Пропуканата България

Пропуканата България

© Цветелина Белутова, КапиталПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на редакцията:


Държавата е в парализа, но това дори не е най-лошото. Проблемът е, че самата България върви към разпад пред очите ни. Парламентът, който, по дефиниция и според лозунга на него, трябва да задава сцеплението (съединението) на нацията, е всъщност изразител на разломните сили. От месеци наред (не само от вот на вот) най-голямата новина е: има ли кворум, ще има ли заседание, ще се свърши ли въобще някаква законодателна работа? А и очертаващият се като перманентен вот на недоверие, в съчетание с постоянните игри с кворума от страна на ГЕРБ и "Атака" и със скандиранията "Оставка" вътре и извън парламента, напълно обезсмислят 42-то Народно събрание.


В същото време как да пропуснем "казуса Пеевски"? Тъкмо "най-популярният депутат" в държавата се е захванал законодателно да чисти банки, медии, хазарт и спорт от офшорки. Резултатът е предвидим, почти огледален на начина, по който телевизионният трубадур на банката на властта ще бори цензурата в държавата чрез тенденциозни кампании, като тази, която отново развихри срещу президента.
Подобни "очищения" пораждат силно желание след молебена за "вразумление и помирение" да се обърнем с нова молба към Н. Св. българския патриарх Неофит – за водосвет в парламента, дано светената вода изгони злите духове.


За премиера Орешарски няма какво да говорим, защото 

не е
 ясно има ли страната въобще министър-председател

Последното става все по-съмнително, като се имат предвид все по-отчетливите политически интонации на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, които подсказват, че нему е отредена най-важната роля зад кадър: да се справя с протестиращите и със сирийските бежанци.


Ако се съди по пълната неефективност и безхаберие на властта към бежанския проблем, многократно засилили трагедията на тези хора, протестиращите граждани няма от какво да се притесняват, въпреки многото полицаи, струпани в центъра на столицата. Не ви ли побиват обаче тръпки при мисълта какво ще се случи с нас, ако, не дай си Боже, ни удари някое по-сериозно бедствие? Бежанската криза е лакмус за пълния разпад на институциите ни в извънредна ситуация: нито медицински екипи, нито походни кухни, нито хуманитарни доставки, нито подслон.


Кризата, провокирана от появата на 5000-6000 чужденци, е


показателна за "липсата на държава" – няма "кой" да се справи


"кой" да поеме отговорност при тези тромави институции. Нали затова въпросът "кой?" стана толкова актуален напоследък.


За ситуацията на държавен и институционален разпад очевидно не са виновни тези няколко хиляди чужденци. Тя е много по-дълбока и проблемът е, че отдавна българските граждани живеят като бежанци в собствената си страна. Те оцеляват и се борят с институциите, вместо да бъдат подпомагани от тях. Борят се с политици, които искат да им наложат собствените си интереси и приоритети (като назначат Пеевски или върнат тютюнопушенето в заведенията). Затова хората протестират. Някои на площада, други в кухнята или пред телевизора, трети – в кръчмата. Както винаги е било в България.


Липсата на доверие към политиците обаче стига до такива размери, че процесите могат да се окажат необратими, колкото и това да не се побира в главите на лидерите на сегашната Тройна коалиция, уповаващи се на твърдите си избиратели.


Българската политика в момента е като тенджера под налягане


протестите къкрят на приливи и отливи, ала капакът всеки момент може да изхвръкне и тогава тежко и горко на онези, които са на власт. Нито зимните студове, нито изпускането на парата с цената на предсрочни избори вече няма да помогнат. А взривът само ще ускори процесите на разпад в оцелялата дотук обществена тъкан.


Наскоро на протестите сред връщането на Пеевски видях една жена да носи карта, на която беше написала "Пропуканата България" (дължа й това заглавие).  Идеята й явно беше да изобрази  "българската несвобода": с пунктири бе защриховала Северозападна България ("червените бастиони"), феодите (или "пашалъците") в Лудогорието и Кърджалийско, противопоставяйки ги на (все още) свободните София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н. Образ, който ми се струва далеч по-интересен от чутото на вота на недоверие за регионална политика на кабинета "Орешарски".


Дни наред се сещам за тази карта и все си мисля за


нашето "политическо картографиране":


преходът започна с "картата с лагерите и черепите", която дойде да коригира "картата на НРБ"; по същия начин, както 9 септември 1944 г. запрати в небитието картата на "целокупна България" (на три морета – както все още повтарят ВМРО и "Атака"), която пък е пряко продължение на бленуваната карта на Санстефанска България. Замислете се, колко пъти междувременно е била прекроявана българската карта в географски и политически план (със или без Южна Добруджа; със или без Западните покрайнини; със или без границата между Източна Румелия и Княжество България). Все карти, които българските политици са вадели из ръкава си със сръчността на фокусници, докато проектът значително се е смалил. За да стигне до днешните си размери и до днешния тектоничен разлом на недоверието (на едни български граждани срещу други) в рамките на географската карта на България.


Не е ли това "пропуканата България"?


Може би тук се крие обяснението за разлома в настоящето, за това, че продължаваме да живеем не в "нормална", а в "ситуативна демокрация" (както някои наричат посткомунистическите общества)?


И още една препратка към нещо, на което няма как да не сте надали ухо през последните дни: обявено бе, че


генетично сме "италианци", макар да сме "славяноговорящи"


според проучване на микробиолога акад. Ангел Гълъбов и Божидар Димитров. "Националният кадрил" е подкрепен с генетичните проби на 1000 българи.


Още повече, че какви ли не сме били през годините. От Марин Дринов във втората половина на XIX в. тръгва теорията, че сме "чисти славяни", най-близки до русите (все пак Дринов е професор в Харковския университет). Проф. Васил Златарски през първите десетилетия на ХХ в. лансира тезата за хунобългарския ни произход (немски възпитаник). Хуно-алтайската теория е радушно приета и доразвита от имена като проф. Петър Мутафчиев или Стивън Рънсиман, което не пречи да се изгради и паралелна туранска (тюркска) теория, поддържана от Иван Шишманов, Стефан Младенов или Веселин Бешевлиев.


И винаги, забележете, аргументите са следните: очевидно има разпад в българската държавност. Защо? Защото сме двусъставна нация: славяните не са държавотворен народ, такива са само прабългарите, за щастие непретопени в обширното славянско море. И така единството на прабългари и славяни, колкото и да е проблемно, се е удържало до моментите, в които се е "пропуквала" цялата държава.


А ето ни сега "италианци". Последното е доста интересно от държавотворна гледна точка. Италия е една от най-младите държави в Европа, възникнала седемнадесет години преди нашата, през 1861 г., благодарение на невероятните усилия на граф Кавур, първи министър-председател на новото кралство. Което не пречи и до днес много неща в италианската политика да се обясняват с вътрешни различия – ломбардците искат едно, пиемонтците – друго, а южняците (Пулия, Калабрия и Сицилия) най-вече утежняват бюджетния дефицит.


Ако сме "италианци", логично е и при нас "пропукването" да идва в резултат на трудната съвместимост на обособените регионални групи в България. Тези размисли ме провокираха да разгърна отново една позабравена творба на Антон Страшимиров - "Книга на българите" (1918 г.). В нея Страшимиров навлиза не толкова в етногенезиса, колкото обяснява българската политика с традиционния сблъсък между шопи, мизийци, македонци и тракийци. На напасването или разслоението между тях той хвърля отговорността за провалите на България, както и за нейните успехи.


Да


разберем политиката през регионалното


а не регионалната политика през "чистата политика"? Какво пък, експериментът си струва, и ето как тогава изглежда "картата" на 42-тото Народно събрание през народопсихологията на Антон Страшимиров, 100 години по-късно.


Първо, профилът на парламентарната опозиция: "Шопът (Бойко Борисов) обича земята, ламти да я владее, негова да си е, господар да бъде. Шопите са снажни хора, с некрасиви скулести лица и с мъгливи и скритни погледи. Дават се престорено за прости: изглеждат като добичета със скършени вратове, сякаш са готови да се примирят с всичко, а всъщност те единствено и непоколебимо се опират на мащехата народна съдба. Софийските евреи знаят добре: пази се от шопа кога вирне врат като бивол и загледа криво към земята…". 


Сетне идва ред на мандатоносителя, олицетворен от председателя на парламента: "Мизиецът (Михаил Миков) е сметлив (дори "боткаджия") и сухо себичен: рядко се застъпва за съседа си. Той дълбокомислено казва: "брат брата не храни, но тежко му, който го няма". Тук само брат за брата може да се застъпи".


На трето място в типологията на Страшимиров е "размирното начало" (в нашия случай гарант на кворума): "Тракиецът  или загорецът (Волен Сидеров) ходи с ботуши, в които обикновено носи нож: с него той мушка съседа си или вола, или кравата му; ако пък това не го задоволи, подпалва му снопите, корени му лозето, даже му гори къщата. В Тракия дълго време не ставаха избори без човешки жертви".


И накрая, не е редно да отминем "маската на властта": "Македонецът (Пламен Орешарски) е в общи черти планинец и като такъв е принуден да странства за прехрана, та е спекулативен, дори в пазарния шум немалко "шмекер". Но той като южанин, а още и с твърде кръстосана кръв, проявява изненади и странности, та не може да се счете за истински спекулант. Наопаки, той по-скоро се нахвърля, отколкото да е разсъдливо предприемчив. Нашият южанин ловко имитира някакъв въображаем спекулант, без да постига въплъщение. И в боравенията си е по-скоро шумен, като лош платец, когото са притиснали взаимодавци".


Наш проблем е, че сме поверили на "лош платец" финансите и управлението на държавата, подведени от "експертизата" на господата Станишев и Местан за неговия "профил".


А иначе, ако се вярва на Антон Страшимиров, най-проницателният ни народопсихолог, разломът изглежда неизбежен в тази парламентарна конфигурация.


Дали сме "италианци"?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Плоско. Все по-плоско.
  А от портала "Култура" все пак очакваме не дда ни разделя...

 2. 2 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Абе какви италианци, славяни и т.н. Тук върлуваха комунисти и изтриха родовата памет на народа, успяха да променят генетично бг сапиенса. Стаията не е интересна, не ми казва нищо ново. Ако безродствените български комунисти не бяха дошли на власт с подкрепата на Сталин, сега нямаше да си пишем за преход, за италианци и всякакви други работи.
  Няма нищо по-лошо от българският комунист, може би само съветският.

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  "Шмекерът" Орешарски!
  Заради себеуважение и уважение към интелекта на колегите от форума и труда на модераторите няма да употребя дългия речник от нецензурни думи, подходящи за персоната, поставена за премиер.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Влаковете заминаха преди години...и отнесоха надеждите и желанията безвъзвратно далече, по далече от всички очаквания взети заедно...

 5. 5 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Спукана ни е работата с тези бежанци и ако Плевнелиев скоро не се сети да свика КСНС пропуканата България съвсем ще се унищожи.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Мдааа ...
  Тъкмо ни бяха поспестили тези бардове от "Халтура" и те' ги пак.
  И после се чудят някои защо още Орешарски си стои?
  Емчи ... да препрочетат водачите на бунта
  За кой ли път трябва да си повтаряме основни постулати като този, че бутането на властта, която и каквато и да била тя, е сериозна работа, а не маниловщина

 7. 7 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 617 Неутрално

  стаията е доста кенефна......... защо сме разцепени вече го знаем.
  Дата на разцепването на БЪЛГАРИЯ е 9 09 1944 ЧЕРВЕНАТА армия нахлува и инсталира едно малцинство от БОКЛУЦИ, които изгризаха българия като плъхове ( заедно със роднините и слугите си ... боклуците винаги имат слуги също толкова шизоидни и озъбени като тях че и отгоре) През това славно време изтрепаха елита циганизираха държавата изядоааа пенЦийките на пенсионерте роби .... и ето ти 2013!

  Амин але луя

  Claus von Stauffenberg
 8. 8 Профил на Социалист за 1 мандат
  *****
  Неутрално

  Статията е перфектна, ама без катарзис няма как да се оправим!

  А катарзисът минава през лустрация и забрана на някои политически партии! Един военен режим като в Чили би ни дошъл дюшест, ама нямаме армия!

 9. 9 Профил на zag52
  zag52
  Рейтинг: 418 Неутрално
 10. 10 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 523 Разстроено

  Няма защо да се заблуждаваме - с хитрост, подлост и много пари, комунистите на 12.05.2013 повториха преврата от 09.09.1944.
  Взеха си властта (този път поне външна без военна помощ, само с финансова и методическа) отново и вече никога и на никого не смятат да я отстъпят. Ще ни морят до последно - било с глад, било с бой, било "по друг начин" - както каза влечугото станишев.
  Те се възприемат (наследниците на ЦК и политбюро) като висша каста, на която и е отредено да властва и управлява. И всеки, който се опита да промени това е безмилостно смазван, унищожаван, дискредитиран или в краен случай - приобщаван.
  Казали са го - на змията не и ли размажеш главата овреме, няма отърване от нея, рано или късно ще те ухапе смъртоносно.
  Ех, пусто 90 - та година на големи "демократи" се направихме, хак ни е сега!
  Вече отърване няма - звучи песимистично, но е факт...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1164 Разстроено

  Пази боже учен човек да започне да се вайка!

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Не съм съгласен с автора. Българският народ открай време се дели на оногундури, котригури и чукундури. Последните прогресивно се увеличават.

 13. 13 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Грешка в заглавието,би трябвало да е "Издънената България",опоскана от лешояди,живеещи в луксозни имоти,облечени в скъпи костюми,с деца живеещи и образовани в бели страни и наричащи себе си "политици",но Народът и това ще премине,ще се изправи, ще се изтупа и ще продължи...

 14. 14 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 436 Неутрално

  генетично сме "италианци", макар да сме "славяноговорящи"

  според проучване на микробиолога акад. Ангел Гълъбов и Божидар Димитров. ............гледах предаване с участието на двамата и те бяха на коренно различни позиции по въпроса.Гълъбов твърдеше ,че сме "италианци".Как да вярвям за останалото в статията .

 15. 15 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Любопитно

  Не е лесно да си фен на управляващите в форума на Дневник...

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Еее има и по-зле от нас.Съседна Гърция например, и броя на чужденци е неколкократно по-голям,но някак се справят.

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#15] от "Мони56":
  Особено след като съвсем наскоро същия автор от портала "Пропаганда и агитация" съвсем сериозно ни предложи, на следващите избори неговия глас да се умножава с коефициент 1,5, а този на баба Вуна от "Северозападна България ("червените бастиони" - вж. текста) - с 0,5.
  След което много хора проявиха интерес към теорията за "непълноценните раси". И не бяха фенове на "Атака"....

 18. 18 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 631 Неутрално

  България според мен е не само в парализа но и в тежка форма на запек. Причината е, че БСП, ДПС и АТАКА са се закеркенечили като костилка в задник и не щат да си ходят. Но да не забравяме, че и най-тежкият запек не трае вечно. Организмът ще ги изхвърли бурно заедно с огромно количество подобни боклуци.

 19. 19 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ангелина":

  Не пиши глупости за бежанците.
  Каква е тази държава, която не може да приюти няколко хиляди бежанци?
  Ами ако дойде някакво по сериозно природно бедствие?
  Ко п'аим?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 20. 20 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Този път Тройната завера, няма да се размине без тояга..
  БСП са Главните виновници за баталясването на държавата.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Плоско. Все по-плоско.
  А от портала "Култура" все пак очакваме не дда ни разделя..."

  -Жалко,че и обещания ВОТ за културата май няма да се случи...


 22. 22 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#18] от "petyo9":


  [quote#18:"petyo9"]България според мен е не само в парализа но и в тежка форма на запек. Причината е, че БСП, ДПС и АТАКА са се закеркенечили като костилка в задник и не щат да си ходят[/quote]
  Ха хо ха ++++++++++++++++++++++++++ето това е самата истина

 23. 23 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#0:"статия"]Държавата е в парализа, но това дори не е най-лошото. Проблемът е, че самата България върви към разпад пред очите ни..[/quote]
  Това изобщо не е така. Животът си върви, Орешарски си гласи новия бюджет, който ще е даже по-голям от Дянковия. Народът си чака коледните добавки. майките си получиха тяхното, както и фирмите, които 4 години чакаха Дянков да плати по изпълнените договори. След Нова година ще има и нови инвестиции. Парите идват..на талази..безчет, даже си мисля, че ще бъде проблем как ще ги преброим? Великият Орешарски е просто магнит за чуждите инвеститори

 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#10:"300g"]
  Ех, пусто 90 - та година на големи "демократи" се направихме, хак ни е сега!
  Вече отърване няма - звучи песимистично, но е факт...[/quote]
  Въпреки, че едва ли ще го прочетете, но държа да Ви го кажа-шапка Ви свалям за коментара! Мъжка приказка, точна и за ЖАЛОСТ - вярна...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#23] от "Култура ми Бойко":
  Сложих ти плюс, защото добре го докарваш в ролята на форумен шут...поне мен ме разсмиваш.

  [quote#23:"Култура ми Бойко"]инвестиции. Парите идват..на талази..безчет, даже си мисля, че ще бъде проблем как ще ги преброим? Великият Орешарски е просто [/quote]
  Уау...ххахаххаха...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на stefaniliev
  stefaniliev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пропуканата България
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/10/17/2162781_propukanata_bulgariia/
  Г-да, май на повечето от вас ви харесва комунизма (синия). На времето БКП обещаваше, че те ще се грижат за народа като никой друг. Махна се БКП, сега чакате друга партия да обещава същото. Коня отдавна умря, време е да слезете от каруцата и да се впрегнете в нея ако искате нещо за себе си и за дъжавата. Икономическия модел наложен на България е този на Милтън Фридман: държавата не е учителката от детската градина, няма да дойде да ви смени памперса, да ви объши сопола и да ви каже колко сте умни, но нямате късмет с управляващите. В коя развита индустриална страна населението чака на държавата да се „оправи”? На държавата чакат сакатите, олигофрените, болните, старците. Нали не ви харесва комунизма? Комунизма е точно това – държавата да ви изучи без пари, да ви намери работа, да ви излекува, да възпита децата ви, но да ви каже какво да правите... Свободните хора нямат нужда от държавата за тези неща. Повечето българи са сини болшевики, искат чрез държавата да си решат икономическите проблеми, да запушат устата на опонентите си чрез закон, и пак чрез закон да им се осигури власт и благоденствие. До кога ще криете неумението си да плувате във водите на световната икономика зад наследството от комунизма? Много се изтърка. Време е да преоцените илюзиите си, че като влезем в ЕС и НАТО автоматично нещата ще се оправят. В днешно време работа има за този, който може да направи повече печалба от конкуренцията. За това парите отиват и се връщат в Азия, а не в България. Българите не са полезни за инвеститорите и за себе си също. От една страна не ви харесва, че комунизма е направил българите мързеливи, от друга не се хващате за работа. Едно от нещата, което западните инвеститори не харесват в бившите социалистически страни е факта, че прекалено много граждани притежават жилищата си. Те ви искат голи, боси, набутани със заеми за 30 години, работещи като азиятци по 70 часа на седмица, за да забележат че ви има. Времената, когато даваха пари за антикомунизъм, педерасия и характерискика на бит циганин минаха безвъзвратно. Викайте „неволята”!

 27. 27 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#25:"raining"]Уау...ххахаххаха... [/quote]
  Запомни си думата! Защото в края на 2014 ще ти напомня този забележителен момент на недоверие в мойте прогнози, които са самата истина. Орешарски ще възроди България, защото го може! ТОЙ е човекът! Защото така ми го "дават" отгоре. Боговете винаги са прави, струва ми се

 28. 28 Профил на igb
  igb
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Май всички в крайна сметка ще я докараме до положението на жителите в Омуртаг - избират си ДПС да ги управлява 25 години. Харчат се едни милиони за водни проекти, в резултат на което и старият водопровод не работи и новият също. А ДПС искат още милиони да решат днешния проблем след 2-3 години.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каква държава?

  Нали искахте либерализъм и либертарианство!? Ето го резултатът.

  Само, че тези, които го пропагират, могат да си позволят финансово да живеят и в други държави, ако положението тука им стане не по вкуса.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#26] от "stefaniliev":

  Ами то май това ще стане.

  Като им писне на хората от много либерализъм и либертанство ще дойде пак Комунизмът. Т.е. От едната крайност в другата.

  Молодци!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на block
  block
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  [quote#1:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Плоско. Все по-плоско.
  А от портала "Култура" все пак очакваме не дда ни разделя...[/quote]
  Абе напоследък все по любопитно ми става.. .какво значи да не ни разделя. Щото често се обаждат така.. как да се изразя по меко, симпатизиращи на правителството или поне на левия уклон които жално мяукат за разделението? Та може ли илийчо да ме светнеш как точно разделя България подобен текст? И всъщност какво лошо има българите да са на различни мнения? Липсва ли ти строевата подготовка? Всъщност току що се хванах на бас за бутилка Лагавулин, че няма да ми отговориш...

 33. 33 Профил на block
  block
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#29] от "socialen":
  [quote#29:"socialen"]Нали искахте либерализъм и либертарианство!? Ето го резултатът. [/quote]
  Тука помен нема от либерализъм и либертарианство.. имаме шуробаджанашки монополизъм и протекционизъм. това дето ни го пробутват не е капитализъм.. д3б@ майкя им комунистическа...

 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#32] от "blockblock":
  Разбира се, че Ви отговоря.
  Изпитвам уважение и задължение да разяснавам на ербап и фамилиарничещи мъжкари, дразнещи се от некво мяукане.
  Преди това, обаче, и с цел онагледяване на разделението, ще Ви помоля дадете съгласието си да разделим 50/50 спечелената от Вас бутилка. Основанието е следното: Аз ще Ви помогна да спечелите 1/2 бутилка, в противен случай ще загубите цяла..

 35. 35 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво иска да каже автора?

  Може би иска да каже ,че няма да има държава докато не се върне на власт борисов. Може би иска да каже, че борисов е държавата и държавата е борисов! Не знам.
  А опита с историята хич не се е получил.

  Какво иска да каже автора?
  Точно такива пасквили ни помагат да си стоим в блатото.
  Има ли някой смел автор дето да погледне от високо и да напише какво вижда и къде е истинския изход? Има. Но няма да къде да публикува. ( еле пък в дневничето. дневниче акто тефтерче)
  борисов =изход е платена журналистика!!

  От мен - слаб 2.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Весело

  "славяните не са държаво творен народ, такива са само прабългарите, за щастие не претопени в обширното славянско море. А ето ни сега "италианци" - Защо трябва да се пише за не/претопяване на славяни и прабългари?! Единението на двата етноса е документирано с Преславския църковно-народен събор от 893 г. Колкото за "италианци" - не бива да се обръща внимание на вестникарски твърдения....Няма патентовани ДНК на българи и италианци, за да се правят подобни сравнения!....

 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добро!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Статията прилича на писана от човек с умствено разстроство. И някак много удобно авторът забравя да спомене Доган и бандата му които имат основно участие в съсипването на държавата.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#12] от "koko65bg":

  Мирон Иванов писа навремето/89г./ ,че българите са -макодаки,пекотаки и малко траки. Мако Даков и Пеко Таков са видни партийци и пословично необразовани.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Изненадан съм приятно този път!! Благодаря на автора за една наистина добра статия!! Навежда на интересни мисли за българската идентичност. Може би песимизмът е малко повече, но авторът не е сам в тези свои очаквания за близкото бъдеще на българското общество... Само ако мога да добавя:

  "противопоставяйки ги на (все още) свободните София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н." - Варна отдавна не може да се нарече свободна... там средновековието настъпи отдавна, нищо, че е третия по големина град в БГ...

 42. 42 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#2] от "SSS":

  Като четеш нещо от български менте интелектуалец оставащ с впечатлението ,че всичките са се наговорили само да пишат ,но не казват нищо.И този комсомолец пише напоително ,но глупости.От една страна казва ,че страната ни е раздирана от противопоставяне и противоречия ,но не казва причината за това.А тя е една единствена -върлуващия комунизъм в страната близо 70 год.България е единствената страна от империята на злото ,коятоне проведе декомунизацияи Лустрация с последващо експроприиране на заграбеното и наказания за бандитите.Ролята и мястото на знаещия и можещия е да говори за причините довели до този хал българина и да повтори и потрети ,че тези страни ,които извършиха прочистване и оздравяване на обществото от комунисти и агенти на ДС са далеч напред в развитието си.Това трябва да бъде мотото на всеки ,който счита себе си за интелектуалец.Но излиза обратното ,че тези персони са загърбили чест, достойнство и са забравили ,че трябва да бъдатфлагмана на нацията и държавата.Недостойни хора .Позор.

 43. 43 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ НА СИТУАЦИЯТА Е НЕЗАБАВНО ИЗБОРИ БЕЗ РИБАРИ И ГЪБАРИ.... как да стане обаче?????

 44. 44 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#4] от "convince": товарният влак за Канада заминава на пети коловоз!!!

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Гневно

  Разделението е факт. Няма какво да не го признаваме.
  Част от разделените са яхнати от банда мафиоти и жадни крадци но или не го виждат или не го признават.
  Ако утре има нови избори ще видим същите отново в парламента.
  Ако не направим истинска промяна Станишев Местан Борисов ще ни лъжат до безкрайност и само ще си сменят местата.

  klimentm
 46. 46 Профил на МуадДиб
  МуадДиб
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#1] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Моля те, Илийка, напиши нещо по-дълбоко! Нещо, с което да ни зарадваш нас, плоските. Кат го напишеш, публикувай го и пусть затем будет солнца.

 47. 47 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#17:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Особено след като съвсем наскоро същия автор от портала "Пропаганда и агитация" съвсем сериозно ни предложи, на следващите избори неговия глас да се умножава с коефициент 1,5, а този на баба Вуна от "Северозападна България ("червените бастиони" - вж. текста) - с 0,5[/quote]
  Мне, ставаше въпрос за референдуми, не за избори.
  Референдуми, при които се вземат решения с дълъг времеви хоризонт - 30-40 години напред.
  Цитира швейцарска практика, при която при такива решения гласовете на по - младите,т.е. тези които ще плащат масрафа идните 30 години и ще изпитат ефекта от мярката, имат по - голяма тежест.Сега си представете как решение за строеж на АЕЦ се взима от хората на 60 години и се плаща от внуците им,които са били против въпросния градеж....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 48. 48 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#18:"petyo9"]България според мен е не само в парализа но и в тежка форма на запек. Причината е, че БСП, ДПС и АТАКА са се закеркенечили като костилка в задник и не щат да си ходят.[/quote]

  +++++++
  За съжаление обаче българският запек кара вече 70-тата си година. Дано до юбилея на следващия 9 септември най-после да сме се отървали от комунистите.

 49. 49 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Статията е хубава, но за съжаление темата е втръснала на всички. Дъвчем едно и също и никаква гражданска мобилизация...

 50. 50 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#47] от "Cherry":
  Така е, не съм се изразил точно спрямо фактологията. Приемам напълно забележката, и моля да бъда извинен.
  Макар, че този случай го посочих на чисто принципна основа.
  Както по отношение на опита за разделение - защото в нашето законодателство такава практика и традиции няма, а и е въпрос на Конституция. Така също и по отношение на самия автор от портала "Пропаганда и агитация". Самият той е ревностен радетел на разделението красив, умен , готин / необразован, неплащащ данъци, смотан - може да го проверите лесно


 51. 51 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#46] от "churchill":

  Може, срещу съответното възнаграждение - все пак пазарна икономика сме.
  Пък, и ние умните, готините и дълбоките, требе да преживяваме . Понякога това става с помощта на оригиналните

 52. 52 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1062 Весело

  "Васил Златарски през първите десетилетия на ХХ в. лансира тезата за хунобългарския ни произход (немски възпитаник). Хуно-алтайската теория е радушно приета и доразвита от имена като проф. Петър Мутафчиев"....
  ------------

  Проф. Златарски е завършил в Санкт Петербург и има две годишна специализация в Берлин, което не го прави "немски възпитаник". Хуно-българите на Златарски са прабългарите, но що се касае до "българската народност" и той, и Мутафчиев развиват идеята за дуализма - синтез между тюркоговорящи българи (според урало-алтайската езикова теория) и славяни.
  Такива ми ти работи, както казва "проф." Н. Овчаров.

  CONTADOR GRATUITO!
 53. 53 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Плевнелиев обаче нещо не се сеща да свика КСНС. Защо ли?

 54. 54 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 367 Неутрално

  България си е в криза от крайвреме, но 3,5 годишното управление на ГЕРБ ни разсипа напълно!

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Споко, Тони, само така изглежда...
  Андрешко ни държи в едно, упорито и необратимо...

 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#39:"hodounski"]Пеко Таков са видни партийци и пословично необразовани. [/quote]

  Два идентични случая с необразования Пеко Таков и образовавания Александър Йорданов от СДС, сега гербаджия.
  На серпентините над Сл. бряг става тежка катастрофа. Минава волгата на Пеко и защото по това време няма мобифони за да се обадят в болницата, слиза от колата, качват ранените, единият в много тежко състояние, колата тръгва за болницата в Бургас, а Пеко и придружаващият го започват да регулират задръстването.
  След много години става същото с Йорданов, силно "образован" човек. Само дето той не дава колата си за ранените, а започва да крещи да му разчистят пътя незабавно, защото бързал за Варна и замабко един тир да се преобълне в дерето, докато правил маневри да пусне величието, а колата му минала върху кръвта на ранените.

  Синът на Пеко Тасов отиде в затвора за няколко кожуха. Ако правосъдието се прилагаше сега към образованите "демократи", както преди към необразованите комунисти, СДС/ДСБ и ГЕРБ щяха да са затворнически отбори по футбол, а не политически партии.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не съм прочел постовете,но съм възмутен от позицията на автора!Има още много да учи!

 58. 58 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  " Оглозганата България" - е по-реалистично заглавие.

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 59. 59 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Гледам, че освен много медии, Делян Пеевски и КТБ са си купили и много платени коментатори.

  И че освен кампанията срещу Президента водят и друга такава - срещу "Икономедия" и изданията й.

  Статията си е много хубава и просвещаваща даже!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 60. 60 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Любопитно

  [quote#38:"valerivutev"]много удобно авторът забравя да спомене Доган и бандата му[/quote]

  Айде сега! Ако споменем и циганското "малцинство", де ще му излезе края?! Не знам родил ли се е вече Антон Страшимиров на 21-вия век, че да напише "Книга на българите 2.0". Крайно време е за ъпдейт!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 61. 61 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Весело

  [quote#40:"Вишински"]Отивам да повръщам! [/quote]

  Да ти е сладко!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 62. 62 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#41:"fortunes"]Варна отдавна не може да се нарече свободна... там средновековието настъпи отдавна[/quote]

  Фе-о-да-ли!!! (ДПС, ТИМ, комуноидите и много тям подобни)

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 63. 63 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#43:"sarasota"]НЕЗАБАВНО ИЗБОРИ БЕЗ РИБАРИ И ГЪБАРИ[/quote]

  Свободната воля и правото да не се гласува - къде отидоха?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 64. 64 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#47] от "Cherry":

  Муцка, дай да те цункам!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 65. 65 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Любопитно

  До коментар [#55] от "dimko":

  ...блато!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 66. 66 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Весело

  [quote#56:"др. Иванов"]СДС/ДСБ и ГЕРБ щяха да са затворнически отбори по футбол, а не политически партии.[/quote]

  Веднъж в живота ми да ти цъкна +

  За последно ще ти е де - пропуснал си да споменеш БСП най в началото. Те трябваше да са в А група на затворническия футбол!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 67. 67 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ГЛАСУВАНЕТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...ВЕРНО! НО Е ЖЕЛАТЕЛНО ДА УЧАСТВАТ ПОНЕ 70%.....И АКО КОМУНОСТИТЕ СПЕЧЕЛЯТ......ТОГАВА ДА УПРАВЛЯВАТ.... нека правото да не гласуват да е 15-20%....

 68. 68 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Статията си е добра, просто критикарите по горе са оперирани от чувство за хумор.

  chavo64
 69. 69 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#16:"xalikarans"]Еее има и по-зле от нас.[/quote]

  Да ти имам оптимизма..

  Stupid people make me sick
 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#40:"Вишински"]От много време не бях чел толкова тъпо четиво! [/quote]
  Напоследък нервите ти не държат. Сигурно причината е, че твоите хора вече съвсем се ос.аха.

 71. 71 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Македонците са много прости хора. Сега разбирам поведението на Орешарски, ако е вярно, че е македонец.

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Много тъпичко насина оавтора, много.... сега пък Българията ти виновна.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#48:"fatoumata"]Дано до юбилея на следващия 9 септември най-после да сме се отървали от комунистите. [/quote]
  И на мен приятел ми се иска но от реалностите не мож избяга.
  "Прехода от тоталитарно към демократично управление е поне толкова продължителен колкото е бил тоталитарния режим" - Збигнев Бжежински.
  Ако приемем, че прехода е започнал на 10.10.1989 г. сметни коя година (най-рано) може да е завършил.
  Изключение от правилото на Бжежински обосновава единствено Желю Желев - гражданска война или военна диктатура. Тогава процесите тръгват в пъти по-бързо.

 75. 75 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това със смесването прабългари и славяни си е измишльотина. Няма такова чудо славяни, няма и прабългари. Има само траки. Едните в пределите на Римската империя, другите над Дунав свободни племена. От никъде не сме дошли, все тук сме си живели. Историята ни е изкривявана по политически причини. Славянският език, си е български език, явно взаимстван от русите,които пък се определят със термина славяни след 17 век. Смесване между Българи и славяни(северни народи) е имало на териториите на днешна Европейска Русия и Украйна. По времето на въпросния Преславски Църковен събор, се говори за смесването на двата Ни народа, все тракийски племена под и над Дунав. Никъде не се споменава за славяни.

 76. 76 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#36:"dobrich"] А ето ни сега "италианци"[/quote]
  Има вероятност , част от предците ни някога да са се разселили и в Италия. Оттам и вероятността за родствена връзка с част от италианското население.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK