Афери

Делян Пеевски в компанията на Лютви Местан (вдясно) и Камен Костадинов (вляво) в пленарна зала

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски в компанията на Лютви Местан (вдясно) и Камен Костадинов (вляво) в пленарна залаПрепубликуваме текста на Андрей Захариев от портала "Култура". Акцентите са на редакцията.


Последната глава от епоса "Пееевски", която ни се наложи да четем в последните дни, не донесе нито обрат в линията на повествованието, нито кой знае колко вълнуващи приключения. Като изключим избухването на нови заряди от възмущение и гняв сред протестиращите, чиято кулминацията беше опитът да бъде препречен пътят на министър-председателя по една от софийските улици.


Разцепването в корпуса на колегията, призвана от закона да се произнесе относно оставането на депутата от ДПС в парламента, стана точно по шева, по който се очакваше, като и двата оформили се пола в по принцип андрогинното тяло на Конституционния съд не стреснаха никого с лицата си. За да съм прецизен, трябва да кажа, разбира се, че Съдът не се разполови в пълния смисъл на думата, но при все това се раз-едини на две почти равни части. Само дето едната от тях се оказа в крайна сметка точно толкова по-голяма от другата, колкото беше нужно за спасяването на мястото на скандалната персона в парламента. Имаше го и "особеното мнение", особеността на което блесна с радикалност на формулировката. Същевременно отнасянето на въпроса до Конституциония съд не беше празен оборот естествено, защото реализирането на иначе добре известния предварително резултат позволи на авторите на сезирането да онагледят връзки и зависимости, за които се говори навсякъде и постоянно наистина, но които, на нивото на жизнения свят на повечето българи, остават сюжети и интриги от далечината.
В този смисъл ходът с въвличането на конституционните съдии имаше за цел тъкмо да създаде ситуация, в която неизбежно ще про-личи кои са лич-ностите измежду тях, лоялни към актуалната коалиция във властта и готови да подкрепят по инструкция нейните действия, най-безобразното от които до момента е именно опитът ДАНС да бъде официално олицетворяван от Пеевски. Есе, отключило антиправителствените демонстрации. Ако се осмелим да си поиграем малко с Хайдегер, бихме могли да кажем, че с гласуването в Конституционния съд се стигна до нещо като "просветване" на битието, до нещо като про-бив. Алетея го наречете, ако искате.


Толкова за епизода с оставането на Делян Пеевски в Народното събрание. По-важен продължава да бъде за мен самият въпрос, от който тръгна всичко. "Кой предложи и пробута Пеевски?". И то не защото не е кристално ясно кой, а защото


в самата настойчивост на питането се съдържа големият му смисъл


Така е най-напред понеже този въпрос не е един изолиран "казус", па макар и мощните му политически радиации и ценностните му импликации да са достатъчно основание за вниманието, което концентрира сам по себе си и което го обособява като някаква отделна глава в историята на България. Не, този проблем е нещо много повече от себе-си-сега, тъй като надскача собствената си значимост и породилия тази значимост контекст, като интегрира в своето поле серия от въпроси, или по-точно казано, мрежа от проблеми, която  покриваше и продължава да покрива целия период в България от 89-та година досега. Сигурно за една голяма част от българските граждани казаното току-що е повече от тривиално, и то е такова, признавам. Но в същото време мнозина други недоумяват и не разбират какво чак толкова страшно има в цялата тази работа, та вече около 120 дни едни хора трябва да занимават цялото общество с отвращението си от извършения в средата на юни жест. Извършен от все още новобрачния тогава парламентарен съюз. Е, следващите думи са за неразбиращите.


Преди време написах нещо за


сондажния метод в привидно разпасаната и баровска по стил кадрова политика


на днешната власт през първите й месеци живот. Писах, че в грешните стъпки и пристъпвания се долавя изпробване на еластичността, т.е. експеримент с издръжливостта на стените на съдовете у поне критически по-опитната и политически по-придирчива публика. Маниер, който ми се видя по онова време като реплика с леко пародиен оттенък на умело практикувания от кабинета "Борисов" скуош ала "вие ни коригирате, ние своевременно се поправяме". И сега продължавам да мисля, че "грешките" на новите не са просто недомислия или пък прояви на първична наглост, а че и с Пеевски, и с Иван Иванов, и с българина от Своге властта се постара да изпробва паметта и съвестта на онези, от които така или иначе беше подготвена да очаква някаква съпротива. Направи го целенасочено, но не и с нужната подготовка за прогностика на такова рисково ниво.


Случаят "Пеевски" препраща безспорно към други, донякъде подобни "случаи" от възможно най-новата ни история, които на свой ред препращат към други подобни "случаи" в нея и т. н. и т.н. Наличието на такива редици от препратки би трябвало да ограби откъм безпрецедентност и значи извънредност "Пеевски", но вместо това го утвърди в неговата неповторимост. Как стана това? Благодарение на средоточието, за което споменах по-горе. Стана така, че тази афера всмука и значи сне в себе си траещото толкова години питане за ненормалната връзка между ченгета, разбойници и политици, за която не сме спирали да говорим през цялото време.


"Пеевски" вече не е просто случай или казус – това е афера!


Такава като аферата "Драйфус" например. Сиреч, нещо, което въвлича в себе си като в кладенец-водовъртеж и поставя на изпитание не само пряко участващите, но и цялото общество, и то за дълго. Умът на мислеща Франция е бил зает повече от десетилетие с аферата "Драйфус". Тъкмо поради това, че когато размерите на един "казус" са такива, каквито са и понастоящем, вече не може и не бива да се говори за "случай" и за случайност.


Надменността и презрението. От тях дойде разликата с всичко, що би могло да се приеме за сходно. Когато стана ясно, че сондата с Пеевски е опряла в достатъчно твърди пластове, изтеглянето, предприето от инженерите, беше осъществено бързо, но упорството на пластовете доведе до втвърдяване и при експериментаторите. После инерцията пое водачеството.


Аферата "Пеевски" няма да бъде забравена, както и да се завъртят нещата. Тя ще си  остане афера и като такава ще бъде запомнена. Помнете, господа инженери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Предложението за назначаването на Пеевски беше на Ахмед Доган. Това е истината

 3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  да,ама пък Росен Плевнелиев по предложение на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов за директор на Националната разузнавателна служба назначи Драгомир Димитров,който е бил кадрови офицер от Държавна сигурност.

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  Катастрофата "Пеевски" не е афера, тя е гръмогласен провал на режисиран сценарии за гнусно издевателство над достойнството на българите. Затова получи и ще получава категоричен отпор, а героите в нея са просто обречени на това, което консумират в момента, докато съществува памет българска.

 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Някой щи даде ли малко светлина, какви са последните нареждания от сараите. Кои "експерти" в кои министерства, как върви окопаването, разграбването, захранването на обръчите...
  Щото да се пита слугата Орешко няма смисъл.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Срамна история и голямо падение на българската политическа маса (не са дойстойни да бъдат наричани класа).

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нефертити":

  в политиката светци няма.

 8. 8 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дива селянка":

  Дивачке , аресваш ми ! Сакаш ли да си думаме или със саби да се тепаме ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#4:"Дон Кихот"]Катастрофата "Пеевски" не е афера, [/quote]
  Издънки на комунистическата диктатура 24 години въртят висшата власт. И в президентството,и в ДАНС,и в НРС, и в Парламента.Пребоядисването е само привидно за наивници електорални.

 10. 10 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Любопитно

  [quote#8:"Радко"] Сакаш ли да си думаме или със саби да се тепаме [/quote]
  може и така и вака -ако слушаш ке си сбориме,ако не слушаш ке се колиме.

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#7:"Дива селянка"]в политиката светци няма[/quote]
  Докато стоят изографисани в НС,ще работят.Като им падне ореолът - вън.

 12. 12 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нефертити":

  Египетската , многоооого си истинска и правдива ! Гордея се че те има ! Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 13. 13 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кой, кой, кой? Не трябва да се спира търсенето на отговора на този въпрос. Не трябва да позволяваме и тази афера да бъде забатачена и забравена като повечето престъпления извършени за последните 23 години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 14. 14 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кой, кой, кой? Не трябва да се спира търсенето на отговора на този въпрос. Не трябва да позволяваме и тази афера да бъде забатачена и забравена като повечето престъпления извършени за последните 23 години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 15. 15 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#11:"xmm"]Докато стоят изографисани в НС,ще работят.Като им падне ореолът - вън. [/quote]
  според мен всички сгради на жълтите павета трябва се опразнят- само портиерите са невинни.

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1098 Весело

  [quote#15:"Дива селянка"]само портиерите са невинни. [/quote]
  ....ако са щат
  Че не знам охранителна фирма ли е наета

 17. 17 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дива селянка":

  А бе яз ,че те слушам ама като станем на кълбета , как че си делиме политиките яз май сам по ХАРД от тебека а ти май по-умна и противоположностите знаш ко праат - привличат се . А за коментарите до сега ++++++++++++яко !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Каква Афера като си е ДС завера.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#19] от "ruzu":

  Има достатъчно материали по темата в интернет - виж и уикилийкс и т.н. Не разбирам, защо винаги при задаването на този въпрос, накой подобен на тебе пита нещо подобно?

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 21. 21 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Афера или "не"
  /зачеркни отговора с "х"/
  *
  Интрига проблясна в далечината,а отблизо
  стана скандал.Народа усети,че
  "нещо ще се завърти" и забучи нос в това събитие.
  Издигна лозунг:"Кой предложи Пеевски"
  и стотици се наредиха под него.
  Проблема се разду както от медиите така и от всекидневни
  скандирания и придоби очертания на Балон.
  За малко като чели нещата поутихнаха...
  малки и големи се изредиха да погледат
  атракцията пред Народното събрание.
  Засега балона няма цел и затова е вързан.
  Ако Божо го предложи
  може да стане и обект с национално историческо
  значение-балона де,а не Пеевски

 22. 22 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "xalikarans":

  Защо разбирането ви за проблема "Пеевски" спира до въпроса "Кой?"? Защо не можете да погледнете по-далече от носа си и "мислите извън кутията" в която са ви наврели партийните ви пристрастия? Проблемът "Пеевски" има фундаментално значение, защото за първи път завесата по какъв начин се прави политика и на кого служи, беше повдигната изцяло. И ако "представлението" ви харесва, имаме още по-голям проблем.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1746 Весело

  "Кой предложи Пеевски?"

  Ми от този чувал, с 240 еднакви неща, който и да бръкне, все пеевски ще извади

 27. 27 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Не помня какво, но помня, че беше крал!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 28. 28 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 726 Неутрално

  ДС

  BG e мини империя на злото.
 29. 29 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Колко още може да се разтяга локумът "Пеевски"? Сякаш в тази бедна и затънала в корупция държава за всичко досега е виновен Пеевски. Аз пък доколкото знам той беше депутат и в предишния парламент. Тогава защо медиите не ни занимаваха с личността Пеевски и вредата от него?

 30. 30 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#29] от "ttrree":
  [quote#29:"ttrree"]Колко още може да се разтяга локумът "Пеевски"? Сякаш в тази бедна и затънала в корупция държава за всичко досега е виновен Пеевски. Аз пък доколкото знам той беше депутат и в предишния парламент. Тогава защо медиите не ни занимаваха с личността Пеевски и вредата от него? [/quote]
  "Къде бяхте вие когато Баязид Светкавицата нападна Търново? Защо не викахте срещу него тогава а сега сте взели да вдигате шум?" Абсолютно сто процента съм сигурен, че по време на Априлското възстание е имало такива като ttrree които са задавали подобни въпроси... защо не викахте срещу Баязид Илдъръм, защо не заклеймихте Василий Българоубиец а сега скачате срещу султана? Разбираш ли ttrree какъв архетип си ти... чудесен.

 31. 31 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ?[/quote]
  ..........
  Доган! Само Соколът съчетава толкова много власт и наглост!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Изобщо не ме вълнува въпроса кой предложи Пеевски. Много повече ме интересува въпроса кой предложи комуниста Бойко и агента Буда за лидер на дясна партия!!!!! Кой го предложи за премиер????? Кой е ББ в тефтерчето Златаново? Кой е ЦЦ? ИБ? Кой позволи майката на Пеевски да купува медии на килограм през 2009 г, заедно с идването на Буда на власт???? Защо тогава Пеевски бе удобен, неопетнен и изведнъж през 2013г. Пеевски и банкерът Ц. Василев се превърнаха в олигарси, олицетворяващи несправедливия преход? Кой? Кой, кой, кой??????

  нели ангелова
 35. 35 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "ttrree":
  Като не си разбрал досега, че проблема не е в конкретната личност, по добре не питай, няма смисъл.

  Мразя да мразя!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Ще опонирам на автора - според мен те не пробват границата на търпението ни и не са готови да отстъпват ако са я надминали. Съвсем съзнателно систематично и многократно превишават и то драстично границата на това търпение. Целта е да ни докажат, че са по-силни от нас, да се примирим и след това да правят каквото си поискат.

  На друго място го казах - като лов на голяма риба е, отпуснеш после придърпаш, пак отпуснеш и така докато я докараш до лодката. Още 3-4 случая като Пеевски и вече уморени безпомощно и без съпротива ще гледаме как ни заробват с Белене /30-40 милиарда/, как крадат спестяванията /36 милиарда/ и спестовните фондове.

  Това е положението, мафията вече си има държава. Благодарение на една тъпа част от населението която гласува за нея и една още по-тъпа която не разбра какво става и не отиде да гласува.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  [quote#9:"Дива селянка"]Издънки на комунистическата диктатура 24 години въртят висшата власт. И в президентството,и в ДАНС,и в НРС, и в Парламента.Пребоядисването е само привидно за наивници електорални. [/quote]

  Чудя се дали ти си го написала?! Катарзис може би някакъв. Все едно - напълно съм съгласен с написаното, за съжаление мога само един плюс да сложа.
  Ледът се пука г-да съдебни заседатели!

 39. 39 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#34] от "Нели Ангелова":

  [quote#34:"Нели Ангелова"]Кой, кой, кой??????[/quote]

  Може би е по-важно да попитаме "Къде?". Къде е този, който предлага нашите управници? В коя държава?

 40. 40 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#35] от "Провадийски":

  Ами именно де - точно за тези дето повтарят мантрата "Кой, кой" проблемът е в личността на Пеевски. Защото ако не беше въпрос на личности, то медиите нямаше да мълчат кого обслужваха послушно Пеевски и неговите медии от 2009 до февруари 2013. А или може би преди 1 година държавата цъфтеше и връзваше, та за това тогава всички медии, включително и Пеевските се занимаваха да се подмазват на предишното правителство?

 41. 41 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  От книгата за Драйфус помня че изпращат жена с отрова в белите коси да го отрови на острова ,има голяма интрига.Според мен авторът на статята е идиот да смесва Драйфус с Пеевски.Пеевски е изсмукана от пръстите фабула каквото и да значи това.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#1:"Къти"]

  КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ? [/quote]

  Кой първо беше голям приятел с Пеевски, после голям враг, сега, май пак стават домус-аркадаши?!.......Кой, кой, кой бе, кой ма, кой ве????

 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#40:"ttrree"]Ами именно де - точно за тези дето повтарят мантрата "Кой, кой" проблемът е в личността на Пеевски.[/quote]
  Заблуждаваш се приятелю. Ако беше прав, въпроса щеше да бъде: "Защо именно Пеевски?" или "Кой е Пеевски?", а не: "Кой ПРЕДЛОЖИ Пеевски?" Ей този, който го предложи, взриви политическото пространство. Заради нечестна, неспортменска игра. Защото този неизвестен, ясно се видя, командва наред: Станишев, Местан, Орешарски - при това без изобщо да се е явявал на избори, без да е бил избиран от никого. Ако досега си бил в неведение, от сега нататък да знаеш - Срещу този "някой" протестираме, а не срещу Пеевски.

 44. 44 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#3:"Дива селянка"... министър-председател Бойко Борисов за директор на Националната разузнавателна служба назначи Драгомир Димитров,който е бил кадрови офицер от Държавна сигурност.[/quote]
  Това не би следвало да учудва никого, като се има предвид, че кариерата и възходът на самият Бойко е проект на същата ДС, за когото Бригадир Аспарухов си призна публично, че е кадрова грешка на компартията.

 45. 45 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"Дон Кихот"]Катастрофата "Пеевски" не е афера, тя е гръмогласен провал на режисиран сценарии за гнусно издевателство над достойнството на българите. Затова получи и ще получава категоричен отпор, [/quote]
  Ако Пеевски не бе почнал още в предизборната борба "да страхува" електората, размахвайки сянката на Цв.Цв. и не се бе държал толкова арогантно и с груб реваншизъм с гербаджии още в първия ден на това НС, назначението му щеше да мине, ако не незабелязано, то със сигурност без да предизвика толкова масово негодувание. Този публично демонстриран реваншизъм определено бе грешка на кукловодите, но като имаме предвид, че ГЕРБ и Боко са проект на същите кукловоди, можем само да гадаем и предполагаме къде Боко и Цоко "сгазиха лука", но явно бая голяма нива са изпотъпкали, за да ги вбесят толкова много. И това комай е най-положителното нещо от целия управленски напън на Боце.

 46. 46 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#7:"Дива селянка"]в политиката светци няма.[/quote]
  Ние и не очакваме от тях да бъдат такива, но поне малко от малко да бъдат държавници, какъвто беше Иван Костов.

 47. 47 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#15:"Дива селянка"]според мен всички сгради на жълтите павета трябва се опразнят- само портиерите са невинни.[/quote]
  От днешна гледна точка си права, но трябва да отбележим, че не винаги е било така, така че не всички са маскари. На първо време е достатъчно сградите да бъдат опразнени от комуняги.

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#18:"Танас"]Каква Афера като си е ДС завера.[/quote]
  Точно, та точно, само дето съм озадачен, защо се издъниха с публичността и осветляването. Обикновено кукловодите не допускат такива и действат достатъчно потайно, без да разбунват духовете обществени.

 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#21:"xalikarans"]Ако Божо го предложи
  може да стане и обект с национално историческо
  значение-балона де,а не Пеевски[/quote]
  Божо, драги, няма нищо да предложи, а ще си мълчи като риба.
  Местан се погрижи да му запуши устата, при това го направи публично. Божо се кротна, а Пеевските медии смекчиха тона, та "лулата на мира" засега е изпушена.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Г-н Пеевски вече е най-известния българин. Най-вероятно е рекламните агенции да го търсят и се ползват от него. В бъдеще вероятно ще се кандидатира за президент. А може и да получи и орден "Стара планина". Ще кръщават на неговото име хора, улици и селища. Аферим!

 51. 51 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 761 Неутрално

  абе защо никой не дава очевидния отговор -
  "пеевски бе предложен от....ПУТЛЕР" защото искаше да приложи украинския вариант и за Бългхария - затвор за осмелилите се политици (тимошенко) да откажат нещо на Великия ПУТЛЕР
  Ноа понеже нито Станишев нито Орешарски искаха да си цапат с това ръцете им предложиха решение - сложете пеевски - той да обере омразата и критиката на Европа!!

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Как ще бъде забравена?! Сега даже не е време за забрава! Сега трябва да добутаме нещата до там, да си подредим нещата! Това става, това не! Това ще запазим, това ще изхвърлим! Едва тогава можем да се опитаме да забравим какво сме изхвърлили, макар това да е голяма грешка! Уроците не трябва да се забравят! А, казусът Пеевски е урок! Но, напъните, да добутаме до такова сортиране и подреждане на нещата, за сега са без успех!

  goblenka
 53. 53 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  На мен взе да ми омръзва да се повтаря едно и също - на ниво анализ и констатации.
  Някой има ли смелостта да излезе и да каже какви са реалистичните варианти? (не претендирам, че това са всички варианти - някой да ме коригира, ама да се съгласим, че реалните варианти са няколко, фантазиите са си фантазии.)
  А) Мрънкаме си докато правителството не реши само да подаде оставка (примерно след изборите май месец, когато БСП и ДПС имат нисък резултат - АКО имат).
  Б) Правим нещо (повече хора, по-радикално, по-ясно формулирано) сега, отиваме на избори и получаваме горе-долу сегашното разпределение, но вместо Атака влизат НФСБ, РБ с 6-7% и Бареков с 5%.
  В) Протестиращите или поне достатъчно видима част от тях формулират 3 много ясни и конкретни искания към правителството и започваме да работим за избори 2 в 1 май догодина. Да работим имам предвид всеки, който протестира да си избере една партия/ коалиция и да работи тя да получи по-голяма подкрепа май месец. (Тези, които са работили десетина години и все са били под 4% да си направят извода какво ТЕ трябва да променят, за да могат да сменят това правителство). И спрете да мрънкате какви са ГЕРБ. Те ще се променят само при силна промяна в цялостната среда. Тази промяна няма да дойде само с протести и само с надежди РБ (например, не агитирам за тях) изведнъж да получат парламентарно мнозинство (следващите 3-5 години това е почти невъзможно, изборите следват социални отношения, социалните отношения няма как - слава богу - да се сменят толкова радикално, колкото беше 1991, 1996 и 2001 година).

  Никола Йорданов
 54. 54 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В цялата грозна картинка ме радва едно нещо. Въпреки безпределната наглост и арогантност, която демонстрират в законодателната, изпълнителната и от тази седмица в съдебната власт, нещо като "гледайте си работата, не можете да ни бутнете", не посмяха да кажат КОЙ. Значи все пак ги страхуваме и те виждат някаква възможност да ги изхвърлим от властта.

 55. 55 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#45:"choss"]Ако Пеевски .... не се бе държал толкова арогантно и с груб реваншизъм с гербаджии ... назначението му щеше да мине[/quote]

  НЕ!

  Поддръжниците на ГЕРБ и нейния вожд и учител МУТРАТА НЕ излязоха на улицата, НЕ протестираха и НЕ протестрат и в момента.

  На улицата са тия, които не понасят едновремено и пеевски, и МУТРАТА.
  Оставка искат българите, които са осъзнали, че тия са ... клонинги на една и съща лаборатория.

  Кадрите на ДС, като неделима част от репресивния апарат на СССР - КГБ продължават и днес да "черпят от челния опит на руските другари".

  Ако разгедаме внимателно видимите ФАКТИ ще стигнем до незаобиколиния извод, че това, което се случи е реализация на план за окончателното решаване на "българския въпрос".
  Както национал-социалистите на Хитлер са приели, че избиването на евреите ще реши "еврейския въпрост", така очевидно на слугите на Русия в България е наредено да решат и "българския въпрос".

  Защо на Русия и какъв е "българският въпрос"?

  Че слугите са на Русия е очевидно от ФАКТИТЕ - безкритичното изпълняване на всяко имперско желание.

  "Българският въпрос"?
  Ще го изкажа от руска гледна точка.
  "Стига с тия дрънканици за независимост, демокрация, европеизация. Време е най-после да си вземем тая територия - все пак Русия е воювала многократно за нея.
  Българите ли - ха!
  На когото не му харесва да се пръждосва на майната си!
  Който остане - или ще си мълчи и слугива или тояга ... докато пукне или се пръждоса на майната си!"

  Машината за манипулации на мама му на пеевски въртеше хвалби за МУТРАТА, докато оня изпълняваше точките от плана за "българския въпрос". МУТРАТА и пеевски бяха в един истински "симбиоз" ( спшоред руския "български" на Сергеят)
  След спирането на бомбата в Белене - шут на МУТРАТА и нови слуги ина сцената.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 56. 56 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 853 Гневно

  [quote#54:"bilbotorbins"]не посмяха да кажат КОЙ.[/quote]

  Отговорът не въпроса КОЙ е ... Русия!

  РУСИЯ - чрез местните си слуги посочи пеевски!

  Не могат да кажат - все още, само за сега - че директно изпълняват поръчките на враждебна държва.

  Когато завладеят напълно България- сега са само на косъм от това, ще въведат строги репресивни мерки срещу всеки посмял да не "обича" Русия.

  Историята от 1944-1989 се повтаря.

  НО всякак история има край!
  Дано за България тоя край не е летален!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  Както и да се нарича афера или неафера, всеки случай потенциалното назначаване на Пеевски за шеф на ДАНС дръпна лайното на маса чорбадии!!
  Затова и подскочиха като ожилени.... още, горките, се стряскат на сън....!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#57] от "boby1945":

  Недей Боби! Не се излагай така! Ти едва ли се смяташ за л..., но и на теб нямаше да ти се размине, ако те поръча " правилен" човек, или му се набиеш в очите на Пеевски! Този човек не е способен на принципни решения и действия!

  goblenka
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#59] от "goblenka":

  Не бъди толкова сигурна, за сега Делянчо няма купена нито една вила на Кипър, нито едно куфарче със 700 000 ЕВРО не е пренесъл, даже не е минал на червено.....
  Даже в мерак към леки жени и чалга музика не са го обвинили...
  Когато цъфне нещо "фактическо", като договор за покупко-продажба на вилички тук и там, тогава да говорим, ОК?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Не е ОК, Боби! Не е! Постовете ти са много пристрастни и много си всеяден! Щом нещо обслужва пристрастието ти, не го обсъждаш, а направо приемаш! Пък и настояваш и останалите да направят същото.

  goblenka
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  [quote#55:"Demokrat"]Поддръжниците на ГЕРБ и нейния вожд и учител МУТРАТА НЕ излязоха на улицата, НЕ протестираха и НЕ протестрат и в момента. [/quote]
  Те не протестират, но те подклаждат протеста и имат полза от него, само те, останалите бирени търбуси са маргинали...
  Не е нужно да си Поаро за да разбереш "кой има полза"!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#62] от "goblenka":

  Не пиши общи приказки, а приведи някакви факти в подръжка на тезата си, ако имаш такива,
  Ако намираш нещо неверно в постинга ми кажи кое е то и докажи с някакво фактче че е така....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#1] от "Къти":

  Още ли не си разбрал? Браво!!! Напредък нямаш!!
  За да спиш спокойно, засега приеми че сме АЗ и Мая Манолова!!
  Върши ли ти работа?
  Или трябва да проведем референдум става ли Делянчо за шеф на ДАНС или не става!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#63] от "boby1945":

  Ето ти едно фактче: може да намираш интерес на ГЕРБ в протестите, но аз ги подкрепям " искрено и лично", не заради ГЕРБ, а заради себе си, възгледите си и това, което виждам като надвиснала над страната опасност. Вярно, не съм Поаро, но пък и нещата са толкова явни, че не са нужни сивите клетки на Поаро, за да ги видиш и разбереш. Моля те, да не ме караш да правя разбор на всичките ти постинги. Миналата година ти ми светеше в червено. Сега към червеното прибавяш и турско синьо. Но, времето е такова, нали? Имаме такава непризната коалиция.

  goblenka
 67. 67 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#61:"boby1945"]Ти брат не го раздавай участъков лекар[/quote]
  Ама аз, братко, с най-добри чувства! Гледам, пишеш глупости, приемаш желаното за действителност, нагаждаш фактите (или си ги измисляш) за да паснат на тезата ти, боравиш с отдавна опровергани "истини", а изводите които вадиш само потвърждават диагнозата и си казах: Горкият човечец! Сигурно на близките му им е неудобно да му го кажат директно - току виж се обидил. Пък на тази възраст сигурно има деца и внуци. Да не му берат срама ... затова ти казах за синилната деменция. На мен се обиждай колкото щеш! Но запази хубави спомени за себе си в сърцата на най-близките си роднини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK