Нито възмездие, нито прошка...

Нито възмездие, нито прошка...

© Георги КожухаровПрепубликуваме текста на Теодора Димова от портала "Култура". Акцентите са на редакцията:


Отдавна всички живеем с ежедневното усещане, че България е страна на ексцесиите. Не че нещата, които се случват тук, не се случват и на друго място. Но тук те са обгърнати от някаква самоубийствена крайност и разюзданост, от усещането, че след това вече нищо не предстои, нищо няма, няма време, няма вечност, няма наказание, нито възмездие, нито прошка. Но това не е екстатичността на Дмитрий Карамазов, която е неговият начин на търсене на Бог. Това е


някаква полуживотинска безчувственост, вледеняваща тъпота, душевна несъстоятелност
Безизходност. Една жена от Димитровград реши, че роялът в читалището е излишен, заема място и пречи. Като пестелива и оправна домакиня, тя все пак не го изхвърли, а го нацепи, за да го използва за подпалки.


Министърът на здравеопазването нарече онкоболните, лишени от лекарства и обречени – просещи от държавата.


Една майка принуди тригодишното си дете да пуши цигара и го засне на видео като майчина гордост.


Партията, загрижена за живота на населението, реши да върне тютюнопушенето в заведенията, за да "спаси" ресторантьорския бизнес.


В същото време точно този бизнес беше показан на света във филма ва ВВС, курортът "Слънчев бряг" беше показан на света с цялата си вулгарност, разгулност, с безогледната си алчност за печалби, в която човешкият живот и достойнство нямат никаква стойност. Преди една година държавата похарчи огромна сума за изработването на национално лого, което да привлича туристи. Много специалисти писаха за несъстоятелността на това не привличащо, а отблъскващо лого. Ето сега видяхме какви туристи е привлякло това скъпо и прескъпо лого.


Отношението към сирийските бежанци като към канибали, терористи, убийци, натрапници, носещи  чума и проказа. За сплашване по медиите се показва едно видео, как дете отсича с меч главата на поддръжник на Асад – тоест бежанците, търсещи приют у нас, са главорези.


Поведението на депутатите от парламентарната група на "Атака" в Брюксел – унизителното поведение, разгулната


сметка в ресторанта за сума, която средният българин изкарва за половин година труд и лишения


Не, поведението им никак не беше като за "При лебедите". И в същото време Парламентът, блокиран заради отсъствието на крехкото "стайно цвете". Не че при тяхното присъствие той върши някаква полезна работа.


И още, и още…


Линейките, които обслужват спешно болните, два пъти по-малко от депутатските автомобили. Ама това били различни категории, различни режими.


Земя на бесове


Не на хора, а на бесове.


Мнозина ще ме упрекнат в черногледство, ще кажат, че виждам нещата мрачно и апокалиптично.


Ако състоянието на държавата и нацията ни не е такова, защо толкова много българи напуснаха Родината? Решението да напуснеш, да оставиш семейството си, родителите си, децата си, не се взема лесно, то е като късане на живо месо. Но така или иначе най-способните, най-образованите, най-инициативните напуснаха България.


В същото време прирастът е отрицателен, всъщност няма дума за това състояние, тъй като нещо, което е отрицателно, няма как да бъде наричано прираст. Смъртността е висока и нарастваща, защото пенсиите на нашите родители са мизерни, а здравеопазването не опазва здравето ни и е опасно за живота. От всичко това – висока смъртност, ниска раждаемост и кръвоизточваща емиграция, държавата ни се стопява и линее. Демографският проблем е най-ярката илюстрация, най-неоспоримият и най-печалният израз на обществото, в което живеем.


В същото време


правителството има поведение и манталитет на кредитните милионери


взели са парите и единствената им грижа е да ги харчат разгулно. Предлагат на народа хляб и зрелища, но все по-малко хляб и все повече зрелища. Предлагат ни ВИП зрелища, в които като че ли съзнателно е подбрана утайката на обществото. Утайката се е превърнала във ВИП. Духовното е изтласкано, прогонено, то не се финансира, не се кредитира и линее като онкоболните, като обречените пенсионери – роялът е нацепен за подпалки. Все повече, заслепени от лъскавото и пищното, губим сетива за духовното, за честното, за красивото.


Слава Богу, тези сетива са изконно заложени в човека. Дори и при най-малкото успокояване и стабилизиране на обществото, при най-малкия подем на държавата, раждаемостта нараства. Тя е най-точният индикатор за нашето състояние. Затова цялото ни внимание трябва да бъде насочено към този индикатор.


Да живеем така, че да се раждат деца.


Да изискваме


държавата ни да бъде управлявана така, че децата ни да не я напускат


По принуда живяхме 45 години в очакване на светлото бъдеще, което ни обещаваше комунизмът. Комунизмът рухна и след това рухване вече 24 години живеем затрупани под неговите руини. Трудно е, невъзможно е да живеем поваче така затрупани, без въздух, без светлина, без радост, без милост, без любов, без човещина.


Да не живеем така, сякаш нищо не предстои, нищо няма, няма време, няма вечност, нито възмездие, нито прошка. Да намерим посоката. Да намерим Пътя. Няма да ни го посочат тези, които "При лебедите" се държаха като прасета. На наша сметка и за наша сметка!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 450 Разстроено
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А искат ли наистина българите това да се случи ?

 4. 4 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ха така,хубаво сте изтипосали положението у нас,ама сте забравили за детското порно;

  Родители изригнаха срещу "детско порно" в учебник по секс
  Сигнал вече е подаден до главния прокурор
  Учебно помагало по сексуално и репродуктивно здраве, предназначено за ученици от 5 до 8 клас, разбуни духовете сред родители на тийнейджъри. Поразлистили страниците с деликатната тематика, майки и татковци изпаднали в потрес, откривайки, че съдържанието на част от учебните теми си е чиста проба “детско порно”, както откровено го наричат някои. Една от темите е посветена на сексуалните фантазии,
  В това занимание, предвидено за 90 минути, деца от 6 клас със затворени очи трябва да слушат музиката и да изградят еротични ситуации. След това всеки споделя фантазиите си с избран партньор. Следва групово обсъждане - какви са най-честите ми сексуални фантазии, с кого, къде и какво си представям, че правя и др. В други занимания пък родители прозряха подтикване към хомосексуализъм и дори към проституция.

  Срещу учебното помагало вече дори е пусната жалба до главния прокурор на републиката Сотир Цацаров. Сигналът е подаден от госпожа Елена Ваташка, председател на Сдружението на българските футболни привърженици,и от адвокат Раденко Григоров. Жалбата е срещу авторите на помагалото - Юлия Попова, училищен психолог, член на Българската асоциация по приложна психология и Митко Маринов, “консултант по организационно развитие, 3 ММ-Консулт”.

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Портала "Пропаганда и агитация"
  Аха, всичко е ясно.....

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  ЕЛЕГИЯ  Христо Ботев

  Кажи ми, кажи, бедний народе,
  кой те в таз рабска люлка люлее?
  Тоз ли, що спасителят прободе
  на кръстът нявга зверски в ребрата,
  или тоз, що толкоз годин ти пее:
  "Търпи, и ще си спасиш душата?!"  Той ли, ил някой негов наместник,
  син на Лойола и брат на Юда,
  предател верен и жив предвестник
  на нови тегла за сиромаси,
  нов кърджалия в нова полуда,
  кой продал брата, убил баща си?!  Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
  Глухо и страшно гърмят окови,
  не чуй се от тях глас за свобода:
  намръщен само с глава той сочи
  на сган избрана - рояк скотове,
  в сюртуци, в реси и слепци с очи.  Сочи народът, и пот от чело
  кървав се лее над камък гробен;
  кръстът е забит във живо тело,
  ръжда разяда глозгани кости,
  смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!  А бедният роб търпи и ние
  без срам, без укор, броиме време,
  откак е в хомот нашата шия,
  откак окови влачи народа,
  броим и с вяра в туй скотско племе
  чакаме и ний ред за свобода

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Самия факт, че има хора които се обявяват в защита на сегашното правителство, говори за тежко ментално състояние на нацията ни. А то е в основата на всичките ни беди. Бедите пък водят до тежко ментално състояние на нацията ни ...

 8. 8 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3917 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  На тебе нищо никога не ти е ясно и няма и да ти се изясни.

  Gunter glieben glauchen globen
 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Но така или иначе най-способните, най-образованите, най-инициативните напуснаха България."

  Те и без това само пречат. Само мътят главите на хората и БСП не може да си развява байряка както тя си иска. Не можеш един закон да престъпиш, един "свой" човек да уредиш, едно рушветче да вземеш без да се развикат като ужилени! Да си ходят!

 10. 10 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1401 Гневно

  97-ма комунистите реално бяха спасени от СДС, инак щеше да се лее кръв по площадите! И тогава даваха мило и драго, и власт и майка, и пари и татко, само и само да спасят кожуха!

  Само дето този път няма къде да бягат. Влезнем ли в Народното Събрание, френската революция ще бъде като английски следобед с чай и игра на крикет! Тия хора забравят, че ние сме европейци, но всеки от нас има дядо който е бил я на Сливница, я на Дойран... И не се гаси туй що не гасне!

  Капките се събират и неизбежно един ден преливат!

 11. 11 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Земя на бесове...

  Хора няма вече, всички сме сенки. Ракът комунизъм, туморът мафия унищожиха всичко. Всичко!
  Два изхода има - терминал 2 или въстание. Във второто не вярвам.

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]Линейките, които обслужват спешно болните, два пъти по-малко от депутатските автомобили. Ама това били различни категории, различни режими. [/quote]

  И бронирани....забрави да споменеш, че гробаджиите си поръчаха брони за да се докарат едно към едно с колумбийските нарко босове........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#3] от "ТМаринов":

  А искат ли наистина българите това да се случи ?"

  -Добре ми е така
  добре ми е така...
  Ми хубава песен!


 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "blame":

  И у Полша имаше комунизъм, ама къде са те, къде сме ние.....
  Проблемът ни е, че всичките комунета и тяхните синове....дъщери....внуци и снахи, след 1989г. ги назначиха за политици и капиталисти.....Ей тва е проблема.....не успяхме да се оттървем от комунистите и да изградим държавата си на ново....без тях....Така, че не от комунизма, а от българските комунисти си страдаме ........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Силно!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 789 Неутрално

  ....." Предлагат ни ВИП зрелища, в които като че ли съзнателно е подбрана утайката на обществото. Утайката се е превърнала във ВИП. Духовното е изтласкано, прогонено, то не се финансира, не се кредитира и линее като онкоболните, като обречените пенсионери – роялът е нацепен за подпалки. Все повече, заслепени от лъскавото и пищното, губим сетива за духовното, за честното, за красивото."

  Сега, е шанса на този народ за рязък, обратен завой!
  Иначе, оставаме тази красива страна в калта. И се пръскаме като номади по целия свят.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Давайте до..ДЕВЕТИЯ ВАЛ

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#10:"Трезвен"]Влезнем ли в Народното Събрание, френската революция ще бъде като английски следобед с чай и игра на крикет! Тия хора забравят, че ние сме европейци, но всеки от нас има дядо който е бил я на Сливница, я на Дойран... И не се гаси туй що не гасне!

  Капките се събират и неизбежно един ден преливат!
  [/quote]
  Мъжка приказка! +++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#8] от "Blood Red Skies":
  Поне ги разбирам нещата.
  Щото, преди няколко дена един друг "умник" от портала "Партийна агитация" - Т. Николов искаше образователен ценз при избори. Което не го пише в Конституцията. Макар че беше като докарано от девет баира. Както и днешния "културен" буламач
  С една дума - всеки има право да дава мнения и предложения, като е препоръчително те да са в нормалните граници на разумност и обективност.
  Иначе нито културата ни ще е култура - каквато трябва, нито държавността - държавност.
  Изясни ли Ви се сега?


 20. 20 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ех,бедна ми Теодора,като самотен хъш от малцината интелектуалци, дръзваш да пишеш срещу ограбения ни и унищожен от комунистите живот.А кой да помогне на глухите и слепите у нас,които не искат нито да прогледнат,нито да чуят ,а само лаят и едно си знаят?

 21. 21 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "ARRI":

  Така де, комунизмът ражда изчадия по принцип, но като се ашладисат с балкански манталитет, става страшно. Много страшно! Защото балканският "морал" по принцип не пречи да грабиш и тероризираш братята си, а комунистическото е допълнителен катализатор.
  При поляците е друго - те може да се джафкат помежду си, но срещу руската мафия стиснаха зъби и се изправиха като един. И успяха. Ченгетата на светло и лустрация му е майката. Всички които се спасиха, го направиха така.

 22. 22 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#5:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Портала "Пропаганда и агитация"
  Аха, всичко е ясно.....[/quote]

  Точно така , дезинформация на Икономедия , няма да се косиш , всичко е прекрасно. Само че след 10-15 години като се пенсионираш , тогава откъде ще идват парите за пенсийката ти ?Ако се заплатката стига колкото за сметките и свинско със зеле , тогава с пенсията какво ще правиш ? Тя няма да е много по-висока , понеже ще сте изгонили всичките млади

  15.02.1989 - 07.02.2018
 23. 23 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#7:"Петър Иванов"]Самия факт, че има хора които се обявяват в защита на сегашното правителство, говори за тежко ментално състояние на нацията ни. [/quote]

  Живеем без морал и нравствени стойности , в следствие на което няма как хората да подкрепят управление , което им обещава морал ,а не такова , което обещава кебапчета , 'леп и домошарка. Докато не минат 40 години и не измрат всички , които са били възпитавани с идеята ,че няма Бог , душа и не си отговорен пред никого , освен пред партийния секретар нещата няма да се променят

  15.02.1989 - 07.02.2018
 24. 24 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#23:"Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)"]Докато не минат 40 години и не измрат всички , които са били възпитавани с идеята ,че няма Бог , душа и не си отговорен пред никого , освен пред партийния секретар нещата няма да се променят [/quote]
  Ей затова Збигнев Бжежински прави следната дефиниция: "Прехода от тоталитарен режим към демократична форма на управление продължава не по-малко отколкото е била продължителността на тоталитарния режим"

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4165 Неутрално

  Теди Димова остана един от малкото гласове на съвестта и разума сред царящата "полуживотинска безчувственост, вледеняваща тъпота, душевна несъстоятелност" (не бих могъл да го кажа по-добре) на съвременна България, гласуваща за Четворния картел.

  Свалям шапка и се покланям дълбоко пред тази крехка, чувствителна и мъдра жена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 928 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]А бедният роб търпи и ние
  без срам, без укор, броиме време,
  откак е в хомот нашата шия,
  откак окови влачи народа,
  броим и с вяра в туй скотско племе
  чакаме и ний ред за свобода[/quote]

  благодаря за стихотворението на Ботев. по-добре никой не може да го каже. поезията е много по-силна форма в сравнение с есето.

  Истината ни прави свободни.
 27. 27 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Страхотен текст! Поздравления за авторката! За съжаление духовните слепци твърде отдавна се претвориха в абсолютно мнозинство и страната се превърна в Абсурдистан....

 28. 28 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "В същото време точно този бизнес беше показан на света във филма ва ВВС..."
  Като го изписвате така, все решавам, че говорите за филм на Военно-въздушните сили. Аз отде да знам, че трябва да превключа на латиница-четене и да си го кажа "БиБиСи"?

 29. 29 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Всичко е казано много истинско и същевременно всичко е много жалкоооо.....
  Жалко и за нас, тези който живота им мина в лутане насам натам .....

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Толкова много думи и какви сърцераздерателни примери само, за да каже, че не харесва правителството. А можеше само с едно изречение. Ето аз как ще го кажа: Не ходих да гласувам, а тези, които отидоха избраха когото избраха. И това е законното правителство. Точка.

 31. 31 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#30:"judjuk"]Не ходих да гласувам, а тези, които отидоха избраха когото избраха. И това е законното правителство. Точка.[/quote]
  Ма я уточни - ти приемаш ли го?

 32. 32 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Разстроено

  "Линейките, които обслужват спешно болните, два пъти по-малко от депутатските автомобили."

  Какво повече да говорим?! Кога ще гледаме документален филм "Последният депутатски мерцедес"?? НИКОГА!

  Все пак линейките са специализирани автомобили и са доста скъпи. Добре е "Дневник" да направи едно сравнение впрочем, с цифри.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  До коментар [#31] от "Приказки от Шипковия храст.":

  Нали ти казвам, че е законно. Какво има да го приемам? Аз не стоя над закона, като тебе.

 34. 34 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Разстроено

  "Земя на бесове" - много добре казано!

  Някак си повечето от нас намираме много повече общ език с демоните отколкото с Божиите святи ангели!

  Отчуждение, социопатия, психопатия, човеконенавист...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#30] от "judjuk":

  Щом не си гласувал,нямаш право на мнение.
  Точка........

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Теодора Димова пак старата песен - комунизмът е виновен за всичко, каква мъка, каква трагедия, какво страдание и само аз в бяло с вейка от антикомунизъм. Добре де, това го знаем, кажи какво да правим от тук нататък.

 37. 37 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Решението да напуснеш, да оставиш семейството си, родителите си, децата си, не се взема лесно, то е като късане на живо месо."

  Ако си жива душа с топло, туптящо сърце. Не и ако си мъртва душа.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#36] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Вашата песен я знаем - "демокрацията е виновна за всичко, каква мъка, каква трагедия, какво страдание и само аз в бяло с вейка от социализъм/комунизъм"
  Във форума на "Дума" ще намериш разбиране, тук се хабиш съвършено напразно.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "...най-способните, най-образованите, най-инициативните напуснаха България."

  Не съвсем. Вече и в нашето забутано градче има цигани. Седят и просят. Две пред мола, една отстрани (от другата страна не минах). Едната пушеше, тази до нея плетеше (способна е на нещо все пак). Третата само седеше.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 40. 40 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 805 Любопитно

  "Дори и при най-малкото успокояване и стабилизиране на обществото, при най-малкия подем на държавата, раждаемостта нараства."

  Теди, с риск да ме обвиниш в цинизъм и расизъм, ще те оборя за прираста и раждаемостта. Циганите примерно не страдат от ниска раждаемост дори по време на криза, и не мисля, че това е добродетел. Разумно е, ако изобщо създадеш потомство, да са толкова деца, на колкото можеш да осигуриш добро възпитание, образование, прехрана, облекло, жилище, хигиена. По-скоро по-малко отколкото повече.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 41. 41 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#33:"judjuk"]Аз не стоя над закона, като тебе.[/quote]
  Може да е неморално, но не е незаконно...Някой от "властващите" (ха-ха!) го беше казал. Може да е тъжно, но е факт. Така си устроихте законите, че всяка кражба от бюджета може да бъде маскирана ту като обществена поръчка, ту като помощ за цигани, или като извънредна ситуация.
  А сега "ВЕСЕЛО": Къде е кашкавала от държавния резерв? Ами Пеевски? Ами... А?

 42. 42 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дааа... след тази статия етичните стандарти на "Дойче веле" ми станаха кристално ясни. Не казвам, че авторката ги удовлетворява....

 43. 43 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 486 Гневно

  До коментар [#6] от "lz2":

  Много ми е интересно, кои двама са сложили (-) на едно от най-силните стихотворения на Ботев? Сигурно не им харесва това:
  [quote#6:"lz2"]А бедният роб търпи и ние
  без срам, без укор, броиме време,
  откак е в хомот нашата шия,
  откак окови влачи народа,
  броим и с вяра в туй скотско племе
  чакаме и ний ред за свобода [/quote]

 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  Хубаво е, че Теодора Димова е единствената протестърка, която изписва Бог с главна буква, но това не променя останалата картина. Народът от андрешковци няма да се промени. Две национални катастрофи ни докараха камуняките за по-малко от 10 години. Има ли нормална нация, която след Лукановата и след Виденовата зима да избере отново комунисти на власт? Няма. Е, ние не сме сред нормалните. Свиквайте. А който не може - Терминал 2.

 45. 45 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Материал регистриращ безспорни истини. И, както почти винаги се случва, гарниран с лозунки и пожелания - "Да не живеем така", "Да намерим посоката", "Да намерим Пътя".
  Можеше много по-кратко да се формулира - не помръдваме, защото няма държава. Всеизвестно е, че за да има държава, а не територия, трябва да има закони, които представете си трябва да се изпълняват. Императивно и без тълкуване. Закон! От десетилетия законите са само на хартия, а разгулът на индивидите населяващи територията достигна апогей. Което е видно на всяка крачка. Върхът на наглото беззаконие достигна до върховете на властта - НС, МС, Президентство. И циреят се пукна. Между другото, авторката и дума не обелва за фронтмена при потъпкването на законността - Банкянски. Защо ли? Питам и отговор не искам.

 46. 46 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#4] от "Дива селянка":

  Тъй, тъй... къде викаш било детското порно?
  http://www.hristiqni.com/media/docs/azbuka_za_teb_i_men.pdf
  Щото аз видях две диаграми на полова система, нищо повече.
  Хайде вместо да "скачате" с всяка изцепка на жълтата преса, да се пробвате да се информирате малко, а?
  ***
  Иначе, по темата на тази статия: тези се оляха, ама не мисля че някой е очаквал нещо друго от гьосурати.

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 47. 47 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Комунизмът рухна и след това рухване вече 24 години живеем затрупани под неговите руини. Трудно е, невъзможно е да живеем повече така затрупани, без въздух, без светлина, без радост, без милост, без любов, без човещина."
  За съжаление е точно така.

 48. 48 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#21:"blame"]Ченгетата на светло и лустрация му е майката.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  "Да не живеем така, сякаш нищо не предстои, нищо няма, няма време, няма вечност, нито възмездие, нито прошка. Да намерим посоката. Да намерим Пътя.

 50. 50 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 501 Гневно

  Колко тъжно...сутринта минавам бързайки покраи парламента...повече бронирани коли и полиция от гневни граждани и после се жалим,че сме на този хал...

  haokarapora
 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Текста е чудесен, изводите са тежки, да не кажа ужасни. Но въпреки или може би точно затова, трябва да престанем да демонстрираме претенциозност характерна за ущипаните госпожици, с не голям умствен багаж и възпитание, да се вземем в ръце, да излезем всички, на които им е дошло до гуша от наглото и безпардонно управление и ги свалим от власт (оставка от тях няма да дочакаме). Те, освен лошите чувства, които предизвикват във повечето от нас, но се готвят и вече извършват такива действия, които могат да станат необратими и загубите от тях невъзвратими: Белене, заеми от различен вид и характер, спиране и връщане назад на опитите за реформи, предстоящо и неизбежно спиране на еврофондовете, та дори и да открием листата на „изхвърлениет“ от ЕС. Следващ, не по-малко важен извод е, като сме се посъбудили, да не продължаваме с безволевата и безотговорна позиция на странични наблюдатели и коментатори и при следващите избори активността да стане поне колкото на изборите в Германия - според мен е срамота, там да гласуват (70-75)%, при немския стандарт и порядък, а у нас на 50% не им пука, като че ли живеем в Швейцария или Дания, а не в нашето блато, хибрид на ДС-комунизъм, бандитизъм и обикновена балканска простотия.

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#4:"Дива селянка"]Една от темите е посветена на сексуалните фантазии, [/quote]
  И защо не? Ти да не би да нямаш такива фантазии? И къде виждаш в книжката ".... някаква полуживотинска безчувственост, вледеняваща тъпота, душевна несъстоятелност ...." основната тема на статията?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 510 Любопитно

  "Смъртността е висока и нарастваща......"
  Не знам какви данни визирате, но според повечето източници, продължителността на живота в България се увеличава.
  Ето пример, сравнение с близки по развитие и геогравски страни.
  http://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_le00_in&hl=en&dl=en&idim=country:BGR:ROM:GRC#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_dyn_le00_in&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:EST:CZE:BIH:HRV:KSV:LVA:MKD:MDA:POL:ROM:RUS:SRB&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Трудно е, невъзможно е да живеем поваче така затрупани, без въздух, без светлина, без радост, без милост, без любов, без човещина.[/quote]
  Наистина е трудно, даже невъзможно.
  До преди няколко месеца изповядвах идеята, че нещата ще се променят, когато се подменят поколенията.
  Сега се замислям, обаче, че при този отрицателен прираст (права е авторката, невероятен оксиморон е това) това няма как да се случи. И още, че ако на 33 г. си завършен мафиот при условие, че не си живял съзнателен живот по време на социалистическа България, можем ли да очакваме тоите наследници да са по-различни? Можем ли да очакваме при такава действителност масите да имат по-високи ценности от мутренските?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK