Убийство на репутация (за някои употреби на медии в правосъдието)

Убийство на репутация (за някои употреби на медии в правосъдието)

© Анелия НиколоваПрепубликуваме материала от сайта "Съдебни репортажи", заради важността на темата за отговорността на медиите. Заглавието и акцентите са на редакцията.


Практиката през последните години очерта повтарящ се модел за уронване на авторитета на определени съдии, които заради дела, възложени им за разглеждане, или пък заради реформаторски дейности се оказват във фокуса на властовия интерес. В него решаваща роля играят няколко медии, които сами си създават пикантни "събития", а после ги отразяват и така създават компромат, който при нужда да се ползва като официален факт.


Поредното потвърждение на гореописаното можем да намерим преди старта на един от знаковите процеси, натоварен, от една страна, със силни обществени страсти и напрежение, а от друга – с големи амбиции на новото ръководство на Върховната прокуратура. На 10 октомври  в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който използваше доста успешно споменатите похвати, за да разклати доверието в съдебната система. (Делото бе отложено именно под предлога, анализиран в тази статия - бел. Дневник) По ирония на съдбата, на бившия силов министър така му се получи, че той много бързо разбра колко страшни могат да бъдат успехите му. Не му остава друго освен да се надява съдът да е от непокорния вид, който, докато беше на власт, никак не харесваше.
Точно половин месец преди първото насрочено заседание вестник "Преса" публикува на първата си страница като водещо заглавие информацията, че председателят на състава, който ще разглежда делото на Цветанов – Димитрина Ангелова, имала "сърдечни отношения" със защитника на бившия вътрешен министър адвокат Менко Менков. Вестник "Преса", който бе създаден от Тошо Тошев, се позовава на неназовани, тоест анонимни източници, които сигнализирали медията. За да се подкрепи силата на анонимната информация за слухове, засягащи интимната сфера на съдията, вестникът се позовава… на анонимни прокурори. "Отношенията между съдия Ангелова и адвокат Менков са публична тайна в средите на магистратурата", контрираха хора от прокуратурата", продължава вестникът.


За коментар на слуховете са потърсени "всички страни". Показателен е самият факт кои, според вестника, са замесените. Логично е потърсен адвокатът на Цветанов, който отрича категорично да е имал интимни отношения със съдия Ангелова.


Оттук нататък обаче слухът се институционализира

като са включени ръководителката на СГС (известна като предварителен фаворит за поста на семейния си приятел Цветанов и на неговия шеф Борисов, посетила заедно с тях Ватикана като редови съдия, включен в правителствената делегация) и заместник-главния прокурор на републиката – Борислав Сарафов. Не познахте, ако си мислите, че двамата са казали – етичните правила ни забраняват да коментираме анонимни слухове за интимния живот на колега.


Владимира Янева, която не би следвало да има каквото и да е отношение към висящо дело, възложено за разглеждане на друг съдия, отговаря, че делото е обществено значимо и не бива да има каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията по него. "Това е много сериозен въпрос", каза Янева. Не скри, че той е поставян и от други медии. Според нея подобни опасения може да предизвикат прокуратурата да поиска отвод от делото на съдия Ангелова", пише вестникът. Нали обърнахте внимание – г-жа Янева подава топката на прокуратурата и допуска, че прокуратурата може да се възползва от разпространените в медиите слухове.


"Това дело е общественозначимо и не трябва да има абсолютно никакви съмнения в безпристрастността на съдията", категорична е Янева. В синхрон зам.-главният прокурор Борислав Сарафов казва, че в "в съдебните състави нямат място съдии и съдебни заседатели, които поради някакви обстоятелства може да се считат за предубедени или заинтересувани от изхода на делото". Думите на Сарафов изглеждат като предупреждение – ако решим, ще се възползваме от първата страница на вестника.


Макар публикацията да се появява в четвъртък, когато е редовното заседание на Висшия съдебен съвет, по традиция кадровият орган на съдебната власт не счита за необходимо да защити авторитета на съда или поне привидно да се заинтересува от случая. Не го прави и по-късно, въпреки че "информацията" е препечатана в множество интернет-сайтове със спорна репутация.


Не можем да проявим разбиране към позицията на съдебните кадровици, чието основно задължение по Закона за съдебната власт е да бранят независимостта на съда. Още повече, след като те самите не направиха нищо, за да отстранят съмненията в надеждността на системата за случайно разпределение на делата в СГС въпреки призивите на неправителствената организация БИПИ и Съюза на съдиите.


Кампанията – разпространение на слухове без източници


е подета и от вестник "Уикенд", който допълва новината с нови щрихи в броя си от 3 октомври (седем дни преди първото заседание на делото). Разказва се, че адвокат Менков и съдия Ангелова някога са били "гаджета". Седмичникът с голям тираж информира, че "лошото е, че това е конфликт на интереси и съдия Ангелова едва ли ще бъде особено обективна, когато води процеса". "Отсега в гилдията се знае, че Цв. Цв. ще бъде оправдан, при това още на едно от първите заседания. Жребият отреди делото на Цветанов, който написа три пъти "Не!!!" върху заявление за подслушване на скандалния антимафиот Орлин Тодоров от Велико Търново, именно на съдия Димитрина Ангелова. От Софийския градски съд (СГС) веднага побързаха да съобщят, че тя е избрана на случаен принцип между всички съдии в Наказателното отделение. Изборът й бил направен буквално часове, след като обвинителният акт срещу Цветанов е внесен в съда, тоест не е имало време да се правят тънки сметки", пише Агенция БЛИЦ, цитирайки "Уикенд".


Твърдението не е никак невинно – в прав текст се изпраща послание, че възможностите за манипулация на случайния подбор на съдията са напълно възможни. Така споменатите медии превръщат бездействието на ВСС в аргумент за създаване на несигурност в процеса. Или, казано най-просто – процесът ще бъде спокоен само ако върви според желанията на хората, които стоят в дъното на кампанията с разпространяването на анонимни слухове за личния живот на съдията.


В публикацията се правят и други обобщения, като седмичникът се позовава на "из коридорите на Съдебната палата", в които се понесла "мълвата", че "шефката на СГС Владимира Янева, която се гордее, че е семейна приятелка на високопоставения подсъдим, е контролирала изкъсо този жребий" (случайното разпределение на делото – б.а.). В "аферата" са намесени и други магистрати – този път без да се споменават имена. Говори се, че кариерното развитие на съдия Ангелова е въпрос на "побутване" от страна на "магистрат по върховете на съдебната власт", който някога е бил зам.-районен прокурор на София и навремето "издърпва при себе си хубавата следователка Ангелова". Доколкото Димитрина Ангелова става съдия за първи път в СГС в мандата на Георги Колев като заместник-председател на съда, а той действително е бил заместник районен прокурор, очевидно вестникът намесва него.


Устойчивата медийна тенденция за последователно превръщане на слуховете с източници от коридорите на съдебната власт във факт, с който публиката и съдът да се съобразяват, продължава. На 7 октомври председателят на СГС Владимира Янева дава интервю пред в. "Труд", в което е попитана за коментар на "казуса". Съдия Янева не отказва коментар по незапочналото дело, а влиза в диалог по темата:


– "Един сериозен вестник писа обаче, че била "в интимни отношения" с адвоката на г-н Цветанов. Питахте ли я дали е вярно?


- Да. Съдия Ангелова ми каза, че след като е насрочила делото, значи няма никакви основания да си направи отвод. Дали ще бъде поискан такъв отвод въз основа на въпросната публикация, бъдещето ще покаже. Видяхте реакцията на адвоката – той обяви, че ще заведе дело за клевета.


Председателката СГС изрича каква е създадената интрига не без участие на прокуратурата преди първото съдебно заседание. Тази интрига е много опасна – и заради поставянето на процеса в състояние на заложник, и заради дискомфорта, в който се поставя съдията заради неподлежащи на проверка слухове (не е измислен начин да се спори с коридорите на съда, нали?), и заради общите дългосрочни вреди за авторитета на правосъдието сред читателите на споменатите вестници и сайтове.


Какви са причините, не можем да знаем. Сигурни сме обаче, че обществената нагласа за изначална порочност на бъдещия процес никак не е полезна. Дори ако е заради най-невинния мотив на презастраховане на държавното обвинение при несполучлив изход – видите ли, макар прокуратурата да си е свършила работата, делото ще се провали по независещи от държавното обвинение обстоятелства. А това е лайтмотивът, който от години преобладава в отразяването на значими за прокуратурата и правителството дела – виновен е съдът, или "ние ги хващаме, те ги пускат" – по бившия премиер Бойко Борисов.


Системният черен ПР на съда не е новост, както казахме. Иронията на съдбата е, че


само преди няколко месеца обслужваше подсъдимия, който ще застане утре пред съда


Друг актуален пример може да бъде открит и при наскоро избухналия и раздухан скандал около СРС-та, които отстраниха от поста един от членовете на ВСС – Камен Ситнилски. В редица публикации (отново в изданията, които неофициално се свързват с Делян Пеевски) Ситнилски бе представен като "октопода на съдебната власт" и "сивия кардинал" в съдебната система, преди дисциплинарното му производство изобщо да започне, а протестите пред сградата на ВСС срещу него бяха напоително отразявани от ТВ7.


Емблематичен пример затова как се дискредитират магистрати е и случилото се с бившия зам.-главен прокурор Галина Тонева. Близо два месеца, след като Сотир Цацаров декларира, че негови заместници ще бъдат опонентите му за поста, във вестник "Телеграф" се появи "разследване" срещу Тонева. "12 дела срещу Националната електрическа компания, икономическото министерство, Българския енергиен холдинг и ДКЕВР не са видели бял свят с помощта на зам.-главния прокурор Галина Тонева" – така започва публикацията, която провокира проверка по случая. В крайна сметка главният прокурор изключва от екипа си Галина Тонева, като официално обяснява друго – причината да не я иска вече за свой заместник са различия в разбиранията.


С това примерите


как неудобните се замерят с компромати от първите страници на изданията, свързани с Пеевски


не свършват. В разгара на кампанията срещу съдията от Софийския градски съд и председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в медиите излизат няколко "скандални" открития, продуцирани от вестници "Уикенд", "Всеки ден" и "19 минути", изтреляни малко след заседанието на 12 юли миналата година, на което предишният състав на ВСС уволни магистрата и това "съвпадна" с интереса на Цветанов. На 28 юли от първата си страница в. "Уикенд" съобщава: "Мирослава Тодорова в афера с Жоро Илиев", а подзаглавието гласи, че "съдийката губи ума си по боса на ВИС-2" и го оправдава по дело за побой над Слави Бинев. "Mакар да придоби публична известност едва преди година, когато бе посочена като съдийка, приближена на мафията, от МВР шефа Цветан Цветанов, знойната брюнетка отдавна е влязла в устата на колегите си като магистрат, който поддържа опасно близки отношения със знакови гангстери", започва публикацията на най-тиражния жълт вестник у нас. В началото на август картината около "знойната брюнетка" е допълнена от първата страница на вестник "Всеки ден" – отново част от медийната империя на Пеевски, който съобщава, че корумпираната съдийка – главна героиня в сериала "Седем часа разлика" Таня Стоева, е прототип на Мирослава Тодорова. Изданието твърди, че сценаристът Любен Дилов-син е изградил образа върху личността на Мирослава Тодорова, защото бил пряк свидетел на "безобразните съдебни дела".


"19 минути" пък съчетава информацията с нов лийд – "Скандалната съдийка Мирослава Тодорова, прочула се като първия уволнен дисциплинарно магистрат заради над 50 забавени по нейна вина дела, е нанесла щети на държавата за рекордните 550 милиона лева! Такова е мнението на експертите, направили щатен мониторинг на делата й по настояване на Висшия съдебен съвет." Новините се разпространяват и в сайтовете slava.bg, Агенция КРОСС, novini.bg. За тези вестници и сайтове няма значение, че Георги Илиев всъщност не е бил оправдан, а бил осъден от Тодорова, че не е имало "щатен мониторинг" и установена вреда за милиони или че в дребно опровержение във вестник "Труд" сценаристите отричат Тодорова да е прототип на телевизионна героиня.


Общото между всички тези примери е подходът – убийство на репутация, опит да се пречупи конкретният магистрат или пък да бъде поставен в зависимост чрез невъзможен избор – да избере ли комфорта, който ще му осигури слизането от първите страници, като постъпи така, както очаква поръчителят, или да избере да не му е лесно. Медиите, превърнати в маши на неясни интереси, се опитват да влязат директно в делото. Засега поне по-често в съда не им се удава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Лошото е,че когато едни медии се захванат с някой, другите мълчат.Всеки се снишава ,за да не стане мишена.И така оплютият се и е оплют, битият -бит и т.н.

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "Дневник" до скоро ви смятах за сравнително безпристрастни, но напоследък прекалено силно си личи, че и вие си имате "дневен ред" с тези които да излагате едностранчиво и настоятелно с цел формиране на обществено мнение.
  Така, че е хубаво да развивате темата, как другите медии очернят някого, но и сами да видите проблемите при вас, които много скоро ще отблъснат читателите ви.
  Просто за разлика от читателите на Шок и Галерия, ние които все още ви четем можем да мислим и не ставаме за манипулация.

 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Я посочете една медия в България, която да не се позовава на "наш сигурен източник довери"?
  Я посочете една истински независима медия в България, която да не обслужва политически и икономически интереси?
  Я да се направи едно изследване, което да установи колко % от "журналистите" в България са завършили журналистика?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Има ли безгрешни в тая съдебна система и не е ли затова толкова лесно да се "урони престижа" на някой там?
  И защо системата не прави нищо, за да се самоочисти от прекалено многото черни овце ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Този животински двубой и безмилостна борба между комунистически възпитаници и агентурни любимци е характерен за комунистите и техните възпитаници.Това животинско отношение към ближния си е описан от историята на комунистическия тероризъм .Та днишните схватки са продължение на тероризма ,водени с други средства и вече между комунистически и агентурни кланове /на брой 350 -Евростат/разпарчатили държавата помежду си .Средства не се подбират.Морал,справедливост ,хуманност са непознати думи за наследниците -бандити.Те продадоха без да им мигне окото идеите на създателите си и обрекоха народа си на невиждана мизерия и безправие в името на грабежа и богатството.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Жълтият парцал открадна заглавието си от издание от началото на 90- те и така бе наречен „вестник”„Преса” - създаден от Тошо Тошев, по-известен като агент "Бор". Тошко Николов Тошев, познат като Тошо Тошев, е професионален апаратчик, започнал кариерата си в отдел “Пропаганда” на Градския комитет на БКП в София, през 1990 година беше главен редактор на “Труд” и така 20 години. През тези 20 години агент Бор, както е името му в регистрите на Държавна сигурност, създаде стотици себеподобни, а “вестникът” му произведе ченгеджийницата и интригантството в еталон. Тиражите са сринати, доверието на читателите, доколкото все още ги има, продължава да пада. И основната причина е в самоличността на Бор, в начина му на мислене. Той вярваше и вярва, че читателите съществуват, за да бъдат манипулирани, обработвани, и че за тази високоотговорна задача трябва щедро да се плаща. Синът му пък е известен
  като един от общинските съветници от “групата на
  брокерите”, като Радо Шишарката или Малкото Борче на
  агента Бор. http://e-vestnik.bg/15582

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато някой оклеветен осъди някое издание за огромна сума пари тогава ще престанат поръчковите статии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По времета на Тодор Велики имахме перфектна съдебна система. Такава беше до 7-8-10 години след това, когато започанаха да се появяват тук там калпазани. Въпреки това съдебната система е така структурирана, говоря само са съдиите, че няма как да е много порочна. Напратив, като цяло работи добре въпреки постоянните опити на масмедии и политици да правят кариера на неин гръб.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#7:"Танас"]Когато някой оклеветен осъди някое издание за огромна сума пари тогава ще престанат поръчковите статии. [/quote]

  В България няма как да стане. Аз съм съдил вестник и е безмислено да се захващаш. Отделно глобите ги прибира държавата, а не оклеветения, който трябва да води граждански иск в НК или отделно. Практиката е такава, че най-големите глоби са по 20-30 хил. лв., които не се и плащат.
  Преди години Мултигруп осъди един английски вестник за близо 2 млн. долара и там спряха да публикуват поръчкови статии на български политици.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  """ . . . няколко медии, които сами си създават пикантни "събития", а после ги отразяват и така създават компромат, който при нужда да се ползва като официален факт. """
  ======================

  Кои ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  ...”Знайш, алъш-вериш е то, не е шега... Па да ти кажа ли правичката... (Тука дали няма някой да ни подслушва?) Да ти кажа ли правичката?- И едните, и другите са маскари!... Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!... Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата - не може. Не си ли с тях - спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска - я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка - дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам...
  Адвокат Менко Менков от адвокатското дружество „Менко Менков & Съдружници” и съдия Димитрина Ангелова, председател на Втори състав на Софийски градски съд - Наказателно отделение, не са света вода ненапита, защото: зер, “келепир има в тия работи”...и те са производна от латинското словосъчетание cor-rumpo [корупция], което ще рече "разкъсано, прободено сърце".
  "Казва се, че властта корумпира, но всъщност по-вярно е, че властта привлича поддаващите се на корупция". — Дейвид Брин

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#3] от "Freedom of Speech":


  [quote#3:"Freedom of Speech"]Я да се направи едно изследване, което да установи колко % от "журналистите" в България са завършили журналистика?[/quote]
  =================

  И колко са учили българска филология / граматика ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#6:"Гневник"]Той вярваше и вярва, че читателите съществуват, за да бъдат манипулирани, обработвани, и че за тази високоотговорна задача трябва щедро да се плаща.[/quote]

  До коментар [#6] от "Гневник":

  +++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "Танас":

  И кой ще е този съдия, който ще осъди вестник на Пеевски?

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дневник, хубаво е, че коментирате тази тема и препечатвате статията. Има вероятно, много истина в тезите на автора, макар и да няма преки доказателства за твърденията.
  Но е хубаво да погледнете в собствената си къщичка. Щото и вие, особено напоследък, се опитвате да манипулирате и дискредитирате. Не, разбира се, някои представители на правораздавателната система, а общественото мнение като цяло. Например, особено с едностранчивото и настоятелно публикуване на особено тенденциозните измишльотини на сайта "Пропаганда и агитация", наричащ се незнайно защо културен?!? - и без да осигурявате другата гледна точка. Като по този начин сами си създавате пикантни "обществени нагласи", а после ги отразявате и така създавате своего рода компромат

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Жалко е,че нечистоплътни медии слагат квалификации на съдиите и имам чувството,че самите съдии се страхуват от определени медии.Правилно каза немския адвокат на Цв.Цв.,че не може един съдия да бъде сменен въз основа на слухове.

  Tony
 17. 17 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  УТОЧНЕНИЕ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ!
  Да се ползват деца (до 21 год.) за политическа пропаганда, независимо от това как се определя (демократична, напредничава и т.н.) е престъпно и може да бъде определена само като манипулация.
  Момиче с фередже отричащо талибаните (студентите по шериат) е само пропаганда!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Моля, моля напразно први авторката от мухата слон..... от край време се знае че в "семейството", още му викат гилдия или професионална среда всички знаят всичко, особено "секс историите", женитбите, наследствата, далаверите, абортите и т.н. ....
  Затова умните хора избягват секс с колеги и колежки ако и да е най-евтин....
  Жената умно си направи отвод, да си няма разправии на разни инстанции по натам....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Това за медиите не подлежи на коментар - знае се от всички. Но, виж, за "непокорните" съдии не вярвам. Ако един съдия е непокорен, как ще стане съдия? Та нали ВСИЧКИ които трябва да му разпишат пътния лист за кариерно развитие са зависими и отдавна покорени. Те изпълняват поръчки. Една от поръчките е зорко да се следи да не попадне случайно някой "чужд" елемент.
  Тези "непокорни" съдии НЕ осъдиха Мургина, Масларова, Ковачки, Вальо Топлото и .... списъка е ужасно дълъг. Нямало било доказателства, негодни били... Дрън, дрън! Как тъй германския съд осъди техните обвиняеми, а със същите тези доказателства българският съд оправда нашите?
  Господа съдии, че медиите са за .... айде да не казвам за какво - никой не оспорва. Но не се възползвайте толкова евтино от намалението! Че сте зависими и покорени знаем всички, но имахме усещането, че все пак сте интелигентни. Защо разваляте това впечатление????

 24. 24 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Колко години се набиваше в главите на хората от вестници като "труд", "24 часа" и други подобни тоалетни хартии, че Костов е най-богатия човек в България и ред други глупости, които все още продължават да хващат декиш сред ниско образованите селски и малцинствени общности. А те пускат бюлетини за БСП, след като добре са им промили мозъка.
  Всеки вестник може да си има позиция, но това си е чиста манипулация. Както и с партийната книжка на Софиянски, и още стотици примери.

 25. 25 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#10:"Чардо"]""" . . . няколко медии, които сами си създават пикантни "събития", а после ги отразяват и така създават компромат, който при нужда да се ползва като официален факт. """
  ======================

  Кои ? [/quote]

  Почти всички.

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  На човек,който може да повярва,че съдия,оче повече по наказателни дела с 50 дела със забавени мотиви може да причини дори теоретично щети за половин милиард-на такъв може спокойно да се продаде парцел на софийското пристанище.
  За това в тези вестници на фона на "конспирации" се промотират,не рекламират, основно чудодейни "добавки","изгодни" бързи кредити ,и се промотират политици-месии.

 27. 27 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Делото е ясно. Има ли до сега осъден политик? Ако го осъдят този, може да повлече крак и много други да изгорят. Това е просто от една страна цирк за пред хората, а от друга е натиск на силните на деня над опозицията. Като се понаредят нещата и делото ще бъде прекратено.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Оооо... Я, стига! Отдавна институциите работят според човека! Сега всичко стана явно и ги заболя! И медиите, и съдът, и прокуратурата работят по поръчка! Те убиват, или възстановяват реномета! И, ако убийството е ефективно, на 100%, то няма възстановено на 100% реноме! Защо ли? Защото от доста време доверието в съдебните решения пада! Да! То има силата да се наложи, но не и да бъде прието! Казват ти: този човек е чист като сълза и може да бъде на всяка длъжност! Няма как! Подчиняваш се и му даваш шанс да се пласира, където пожелае! Но си знаеш, че не е чист, защото... Защото съдът го е дъвкал публично! Защото медиите са го разпъвали на кръст! И, даже да няма сестра, ти знаеш, че тя е ... Това са те, нашите медии и нашата съдебна система! Това правят те с ренометата! А, някога, един българин казал: Човек за едното име живее!

  goblenka
 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 937 Неутрално

  От показаните издания, "Капитал дейли" и "Сега" стават за четене. И "Дума" за своя кръг читатели. Но тези издания почти не се намират на павилионите. Другото е плява за баламосване на мозъчните гънки на хората и унищожаване на независимите от Пеевската група издания. Отговора на въпроса: "КОЙ?!" се крие (според мен) в отговорите на малка серия въпроси: 1. Как подържат ниска цена и колко им е търговската отстъпка, че успяват да са на печалба и да "купуват" издатели, фирми и да си покриват разходите. 2. Колко се печели от продажбата на цигари? 3. Какво е това обединение наречено ЛАФКА? Как това това съдружие успява да печели концесии, да купува стотици подвижи магазини, партиди за ток и др. Със заем от банката пак не става- нали има лихви? На всеки търговец на вестници и цигари му е ясно, че една такава лафка ако кара на търг. отстъпка е на загуба-данъци, заплати..... А в Пловдив са разположени на места на метри една от друга- пред входове на училища и болници. Отговора за нас "простолюдието" е един- тиражи и бандероли! ИЛИ ТАКА Е СПОРЕД ПРИКАЗКИТЕ......

 30. 30 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Договори за милиони са сключили министерствата само с правилните радиа и телевизии-бТВ, Нова тв, БНТ и ТВ 7,тв "Европа", БНР, "Дарик" и "Фокус".
  Българските медии са силно манипулирани, а репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват събития, да публикуват пропагандни статии и да не излиза информация, която не е одобрена от спонсорите им.
  Това е написала бившата американска посланичка Нанси Макълдауни на 18 юни 2009 година в доклад до Държавния департамент на САЩ.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/07/blog-post_5993.html
  Темите ТАБУ за медиите.
  1. темата за "гнилите ябълки" в банковата система,
  2. тъмното минало на Бойко Борисов, за това откъде са парите на бившата му спътница Цветелина Бориславова
  3.кадруването в съдебната система, извън назначаването на приятелката на Цветан Цветанов -Владимира Янева за председател на СГС,
  4.табу е и едно скандално предизборно видео със сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев за частичните избори през 2010 година, в което той почти буквално призовава да се манипулира броенето на изборните бюлетини,
  5.истината и положението на ромите извън традиционните теми свързани с тях за престъпност.
  На 12 юли 2012 год., Институтът за модерна политика и Фондация за свободата "Фридрих Науман" в България оповестиха темите табу в печатните медии
  http://yphalachev1.blogspot.com/2012/07/blog-post_12.html

 31. 31 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 421 Неутрално

  10% съкращения- от 1 януари 2014, администрацията с 11 000 по-малко.
  В бюджет 2014 вероятно ще бъде заложено намаление на бюджетите на почти всички ведомства с между 10 и 13%.
  За последните 10 години по-сериозни съкращения на администрацията е имало през 2006 г. (с 12 430 души), през 2009 г. (със 7845 души) и през 2010 г. (с 4099 души), става ясно от данните в Доклада за състоянието на държавната администрация през 2012 г.
  Защо обаче в края на мандата на ГЕРБ ,калинките рязко са набъбнал с 14 444 души,не става много ясно.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/10/10-1-2014-11-000.html

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#8:"др. Иванов"]Въпреки това съдебната система е така структурирана, говоря само са съдиите, че няма как да е много порочна. Напратив, като цяло работи добре въпреки постоянните опити на масмедии и политици да правят кариера на неин гръб. [/quote]
  С това съм съгласен.
  [quote#8:"др. Иванов"]По времета на Тодор Велики имахме перфектна съдебна система. [/quote]
  С това не съм.Висшата номенклатура брше напрактика неподсъдна,наказанието за тях беше "преместване на друга,партийна длъжност.
  За проблемни за властимащите средствата също не бяха свързани със съдебната система.,отстраняване от училище,университет и работа,гадна казарма,по-чести и гадни запаси,административен и дисциплинарем тормоз,кариерни проблеми,бой в милицията,въдворяване по ЗНМ,(ТВУ за малолетни и непълнолетни) до убийство включително.
  Част от тези методи се използваха и за натиск върху страните по граждански дела.
  Наказателното производство се решаваше на етап "предварително производство" и там нещата бяха в ръцете на милицията или ДС.Та от тях зависеше,кой никога да не стигне до съд,и кой да си признае,каквото се иска да признае.Не знам ,за някой бит от или по нареждане на следовател,или като задържан в съдебната фаза на процеса,но не знам и за някой,който да не е бит в милицията,ако е бил задържан.Технологията е била ,задържане за 24 часа,обработка за "достатъчно данни" за прокурорско задържане за срок до 14 дни,така беше по НПК,допускаше се задържане до 14 дни без предявяване на обвинение,тогава и беше началния момент ,в който може да се упражни правото на защита,и после "процес по учебник"

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#24:"fribble"]Костов е най-богатия човек в България и ред други глупости, които все още продължават да хващат декиш сред ниско образованите селски и малцинствени общности. [/quote]
  Нещо много бъркаш, обвиняват Костов за това че неговите хаирсъзи бяха много крадливи по време на неговото управление, къде с акъл, къде не... Надка гаражната, мистър 10%, агнешките главички, Валяка, мафиянски, краузе и т.н.
  Даже президентът даде тон за песен с "Кажи им Ваньо!!""

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "Танас": Когато някой оклеветен осъди някое издание за огромна сума пари тогава ще престанат поръчковите статии.

  Наивник!

 35. 35 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов": По времето на Тодор Велики имахме перфектна съдебна система.

  Много ми е интересно: Самият ти вярваш ли си на това, което пишеш? Сигурно не, защото не си глупав. Но питал ли си се колко са тези, преди да прочетат написаното от теб са били на противното мнение, а след прочитането са ти повярвали?

  Всъщност разликата от тогава и сега е само една: Тогава съда отсъждаше така, както му кажат от партийния комитет от същия ранг, от който е и съдът, а сега - само от вида и големината на хонорара на този, който иска да си поръча някакво точно определено съдебно решение.

 36. 36 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "glog":

  И кой ти ги разказа тези неща?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 37 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "ПРОРОК ИЛИЯ": Дневник, хубаво е, че коментирате тази тема .... Но е хубаво да погледнете в собствената си къщичка. Щото и вие, особено напоследък, се опитвате да манипулирате и .....

  Ей, Пророк Илия, я не ме разсмивайте! Та по съвременните стандарти основната обществена функция и задача на медиите и точно тази, да манипулират тези, които ги четат, слушат или гледат. Иначе ги спират по втория начин, като ги фалират и собствениците им, щат-не щат, ги продават.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "др. Иванов": И кой ти ги разказа тези неща?

  Просто чета твоите коментари!!!

 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "glog":

  Тогава може да е изглеждала перфектна и ще се опитам да обясня защо. Тогава политическата класа не е била голяма и е била несменяема. Тя е била над закона. Съответно, съдебната система не се е занимавала с нея. Не е имало " знакови дела". Останалите са били просто ...., да не използвам дума, за да не обиждам никого. За тях законът е бил еднакъв. Имало е и градски и селски " елити". Те са дъвката на съответните общества. Как са се издънили и законът не ги закача. Но, понеже са малко, остават в графата " допустима грешка" Там, от " гарваните", дето: гарван, гарвану око не вади. Понеже сега политическия елит постоянно се разширява и в него има сериозни сблъсъци, понеже и градските и селските " аристократи" не са постоянни, сред тях преобладават ново богаташи, които са като слон в стъкларски магазин, ние виждаме различното отношение на правосъдната система към тях и останалите. Видяното не ни харесва и се дразним!

  goblenka
 40. 40 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "goblenka": Тогава може да е изглеждала перфектна и ще се опитам да обясня защо.

  Goblenka, няма как да ми обясниш, просто защото на 09.09.1944 година аз бях почти точно на 13 години. Това, което казваш, е близко до истината, но не е точно така. А имаше и знакови дела: Народният съд, съдът срещу Никола Петков (ръководител на политическата опозиция) през 1947-ма, съдът върху Трайчо Костов (току-що свален от власт висш партиен функционер, и поне десетина-двайсет с други обвиняеми комунисти, вече изключени от БКП, тъй като без да е писано в някой от несекретните закони, милицията нямаше право да арестува член на БКП и да по предаде на прокурора. Един случай в града, в който бях след 1968 година. Един номенклатурчик (по това време вече само човек от номенклатурата можеше да бъде назначен за някакъв шеф), влиятелен член на БКП, замгенерален директор на една доста сериозна стопанска организация. Прави пътно нарушение, една кола с катаджии му дава знак да спре. Той форсира колата, за да избягва, те го подгонват и в гонитбата той прегазва и убива един човек.

  Осъден е само на 3 години затвор. След една година е амнистиран.

  Колкото за „Останалите са били просто ....” , за които не искаш да кажеш какви са били, за да не ги обидиш, ето, аз съм един от тях. Изглеждам ли ви толкова примирен и пасивен? Или за човек, който не може да се ориентира политически в една доста по-елементарна политическа обстановка? Но тогава всяко засягане на политиката, което не е според налаганите догми, можеше да провали целия ти живот. Особено ако не си простичек човечецк и съзнаваш, че си заел позиция срещу нещо, което е казала или направила БКП. Мен например през 1953 година ме бяха подгонили само защото казах, че Русия е освободила България не защото сме братя-славяни, а защото иска да завладее Проливите. Но народът винаги си даваше сметка че не само съдебната система, а че цялата политика на комунистите е внимателна и щедра към комунистите и към тези, които се навъртат около тях, и пренебрежителна към всички останали. И ако сега повечето от старите и възрастните хора държат за комунистическото си минало и си го харесват, това е само защото за тях тогава може и да не е било много добре, но сега е доста по-зле. Тогавашният им живот е бил по-сигурен и не чак толкова беден, колкото е сега. А не от глупост или защото са манипулирани до пълно зомбиране.

  И, за да поставя точка на обясненията, моята лична преценка е, че сегашните условия за живот на основната част от българите са общо взето доста по-лоши, отколкото преди. И макар да съм твърд антикомунист, моята преценка съвпада с тяхната. Макар аз сега да съм по-добре материално, отколкото тогава.

  Та такива ми ти работи. Просто животът е много по-сложен, отколкото някои коментиращи си представят. И извинявай, ако с този коментар съм те засегнал по някакъв начин.

 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#40] от "glog":

  Е! Не съм живяла чак толкова, но... В едно си прав: не зачеквай тема политика, политик! А, това ще рече, че всяка тема може да стане такава и да ти гръмне под краката! И, за това, не се говореше и съответно, съдът се е занимавал само с тези, дето не говорят!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK