Времето ни

Времето ни

© Надежда Чипева, КапиталПрепубликуваме текста (акцентите са на "Дневник") на Тони Николов  от сайта "Култура":


Политическото ни време е особен пясъчен часовник, в който подробности от пейзажа като предизвестени вотове и провалени кворуми, като фикуса на властта "Атака" и оцеляването на "най-академичния кабинет" с марката "Орешарски", изтичат безвъзвратно заедно с времето на няколко поколения, с индивидуалното време на всеки от нас.


Тъкмо това време от нашия живот прахосваме в момента. Пилеем го с шепи, щедро и охотно, все едно, че е безкрайно. А добре знаем, че не е така.
Затова би трябвало да се запитаме, независимо от множеството линии на деление, които задават в момента политическата карта на България  – център и периферия; мнозинства и малцинства; леви, десни и незнайно какви – наясно ли сме с онова, което все пак ни свързва? Осъзнаваме ли, че като общество сме се озовали в патова ситуация? Че парламентарното безумие, което бележи все нови и нови върхове, корозира изцяло българския обществен живот? Че правителство, ползващо се с огромна степен на неодобрение (76 % от гражданите според "Алфа Рисърч") няма никакъв шанс не само да провежда реформи, но и да предприеме каквито и да е неотложни и непопулярни мерки?


Единствената политика, която то провежда в момента, е в отлагането на всички проблеми, тоест тя е време на заем – до края на годината, след края на зимата, след европейските избори, пък тогава ще видим…


Въпросът е какво точно очакваме – как ще цъфнат налъмите ли

както казваха нашите баби и дядовци? Очакваме как ще се взираме за пореден път в бездната, както се случва в българската най-нова история на почти всеки 15-20 години, утешавайки се с прочутото прозрение на Цветан Стоянов, че България няма дъно.


Ето защо, въпреки вувузелите и протестите, въпреки ропота на близо 80 % от гражданите, въпреки недоволството на протестиращи и непротестиращи, политическият ни живот си върви по инерция, без значение дали народни избраници гласуват или негласуват в парламента (какво – е друг въпрос), или пък някои от тях вкупом летят до Брюксел, за да пуснат писмо в кутията на нечия политическа централа и да вечерят със скандал на "Гран плас".


А времето си тече тихо и неотменно.


Но нищо в България не помръдва:


няма нови чужди инвестиции, бизнесът е стихнал, а извън намалелите, но продължаващи протести, животът е напълно замрял. Всички в страната са се "снишили", сякаш добре са усвоили някогашните тарикатски уроци на Тодор Живков как да се посрещне приливната вълна на "перестройката", сиреч на промените – всяка вълна минава и отминава, а пък "преклонената главичка сабя не я сече".


Инак все се тюхкаме и вайкаме – защо и поради чие бездушие пак няма лекарства за онкоболните; как да разрешим хуманитарната криза със сирийските бежанци; как да се спасят от фалит БДЖ или "Български пощи"? Кой да ни каже, щом неведението е общо, щом още не знаем даже "кой избра Пеевски?".


Не е ли по-редно, щом нямаме отговори, по-ясно да формулираме въпросите си

Тоест, в съответствие с прочутата максима на Босюе, да сменим перспективата: вместо да се вайкаме заради последиците, които не ни харесват, да се вгледаме в техните причини, които инак браним?


Нека очертаем ядрото на проблема:


1. Как се стигна до днешната патова ситуация?


2. Върху кои сегменти на обществото се гради статуквото?


3. Има ли възможни решения?


Нека видим какво ни казват последните данни от социологическите разрези на общественото мнение. От тях личи, че огромното разочарование от няколко поредни правителства (Тройната коалиция, ГЕРБ, Новата тройна коалиция) отдавна е свело българската политика до най-твърдите ядра на партиите.


БСП съответно удря тавана на своите 700 000 гласа (16-17 %), ДПС – на традиционните си етнически избиратели (около 7%), а "Атака" очаквано се сгромолясва (1,6 %), предвид на противоестественото си политическо поведение. Дотук няма особени изненади.


Въпросът обаче е: как профилът на сегашното управление се задава тъкмо от тези избиратели?


Демографията на БСП е смразяваща (огромно мнозинство от 60 +). Тези избиратели, заедно с избирателите на ДПС и "Атака" (въпросните 25-26 % поддръжници на правителството), са пълната противоположност на онази база, върху която би могло да се крепи "правителство на реформите".


Става дума предимно за възрастни избиратели, с основно и средно образование, живеещи в малки населени места или в крайните квартали на големите градове. Което напълно обяснява всички гърчове на кабинета "Орешарски" и неговата "социална политика".


Ето защо правителството реши да ореже данъчните облекчения на младите семейства (те не са негов електорат!), пренасочвайки ресурсите към социални помощи на малцинствата и коледни добавки (не за всички), а само за част от пенсионерите.


Такъв е собствено електоралният интересът на правителството "Орешарски".


А какъв е интересът на България, страна в отчайваща демографска ситуация?


Има ли мисъл за социалното равновесие, за да не се противопоставят стари на млади? Как мислим бъдещето?


Задавам тези въпроси чисто реторично, защото е ясно, че управляващите мислят най-вече от избори до избори. Затова правителството актуализира бюджета със заем от 1 млрд. лв., а вече се говори за втори заем догодина в размер поне на 2-3 млрд. лв.


Повече от ясно е, че тези заеми, заедно с ръждясалите инсталации на гьола "Белене" и евентуалния руски иск ще се изплащат от същите тези млади семейства и техните деца.


По това няма никакво съмнение.


Как тогава част от тези хора, заедно с най-граждански будната прослойка на обществото, да не протестират вече над 110 дни?


Има ли изход от това положение


без да се стига до противопоставянето на едни възрастови групи на други? Има, разбира се.


Класическият изход са нови избори и ново правителство, което ще трябва да провежда по-балансирана социална политика, която да свързва гражданите, не да ги разделя. България не е единственото застаряващо общество в Европа, такива проблеми имат и най-старите демокрации.


В тази връзка се изкушавам да предложа едно допълващо швейцарско решение, което може да ви се стори екстравагантно, но не е лишено от своята логика.


Преди години швейцарският политолог проф. Силвано Мьокли успя да въведе в кантона "Санкт Гален" един своеобразен експеримент на


референдумите по въпроси с дългосрочна перспектива

(чиито последици ще се проявяват след 15-20 години). Идеята на Мьокли е, че демокрацията не отменя права, но може да ги добави, когато има дългосрочни отговорности.


Ето защо при подобни референдуми (като нашия за АЕЦ "Белене") се гласува с два вида бюлетини: една за хора примерно до 40  г. и друга за тези над 40 г. Вторите бюлетини се преброяват нормално (1 бюлетина – 1 глас), а бюлетините на по-младите  – с коефициент 1,2 %. В Швейцария идеята беше подложена на сериозен дебат и социологическите сондажи показаха, че възрастните хора са склонни младите да поемат отговорност за бъдещето, което им принадлежи.


Как в България би изглеждал един подобен дебат?  Допускам какво ще се стовари от форумите и социалните мрежи върху всеки (да не говорим, ако той е политик), дръзнал да издигне подобна идея.


У нас политиката не е само крепене на статуквото, нито пък е проект, открит към бъдещето; тя е стремеж властта да се превърне в черупка, с която да се докрета до следващите избори.


Съберете сили и изслушайте до края кое и да е парламентарно послание на управляващите, пък сетне кажете обратното.


Към всички тях с пълна сила са съотносими думите на един от най-големите български парламентарни оратори  – д-р Никола Генадиев, който в началото на ХХ в., тоест в зората на задаващите се национални катастрофи, се обръща от трибуната на XIII Народно събрание към политическия елит с думите:


Хора, малодушни, отвърнете за минута очите си от дребнавите си интереси, устремете погледа си в бъдещето, помъчете се да прочетете в мъглявите старници на историята.


Хора без вяра и без доблест, възвисете духа си над партизанските страсти и погледнете какво става около вас.


Сами се досещате, че макар да е било чуто, предупреждението не е имало особен ефект.


А иначе има време за всичко. Както знаем от Еклисиаста: "има време да събаряш и време да съграждаш; време да търсиш и време да губиш; време да мълчиш и време да говориш" (3: 3-7).


Не е ли дошло времето да говорим преди да сме изгубили всичко?


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А колко по-кратко, и по-съдържателно можеше да бъде казано, например:

  ОСТАВКАБЕЧЕРВЕНИБОКЛУЦИ!

 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "А иначе има време за всичко. Както знаем от Еклисиаста: "има време да събаряш и време да съграждаш; време да търсиш и време да губиш; време да мълчиш и време да говориш""
  -но при всичко това остава ли ни време да бъдем хора?! Защото преди всичко трябва да бъдем човечни и Човек, а не човече, животът сами си го строим и рушим, никой не ни е виновен, освен самите ние, че живеем живота такъв, какъвто сме си го направили.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  "нищо в България не помръдва:
  няма нови чужди инвестиции, бизнесът е стихнал, а извън намалелите, но продължаващи протести, животът е напълно замрял" - Вече при управлението на 4-то правителство...

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ангелина":

  Няма време! България безвъзвратно изостава...

 5. 5 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Времето е най-ценният ресурс. От 09.09.1944 г. досега, те крадат нашето време: минало, настояще, бъдеще. Времето на няколко поколения българи изтече в услуга на най-човеконенавистническата прослойка - комунистите.
  Сините запяха: "Времето е наше!", но и то се оттече в канала на олигархическите върхушки на червените кукловоди.
  Сега отново връщат стрелките на часовника назад.
  От нас зависи дали ще им го позволим или ще се преборим, в името на децата и внуците си. В името на България.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  С интерес чета статиите на Тони Николов.

  Вярно е напипал основният проблем пред българската нация, а той , че за БСП, ДПС и Атака, основно гласуват, хора които вече не създават продукт, от една страна, т.е. излезли са от пазара на труда или са трайно безработни, поради мързел или болест, а от друга страна, черпят обществен ресурс, чрез пенсии и помощи.
  И за съжаление това управление ще продължава да си отглежда електорат, който от своя страна да ги "захранва " с власт.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 233 Весело

  Невероятно умна идея, никой до сега не се беше сещал как да вдигне цената на купения цигански вот, браво на автора!

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Времето ни изтича. А примирените и безучастните са много повече от активните и борещите се. Нема уесно.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#0:"Статия"]Тъкмо това време от нашия живот прахосваме в момента. Пилеем го с шепи, щедро и охотно, все едно, че е безкрайно. А добре знаем, че не е така.[/quote]


  Така сме 24г. вече....И до като се престраши г-н Т. Николов да напише статията, се оказахме в дъното на всички класации....най-бедни, най-нещастни.......най-бързо топяща се и изчезваща нация........и пр.

  За по малко от 24г. китайците завладяха света (икономически де), а ние за тези години се настанихме трайно във всички негативни класации....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#9:"ARRI"]се оказахме в дъното на всички класации....най-бедни, най-нещастни..[/quote]

  Хайде преди да драматизираме (с пълно съзнание за ужасната политическа и икономическа ситуация в момента), да отбележим, че в тия класации, на чието дъно сме, се съизмерваме с държави като Швеция, Англия, Германия, Франция и т. н. Същевременно 80% от населението на света живее по-зле от нас. А защо сме по-нещастни от хората в Сиера Леоне, не знам, но не е защото сме бедни.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 11. 11 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Точни въпроси и за съжеление почти нереални от днешна гледна точка отговори...

 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"clint_eastwood"] А защо сме по-нещастни от хората в Сиера Леоне, не знам, но не е защото сме бедни.[/quote]

  Защото сме излъгани. Защото вече не вярваме. Защото ни окрадоха надеждата.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#12:"Питанка"]Защото сме излъгани. Защото вече не вярваме. Защото ни окрадоха надеждата.[/quote]

  ОК, ама в Сиера Леоне и други страни като нея има граждански войни, в които надрусани деца с калашници избиват всички наред, режат им крайници, понякога ядат хора, а половината имат СПИН. Та, какво казваше за лъжата?

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 14. 14 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 458 Весело

  Има хора, на които времето им тече правилно и не си го пилеят...
  Нека не забравяме това. На тях им харесва сегашната БГ ситуация и нямат нищо против...
  Има други, които се изключват от времето. По различни начини. Някои свежарски, някои тъжни...
  Но най добре е да отидеш в друга часова зона....

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нека да припомним на др. Николов от портала "Култура" /чудно е защо не се нарича "Загубилите власта или изборите"?!?/ още една бъблейска мъдрост - Който има уши, ще чуе, който има очи ще види"
  Ето какво казва автора:
  "....няма нови чужди инвестиции, бизнесът е стихнал, а извън намалелите, но продължаващи протести, животът е напълно замрял."
  А ето казват днес тези от чиито име автора говори:
  25% от фирмите вече са почувствали ефекта от навременното възстановяване на ДДС.
  Това заяви председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов, който представи класацията на Топ 100 на българските фирми за миналата година.
  Средната печалба на фирмите се увеличава с повече от 200% спрямо година по-рано и възлиза на 350 хил. лв.
  Според Симеонов прави впечатление, че част от фирмите в класацията вече успяват да овладеят задлъжнялостта си.
  По сектори водеща остава търговията, следвана от индустрията.
  На въпроса на "Дарик" дали обещаните мерки на правителството за подобряване на бизнес средата вече се усещат от бизнеса, Симеонов отговори:
  „Повечето са с думата "ще". Има някои като премахване на режими и други конкретни мерки, които са прагматични и се изпълняват веднага. Това за нас е истинският път. Иначе с програми и планове, които ще бъдат осъществени в неопределено бъдеще, не можем да постигнем добри резултати“.
  С думите, че надеждата крепи човека, Симеонов отбеляза и новината за намеренията на управляващите такса смет да се определя на база генерирания отпадък.
  Той коментира, че тази стъпка ще бъде много голяма и ще приравни страната ни до нормалните икономики, защото в момента се плаща допълнителен имотен данък, за да се издържат фирмите, работещи в сферата на събирането и оползотворяването на сметта."

  Е, който иска да вярва на лъжливата "културна" пропаганда..

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Ако коефициентът на драматизъм във всеки поплак от Портал "Култура" можеше да се трансформира в градивна политическа енергия, досега Тони Николов еднолично да е разбил политическия модел и да е изградил сам политически структури във всяка община на страната.
  За съжаление обаче, моделът на "политическо включване" на средностатистическия либерален кахър-интелектуалец се изчерпва до изящни филипики в нета, от които се очаква да причинят емоционален шок, водещ до "пробуждане" главно на непрочелите ги.

  С оглед на това горещо препоръчвам на тинк-танка от Портала да се съсредоточи върху конкретиката на третия въпрос от "ядрото на проблема" (има ли възможни решения) и в частност да помисли:
  - кои ТОЧНО са възможните решения;
  - кой ТОЧНО ще ги реализира;
  - как ТОЧНО субектът от отговора на втория въпрос ще получи шанс за това при наличните демократични механизми.
  И то по-конкретно, ако може.
  Забележка:
  Една твърде обща фраза като "ново правителство" не е верен отговор.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Ситуацията е отвратителна и ако има нещо хубаво, това е, че е ясна - повече така не може. Но за да не се тюхкаме ‚пак и пак‘, да не настъпваме по няколко пъти мотиката, трябва първо ние, дето уж не сме като електората на БСП и ДПС, да се посъбудим. Второ, ако не и първо, РБ, ГЕРБ и ако и доколкото има нещо като дясно, да се вземат в ръце, да си кажат извиненията и обещанията към нас, да ги напишат, подпишат персонално и качат в официалните си страници. Не много ясните персони, които си знаят, че не могат да докажат убедително преживения от тях катарзис, да се върнат поне в по-задните редове. Въобще да се хванат и да заработят за нашето внимание и дай Боже и доверие. Защото с досегашната практика, при която управляващите правят не само гафове, ами се готвят да съсипят окончателно страната с проекти като Белене и Южен поток, а те, нашите десни атамани си дерат гърлата да доказват колко са по-десни и колко конкуренцията (в дясно разбира се) за нищо не става. С такава „опозиционна“ политика, на управляващите ръцете са развързани напълно.
  Знам, че десните и така наречените профсъюзи не мелят много брашно, но се надявам все пак и там, при профсъюзите, все да е останал някой честен и мислещ човек, та белким и от там се удари едно рамо.
  Управляващите не дремят, те купуват, на възможно минимални цени, при това с нашите пари, сегмент по сегмент от хората. Днес майки, утре пенсионери (представяте ли си, за по 50лв еднократно на душа!!!), други ден арендатори, на всичко отгоре с пари назаем, които следващото управление ще се чуди как да връща.
  Та прав е автора, времето изтича, да не кажа вече е изтекло, но ако утре падне правителството, ще се окаже, че нито ние избирателите, нито десния елит ( ако подхожда този етикет за дясното?), ще сме готови.

 18. 18 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#10:"clint_eastwood"]да отбележим, че в тия класации, на чието дъно сме, се съизмерваме с държави като Швеция, Англия, Германия, Франция и т. н. [/quote]
  Е лошо ли е да се мерим с тях като начин на живот и устройство на обществото.Не ща да съм в компанията на Сомалия и Конго. Искам висока летва, не ров. Това, че сме се запътили към Изхода е повод за голяма тревога, не за разсейване от черногледството.
  Отчайващото е, че ситуацията в която сме изпаднали е продукт на собствената ни глупост,продажност и пасивност. И не съм оптимист.Въобще не виждам бъдеще за България.След 25 години ще има повече пенсионери, отколкото работещи..проблемът не е толкова пенсионен(то е ясно,че НОИ дотогава ще е фалирало),колкото ще е въпрос за оцеляване на нацията.
  Не искам след 150 години България да е само спомен в аналите на Историята.
  А сме дали на света.И мисля,че има още много да покажем, защото сме талантливо племе...
  Имам чувството, че толкова сме свикнали да теглим, че това се е превърнало в традиция на бита, станало е българска културна особеност и се е записало в генетиката ни.
  Нямаше да ме е яд, че сме бедни, ако имахме снага и характер и се защитавахме пред чуждите. Защото да те разнасят като мръсен чорап и да ти се подиграват и презират също е влязло в политическа ни култура.Дори и гордост нямаме, едно безгръбначие и сервилничество,ха на тоз,ха на оня,ха на изток,ха на запад,все залутани към кой да се присламчим..

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 19. 19 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#12:"Питанка"]Защото сме излъгани. Защото вече не вярваме.[/quote]
  Не точно. Като не вярват, защо отново се оставят да ги лъжат. Успяват да излъжат тези, които не мислят и с лековерие дават гласа си. За съжаление това са относително по-голямата част от хората.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  Добра идея е младите да определят бъдещето,защото е тяхно.Но има 2 проблема: 1.Те не гласуват 2.Както справедливо отбелязва колегата от пост7 ще увеличим тежестта на циганските/купени/гласове.

 21. 21 Профил на martincho8002
  martincho8002
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Обичам българските коментари!

 22. 22 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Любопитно

  "Затова правителството актуализира бюджета със заем от 1 млрд. лв., а вече се говори за втори заем догодина в размер поне на 2-3 млрд. лв."

  Моля авторът да се ограничава в неговата тясна експертна област - размисли по "неокомунизма" и "посткомунизма" - и да не се пробва много по икономическа тематика, защото само използва разни псевдо-аргументи като този от цитата по-горе. България, като що годе модерна държава с достъп до международни кредитни пазари рефинансира съществуващи дългове чрез нови като същевременно се опитва активно да управлява средния матуритет и разходите по обслужване на общия дълг. Ако има нещо проблемно, то е в размера на дефицита (увеличаване на нетния дълг), а не в тези брутни числа! Всякакви внушения за брутните заеми, които държавата взема с цел основно да рефинансира стари задължения са изключително деструктивни, защото само заблуждават хората с единствената цел да "омаскаряват"! Тази "шопска" идеология е много популярна в кризата, в която изпадна държавата тази година, но руши репутациата не само на това и без друго омразно правителство, а и крехкото остатъчно доверие в държавността! Но щом ще гори плевнята на Орешарски, какво значение има, че ще си запалим къщата, нали така?

 23. 23 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "гласува с два вида бюлетини: една за хора примерно до 40 г. и друга за тези над 40 г. Вторите бюлетини се преброяват нормално (1 бюлетина – 1 глас), а бюлетините на по-младите – с коефициент 1,2 %"

  Прекрасно, но и съчетано с образователен ценз. Основно образование (било седми професионален клас, както сега ще го въвеждат или осми основен) е достатъчно, за да не се получи, както се казва в коментар 7 "да вдигнем цената на платения цигански вот".

  Имам известни резерви и по отношение на праг - 40 години, личен опит ми сочи, че това са годините в които имаш най много самоувереност и най малко лош опит. От където идва и склонност да поемаш дори и непремерени рискове - както казваме, "все някак ще се оправим". Мисля, че 50 е по - разумната граница, (не съм пристрастен, над 50 съм) - на 50 вече имаш опит, наслушал си се на приказки и обещания, знаеш, че не всичко което хвърчи се яде, имаш и подрастващи деца - тези, които евентуално ще поемат основната тежест на такива проекти и същевременно, си даваш сметка за сериозността да се поемат дългосрочни ангажименти.
  Примерно - случвало ти се е да вземеш кредит в благоприятен за теб период и после, нещата да се обърнат. Или пък, да обърнеш марките в долари, защото така е по - сигурно и фиска да се привърже към марката (губиш около половината).
  С една дума, нека не пренебрегват и опита, както е казано "вземам един бит, за двама небити..."

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 24. 24 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да се допълня, за да не ме обвиняват в дискриминация.
  "Прекрасно, но и съчетано с образователен ценз. Основно образование (било седми професионален клас, както сега ще го въвеждат или осми основен)"

  Не казвам, тези под изискванията за ценз да са лишени от право на глас, а просто да са приравнени с тези, които видимо няма да участват във финансирането на проектите във времето. Защото и тези без образователен ценз, с много редки изключения, също не биха могли да предполагат във времето каква би била тяхната възможност чрез данъците и покупателната си способност да участват в изплащането на такива дългосрочни проекти.

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 25. 25 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 727 Неутрално

  чета празните ви дрънканици по-темата и пред мен изплува един щрих от предаването на С.Диков по нова телевизия -на гости у семейство Баневи.От него лъхаше на такъв цинизъм,провинциализъм,снобизъм и парвенющина,че ми се повръщаше.Особено ,когато обясняваха на целия български народ,как са забогатяли и,че нищо лошо няма в това да има богати хора в България. Е, Николов бил такъв-онакъв.Явно всеки, който черно на бяло напише нещо свястно,даде някакво предложение и всички плюват като за последно.Тогава да си живуркаме в родната действителност и да ни е честита новата "А Р И С Т О К Р А Ц И Я"/ някой може да се цани за прислуга у тях,добре плащали/.

 26. 26 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Мене още в детската градина ме учеха да разбера каква е причината за да се стигне до проблема......

 27. 27 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#15] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  А бе омбре , ти в друга държава ли живееш ? Пишеш само глупости и комунистически измишлъотини ! Трябва да те е срам оттова и никога да не посягаш към клавиатурата ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#1] от "oldie":

  А колко по-кратко, и по-съдържателно можеше да бъде казано"

  -А още по-полезно щеше да бъде,да не беше ни губил времето.

 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#27] от "Радко":
  Има ли нещо конкретно невярно в това което съм написал?
  Или просто имате други виждания, но не смеете да ги споделите?
  Щото това дето сте го написали звучи като обикновено общо заклеймяване на врага в духа на комунистическата клиширана пропаганда.

 30. 30 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#18:"Cherry_Paprika"]Е лошо ли е да се мерим с тях като начин на живот и устройство на обществото.Не ща да съм в компанията на Сомалия и Конго.[/quote]

  Разбира се, че трябва да се съизмерваме с най-добрите, но да не забравяме колко други са зад нас. На опашката на ЕС въобще не означава на опашката на света, а все го забравяме. Въпрос на перспектива. Както гласеше един виц: състезавали се американски и съветски спринтяор, като американецът спечелил. ИТАР-ТАСС излезли със заглавия, че съветският състезател завършил втори, а американският - предпоследен.

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Защо понякога търсим екзотични решения на сравнително стандартни проблеми? В България референдумите се броят на пръсти, последният (за Белене) не събра достатъчно участие, за да има последици, а ние искаме да приложим и по-усложнена система, дето я експериментирали в Швейцария? Пряката демокрация е хубаво нещо, но иска доста грижи: подходящи закони, възможност за изява на различните гледни точки, гражданска активност. Май нито едно от тези условия го няма в България.

 32. 32 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  "Не е ли дошло времето да говорим преди да сме изгубили всичко?"

  Говорим
  - протестиращите по площадите
  - артистите и певците с постановките
  - интелигенцията -хора с авторитет
  - медиите
  - телевизионни водещи
  - международни представители от европейските страни
  - социолози, политолози, психолози
  ГОВОРИМ
  Но кухите червени кратуни ,ДПС- то /всъщност ДС.то и малоумните атакисти - НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ.
  Гушнали са и стискат властта , като умрял букета!

  Затуй е време вече за друго!!!
  За друго!

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  Преди години избирателното право не е било универсално. Сега оценяваме, че не е било справедливо. Но и универсалното право има недостатъци. Демокрацията се превръща в механизъм за ограбване на активно работещите за да се издържат неработещите. Няма как даващите и вземащите да живеят в пълен мир.
  Даващи и вземащи - това е солидарност.
  Но какво виждаме с бежанците. Те също разчитат на солидарността на нашите българските "даващи". Тогава българските "вземащи" изригнаха. Първо ромските босове - не можела да даваме на другите. После националистите, същите, които предлага 1000 лева пенсии естествено взети от даващите.
  Те "вземащите" са толкова нагли, че искат да разполагат изцяло с нашата солидарност.

  подпис
 34. 34 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#29] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Сега не мога да ви отговоря с точен анализ на писанията ви , че времето ми е малко и ако ми позволите на по късен етап да Ви отговоря , но ще загатна за вас , че сте идин от малкото форумци чийто коментари са построени логично и естетически издържано но истината в тях я НЯМА , което ме навежда на мисълта , че сте добре школуван в така нареченото АОНСУ или друга организация на БКП . Лошо няма в това . Лошото е , че реалната истина е добре прикрита . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 35. 35 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  [quote#34:"Радко"]което ме навежда на мисълта , че сте добре школуван в така нареченото АОНСУ или друга организация на БКП . [/quote]
  ++++++++
  Нали съм по статистиките:

  Статията е публикувана в 15:09 часа.
  Едва ли, е прочетена веднага, но и така да е.........
  В 15:30 часа е неговото празно от истини дъ-ъ-ъ-ъ-ълго словоизлияние!

 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Не е ли дошло времето да говорим преди да сме изгубили всичко?"
  Времето дойде преди 24 години. По разни причини, го изпуснахме.
  Въпросът е какво правим сега, за да не го изпуснем отново.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Гневно

  През 1990г се разочаровах ужасно когато комунистите спечелиха изборите за ВНС. Тогава разбрах че България е обречена.
  Ние сме си виновни за всичко. Ето ги пак ни яхат и ни се надсмиват а ние спим и се лаем тук.
  Който иска по добро бъдеще трябва бързо да бяга!

  klimentm
 38. 38 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#25] от "matera":
  +++++++++++++++++++++Типично за ограничения човек-обсъждат автора а не това,което е написал.

 39. 39 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма какво да се говори . Курс "пълен напред" за сваляне на правителството и повече никакви безродници като Волен, и Станишев.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#15:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Е, който иска да вярва на лъжливата "културна" пропаганда..[/quote]
  Добре казано и на място!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#36:"Lady Zeppelin"]Въпросът е какво правим сега, за да не го изпуснем отново.[/quote]
  как каво правите, от простотия пак го изпускате.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на AzDebil2
  AzDebil2
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Времето ни…????????
  Ти Тони си КРОКОДИЛ. Обиждаш ли се? Потърпи, не се нервирай. Явяваш се в двоен образ – като ревльо с крокодилски сълзи и като рептилия с остри, хищинечски зъби. Сам си си избрал образа. Може и подсъзнателно да е било, но се проявява съзнателно. Останалите трубадури на олигархията от вашето котило имат същият образ. Съзнателно.
  Сега ли се сетихте за времето и за цъфналите налъми?!?!?!?!?!
  А времето беше ”наше”, а? Профукахте го това време. С омразата си го профукахте. Профукахте го с ФУКНЯТА СИ!
  Ви трубадурите дето се оказахте Богати, Имащи, уБразовани, Плащащи си сметките, Морални, Красиви, Прецакващи….Новата аристокрация!
  Сега си се сетил да задаваш въпроси?!
  Задай поне истинските въпроси!
  КАК ВИ ДОЙДЕ НА УМ ДА ХВЪРЛИТЕ В ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ НАЙ-ИСКРЕНАТА СИ ОМРАЗА КЪМ ТЯХ И ДА ОЧАКВАТЕ НЯКОЙ ДА ЗАСТАНЕ ДО ВАС?!
  Богатите излязоха ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ БЕДНИТЕ!
  Не беше така в началото. Вие трубадурите го УПОТРЕБИХТЕ протеста така!
  НО ТОВА НЕ ВИ Е ДОСТАТЪЧНО! СЕГА ИСКАТЕ И ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ПРАВА ДА ЕЛИМИНИРАТЕ! ДА ЕЛИМИНИРАТЕ САМАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
  ИСКАТЕ ВЪЗРАСТОВ ЦЕНЗ!
  УТРЕ ЩЕ ИСКАТЕ ИМУЩЕСТВЕН!
  НАКРАЯ ЩЕ ЗАБРАНИТЕ ИЗБОРИТЕ!
  /Комунистите го направиха преди 70 години/
  А бедните се оказаха повече от 80% ….
  Сега питаш как се било стигнало до тук?
  Сега питаш, кой крепи статуквото?
  Сега питаш какво е решението?
  Просто Е!!!
  БЕЗ ОЛИГАРХИЯ! БЕЗ АРИСТОКРАЦИЯ! БЕЗ ПРЕЦАКВАЩИ АЛЧНИ ЗЛОБАРИ!
  БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ С КАКВИ СРЕДСТВА!
  С ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА!
  Надменните прецакващи, трябва да се задавят в собствената си смрад! Ето ти, Тонка, РЕШЕНИЕТО!
  Кърваво решение, Тони, предизвикано от такива като теб и задкулисните им ГОСПОДАРИ!
  Трябва да можеш да понесеш каквото си поискал.
  Поискахте ДА ОТНЕМЕТЕ ЖИВОТА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!
  Колко ЖИВОТА ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ?!
  За ЧИЕ ВРЕМЕ РЕВЕШ ГОСПОДИН ДРУГАРЮ?
  Крокодили….
  !

 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#35] от "Да бе да":
  На Вас , като начало ще Ви отговоря с друга "библейска" притча - който иска да намери теле по вола, ще го намери и под магарето.
  Не е препоръчително да се гледат много шпионски филми, защото се губи връзка с реалноста. Но за да задоволя любопитството Ви, ще обясня - за да не изпадате в излишно конспиративно терзание. Прочел съм статията след публикуването. Около 15.оо вече бях прочел статия във "Вести".бг /интервю в радио Дарик - което отново препечатвам , за да сравните, а и може лесно да го установите
  . Въпрос на няколко минути е да напиша 3 изречения и да копирам част от това интервю - всичко това в моя №15.
  Ето цялото интервю от Вести.бг:

  "1/4 от фирмите усещали навременното връщане на ДДС.Част от фирмите в класацията за топ 100 на българските фирми вече успяват да овладеят задлъжнялостта си, заяви председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов Пари Финансова политика 3 октомври 2013, 14:56, oбновена в 15:14 743 0 Сподели"
  Сега разбрахте ли?
  Нямам никакво намерение да влизам в в оправдателен или разяснителен режим с ограничени и предубедени хора. Безмислено е> Просто приемете, че има умни и интелигентни хора, с различни виждания от Вашите. Ако имате духовния капацитет за това
  Считам се за такъв- и нямам нужда от фалшива скромност, достатъчно съм красив.
  По важното е друго. Не съм излъгал в нищо,Казал съм истината. И убедено твърдя - с неоспорими факти, че Николов от портал "Култура" е лъжец и манипулатор с идеологическа и партийна обремененост.
  Който иска - да му вярва, негово право. Аз - не
  Сподели FacebookGoogleLinkedinTwitter Източник: Георги Димитров - Бруно, Нетинфо Още по темата
  Правителството раздаде 258,7 млн. лв. извънредно

  25.09.2013

  25% от фирмите вече са почувствали ефекта от навременното възстановяване на ДДС.

  Това заяви председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов, който представи класацията на Топ 100 на българските фирми за миналата година.

  Средната печалба на фирмите се увеличава с повече от 200% спрямо година по-рано и възлиза на 350 хил. лв.

  Според Симеонов прави впечатление, че част от фирмите в класацията вече успяват да овладеят задлъжнялостта си.

  По сектори водеща остава търговията, следвана от индустрията.

  На въпроса на "Дарик" дали обещаните мерки на правителството за подобряване на бизнес средата вече се усещат от бизнеса, Симеонов отговори:

  „Повечето са с думата "ще". Има някои като премахване на режими и други конкретни мерки, които са прагматични и се изпълняват веднага. Това за нас е истинският път. Иначе с програми и планове, които ще бъдат осъществени в неопределено бъдеще, не можем да постигнем добри резултати“.

  С думите, че надеждата крепи човека, Симеонов отбеляза и новината за намеренията на управляващите такса смет да се определя на база генерирания отпадък.

  Той коментира, че тази стъпка ще бъде много голяма и ще приравни страната ни до нормалните икономики, защото в момента се плаща допълнителен имотен данък, за да се издържат фирмите, работещи в сферата на събирането и оползотворяването на сметта.

  .Източник: Дарик
  0Коментари Share on facebookShare on twitterShare on emailMore

 44. 44 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945": Щото ти винаги печелиш, нали? Дребни суми, но редовно. Смешник.

 45. 45 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#5:"Питанка"]Сините запяха: "Времето е наше!", но и то се оттече в канала на олигархическите върхушки на червените кукловоди.[/quote]

  Не им дадохте достатъчно време, дадохте го на царя и на БСП (за кой ли път), и резултата не закъсня. В края на мандата на сините все още ги нямаше маститите олигарси и монополи, но си подготвяха почвата с яростна пропаганда против ОДС, която още продължава дори след 12 години . Още ли им вярвате?

 46. 46 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 550 Неутрално

  защо само възрастта да е критерий ? образователен, имуществен ценз ? според философията мъдростта е знание + опит - на 40 години придобива ли се достатъчно опит ? иначе идеята е добра.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 47. 47 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Учудвате ли се, защо безработицата е голяма, защо емигрират младите, защо се закриват фирми, защо застарява нацията и още хиляди ЗАЩО?
  Ами отговорът е в статията!

  --------------"Демографията на БСП е смразяваща (огромно мнозинство от 60 +). Тези избиратели, заедно с избирателите на ДПС и "Атака" (въпросните 25-26 % поддръжници на правителството), са пълната противоположност на онази база, върху която би могло да се крепи "правителство на реформите".

  Става дума предимно за възрастни избиратели, с основно и средно образование, живеещи в малки населени места или в крайните квартали на големите градове. Което напълно обяснява всички гърчове на кабинета "Орешарски" и неговата "социална политика"."-------------------------

  Никой не е съгласен потребяващите да определят правилата на даващите и не само това, а и да се гаврят с даващите и да ги унижават!
  Докато не се даде възможност на можещите и знаещите да определят правилата и насочват държавата, до тогава ще сме на дъното!

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#43] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Издишаш. За какво ДДС говориш? За ДДС-то на фирмите-износителки на зърно ли? Моята фирма е регистрирана по ДДС, и никакво ДДС няма да ми връщат. А заради това ДДС бе взет заем! Френд, заем с лихва! Някой ще го връща, но със сигурност не бенефициентите! Айде чупка, червен бок.ук!

 49. 49 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#48] от "historama":
  Споко , бе. Без истерии, че може да се спукате или да се задавите.
  А бе, Вие не се ли научихте най-напред да четете, а после да слюнкоотделяте обилно - това за ДДС-то не съм го казал аз. А друг.
  Сега ще Ви го напиша отново "...заяви председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов ".
  Анадън му?
  И ако трябва да избирам на кого да вярвам измежду него и Вас, нали разбирате.
  И защо трябва и на Вас да се връща, и какво ме интересува това?

 50. 50 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Статията си е добра... Много точно показва какви са ни проблемите... А такива като лъже-"ПРОРОК ИЛИЯ", да си пишат и копират по форумите колкото си искат, изтича им времето на другарите от АОУНСУ. Жалко, че е малко по-бавно отколкото ни се иска, ама ще го изтърпим.

 51. 51 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1422 Гневно

  След Луканова, Берова и Виденова зима, наближава и Станишевата.

  Пригответе се.

 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Първите свободни избори през 1990год. бяха фалшифицирани от комунистите! Според проф.М.Константинов червените мошеници са вкарали в листите някъде към 500хил. починали хора. А ние свободните хора тогава нямахме опит в провеждането на избори и най-вече бяхме опиянени от свободата,и се заблуждавахме,че комунистите ще играят честно. Вече няма значение. Но тогава,когато научих,че сме загубили,бях буквално като подкосен и седнах на близката пейка. Първата ми мисъл беше да избягам от България,както и стана...

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Разстроено

  Бях в избирателна секция заедно с едно момиче,като представители на СДС. Когато преброихме бюлетините онемях, после си помислих че само в нашата секция е така.
  Нищо подобно навсякъде беше същото. Горкото момиче чийто баща беше лежал в затвора като член на БЗНС се разплака.
  Никога няма да забравя тази дълга нощт. Никога.

  klimentm
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Нямаше нужда г-н Тони Николов да подчертава абсолютната си функционална неграмотност и да ни занимава с халюцинациите си за коефициенти преди да е прочел и осъзнал смисъла на конституционния текст: "Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на ОБЩО, РАВНО И ПРЯКО избирателно право с тайно гласуване."

  Ако имахме работа със смислен човек, то той първо би предложил защо и как да бъде променен чл. 10 от конституцията. Но уви, случаят е друг.

 55. 55 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#22] от "fortunes":

  К'о рьйечи? Взимали заем за да рефинансират стар дълг????? Я да видим за какво ще бъде похарчен този заем, при това взет не чрез дългови книжа през борсата а чрез синдикиран дълг от финансови институции при неясни и непрозрачни условия. Явно не само правителството са лъжци ами и защитниците му.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 56. 56 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Пророк Илия ли си, Пророк Кутев ли си, но преди да ни навираш този Цветан Симеонов, коло бил доволен от бизнес средата на Орешарски, да беше споделил, че е бил сътрудник, при това щатен на бившата (дали) Държавна сигурност:
  http://www.bnews.bg/article-59773

  Аман от Вас бе, червени боклуци, пак ще ме баннат заради отрепки като Вас.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#44] от "classmate67":

  Всеки случай не мъркам по темата като вдовица....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#56] от "ttrafopostt":
  Нека да сме точни и коректни.
  Цветан Симеонов е председател на БТП, и като такъв има информация за настроенията в бизнеса /за разлика от пропагандаторите оот културния портал. Симеонов не е споделил, че е доволен от бизнес средата, а от мярката за бързото връщане на ДДС. Което разобличава измислената теза на Николов от "Култура и пропаганда" , с която се опитва да манипулира такива като Вас. Затова го споделям и публикувам - за Ваше добро е. Не Ви го навирам - Вие сам си го навирате.
  А това какъв Е БИЛ въпросния Цветанов не ме интересува. Както и дали е бил партиен член Борисов, кандидат-партиен член Костов, първи секретар на ДКМС Плевнелиев. А също така какъв е бил Станишев, или Цветанов, или Лиляна Павлова - говорим за конкретни неща
  Всъщност какво да споделям, не би трябвало да е проблем на всеки комплексар, който на всичко отгоре не иска да го баннат.

  ПП Оставам с впечатление /ако съм сгрешил - моля да ме извините/, с възпитанието имате известни проблеми, а и с емоциите..


 59. 59 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "tsvetko_51" "Ситуацията е отвратителна и ако има нещо хубаво, това е, че е ясна - повече така не може."
  Може, може, тези са способни да топкат топката и да си краднат до второ причастие, ако не бъдат изритани насила от инсинуативно обсебената власт !!!

 60. 60 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално


  "deaf":
  "Първите свободни избори през 1990год. бяха фалшифицирани от комунистите! Според проф.М.Константинов червените мошеници са вкарали в листите някъде към 500хил. починали хора. А ние свободните хора тогава нямахме опит в провеждането на избори и най-вече бяхме опиянени от свободата,и се заблуждавахме,че комунистите ще играят честно. Вече няма значение. Но тогава,когато научих,че сме загубили,бях буквално като подкосен и седнах на близката пейка. Първата ми мисъл беше да избягам от България,както и стана... "
  ТОЧНО ТАКА БЕШЕ !!! И АЗ КАКТО И ПОВЕЧЕТО ЖАДНИ ЗА ПРОМЕНИ БЪЛГАРИ СЕ ОЗОВАХ В СЪЩАТА СИТУАЦИЯ !!! И ОТТОГАВА СЪМ КАТЕГОРИЧЕН : КОМУНИСТ ЛИ Е, ДОРИ И БИВШ, И ДОБЪР ДЕН ДА КАЖЕ ТОЧНО В 12 ЧАСА НА ОБЯД ПАК НЯМА ДА МУ ПОВЯРВАМ, ДОКАТО АЗ ЛИЧНО ПОНЕ ТРИ ПЪТИ НЕ СЕ УБЕДЯ, ЧЕ ТОВА Е ФАКТ !!! НА ТЕЗИ ГНИДИ ИМ Е В ПРИРОДАТА ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ !!! А НИЕ( ПО-СКОРО ЦИГАНИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ) ГИ ИЗБИРАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ !!! ТОЧНО НА ТЕЗИ (ЦИГАНИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ) НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ГЛАСУВАТ, ЗАЩОТО ЗАНАПРЕД НЯМА ДА ИМАТ НИКАКЪВ ПРИНОС КЪМ БЮДЖЕТА !!! ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ТЕ ЩЕ КАЗВАТ КАКЪВ ИМ СЕ ИСКА ДА БЪДЕ ЖИВОТА В СТРАНАТА, СЛЕД КАТО НЯМА ДА ДОПРИНАСЯТ , А САМО ЩЕ ИЗНАСЯТ, А И СЛЕД ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМ ТРЯБВА НИЩО !!! ЖЕСТОКО, НО ТОВА Е САМАТА ИСТИНА !!! ЗАТОВА МЛАДИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ !!!! ДА НЕ СА ЛУДИ ДА СТОЯТ ТУК ДА БАЧКАТ КАТО ЛУДИ И ДА ПОЛУЧАВАТ ДНЕВНИТЕ ДЖОБНИ НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ И ДА ИЗДЪРЖАТ ЦЕЛИ ТУМБИ ОТ БЕЗПОЛЕЗНИ МАНГАЛИ !!!

 61. 61 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#55] от "ttrafopostt":

  Първо, не е нужно да подчертавате интелектуалното си ниво и неспособността си да разберете какво написах по-горе, това се разбира от използваните от Вас клишета и мантри, за които се отнасяше и самият ми пост.
  Второ, аз не защитавам правителството, но явно не осъзнавате, че в условията на пълна ерозия на доверие, използване и повтаряне на такива неверни обвинения и твръдения ерозират допълнително доверието в държавността. Та ако това правителство падне в началото на другата година как следващото такова ще може да изтегли този нов дълг да рефинансира дълга с падеж 2015? Нали веднага ще бъде обвинено като корумпирано? А на БГ дългова криза точно сега хич не й трябва.
  Трето, отворете закона за Държавния Бюджет и вижте за какво ще се "харчи" дълга. Дефицитът наистина беше увеличен на 2%, което е максимума според нашето фискално правило. Правителството вече обяви как ще похарчи голяма част от увеличения дефицит, което явно сте пропуснали. Остатъкът от дълга отива във фискалния резерв, за да го попълни до законовия минимум.
  Четвърто, лъжец ще викате на своя патрон от първата политическа сила и неговите верни гвардейци...

 62. 62 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#20:"hodounski"]

  Добра идея е младите да определят бъдещето,защото е тяхно.Но има 2 проблема: 1.Те не гласуват 2.Както справедливо отбелязва колегата от пост7 ще увеличим тежестта на циганските/купени/гласове. [/quote]
  А, защо да не разширим обхвата на коефициентите? Например: Възраст 18-35 коеф.1.5; 35-50коеф.1.2... Образование: висше =коеф.1.5; средно=коеф1.2...Данъчен принос: Доход над 1000лв коеф 1.5; 500-1000 коеф.1.2; под 500 коеф 1. НЕРАБОТЕЩИ:коеф 0.6..... И ТАКА НАТАТЪК за да се постигне ПОНЕ ОТНОСИТЕЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ и оттам СМИСЪЛ да гласуваш.... Освен това без РЕАЛНА НЕКОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ няма смисъл да се правят избори....

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Неутрално

  До коментар [#62] от "Коки":

  А какво ще кажете за равенството пред закона?

  klimentm
 64. 64 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#61] от "fortunes":

  Така ли Ви каза Кутев да обясните лапачката. Става, за бабите в ОФ клубовете, за останалите, както казала ламята, роднина на гнойната Ви коалиция- тц.
  Дори не ми се хаби време да Ви опровергавам, за минимума, добавянето, за това колко беше преди заема, за това как се взимат пари с лихва и се депозират в БНБ без такава, изобщо цялаа алабала на орехосергеьоместаните си я запазете за бабите, те поне не мислят и сляпо Ви вярват.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 65. 65 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#63] от "klimentm":

  А дали има национални катастрофи по ЗАКОНА ?! А всъщност законно ли е неспазването на закона в Бг, нещо да се прави срещу това?!

 66. 66 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#64] от "ttrafopostt":

  Ауууу, как само струи интелект от тези слова! Ако на вас Ви свалят инструкции от някъде, ок, само не си мислете, че и други хора нямата свободна мисъл тук... Относно "за това как се взимат пари с лихва и се депозират в БНБ без такава", лихвата не е най-важното нещо на този свят, има значение и ликвидността на средствата. Питайте някой що годе компетентен банкер да ви осведоми по въпроса за ликвидните буфери. Фискалният резерв е такъв ликвиен буфер на страната с изключително значение за финансовата стабилност и възможността на държавата да рефинансира дългове при приемлива лихва, а не касичка за харчене за магистрали, спортни зали и метра...

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Неутрално

  До коментар [#65] от "Коки":

  Прав си , но ограничения на избирателните права едва ли е изхода. Изхода е смяна на политическите субекти .

  klimentm
 68. 68 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#67:"klimentm"]Изхода е смяна на политическите субекти [/quote]
  Съгласен! Но как да стане? Къде са РАЗЛИЧНИТЕ (некомунистически) политически субекти?????

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4602 Неутрално

  До коментар [#68] от "Коки":

  Трябва да ги открием. Има още читави хора в България.
  Знам няма да е лесно.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK