Няколко медийни магнати си създават "държава в държава" *

Матиас Хьопфнер

© Георги Кожухаров

Матиас ХьопфнерПубликуваме едно към едно цялата реч на посланика на Германия в България Матиас Хьопфнер от дискусията "Свобода и многообразие на медиите – къде е България?", организирана на 1 октомври в София от фондация "Конрад Аденауер" и ПанЕвропа България. По време на речта той се пошегува, като коментира, че упреците за намеса във вътрешните работи на България към някои посланици са неуместни, защото в ЕС почти няма вътрешни работи, "като изключим решенията за връчването на някои ордени" (Хьопфнер заедно с бившия френски посланик Филип Отие подписаха писмо в подкрепа на протестите, след което Отие бе лишен от орден "Стара планина" - бел.ред.). Преводът, заглавието и вътрешните акценти са на "Дневник" по текста на речта, предоставен от посолството:


Уважаеми дами и господа,


Първо бих искал да благодаря сърдечно на организаторите на форума - Пан Европа България и фондация "Конрад Аденауер". Благодаря за това, че ми давате възможността да открия този форум с няколко встъпителни бележки.
Защо медийният сектор е толкова важен, че всички ние му обръщаме толкова внимание? Моят кратък отговор е:


Медийният сектор има огромно значение за демокрацията


Когато концентрацията на медиите е толкова висока, когато отношенията между собствениците са толкова непрозрачни, когато медиите са зависими от малцина икономически влиятелни и олигархично оплетени, тогава демокрацията е застрашена.


Бих искал да се върна малко назад, за да обясня.


Откакто демокрациите са по-големи от градовете държави в гръцката античност, те имат един проблем. Демокрацията означава, че държавният кораб не е управляван еднолично от един водач, или от група офицери на палубата. Демокрация означава, че всеки има право да участва във вземането на решения за курса на кораба.


Не всеки обаче има възможността да си изгради пълна представа какво се случва на палубата, как изглежда машинното отделение, как ще се развива времето, кой навигатор какви способности има или кой курс е правилният за кораба.


Който не може да е на място, трябва да може да разчита на посредници и това са – поне до известна степен – медиите. Човек трябва да може да разчита, че те отразяват събитията по съвест, позовавайки се на истината и знанията си, че не пропускат нищо с цел манипулация, че не добавят нищо и не представят тенденциозно, че осветяват "управлението на кораба" от различни ъгли.


Човек също трябва да знае


кои са хората, които му доставят информацията от палубата


И той трябва да може да бъда сигурен, че те пазят критична дистанция от актьорите на палубата и поставят действията им под въпрос.


Медиите са живителният еликсир на модерната демокрация. Само с подкрепата на медиите демокрацията може да функционира и да доказва големите си предимства.


Авторът на американската декларация за независимост Томас Джеферсън, е описал това през 1787 г. така:


"Тъй като основата на нашата форма на управление е мнението на народа, нашата първа цел трябва да бъде, той да бъде информиран; и ако трябва аз да решавам, дали трябва да имаме правителство без вестници или вестници без правителство, няма да се колебая нито за миг да избера второто."


Когато предаването на политическите процеси чрез медиите функционира правилно, една авторатична или олигархична политическа система все някога сама ще се демократизира. Когато обаче то не функционира, всяка държава ще продължава да губи своите демократични постижения, дори и демократичната фасада да е запазена.


Уважаеми дами и господа,


Нека от тази гледна точка да хвърлим заедно поглед към медийната ситуация в България.


Всъщност медийният пейзаж изглежда формално добре: На глава от населението има много повече телевизионни канали, радиостанции и вестници, отколкото в Германия. За страна с население от около 7.5 милиона души броят на медиите е впечатляващ. Българската конституция гарантира свободата на мнение.


Теория и практика обаче невинаги са еднакви. Който гледа по-внимателно, открива някои развития, които не са толкова добри. Те ни дават повод за сериозни притеснения.


Бих искал преди всичко да подчертая следните проблеми, както съм правел и преди.


- Собствеността на медийните компании де факто е в ръцете на няколко бизнесмени. Зад пъстрата гора от издания обаче се крият малцина актьори, всеки един от които контролира шарен букет от вестници и други медии.


- При това отношенията в собствеността често не са напълно прозрачни. Разбира се, има регистрация, но за външни хора не е ясно кой зад коя медия стои и преди всичко кой упражнява фактическия контрол.


- В България има едно само привидно медийно разнообразие. Именно в близкото минало видяхме как определена медия подхвана вълнуваща скандална история. Другите медии я поеха и също писаха за това.


Това всъщност е съвсем нормално развитие. Има го и в Германия всеки ден. Всичко изглежда съвсем нормално. Обаче и тук идва уловката, редовно виждаме как едни скандали се отразяват подробно, а други истории отпадат от масата. Те въобще не се появяват в големите медии.


Защо става така? Когато човек погледне зад кулисите, може да разбере, че изданията, които единно отразяват определен скандал или заедно мълчат за друг, принадлежат на една и съща медийна група.


Очевидно редовно изборът на теми се определя, дирижира се отгоре. Отделният журналист има малко влияние върху това. Това е лошо и изгражда една недобра картина на медийното разнообразие в страната.

Няколко медийни магнати си създават "държава в държава" *

© Георги Кожухаров


Бих искал да приложа още един пример:


Човек може да чуе нерядко, че определен вестник е купен от бизнесмен, който няма никакъв опит в медийния бизнес. След покупката му името му повече не се появява.


Освен това човек може да чуе, че


определен вестник или медия са купени от личности и никой не може да обясни откъде те имат парите за покупката


Дори само тези примери ясно показват заплахите за медийното разнообразие в България. Когато човек погледне зад фасадата, се натъква на малък брой актьори. Те де факто контролират медийния пазар по монополен начин. Те могат да поставят една история на обществения дневен ред и друга да заглушат. Те могат също категорично да подкрепят едно правителство, докато това им е изгодно, и след това изведнъж да сменят курса, за да подкрепят управление от другия политически спектър.


* Това е реалността днес в България. Някои стават медийни предприемачи, някои го наричат медийни магнати, имат възможността значително да влияят на общественото мнение в България. По този начин те разполагат с голямо политическо влияние. Държавните институции трудно могат да се дистанцират от него. Така възниква опасността от "държава в държавата". За медийните бизнесмени собственият икономически интерес не е толкова важен, много повече става въпрос за увеличаването на благосъстоянието на специфичните групи от интереси.


Много малко качествени медии застават срещу тази тенденция на медийна концентрация, срещу непрозрачната собственост и


срещу изкуствено симулиране на критична медийна публичност


Дами и господа,


Медийният пейзаж в България не се познава единствено по влиянието на малък брой собственици или медийни магнати. Има и натиск от други актьори върху начина на отразяване в България. Може да се говори за "Култура на натиска", или по-добре "Некултура на натиска".


Каналите за това за установени. Едно обаждане на политик тук, едно посочване на важен рекламодател там и вече се появяват забранени теми.


Вече видяхме как определени скандални истории заемат челно място в медийното отразяване, защото са засегнати политически или икономически конкуренти. Не искам да казвам имена. Но това засяга високопоставени представители на държавата.


Това е вече знак, че системата отказва. Много журналисти знаят, че тази форма на натиск съществува. Те знаят кои личности имат особено голямо влияние в техните медии, могат да упражняват натиск. Те имат предвид това в своите размисли, когато решават какво да отразят. Тук става дума за автоцензура, тя съществува и това е много жалко.


Това може да бъде потвърдено от тазгодишно проучване на Асоциацията на европейските журналисти на тема "Медийна свобода в България" сред 169 журналисти. 87% от запитаните смятат, че намесата в журналистическите материали е действаща практика в България. 30% признават, че редовно упражняват автоцензура.


Тези числа показват колко широко разпространен е този феномен.


Дами и господа,


Позволете ми да засегна още един проблем. Става въпрос за платените публикации.


Някои медии развиха практиката да изискват пари за отразяването на определени организации или събития. Все по-често чуваме това от по-малките партии. Особено преди изборите те имат проблеми да популяризират събитията си пред широката публика. Чуваме, че те трябва да плащат за всяко интервю. Често те не могат да си го позволят. И когато някой им предостави средствата за това, те стават зависими от дарителя. Това не е добре и впрочем беше разкритикувано от наблюдателите на ОССЕ.


Освен това някои частни фирми предпочитат формата на вестникарска статия и се отказват от традиционната реклама. Съответните статии се появяват в редакционната част на вестника и читателите придобиват грешната представа, че с темата обективно и непредубедено се е занимавал журналис, и след това е взел отношение по нея. Това, разбира се, няма нищо общо с обективно отразяване.


Потребителите на медиите в този случай са съвсем съзнателно заблудени


Затова в Германия и в много други страни тази практика чисто и просто е забранена. Нарушения на забраната са строго санкционирани.


Последиците от тези проблеми са очевидни: случва се едно достойно за критикуване смесване на актьорите в политиката, икономиката и медиите. Така е засегнато разнообразието на мнения и малцина икономически влиятелни личности могат чрез заплащане да влияят на изграждането на мнение.


Гражданите на една демокрация трябва да могат да разчитат, че медиите са независими и критични за взаимодействието между политика и икономика.


Дами и господа,


В последно време по-често се чуват обвинения, че правилата за надзор на досега с право независимите национални радио и телевизия трябва да бъдат променени. Чува се все по-често предположението, че става въпрос за това да се позволи по-силно политическото влияние над тези оператори. Критиката идва от редиците на парламента. А мишена на тази критика е също и Съветът за електронни медии.


Затова не бива да се учудваме, че тези изводи могат да бъдат намерени и в анализите на уважавани неправителствени организации. Те редовно сравняват медийната ситуация в различни държави.


В рейтинга на "Репортери без граници" от тази година България е паднала от 35-о място през 2007 г., когато влиза в ЕС, до 87-о място от общо 179 държави. С този резултат България е на последно място от всички държави в ЕС.


Докладът на Freedom House "Свобода на пресата" разделя ситуацията на пресата в 196 държави в три категории – свободни, частично свободни и несвободни. Българската медии са със статус "частично свободни".


Дами и господа,


Описаната картина не е особено положителна, без съмнение. Но все пак виждам светлина на хоризонта. Настоящите в момента по-скоро в отлив, но


продължаващите от месеци протести са знак за постепенно заздравяване на гражданското общество


Това е добре – напълно независимо от повдигнатите там изисквания. Младите протестиращи, но и голяма част от българското население, изискват освен всичко независима, качествена информация.

Матиас Хьопфнер, Посланик на Германия в България

© Юлия Лазарова

Матиас Хьопфнер, Посланик на Германия в България


Гражданите имат неоспоримо право на изискват това. Медийната свобода и разнообразие са основните ценности на ЕС и основно право на всеки гражданин на ЕС. Едно постепенно еманципиращо се, активно гражданско общество е тясно свързано със система на свободни и независими медии. В крайна сметка едното не върви без другото.


Дами и господа,


това ме навежда на въпроса кой какво може да направи, за да подобри актуалното състояние на българските медии?


От моята гледна точка държавата има категоричното задължение. Всяка страна - членка на ЕС, е задължена да гарантира разнообразния и независим медиен пейзаж. И това е в собствен интерес на всички нас. Редица обществени, политически и икономически проблеми като корупцията и пропуските в правосъдието,


всичко това може да бъде решено, като една независима преса редовно и критично отразява тези събития


Само по този начин ще бъде изградено съзнанието за проблемите, за сериозното справяне с тях.


И все пак трябва да сме наясно: ролята на държавата в регулацията на пресата естествено трябва да бъде ограничена. Държавата като гарант на свободната и разнообразна преса трябва да се ограничи до поставянето на основополагащи правила.


Към тези правила принадлежат действащи закони срещу медийната концентрация, това означава закони срещу нелоялната конкуренция, антикартелни закони. Към тях принадлежат и правила за създаването на прозрачността на собствеността, както и забрана на скритата реклама.


Бих искам да дам един пример за правилата за създаване на прозрачност на собствеността. В Германия собствениците на вестници трябва да се публикуват на всяка половин година. За промени трябва да се съобщава незабавно. Освен това издателството трябва да съобщи вида и размера на участието на всеки отделен собственик. Трябва да се декларира и ако издателството или неговите собственици по някакъв начин имат участие в други медии.


Така бързо става ясно кои медийни компании са свързани и в Германия тази система функционира много добре.


И все пак какво се случва, когато един човек официално е собственик на една медия, но политиката всъщност се определя от съвсем различен човек?


Какво се случва в такава ситуация?


От конкурентното право са познати редица примери как монополни структури или картели могат да бъдат прикрити. Това е естествен рефлекс на монополите. Може да се поставят официални собственици за пред обществото или да се създадат офшорни участия. В германското право такова нещо е нарушение срещу медийните закони. В зависимост от случая има глоби, които могат да достигнат до 50 000 евро.


Освен това нарушение на задължението за обявяване на издателите чрез регистрацията на формален собственик може да представлява и нарушение на правилата за конкуренцията и да бъде санкционирано по силата на закона за нелоялна конкуренция.


Смятам, че в България това трябва да бъде по-често практикувано, отколкото досега. Събирането и публикуването на истински данни за пазарните дялове в медийния сектор в България би било стъпка, достойна за приветстване. Досега трудно можеше да се достигне до данни за пазарните дялове и тиражите. Как се е стигнало до такова разпределение, също не е много ясно и прозрачно.


В Германия има допълнително създадена Комисия за разследване на концентрацията в медийната сфера. Тя е създадена през 1997 г. като допълнение на картелния контрол в телевизиите. Членовете на тази комисия са както експерти по икономика и радио- и телевизионно разпространение, така и представители на медийните организации по провинции. Задачата им е да следят за разнообразието в телевизиите и да избягват големи концентрации. По този начин трябва да се предотврати случай, в които една фирма или една група хора да постигне голямо влияние над мненията.


В Германия говорим за прекалено голяма концентрация, когато чрез излъчването на една програма едно предприятие има среден годишен дял на зрителите от 30%. Преди няколко години тази комисия предотврати придобиването на телевизионната група ProsSieben/Sat1 от влиятелното издателство "Аксел Шприндег" АД. Комисията проверява съвсем конкретно кой стои зад съответните предприятия. Тя полага усилия да разкрие формалните собственици и съответно да реагира с глоби. Освен това на страницата на комисията е достъпна информация за дяловете на зрителите на отделните телевизии, както и собствеността на телевизионните канали.


Мисля, че това е модел, който може да е интересен и за България. Ние сме готови да споделим опита си от Германия и да предложим експерти.


Дами и господа,


Когато става дума за медийна свобода и разнообразие, освен държавата голяма отговорност имат, разбира се, на първо място журналистите и гражданското общество. Досега в дебата за медийната свобода в България гражданското общество и журналистическите сдружения не са заемали изцяло ролята, която им се полага в другите държави - членки на ЕС.


Наистина има журналистически етичен кодекс. Но след всичко, което човек чува, нарушенията на кодекса често не са особено ефективно санкционирани. Понякога те въобще не са регистрирани.


Саморегулацията на медиите не функционира достатъчно добре


И все пак тук също име редица добри подходи и инициативи, както показа по-рано проучването на АЕЖ. Това са позитивни подходи и многообещаващи начини.


Всичките споменати обстоятелства и практики, будещи притеснения, могат да бъдат отстранени само когато журналистите станат активни участници.


Признавам, че за журналистите в България това не е просто. Който изкарва семейните доходи от журналистическа работа, трябва да взима трудни решения в екстремни случаи. Трябва да си зададе въпроса дали ще участва в една странна игра, или ще изложи на риск икономическото си бъдеще.


Още по-важно е нито един журналист да не бъде оставен сам с това решение. Той трябва да може да разчита на една силна мрежа. В България има нужда от система за журналистическа солидарност, която да защитава отделните журналисти от политически и икономически натиск и да критикува тези, които налагат нелегитимен натиск над журналистите.


Не трябва да забравяме и властта на гражданското общество. Всеки може да използва властта си като потребител. За нормалните граждани наистина невинаги е лесно да намерят качеството в медийната джунгла и да разберат кой коя медия контролира. Но днес в ерата на интернет много неща са възможни. Мога само да препоръчам на гражданите да използват много различни медии и винаги да се отнасят критично към тяхното качество и съдържание. Онлайн медиите в това отношение днес имат безспорно нарастваща роля.


Дами и господа,


Позволете ми накрая да засегна и европейския аспект на темата за медийната свобода. Правилните решения на проблемите в медийния сектор трябва да се намерят, разбира се, на национално ниво и с помощта на гражданското общество. Но Европейската комисия и държавите членки не бива да се уморяват да засягат темата за състоянието на медиите и да предлагат съвети и подкрепа, за да се постигнат конкретни подобрения.


Еврокомисарите Нели Крус и Вивиан Рединг направиха добър пример с изказванията си за медийната ситуация в България.


В България има още един много специфичен аспект:


ЕК трябва да помисли за това как да бъде увеличена прозрачността на използваните евросредства в медийния сектор


Често се чуват слухове за злоупотреби при средствата, предоставени от ЕС за публична употреба. Това е сфера, която според мен ЕК може да погледне още по-внимателно.


Дами и господа,


като германски посланик представлявам една държава, която е тясно и приятелски свързана с този регион. Смятам го за мое задължение да насочвам вниманието към съществуващите проблеми. Това не е замислено като поучаване, а като знак за тясната привързаност с приемащата страна България. Впрочем много мои колеги посланици от други страни от ЕС гледат на нещата по същия начин.


Германия има в миналото добър опит с една смесица от журналистическо саморегулиране и държавно регулиране.


В миналото сме правили много предложения за съвети, правили сме форуми по медийни теми, да могат решаващите актьори да си създадат добра представа.


Под "ние" имам предвид редица участници от Германия, не само държавните представители. Особено германските политически фондации в това отношение имат големи заслуги.


Апелирам към тези групи и също към вас, скъпи гости, да направите усилията си още по-интензивни. Темата е наистина много важна. Дефицитите в медийните системи застрашават не само развитието на демокрацията, но и нашите общи европейски ценности.


Казах още в началото: олигархично оплетените кръгове имат естествен рефлекс все по-силно да контролират медиите, за да могат да защитават икономическите си и политически интереси. Това обаче не може да продължава така.


Докато държавата приема това и дори до насърчава, тогава властва слободия. Тази дума произлиза от класическата дума свобода. В системата на слободията свободата е превърната в анархично изглеждащ вакуум на правилата, при който важи правото на по-силния. Вече нямаме свобода, а слободия.


Настоящата криза показва, че съдбите на страните членки са прекалено тясно свързани, за да игнорират подобно положение. Неоправдана снизходителност и управленски дефицити в отделна държава в крайна сметка се отразява на цялата общност.


Обвинението за "намеса във вътрешните работи", което се чува заради политическите изказвания на посланици от ЕС, е наистина прекалено краткотрайно. В ЕС има все по-малко вътрешни работи на страните членки (като изключим, разбира се, са ордените).


Все повече обаче има вътрешни работи на ЕС, за които всеки гражданин на ЕС трябва да може да си изгради мнение и да има позиция. Германската позиция към дефицитите в сферата на медийната свобода и независимост е ясна.


Позволете ми накрая, това считам за много важно, да засегна темата за отговорността на всеки от нас. Чрез вашето присъствие днес вие показвате, че подкрепяте свободата на медиите и сте наясно с отговорността си.


Бих искал да ви окуража. Не си затваряйте очите, съмнявайте се, дръжте темата свобода и независимост на дневен ред. Това служи на заздравяването на демокрацията в тази прекрасна страна България.


Благодаря.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Хоп! Добре, че са чужденците да дойдат да ни кажат неща, които са ясни. Затова народът пита КОЙ?

 2. 2 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добро интервю! Моите адмирации!
  Следва въпроса: КОЙ управлява, решава, предлага...

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 3. 3 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Време беше за по-остро и мотивирано изказване на немския посланик. Очаквайте следващия път той да използва и конкретни имена. Колкото и "недипломатично" да изглежда това.

 4. 4 Профил на it
  it
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Човекът май не държи много на орден "Стара планина"...

 5. 5 Профил на ivan_stoichev
  ivan_stoichev
  Рейтинг: 213 Любопитно

  В такъв случай да попитам Иво Прокопиев влиза ли в числото на тези магнати,които си правят държава в държавата? Защото той с неговите медии също е част от всичко това и е близък с доста бивши министри и политици.Медиите му са на загуба,но той продаде добре печелещото Каолин за да ги спасява,къде е логиката? Няма да питам от къде са парите за създаването на медиите му.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Моментът е след изборите в Германия - това си е официална позиция че тия дето плащат в ЕС, няма да толерират балкански свинщини и намек че ако няма промени в медийната сфера ще ни спрат кранчето по някоя или някои програми за евросубсидии.

 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Има голяма разлика между изданията на Нова българска медийна група и тези на Икономедиа.

  1. Тези на Цветан Василев не биха отразили едно към едно такива послания като това на немския посланик. Нещо повече - ще ги публикуват с изрязани цитати (както го направиха преди време) без никаква професионална етика.

  2. Използването на независими источници на информация както и цитиране на първоизточниците е нетипично за НБМГ, докато в това отношение Дневник/Капитал са изключително професионални.

  3. Прокопиев също си има трески за дялане, далеч съм от мисълта да го изкарвам ангел. Но Прокопиев за разлика от Василев не използва башибозуци като Пеевски и Бареков за да обвърже медиите си с политическа власт.

 9. 9 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само не разбрах аудиторията - собствениците-бизнесмени или "независимите" журналисти, или политиците ?! В България кучетата си лаят, ако още има лаещи кучета (метафората за гласовитите граждани), но керванът си върви, бодро и с широка крачка към обетованата земя, в която само камиларите ще си живеят, необезпокоявани от никого.

 10. 10 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално  Абе друго си е като един германец дойде и ти го каже.

  В Германия всички важни медии са еврейски, там в медиите всичко е наред, трябва и тук така да стане ...


  Да, българите сме велик народ !!!
 11. 11 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кой и защо? Питайте, не се оставяйте да ви страхуват!

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Весело

  Очевидно редовно изборът на теми се определя, дирижира се отгоре.
  .........
  Нееее, няма ДС кукловоди, няма задкулисие и сценарий.
  Така пишат от известно време журналисти като Дайнов и сие и бълват "анализ" след "анализ", че
  българинът не вярвал на нищо, дори смятал, че има някаква тайнствена конспирация, ах защо така, а всичко си е толкова нормално и демократично.
  Човекът казва ясно:
  "Когато човек погледне зад кулисите, може да разбере, че изданията, които единно отразяват определен скандал или заедно мълчат за друг, принадлежат на една и съща медийна група." На групата на ДС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много важно! Само с глупости се занимаваме - като че ли това са единствените ни проблеми! Да гледат БНТ - държавна е!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да попитаме господин посланника за ВАЦ и Дойче Веле-защо в ДВ работи агентът от ДС-Александър Андреев и защо уволниха неудобните журналисти,под натиска на една известна "банка.За ВАЦ всички знаем,какви ги свърши у нас,в началото на 90-те.

 15. 15 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На тези, които сега ще извадят еврейска, паневропейска и други конспиративни теории за думите на посланика искам да кажа:
  говори ви представител на нация, в която не само за управниците, но и за всеки гражданин думата "морал" се отстоява ежедневно. И затова тази държава просперира, а дървените философи тук гладуват.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  Господинът премълчава един ОЧЕВАДЕН И ВАЖЕН ФАКТ.
  КОЛАБОРАЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ с въпросната Държава в държавата.
  Това,че подобно БЕЗСРАМИЕ е възможно и е НАЛИЦЕ означава само едно единствено нещо.
  ЛИЦЕМЕРНОСТТА И БЕЗДЕЙСТВИЕТО на властимащите в ЕС по отношение на СЪВЕТСКИТЕ КОЛОНИИ.
  Липсата на съпричастност и солидарност към тях.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#10:"lubomir1"]В Германия всички важни медии са еврейски, там в медиите всичко е наред, трябва и тук така да стане ... [/quote]
  В СЕВЕРНА КОРЕЯ няма нито една еврейска медия !!!!
  Нито една !
  Който е отвратен от "еврейските" медии,мястото му е в Северна Корея.
  Там не само еврейски медии няма.
  Няма и "еврейски" банки.
  Няма даже и банки.
  Има КУПОНИ И ДАЖБИ.

  СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Осъщественият блян на ЧЕРВЕНИТЕ АНТИСЕМИТИ

 18. 18 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Когато се създаваха уж независимите и демократични медии,никой не се сети да провери произхода на капитала,което е практика в европейските страни,които наричаме бели. Медиите слугуват на този който им плаща и са най-мощното средство за манипулиране на общественото мнение. Те имат най-големия принос за подържане на статуквото. Направете справка и ще видите,че все едни и същи хора са канени в пресата и в електронните медии. Там трудно пробива алтернативно мнение по какъвто и да е въпрос. Това е една от основните причини,за зомбирането на българина и невъзможността му да разбере,че като избира уж по-малкото зло не прави никакъв избор. Убедена съм че в България можещите и почтенни хора не са се свършили,просто никой не е заинтересован народа да разбере,че може да се намери и друго решение на определен проблем Те така вече 24 години.

 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  Браво на човека, вече оставя на страна езика на дипломацията (от който прасурсите в БГ явно не разбират) и преминава към пряката реч. И им казва че не просто понамирисват, ами че вонята им се носи из цяла Европа.
  Безобразията следва да се прекратят! Явно с добро не става, време е да се разквичат олигарсчетата в стил - тези ни се месят във вътре6ните работи, това са думи на хора които не обичат БГ и подобни. Тогава - значи пътят е прав! И БГ от страна менте с псевдо "медии" и какво ли не лека полека поеме пътя към нормалността и "скуката" - като в Германия.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Все повече обаче има вътрешни работи на ЕС, за които всеки гражданин на ЕС трябва да може да си изгради мнение и да има позиция.
  Позволете ми накрая, това считам за много важно, да засегна темата за отговорността на всеки от нас.

  Бих искал да ви окуража. Не си затваряйте очите, съмнявайте се, дръжте темата свобода и независимост на дневен ред. Това служи на заздравяването на демокрацията в тази прекрасна страна България."

  Добре, че гражданското ни общество се събуди и стават повече хората, които искат истинска демокрация с ясни правила и спазването им от всички! Надявам се ангажираният граждански контрол да стане морално зъдължение на всеки от нас -ежедневно!

  Така постепенно няма да намират поле за изява фалшивите граждански сдружения, създадени от олигарсите!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 21. 21 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Чудесно интервю. Поздравления

 22. 22 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#7:"stefan_"]няма да толерират балкански свинщини и намек че ако няма промени в медийната сфера ще ни спрат кранчето по някоя или някои програми за евросубсидии.[/quote]
  Европарите безспорно са ни необходими, но не са от критична важност. Много по-ценен е съвета, който ни дава, по-точно припомнянето на задължението ни като страна член на ЕС -
  "Всяка страна - членка на ЕС, е задължена да гарантира разнообразния и независим медиен пейзаж. И това е в собствен интерес на всички нас. Редица обществени, политически и икономически проблеми като корупцията и пропуските в правосъдието, всичко това може да бъде решено, като една независима преса редовно и критично отразява тези събития."
  Свободната и прозрачна медийна среда е и нашият собствен интерес - в пряко и косвено измерение.

 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#15:"dimitarkotzev"]говори ви представител на нация, в която не само за управниците, но и за всеки гражданин думата "морал" се отстоява ежедневно.[/quote]
  Само да допълня, че когато се наложи отстояването на морала се налага силово, придружено със солидни финансови шамари. Само така се затварят устата на дървените философи и се вкарват в правия път.

 24. 24 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":


  А на мен това "на който не му харесва - марш в Северна Корея" - ми звучи фашистско. Няма да ида, но ти - иди, тия хора са си червени фашисти, ще се разберете.

  Но не искам да ми дават акъл германци, които не виждат колко много проблеми имат те самите.

  И недей да се пЕниш толкоз, не си прав. :о)))  Да, българите сме велик народ !!!
 25. 25 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#16:"Hawaii"]Господинът премълчава един ОЧЕВАДЕН И ВАЖЕН ФАКТ.
  КОЛАБОРАЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ с въпросната Държава в държавата. [/quote]
  Не си изцяло обективен. В момента, в който в България макар и малко останалите обективни журналисти се разсмърдяха, Дойче Веле се коригира и възстанови Иван Бедров и Еми Барух.
  Освен това не е редно да прехвърляме на европейците вината за несвършената от нас самите работа. Борбата с петата руска колона е наша работа и никой няма да дойде да ни я свърши. Европейците могат да ни посочат заплахите и рисковете, ако потърсим експертна и финансова подкрепа - да ни я окажат, но те да защитават нашата национална сигурност е невъзможно.

 26. 26 Профил на 314
  314
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България не е колония и е време разни полсланици да престанат да ни поучават. Нека по-добре да разясни на българския народ за най-корумпиращата фирма в Европа - Сименс- например сделките за тел 112, за паспортите и др. Да ни разясни за ВАЦ или например на колко милиона възлизаше черната каса на посолството от подкупите, които прибираха при издаване на немски визи- когато такива съществуваха.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#24:"lubomir1"]А на мен това "на който не му харесва - марш в Северна Корея" - ми звучи фашистско. [/quote]
  Само ще те помоля да бъдеш коректен.
  Това,което изписваш като "фашизъм" всъщност е СОЦИАЛИЗЪМ.

  НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИЗЪМ

  Нещо като БСП плюс АТАКА.
  Всъщност,нали и самият ГОЦЕ беше парче "СОЦИАЛИСТ-НАЦИОНАЛИСТ",ха-хаааааа......

 28. 28 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Ама много обичам някой да се нахвърли върху мен като болшевик, преди да се замисли, много.

  Германците имат сериозни проблеми с медийте - и не бива да учат други, преди да са си "изчистили стаята" - това искам да кажа. Знам, знам че при нас е зле, знам. Тръгнали сме по "германския" път, за съжаление.

  А комунизмът и фашизмът са братя близнаци, г-н експерт!

  Така поне смятат НЕЗАВИСИМИ РУСКИ ИСТОРИЦИ:

  http://www.youtube.com/watch?v=fCJaNYSSuC4

  Да, българите сме велик народ !!!
 29. 29 Профил на dedinsky42
  dedinsky42
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Като българин не мога да стоя безучастен към всичко, което става в родината ми!Вече не съм на възраст,която ми позволява да протестирам на пл."Независимост",но имам деца на вашата възраст и те са в чужбина!Искам те да се върнат у дома,защото тук им е корена.Но не искам друг да чертае и определя бъдещето им като го съсипва от безгранична алчност и интереси!Затова искам да помогна с каквото мога и доколкото го мога!
  Може би в дискусийте,които ще водим някои неща няма да ви харесат с други няма да сте съглсни сега,но ще ги приемете на по-солидна възраст!Надявам се,че ще имате смелостта да ми отговаряте и тогава,когато това не е по вкуса на някой от редакторите ви и няма да мълчите гузно за да си запазите хляба!Защото вашето място е в храма,а не при търговците и вие сте клисарите,които трябва да бият камбаната непрекъснато,виждайки преди всички останали бедите,които ни връхлитат!
  Симбиозата между едрия капитал и капиталистическата държава е жизнено необходим и на двата субекта,за да гарантират и осигурят правото на съществуване на този свят!Ако тя изчезне и двата субекта загиват!По същия начин както когато се разруши тя между партията и държавата в тоталитарната такава.
  Ако едно общество съумее да накара с помощта на държавата,премахвайки тази симбиоза,да превърне едрия капитал от безконтролен господар в послушно,полезно на обществото домашно животно,то ще бъде в състояние да гради само своето бъдеще и едрият капитал няма да може да му извзема тази функция!Ако обаче не съумява да постигне този резултат,това общество ще бъде винаги манипулирано и ограбвано "законно" от същия едър капитал с помощта на същата тази държава и ще живее това бъдеще, което са му отредили други!Ще понася всички недостатъци на капиталистическата държава на гърба си,а от нейните предимства ще се ползват други!Днес младите хора разбраха,че "равният старт",който им набива в главите мощната пропаганда не е този на пистата край футболното игрище на стадиона , а този край масата за покер,съчетан с почти неизбежната принуда да седнеш на нея и играеш с изпечени мошенници,разполагащи с огромен финансов ресурс,отлично овладели изкуството да направляват хода на играта в своя полза,независимо от раздадените карти!Днес парите са превърнати в опият и колкото по-рано неукрепналия млад човек се зариби за да се прекланя пред тях,толкова по-бързо става зависим и безволев пред тези,които ги притежават в огромно количество !За да си получава мизерните дози този човек е готов на всичко!
  99% в Ню Йорк се опитаха да променят нещата,но ги разгониха"демократично",защото се прицелиха именно в тази Ахилесова пета!С испанците направиха същото!Укилийк и Стоун с шепата си последователи,подобно на Одисей се мъчат да извадят окото на циклопа и да ни изведат от пещерата,в която се натикахме сами!
  Пеевски,Бойко,Станишев и сие са само дребно следствие на всичко онова,което става в света.
  Вие,журналистите имате в ръцете си огромно и силно оръжие,по-силно от пушкалата на военните,по-мощно от природните стихии!С него без проблем можете да влияете на обществото много по-силно и ефикасно от масовата хипноза и по този начин да определяте неговите действия!Имате ли смелост и моралът ви може ли да надделее над естествения страх у всеки човек, за да ви позволи да се изправите срещу този циклоп като посочите на човечеството,че тези двама супермъже ги мачкат и искат да ги унищожат именно защото се мъчат да извадят окото на циклопа в интерес на всички нас!?Да му кажете от къде идват истинските ни беди и покажете,че Пеевски,Доган,Бойко и всички останали са жалки лилипути,продукт на този циклоп!Да развеете знамето на истинската демокрация,в името на която без да им мигне окото дадоха живота си братята Кенеди и Алиенде,защото тя е бъдещето на чоевчеството!Другата на Чърчил,Тачер и Реигън е като смокиновия лист,прикриващ свирепи интереси!Да покажете на обществото подобно на златаря коя е истинската и коя фалшивата,защото трудно обикновенният човек ги различава!Ето за такава кауза човек никога не би си пропилял живота напразно!Другото е живот на мижитурка,бореща се за ежедневната доза,която му подхвърля "благодетеля", за да му осигурява спокойните,блаженни дни и безсмисления, незаслужен разкош с който разполага!
  Приятен ден и до нови виртуални срещи,а защо не и реални!?

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3058 Неутрално

  [quote#28:"lubomir1"]Ама много обичам някой да се нахвърли върху мен като болшевик, преди да се замисли, много. [/quote]
  Бъди коректен.
  Към тебе никой не се нахвърля.
  Поне аз нито се нахвърлям към теб,още по-малко се нахвърлям към теб като болшевик.
  Ти дори по-горе не ме и цитира конкретно по отношение на Северна Корея.
  Това "МАРШ" си беше твое.
  За да го докараш подсилено на това,което изписваш "фашизъм".
  Съгласен съм с това,че ФАШИЗМЪТ И КОМУНИЗМЪТ СА БЛИЗНАЦИ.
  А това,че съм "експерт",може би е вярно.
  По неволя и от интерес съм изчел и осмислил толкова неща по повод това което изписваш "фашизъм" и близнакът му-комунизма,че нищо чудно да съм поставил началото на някаква експертност по въпросната тема.

 31. 31 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "choss":

  Съгласен съм с тебе, но имам една забележка:

  Борбата с петата колона на руснаците И ТУРЦИТЕ е наша работа - да така си е.

  А кой е "резидентът" на тази две пети колони? Германия !!!

  Достатъчно е да се проследи в какъв унисон работят с Русия и Турция. Е, не Искам да ме учи такъв "учител" !!!

  Да, българите сме велик народ !!!
 32. 32 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Любопитно

  [quote#24:"lubomir1"]Но не искам да ми дават акъл германци, които не виждат колко много проблеми имат те самите.
  [/quote]

  И за това стотици хиляди българи напуснаха България и избраха да живеят там, при проблемите.

 33. 33 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 514 Неутрално

  комунизмът е по-лош от фашизма по много показатели- той е тотална диктатура без частна собственост и лошото е , че още го има

  BG e мини империя на злото.
 34. 34 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 514 Неутрално

  това за конспирациите еврейски или не го вярват тъпите и не толкова тъпи хора, но общо взето полуграмотни, набиват им глупости в главата и те си ги пеят

  BG e мини империя на злото.
 35. 35 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "fribble":

  Много българи отидоха да живеят и в Саудитска Арабия.


  Да, българите сме велик народ !!!
 36. 36 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Мдааа. Нерадостно.
  Но нещо не е наред.

  Фондация „Конрад Аденауер”, заедно с фондация „Ханс Зайдел” е тази, която финансира и подкрепя и до днес Бойко Борисов и ГЕРБ. Посланикът Матиас Хьопфнер е тук от 2009 г. и е свидетел на всичко това, което обясни. Той беше тук, когато медиите на Пеевски обслужваха безогледно Борисов и очерняха с клевети политическите му противници. Беше тук, когато Борисов и споменатата от него олигархия мачкаше медии и журналисти. И си мълча. Проговори чак, когато един от вестниците на Пеевски – „Монитор” – съкрати някакви неудобни неща от негово интервю. Дори не толкова скандални, колкото казаните сега.

  Сега обаче германският посланик се е разприказвал като обвинител. Той се прояви и като критик на правителството, заедно с френския посланик. Няма лошо, нека (макар че, ако двамата бяха в Италия, не биха се осмелили да кажат нещо за Берлускони). Ама защо той не забеляза, че и при предишното правителство нещо имаше кофти работи? При предишното правителство същите тези медии бяха още по-несвободни. Няма спор по този въпрос.
  Не прилича ли цялата тая дандания на политическа партизанщина? И в Германия леви и десни партии се ритат по кокалчетата. И тия къчове се пренесоха и у нас."

  ..."Колкото и да се мъчат, нито Тошев, нито Блъсков ще останат като пример на независими журналисти и издатели. В случая с българските медии те двамата не са жертви, а са част проблема. Те го създаваха години наред. Те произвеждаха журналисти слуги и обслужваха едно или друго правителство. И Пеевски разви техния опит на нови висоти.
  За да плаче сега германският посланик с крокодилски сълзи. Щеше да предизвика повече уважение, ако беше направил сегашните си излияния по времето, когато Пеевски беше част от управлението на Борисов.

  Не дават най-добрия пример за демокрация и медийна свобода нито посланикът, нито фондация „Конрад Аденауер”. Нито Дойче Веле."  http://e-vestnik.bg/18784/zashto-chak-sega-se-sabudiha-germantsite-za-mediite-u-nas-gocheva-i-blaskov-pak-blestyat/

 37. 37 Профил на dedinsky42
  dedinsky42
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В моя коментар - 29, съм допуснал досадна грешка,която всеки може да разбере,че не е Стоун,а Сноудън.

  Дедински

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Пеевски, Кръстева,Павлов, Тошев,Блъсков,все имена свързано със свободната журналистика!
  Свободните журналисти пък са легеон.

  klimentm
 39. 39 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "pelagia":

  Волтер е казал: "Виж кой не е разрешено да критикуваш - той управлява !"

  Днес в Германия - и не само - медийте не критикуват ... евреи.

  Волтер не е от БСП, нито от Атака. От ДСП също не е.

  Да, българите сме велик народ !!!
 40. 40 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#28] от "lubomir1":

  Единствената държава с опит в разбиването на комунистическата агентура-Нейният опит в прочистване на обществото от комунисти е безкомпромисен-Тя продължи с още 10 години периода на лустрация и отпусна допълнително 50 мил-евро за журналистически разследвания-филми-публикации и откровени донос -даже и анонимни с една единствена цел-Разкриване и наказване на прикрилите се активни комунисти и агенти на ЩАЗИ-Гонене до миша дупка на тези престъпници-убиици -без давност и милост-Това трябва на България-Германски модел в прочистване и възраждане на обществото-

 41. 41 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#29] от "dedinsky42":

  И аз, като българин не мога да стоя безучастен към всичко, което става в родината ми! И аз, като Вас, вече не съм на възраст, която ми позволява да протестирам на пл."Независимост", но имам деца на възрастта на Вашите деца, и те са в РБ и работят! За разлика от вас, искам, и смятам за редно, те да продължат да живеят и работят в РБ, не само защото тук им е корена, но и защото така е морално.
  1. У нас пенсионната система е разходопокривна, ще рече пенсиите на пенсионерите се заработват от сега работещите, защото, когато сегашните пенсионери са работили, са издържали тогавашните пенсионери.
  2. Семейният кодекс, в чл. 124, ал. (5) постановява, че "Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители". Оттук, както и с оглед на характера на пенсионната система у нас, следва, че пълнолетните деца имат МОРАЛНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ да се трудят и плащат данъци и осигуровки в РБ, от които данъци и осигуровки се формират пенсиите на техните възрастни родители.
  3. Вашите деца са абдикирали от моралното си задължение по т.2, като в момента заработват в чужбина пенсиите на небългарски граждани. С това си действие те натоварват моите деца да заработват не само моята пенсия, но и Вашата, което е неморално и несправедливо.
  4. С оглед на горното смятам за неморално да ръсите мозък по каквито и да било обществени теми и да оставите младото поколение, което в момента заработва Вашата пенсия, да решава само какво и как да се случва в страната ни, което би било морално и справедливо.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 42. 42 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 470 Неутрално  Хер Аденауер, прав сте!

  За щастие, вашият коментар не противоречи на моя !!!


  Да, българите сме велик народ !!!
 43. 43 Профил на dedinsky42
  dedinsky42
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар 41

  След като допуснахме да управляват държавата ни шарлатани не заслужаваме"Децата ни да се грижат за нас".
  Вместо да ги правим на впрегатни добичета.Да трупат печалбите на тия,които ограбиха пладнешки България и бъдещето ѝ, за което сме виновни и ти и аз,вземи и се покай!Поне си посипи главата с пепел и не философствай по повод "задълженията" на децата ти,защото ти не си изпълнил своите към тях и си им гарантирал съсипано бъдеще в България!!

 44. 44 Профил на Петър Манолов
  Петър Манолов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До Дойче Веле
  Господин Андреев,
  Речта на посланика на Германия в България Матиас Хьопфнер (от дискусията "Свобода и многообразие на медиите – къде е България?" ме обнадежди, че ще публикувате "Чухълът". Хонорарът ми нужен за обработка и отпечатване документацията (която е в мене) на Независимото дружество за защита правата на човека в България. Използвам случая да изпратя по-прецизиран вариант на "Чухълът".
  Желая здраве и дълъг живот, Петър Манолов!
  Старинен Пловдив

  Петър Манолов-безсребреник
 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Речта на посланика изнася ясно какви мерки са взети за осигуряване свободата на медиите в Германия. Следователно можем да считаме Дойче веле за образец и да черпим сведенията си от него. Така ще си изградим правилна представа за събитията по света и у нас.
  Зарадвах се и вече мога да спя спокойно. Да-ам.

 46. 46 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1389 Любопитно

  [quote#26:"314"]на колко милиона възлизаше черната каса на посолството от подкупите, които прибираха при издаване на немски визи- когато такива съществуваха.[/quote]
  Като човек, познаващ доста отблизо материята, ще те питам кой е прибирал "подкупите"? Немското посолство спазваше много стриктен ред и който изпълняваше изискванията, получаваше виза. Може да е имало някои дребни хитрости, имаше уволнени хора, но не не може и дума да става за черна каса!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK