Страхът да защитаваш правата си (за бежанците и достъпа до правосъдие)

Снимката е илюстративна. Направена е в центъра за бежанци в Пъстрогор през септември.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е илюстративна. Направена е в центъра за бежанци в Пъстрогор през септември.Публикуваме текста на Адела Качаунова, която е юрист в Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК). "Дневник" ще потърси за коментар отговорните институции за условията в център "Военна рампа". Заглавието и акцентите в текста са на редакцията. Вашите коментари и мнения по темата с бежанците и отношението на медии, институции може да изпращате на [email protected]:


На фона на постоянно прииждащата информация за нечовешките условия, в който са настанени в София хората, бягащи от размирна Сирия, правният директор на Българския хелзинкски комитет (БХК) планира иск за защита срещу бездействието на администрацията да осигури на хората адекватни подслон, храна и здравна грижа (по Закона за убежището и бежанците) в съответствие с правото им на свобода от нечовешко и унизително отнасяне по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека. С цел да документираме спорните условия и да разговаряме с потенциални клиенти екип от правната програма на БХК посетихме центъра за временно настаняване на чужденци в софийския квартал "Военна рампа". Центърът във "Военна рампа" е "открит" в края на септември т.г. и до този момент там са настанени приблизително 400 души, като постоянно пристигат още хора. Намира се в индустриален район в покрайнините на София, в сградата на бившата Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. Каква е съдбата на училището, нямам представа, но сградата е била оставена на влиянието на околната среда.


На входа на двора има ръждясала бариера и рехава полицейска охрана, която веднага ни допуска да влезем след обяснението кои сме. На входа на училището ни посреща
развълнувана група сирийци, които са в постоянно очакване на помощ


За щастие в групата има човек с добър английски и той се наема да ни разведе из сградата, да ни среща с възможни клиенти и да ни превежда. Търсим за ищци приоритетно родители или очакващи родители – бебетата, децата и бременните жени са най-уязвими за рисковете за живота и здравето, които нечовешките условия в центъра пораждат. Адвокат Маргарита Илиева се представя на групата и разяснява защо сме дошли, дава първата визитка и хората протягат ръце да получат още. Една жена зад гърба ми ме побутва леко и ми обяснява, че нейното семейство е от четирима души и иска още визитки - явно сляпо се надява, че с тази картичка ще получи помощ. Уви, завеждането на дело не означава непосредствено облекчение и ние не можем да го обещаем. Друга млада жена обяснява, че нейната група са докарани много рано сутринта от Любимец с автобус. Като попитала къде ги водят и защо, не получила отговор, а уверения, че отиват на място подобно на онова в Любимец. Реалността се оказва шокираща и тя не иска да остане повече там. Казва, че има стаи, в които са настанени по 30 души.


Вече вътре, по коридорите на сградата, разбираме, че температурата е същата като навън, но силното течение от незатварящите се прозорци прави усещането за студ още по-силно. Навсякъде духа. Част от дограмата е подновена, но поне половината от прозорците са с дограма от моето детство и не могат да бъдат затворени плътно, има големи отвори в старите дограми. Други прозорци са нарочно оставени отворени от хората въпреки студа, за да се сушат дрехите им, прострени на импровизирани сушилки в коридорите. Друг начин за изсушаването им няма. Виждаме много малки деца из коридорите, докато се качваме до четвъртия етаж.


Там влизаме в една от бившите класни стаи, която сега е преобразена в спално помещение. Оборудвана е с разтегателни войнишки легла, наредени плътно едно до друго, върху тях са поставени тънки дюшеци, покрити с полупрозрачен чаршаф в неопределен цвят, с възглавници и голи тънки сиви войнишки вълнени одеяла – по едно на легло. Надлъж е опънато въже с прострени чаршафи, за параван, с който се обособяват вътрешни "помещения". Общият брой на хората, обитаващи тук, не знаем, но леглата са поне 15.


Нашият доброволен преводач Бакри ни води в дъното на стаята, където зад паравана е обособено кътчето на семейство с 4 деца – на 9 г., на 7 г., на 3 г. и бебе на 2 месеца, което спи в ръцете на майка си, докато разговаряме с родителите. Майката казва, че бебето й е болно. Тя подава ръчичките на други две от децата си, за да усетим студенината им. Това семейство обитава ъгъла на стаята, около 4 квадратни метра, с два матрака на пода. Разказват, че са пристигнали тук преди седмица; дали им един малък пакет храна, малко памперси и повече не са получавали нищо. Жената разказва, че имат само вода от чешмата, която тече ледена, така че и дума не може да става за къпане. Всички, включително малките деца, пият от тази вода, въпреки че видимо в нея плуват песъчинки – бащата подава пластмасова бутилка, за да ни покаже. Топли напитки не са виждали. Няма къде да се готви.


Отопление няма. Студено е. Всички стоим в стаята с връхни дрехи. Дограмата е стара, дървена, с еднопластови прозорци. Всички се оплакват от условията, в които са попаднали, разбират и нашия


стремеж да заведем дело в тяхна защита, но отказват да станат наши клиенти, защото се страхуват


Страхуват се, че като заведат дело срещу държавата, ще бъдат "наранени". Не искат да имат проблеми с българското правителство, от което зависят за получаването на бежански статут. Такъв статут в България се дава при условията на голямо усмотрение и тяхната зависимост ги принуждава да се отказват от правото си на защита по българските закони. Приемаме това с наведена глава, но продължаваме с надежда, че друг в сградата би поискал достъпа до правосъдие, който предлагаме.


Така вървим към друга стая на същия етаж. Разминаваме се по коридора с жени, които носят от тоалетните легени с изпрани дрехи и измити съдини. В следващата класна стая ни посреща задушлива миризма на нафталин. Има 12 легла, плътно едно до друго, и два дюшека на пода. Там са предимно деца на всякаква възраст и няколко жени. На подиума под черната дъска има натрупана посуда – няколко чаши, тенджера, кашонче с храни и електрическо котлонче, което казват, че са си купили сами. Казват, че за щастие децата са здрави. Намесва се обаче мъж, влязъл с нас, и казва, че иска лекар, защото жена му е бременна в осмия месец и трябва да бъде отведена в болница. Той ни повежда към стаята, която обитава неговото семейство заедно с още 10-ина души. След като сме разяснили готовността си за правна помощ, напускаме стаята на децата, отново несполучили да намерим хора, които да се борят за правото си да получат човешко отнасяне, защото са хора.


Пътьом надниквам в бившите ученически тоалетни в коридора. Влизам в женското отделение и поглеждам в четирите кабинки. На пода във всяка от тях виждам локва, до глезена, която скрива клекалото или това, което е на неговото място. Над тази помия има монтирани нови душове. Мъжът, който ни води към неговата стая, настоява да вляза и в мъжката тоалетна на втория етаж. Влизам и в първата кабинка ме посреща купчина лайна, която, както разбирам, идва от мръсния канал на тавана – тръбата е прекъсната и съдържимото й от горния етаж се излива от тавана директно на пода на долния етаж…


След тази трудно изразима гледка стигаме и до търсената стая, в която броят хора е "само" около 16, но пък няма легла. Походни легла са натрупани, сгънати край стената, защото не можели да стоят разпънати. Има само дюшеци, поставени на голия под. Отново има импровизиран параван, образуващ допълнителни "помещения" вътре. На одеяла на пода си играят деца в якета и с обувки. Жена на средна възраст седи на подиума пред бившата черна дъска и пере в леген с притоплена вода. Виждаме малка стара печка с два котлона и две кани за топлене на вода, не питаме откъде са. Жената ни казва, че не се е къпала от два месеца. Тя ни впечатлява със своя чист и спретнат вид и с достойнството, което излъчва въпреки тегобата, която я заобикаля. Никой от хората в сградата не изглежда запуснат въпреки липсата на санитарни условия. За нас, привикнали на лесна лична и битова хигиена, остава въпросът за усилията, които те полагат в мръсните общи тоалетни със студена водада останат себе си въпреки това, в което ги е захвърлила българската държава. Какво обаче ще бъде положението им след три, пет или седем месеца на това място?


Колко от тях ще са болни, колко ще починат? Докога ще останат там?


Мъжът ни показва малката си дъщеря на около годинка и бременната си жена и пак настоява за медицинска помощ. Казва, че лекар идва веднъж на 3 дни за 1 час, но обслужва само бебетата. И той обаче не иска да съди държавата. От притеснение за последиците.


Уговаряме се с Бакри да продължи да говори с хората, за да опита да намери човек, готов да води делото с наша помощ. Ще дойдем пак. Бакри и още няколко души отнасят в сградата даренията, които сме докарали в багажника, а ние отпътуваме с усещането за господство в тази ситуация на злоупотребяващата власт. Тя разполага с контрол върху съдбите на тези хора и ограничава волята им да й се противопоставят заради лишенията, с които тя нарушава собствения си, българския закон и техните основни права по международното право.


Българската държава е доставчик не на друго, а на унизително и нечовешко отнасяне спрямо хора, които бягат от смъртта и разрушенията на една война – за тях тя има само изоставени нежилищни сгради с неработеща канализация и без елементарни условия за посрещане на ежедневните човешки нужди. Тя рискува здравето и живота на деца и уязвими възрастни и същевременно ги поставя в положение да не смеят да се конфронтират с нея с правни средства, защото тя може в отговор да ги пенализира, като им отнеме произволно други права. Това е омагьосания кръг на властовия произвол, който обезсилва закона, като прави имагинерен достъпа до него.


Съпругът на бременната жена, която трябва да отиде в болница, отново и отново ни казва: "Не ни давате нищо." А ние казваме: "Адвокати сме, имаме само това."


Какво значи в тази ситуация думата права?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Сигурно на палатки в бежански лагери условията са по-добри нали ? Ами да се връщат. Друг е въпроса, че на бройка бежанец са отпуснати едни пари, които някъде са фюуууут...изчезнали...
  И що ги домъкнахте в София ?

  А иначе вервам за правната помощ. Ще я дадете...ама друг път нали...

 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  БХК, вместо да съдят държавата, защо не вземат да проучат кой краде парите?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 3. 3 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Толерастите и техният рупор наистина се самозабравиха.
  Едно нещо трябва да е напълно ясно. Т.нар "бежанци" идват в България от Турция. В Турция няма война и кланета, така че "бежанците" не идват в България от страх за живота си. Следователно т.нар. "бежанци" са НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ. На такива хора нашата държава НЕ ДЪЛЖИ НИЩО!!! Обаче почти всички медии наричат нелегалните имигранти "бежанци", което е възмутителна манипулация на обществото!!!

  Дневник, миналата седмица деца на нелегалните имигранти замеряха с камъни български деца в двора на детска градина. Като по чудо пострадали нямаше. Дневник, защо не пишете по въпроса.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Тези от Антибългарският Хелзинкски Комитет , няма да мирясат , докато не прогонят и последния читав българин от България!!!

 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  Доколкото разбирам,касае се за лица влезнали незаконно в страната,с което са престъпили закона,сиреч престъпници.Такива доколкото знам,би трябвало да са в затвора.

 6. 6 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Е, какво да се прави, циганите ни съдят постоянно че им пречим да лентяйстват и кланът. Сега и тия ще ни съдят защото бедния и едвам свързащия двата края български народ не ги издържа. Ами да вземем и ние да емигрираме някъде за да ни издържат.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 7. 7 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Имаме условия да приемем например 1000 човека. Изпълнихме бройката и стоп -затваряме границата. Закрилящата бедстващи по цялото земно кълбо Кристална Комисарка да се погрижи адекватно.

 8. 8 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 439 Неутрално

  " Ал Кайда - групировката "Ислямска държава Ирак и Ливан " заплашва Реджеп Ердоган със серия от терористични атаки в Истанбул и Анкара, в случай , че турското правителство не отвори пропускателните пунктове на турско- сирийската граница , затворена , след като ислямистите поеха контрола над сирийския граничен град.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/10/blog-post_6.html

 9. 9 Профил на marinab
  marinab
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хриси":

  БХК получава пари от ислямистки фондации, за да прокарва про-ислямистка политика на Балканите и в Европа. Толкова ли не се сещате?! Просто се поровете в нета малко и като ги видите хората, работещи в БХК ще ги заплюете. Това са едни от най-големите предатели на България на всички времена! Дори Юда е бил по-добър от тях!

 10. 10 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "-...Българския хелзинкски комитет (БХК) планира иск за защита срещу бездействието на администрацията да осигури на хората адекватни подслон, храна и здравна грижа (по Закона за.......) в съответствие с правото им на свобода от нечовешко и унизително отнасяне по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека..."


  Ха сега със същата формулировка да оправим бъдещето на пенсионерите.

 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#9] от "marinab":

  Богатият ми опит сочи, че интернет не е особено достоверен източник и бъка от теории за конспирация и откровени глупости.
  Ако имате конкретни добре документирани доказателства за твърденията си, може би трябва да ги изложите. Ще бъде в интерес на всички ни.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Антибългарския комитет си намери още едно малцинство заради което да съди държавата и да ни натяква колко сме не-толерантни. Циганите скоро ще започнат да ревнуват

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Драги съфорумци, става въпрос за крещящо нарушение на два закона.
  Първият е: директно незачитане от страна на държавата на българското право,вероятно има и корупция и откровено крадене на средства.
  Вторият е морален: изоставяш в беда и нужда по-слаби и раними хора,отчаяно молещи за помощ.
  И по европейски и по чисто християнски ценности / ако е останало някой още да държи на тях / отношението към тези хора е неморално!
  Явно, обаче,много от участниците във форума споделят някаква трета ценностна система,коренно различна от изброените от мен.
  Но иначе,много обичаме да се тупаме в гърдите....

 15. 15 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  големи сте лешояди, как сте накацали мизерията на бежанците в очакване на тлъсти дела... адвокати, ама хоноратите ви ще стресират всеки средностатистически българин. Ми осъдете държавата, източете хиляди левова стредства от бюджета, понапълнете си джобовете, та и вие да понамажете от тая война...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на marinab
  marinab
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "Хриси":

  И какво ако намерите книги статии и публикации? Какво ще ви помогне това? Просто се научете да четете между редовете. Аз намерих статии, в които БХК, бивши правителства в България, сегашни бизнесмени и политици и медийни платформи като Икономедия и др. са обвинявани във взаимни връзки и с финансиране от ислямистки фондове. Намирал съм и публикации, в които се доказва връзка между ислямистките капитали и т.нар. хуманитарни фондации (някои от които оперират и у нас в момента). И какво стана? Публикувах ги преди 4 часа и от Икономедия изтриха постовете. Така че:
  Световната конспирация съществува, но проблемът е, че не евреите стоят зад нея, а ИСЛЯМИСТКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА! Евреите са просто жертва на медийни инсинуации - най-удобни са в момента. Не си ли задавате въпроса защо, когато се говори за "Нов световен еврейски ред" и за това, че "евреите са виновни за всичко лошо на света", от цензурата от Икономедия дискретно "пропуска" тези постове, докатоп постове като Юлощите цигани " или "лошите ислямисти и турци" еднага се ТРИЯТ - и то особено, когато има доказателства в тях?!

 18. 18 Профил на marinab
  marinab
  Рейтинг: 381 Неутрално

  сори за горните клавишни грешки

 19. 19 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#14] от "thepirineagle":
  А факта, че стотици хиляди българи живеят в такава мизерия и глад. БЕХ ще съди ли държавата за погазени права и закони, интересува ли се от тях?

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "silvanatam":
  Едното няма нищо общо с другото,нито пък го изключва, макар че ако си направите труда, ще разберете,че БХК помага годишно на стотици бедни и онеправдани българи да си потърсят правата и да получат справедливост,доколкото е възможно в страна като България...

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  От статията - КОШМАРНО!

  "Българската държава е доставчик не на друго, а на унизително и нечовешко отнасяне спрямо хора, които бягат от смъртта и разрушенията на една война – за тях тя има само изоставени нежилищни сгради с неработеща канализация и без елементарни условия за посрещане на ежедневните човешки нужди. Тя рискува здравето и живота на деца и уязвими възрастни и същевременно ги поставя в положение да не смеят да се конфронтират с нея с правни средства, защото тя може в отговор да ги пенализира, като им отнеме произволно други права. Това е омагьосания кръг на властовия произвол, който обезсилва закона, като прави имагинерен достъпа до него."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Явно статията (анализът) е полазен от дървеници, но ще постна линк към статия в друг он-лайн източник:
  http://offnews.bg/index.php/250896/bezhantsite-v-sofiya-umirat-ot-glad
  Бежанците в София умират от глад

  Цитати:
  "Събираме каквито пари имаме и отиваме в най-близкия супермаркет. Намираме преоценен хляб по 49 стотинки и купуваме 80 хляба, малко чай, захар, олио, най-евтината лютеница и най-евтините вафли.
  ...
  В блъсканицата един от бурканите се чупи. Жените, които са го счупили се дръпват и се разплакват. Една от тях внимателно хваща счупеното стъкло, на което са останали стотина грама лютеница и внимателно го пресипва на една пластмасова тарелка. В това време другите с листа избърсват асфалта, за да не се цапа."

  Хора, това е човешка трагедия! От нея едни лапачи на държавната трапеза ще си платят за скъпи курви, скъпи яхти, скъпо плюскане. Срещу живота на други хора, на други човешки същества.

  Иии, прочетете статията в ОфНюза! Разказът е в първо лице. От офроудци, които нонстоп са в състояние на взаимопомощ. Ако не помните - миналогодишния пожар на Витоша, трагедията в село Бисер... и още, и още...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Вече се говори само за пари. Турция вдига стена с бодлива тел и е затворила границата със Сирия, Гърция също. Само ние не можем и съдят вече държавата, най-бедната в Европа, която не може да осигури достоен живот на своите граждани. Но кой ли се интересува?!

 24. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "vaieria":

  Полезни съвети! Добре, че пусна линк! Благодаря. Ще дам съвсем малко, незначително даже, но дано помогне. Това имам, а не смятам и не мога да купувам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Покъртително.
  И Бог да е на помощ на всички ни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 27 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да се чуди човек какво се случва с обявените от правителството 1100 лв. за издръжка на бежанец на месец?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 27. 28 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#22] от "Музар":

  ++++++++

 28. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1521 Разстроено

  До коментар [#22] от "Музар":

  Разби ме с този линк.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 30 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Търсенето на клиенти по такъв начин (ambulance chasing) е крайно неетично и в много държави е забранено. Изумена съм, че БХК дори се хвалят с практиките си. С такива статии нищо чудно, че ги наричат лешояди.
  Иначе правителството трябва да подаде оставка дори само заради проблема с бежанците. Все по-ясно се вижда, че България е една напълно опустошена държава, като след война.

 30. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Има някакъв резон БХК да заведат дело. Например могат да почнат с дело срещу президента Обама за геноцида, или каквото по им се харесва, предизвикан от спонсорираната от САЩ Арабска пролет 2011 и финансирането на войната в Сирия, която е причина за това което са "открили" в бившето училище на Военна рампа...
  Ако идат на границата на Сирия с Турция ще открият и по "ко" течение....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  До коментар [#22] от "Музар":

  Оплачи се на президанта Обама и на емира на Катар, приятелчето на Бат Бам дето джапа по джапанки...
  Те стоят зад "ексодуса" с бежанците от Сирия и около 100 000 хиляди убити само там......
  Ердоган не е виновен, освен дето се мотае със стената, но пък и границата му със Сирия бая дългичка Ч 900 км!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 33 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Талибаните от Антибългарския комитет в действие

 33. 34 Профил на mirk0
  mirk0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много глупости се изписват - ето тука ако искате да помогнете и информацията е от първа ръка:

  https://www.facebook.com/humanitarian.aid.bg

  Мизерия, а хората са ГЛАДНИ:
  http://offnews.bg/index.php/250896/bezhantsite-v-sofiya-umirat-ot-glad

  Някой да разследва къде се крадат парите, че от прословутите 1100 за бежанец отиват 80!! (толкова им дават НА МЕСЕЦ за лекарства, храна, битови нужди и вс. останало) + колко е наема на подобни условия 20 лв ? (стая в най забутания квартал разделена на 6-7 колкото са "настанени" заедно)

 34. 35 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Но ти пази се, прав ответ не давай.
  Кажи се португалец кюрд, сириец,
  лапонец, негър, циганин, индиец -
  но българин се само не признавай.

  Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
  влече позор, побой затвор, изгнанье -
  невидени при прежните тирани.
  Скрий, че си българин в най-българския край;

  - "Па шта си ти?", Вазов

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 35. 36 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Търпана":
  А сирииските кюрди идващи от Турция? Или и те там са си в безопасност.

 36. 37 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#1:"bluescreen"]Сигурно на палатки в бежански лагери условията са по-добри нали ? Ами да се връщат. Друг е въпроса, че на бройка бежанец са отпуснати едни пари, които някъде са фюуууут...изчезнали...
  И що ги домъкнахте в София ?
  [/quote]
  Виж, тия хора бягат от убийства и дано не ти се случи(че и тогава ще е и за мен) да бягаш така от страната си.

  Сега по темата. Бюджетът за издръжка на бежанец е 1100лв месечно. С тия пари в София същият би имал квартира за 400лв, храна, дрехи и би живял по-добре от 50-60% от жителите на града. В същото време за тия пари държавата дава пълна мизерия и няма храна, вода, студено е, няма легла, спи се в препълнени стаи. Ядът ти не трябва да е към бежанците, а към тези, които източват бюджета и оставят хората да мизерстват. Според теб тия 1100лв не са ли отчетени като три богати яденета на ден за по 5-6лв вложени продукти в стол(А реално получени по репортажи 300 питки за хамбургер за два дни за 600 човека!), отопление, топла вода, дрехи? Всъщност лесно ще се оправи- човек от посолството плюс представители на няколко НПОта и 4-5 човека от бежанците са комисия, която да разписва в стола за храната, само след нейно одобрение с пълен комплект подписи се одобряват разходи. Още по-радикалното решение е да се дадат парите на хората и да им се помогне сами да си наемат квартири. За всеки случай просто е идиотщина да търпим такива кражби от бюджета, каквито лъсват.

 37. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"]Има някакъв резон БХК да заведат дело. Например могат да почнат с дело срещу президента Обама за геноцида, или каквото по им се харесва, предизвикан от спонсорираната от САЩ Арабска пролет 2011 и финансирането на войната в Сирия, която е причина за това което са "открили" в бившето училище на Военна рампа... [/quote]
  Боби, БХК според теб не могат ли да съдят държавата или работещите в центъра за кражба? На всеки чужденец някакви правила(Сигурно и съгласувани с ЕС и затова даващи издръжка бая над средния за страната доход.) му дават определена сума да живее. Български държавни служители КРАДАТ ТЕЗИ ПАРИ ОТ ЧУЖДЕНЕЦА и се обогатяват с тях, като го оставят гладен, мръсен, на студено в пълна мизерия като да е в палатков лагер в Сомалия. Е, да, ама издръжката е като за това същият да хване стая в по-евтин хотел и да яде нормално, а при квартира направо да живее охолно.

  И ти викаш да съдят Обама, щото Х У е човек на кмета или министъра?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK