният антикомунист" се излюпиха.

  Живеят с идиотската мисъл че ще вземат някой от избирателите на ГЕРБ като плюят по тях. Наистина идиотско, обиждаш човекът като оплюваш изборът му и се надяваш да те заобича за това. Да не говоря, че тези които са отишли при ГЕРБ преди това са гласували за СДС/ДСБ и отвратени са отишли при ГЕРБ. И сега да се върнат обратно? От такива по-верни слуги на БСП не могат да се измислят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Неутрално

  До коментар [#35] от "The Core":
  Той и Костов от 12 г. не е на власт, а кофите мастило за него продължават.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Неутрално

  Според автора Герб И ББ трябва да са една мирна и конструктивна опозиция, която да крепи цял мандат фасадната демокрация в България и да легитимира крадливата болшевишка шайка, която тероризира България в момента.

 61. 61 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  "Затова и Борисов смята, че всичко, което правят управляващите, засяга не България, а неговата личност и неговото достойнство. И по тази причина превръща обществените дебати в лични разправии."

  Много точно казано, разумно и на място, както и всичко останло в статията. Поздравления за автора!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 62. 62 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#61:"Станислав"]Много точно казано[/quote]
  И кое му е точното? Да не би от Борисов да са взели милион и половина, да ги профукат за министерство, което не е свършило за пет пари работа? Това не ощетява ли и автора, ако е данъкоплатец, и всеки друг българин? Или за тебе, Станиславчо, е важно да плюнеш по Борисов, а не да си обективен и да се изправиш в защита на този, който опитва да защитава интересите ти?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 63. 63 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ше рипате, ще хвърлате, па накрая ще разберате, че няма алтернатива на това поведение на опозицията, защото срещу комунисти не може да се действа конструктивно. Защо никой не говори за "конструктивното" поведение на комуноидите в предизборният ден? Да ви се чуди човек на акъла...

  dame
 64. 64 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  Изключително точно.

  В разглеждания случай нищо не може да се получи.
  Просто защото дървото, върху което да се присади държавника, политика ... е сухо... Той ще си остане такъв какъвто е. Нацупен, обиден, хитър и глупав. It's too late to teach an old dog new tricks....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 65. 65 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#60] от "Blood Red Skies":


  [quote#60:"Blood Red Skies"]Според автора Герб И ББ трябва да са една мирна и конструктивна опозиция, която да крепи цял мандат фасадната демокрация в България[/quote]
  Въпреки че не одобрявам Борисов и на мен ми се струва че на автора му се червеней феса.

 66. 66 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#30] от "fortunes":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Тъкмо си мислех за "интуитивния мениджмънт"........

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 67. 67 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Любопитно

  До коментар [#3] от "socialen":

  Какъв социален си?
  -социално слаб
  - социално активен
  - социално без отговорев
  - социално не ориентиран
  - социално недоразвит
  [quote#3:"socialen"]Никаква оставка, докато Борисов и Цветанов не се оттеглят от политиката! [/quote]

  От коментара ти личи - социално тъп.

  А останалите - станишев, майчето,куртев, местан , другия дето вади бисери от носа си с финес до като председателства НС , миков, фюрера с кохортата и безимените, смълчани ,без мнение същества, дето гласуват по команда..............????
  Тях какво ще ги прави?
  Предлагаш да си ги кътаме!
  На туршия ,на компот?

  Не-е-е-е-е ! Всичкото измет вън!
  Оставка!

  Колкото до списаното в статията!?!?
  Относително добре, подредени размисли!

  Мен не ме интересува ,как се чувства Б.Борисов, нито какво преживява.

  Важното е тази пошла коалиция да бъде свалена от власт.
  И като така- " Целта оправдава средствата!"

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#35] от "The Core":

  По две причини:
  1. Защото страдаме от изключително къса памет
  2. Защото са кристално ясни и кой-знае какво ново не може да бъде добавено към бспдпс и съответно станишев и местан

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 70. 70 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#65:"Веселин"]Въпреки че не одобрявам Борисов и на мен ми се струва че на автора му се червеней феса.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++
  Съгласявам се!
  И добавям с исторически и "академичен" привкус

 71. 71 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Толкова думи за нищо!
  Невероятно е как се подминава вредното за България управление от откровени мафиоти, които под маската на партии вършат чудовищни предателства...?!
  Трябва да разбираме, че предишната опозиция /сега управлявящи/ е била много умна и точна, защото няма критики за тях?!?!
  Аз съм демократ, но непрекъснато подобни писачи ме карат да се изказвам в защита на Борисов, защото съчинените им нелепости са повече от отблъскващи!
  Приемате или не Борисов е еднствената ОПОЗИЦИЯ на това ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ управление от комунофашизоиди и радикални доганисти!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 72. 72 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#63:"dame"] Защо никой не говори за "конструктивното" поведение на комуноидите в предизборният ден? Да ви се чуди човек на акъла... [/quote]
  +++++++++++++++++++++

  Изчитам статията
  44 препоръчвания от 64 прочели .Брех!?!?
  След изчитането Гочев, сякаш съм пила застояла вода.

  След като минах по диагонал и мненията...... виждам че повечето са с моите усещания!
  Вижда се " социалните " са изпратени в атака!

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#71:"glas"]Борисов е еднствената ОПОЗИЦИЯ на това ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ управление[/quote]

  Такава опозиция комунетата не са и сънували че ще имат. 2 месеца "ваканцуване", вот на недоверие - не дебатиран и не гласуван, влизане в парламента на Герб, но не регистриране!?

 74. 74 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  Хайде ,бе. Подадоха си оставка ,за да не ви пречат на покупите, и това не ви стигна ами направихте постановката в деня за размисъл, и това не ви стигна, ами накарахте и Конст. съд да ви признае, сега искате още.

  Не, първо вие ще се ометете, заедно с манипулирания вечно от етнически вот партия и ще прави избори докато престанете да казвате какво и що. Никога не сте били избирани нормално демократично.

 75. 75 Профил на valbi
  valbi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дори да има избори сега и веднага нищо няма да се промени, защото същите партии без една пак влизат в парламента. Не вярвам случващото се в страната да реабилитира "синьото". И за какво бяха всички тези протести, когато "ново" няма и всеки отново на старото се доверява. Хората са доста разочаровани от хора като Кунева, ако пак се вре за първенец сред останалите черни овци. Сега партии в парламента имат голяма възможност да покажат, че са зрели политици. Те трябва, техен дълг е да постигнат някакво широко споразумение, в което на преден план да е изведена България и нейното благополучие. Ако не се разберат, каква заявка дават за съвместна работа в бъдещ кабинет?

 76. 76 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  Не си бъркай в носа за доводи.

 77. 77 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#20] от "dobrich":

  Нали после ще са "яхнали автентичнодесния ентелегентен протест"? С шапка или без шапка да са блокиращите парламента?

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#51:"lz2"]Борисов е ЧЕСТЕН и работи[/quote]

  Това виц ли е?!....Лъже без да му мигне окото, работеше на корта, на футболното игрище, откриваше обекти, започнати преди десетки години...

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#77:"metzanviolinov"] С шапка или без шапка да са блокиращите парламента?[/quote]

  С фуражки! Всички мюлюцюнери да са там....Заповед от Боко!!!

 80. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Очевидно идеята на автора е как ГЕРБ са станали лоши, но могат и трябва да се поправят. Истината е друга. Боко цели да превърне парламента в блато, за да се окалят всички и управлението да падне. Няма как да не се сеща, че е обрекъл и себе си. Толкова сме слушали за хора обрекли себе си в служба на доброто и ето случай на саможертва в името на злото. Не се чудете. Законът на омертата не оставя място за избор. Единствената възможност е да се подчиниш на волята на Боса.

 81. 82 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Дааа...
  Некой беше казал, че акъла на гербаджиите/ките е под полата, а под темата те се борят да ни го покажат.
  За акъла иде реч.
  Малко комикси: http://www.gallup-bbss.com/images/stories/Sept2013/Slide13.jpg
  Дали ГЕРБ ще успее да качи доверието в кабинета Орешаски до немислими нива с акъл?
  Още един комикс: http://www.gallup-bbss.com/images/stories/Sept2013/Slide15.jpg
  А дали ББ ще успее да стигне заветните 10%?
  Вервам че ще успее, а за това ще са виновни Гришата, Кънчо, кризата, космическия ветър и социологията...

  Ecrasez l’infâme
 82. 83 Профил на Avaaz
  Avaaz
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Тенденциозна статия... На какаво да са опозиция ГЕРБ - на едно политическо фиаско, което да легитимират?! Извънпарламентарната опозиция, на която се подава ръка от ГЕРБ , се държи надменно ( неразбираемо на каква основа). "Реформаторското мнозинство" нито е реформаторско, нито е мнозинство. ГЕРБ наложиха качествени кметове в големите градове, което не направи преди това никой от познатите образи на "реформаторското мнозинство". Политиката е изкуство и отговорност и ...компромис, но не със стратегически цели . В реформаторското мнозинство няма единна позиция за енергийните проекти - Кунева иска Белене! Имам чувството, че политическото безсилие на извънпарламентарната опозиция се дирижира от олигарсите - да има две опозиции - парламентарна и "извънпарламентарна", както има и "два протеста" ..., а всичко това е в интерес на мафията.

 83. 84 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 411 Весело

  Накажете всички - спрете им Фейсбука!!!

 84. 85 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Категоричен факт е, че колкото слаби бяха като политици във властта, двойно по-слаби са герберите (разбирай ББ) в опозиция. Като са най-голямата партия в парламента, защо веднага не съставиха правителство в сянка? Така щяха да имат по един опонент на всеки министър и щяха да заковават правителството на ореха за всеки ресорен гаф. Да ама нямат компетентни и речовити специалисти за тази функция. Всичко е обсебил батето им и се е оградил (още като министър-председател) с послушковци.
  Ама от такива в опозиция полза НЯМА.

 85. 86 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако ГЕРБ стояха в парламента щяха да бъдат обвинени, чè крепят правителството и легитимират нелигитимният парламент.

 86. 87 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 755 Весело

  "...депутатите от ГЕРБ, които влизаха и излизаха, влизаха и излизаха, влизаха и излизаха от парламентарната зала,..."

  -Ами така се получава,когато следвайки безпрекословно своя вожд,са се заклещили във въртяща се врата.

 87. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#83:"Avaaz"]ГЕРБ наложиха качествени кметове в големите градове[/quote]

  Герб управляват с кадрите на Бкп/Бсп градовете. Добричката кметица е втори мандат от Герб, преди това един от НДСВ, а преди 1990 г. е секретар на общината....

 88. 89 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Имаме нужда от опозиция, за която властта не е цел номер едно."

  Хахах! Виц! Ако това не е целта на бъдещия РФ, да си пишат оставките още отсега!
  "Защото в момента, ако изобщо
  съществува, връзката между парламентарната и извънпарламентарната опозиция, е твърде компромисна, реторична и мимикрена."
  Кой според Вас къса тази "компромисна, реторична и мимикрена (!?)" връзка, драги Гочев? Къде е мимикрията и какво прикрива тя? Нали за нуждата от истинска, уважаваща закона (парламентарна и извънпарламентарна) опозиция говорите? Да не би да сте имали предвид някоя друга държава, а?

  Knocking on heaven's door
 89. 90 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 755 Любопитно

  [quote#86:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Ако ГЕРБ стояха в парламента щяха да бъдат обвинени, чè крепят правителството [/quote]
  -Също толкова-колкото бяха обвинявани партиите от опозицията в предния парламент,ли? И тели стоейки в Парламента,крепяха правителството на г-н Борисов?

 90. 91 Профил на forifori13
  forifori13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  това е госин борето друг като него няма дано не се и появи

 91. 92 Профил на forifori13
  forifori13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тои с последния вот показа колко ум има и този ни оправлява 4 години стига бе

 92. 93 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Казаното от Автора е само Обща диагноза на доднешните ни политици.

  Обществото ни е длъжно да преодолее блокажа, в който е набутано и най-сетне да роди своите "утрешни" политици. Иначе, винаги ще оставаме в разговори без край, "за хей тъй" и адекватното ни Общостно съзнание, за което уж все милеем...

 93. 94 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 755 Весело

  [quote#7:"ivanasenov"]"Без власт и без ум" - това важи целия ни народ...[/quote]

  -"Дай му на първенюто власт-пък му виж ума"! Проблемът не е само български,и не е от днешно време.Ето какво е написал един поет още преди хиляда години:
  "Су Шъ (1037 – 1101)
  Шеговити стихове за къпането на новородения син¹

  Всички да възпитат умни деца се надяват –
  цял живот моят ум вреда ми причинява.
  Бих искал синът ми тъп и гламав да расте –
  без трудности високи постове ще оглавява.
  __________________
  ¹ Ритуалът се извършва на третия ден от раждането на детето. Су Шъ използва случая и осмива бюрократичната изпитна система за набиране на чиновници, която позволява на хора без качества да заемат високи длъжности в двореца."

 94. 95 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#55:"2.5"]Престоят в опозиция за Борисов е пробен камък[/quote]

  "Репортерката, отразяваща вота, докато говореше, изведнъж зад гърба ѝ изниква лицето на Бойко Борисов. Унил и някак си тъжен. Изглежда като човек, който е загубил нещо, но не знае какво. Когато вижда камерата, като че ли се досеща и леко грейва. Но репортерката, застанала в гръб, не го забелязва. Тогава лицето на Борисов отново помръква. Сега прилича на онзи герой на Джани Родари, който не заслужавал дори пържено картофче. Не му остава нищо друго, освен да отмине. Може би си е помислил, че за пореден път са го прецакали. Че мнението му няма да се чуе. Че без власт вече е толкова обикновен, че никой не го забелязва......."

 95. 96 Профил на forifori13
  forifori13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  видяхте с парите на земеделците какво стана тоя ходи и подписвал ама какво е подписвал незнае и накрая намалиха парите на хората и почна да обвинява новото правитество ама самоче тои го и подписъл 2011 година. смях голям

 96. 97 Профил на forifori13
  forifori13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  последния път с вота тои показа че власта е по важна от народа и после некои да гласува за него

 97. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Еее, не. Твърдо "Нье!".
  Цялата статия, демек теория, на автора са построени върху идеята, че властта е пряка и лична. И или си "вътре", демек "началник" - или си "вън".
  Донякъде виждам резон, доколкото Боце беше еманацията по български на такъв род власт. Но екстраполирането на този "модел" до властта в демократична република днес и в Европа е за мен абсолютно неприемливо. А авторът, нагазил в дълбоките размишления по конкретния казус, явно и приема, и утвърждава такова възприятие на властовите и политически реалности в китна Българийка. Е, твърдо не съм съгласен.
  Защото това е нефелно, късогледо и деструктивно, подменящо институциите и институционалните баланси, включая балансът управляващи (а не власт!) и опозиция и въобще начинът на правене на политика.

 98. 99 Профил на forifori13
  forifori13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Боко освен да се прави на МАЧО не успя нищо да направо. Само се доказа какъв селянин от Банкя да земе да си ходи да си сади картфи и да не се е само простотии по медиите

 99. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#89] от "peterman":

  Така е, статия на типичен Реаниматор. Десетки пъти ББ предложи на РБ сътрудничество и единодействие срещу БСП/ДПС, те все се цупят и сега пак ГЕРБ виновни, този път защо нямало сътрудничество между парламентарната и извънпарламентарната опозиция.

  Явно в този Граждански съвет към РБ си имат дежурство, всеки ден по една статия срещу ББ. Хем ги изритаха от парламента за такова безумно поведение хем продължават. Е, как след това човек да не почне да подозира че участват в сценарий? Като имам предвид биографиите на някои участници в РБ тези подозрения направо стават увереност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK