Читателски Дневник: Добрият Вальо Ловджиев

Читателски Дневник: Добрият Вальо Ловджиев

© Юлия Лазарова"– The question isn’t why should you work for the NSA? The question is: why shouldn’t you?
– Why shouldn’t I work for the NSA? It’s a tough one but I’ll take a shot."


(- Въпросът не е защо би работил за АНС (Агенция за национална сигурност)? Въпросът е: защо не би работил?
-
Защо не бих работил за АНС? Трудничък въпрос, но ще се пробвам да отговоря.)


Така започва един от най-добрите монолози, създавани в Холивуд, през последните години на XX век. Сцената се развива в кабинета на наперен служител на АНС, който се опитва да вербува Уил Хънтинг да работи за агенцията.
Филма "Добрият Уил Хънтинг" изстреля в небето двама почти неизвестни дотогава актьори – Мат Деймън и Бен Афлек и получи 2 оскара (въпреки това е стойностен), макар бюджетът му да е едва $10 милиона. Всичко това заради факта, че със семплите истини, които казваха героите, докосна сърцата на милиони.


Монологът продължава така:


"Да кажем, че работя за АНС и да кажем, че някой ми даде да разбия код, който никой друг не е успял да разбие. Аз се пробвам и успявам. Аз съм супердоволен от себе си, защото се справям добре с работата си. Но може би този код е за местоположението на някаква бунтовническа армия, някъде в Северна Африка или Близкия изток. И когато АНС получи местоположението на тази армия и бомбардира селото, където са бунтовниците. 1500 човека, които аз никога не съм срещал, с които никога не съм имал проблем, умират.


После политиците казват: "Пратете флота да обезопаси периметъра." Защото на тях не им дреме. Убитите пехотинци няма да са техните деца. Техните деца са някъде на екскурзия, да зяпат исторически забележителности. Ще бъде някое момче от Юга, дето ще му заседне шрапнел в задника. И когато се върне от война, ще разбере, че фабриката, в която е работил досега, е преместена в същата страна, от която той току-що се е прибрал. И войникът, който е хвърлил шрапнела, дето му е забит в задника, работи неговата работа, ама за 15 цента на ден.


Междувременно на него му ставя ясно, че единствената причина да са го пратили да воюва, е, за да може неговите сънародници да изберат правителство, което да задържи цената на петрола ниска. Но, разбира се, петролните компании използват извинението за "войната", която се е провела, за да увеличат цената на петрола. Приятничко за тях, но на мен не ми помага, щото цената на петрола е скочила над 2.50$ за галон. Те се наслаждават на печалбите си и доставят все повече и повече петрол. И понеже не им пука, наемат всякакви, включително алкохолизирани капитани на танкери, които обичат мартини и се гъбаркат с айсберги. Евентуално един успява да се нацепи, разлива петрола и убива всичко живо в Северния океан.


И ето ни: моят приятел е безработен и понеже не може да кара кола заради шрапнела в задника, му се налага да ходи пеш до интервютата за работа, което си е кофти. В същото време умира от глад, защото всеки път, като отиде да хапне, единственото нещо, дето сервират, е северноокеанска риба с петрол.


Та какво мисля за работата ли? Мисля да почакам за по-добро предложение. Щото иначе е по-добре още сега да гръмна приятеля ми в главата; да му взема работата и да я дам на врага му; да увелича цената на петрола и да бомбардирам някое село; да изкормя бебе тюлен, да се впиянча и да вляза в армията. Направо могат да ме изберат за президент."


Като гледам тези дни поведението на депутатите от "Атака", а и


всички останали в този парламент, които се държат като впиянчени глупаци от квартална кръчма


които излагат себе си и нас; които за четири месеца не са свършили работа за 5 стотинки, но за сметка на това изтеглиха заем за 1 милиард и се канят да изтеглят още 700 милиона, ей така. Които не правят реформи, а побутват закони, колкото да угодят на тоя или оня, дето пият вечер с него и се снимат, за да запечатат важните моменти – къде и с кой са се напили. Които заплашват журналисти, показват средни пръсти на протестиращите от депутатските си коли. Коли, които същите тези протестиращи са им предоставили за ползване и са платили с данъците си.


Та като ги гледам, си мисля, че може би някои хора не си дават сметка, като не ходят да гласуват, колко рязко и точно сами се ритат по задника.


За да илюстрирам как се случва, това ще дам пример, както прави Уил Хънтинг по-горе, и за да го направя още по-близо до нашата действителност, ще нарека моя герой Вальо Ловджиев.


Монологът на Вальо Ловджиев защо гласува:


"– Въпросът не е дали да гласуваш – казва доброжелател ,– а защо? Ами те всички са маскари! Всички са един дол дренки.
– Защо да гласувам ли? – казва Вальо Ловджиев. – Труден въпрос, но ще се опитам да отговоря.


Да кажем, че не гласувам и вместо това кажа на приятелите ми, че ще ходя за гъби, а всъщност лежа на дивана цял ден и гледам "Бразди" и тигри в разплод по National Geographic; викам по Гергана, че не ми е изпържила кюфтетата, както аз ги обичам, и се мотая по анцуг с леке от кетчуп. Аз ще съм доволен, щото цял ден съм правил к‘вото ми е кеф. Но като мене ще направят още 48.67% или 3 345 376 човека от имащите право на глас.


В същото време купуващите и продаващите гласове не спят, щото това им е работата. Изборите са веднъж на 4 години. Дет‘ се вика, сега им е паднало. В Перник са купени гласове, в Благоевград - също. В медиите съобщават само тези, дето са ги хванали. Представи си иначе за какво става въпрос. 800 000 се продават за по едно студено кебапче и топла бира. Няма оправия, казваш.


Да, ама не. Има, щото тия 800 000 са 11.6% от имащите право на глас. Колкото повече хора гласуват, толкова по-малко купените гласове ще имат значение за печеленето на изборите и съответно по-малко търсене. Щото гласове не се купуват, за да почерпиш някого за изборите. Гласове се купуват от тези, които имат интерес да влагат пари, за да бъдат избрани. Тези, които правят заменки тип "кон за кокошка"; разрешават бетонирането на планини и плажове. Тези, които печелят държавни поръчки, които им се изплащат независимо от това как са изпълнени от "наши" депутати, а със спечелените пари печелят още поръчки и задушават всички останали.


Ако 80% от хората гласуват, или 5 520 000, тия 800 000 гласа са 14.9%.


Ако 51.33% от хората гласуват, колкото на последните избори, 800 000 са 23%. Почти една четвърт от всички гласували на последните избори са купени.


Карай да върви, си казвам. Изпуснал съм влака, не съм гласувал, ама светът не е свършил. Отивам на работа, бодър от два дена лежане и шефът ми казва: "Пускаме кепенците." "Как бе, шефе? До онзи ден имахме работа – болниците купуваха оборудване, хората се разболяваха порядъчно."  "Да, ама сега договорът, дето го спечелихме миналата година, са го дали на секретарката на масажиста на единия от депутатите. Ние сме аут." Прибирам се вкъщи спокоен, че все пак Гергана работи и почвам да си търся нова работа. Ама работа няма, защото в парламента за само "наши" – никой друг не е влязъл. Поръчките са раздадени на тях, а аз съм ничий.


От скука се заседявам в кафенето на блока, където вече може да се пуши, щото депутатите пак са разрешили пушенето на закрито. Хващам емфизема на белите дробове. Почва се едно влачене по болниците: Здравната каса не иска да ми покрие лекарството, защото сам съм си бил виновен, дето съм пушил. Гергана напуска работа, за да ме гледа, и няма кой да плаща ипотеката. Продаваме апартамента и се местим на квартира.


И ето ме: безработен, бездомен, болен и чакам Гергана да ме напусне всеки момент.


Дали мисля да гласувам на следващите избори ли? Ще реша, но знам едно: ако купените нямат мнозинство – няма как да си гласуват лобистките закони.


Иначе е по-добре още сега да се гръмна в крака, за да не мога да ходя на работа и да тръгна по болници. Да си продам апартамента, да се скарам с Гергана и да се преместя да спя в кашон пред ЦУМ. И в двата случая сам ще съм си виновен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  И ето ме: безработен, бездомен, болен и чакам Гергана да ме напусне всеки момент.
  =========================
  мрънкалници. на полето има работа за милиони. Да се пише земеделси производител или фармер и хем ще има да яде,хем здравето ще си оправи и Герганки бол.

 2. 2 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  добър сценарий са панисали в Холивуд някога, дори нескопосано преразказан от местен графоман, пак е добър.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Да, ама сега договорът, дето го спечелихме миналата година са го дали на секретарката на масажиста на единия от депутатите. Ние сме аут."
  ===================================
  а миналата година дали шефът не го е спечелил ,защото е бил лоялен гербаджия или любовника на жена му е бил гербаджия на възлово място....

 4. 4 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Еми тези 800 000 човека се "субсидират" и от тези които сега се възмущават ,че са загубили изборите от "едно студено кепабче..." и "кебапчето " е виновно . Еми трябваше да го "стоплят" поне повечеко това "кебапче"за да спечелят ТЕ , но пък другите ще рИват за същото "кепабче" .... .Между другото май "писателя" "не знае" или не иска да знае , че вече не се продават за "едно студено кепабче .... "

  Има една поговорка "Не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава" -ето там трябва да се реже .... .

  pacta sunt servanda
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#2] от "marquis":

  Лесно е по сценарий, писан от Деймън и Афлек... Авторът да беше опитал с диалозите от "Четвърта власт".

 6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ако 80% от хората гласуват, или 5 520 000, тия 800 000 гласа са 14,9%.
  =========================
  могат да гласуват и 100 процента.достатъчно е да обявят гласуването за задължително или дебела глобал Но тогава тоя Вальо пръв ще ревне ,че това е било насилие над свободния избор на човекоединицата.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Каква е точно идеята на авторкАТА? Че е гледала американски филми?

 8. 8 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дива селянка":

  В днешно време малко хора биха хванали мотиката, макар и да знаят, че на село това е начина да не останат гладни.

 9. 9 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 528 Весело

  Дъра бъра сто чадъра...

  1.Отиват всички да гласуват за маскарите и маскарите печелят.

  2.Не отива никой да гласува за маскарите. Маскарите си купуват гласове и пак печелят.

  Къде е разликата ?

  Разликата е, че някой е спечелил кебапче.

 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  викам по Гергана, че не ми е изпържила кюфтетата, както аз ги обичам и се мотая по анцунг с леке от кетчуп
  ==================================
  Феминистка представа за мъжете - мръсни, мързеливи, агресивни, заключили жените си в кухнята и неоценяващи труда на жени - интелектуалки със слабост към семплите истини като журналистката Силвия.

 11. 11 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#8:"Dantos"]В днешно време малко хора биха хванали мотиката, макар и да знаят, че на село това е начина да не останат гладни.[/quote]
  да мрат тогава.СаксиЙни китки никой не е длъжен да гледа. С какво са по-добри от циганския електорат с кебапчета уловки тогава.Едните викат -ние сме толерирано малцинство ни се полага по еврозаконите,и този Вальо вика същото- или шефа ще ма договор или не е европейско ,ако няма,защото аз съ свикнал да бачкам само това и ми е гот.
  И отдавна на село не се работи единствено с мотика.На полето трябва да имаш пред всичко акъл,а мускулите са бонус и то без да плащаш карти за фитнес и да зобаш химия ,за да изглеждаш на мъШ.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Не забравяйте, че тези 800 000 избраха Пеевски за депутат!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дива селянка":

  Всички разбрахме,че въртиш мотиката.Кажи нещо по същество.Аз да те занимавам ли с моята работа или само мотиката е работа?

 14. 14 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]Кажи нещо по същество.[/quote]
  постовете ми до един горе са свързании с темата. Но твоя единствен до тук е заяждане с мен.Т.е. ти не си нито в темата ,нито по темата.

 15. 15 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#12:"hodounski"]Не забравяйте, че тези 800 000 избраха Пеевски за депутат! [/quote]
  никой от тези 800 000 не е крив,че онези 100-200 на площада не могат да изберат когото искат. Защото и за ресторантска сватба са малко.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Ужасяваща история.Но показването на пръсти не ей така от хубаво,щото същото обещство за да има нарочени си ги подбира.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дива селянка":"

  -Убеждавам се все повече-ти си по-мъж от много мъже във форума и въобще.
  Да обработиш земята и си отгледаш храна,е основното и най-благородно занятие.Природата ще отмъсти за отказа и пренебрежението към дребното земеделие,било то и с мотика/едрото е друга манджа/
  Велика радост и удовлетворение е да чопнеш пръстта,да пуснеш семенце и да отгледаш растение с любов и благодарност,когато те нахрани.
  А Вальо не ме нахрани с нищо позитивно и препоръчвано.

 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#17] от "dedo pepo":

  Имам само едно качество- обичам българската земя.И тя се отплаща.Благодарение на нея сме съществували и оцелявали. Заради нея днес сме и обект на международен интерес. А ние хората сме преходни.

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дива селянка":

  Оцеляването на една нация е по-скоро духовен процес. Ако само обработваме земята, за да се нахраним то ние сме само висша форма на животни. Така че не бива да се акцентира само на първата част от мъдростта:"Никой не е по-голям от хляба и никой не стои по-високо от Бог."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Че е важно да се гласува.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дива селянка":

  Мацка, аз да въртя мотика мога. Твоите хора ме научиха на безбройните "доброволни" бригади, без които едно време не можеше да започнеш семестъра. Пък и си знаех отпреди тва. Пък и не е кой знае каква философия.
  Ама ако аз ти връча стетоскопа, списъка с кодовете и торбата с лекарствата, ти моята работа можеш ли да я свършиш?
  А да се менкаме, а?
  Или всеки да кара според каквото е учил?
  Земя бол, ама земята е нечия. И като ида да я копам, утре някой ше се сети, че иска да му плащам. Като е толкова лесно, що всичките фермери ревете за субсидии и как румънците ви подбиват продукцията и как прекупвачите ви е..ват, а?
  То не е само за едното оцеляване, а за сносен и достоен човешки живот.
  Ама какво ли разправям и аз на трегера...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#21] от "rapidfire":

  Мацьо,двама хуманни лекари имам във фамилията... с докторати,не само със специалности...хе-хе-хе.След работа са мой кадър-ползвам ги по усмотрение. Не се оплакват никак.

 23. 23 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#19:"raining"]Оцеляването на една нация е по-скоро духовен процес[/quote]
  Значи днес няма духовност ,защото няма и нация,т.е. суверенитет.Има там някакви етноси и 30 теории за произход.Духовното им израстване се крепи на холивудски бози -7-ма категория.

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#22] от "Дива селянка":

  Ма и аз имам архитекти роднини, ама не се напъвам да проектирам, нали. А където ми е къщата освен смрики друго не вирее.
  То с гледане ако ставаше, кучето щеше да е месар, пък твоите с докторатите, не с копане си изкарват хляба.
  Между другото и Боко преди време пращаше студентите да стават овчери.
  Което само иде да покаже, че сте си от едно котило - комунистическото и манталитета ви такъв - работническо- селски.
  Само фракциите ви различни ма карай, кой ти гледа в тая жега...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако можеха негласуващите да прочетат този текст.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дива селянка":

  Немогат, нямат интерес да го правят

 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 772 Весело

  *Мацьо,двама хуманни лекари имам* нЕмаш,душо,нЕмаш,иначе досега щеше да си на 4-ти километър или нейде другаде в подобна обстановка!Или не могат да ти поставят диагнозата?

 28. 28 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#25] от "Lady Motus Zeppelin":
  [quote#25:"Lady Motus Zeppelin"]Ако можеха негласуващите да прочетат този текст. [/quote]
  До коментар [#26] от "4e":
  [quote#26:"4e"]До коментар [#6] от "Дива селянка":
  Немогат, нямат интерес да го правят [/quote]
  Негласуващите по принцип са и нечетящи и негледащи филми
  Негледащи дори футбол и неслушащи никаква музика
  Негласуващите са абсолютни безхаберници,които живеят
  ден да мине,друг да дойде и не се интересуват абсолютно от нищоВсичко при тях е една пълна апатия и едно постоянно
  носене по течението като медузи
  Не гласуват,като се оправдават,че уж нямало за кого,
  а когато им се даде идея сами да си направят партия,
  се дърпат като ужилени и казват,че нито разбират,нито се интересуват от такива работи!
  Затова лично мен въобще не ме интересуват такъв тип хора
  Никога не бих се съобразил за каквото и да е било с тях!
  За мен те просто не съществуват и никога не ми е жал
  когато започват да пищят,че се чувстват онеправдани,
  измамени,излъгани и какво ли още не!Негласуващите напълно заслужават своята участ

 29. 29 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#4] от "USSR +":
  [quote#4:"USSR +"]Има една поговорка "Не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава" -ето там трябва да се реже .... . [/quote]
  И понеже никой няма намерение да"реже"-демек да изкорени порока(защото на всички им е добре така),-
  то тогава остава другият вариант-надцакването
  Ако някой раздава кебапчета-
  другият да раздава пържоли
  Ако някой раздава бира-
  другият да раздава вино
  и такапечели по-дашният
  Това разбира се-за масовката
  Хард-електоратът е ясен-всеки си гласува за неговите
  Никой дори не се опитва да го"купи"

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#28] от "багаин":
  Проблемът е, че са половината избиратели и без тях изборният резултат се изкривява, както добре е обосновано в статията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":
  [quote#7:"Каишков - Гласът на Америка"]Каква е точно идеята на авторкАТА? Че е гледала американски филми? [/quote]

  До коментар [#10] от "Каишков - Гласът на Америка":
  [quote#10:"Каишков - Гласът на Америка"]викам по Гергана, че не ми е изпържила кюфтетата, както аз ги обичам и се мотая по анцунг с леке от кетчуп
  ==================================
  Феминистка представа за мъжете - мръсни, мързеливи, агресивни, заключили жените си в кухнята и неоценяващи труда на жени - интелектуалки със слабост към семплите истини като журналистката Силвия. [/quote]
  До коментар [#20] от "атипова":
  [quote#20:"атипова"]До коментар [#7] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Че е важно да се гласува. [/quote]
  Стига бе КаишковКакво толкова се впечатляваш?
  Не вярвам да си станал от електората на ГЕРБ,
  за да не можеш да разбереш какво искат да кажат други хора
  освен Вожда Винету
  Авторката е интелектуалка-костовистка,на която и
  е много болно,че този път Драгалевецът изпадна зад борда
  Също така на авторката и е тъжно,че никой не се сети
  още преди изборите да обедини всичките 25"секти"
  в монолитен Реаниматорски
  (пардон реформаторски)блок
  та белким се докопат до баницата
  Остави го момичето(авторката)не виж че му се плаче
  Каква Гергана,каква домакиня,какви кюфтета,какви лекета по мъжките анцузи те гонят?Те- жените-костовистки се
  извисяват над тия неща
  Повечето са бунтарки-самотни вълчици,без мъжка
  ласка до себе си,стремящи се към шеметна кариера
  Еротично чорлави,с развлечени пуловерчета,
  с изтъркани дънки и кубинки на бос крак,
  с неизменните малки раници на гърба
  и със сектантски плам в очите-
  жените"реформаторки"(по новому) се извисяват
  духовно по трънливия път на славата!


 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#18:"Дива селянка"]Имам само едно качество- обичам българската земя.И тя се отплаща.Благодарение на нея сме съществували и оцелявали. [/quote]
  ... както е тръгнало в "новото робство" ще трябва да я отстъпим !
  Така или иначе вече 75% от икономиката е придобита от чужденци а 20% е в мутро-олигархията която пък е задлъжняла на чужди банки и небългарските медии ги хулят за да вредят им вредят !

  Пак ще си върнем своето ...няма да се затрием , всички трябва да вярват в това !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK