Идва ли краят на бакшишите в Америка?

Идва ли краят на бакшишите в Америка?

© Associated PressКолко и как да оставиш бакшиш в Ню Йорк сити е тема, на която са посветени дълги обяснения в стотици пътеводители. На пръв поглед би трябвало да е просто - очакването е да бъдат оставени за благодарност около 18-20 процента от сметката. Реалността естествено бързо застига неопитните – ами ако не са напълно доволни от обслужването? Когато стекът не е бил крехък как да изразите чувствата си след като сервитьорът реално само го е носил, а не сготвил? И как точно трябва да реагирате когато келнер ви последва чак до вратата, за да пита какво точно не ви е харесало в обслужването щом сте оставили недостатъчен бакшиш? Последното съвсем не е хипотетичен, а съвсем реален сценарий.


Накратко, американската система за заплащане на персонала в ресторанти е объркваща и неефективна. Сега за първи път от повече от един век от въвеждането й в края на 19 век има реален шанс за промяната. От една страна на щатско и федерално ниво набира сила инициативата за прокарване на ново законодателство за минимално заплащане. От друга значителен брой ресторанти, убедени в неефективността на статуквото, сами се отказват от бакшишите в името на редовни надници за персонала си.


Благодарност в проценти
Туристите не са единствените объркани от системата, нито проблемът е ограничен до световноизвестни метрополии като Ню Йорк сити. Мнозинството американци, ако никога не са работили в сферата на обслужването, също не я разбират. Обратно на представите 18-те или 20-те процента "благодарност" често не отиват директно в джоба на обслужилия сервитьор, нито реално отразяват съотношенията на труда. Затова и представата, че клиентът сам регулира възнаграждението на добрите и лошите служители всъщност е далеч от реалността.    


В американската система за заплащане в ресторанти и заведения обслужващият персонал по право получава много ниска надница на час и печели истинските си доходи от бакшиши. На пръв поглед така онези сервитьори, които се грижат добре за клиентите си, би трябвало да получават по-добри заплати.


В Ню Йорк например сервитьорите получават минимално 5 щатски долара на час, а в някои от южните щати дори 2,13 щ.д. Наистина федералното минимално почасово заплащане е 7,25 щ.д., но в повечето случаи сезонните и работещите за бакшиши са изключени от него (в Ню Йорк работодателите обаче например са задължени да добавят разликата ако постъпленията за деня са били под 7,25 щ.д. на час).


Така заведенията де факто спестяват голяма част от разходите си за персонал. А европейските туристи обикновено коментират и колко по-внимателни и ангажирани са американските сервитьори (съответно живелите по-дълго в САЩ по правило се оплакват от липсата на внимание в старата родина). Затова не е крайно необичайно опитни и добри келнери в популярни ресторанти да печелят на вечер през уикенда само от бакшиши 500 щ.д., а в Ню Йорк сити дори и по хиляда долара. Проблемът е, че прехвърлянето на отговорността за заплащането към клиентите не винаги работи ефективно.


Дупка в джобовете


Едно от предимствата на сегашната система например доскоро бе, че оставените в кеш бакшиши рядко се декларират. Междувременно масовото използване на кредитни и дебитни карти за плащане обаче отне възможността за скриване и неплащане на данъка върху дохода.


Друг проблем е, че често се стига до едва прикрита дискриминация. Зависещи от щедростта на клиентите, сервитьорите в повечето случаи вярват твърдо в стереотипи. Един от предразсъдъците например е, че афроамериканците оставят малък бакшиш, чисто женските компании също, както и възрастните двойки. За чужденците също по правило се приема, че не разбират американските нрави. Това служи като извинение, оправдано или не, тези групи да получават по-лошо обслужване.


Доста ресторанти се опитват да решат проблема с неравномерното заплащане и лошия късмет като създават т.нар. пулове. При тях всичките бакшиши от вечерта се събират и после преразпределят между персонала. Така обаче ефектът на идеята клиентът да възнаграждава или наказва, се губи. 


Живот на минимума

Идва ли краят на бакшишите в Америка?

© Associated Press


Най-големият проблем в сегашната система е, че тя работи главно когато става дума за популярни и в повечето случаи по-висок клас ресторанти. Стотици други служители в по-малки заведения въпреки тежката работа не могат да си покриват на месечните разходи.


Едно от решенията е да се вдигне минималното почасово заплащане и да се затворят изключенията от него. Президентът Барак Обама всъщност посочи като един от приоритетите за втория си мандат точно вдигането му на федерално 9 щ.д. на час. Аргументът на администрацията му е, че замразеният ръст на доходите са една от причината за слабото възстановяване на икономиката от Голямата рецесия. Вдигането на федералното почасово заплащане ще означава повече пари в джобовете на сегмент от обществото, който обичайно и най-бързо ги харчи. Според аргументите на Белия дом интензивирането на затлачения икономически цикъл (т.е. по-високите обороти) в последствие би неутрализирал увеличените разходи за собствениците на заведенията.


Заради блокадата в контролирания от републиканците Конгрес Обама има малък шанс да прокара визията си. За сметка на това един по един щатите започват да дискутират дали да вдигнат на местно ниво почасовото заплащане. Крак повлече скорошното решение на Калифорния постепенно до 2016 г. да го увеличи на 10 щ.д. Макар че едва ли ще последват напълно примера заради съпротивата на бизнеса, от Ню Джърси през Илионойс, Мериленд, Минесота, столицата Вашингтон чак до Хавай и Аляска обсъждат вдигане с поне долар над федералния минимум от 7,25 щ.д. на час.


Исканията от лятната стачка на заетите в заведенията за бързо хранене за 15 щ.д. почасова надница обаче имат съвсем малък шанс да станат реалност в следващите години     


Революция от ресторант на ресторант


За сметка на този административен подход, за който има доста съмнения дали няма да навреди повече, отколкото да помогне на икономиката, отделни заведения започват да преосмислят политика си на заплащане. В повечето случаи става дума за реномирани и популярни ресторанти, решили да вдигнат цените или калкулират сами "благодарността" върху сметката, за да гарантират постоянно заплащане на персонала си.


В специална статия по темата кулинарният критик на вестник "Ню Йорк таймс" Пийт Уелс дори публикува списък на най-известните от тях, за да покаже, че става дума за тенденция. Това са например Sushi Yasuda, Atera, Per Se в Ню Йорк сити, Next и Alinea в Чикаго, Coi и Chez Panisse в Сан Франсиско и т.н. От една страна, както посочва Уелс, тьй като става въпрос за изключителни в своя клас ресторанти, промяната може да си остане в ограничени мащаби. "Тези ресторанти обаче вече са значително на брой и достатъчно важни, за да наведат на мисълта, че започва движение за реформа в бакшишите," заключва кулинарният критик.


Уелс предлага и още една причина защо ресторантите, особено тези от средния и по-високия клас, ще започнат да предпочитат твърдото заплащане – съдебните искове. Точно заради многото неясноти в системата и съпротивата на сервитьорите да поемат задължения, които няма да им носят бакшиши, собствениците все по-често се оказват в центъра на публични и скъпи дела. Например в последните години популярната верига от ресторанти Applebee бе осъдена неколкократно от свои служители заради това, че са били принудени да вършат дейности, при които не получават "благодарност" (сгъване на салфетки и почистване на тоалетните) и така финансово ощетени. В този смисъл американската система за заплащане на обслужващия персонал е поредното доказателство, че не винаги привидно по-евтиният вариант наистина е такъв.


Така страхът от големи съдебни искове на останалите собственици в крайна сметка може да се окаже по-ефикасният начин за промяна на системата от всички щатски и федерални разпоредби.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Самите американци в щати като Орегон и Вашингтон оставят 10% бакшиш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тая система винаги ми се е струвала глупава. Най-добре е както в Европа - дава се заплата на персонала, която не зависи от броя и кефа на клиентите, а от там нататък бакшишите да се разпределят по равно между целия персонал - готвачи, сервитьори, бармани и чистачи. Щото все пак един ресторант има нужда от всички тях, за да функционира добре и клиентите да са доволни, не е честно само сервитьорът да прибира бакшиш за сметка на труда на всички останали.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не вярвам в даването на бакшиш.

  http://www.youtube.com/watch?v=Z-qV9wVGb38

  Trump '16
 4. 4 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аиде глупости пак, обслужването в САЩ в средно заведение е светлинни години по-добро от "супер-луксозните" в Европа, където персонала ги мързи да гледат ...
  [quote#2:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]и клиентите да са доволни[/quote]
  ама в Европа не са

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 5. 5 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Неправилен въпрос

  А правилният е :

  Идва ли краят на капитализъмът в Хъмерика

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#4] от "ivanchoLA":

  Ами, нормално е персоналът в САЩ да се унижава и да пълзи пред клиентите, за да им угоди, след като животът му зависи от техния кеф. В Европа, обаче, е прието, че обслужващия персонал също се състои от хора и не е нормално да ги карат да се унижават пред клиентите, затова и си има и основна заплата.
  Аз лично няма никакви оплаквания от обслужването в Европа, е, само в България има още доста да се желае, но всяко нещо с времето си, просто българските ресторантьори още не са се отърсили от соц манталитета на Балкантурист.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кулинарен критик,а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Един добър отзив за съответното заведение в ел.мрежа е много по-добър бакшиш

 10. 10 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Капитализма като цяло се е изчерпал. Какво ново ще ни предложи животът обаче, е абсолютно неясно.

  „Винаги съм смятал, че всички хора трябва да бъдат свободни, но ако някои трябва да бъдат роби, то на първо място това трябва да са онези, които желаят това за себе си, а на второ място – онези, които желаят това за другите.“ — Ейбрахам Линкълн
 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Най обичам заведенията на самообслужване,защото в тях няма келнери.

 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1515 Весело

  "Например в последните години популярната верига от ресторанти Applebee бе осъдена неколкократно от свои служители заради това, че са били принудени да вършат дейности, при които не получават "благодарност" (сгъване на салфетки и почистване на тоалетните) и така финансово ощетени. "

  Майко мила!!!!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 13. 13
  rehwaz
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз съм бил сервитьор в Усиконсин едно лято. 20% бакшиш мноого рядко се оставя, варира между 10 и 15. В края на работния ден се събираха около 70-100 долара. на 4ти юли направих 210, само че в края на деня не можех да си кажа името от умора. Иначе, не става въппрс за сервилничане пред клиента. Аз например пусках базици и общо взето се забавлявахме с народа - никой няма да тип-не намръщен келнер.
  Иначе щото бях младши келнер, старите все ме набутваха на "неплатежоспособните" прослойки - черни и семейства с деца, черните защото са по-бедни а тези с децата имаха грижи и не обръщаха внинание на обслужването чак толкова. като понаучих триковете с всички се разбирах и за цяло лято само един германец не остави бакшиш
  Иначе, се декларират бакшишите, хватката е че декларираш минимума - 10% (което е прието за Щатите), всички проценти над 10 си остават в джоба, а редвоната ми заплата беше 2 долара на час
  Чувал съм, че по курортните места се изкарват по-големи пари от нашенци на бригади, но аз останах доволен + цяло лято кльопах аванта в кухнята на ресторанта

 15. 15 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#13] от "rehwaz":

  Самата аз не съм била никога в щатите. Но преди 7 години детето ми ходи на бригада в САЩ. Работи точно като келнерка.
  Получаваше процент от продажбата на самото ястие. Затова трябвало да убеждава клиента да си вземе нещо скъпо, за да получи по-голяма сума. Прав е колегата от #6 пост, че такова унижение на работното място е непознато в Европа.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 16. 16 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#14] от "psychoholic":

  Интересно. Дъщеря ми не е имала право да яде каквото си поиска в ресторанта, а й се дава сандвич като застъпи на смяна и след 4 часа работа има право на втори сандвич.
  Както казах, тя не само носила блюдата по маси, но се е водила като продавач на самите ястия.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#13:"rehwaz"]Нито преводачът на статията, нито повече от коментиращите са били в САЩ.[/quote]

  Не съм била в САЩ, признавам си. Но от мои приятели, които са били там на екскурзия, съм чувала, че им е било доста неприятно сервилното и унизително поведение на сервитьорите, само и само те да останат доволни. Приятелите ми не смятат, че е нормално човек да се унижава по този начин и си го обясняват именно със системата на заплащане там.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#10:"Сизиф"]Капитализма като цяло се е изчерпал.[/quote]
  Капитализмът е понятие, станало малко уродливо след написаното от Маркс и Енгелс. Има и едно друго понятие за капитализма - предприемачество, което винаги ще има бъдеще, и ще е необходимо за човечеството. А това, дали работниците ще работят за собственика на фирмата, или за директора на соц. предприятие - разликата е минимална, в полза на собственика.

 19. 19 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":
  До коментар [#4] от "ivanchoLA":

  Ами,като по-млад-съм работил,като сервитьор в петзвезден американски ресторант.Така,че-знам,за какво иде реч.
  Първо-в Америка се подписва договор за работа,чисто проформа,защото парите са символични.Всичко,на което разчита сервитьора е бакшиша.
  Това,от една страна е добре,защото повишава интереса на самия сервитьор,да бъде професионалист и направи безупречно обслужване.
  От една страна-изискванията съм сервитьора,като цяло са много по-високи,отколкото в Европа и е факт,че обслужването там,е на друго ниво.
  От друга страна,така наречените,по-горе "митове" за дискриминация....ами не са митове,защото на практика афроамериканци и азиатоамериканци,са по-склонни,да се "изнижат",независимо,че са получили идеално обслужване.Просто манталитет...но разбира се,не всички са такива.
  Другото е,че чуждестранни клиенти(включително и европейци),просто не знаят за американската система и рядко остават бакшиш.Дори и да знаят-са по-стиснати западноевропейците.
  Особено от бившия соцблок,а още по-особено от бившия СССР....определено са "клиенти-наказание",тъй като не познават маниерите на поведение,в ресторант от висок клас.
  Освен това,се възползват максимално от "правото си на клиент",само за да задоволят нуждата си да позират,а накрая най-безцеремонно,да напуснат,без да оставят нищо.
  Така,че този проблем,който е описан в статията,стои от доста време и самите мениджъри,се опитват да я променят и направят по-справедлива.


 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Келнер е дума от немски,сервитьор от френски произход.Българската дума за професията е много по-красива и много по-точна-слуга.Именно тя трябва да се използува,за да е на ясно обслужващия персонал какъв е-прислуга,а не нещо друго.

 21. 21 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#16] от "trinxy":

  ами по принцип не гледат с добро око ако се храниш с храната им, но аз работех с едни малко по-нахални латиноси, които не се смущаваха, та и аз покрай тях.
  Иначе, предишното лято работех в Бъргър Кинг и там ни караха да правим сандвичите предварително и ако до 20 минути не бяха купени трябваше да ги изхвърляме - гладните българчета пълнехме раниците за вкъщи

 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#19:"manu_chao"]а още по-особено от бившия СССР....определено са "клиенти-наказание"[/quote]

  Това определено ме изненадва. Аз живея в туристически град в Испания и тук руснаците са сред най-желаните клиенти, защото никога не се пазарят, купуват или поръчват най-скъпото и винаги оставят големи бакшиши.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  И що на сервитьор да давам бакшиш, като утре мой да го видя по телевизията - я политик станал, я мутраген. Аре ....

 24. 24 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#17:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]чувала, че им е било доста неприятно сервилното и унизително поведение на сервитьорите, само и само те да останат доволни.[/quote]

  По принцип,колкото е по-неопитен сервитьора в САЩ,толкова повече разчита на "лизане на задници".
  А,иначе-достатъчно е да бъдеш с добро чувство за хумор,да умееш да организираш добре подчинените си (тъй като имаш помощник-сервитьор и сомелиер) ,и разбира се-познание и умения за сервиране.

 25. 25 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#21] от "psychoholic":

  Е тя беше на бригада. Била е с други европейски младежи като нея. В ресторант в курортния Лонгпорт до Атлантик сити.

  Европейски трикове в Бъргър кинг и Макдоналдс са следните: Поръчваш телефонно 500 сандвича и не отиваш да ги взимаш, а минаваш с тайфата си случайно оттам. Заведениято ти ги предлага по 50 цента парчето. И предлага оферти 15 сандвича за 5 евро.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 490 Неутрално

  това капитализъм е останало от учебниците по научен комунизъм няма такова нещо има естествено развитие и диктатура, ние за съжаление изтеглихме късата клечка и ни завладя Русия

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Обществено-икономическите отношения се движат от две неща - алчност и страх!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 28. 28 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#4:"ivanchoLA"]обслужването в САЩ в средно заведение е светлинни години по-добро от "супер-луксозните" в Европа, където персонала ги мързи да гледат ..[/quote]
  факт

  zenrus.ru
 29. 29 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#25:"trinxy"]Европейски трикове в Бъргър кинг и Макдоналдс са следните: Поръчваш телефонно 500 сандвича и не отиваш да ги взимаш[/quote]
  нито бъргър кинг нито макдоналдс приемат поръчки по телефона. освен това никой няма да приготви 500 бройки от нищо, без да е предплатено

  zenrus.ru
 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#2] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Венче, нещо не ти е ясна Американската система.
  90% от клиентите плащат с кредитни карти. Поне 60% оставят най-малко 10%. Често 15%-20%. Ако си много доволен се дава и 25%. Бакшиша абсолютно винаги се дели с всички в ресторанта!!! Хостеса и готвача взимат най-много. Бъс боите и работниците в кухнята най-малко. Но, абсолютно всички взимат дял! Това се нарича Тийм Уърк или колективизъм за който комунистите само говореха но нищо не знаеха.
  Аз пътувам често до Европа - Северна Германия и Франция. Обслужването в ресторантите не може да се сравнява с това в Америка. Нито в евтините нито в скъпите. Аз пътувам по бизнес така че сметките ми са платени и всеки ден, по неволя, ям по ресторанти. От закусвални, през квартални в които местните се хранят до скъпи където местните не могат да си позволят. Навсякъде обслужването ако не лошо то поне не е добро. Не знам точно каква е причината. Дали е местната култура, дали мизерните бакшиши които им оставят или просто всеобщия Соц мързел в който джвака обслужващия персонал в цяла Европа.
  Аз мисля че е липсата на бакшиш. В Германия когато се храним по-често в един и същ ресторант и ни запомнят че им даваме по 40, 50 евро на вечеря за двама, тичат и ни посрещат все едно сме им братя. Във Франция нищо не работи. Голям бакшиш, малък бакшиш все са груби.
  Между другото не използвайте думата бакшиш в английско говорящия свят! Това е много обидно. Идва от Турски и означава дребно подаяние което хвърляш в калта за да унижиш роба си. Мисля че само в България се използва без негативен подтекст.

  California Über Alles
 31. 31 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#22:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]никога не се пазарят, купуват или поръчват най-скъпото[/quote]
  и новозабогателите афроамериканци се държат така.
  това е избиване на комплекси, пар екселанс.

  zenrus.ru
 32. 32 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нещо идеята на бакшишите не ми е особено ясна. Нали има цена за ястието. В нея е съвсем нормално да в ключено като цена и обслужването. Нормално е да ме обслужват добре и е нормално аз, като си платя поисканата сметка да си тръгна без да оставям бакшиш, защото човекът който ме е обслужвал има трудови правоотношения с ресторанта и му се заплаща /не от мен/ за да ме обслужва добре. Тези бакшиши са измислена работа. Продавачката в магазина получава ли бакшиш, когато си купувате хляб?!? А тя не ви ли обслужва добре?

 33. 33 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#31:"SPQR"]и новозабогателите афроамериканци се държат така. [/quote]


  За тях не знам, ти явно си по-близка с тази група.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 34 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pontif":

  Напротив. В България също има негативен подтекст. Особено за таксиметровите шофьори. Не мисля, че бакшишът е основната причина за добро или лошо обслужване. Мисля, че обучението и изискванията на управителя са по-важни.

 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#30:"Pontif"]Венче, нещо не ти е ясна Американската система.[/quote]

  Както казах, не съм била там, чувала съм от познати, виждала съм по филми и съм чела из нета. Щом казваш, че бакшишите се делят - съгласявам се, щото не съм запозната. Но все пак не по равно, както е в Европа, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  Абе бакшишите били проблем.... Съвсем просто лекарство има, европейско - от Австрия. Нека да направят зали за пушене в заведенията и ще видят как ще завалят бакшишите

 37. 37 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#30:"Pontif"]Аз пътувам често до Европа - Северна Германия и Франция. Обслужването в ресторантите не може да се сравнява с това в Америка.[/quote]
  Не е само обслужването по ресторантите, ами като цяло понятието за customer service в щатите и в Европа е коренно различно. В Европа отношенито на тези, които обслужват, е все едно те ти правят услуга и не ти вземат парите най-накрая. В Германия се чака на опашка няколко седмици за test drive на ново БМВ, например, а след това чакаш три седмици, за да ти го доставят (без да е някакво специално изпълнение). За Интернет връзка в къщи се чака един месец (за да дойде техник от бившия държавен Телеком и да щракне един щепсел). Обслужването в хотелите и ресторантите е в най-добрия случай стерилно-любезно, без никакъв опит да бъде накаран клиента да се чувства уютно и удобно. Това да се опитваш по телефона да вършиш някаква работа го забравяш (24/7 customer service не съществува като концепция), като в редките случай, в които е възможно попадаш на някакви случайни хора, които изобщо не знаят защо вдигат телефона. Миналата неделя отидох в един чисто нов и лъскав Apple Store в Германия, където се разхождах половин час с високо вдигната над главата си кредитна карта, опитвайки се да платя едно зарядно устройство за 20 евро, като поне 5 от 'гениите'   със сините фланелки не знаеха как да ми чарджват кредитната карта, един си "предаваше касата" и броеше кеш, та трябваше да се вика мениджърката на магазина. След като споделих преживяното в анкета, която ми беше изпратена по имейла след покупката, по телефона ми звъннаха от магазина, за да ми искат обяснение, как така съм бил недоволен от "прекрасното" им обслужване.

  zenrus.ru
 38. 38 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Моето мнение че би трябвало да си получават възнаграждението от фирмата където работят. И аз оставям, но всеки път, просто не го смятам за задължително. Ако искат да си го калкулират в цената.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#30:"Pontif"]Аз пътувам често до Европа - Северна Германия и Франция. Обслужването в ресторантите не може да се сравнява с това в Америка.[/quote]


  Е, ако си свикнал на по-сервилно отношение от сервитьорите в САЩ сигурно европейското обслужване няма да ти допадне. Аз лично съм доволна от обслужването в Западна Европа, единствено за България мога да кажа, че има още доста да се желае. Била съм във Франция, Германия, Италия, Австрия и Португалия, винаги съм оставяла башкиш и винаги обслужването е било на ниво, а сервитьорите - любезни и усмихнати, но не и унизително сервилни, на каквито ти може би си свикнал в САЩ.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#37] от "SPQR":

  Баси, ква изненада, в Европа обслужващият персонал се състоял от хора с достойнство, а не от сервилни роби, които можеш да разиграваш и унижаваш както си искаш! Не е за вярване, просто!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#40:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Европа обслужващият персонал се състоял от хора с достойнство, а не от сервилни роби, които можеш да разиграваш и унижаваш както си искаш! [/quote]
  Имаш ли лични впечатления от обслужването в САЩ?

  zenrus.ru
 42. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#13] от "rehwaz":

  Прав сте! Много българи там са минали през пицарийте... Като допълнителна работа. На 8-те часа доавете още поне 6! Е, връщат се в къщи с $60 бакшиш. И не е само това. Ако за таксите накрая на годината декларираш някакъв бакшиш, данъка върху него е максимум 40%. Но после се приспада от таксите,,, При това имат право на $0.30 на миля за разходите на колата, а километража бил София-Пловдив на вечер. Откъдето и да го погледнеш си е на далавера. Тук много рядко се срещат хора дето работят поне 4 дни в седмицата по 14 часа, нали!

 43. 43 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Без да съм бил в чак толкова много държави по света, трябва да се признае, че най-доброто обслужване е в САЩ.
  Никой от сервитьорите не се е натрапвал или пък се е кълчил за по-голям бакшиш.
  В тази област ние, Българите, има още мноооооооооого да гоним Великия Братски Американски Суверен!

  Разтурям колоквиума!
 44. 44 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "historama":

  Капитализмът е понятие свързано с натрупване на капитали. В момента около 50% от световните капитали са в ръцете на около 1% от хората, което нито е нормално, нито е нужно! В отвъдното на никого не са необходими. Всичко е само от суета и комплекси!

  „Винаги съм смятал, че всички хора трябва да бъдат свободни, но ако някои трябва да бъдат роби, то на първо място това трябва да са онези, които желаят това за себе си, а на второ място – онези, които желаят това за другите.“ — Ейбрахам Линкълн
 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#14:"psychoholic"]В края на работния ден се събираха около 70-100 [/quote]
  8х7,разликата между твоите 2$ и предложените 9 $ минимум на час е 56 $.при 8 часов паботен ден.Твоят вероятно е бил повече от 18 т.е при 9$ на час би вземал 70 за десет и 94 за 12 часова смяна,при това за всяка.По добрите заведения разбира се ще привличат по-добрите сервитьори с по-високи заплати.А за ефективността на заплащането,като работиш за бакшиш,нормално е друго да не те интересува.Например аз оставям бакшиш,който не зависи от сметката,а от обслужването и отношението ,там където ходя постоянно.Затов на мен ми носят кафето с предимство,пред клиенти с голяма сметка,които оставят малък бакшиш.Едва ли това е най-изгодно за собсрвеника.
  А и привързаността на американците към променливата част от възнаграждението,или както го наричат"възнаграждение обвързано с резултата,води различен интерес на работодателя,служителя и клиента.
  В ресторантьорския бизнес това засяга само заетите, в други сфери особено финансовата,проблемите засягат много по-широк кръг. Финансовата криза беше и резултат от това,че служителите във финансовия сектор,от висшите банкери до кредитните референти работеха по начин,да си заслужат бонуси,а не за заплата.

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#45:"slonsco"] бил повече от 18[/quote]
  да се чете "бил повече от 8"

 47. 47 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Много актуална тема, добре се е сетила Ваня Евтимова. Според мен законово и регулативно трябва да се прекрати практиката на всякакви бакшиши. Защото това бърка значително в джоба на хората. Тази система е налагана от собствениците на определени търговски обекти с идеята клиентите сами да поемат разходите за труд на техните служители. Което по същество е нагло и абсурдно. По-добре е да се въведе някаква такса "обслужване" от няколко процента ( не по-вече от 4-5%), както е в някои страни като Швейцария, и да няма бакшиши, отколкото да се обяснява непрекъснато по медиите, че от клиентите се очаква да оставят 15-20% tip (или бакшиш). Когато отидете на касовия апарат в един супермаркет, за да платите, оставяте ли тип? Не, разбира се. Причината е и в самите регулации, които позволяват по-ниско часово заплащане за т.н. Tip Workers, т.е. работници, които разчитат главно на бакшиши. Но всичко е резултат от натиска и интересите на лобитата на собствениците на определен тип търговски обекти.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#44:"Сизиф"]Капитализмът е понятие свързано с натрупване на капитали.[/quote]
  Тъжно, мислиш много опростено. Мечтата на собственика на бакалничката на ъгъла до вас също мечтае да натрупа капитали, и да отвори супермаркет. И е на заплата. Както и собствениците на Майкрософт, само че по-големи.
  Станишев и Местан също са на заплати, гигантски за мащабите на страната. А иначе са социалисти и комунисти, не били капиталисти. Познавам управители на ООД-та с по 5-6 служители, вложили свои пари (капитали) със заплата от 1500лв, както и държавни служители, не рискували и 1 лв, на заплата от 5-6 хил. лв.
  Тъй че пообразовай се малко. Комунистите от най-високата йерархия са били най-големите крадци и кръвопийци. Напр. Сталин, Ленин, Берия, Тито, Г. Димитров, Г. Боков, М. Спасов, Мао Цзе Дунк, Ким Ир Сен и т.н

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#47:"kirsner"]Според мен законово и регулативно трябва да се прекрати практиката на всякакви бакшиши. Защото това бърка значително в джоба на хората. [/quote]
  Някой да те задължава да даваш бакшиш? И при комунизма бакшишът бе забранен, в бръснарниците имаше надписи: Ние не вземаме бакшиш!
  Е и? Ти можеш да забраниш бакшиша, но не можеш да забраниш да те псуват зад гърба ти.

 50. 50 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#47:"kirsner"] Според мен законово и регулативно трябва да се прекрати практиката на всякакви бакшиши. Защото това бърка значително в джоба на хората. [/quote]
  По-скоро бърка в джоба на държавата, защото типовете по принцип много рядко се декларират. Декларира се всичко до квотата на минималната работна заплата, това което е отгоре минава под масата. Съвсем нормално е един сервитьор в ресторант средна класа да се прибере с 200-300 долара типове на вечер. Една  cocktail waitress в Лас Вегас прави между 300 и 500 долара на вечер само от типове. А минималната заплата в Невада е сигурно някъде около 8 долара на час. Най-големите противниците на идеята да се премахнат типовете са именно хората в тези отрасли.

  [quote#47:"kirsner"]Когато отидете на касовия апарат в един супермаркет, за да платите, оставяте ли тип? [/quote]
  За какво да оставям тип на касиерката? Тя какъв сървиз ми е направила? Ако пък младежа или девойката, които ми опаковат продуктите в торбички след това ми помогнат да си занеса покупките до колата, естествено е да получат тип (което е и практиката).
  [quote#47:"kirsner"] да се обяснява непрекъснато по медиите, че от клиентите се очаква да оставят 15-20% tip[/quote]
  това се прави само на местата, където има чуждестранни туристи. оставянето на тип в американско заведение/хотел/такси/фризьор/бейбиситър и т.н. е абсолютно общоприета практика.

  zenrus.ru
 51. 51 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Аз не знам хората тука дето си пишат на ангро за ресторантското обслужването в Америка, колко пъти всъщност са ходили, и то на различни ресторанти, там? Моите лични наблюдения са, че установените като норма (15%-20%) бакшиши в САЩ не правят обслужването по-добро. Напротив, точно там, където практиката на бакшишите е най-слабо застъпена, обслужването е от най-добрите - напр. в Швейцария. Защо мисля така. От 15 години живея в Щатите, работата ми е свързана с ИТ и грубо сметнато имам около 15-20% пътувания годишно, свързани с работата. Всяка компания или корпорация си има собствена политика към своите служители, в моята конкретно имаме до $50/ ден реимбърсмънт за храната, т.е. поемат ни до $50 на ден от сметките за храна. Мисля, че подобна е практиката и в по-голямата част от останалите компании. Обикновено ти получаваш закуска в хотела, включена в цената за нощувка, а на обяд минаваш с нещо по-бързо и леко от сорта я на Панини грил , я на сандвич, да речем за около $7-$8. Защото нямаш и много време. И вечерта ти остават от нормираните $50 около $42-$43. Sales- таксите в различните щати са различни, но са от порядъка до към 7-8% максимум. Така че с около $40 можеш да отидеш на приличен "бизнес" ресторант, да имаш по аператив и по чаша вино ( по $6-7 грубо казано), и основна вечера ( които обикновено идват със салата) за около $18-$20. И да оставиш и тип. Сервитьорите приемат типовете за даденост, те не се стараят повече, защото знаят, че тази система е дълбоко вкоренена и те ще получат типа така или иначе. Повечето момчета и момичета-сервитьори в Америка не са известни със своята дискретност. Непрекъснатото механично подпитване "How is everything" и наливане на чешмяна вода в чашите очевидно се приема за част от доброто обслужване, но лично мен ме дразни. Същевременно на места като Франция, Швейцария и пр. ми е правило впечатление колко по-професионално и дискретно действат тамошните сервитьори - появяват се незабележимо, но винаги са при теб, когато им потрябваш.

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#22:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"] тук руснаците са сред най-желаните клиенти[/quote]
  Той не говори за "руснаци", а за клиенти
  от бившия СССР.Няма май много руски
  туристи в щатите, главно поради трудности
  за визите.Повечето клиенти от съветски
  произход са от една определена националност,
  а те не всички са нобелови лауреати и щедростта
  не е сред характерните им качества.

 53. 53 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #48, ти очевидно си много далече от действителността в Америка. Целта на обственика на "бакалничка" е да оцелее и да си запази бизнеса, както и този бизнес да му храни семейството. А не да открие супермаркет. Защото супермаркет могат да открият големите корпорации с по няколко милиарда пазарна капитализация - ACME, Food Basics, Kroger, Super Fresh и пр. И този бизнес е силно регулиран - не можеш просто да откриеш такъв store навсякъде.

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#45:"slonsco"]Например аз оставям бакшиш,който не зависи от сметката,а от обслужването и отношението ,там където ходя постоянно[/quote]
  Продажна любов?

 55. 55 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В развитите държави по Азия никъде не се дават бакшиши, за сметка на това такова обслужване другаде няма.

  ден година храни.
 56. 56 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#32:"primaxm"]Нещо идеята на бакшишите не ми е особено ясна. Нали има цена за ястието. В нея е съвсем нормално да в ключено като цена и обслужването. [/quote]
  Проблемът е, конкуренцията е много голяма в Америка. Бях чел статистика преди време, че вероятността да фалираш, ако откриеш нов ресторант е много голяма. 8 от 10 ресторанта фалират.

  Заради голямата конкуренция всеки се стреми да предлага ниски цени(и промоции всеки ден), които няма как да покрият заплатите на персонала. Затова, ако трябва да се промяна, трябва да е е повсеместна, за да не останат някои неконкурентоспособности.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Бакшишите в САЩ ги пишеш на касовата бележка и съвсем не са скрити от останалият персонал или пък от данъчните. По закон сервитьорът трябва да докладва на супервайзора си всеки бакшиш над 20 долара за година, така че дори да платиш кеш и да не го отразиш в бележката това което си дал се знае и разпределя между всички.

  Бакшиша или тип-а е отражение на това дали си доволен или недоволен от обслужването, аз например вчера оставих 20% в "Red Lobster" защото бях доволен от обслужването.

  Бакшиша се облага с данък, има специална колонка в данъчната декларация за надписването им.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#30:"Pontif"]Бакшиша абсолютно винаги се дели с всички в ресторанта!!! [/quote]
  Това не е вярно! Не във всички ресторанти се дели- особено в малките, където на сервитьотите им плащат по $2 на час.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#44:"Сизиф"]Капитализмът е понятие свързано с натрупване на капитали. [/quote]
  Не само. Основното понятие на капитализма е ЕКСПЛОАТАЦИЯТА на човек от човека.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 60. 60 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#47:"kirsner"]Според мен законово и регулативно трябва да се прекрати практиката на всякакви бакшиши. Защото това бърка значително в джоба на хората. Тази система е налагана от собствениците на определени търговски обекти с идеята клиентите сами да поемат разходите за труд на техните служители. Което по същество е нагло и абсурдно. [/quote]
  ++++++++

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 61. 61 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  [quote#49:"historama"]Ти можеш да забраниш бакшиша, но не можеш да забраниш да те псуват зад гърба ти.
  [/quote]
  Хахахаха! Ако си мислиш, че сега не те псуват си по зле и от религиозните.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 62. 62 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  [quote#51:"kirsner"]Непрекъснатото механично подпитване "How is everything" и наливане на чешмяна вода в чашите очевидно се приема за част от доброто обслужване, но лично мен ме дразни. [/quote]
  Да, питат те по пет пъти "How is everything", за да си поръчаш нещо друго- особено ако си си поръчал само основното, на което обикновено е занижена цената, и си го избиват от другия асортимент.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  [quote#54:"тулса"]Например аз оставям бакшиш,който не зависи от сметката,а от обслужването и отношението ,там където ходя постоянно- цитат на коментар #45 от “slonsco”

  Продажна любов?[/quote]
  Точно така. Някои отиват на ресторонт не просто да се нахранят с хубава храна, ами искат и да се чувстват като у дома си и като баровци. Не случайно има ресторанти, които предлагат "хоум мейд фууд".

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#59:"АБПФК"]Основното понятие на капитализма е ЕКСПЛОАТАЦИЯТА на човек от човека.[/quote]

  А при социализма е точно обратното, нали така, камарада?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Весело

  [quote#64:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]А при социализма е точно обратното[/quote]
  хахахаха

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#54:"тулса"]Продажна любов?[/quote]
  Не и не става дума за любов.Просто никога не забравям принципа "Получаваш това,за което плащаш".Ако изгодата от мен за сервитьора или персонала,не знам дали и как се дели бакшиша,е една и съща и като ми сирвира кафе с безалкохолно и като поръчвам повече,то получавам съпоставимо отношение.Ако бакшиша е в зависимост от сметката,гонят основно висока сметка се получава нежелан натиск да се поръчва,като преждевремено отсервиране,манипулиране на информацията за дадени позиции в менюто,дори комични ситуаци да питат в 8,30 сутринта,чая с коняк или ром и да недоволстват от отговор
  - Само с лимон

 67. 67 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Весело

  [quote#59:"АБПФК"]Основното понятие на капитализма е ЕКСПЛОАТАЦИЯТА на човек от човека. [/quote]

  Много вода изтече от времената на пещерният капитализъм на дЕдо Маркс. Сега да кажем един обръщач на кифтенца в Макдонълдс си купува акции на Макдонълдс на борсата, и кво става, ако обръща по- ефективно кифтенцата и носи повече повече печалби получава по- голям дивидент от акциите които притежава. С други думи, човек се самоексплоатира.

  ПП: А при комунизЪма експлоатацията е от мързеливи червени търтей над малкото останали работещи въпреки системата.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 68. 68 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#30:"Pontif"]Навсякъде обслужването ако не лошо то поне не е добро. Не знам точно каква е причината. Дали е местната култура, дали мизерните бакшиши които им оставят или просто всеобщия Соц мързел в който джвака обслужващия персонал в цяла Европа. [/quote]
  Във абсолютно всички заведения,в които ходя често получавам много добро обслужване.Говоря исключително за България,от чужбина впечетленията са ми малко и нееднозначни.Извън ЕС почти не съм ходил.

 69. 69 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  18-20%, аз да не бера парите по дърветата?!

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 70. 70 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#56] от "АБПФК":

  [quote#56:"АБПФК"]Проблемът е, конкуренцията е много голяма в Америка. Бях чел статистика преди време, че вероятността да фалираш, ако откриеш нов ресторант е много голяма. 8 от 10 ресторанта фалират[/quote]

  Не знаех, че от бакшишите зависи дали ресторанта ще съществува или не. Ако са я докарали до там, значи здраво са загазили американците.

 71. 71 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#67:"Realist"] Сега да кажем един обръщач на кифтенца в Макдонълдс си купува акции на Макдонълдс на борсата, и кво става, ако обръща по- ефективно кифтенцата и носи повече повече печалби получава по- голям дивидент от акциите които притежава[/quote]
  Ако акциите не са бонус или покупката не е резултат инсайдерска информация,с която едва ли обръщач на кифтенца пазполага ,стратегията е грешна.
  С доход от инвестиции донякъде хеджираш писка от намаляване или загуба на трудов доход.
  Промяната в доходността на акциите,ще е еднопосочна с тази на заплащането в дадена компания,освен ако не изнесе част производството в държава с евтин труд,но точно в този случай това е невъзможно.

 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#70:"primaxm"]Не знаех, че от бакшишите зависи дали ресторанта ще съществува или не. Ако са я докарали до там, значи здраво са загазили американците. [/quote]
  Не е само от бакшиши. Както казах по- горе, конкуренцията е много голяма, и за да предлагат евтини ястия, плащат мизерни заплати на персонала. И, ако не са бакшишите, си умрял от глад, като сервитьор. Това е. Затова казах, че ако ще има промяна, тя ще трябва да е ПОВСЕМЕСТНА и почасовото заплащане трябва да се увеличи, за да не се разчита само на бакшиши.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#64:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]А при социализма е точно обратното, нали така, камарада? [/quote]
  Не, не е така. Всички работят за ДОСТОЙНИ заплати и не са експлоатирани от някоя мутра или "бизнесмен". НИКОЙ не е живял мизерно в соца, никой.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  [quote#67:"Realist"] Сега да кажем един обръщач на кифтенца в Макдонълдс си купува акции на Макдонълдс на борсата, и кво става, ако обръща по- ефективно кифтенцата и носи повече повече печалби получава по- голям дивидент от акциите които притежава. С други думи, човек се самоексплоатира[/quote]
  Глупости! Кой обръщач на бургери, който работи на МИНИМАЛНА заплата, ще си купува акции?!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на Звезделин
  Звезделин
  Рейтинг: 521 Весело

  По скоро идва края на америка

  Определение за кръгъл идиот - беден, но десен
 76. 76 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  До коментар [#67] от "Realist":

  Ахахахах, евала братчет! Много точно определение
  Ама така като го обЯсни и незнам защо си представих едно социалистическо ТКЗС
  Разликата, само дето е, че не е нужно и акцийки да си купуваш

 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#73:"АБПФК"]НИКОЙ не е живял мизерно в соца, никой. [/quote]


  99% са живели мизерно тогава. Вярно, от глад не са умирали, ама достойния живот не включва само пълен търбух.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  " а в някои от южните щати дори 2,13 щ.д."
  ??
  Ми че те и нашите сервитьорки получават по толкова. Бакшишите башка.

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  [quote#71:"slonsco"]Ако акциите не са бонус или покупката не е резултат инсайдерска информация,с която едва ли обръщач на кифтенца пазполага ,стратегията е грешна. [/quote]

  Глупости на търкалета, дойкато ежедневните стратегии са Zero-sum game, някой трябва да загуби за да спечелиш, дългосрочните стратегии съвсем не са такива, защото в дългосрочен план самият пазар създава блага. Плюс това самата логика се опира на здравият разум и съвсем не е нужно да имаш мастърс по икономика за да знаеш къде да инвестираш. Плюс това самата данъчна среда ти дава възможност дори да не плащаш данък върху дивидента- 401К, ИРА и т.н.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Весело

  [quote#74:"АБПФК"]Глупости! Кой обръщач на бургери, който работи на МИНИМАЛНА заплата, ще си купува акции?! [/quote]

  Ами, има и такива, макар и да не ти се вЕрва и да предпочиташ такива да са електората на комунистическите популисти. Всъщност, собствеността е много демократична в наши дни.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 81. 81 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  [quote#76:"Федор Венедиктович Езерский"]Ама така като го обЯсни и незнам защо си представих едно социалистическо ТКЗС[/quote]

  С акциите получаваш годишен дивидент, не знам в соц.ТКЗС- то да си получавал нещо друго освен вероятно някаква натура. В много компании раздават акции на персонала, това всъщност е много демократично, защото собствеността и отговорността се разпределят между всички участващи в изработването на благата. И в България е имало такива кооперативи, наченки на нещо подобно, но преди 9- ти септември.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Самите американци в щати като Орегон и Вашингтон оставят 10% бакшиш. [/quote]

  В Бостон - 15%.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А някой знае ли как стои въпроът за бакшиша в скандинавските страни и специлно във Финландия?

 84. 84 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pontif":

  По турско бакшиша не е бил подаяние към слугите, а напротив - давал се на горски, на други надзорници, на кадията, на каймакама - демек си е бил подкуп.

 85. 85 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#69] от "clint_eastwood":


  Като нямаш пари не ходи по ресторанти.

  BohrMottelson
 86. 86 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#67] от "Realist":

  То добре, ама колко му остават на обръщаЧа на кифтенца в Макдоналдс след като си посрещне месеЧните разходи , та да инвестира в акции на Макдоналдс?
  ИЛи Макдоналдс им предлагат "безплатно" акции - което е отнемане на правото на свободен избор как да си инвестира средствата.
  А и колко фирмени пенсионни фонда са гръмнали досега , които са инвестирали социалните осигуровки на работницте в собствени акции?

 87. 87 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#71] от "slonsco":

  Едва ли цената на акцията на Макдоналдс зависи от обръщаЧа на кифтенца или от местния мениджър, или дори от национални мениджъри в по-малките страни. Докато само една публикация относно практиките там може да окаже движение в цената.

  Но някои хора живеят в утопията на капитализма, така както някои живет в утопията на комунизма.

  Напомни ми на разказа на Захари Стоянов за котленските овЧари. един искал да забогатее като хаджиите та си събирла сухите кориЧки хляб д ги занесе на жена си в Котел. Докато хаджията пишел-бришел овци и агнета в големия тефтер където никой друг не знаел кое какво е.

  Та и сега простите Чобани са обръщаЧи на кифтенца, а хаджиите са станали сЧетоводители и финснсови директори.

 88. 88 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#73] от "АБПФК":

  Ае, освен вас активните борци другите живееха в мизерия.
  Колко време се е Чакало за автомобил? а за телевизор?
  Тогава ако нямаш връзки, си жив-зян.
  сега поне тези без връзки и бедни да са, могат да спестят някой лев за нещо малко - а тогава колкото и да спестяваш, без връзки не можеш си го купи.

  За децата беше голямата меЧта за шоколодаво яйце или тублерон - ама бяха само в Корекома и с връзки.
  Макар и тогава целия Кореком да го изпозатвориха - тогава опандизиха и Милко Калайджиев заедно с ЯнЧо Таков (някаква афера с кожуси бяха завъртели).

 89. 89 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#79] от "Realist":

  Плюс това самата логика се опира на здравият разум

  Реалист, Вие направихте голямо откритие - направо за Нобел.


  А за дългосроЧните инвестиции - това , което имате впредвид е може би инвестиране в индексни фондове, които обхващат цялата икономика.
  отделните фирми много бързо могат да се провалят.
  Нокиа беше лидер при телефоните. Сега е аут.
  Ако скъполатените аналитици не могат да преценят движението на акцията - ако са го преценили, то би трябвало да се отрази и да е във настоящата цена, то какво остава за един прост работник, който може и средно да няма и един баланс не може да проЧете.

 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 882 Неутрално

  [quote#79:"Realist"]Плюс това самата логика се опира на здравият разум и съвсем не е нужно да имаш мастърс по икономика за да знаеш къде да инвестираш[/quote]
  Примера с "Макдоналдс" е неотносим в случая,доколкото "Макдоналдс" са франчайз компания,докато обектите са отделни търговци франчайзополучатели и не са публични компании,което значи,че обръщаЧа на кифтенца в Макдоналдс няма как да инвестира в работодателя си.
  Инвестицията освен печалба има и за цел ,както казах да хеджира трудов доход.Ако компанията,за която работиш фалира или изпитва затруднения и намали персонала или възнагражденията на персонала,и от там ти падне трудовия доход,точно в момента в който имаш нужда от пари и възможностите ти за кредит са силно ограничени,ако въобще ги има, няма да можеш да разчиташ на пари от доход или ликвидация на инвестицията си в компанията работодател.
  Управлението на лични финанси не цели печалба,а съгласуване на приходи и разходи във времето,чрез кредити,инвестиции ,спестявания и разходи за бъдещи периоди по начин максимално полезен според приоритетите на конкретния човек.

 91. 91 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#35] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Разбира се че не е по равно, защото и работата не е равна. Готвача дава "име" на заведението и е един от важните. Хостеската - тази която те посреща и те настанява е много важна - обикновено е най-красивото момиче в ресторанта, ако няма места тя ти предлага да седнеш на бара за 5, 10 минути докъто те настанят и тн. Важна е за бизнеса и взима повече. Келнерите също са важни и те взимат повече. Тези които работят в кухнята като работници и бъс боите - тези които вдигат чиниите от масите, носят вода и подготвят масите за нови клиенти взимат най-малко.
  Работата и значението на тези позиции е различна и е справедливо да бъдат различно заплатени. Всички си взимат и заплати, които не могат да бъдат по-малко от минималната заплата по закон. Лошото е че работят разпокъсани часове. Често не могат да съберат 36 часа на седмица и по този начин собственика не е задължен да им дава здравна осигуровка. За повечето хора това не е кариера а работа докъто са млади. Аз лично никога не съм виждал 60 годишен, нагъл, подпийнал келнер както в България.
  Най-неприятното нещо което първо им пм прави впечатление на Американците в Европа е че обслужващия персонал не се усмихва. Това е адски смущаващо за тях и абсолютно не го разбират. Аз съм близо 30 г тука и човек се променя. Трябват ми 3, 4 дена в Европа за да се отпусна. Всички ми изглеждат намръщени и груби и с лоши зъби. Затова има популярна Американска шега - всичко е много хубаво в Европа но е време да пробват и някои нови открития на цивилизацията, като например зъболекари и оптимизъм.

  California Über Alles
 92. 92 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#84] от "bachmann":

  Възможно е произхода на думата да е такъв. Не се съмнявам в проучването ти. Но в Английско говорящите страни явно идва от страните които са били част от Отоманската империя, като и България и е приел много лошо значение. Аз съм виждал Индиец да си излиза от събрание на инвеститори защото един се обърка и му каза че ще му даде бакшиш, като имаше предвид "кик бак" те награда като 3, 4% от общата инвестиция. Просто използва грешна дума. Всички Английско говорящи в стаята замръзнаха. Така разбрах че това е дума която абсолютно никога не трябва да се употребява защото повечето я разбират в негативен контекст. Английската дума за бакшиш е "тип". В Български просто нямаме друга дума освен бакшиш. Аз поне не се сещам.

  California Über Alles
 93. 93 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#88:"bachmann"]Ае, освен вас активните борци другите живееха в мизерия.
  Колко време се е Чакало за автомобил? а за телевизор? [/quote]
  Ти, чакане за автомобил, мизерия ли го наричаш, бе, шваба? Ми то и сега се чака за някои автомобили. Я иди си купи ВЕДНАГА някой луксозен модел на БМВ, Мерцедес или Порше. А за Ферари знаеш ли колко се чака? Мизерия е да не можеш да си плащаш сметките и да си лягаш ГЛАДЕН, а не колко чакаш, за нещо което можеш да си го ПОЗВОЛИШ!

  Също така си имаше и шоколад. Имаше "Крава", "Кума Лиса" и др. Имаше и шоколадови кухи играчки в цветен целофан. Аре бягай, да ги разправяш тия на набор 80 +!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 94. 94 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  [quote#6:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Ами, нормално е персоналът в САЩ да се унижава и да пълзи пред клиентите, за да им угоди, след като животът му зависи от техния кеф.[/quote]
  Това е може би най-голямата мисконцепция на Европейците за Америка. Понеже хората се усмихват и те обслужват добре Европейците не могат да го проумеят и си го обясняват с лицемерие, крайна бедност или поне някъква тайна робска система. Тъжно. Първите две неща които те учат като стъпиш в Америка са:
  1. Уважавай лично пространство на хората - никога не се доближавай по-близо от един метър до друг човек при разговор, когато си на опашка или където и да си!
  2. Никога не се дръж грубо с обслужващия персонал защото това най-вероятно са хора които са студенти или това е временна работа и всяка работа заслужава уважение.

  В кварталния ресторант половината са съученици на сина ми от гимназията. Имам братовчедка на Източния бряг - студентка и работи по 20 часа в хубав ресторант. Децата на политици и бизнесмени работят такава работа.
  И кой е казвал че не взимат заплати? Това пък е най-голямата тъпотия! Взима най-малко минималната заплата. Минимална заплата е нещо което се изисква по закон от щата. Невъзможно е да плащаш по-малко защото по документи ще те хванат и глобите са страховити а ако се докаже че си го направил нарочно идва и с 5 години затвор. Просто това е типа на работата - временна, хората идват и напускат често. Явно в Европа келнер звучи гордо и някои хора правят кариера от това. Тук това е работа за децата ни. Временна е! Този който те обслужва днес може да ти стане лекар или адвокат или дори шеф по-късно в живота. Изискваме уважение и усмивка и ние се отнасяме така с тях.
  Между другото най-грубите и прости клиенти са новозабогатели Руснаци, които точно като тебе интерпретират доброто обслужване. Смятат че това са роби и могат да се държат с тях като такива. Хубаво е да запомниш - точно това което се изисква от обслужващия персонал се изисква и от клиентите!!! Без значение колко гаден ден съм имал винаги си поръчвам вечерята с усмивка защото келнерката не ми е виновна за нищо, но и очаквам и тя да ми се усмихва защото аз не съм виновен за нейните тревоги. Така работи обществото. Другата крайност е както в ... някои страни където всички се зъбят и им е хубаво само когато те са на позиция да наказват.

  California Über Alles
 95. 95 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#92] от "Pontif":

  то и кик бак си е негативно натоварен.
  Защото обикновено е възнаграждение към агента, а не към принципала. Ако е към принципала е отстъпка.
  Кик бак е ако една фирма се договори с директор на държавно предприяте за определена сума да му даде Част от нея.
  Директорът е агент, държавата е принципал.

  така Че обикновено това не се прави (освен на 4 оЧи).
  Ако агентът е успешен, може да се възнагради от принципала. Но не и от другата страна.

 96. 96 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#93] от "АБПФК":

  Вие разлика между москвиЧ и специален модел Порше правите ли.
  едното е необходимост, другото лукс.
  Можеш веднага да си купиш друг модел автомобил.
  а не да Чакаш15 години за Трабант.

 97. 97 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#93] от "АБПФК":

  И съвсем не баха евтини автомобилите.
  Колко беше ладата в България - измерено в заплати (200 лева заплата).

 98. 98 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Въпросът бе, че ти излъга с по- долното:

  [quote#88:"bachmann"]Ае, освен вас активните борци другите живееха в мизерия.
  Колко време се е Чакало за автомобил? а за телевизор? [/quote]
  Казах ти, че не е мизерия това да чакаш за кола, защото явно имаш излишни пари за това.

  За Трабант не се чакаше дори и година. За Москвич няколко. За Ладите се чакаше повече, 7-8 да 10г, защото беше на МОДА и ВСИЧКИ искаха да си купят нея. Понел?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 99. 99 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#97:"bachmann"]И съвсем не баха евтини автомобилите.
  Колко беше ладата в България - измерено в заплати (200 лева заплата). [/quote]
  Като не са били евтини, защо имаше опашка за тях? Защото хората имаха пари КЕШ, затова. Колко хора сега могат да извадят толкова кеш, за да си купят кола(или друго)? Повечето си купуват втора ръка, а тези дето си купуват нови ги вземат на лизинг.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 100. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Бакшиш трябва да дадеш задължително на таксиметровия шофьор,на бръснаря дето те подстригва,на тоя дето ти подава палтото на гардероба,на работниците в сградата която живееш и на много други знайни и незнайни.Ако бяха само сервитьорите щеше да е добре.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK