Външният и вътрешен протест

От протестите срещу правителството на Орешарски

© Красимир Юскеселиев

От протестите срещу правителството на ОрешарскиТекстът на Теодора Димова препубликуваме от портала "Култура":


Протестите оредяха, протестиращите намаляха, измориха се. Протестиращите се разединиха, противопоставиха се едни на други. Управляващите, които отначало говореха за избори през май догодина, сега се амбицираха за цял мандат. Пак ги излъгахме, мислят си, пак ги преметнахме, пак ги изиграхме, пак ще продължаваме старата си песен, пак ще им подхвърляме по пет лева и пет процента, ще затегнем контрола над медиите, ще накараме да замлъкнат тези, които много говорят, ще ги вкараме отново в тунела, в който не се вижда светлина. Изобщо времето е наше, а не тяхно, както си въобразяваха.


Това са мислите и надеждите на управляващите.
А какво правим ние? А къде сме ние? Тях да не ги мислим, както се казва.


Факт е, че хората на площад "Независимост" намаляха. Че не можем да постигнем единомислие и единодействие. Тъжен, тъжен факт е, че точно от това манипулаторите и олигарсите се възползват, точно на това се радват.


И мнения, мнения. Протестите стихнали, защото Реформаторският блок и ГЕРБ се възползвали от тях, опитали се да ги яхнат. Уви, така е.


Факт е, тъжен факт е, че протестите не родиха алтернатива отвъд Реформаторския блок и отвъд ГЕРБ.


Тъжен факт е, че колкото сме против олигарсите и Олигарски, толкова сме и едни срещу други. И точно от това се възползват олигарсите и Олигарски.


За 24 години не успяхме да узреем. Поляци, чехи, унгарци – успяха да преодолеят комунистическото си наследство. Защото са по-зрели от нас, защото успяваха да бъдат единни срещу по-голямото зло. А ние не успяваме дори да разпознаем по-малкото зло. Не успяваме да осъзнаем, че в този свят, който "в зло лежи", няма абсолютно добро, няма ангели, но от това не следва, че всички са маскари. А на нас, за съжаление, това ни е любимият израз, това ни е националната дефиниция за света и за живота. А тя е дълбоко невярна. Всички знаем и всеки ден се убеждаваме, че добрите хора в света са повече от лошите. И стигаме до другия национален препъникамък – когато отвратените се оттеглят, идват отвратителните. Защото отвратените се оттеглят, затова идват отвратителните.


Още в училище сме решавали най-често задаваната по математика задача – ако един влак се движи от точка А към точка Б… Трябва да знаем къде е точка Б, нужна ни е цел, посока, без това задачата е нерешима. Големият проблем е, че нашият влак (нашето окаяно БДЖ ) се движи хаотично, закъснява, катастрофира.


Поляци, чехи и унгарци отдавна стигнаха до точка Б. А ние вече половин съзнателен живот стоим в точка А. Не помръдваме. Слаб 2.


Протестите казват – правителството на Орешарски е най-корумпираното, което сме имали досега. Контрапротестите казват – това е най-силното правителство, което сме имали досега. Между тях застинали в апатия – вътрешните емигранти. Влакът стои на точка А, задачата е нерешена или да го кажа по-оптимистично – нейното решаване предстои. Но когато си научим урока.


Голямата надежда на протеста е, че ако той не успее да излъчи политически лидер, ще успее да излъчи поне духовен и интелектуален лидер, който да дефинира проблемите общодостъпно и разбираемо. Заражда се такова осъзнаване. Още е в зачатък, но се заражда.


Протестиращите се оттеглиха от площада, но вътрешният протест нито е стихнал, нито е намалял. Защото в управляващите не настъпва никаква промяна, никакво очовечаване, никакво освестяване. Всичките им усилия са насочени към потушаване на протеста и контрол над медиите, за да могат необезпокоявано да крадат.


Протестиращите продължават да наблюдават това и да не се примиряват. Вътрешният протест е не по-малко силен от свирките и вувузелите. Никой не се е примирил с арогантността, безогледността и цинизма на това правителство, излъчено от и работещо за олигархията, зависещо изцяло от фашизоидния клоун на крайната националистическа партия.


Вътрешният протест зрее и набъбва. Той има своите фази. Дали е на площада или вътре в нас, той е един и същ. Никой плод не може да узрее преди да настъпи сезонът му. Протестът вътре в нас зрее и чака своето време. Не бива в златната българска земя да ядем стипчиви, кисели или гнили плодове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Голямя част от протестиращите престанаха да участват, заради бай гаьовското внедряване на ГЕРБ-ерасти в редиците им и даже заплашваха със саморазправа скандиращите и ГЕРБ да си ходят заедно с БСП!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на v.laskov
  v.laskov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Когато си отидат отвратените, остават отвратителните." Р. Ралин

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Не ми хареса статията,определено тенденциозно написана"Не успяваме да осъзнаем, че в този свят, който "в зло лежи", няма абсолютно добро, няма ангели, но от това не следва, че всички са маскари"
  Защо да гледаме поляци,чехи и да плюем държавата си.БГ се зарежда съсвоя енергия от хората живееща тук.А протестите намаляха щото протестИращите си отидоха "по държавите"-кой да учи кой на сезонна работа

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Трудно зреем ние -българите.Има една китайска поговорка,че който се спъне 2 пути в един камък е глупак ,а ние колко пъти се спънахме в БКП/БСП/?

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]китайска поговорка,че който се спъне 2 пути в един камък е глупак ,а ние колко пъти се спънахме в БКП/БСП/? [/quote]
  Има една българска поговорка:Ако не можеш преодоля малките спънки как ще преодолееш големите

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Не е вярно. Повечето недоволни от властта са от герб. Аз ходих допреди месец. не мога повече, но не съм се отказал. Чакаме повод. Отделно умората е умора на непостигането на резултат по този начин. Трябва ни повод и свирепа реакция. колкото и банално да звучи трябва ни кръв. Най- логично е това да е нашата кръв. Отделно нещастниците от варна, които запалиха държавата и качиха тройната на власт си гледаха сезона и джоба. Първите няколко дни протеста беше най- силен. Трябваше да атакуваме централата на бсп когато бяха на партийно съвещание- мисля третия ден. трябваше да атакуваме и автобуса. Отблъснаха се и много от гласувалите за атака, които са свирепо измамени и първите дни бяха страхотно дейни в щурма към централата на атака. Отделно- тактиката е сгрешена. Ние се събираме вечер и ходим из града- губим си времето защото нашите управляващи са прости хитри хора и ако нещо не ги засяга физически те го игнорират. Сега дните стават къси и удобни. Важното е да имаме повод.

 7. 7 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Беше ясно, че протестът рано или късно ще стихне, по-интересното сега е засилената подписка за оставката на Плевнелиев дали ще бележи успех.

 8. 8 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":....и в креатурите им????

 9. 9 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Протестиращите не успяха,защото не намериха голямата национална цел върху ,която обединението е възможно. Крясъците ОСТАВКА и ИЗБОРИ не върши работа. С оставка,но без национална кауза все ще сме там където сме днес-в блатото.

 10. 10 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Тоя яхнал протестите, оня яхнал протестите ... и какво лошо има в това ако смея да запитам. Или да питам иначе, вие какво очаквате? Да отворят парламента за протестиращите граждани ли ?! Разбира се, че за да има ефект тоя протест трябваше да оформи някаква политическа структура. Обаче не ... от едната крайност в другата. Ние ще си протестираме и не даваме на никой да ни бара хубавия протест. Ние сме против всички и всичко ...

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#6:"grayeagle"]Важното е да имаме повод. [/quote]

  Поне от поводи не можем да се оплачем! Всеки ден, по два! И им свикнахме! Затова трябва Гранд повод! Белене, например...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  И връщането на Пеевски в Парламента е Гранд повод!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Не бива в златната българска земя да ядем стипчиви, кисели или гнили плодове.[/quote]
  Така е, но за жалост ... свинята си обича менюто, което и се дава в копанята, а българският лъв още дреме недосъбуден.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":Трудно зреем ние -българите.Има една китайска поговорка,че който се спъне 2 пути в един камък е глупак ,а ние колко пъти се спънахме в БКП/БСП/? "

  -Вярно,че доста" пути" се спъвахме в камъка БКП/БСП,но най-жалката ни грешка е,че се натресохме на камъка ГЕРБ,най-коварно замаскирания камък на БКП.Разочарованието от него ни тласна към БСП.

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1064 Разстроено

  "Защото отвратените се оттеглят, затова идват отвратителните."

  Отвратените не се оттеглят, а наускат България!

  Те бягат защото не могат да пробият стената от медийна дезинформация и невежество, които поддържат властта на партокрацията от БСП и ДПС.

  Вина има и ЕС които не говореха открито за липсата на истинска демокрация в България.

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Голямя част от протестиращите престанаха да участват, заради бай гаьовското внедряване на ГЕРБ-ерасти в редиците им и даже заплашваха със саморазправа скандиращите и ГЕРБ да си ходят заедно с БСП! [/quote]


  Глупости. И точно с такива глупости обслужвате БСП и олигархията. Нищо не си разбрал от статията, там си пише черно на бяло да не се делим и да разпознаваме най-голямото зло. БСП да уточня че пак ще има такива дето се правят на неразбрали.

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater": Бедата е ,че от 24 години попадаме все на такива.

 18. 18 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Спасението е на следващите избори ВСИЧКИ да гласуваме, независимо от помията, която ще се излее от "Позитано".

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1115 Весело

  [quote#10:"v_l"]
  Тоя яхнал протестите, оня яхнал протестите ... и какво лошо има в това ако смея да запитам. [/quote]

  -Нищо! Само че Ездачът да внимава,защото:
  "„Конят е опасен отпред и отзад и неудобен по средата.” /Уинстън Чърчил/

 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Аз пък смятам,че нито един българин не трябва да гласува. Така целият политически елит ще бъде делегитимиран,за което е крайно вруме.

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Не само днес и не само тук се чуват нормални гласове, които предлагат възможности за обединяване. Имам предвид обединяване, което ако и когато доведе до избори, да ни спаси от настоящото изключително рисково положение - рисково за всеки от нас, защото освен че спират дори и малките стъпки направени в правилна посока, но подготвят и такива мерки, които ще ни забият, не дай боже завинаги. Имам предвид рестарт на Белене, прогонване на малкото останали произвеждащи БВП сънародници в чужбина и големия риск да попаднем в режим на тежки рестрикционни мерки от страна на ЕК. От това което „експертното“ правителство на тройната коалиция прави, се вижда само една ясна идея - купуване поотделно на различни, най-вече социално уязвими групи, на възможно най- ниската цена. За сметка на това подготовка на условията за доокрадване на това което може да се вземе върви с пълна пара, при това без никаква дългосрочна или поне средносрочна перспектива - както се казва „за последно 10“. Те са се прежалили, те не мислят за утре, в смисъл след 2,3 и 4 години. Те искат днес, тук и сега да си вземат тяхното, а ние утре да му мислим.
  Затова, по-ясна обединяваща цел от тяхното махане няма, а Реформаторски блок и ГЕРБ трябва да намират (има ги) общи точки по прагматичното възстановяване на европейската перспектива, съживяване на икономиката и може би нй-важното ремонт на съдебната система. Ако това се случи в достатъчна степен, след 4 и повече години, може да се занимаваме с тънки идеологически различия, като например: „Кой е по- праведно десен, център или ляв?“. Но когато под краката ти пари, да се назландисваш за цвета на чорапите си, ми се струва доста контрапродуктивно.

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "echooo": За когото и да гласуваме,вкиснатата манджа ще е налице. Л У С Т Р А Ц И Я за политическия елит. Забрана за заемане на публични длъжности за 30 години напред. Иначе отърване от кръвопийците няма.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Ilo
  Ilo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защото в управляващите не настъпва никаква промяна, никакво очовечаване, никакво освестяване. Всичките им усилия са насочени към потушаване на протеста и контрол над медиите, за да могат необезпокоявано да крадат.

  Никой плод не може да узрее преди да настъпи сезонът му. Протестът вътре в нас зрее и чака своето време.

 25. 25 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До незнайко: За съжаление не можем да си доставим политически елит от чужбина или от Луната... Но можем да гласуваме всички и да изберем по-малкото зло (засега, щом няма добро).
  И каква е гаранцията, че след лустрация на съществуващия елит няма пак да се появят мерзавци?
  А лустрация на кадрите на ДС трябва задължително да се направи и никога няма да е късно!

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Любопитно

  Авторката все не може да се удържи от сравнения с поляци, чехи и унгарци. Такива сравнения имат смисъл, ако се отчитат историческите особености. И трите страни са били много по-развити от България преди идването на комунизма. И в трите преходът към пазарна икономика става по един по-разумен начин. И в трите има временно връщане на комунистите на власт за изминалите години на преход, по което си приличат с България. И трите не могат да стигнат Западна Европа, по което също си приличаме.

 27. 27 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Според мен това си "оптимистичен" анализ...
  Аз бих го изказал с доста по-черни думи.
  Но ние, българите сме носители на лоши качества и сега е дошло времето да си сърбаме попарата...

 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3917 Неутрално

  Каква по-голяма национална цел от свалянето на червено-кафявото правителство от власт! Меренето кой е баш-демократ обслужва червено-кафявата мафия. Каканиженето на мантрата "всички са маскари" - също.

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Протестите не излъчиха алтернатива на сегашните партии на статуквото, а те всички, включително и отпадналите при изборите, защищават интереса на олигархическата и компрадорска едра буржоазия.
  Революционните ситуации не прерастват в революции, ако липсва политическа сила, която да ги оглави.
  Нашите управляващи добре са усвоили това положение Ленин и както през зимата, така и сега извъртяха нещата така, че да не се сформира такава алтернативна политическа сила, а на изборите да се избира от ограничено меню вмирисани гозби.

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3917 Неутрално

  [quote#20:"neznaiko_2011"]Аз пък смятам,че нито един българин не трябва да гласува. [/quote]
  Ето това е мечтата на червената мафия. Българите няма да гласуваме, а в това време циганите ще пускат масово червената бюлетина срещу порция кебапчета, а турците - депесарската бюлетина, защото така им е казал ходжата.

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#6:"grayeagle"]Отделно нещастниците от варна, които запалиха държавата и качиха тройната на власт си гледаха сезона и джоба.[/quote]

  Искаш да кажеш,че си подведен? И плюеш Варненци,вместо себе си?Февруари месец по улиците на Варна излязоха 70 000...Седем човека в България се самозапалиха...

  Усещаш ли се?
  На такива като теб все други са им виновни.
  Варненци постигнаха нещо през февруари.
  Ти и другите като теб какво постигнахте през това лято?

  П.П.: Не съм варненец,но е грозно да се оправдаваш с тях.

 32. 32 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 766 Неутрално

  "...За 24 години не успяхме да узреем. Поляци, чехи, унгарци – успяха да преодолеят комунистическото си наследство. Защото са по-зрели от нас, защото успяваха да бъдат единни срещу по-голямото зло..."

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  OCTABKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 33. 33 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#9:"neznaiko_2011"]Протестиращите не успяха,защото не намериха голямата национална цел върху ,която обединението е възможно. Крясъците ОСТАВКА и ИЗБОРИ не върши работа. С оставка,но без национална кауза все ще сме там където сме днес-в блатото. [/quote]

  Изключително вярно! По една или друга причина протестите родиха недоносчета от рода на "Кой" и "Оставка". Нищо друго. Самата авторка пише, че трябвало цел - точка Б. Но то няма такава цел. Освен оставка. Какво ще промени тази оставка? Ще вкара кукувицата Пръмова и катинарчето Радан? И двамата са толкова обтекаеми по въпросите за коалиция с ГЕРБ, че е нормално да нямат толкова много последователи.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3917 Любопитно

  [quote#31:"g1barko"]Варненци постигнаха нещо през февруари.[/quote]
  Какво нещо?

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно! И понеже ГЕРБ не е никаква алтернатива, а и все още има реална опасност тази партия, в момента все още ръководена от ББ и ЦвЦв, да се върне на власт, единственото разумно решение е -

  Никаква оставка до следващите парламентарни избори през 2017! Или поне докато ББ и ЦвЦв не се оттеглят окончателно от политиката!
  Докато те са в нея, ние не можем станем никога нормална и просперираща страна!

  До 2017 Реф. Блокът реално може да изгради структури в страната и да привлече електората на ГЕРБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Почустваха се хора.
  Тогава и това беше нещо.
  Бяха протестиращи,а не протестъри.

 37. 37 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Протестиращите не излъчиха лидер, защото не искаха поредния вожд-спасител и се надяваха, че най-после народът е узрял за демокрацията. Само, че както 40+ ни научиха, че няма нужда се работи за да има заплата, така 20+ демокрация ни научиха, че да се краде и лъже е начина за оцеляване. Сигурно ще ни трябват още толкова преди да падне правителство след демократичен протест.

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Има добри елементи в тази статия, но глупостите като "вътрешен протест" преобладават. Подобни са на глупостите: "негласуване е вот против".
  Резултата е: Сърдит Петко, празна му торбата.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3917 Неутрално

  [quote#36:"g1barko"]Почустваха се хора.
  Тогава и това беше нещо. [/quote]
  Ами и ние така. Разликата е, че не позволихме на такива като Ангел Че и Андрей Слабаков да говорят от наше име.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО .???????????????

  ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО.

  ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ЗАВИСЯТ ОТ НАС.

  ФАЛШИФИКАЦИЯТА Е ТЕХНИЯТ ГОСПОД .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 41. 41 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "v_l":

  Абсолютно. Когато повече от двадесет процента от избирателите са парламентарно непредставени, напълно самоубийствено е да откажеш да се координираш с единствената парламентарно представена опозиция. Също толкова самоубийствено, колкото да се надяваме, че без сериозни действия тези ще сдадат властта - дискусии в парламента, "четящи протести" и цветни боички пред парламента.

  До коментар [#11] от "lz2":

  Живот и здраве, когато хората си получат сметките за тока зиме месец и се види, че са на същите, че и по високи равнища от м.г., когато/ако (надявам се че няма да стане!) загубим делото за Белене - тогава трябва да има един вот на недоверие за енергийната политика. И тогава с или без Батака дискусии трябва да се състоят и то да се проведат под звуците на хор "Народна любов"!

 42. 42 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]а ние колко пъти се спънахме в БКП/БСП/? [/quote]
  И аз това питам! Близо 14 години от тези общо 23 години на преход ни управляват правителства, в които БСП не участва. Излиза, че спъванията ни са били повече в партии-еднодневки като СДС, НДСВ и ГЕРБ.

 43. 43 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Поляци, чехи и унгарци са се борили с комунизма, когато го е имало и е боли опасно, а по същото време такива като Теодора Димова се се скатавала удобно. Днес тя и още една дузина "интелектуалци" са тръгнали да се борят с комунизма, когато вече него го няма и е напълно безопасно да се правиш на борец срещу каквото и да било. В същото време поляци, чехи и унгарци днес се борят с действителните, съвременни проблеми на своите общества, за които перестроечната интелигенция в България, надянала дрехата на либертарианството е напълно глуха. Слаб 2, Димова!

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  До коментар [#43] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Няма ли го ? Нищо подобно тука си е, нали?

  klimentm
 45. 45 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#44] от "klimentm":
  Аха, и турското робство, а също и византийското подтисничество... Въобще има много призраци, с които през 2013г. да се борят неудовлетворените откъм героизъм посредственяци.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 46. 46 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В статията си авторката вели - говори:
  "Протестите стихнали, защото Реформаторският блок и ГЕРБ се възползвали от тях, опитали се да ги яхнат. Уви, така е.
  Факт е, тъжен факт е, че протестите не родиха алтернатива отвъд Реформаторския блок и отвъд ГЕРБ."

  Що за наивно до степен зловредност внушение???
  Точно подобен начин на мислене, далеч от всяка реалност и трезвост обърна протестите от победа в усещане за загуба.

  Защо да е тъжно, нима щеше да е весело, ако се беше пръкнало поредното организационно недоразумение, водено от златни флейти, фондационни ангелславчевци и подобни?
  Имам много повече доверие на РБ, с всичките му очевидни кусури, отколкото на някаква въображаема кохорта от ангеловидни граждани, които... които дори не е ясно какво.
  Ай сиктир от кахърни жалейки, работа трябва, ама никой не ще да бачка извън писането в нета.

 47. 47 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#40:"СВОБОДЕН"]

  ЗАЩО ВСИЧКИ МЪЛЧАТ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО .??????????????? [/quote]

  Ама моля те - ако имаш някакви данни за подобна фалшификация, подай ги в прокуратурата. Имам чувството, че разни тролове се събуждат, след като са проспали последните няколко месеца, и се впускат в атака с викове "Оставка"

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 48. 48 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#39] от "Blood Red Skies":

  Ами и ние така....като мъжете,а?

  А сега сериозно: Вече даже не сте смешни.
  И....да,не позволихте да говорят от ваше име.
  И вие не казахте нещо конструктивно.
  Викате ,,Оставка,,. Това е викане,а не говорене.

  Защо не обсъдихте ОБЩИ действия,а се цепите ?
  Защото с викове не се обсъжда.Имахте уникалния шанс да постигнете промяна...като приобщите ВСИЧКИ които са срещу статуквото в политиката ни.И к,фо?
  Нямахте нужда от бедните,селяните,пенсионерите,циганите,турчеещите се...
  Бяхте си самодостатъчни.
  А сега?
  14 човека пред парламента на протест!
  Аз ли изгоних от протеста симпатизантите ви?
  Защо отблъснахте,вместо да привлечете хора?

  П.П.: През 91 година бях в,, Града на истината,,. Спях на палатка в подкрепа на протеста..И тогава Сугарев гладуваше до смърт.След време,Сугарев стана дипломат!!!
  Сега...Евдин ли е или Лазар,след възкръсването му за този протест?А след второто му гладуване до смърт...как да го наричам?
  Един от вас?
  Значи,от Сугарев имате нужда.Той може да говори от ваше име.,а други...другите са ви под нивото?
  Ами заради такова ниво - такава подкрепа.


 49. 49 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Колкото и да не ни се вярва ..вече хората пораснаха и се еманципираха от администрация ,правителство ..парламентаристи /последните за жалост никой не приема на сериозно/.
  Хубавото е ,че сега ние може и да сме уморени..но дамгосани и никога няма вече да им се оставим да правят безумията с нарицателни имена като ПЕЕВСКИ.
  Останалото с времето си.Тези днешните са обречени да не оставят наследство..помнете ми думата.
  Това не са политици това са обикновени търговци ,голямата част търгаши.И те не могат да произведат нищо дири и лош продукт.

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  [quote#9:"neznaiko_2011"]без национална кауза все ще сме там където сме днес-в блатото[/quote]

  Не зная дали сте Незнайко или Знайко, но съм напълно съгласен с изразеното в поста ви мнение за "национална идея", която да преобрази страната.

 51. 51 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Разстроено

  отчайващо тъжни констатации в статията,а още по-отчайващ е песимизма във вашите коментари!Какъв Герб,какъв РБ попречил на протестите?На кривата ракета и космоса и пречи,нали?
  Протестът тръгна от назначението на Пеевски,махнаха го и вече всичко ни е наред и няма за какво да протестираме,така ли излезе?Ей,хора,какво ви радва в този скапан живот в още по скапаната ни от комунягите държава? София прилича на "най-загубеното" село в Европа.Живков Правешки я осея със сивите и мрачни панелни общежития,снобизмът на някои новоизлюпени червени и провинциални богаташчета съсипаха подстъпите на Витоша и кварталите и,както и кв.Лозенец превърнати в мутренско архитектурно гето.София вече се задъхва от коли,пришълци от провинцията,а китните ни села и градчета се обезлюдиха.Защо?Защото местни дерибеи и феодали заграбиха всичко хубаво ,гонят хората и раздават на останалите" порции".Страхът е взел нечувани размери в прованса ,защото всички ние с нашите противоборства и негласуване го допуснахме.Не е вярно че БСП 14 години не е управлявала-тя не е слизала от властта!През всичките тези 23 години се оставихме да ни лъжат и манипулират тези червени скорпиони,скрити под най-различни партии и "експерти".Вие не разбирате ли,че нямаме нароод?Един протест като хората не можем да спретнем,без ония ченгесари да не ни подиграват,надсмиват,зомбират,ласкаят/когато трябва/.За 23 години,червената вихрушка ограби и изнесе "деветте Българии ,дето построил бай Тошо",защото имаха контактите,властта ,каналите и парите ,закриляни от ДС.А ние сме като във вица от соц.времето:...питали Л.Живкова какво работи баща и,а тя отговорила,че бил овчар и имал девет млн. О В Ц Е Е Е !Е,,сега овцете доста намаляха,защото тук е много"хубав" живота ни,но чобаните май ни станаха много,не мислите ли?Не се поддавайте на пропагандата,че на протестите са все "умните,образованите,красивите" и пр.,това са психарски,пиарски и ченгесарски определения,за да не се взриви протеста и да ги помете/тук вече са по-умни от нас/.

 52. 52 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#37:"kimik"]Протестиращите не излъчиха лидер, защото не искаха поредния вожд-спасител ... [/quote]
  Така де. Не искат нови, не искат старите ... е кой искат.
  Едно е вярно в тая статия - от никъде няма да се появят непорочни, компетентни и никому не познати политици, които от раз да вземат 35% на изборите и за един мандат да изчистят пропитата с мафия държавна власт и това без сътресения и с подобряване на жизнения стандарт на всички нива.
  Това са приказки надминаващи 1001 нощ.

  Който и каквото и да се появи ще е от блатото, в което сме в момента ... наблизо приказно чисто езерце с кристална вода и нимфи няма.

 53. 53 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Ами протестите родиха алтернатива в лицето на Реформаторскиа Блок. Не мисля, че това е яхване на протеста - по скоро отговор на настроенията и на политическата обстановка. Много от хората от протестите участваха по един или друг начин във формирането на позицията и на идеята за Реформаторски Блок.

  Както и други коментираха, промяна не може да дойде от нищото, а спасителите на бял кон ги гледахме в лицето на царя и на Борисов - още не можем да се оправим.

  Така че, мислете за децата си като гласувате, а не само за собствения си гз.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 54. 54 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#10:"v_l"]Разбира се, че за да има ефект тоя протест трябваше да оформи някаква политическа структура. [/quote]
  Такова е и моето мнение. Някой трябваше да поведе протеста - или излъчен от протеста, или съществуваща партия.
  Протестът не искаше водач и постепенно замря.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 55. 55 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#53:"pm"]Ами протестите родиха алтернатива в лицето на Реформаторскиа Блок.[/quote]
  Смехурии!
  Ква алтернатива!
  Събрали се няколко стари шафрантии и решили да отворят нов бардак!
  Ама протестът не ги призна - вероятно му миришеха на мухъл!

 56. 56 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Любопитно

  [quote#31:"g1barko"]На такива като теб все други са им виновни.
  Варненци постигнаха нещо през февруари.
  Ти и другите като теб какво постигнахте през това лято? [/quote]
  Той и Бокича така - все му беше виновен някой докато управляваше и „тропаше“ биволски какашки!
  Сега чакам да се оправдае с някой,който му е виновен и заради който Протестът не го е признал за ЛИДЕР(БОКИЧ имам пред вид) и не е постигнал целта си!

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  До коментар [#45] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Не са призраци.може би ти харесва така?

  klimentm
 58. 58 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Весело

  А мосю президента ни е най-демократичния, най-умния, най-усмихнатия, най-неолигархичния и най-симпатичен президент, който сме имали. Да е жив и здрав, и той, и благоверната му, и да илядят
  Само допълвам мислите на госпожицата авторка на статията

 59. 59 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 679 Неутрално

  "Голямата надежда на протеста е, че ако той не успее да излъчи политически лидер, ще успее да излъчи поне духовен и интелектуален лидер, който да дефинира проблемите общодостъпно и разбираемо. Заражда се такова осъзнаване. Още е в зачатък, но се заражда."

  Моля за пояснение. Аз и зачатък не виждам, госпожицата да ме светне.

 60. 60 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Независимо от това, каква е коментираната статия, основното, което тревожи и вълнува основната – сериозната! – част от коментиращите тук, в този форум, въпросът: Защо протестът не постигна победа? И към него допълнителният въпрос: А сега накъде? Със самочувствието на човек, който се е родил в края на първата третинка на ХХ век и с единия си крак е вече в гроба, ще се опитам да дам общи, макар и непълни, отговори на двата въпроса. Но преди това: Моите комплименти! За шестте месеца, откакто съм в интернет, за пръв път попадам на форум, който не обижда, а разсъждава и коментира. Е, тук–таме има и от епитетите, и от изцепките, но, както казва народът, толкова кусури и царицата ги има.

  Можеха ли да постигнат победа протестите, възникнали по повод назначаването на Пеевски?

  По принцип можеха. Но допуснаха няколко принципни грешки:

  Първата принципна грешка е липсата на официално известен и признат лидер. Защото липсата на признат лидер не е прищявка или признак на несъмнена демократичност. При общи действия на повече от двама души признатият лидер е абсолютно необходим като човек, който има право да организира и координира общите действия на всички, които участват в тях. Защото при общи действия колкото те са по-добре организирани и съгласувано изпълнявани, толкова те, при равни други условия, ще бъдат по-ефективни и успешни. И затова не само при хората, но и висшите животни, които се събират в стада или в глутници, си имат признат от всички лидер. Лидер или водач, който особено изпъква при глутниците, на членовете на които много по-често се налага да извършват общи организирани действия, отколкото на стадата.

  И нека да си го кажем – липсата на признат лидер на хора, които вършат нещо заедно, е признак не на демократичност, а на анархия. И на безотговорност. Защото да не си признат лидер, значи че не носиш никаква отговорност за тези, които на практика все пак си повел нанякъде и в нещо. И на непрозрачност, срещу която протестът уж е насочен.

  Втората принципна грешка е в липсата на перспектива. Е, добре, иска се оставка. Оставката е дадена и приета. А после? До какво ще доведе тази оставка и кой гарантира, че оставени след това сами на себе си, събитията няма да доведат до нещо още по-лошо? Протестите за еднократна употреба, като каквито бяха организирани привидно спонтанните протести срещу правителството на Орешарски, могат да спечелят победа и да постигнат своята конкретна цел. Но за да бъде използвана полезно тази победа, протестите трябва да имат по-далечна и по-дълготрайна цел. И протестиращите на практика имаха такава цел – целта да се премахне олигархията. Но за да може да се тръгне към крайната дълготрайна цел, победата на протестиращите трябва да се връчи в ръцете на някого, който да поведе хората и държавата към тази нова и то дълготрайна цел. Но техните анонимни лидери нямаха определено решение какво да правят, защото имаха и имат разногласие по този въпрос. А няма ли обща дълготрайна цел, става това, което стана с протестите след две–триседмичното прекъсване.

  Третата принципна грешка е в неотчитане на факта, че в съвременните общества не можеш да постигнеш някакви важни управленчески цели, ако не разполагаш, пряко или косвено, с някаква политическа партия, която да ги реализира. Защото всички управленчески институции са създадени и функционират така, че могат да работят целенасочено и ефективно само ако в тях се разпореждат политически партии, а не отделни, несвързани организационно помежду си личности, независимо колко добри и гениални са те. Представете си например, че в парламента са избрани 240 души като личности, които не са организирани политически и поради това всеки има своите собствени цели, към които се стреми, но които няма как да не се различават в нещо от целите на другия до него. И методи, към които се придържа. Вероятността такъв парламент да направи нещо, което е трудно, например да създаде закони, които правят невъзможна намесата на свръхбогатите капиталисти да се намесват, пряко или косвено, във властта, е равна практически на нула.

  Ето защо протестите на някаква социална група от обществото могат да завоюват дълготрайна победа само ако те са водени от някаква политическа партия, с чийто реално следвана политика те са съгласни, ако след тях върви (с тях е съгласна и им помага) някаква политическа партия с подобна реално следвана програма, или ако тази социална група разполага със собствена политическа партия, на която да предаде властта след победата на протестите. Всичко друго е от породата „мижи да те лажем”. А летните протестиращи нямаха и нямат нито едното, нито другото, нито третото. И тъй като на политическата сцена в държавата няма нито една политическа партия или коалиция, която да е напълно независима от наши или чужди, явни или тайни (като Сорос например) олигарси и да е готова за безкомпромисна борба с тях, дори ако бяха постигнали своята единствена конкретна обявена цел, оставката на правителството, протестиращите щяха просто да спечелят една битка, но да загубят войната.

  Четвъртата принципна грешка е в избраните тактики и стратегии. В извънпарламентарната борба на дадена класа, каста, съсловие или прослойка срещу управляващата върхушка борещите се за своите права или за своите интереси маси могат да победят, дори ако става дума за победа в битка, а не за спечелване на война, само ако натискът е непрекъснат, защото всяко прекъсване връща нещата в началната точка, и постоянно нараства, и то по-бързо от скоростта, с която властта се адаптира към него. А начините на борба да са такива, че противникът да не може да се адаптира към този натиск и да го игнорира, както стана в случая оставката на Орешарски. Към този вид грешки можем да добавим и тази, че борещите се с властта в защита на своите интереси трябва максимално да внимават да не засягат интересите или èгото на другите социални групи, за да имат тяхната помощ или поне техния благожелателен неутралитет. Нещо, което някои от протестиращите постоянно нарушаваха със своите неумни претенции, че са млади, красиви, кадърни и богати.

  Има и други принципни грешки, но повече място и време няма. Все пак сме в интернетфорум. Затова да преминем към втория проблем: Какво да се прави?

  В България в момента няма нито една политическа партия (и нито един доказан политически лидер), която да е наистина независима от прякото или косвено влияние на олигархията и която да може да направи полезни за държавата и за народа – за целия народ, а не само за бизнесмените и техните лакеи! – принципни управленчески реформи. От друга страна една не съвсем малка част от комениращите в този форум показват, че имат данни да се превърнат от недоволни протестиращи в рационални ефективни политици и политически лидери. Така че единственият наистина рационален път е те да се съберат и да създадат нова политическа партия, в която да не се допуска членството на никого, който е бил изяван политик преди това, нито един едър бизнесмен, нито един бивш номенклатурчик или син (дъщеря) на бивши номенклатурчици и нито един бивш или настоящ активен член на някакво НПО или на някакъв мозъчен тинк-танк център.

  За съжаление, тук въпросите са много, а коментарът стана прекалено дълъг. Затова ще продължим друг път, но само ако някой реши да осъществи тази идея. Иначе продължението би било напълно излишно.

 61. 61 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#51:"matera"]Протестът тръгна от назначението на Пеевски,махнаха го и вече всичко ни е наред и няма за какво да протестираме,така ли излезе?[/quote]
  От месец може би пиша, че протеста трябва да се преформатира и префокусира. Проблема е самото Народно събрание и неговата оставка и саморазпускане трябва да се иска, а не на правителството.
  ОСТАВКА на ПАРЛАМЕНТА!!!

 62. 62 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#61:"choss"]Проблема е самото Народно събрание[/quote]

  Проблема е, че в народното събрание не влязоха аутсайдерите, които не прескочиха 4%-ната бариера И така нямаше кой да подпре Боко тиквата за да реализира отново едноличното си управление. Сори, хванаха бюлетините

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 63. 63 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Външният и вътрешен протест...

  - Няма единомислие..
  но има, доноси с не вярно съдържание..
  преврат,.. и демонстриране на наглост.
  ..Станишев, Местан и Орешарски,
  нямат качества, и трябва да си ходят..
  - ОСТАВКА на агентите, от ДС и КГБ

  urkobozambo
 64. 64 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#63] от "Urkobozambo":

  Трябва да си ходят я! Виж Бойко как се е наточил пак да ви яхне. Или вече е модерно да се вика "Вън агентите от ДС и КГБ" за да дойдат агентите на ДС и ЦРУ.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 65. 65 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#64] от "demonoid":

  Не съм гласувал, и не ме пука за ГЕРБ
  Но,.. по добре Бойко, от колкото Местан..
  - По добре ЦРУ, отколкото МИТ и КГБ
  Азиатско турския ... социализъм,
  на агент- хотелиерите , от ДПС и БСП
  не ми допада...
  - Най добър барометър за пристрастия,
  са честните избори, а не преврат,
  ...със доноси ...и съдействие,
  от..главния прокурор..

  urkobozambo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK