Не бъдете лешояди!

Рангел Вълчанов.

© Цветелина Николаева, Капитал

Рангел Вълчанов.Това е отвореното писмо на Ана Вълчанова, публикувано във вестник "Сега", откъдето го препечатваме с позволение на редакцията:


Уважаеми медии, нищо не ви казах, когато няколко години с помпозни заглавия оповестявахте приближаващата смърт на баща ми.


Замълчах си и когато няколко журналисти, броени часове след смъртта му, ми се обадиха с един и същ (извинявайте, но банален) въпрос: "Какви бяха последните думи на вашия баща?" Не мислех, че мога да се преборя и с писания, в които, след като набързо споменавахте "великия", "майстора", "класика", с инфантилно настървение бързахте да разровите още топлите му чаршафи.
Дори не оспорих истинността на една, според вас, "предсмъртна бележка" на баща ми до мен. (Vsekiden). Между другото, като дъщеря именно на Рангел Вълчанов не би трябвало да държа толкова на истината (на която, доколкото знам, вашата професия е обречена по дефиниция). Защото той беше човек, чиито разкази винаги бяха на ръба на достоверността. А хиперболата беше задължителна част. И в този смисъл бих приела някоя и друга измислица за живота му. Но, моля ви, измисляйте на нивото на неговото въображение! А не натрапвайте собствената си пошла представа за това как би могъл да изглежда нечий предсмъртен час! Давам си сметка, че след като съм дъщеря на Рангел Вълчанов, той не е само мой. Но, извинявайте, и ваш не е!

Не коментирам, също така, измислиците около личния му живот. Нито лабиринта от жени, в който сте се загубили безнадеждно. Всичко това вече съм го приела като даденост, като природно бедствие, срещу което нищо не може да се направи.

И изведнъж! Какво ми стана? Едно изречение. Дори не цяло изречение. И не издържах. "На погребението не бяха забелязани единствената му съпруга Яна Пипкова...." (в. "Телеграф"). Впрочем тя не е единствена, но това в скоби. Ами да сте я забелязали! Да бяхте попитали, щом това е толкова важно! Сигурно вече сте се досетили, че това е мама. И че е била в църквата, и на гроба е била. Че е до мен и сега. "Щом е така, защо толкова думи?", ще попитате. Ще ви кажа. Аз израснах сред синеоки. И не знам дали знаете, че според едно изследване след някой и друг век сините очи ще изчезнат завинаги. Изгубих любими сини очи! Останаха ми още едни! Затова си ги пазя. Защото са на изчезване. 

Между другото, в. "Телеграф", едно извинение щеше да свърши работа. Но...

Дотук с личното. Въпреки че най-личното е и онова по принцип.

Уважаеми медии, бъдете смели и слагайте истинските си имена под онова, което пишете.

Вие този род писания може и да ги наричате статии, но за мен са си просто клевети. Бъдете смели по отношение на нещата, от които зависи животът ни, а не безчинствайте върху чужд гроб. Не пишете със зле прикрита радост за нечия болест, сякаш това ви прави вас самите по-здрави. Не снимайте брутално лицата на скърбящите и с маска на съпричастност да ги питате как се чувстват. Сгънете стативите, когато пристъпвате в храма, и затворете обективите, когато сте на гробищата. Не бъдете лешояди, усетили и най-малката човешка слабост.

Защото. Убедена съм, че тази среда убива сетивата ни. И съм сигурна, че обидният живот, който ни е натрапен да живеем, би могъл да стане поне отчасти наш само ако започнем от дребните на пръв поглед неща.

Да съжалим ранено животно, да се разстроим от плачещо дете, да изпитаме съчувствие към просещия, да подкрепим бежанеца... Но ние ставаме, уви, все по-нечувствителни. Щом е възможно в болница да не срещнем състрадание, вече сме в апокалипсиса!

Затова, уважаеми, смирете се! Ако не за друго, заради самите себе си. Заради онези "красиви" (както би казал баща ми) преживявания между хората, заради които си заслужава да живеем. Неща, които, вярвам, спохождат дори журналистите.

Простете патетиката ми. Аз не съм журналист. Още по-малко съм писател. Може и актриса да не съм, но със сигурност съм дъщеря, загубила баща си! Затова имам смелостта да ви призова: Дайте на умрелите, пък и на живите, поне 40 дни покой. А след това... ако ще и потоп!


P.S. И не ме търсете!

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  За съжаление, тези, към които се обръща дъщерята на Рангел Вълчанов, стават лешояди, преди да станат "журналисти".

 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Много силно!
  За съжаление "пазарът" бонифицира лешоядите за сметка на нормалните. Поне при журналистиката е така, а като гледам накъде вървим и за останалите ще е вярно.

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Лешояди са. И винаги ще ги има. И по света и у нас. За съжаление читава журналистика липсва. Морала на журналистите не е по-добър от морала на останалите хора. Каквито ни политиците, каквито ни прокурорите, такива и журналистите. "Какви бяха последните му думи", навират тимикрофона в лицето, "защо еди-кой си не бил на погребението" (бил не бил няма значение, важното е сензация да има), чудя се как няма пребит журналист от някой по-нервен роднина. Оставете хората на спокойствие и престанете с измислиците.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дон Кихот":

  + това не четат и не могат да бъдат трогнати от нищо, освен ако не им платят.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 5. 5 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Малко медии знаят що е етика. Забелязвам, че изписват имена на жертви на престъпления, вместо инициали, навлизат грубо в личното пространство на хората, снимки на деца на известни и неизвестни личности се публикуват и всичко това с много лъжи и пошлости, които да четат други пошли хора. Понякога си мисля, че са достигнали дъното, но някои издания винаги успяват ме изненадат. Те тълкуват свобода на словото като свобода да обиждат и клеветят, като дадат воля на фантазията си.
  Човек няма мотивация да си потърси правата и в съда, на фона на всеобщия морален дефицит.
  Моите съболезнования на семейството. 6. 6 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Колко по-добре би изгледала България, ако хората не купуваха жълтите парцали и не слушаха чалга. Е, има и такива, но за сега са малцинство.

 7. 7 Профил на kaluf
  kaluf
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За да бъдеш журналист/репортер в днешно време се иска специфична душевна нагласа тип "перде". Всеки път, когато видя по телевизията репортер да се вре с микрофон при роднините на пострадал или загинал в инцидент и със съчувстващо изреажение да задава сакралния въпрос "Вие как се почувствахте, когато разбрахте?" се чудя кога някой ще изгони с ритници и шамари поредния олигофрен.

  Има и изключения, но както навсякъде в България нормалните хора са малцинство и в тази професия.

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#5:"Bluesky"]Човек няма мотивация да си потърси правата и в съда, на фона на всеобщия морален дефицит. [/quote]
  И срещу кого ще ги потърси.Медиите,особено жълтите,с кафяби оттенаци,са с доста неясни собственици.

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#4] от "Че`бурашка":

  Звъннали са двам-трима с този въпрос и обобщението е готово. Каквито и мръсотии да се изливат по медиите, пазарът е определящото. Нивото им е такова, каквото го иска потребителя. Ситуацията е неспасяема, защото младото и средно поколение журналисти на друго не са научени. Цикълът се затваря... Затова интелигентния човек или не поглежда към подобни издания, или ако му попаднат, просто прескача простотиите. Аз, примерно, съм рахат, защото не се интересувам

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Все повече сме заливани от фолк журналистика - писане на глупости, неистини и откровени простотии. Особено в медиите на Пеевски, но и в почти всички останали. Така, обаче надали ще вдигнат тиража си

 11. 11 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митев":

  Донякъде си прав, но когато след време четящите подобни вестници станат маса и от тях започнат да зависят много неща,тогава ще стане страшно.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  Моите съболезнования!
  Имаме си поговорка: Която мома не иска да я щипят ергените, да не се хваща на хорото. Публичните личности непременно са обект на внимание в обществото. Щом не искаш да те дразнят, заври се в една дупка и си кютай. На мене никой не ми досажда. Ама да обвиняваш хората не си струва. Нито ще те разберат, нито ще те пожалят.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Приходите на медиите идват основно от рекламодатели,спонсори и читатели.
  Делът на леша сред рекламодателите,спонсорите и читателите,определя този,на лешоядите сред медиите.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Действително тъжно.

  klimentm
 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#12:"judjuk"]Щом не искаш да те дразнят, заври се в една дупка и си кютай. На мене никой не ми досажда.[/quote]
  Ако с теб или твой близък се случи интересен за медиите инцидент,ще ти досаждат и още как.
  Досаждаха и на близките на затрупаните миньори,и на пострадалите и близките на загиналите в село Бисер.Досаждат на всички медийно интересни жертви на престъпления и инциденти и на близките им.

 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1510 Любопитно

  Ми аз освен, че е починал, нищо друго не прочетох. Не ме е интересувало и не ми е попадало случайно...

  Още веднъж - съболезнования.

 17. 17 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Има само два дни в годината, в които нищо не може да се направи. Единият се нарича вчера, а другият - утре. Днес е точния ден да се обича, да се вярва и най-вече да се живее.

  Далай Лама XIV

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  "Човек говори и простотията му говори с него "- Радичков.
  Нашата Тадаръкова , например , отнесе българската простотия чак в Москва и я показа по ОРТ.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Лешоядството стана норма на поведение, благодарение на много успяли мъже!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3751 Неутрално

  До коментар [#15] от "slonsco":

  Ако опрем до случайности, то и керемида може да ми падне на главата, или метеорит да ме затрие. Е, това вече е новина.

 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2109 Разстроено

  В Африка научих, че лешоядите съвсем не са това, което западните хора въплъщаваме в тях. Нечистоплътното поведение, злобата, завистта, жестокостта са човешки пороци. Не трябва да се примиряваме с тях.
  Искрени съболезнования на Ани Вълчанова, но наистина няма как да запази баща си само за себе си. Уважение, че се съпротивлява на пошлостта, дори в този тъжен момент!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  "Уважаеми медии, бъдете смели и слагайте истинските си имена под онова, което пишете.

  Вие този род писания може и да ги наричате статии, но за мен са си просто клевети. Бъдете смели по отношение на нещата, от които зависи животът ни, а не безчинствайте върху чужд гроб. Не пишете със зле прикрита радост за нечия болест, сякаш това ви прави вас самите по-здрави. Не снимайте брутално лицата на скърбящите и с маска на съпричастност да ги питате как се чувстват. Сгънете стативите, когато пристъпвате в храма, и затворете обективите, когато сте на гробищата. Не бъдете лешояди, усетили и най-малката човешка слабост."

  За "сензационните разкрития", клевети и лъжи на българските и не само за българските: издания,редакции и журналисти " има само едни изпитани "лекарства" и те са солидните глоби.Те трябва да се налагат на всички по веригата: от обикновения репортьор душевадец през редактора до собственика на медията. Само с такива глоби, едновременно налагани на всички тях,може да се "имунизира и осигури здравето" на обществено достъпната информация. За съжаление у нас- в БГ това не е честа практика.

 23. 23 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Трогващо и повод на гилдията да се замисли! И още нещо : В науката занимаваща се със животните за този вид все повече се налага терминът МЪРШОЯД като се пренебрегва ЛЕШОЯД.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#18:"ahasver"]Нашата Тадаръкова[/quote]
  Тя е Рудолф, не е Тадаръкова. Демек, тя е нещо вносно, висше, цивилизовано, не някаква си Стаева или Тадаръкова или Иванова.

 25. 25 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  [quote#5:"Bluesky"]някои издания винаги успяват ме изненадат. Те тълкуват свобода на словото като свобода да обиждат и клеветят, като дадат воля на фантазията си. [/quote]

  -Тълкуват свобода на словото,като най-примитивно словоблудство.С усещането си за недосегаемост като "властници" от т.н. "Четвърта власт".

 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#8] от "slonsco":виж в речника как се пише оттенък, моля проверявайте правописа не е трудно, а като пишете неграмотно това което казвате звучи фалшиво, комунистите са фалшиви в същността си не ставайте като тях

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 466 Неутрално
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#24] от "Каишков - Гласът на Америка":Е, в Москва още беше Тадаръкова.

 29. 29 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Мила Ана Вълчанова,ужасно се срамувам,че именно в тези тежки моменти някои "журналисти"се опитват да сквернят паметта на баща Ви и да нахлуват в личното Ви пространство.
  Толкова горчивина има във Вашите думи и с право.
  Всички,които уважават баща Ви и Вашето семейсво Ви съчувстваме .
  Нека тези "журналисти" Ви поднесат поне едно извинение.

  Tony
 30. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Такава им е професията - лешояди/мършояди си падат...Ако разгледаме класически лешояд, какъвто е лешояда/мършояд в България, то ще видим, че грозната му мутра се дължи на несъразмерно дългия му врат с липса на оперение. Причината е, че трябва да си вре носа в трупове и еволюционно е оплешивял.
  http://www.dnevnik.bg/st.php?page=ek
  Напаст божия.
  Викове и крясъци злобни,
  думите черни са камъни надгробни,
  звуци изкривени, зловещи,
  тупкат вените, топят се като свещи!

  Прах остана и мъгла,
  във вената забита е игла,
  малка струйка кръв
  се изнизва като връв!

  О, връвта червена нека ви обеси!
  Хора, злобни, мършояди,
  над умрелия кръжите, като лешояди
  и чакате не плътта да изядете,
  а парите му да изкълвете.

  Смучете, смучете, всичко изсмучете,
  злобни лешояди, наяжте се и умрете!
  Братята свои нахранете,
  лешояди, лешояди, умрете!

 31. 31 Профил на Кукумуку
  Кукумуку
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#1:"Дон Кихот"]За съжаление, тези, към които се обръща дъщерята на Рангел Вълчанов, стават лешояди, преди да станат "журналисти". [/quote]
  Както чудесно ги е описал Александър Кьосев в култовите "Момиченца" :
  www.segabg.com/article.php?id=137908

 32. 32 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Moite nai-iskreni saboleznovania za smartta na bashta Vi. Edin goliam bulgarian si otide. Leka mu prast.

 33. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Хм, все ми се струва, че един журналист би могъл най-достойно да отрази и скръбно събитие, без да тормози близките.
  Моите съболезнования на Ана Вълчанова, Яна Пипкова и всички, за които Рангел Вълчанов е бил скъп и обичан.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  За съжаление е права , жалко но факт

 36. 36 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Рангел беше зевзек,чешит,шоп до мозъка на костите,човек с огромно чувство за хумор и много над нещата.Бог да го прости и мир на душата му!

 37. 37 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 466 Неутрално

  лошото на това да се бориш с прасенце е, че дори да го хванеш, пак ще се изцапаш с кал. Кучетата си лаят, а всяко чудо за три дни в България. С подобни отворени писма само сипваш бензин в огъня на хорската жажда за хляб и зрелища.

 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#34:"moriarti"]Ежедневно трябва да се казва на журналистите, че са злобни, неграмотни, продажни, безлики и сиви. [/quote]
  Не трябва да им се казва, ако и да е вярно...
  Щото и те са такива каквито сме и ние, 90% от българите...злобни, неграмотни, продажни, безлики и сиви ... просто не сме станали журналисти.... затова сега плюем.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на onlooker
  onlooker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Уважаеми медии, бъдете смели и слагайте истинските си имена под онова, което пишете."

  Да, крайно време е да се престане с анонимното прикриване на една банда клакьори и безмозъчни папагали. Това е срам за българската журналистика, срам за всички нас които продължаваме да търпиме такъв начин на поведение. Време е журналистическата общност да погледне в собствения си обор, който се е вмирисал от некадърни душепродавци, защото синдрома "Пеевски" обхваща цялото българско общество и съвсем не е изолиран до политическото съсловие. Тук не става въпрос за изолиран случай като този с покойния Рангел Вълчанов (лека му пръст), тук става въпрос за системно пренебрегване на елементарни журналистически стандарти и етични норми. Това не бива да се толерира от един народ, който претендира да е част от европейската общност, един народ дал писменост на света.

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Игнорирайте, иначе храните пошлостта! Не купувайте, не четете подобни пасквили. Ако сте прочели първото изречение и прозрете какво ще се пише по-нататък, просто спрете. Изпратете до редакциите на подобни вестници едно изречение, вкоето да изразите неодобрение с материала. И ако всеки от нас го направи-такива практики ще изчезнат от само себе си. Само така ще бъдат наказани. Чрез игнориране.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK