Ивайло Динев, един бакалавър към студентите: Мускулите няма да управляват държавата, а разумът

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаПо повод речта на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", която публикувахме, читател на "Дневник" сподели, че в Историческия факултет е имало вдъхновяващо обръщение към студентите от техен вече завършил като бакалавър колега. Това е Ивайло Динев*. Публикуваме речта му от 1 октомври с негово позволение. Заглавието и акцентите са на редакцията:


Благодаря на деканското ръководство за предоставената възможност да говоря пред първокурсниците на Исторически факултет. За мен е огромна чест да бъда сред всички вас в този ден. Появата ми носи и някаква символика. Докато вие днес стъпвате за първи път в храма на знанието, аз излизам от него, поне официално. Четирите години, които прекарах тук, бяха ползотворни и плътни. Смятам, че има какво да ви разкажа за вашите очаквания.


Не се заблуждавам. Наясно съм, че сред вас има както устремени към знанията личности, така и хора, които все още не осъзнават защо са тук. Не съдя никого. Винаги има причини. Към всеки един от вас са насочени следните три истории.
Когато реших, че искам да уча в Исторически факултет, бях на поредната си поправка в училище, мисля че беше "Стоманобетон" или нещо от този сорт.


Дотогава не бях прочел нито една книга


Накрая не успях да завърша навреме и ми се наложи да почакам. През следващата година работех нощна смяна, а през деня учех здравата за кандидатстудентските изпити и за куп други неща. След 365 дни къртовски труд, успях да наваксам за изпуснатото време. Влязох от първо класиране в Университета. Беше неописуема радост.


Всичко започна доста странно. Бях се разболял и трябваше да изкарам на легло повече от месец. Нямаше какво да правя освен да мисля. Мислех си за миналото. Не беше лесно да осъзная, че съм поел път, който не е мой избор. Чисто и просто се бях оставил на течението. Очакваше се да стана местен тарикат. Свободното време покрай болестта ми даде възможност да осъзная какво притежавам в себе си и какво искам да направя в своя живот. Впоследствие изборът беше лесен и започнах да постигам целите си постепенно. Благодаря на тази болест. Тя ме научи на най-ценния урок: че трябва да се научим да правим собствени избори върху живота си и да бъдем това, което можем и искаме, а не това, което обществото или медиите ни втълпяват.


Перифразирайки думите на един велик учен на нашето време, бих добавил: "Ако една риба цял живот смята, че не може да лети, то тя никога няма да се научи да плува."


Мисля, че е доста прав. Каква е рецептата?


Започнете да обичате тишината


Знам, че в забързано време като сегашното, е доста трудно, но опитайте. Ако не умеете да слушате себе си, никога няма да бъдете господари на собствената си съдба.


Научих втория си урок веднага след като ме приеха в университета, именно на откриването на учебната година. Бях дошъл с три студентки. Изслушахме речите и тръгнахме навън. Беше пълно с хора. Някак изгубих момичетата от своя поглед и се развиках грубо по тях. Те, естествено, не се обърнаха. Обърна се обаче един преподавател, погледна ме остро и каза: "Това е университет!" Бях втрещен. Не знаех какво да отговоря.


Днес, четири години по-късно, знам, че съм сгрешил. Знам, че като студент на Университета има морални норми, с които трябва да се съобразявам. Рано или късно, всеки един от вас ще разбере за тях. Защото


"истинският университет е състояние на духа"


Отново тук, в Аулата, преди три години, с група приятели застанахме точно зад вас с издигнат 20-метров транспарант. Повече от месец нямахме топла вода. Въпреки че тя беше пусната ден преди протеста ни, ние счетохме да изразим недоволството си публично. Не след дълго тази акция доведе до редица последващи, много по-мащабни по улиците на София. Вече бяхме заедно студенти и преподаватели срещу общи несправедливости.Ще разберете, че като студенти на Университета, сте в правото да заставате срещу неправдата. Без страх. Без притеснение. Без угризения. Защото така повелява, защото има смисъл доброто да победи, защото може би някой отгоре ни гледа или защото ще ни е срам да гледаме тези след нас.


Един забележителен писател е казал: "Да осъзнаваш относителната валидност на собствените си убеждения и същевременно да ги защитаваш убедително, това е разликата между цивилизования човек и дивака."


Днес,


ако вече не сте, то ще трябва да се научите да се борите


Нямате повече извинения някой друг да отговаря за бъдещето ви. Изправете се пред предизвикателствата: да вярвате в собствените си сили, да успеете в бедна и мафиотизирана България, да продължите академичните и социални традиции на родната и световна студентска общност.


Все предизвикателства, които ще направят силните по-силни, а слабите ще пораснат.


Но не се лъжете, че ще бъде лесно. Лесното е за мързеливите, за страхливците, за онези, които не правят избори, а се осланят на течението или на поредния новоизлюпен спасител. Не се залъгвайте и от моментната популярност на хора, които не могат да свържат две изречения. Все някога нещата ще се променят.


Мускулите няма да управляват държавата, а разумът


Стъпвайки в храма на духа, вие заставате срещу течението. Ще чувате навън как не е важно колко знания имате, а колко пари. Ще чувате имената на пищни красавици и тарикати по телевизията, докато рядко ще се съобщава за научни експедиции и международни проекти. Ще говорят за вас в множествено число. Че студентите сте пияници и побойници. Че само разрушавате. Но рядко ще обръщат внимание на онези от вас, които съзидават, които печелят състезания, конкурси, публикуват статии, участват в проучвания, организации, списания, студентски центрове. Просто така е устроен светът.


Ако искате да създавате нещо ново привикнете с тъмнината


Не чакайте да ви помогне някой друг или някоя коварна болест да ви прати на легло.


Не се осланяйте на късмета, четете. Не чакайте да ви намерят практики, създадете. Не обвинявайте другите, помогнете им. Не се оплаквайте, променете.


Оттук насетне, всичко е във вашите ръце.


Надявам се, че след четири години, когато вие бъдете на моето място, ще изпитате това, което аз изпитвам днес тук пред вас. Искреното чувство на задоволство и благодарност, че съм имал възможността да бъда себе си и същевременно да науча толкова много в Исторически факултет.


От името на Факултетен студентски съвет Ви приветствам с "Добре дошли!" и Ви пожелавам "На добър час, колеги!"


*Ивайло Динев е вече бакалавър, тази година завършва "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" - специалност в Исторически факултет. Той е и председател на три студентски и една неправителствена организация. Има няколко поетични отличия и награди. Издава и списание за Балканите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  "Лесното е за мързеливите, за страхливците, за онези, които не правят избори, а се осланят на течението или на поредния новоизлюпен спасител. Не се залъгвайте и от моментната популярност на хора, които не могат да свържат две изречения. Все някога нещата ще се променят."

  ++++++ за това специално.

  Иначе, доколкото разбирам той завоалирано казва, че трябва да управляват БСП и ДПС.

 2. 2 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  ами правилно е преценил ,само дето в България сбърканото образование дава възможност на много посредствени хора да го девалвират и дипломите вече нищо не значат ,с други думи ,в това общество не оцеляват умните ,нито богатите ,а тези ,които се приспособят най добре към околността

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Ако искате да създавате нещо ново привикнете с тъмнината[/quote]


  Тъпо....нооо тъпо и примиренчески.....Хем ще създаваме нещо ново, хем да свикваме с тъмнината....Дано да има грешка в статията и вярното да е ....''Ако искате да създавате нещо ново, НЕ привиквайте с тъмнината'' ...... Щото свикнеш ли да си живееш там долу в мизерията, ти няма как да се измъкнеш от нея....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#1:"blaf"]Иначе, доколкото разбирам той завоалирано казва, че трябва да управляват БСП и ДПС. [/quote]
  Как пък ви дойде на акъла подобна интерпретация...
  Въобще не сте проумял какво казва момчето.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 5. 5 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Неутрално

  страхотна реч, вдъхновяваща, но и много ясно показваща проблемите на българското образование и на су, като един университет с доста паднал рейтинг за последните години, в който е влязъл студент, наваксал гимназиалната си изостаналост за една година, приет на първо класиране, завършил след 4 г.
  няма нужда да изкоментирам написаното, нали?!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 6. 6 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Силно.
  Леееко ми напомня знаменитата реч на Стив Джобс. R.I.P.

  Childhood's End
 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#6] от "DISCOVER BULGARIA":
  е мноо ясно че заимства, дори начина по който говори, клишетата са лесни, вече са минали проверка и се ползват като впечатляващи

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Еми честита учебна година и Умната

 9. 9 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Тъпо....нооо тъпо и примиренчески.....Хем ще създаваме нещо ново, хем да свикваме с тъмнината....[/quote]
  Мисля,че има предвид нещо друго с тъмнината.
  Когато се захващаш с нещо ново и различно, колкото и да си подготвен и самоуверен,какъвто и житейски опит да имаш(студентите почти нямат)...всъщност, ти реално не знаеш как ще се стекат събитията по полагането и изграждането на конструкцията, и никак не си наясно дали ще успееш.Ти работиш "на тъмно"
  Тъмнината е неизвестното
  Болшинството от хората се страхуват от нея и запазват пасивност. Много си е умно момчето.Страхотно е.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 10. 10 Профил на DISCOVER BULGARIA
  DISCOVER BULGARIA
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":
  Концентрирай се.
  Прочети я отново и отново, и отново.
  Бавно.

  Childhood's End
 11. 11 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много силна и хубава реч, впечатлен съм ! И на мен също, както на един от по-горните комениращи, ми се вижда сравнима по сила, с речта на Стив Джобс пред завършващите Стандфорд. Най-много ми хареса изречението, че истинският университет е състояние на духа. И е много вярно. Или както е казал Марк Твен:
  "Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми."

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 12. 12 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Предимно пожелателна форма от динев и илчев - типични комсомолци

  Олигарсите, мутрите и мутресите си живеят живота на ваш гръб, но спокойно, вие сте моралните победители

  За тяхно нещастие повечето съвременни хора не се хранят с голи обещания и декларации

  Be smart, don't be a retard!
 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  младежът нещо е в грешка - не мускулите, не разумът, а ДС управлява страната.

 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Надявам се младежът не мисли, че сега разумът управлява. Или че по време на ГЕРБ са били мускулите. Иначе прилична реч.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В заглавието е поредното доказателство, че интелигентните хора не могат да се идентифицират със сегашното ръководство на ГЕРБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Алма матер за жалост бълва хуманитари, а на България и трябват инженери и то не само компютърни, трябват и производство, хляб и работа., има оцеляване на всяка цена.......

  За едни благата, за други ла*ната
 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално
 18. 18 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "blaf":

  Не е ли по-скоро завоалираното, че не трябва да са ГЕРБоподобни мускулести формации?

 19. 19 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#15:"socialen"]В заглавието е поредното доказателство, че интелигентните хора не могат да се идентифицират със сегашното ръководство на ГЕРБ.[/quote]
  Избирателите на ГЕРБ са бившите седесари. Те ли не са интелигентни?
  Заглавието пък е манипулативно избрано от Дневник. В контекста на казаното момчето противопоставя физическия на умствения труд.
  А иначе винаги мускули управляват държавата, но зависи чии мускули. Сегашните са мускулите на наглостта.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1100 Любопитно

  До коментар [#19] от "Дамянов":

  Откъде Ви хрумна, че избирателите на герб са бившите сдс-ари? И че момчето противопоставя умствения и физчески труд? Функционална неграмотност?

 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#19:"Дамянов"]Избирателите на ГЕРБ са бившите седесари. Те ли не са интелигентни?[/quote]
  айде бе, това е шайката която гласува за вождове, тя докара навремето и царя сега и пъдаря му, това че са гласували за СДС час от тях в един момент не ги прави седесари защото е било еднократен акт, преди това докараха и Виденов на власт същите

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "Не се залъгвайте и от моментната популярност на хора, които не могат да свържат две изречения."
  "Мускулите няма да управляват държавата, а разумът."
  Хареса ми този млад човек.Има надежда за България.

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Мускулите наистна не могат и не знаят как да управляват държавата, но те знаят как да я крадат! А хората избират да бъдат управлявани от мускули, навместо от мозък

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Внушения на слагачи! Тялото срещу духа, мускулите срещу разума и т.н. празни приказки на празни хора. Като че ли хората с разум нямат мускули, както и хората с мускули не могат да имат разум. Как може такъв примитивизъм да се превръща в еталон за мислене?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 25. 25 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#24:"Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!"]Като че ли хората с разум нямат мускули, както и хората с мускули не могат да имат разум. [/quote]
  по принцип могат , но точно тия нямат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 26. 26 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#21:"stg"] това е шайката която гласува за вождове,[/quote]
  Подобно изказване от индивиди, крепили 12 години поред др. Костов във властта, е меко казано нелепо. Още по-нелепо е то на фона на продължаващите опити за утвърждаване на новия вожд - др. Кънев - бивш председател на младежкия червен кръст (една изцяло завладяна от бивши и сегашни комунисти организация) още на 19 годишна възраст. Смятате ли, че някой ще ви повярва?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 27. 27 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Този младеж няма зда стане магистър... Поне скоро . Собственият ни живот си е наша работа, макар и много интересен. За другите сме това какви рани сме отворили или излекували за другите...

  От идиоти отговор не чакам
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#26:"Кокетна - за незабавна ОСТАВКА!"]бивш председател на младежкия червен кръст[/quote]
  значи да си председател на младежкия червен кръст означавало било че си комунист нищо че не си в БКП, а да си член на БКП и офицер на ДС означава че си опозиционер, гербер ве кво да му кажеш, все едно да спориш с ...уна

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Днес,
  ако вече не сте, то ще трябва да се научите да се борите
  Нямате повече извинения някой друг да отговаря за бъдещето ви."
  Ако искате да живеете в срана, в която разумът, а не силата/парите, управлява, ще трябва да се преборите за това.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#26:"Кокетна - за незабавна ОСТАВКА!"]бивш председател на младежкия червен кръст още на 19 годишна възраст[/quote]
  сигурно като е младежки трябва да изчакаш да станеш на 59 години че да станеш председател хахахахаха

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гротеска. Едноокият учи слепите. Преди бяха комсомолци, после активисти, сега бакалаври. Няма разумни граници за войнстващата посредственост. Все искаме да ни забележат, но ако може не със знания, а с 'комсомолска' дейност.
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "owen":
  Засега му се очертава, такова да си остане...

 33. 33 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мусколите не могат да управляват държава, но могат да властват във вилает или губерния. Ако някой не вярва, да прочете вестник, да види новините или просто да погледне през прозореца. Иначе интервюто- дрън-дрън, банални умозаключения в стил ранен Конфуций или късен Стив Джобс. Бозичка, ама редичка.

 34. 34 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 595 Неутрално

  След две години бакалавърът сам ще сметне своята реч за наивна.

 35. 35 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#3:"ARRI"]Хем ще създаваме нещо ново, хем да свикваме с тъмнината[/quote]
  ако пробваш да потърсиш решение на съществуващ проблем, за който до момента няма решение и ти ще се отзовеш в тъмнината. тъмнината може да бъде също и нашето собствено, както и на цялото общество незнание или липсата на решение.

 36. 36 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "По повод речта на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", която публикувахме, читател на "Дневник" сподели, че в Историческия факултет е имало вдъхновяващо обръщение към студентите от техен вече завършил като бакалавър колега."
  ЛЮпилня на некадърни безработници. А и статията е низ от добре изглеждащи блудкавини. Става за политик.

 37. 37 Профил на hannibal_
  hannibal_
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Благодаря на деканското ръководство за предоставената възможност да говоря пред първокурсниците на [някакъв] Исторически факултет. Когато реших, че искам да уча в [някакъв] Исторически факултет, бях на поредната си поправка в училище … От името на [някакъв] Факултетен студентски съвет Ви приветствам с "Добре дошли!"

  Най-напред политиците започнаха да говорят за решенията, които вземат в [някаква] пленарна зала. После просто в [някаква] зала, вероятно в залата на махленското читалище, знае ли човек. После в [някаква] комисия. Винаги и задължително без определителен член! След тях се помъкнаха и журналистите, а после и цялата пасмина, която се въргаля по телевизиите.

  Определителен член има само в модерните аналитични езици – английски френски, италиански, испански. Сред тях е и българският език, единственият аналитичен славянски език, освободил се от архаичните падежни форми и развил употребата на определителен член, с който отбелязваме, че говорим за нещо конкретно. Не за някакъв Исторически факултет, а за ИсторическиЯ факултет, в който това момче е учило. Така малко по малко една характерна особеност на съвременния български език се затрива от полуграмотни журналисти, простовати политици и депутати. И понеже имат на разположение вестници и микрофони, а това са страшни оръжия, обливат с тази езикова помия всичко живо. Денонощно! И ето че тази просташка мода влезна в Историческия факултет на университета, ако се вярва на написаното – в едно вдъхновяващо обръщение!

  Родна реч, омайна сладка, и теб ли те превърнаха в чалга?

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Нещо напоследък изпитвам алергия към красиви слова от които нищо не следва. Хубаво е да ги четеш завит с топло одеяло преди лягане но какво от това че са красиви? Конкретният случай ми прилича на реч пред защитниците на крепост в критично положение, призив да се държат докрай. Докато ние се нуждаем от пълководец който да поведе в атака.

  А иначе признанието, че преди влизането в СУ не е бил прочел нито една книга е наистина уникално. И отгоре на това влиза на първо класиране, какви ли пък са били останалите? Горкият Софийски университет и преподавателите в него. Впрочем и на другите места не е по-добре. И след това се чудим защо нямаме интелигенция която да поведе хората, защо водачите ни са толкова скапани и се мотат като пиле без глава.

  Има и хубави неща в тази реч, дори прекрасни. Просто ми е болно, че свещената Алма матер е паднала толкова ниско да се бори за всеки студент и да си сваля нивото и критериите. Не е виновна тя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Перифразираме през просото Айнщайн, обявяваме Фридрих Хайек за "забележителен писател"... Така в шеги и закачки върви академичната учебна година у алма им матер.

 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Весело

  [quote#13:"хм"]младежът нещо е в грешка - не мускулите, не разумът, а ДС управлява страната.[/quote]
  НЕма грешка, нали знаеш кои са "здравите сили"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Силно ме смущават някои дребни, направо незначителни подробности от житието на младежа, които той самият искрено споделя: бил на поредна поправка в училище - щом е поредна, ще е имало и други - не успял да завърши, после крещял след студентките в университета, та един преподавател му припомнил за първите седем ... И е благодарен на университета.
  То че има за какво да е благодарен, има. Ама това университет ли е или поправително училище? Това ли е равнището, от което се тръгва, това ли е позицията, от която се дават съвети на първокурсниците? Да пази Господ.

 42. 42 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Извинете, светнете ме защо униформените младежи с папките на снимката са вдигнали десен крак, при това бос?

 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]А иначе признанието, че преди влизането в СУ не е бил прочел нито една книга е наистина уникално.[/quote]
  Момчето не чете книги, то ги пише.

 44. 44 Профил на nencheva65
  nencheva65
  Рейтинг: 217 Гневно

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Не съм съгласна, че е тъпо. Основният цвят е черното, от него произлизат всички други цветове. Замислете се в под текста на статията. Ако в тъмнината успееш да създадеш искра, която да даде началото на лъч светлина - си успял, и не само ти, а си дал надежда да доста други да повярват, че животът не е само тъмнина, и когато опознаеш светлината, търсиш начин да избягаш от тъмното...

 45. 45 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Един от най големите писатели фантасти г-н Рей Дъглас Бредбъри казва:"Не се опитвам да пиша за бъдещето.Опитвам се да го предотвратя."

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Евала на това момче.
  Чудесна реч, дано първокурсниците са го чули и разбрали.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 499 Неутрално

  и това е от най-умните завършили, ужас..........

  BG e мини империя на злото.
 48. 48 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Уви, поредният удар в празно пространство. Похвално за стремежа и за енергията, може би едно добро начало по пътеката на познанието, едно доста позакъсняло, но все пак случило се начало. За последното браво!
  И все пак, от гледната точка на човек, прочел до 15 годишната си възраст няколко стотин книги (в ужасното време, когато нямаше кабелна и компютърни игри), имах малко по-различен поглед върху заобикалящата ме действителност. Някак по-малко екзалтиран и опримистичен поглед. И тук не става дума за елементарните следствия на социалния дарвинизъм, мускулите, чалгата и пошлостта, а достигането до естественото развитие на пътя на мисълта, способна да анализира себе си. Екзистенциалния ужас на безмислието на всичко, ада (бездната) в нас, всичко е суета, знанието носи печал, а тук към еклисиаст добавям -а мисленето носи болка. Самюел Бекетовски "Дъх" в пародията на живота, поднесен като театър на абсурда, в който си комедиен актьор за забавление на сценариста и режисьора (да ме прощава Шекспир за допълнението), Живот, в който единственото, което може да направиш е да изразиш Бергмановски протест пред силата на смъртта и мрака, нищо повече....
  Но сигурно не съм прав, дори съм убеден, че не съм прав. Факт е, че хората прочели една книга, препоръчително на Карл Май, стават министър председатели, хора доскоро непрочели нито една имат хъса да учат останалите. Може би защото, когато имаш частица познание имаш и арогантността да мислиш, че знаеш, но когато наистина започнеш да узнаваш, осъзнаваш че нищо не знаеш (такива обикновенно ги отравят или разпъват на кръст или изгарят на клада, според фешъна на епохата). Та не знам, кое е по-добре. Успех на момчето, само ако се срещнем да не започва да ме учи как да живея, неприлично е някак.
  П.П.: На 16 години хаоса ми се подреди, сблъсках се с уникалната етично-философска гносеология или ако щете космология на Христовото учение. Хармонията и мира заеха мястото на урагана на вакума. Но това са толкова всеобхватни и обширни теми, че в един форум няма как да стане обяснението. И пак казвам-успех на момчето, пътя на мисълта е коварен и опасен, веднъж стъпиш ли на него, никога не може да си сигурен, къде ще те отведе...

 49. 49 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#46:"Jessika"]Чудесна реч, дано първокурсниците са го чули и разбрали. [/quote]
  Дано някой първокурсник, като е чул признанието, че на неговата възраст ораторът не е бил прочел и една книга, да си е излязъл.

 50. 50 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#4:"Cherry_Paprika"]Как пък ви дойде на акъла подобна интерпретация...[/quote]
  Първосигнално.
  “blaf”, като типичен гербер, свързва думите - "мускулите няма да управляват държавата, а разума" и съвета "не се залъгвайте и от моментната популярност на хора, които не могат да свържат две изречения", образно с обществената представа за Боко и понеже гербераста се изживява като единствена алтернатива на БСП, то автоматично заключава, че бакалавърът е от БСП/ДПС.

 51. 51 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#24:"Анализатор - КАСИРАНЕТО беше мирния изход!"]..Като че ли хората с разум нямат мускули, както и хората с мускули не могат да имат разум. [/quote]
  Анализаторе, анализаторе..., както и друг път съм ти казвал - дано не си вадиш хляба с това.
  Ега си и смотания гербер си, щом не можеш една алегория да възприемеш без да я отъждествиш с слънцеподобния си идол.

 52. 52 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Toз, дето е седнал отзад до катедрата, Илчев ли е?
  Който и да е, много носи на гаври с образованието.
  Много повече, отколкото е допустимо за преподавател.

 53. 53 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дамянов":

  Това от къде го измисли, че избирателите на ГЕРБ са бивши СДС-ари??? А и да приемем, че са СДС-ари... какво е основанието за това твърдение, че всеки СДС-ар е интелигентен... той е ни повече ни по-малко интелигентен от кой да е друг гласоподавател!

  В действителност когато се появи ГЕРБ в него се наля цялата онази паплач която беше отритната и не можеше да се вреди в никоя друга политическа формация... казано иначе ГЕРБ събра де що имаше лош материал в България като членове и електорат. Къде имаше не-реализиран тарикат и пишман бизнесмен всички станаха ГЕРБ-аджии. Напълно отговорно го заявявам наблюдавайки в моя град какви хора се намърдаха в ГЕРБ! Всички на които далаверата им е в кръвта при първа възможност станаха Гербери, ако искате се сърдете, ако искате недейте. Пак казвам това е което виждам около мен. Явно цялата тази паплач усети сигналите които подава лидерът и управлението на ГЕРБ. И всички се юрнаха на маслините (далаверите).

 54. 54 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#53] от "email":
  ОК, но за членове във ВСИЧКИ партии обикновено се натискат кариеристите и далавераджиите. Аз казах "избиратели" - и не употребих думата случайно. Членската маса на всяка партия е много малка в сравнение със симпатизантската.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK