Иран при Рохани - накъде?

Президентът на Иран Хасан Рохани.

© Reuters

Президентът на Иран Хасан Рохани.Големият въпрос след победата на Хасан Рохани  е дали новият президент е в състояние да промени вътрешната и външната политика на страната, подчинена на Върховния лидер Хаменей? На теория, а и според конституцията, държавният глава на Иранската република притежава власт, но не може да я упражнява в пълна степен.


Това е прерогатив на Върховния религиозен водач. Следователно, президентът е длъжен да се съобразява с последния. Допълнително усложнение е обстоятелството, че Хаменей е на върха на държавата почти четвърт век. През това време той успя да префасонира управленската структура в съответствие със собствената си воля, а превесът на фундаменталистката идеология в дискурса на Хаменей свидетелства за идейното му капсулиране.


Под неговото ръководство досега се изредиха трима президента: Хашеми Рафсанджани, Мохамед Хатеми и Махмуд Ахмадинежад. Първият постигна частичен успех, но в крайна сметка си спечели омразата на Хаменей. Президентството на втория бе повод за съживяване на мечтите за реформаторство, които така и си останаха имагинерни. Третият се подчини на лидера както "ученик на учителя си", но се разбунтува в края на мандата си. Само липсата на време го спаси от прогонване от храма, което сполетя предшественика му Бани Садр. На какво тогава ще разчита техният наследник в
стремежа си да наложи умерен курс в политиката на Иран


Трябва да се отбележи, че Хасан Рохани не е творение на Върховния вожд, както погрешно считат мнозина. По-скоро може да се каже, че за победата на неговата умерена визия допринесе както цялостната ситуация, така и мощната подкрепа, която той получи от широка коалиция, включваща както привърженици на Рафсанджани и Хатеми, така и мнозинството от аятоласите в Ком, буржоазните кръгове, както и голяма част от Революционните гвардейци, които настояват за прекратяване на иранската намеса в Сирия (11 техни ръководни кадри неотдавна изпратиха писмо до Рафсанджани, в което настояваха страната им да не залага сляпо върху каузата на Асад). Разбира се, на страната на Рохани е и целият спектър от "реформатори", както и мнозинството от средната класа, която е пуснала дълбоки корени в иранския истаблишмънт. С други думи, широката коалиция, която липсваше на Хатеми и която, макар и да не се противопоставяше на Ахмадинеджад, предпочиташе да заеме позата на злорадстващ наблюдател, днес дава подкрепата си на Рохани.


Истината е, че, както твърдяха и участниците в президентската надпревара, Иран действително се нуждае от спасител. Опасенията на Хаменей, че именно Рафсанджани ще се превърне в такъв спасител, предизвика решението на "Съвета за защита на конституцията" за отстраняването му от участие в президентската кампания. Само 72 часа по-късно Рафсанджани взе своя реванш чрез категоричната победа на неговия кандидат Рохани, който обединява надеждите за спасение.


Предимствата на Рохани


Самият Хаменей добре разбира, че без предприемането на сериозни мерки държавният кораб ще претърпи корабокрушение. Върховният вожд добре разбира, че противно на твърденията на ласкателите си, цялата отговорност за сегашното катастрофално състояние на страната лежи на неговите плещи. И че когато в крайна сметка корабът потъне, катастрофата ще има само един "баща", докато другите ще избягат от отговорност, като се прикриват с обстоятелството, че са били само изпълнителите на неговата воля.


Днес Хаменей не може да застане срещу реформите, тъй като поредният неуспех би имал твърде висока цена. Дори официалната статистика показва размера на сегашната икономическа криза в страната: инфлацията е достигнала 35%, безработицата – 20%, докато ръстът е едва 2%. Известно е, че по време на управлението си Ахмединаджад похарчи 800 млрд. долара, което съставя целия доход от петрола на страната. Показателни са думите на бившия земеделски министър Иса Калантери, който е напълно наясно със ситуацията: "Господ да е на помощ на Рохани, тъй като ще наследи страна, чиято хазна е празна, както са празни пристанищата и Централната й банка!".


Иран при Рохани - накъде?

© Reuters


Икономическа криза и недоволна младеж  


Големият проблем за страната е в това, че икономическата криза е следствие на кризата в отношенията със САЩ, които са демонизирани като "Големия Шейтан". Следователно, решаването на проблемите между Техеран и Вашингтон, натрупани от началото на ислямската революция, са "необходимо зло". В противен случай, икономическите напрежения ще доведат до същински взрив. Затова диалогът със Щатите трябва да бъде на политическо ниво, публичен и официален, а не потаен и контролиран от специалните служби. Съответно решенията трябва да имат политически характер. Лидерът Хаменей е в състояние да удържи натиска на фундаменталистите, които считат, че евентуален успех на Рохани в тази насока ще представлява края на тяхната доминация, продължила над 16 години. От друга страна, ако Хаменей успее да парализира съпротивата срещу реформите, Рохани ще получи "зелена улица" за тяхното реализиране.


Тук трябва да отбележим, че президентът Рохани не е случаен човек. Издигането му на този пост стана възможно благодарение на стечението на извънредни ситуации в страната. Всъщност той се завърна на авансцената на иранската политика след почти осемгодишно отсъствие. Революционната дейност на сегашния президент започва още в далечната 1963 г. Кариерата му обхваща армията, парламента, сектора на сигурността и дипломацията. Той е човекът, който добре познава американците. Бил е дясна ръка на Рафсанджани в преговорите с Макфарлейн, довели до прочутата сделка "Ирангейт". През 2003г. вече е основен преговарящ за иранския ядрен портфейл. Лично той спаси Иран, след като с умелите си действия предотврати намеренията на президента Буш да атакува първо Техеран, а след това Ирак.


Особено е важен фактът, че Рохани добре познава Хаменей, тъй като в течение на 15 години е шеф на Съвета за национална сигурност. С други думи, новият президент добре познава мисленето и похватите на Върховния лидер в управлението на страната, което ще му помогне да избегне евентуални сблъсъци и съперничество.


Политическият климат и упорството на Вожда


Прокарването на нужните мостове на доверие между Техеран и Вашингтон се нуждае от усилия от двете страни. От една страна, Хаменей трябва да извърви половината път. От другата страна, обаче, и американският президент Обама трябва да направи повече от една крачка в тази посока. Шансовете на Рохани зависят не само от голямата умора на иранците от религиозните фанатици, които доведоха страната им до разруха. Те се увеличават и от обстоятелството, че Хаменей не е онзи лидер отпреди 10 години. Той получи серия сериозни удари: властта му е отслабена от сегашната дълбока криза на страната, както и от постоянния натиск на Революционните гвардейци, които също се стремят към контрол върху властта. Най-сериозно обаче реномето му пострада от неуспеха на неговия президентски кандидат Мохамед Калибаф в съчетание със завръщането на политическата сцена на противника му Рафсанджани, когото иранците назовават "лисицата на държавата".


След като 18 милиона иранци дадоха своя глас за реформите, сега те очакват реални промени и преди всичко възстановяването на по-либерални условия в страната. Президентът Рохани трябва да извърви дълъг път, "миниран" от противниците му. Възможностите за протакане обаче са твърде ограничени в страната на аятоласите: ако религиозните лидери подкрепят Рохани, ще спечели Иран. В противен случай ще загубят всички.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Иран и Северна Корея останаха единствените държави който не се огънаха пред Алчните и Ненаситни капиталисти. Който имат за цел - тотален контрол над нашата планета.
  Дано, не се подаде на огромният натиск оказван му от Световният империализъм и запази досегашният курс на държавата. Виждате какво става във Сирия!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#1] от "bedniaka":

  Не си прав ами Непал,Бутан, Лесото също

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да приемат руското предложение- да ги оставят да си работят по мирната атомна програма, под наблюдението на международните органи. Това е решението.

  Ама дали ще се навият УСА/ИЗраел? Това означава, да им се отнеме претекста за заграбване на иранските природни богатства.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 4. 4 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#2:"Без соц"]Бутан[/quote]

  Преди неколко години, царя на Бутан и жената на Щиглиц (един нобелов лауерат, ама по икономика) почнаха да рекламират Бутан като царството на щастливите. Даже измислиха специален индекс за щастие да замести GDP.

  След което Бутан го наводниха разни медии да показват какво щастие е там и изведнъж се оказа, че бутанците са щастливи най-вече щото не знаят колко са бедни.

  Сега ако човек следи новините оттам, хората вече искат благинките на цивилизацията и далеч не са толкова щастливи, колкото човек би могъл да предположи ако гледа новия индекс.

  ден година храни.
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2930 Весело

  Абе "Големият Шейтан" пак им мъти мозъците с "Кока - Кола" и дъвката наречена - Демокрация !

 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 848 Любопитно

  Дава надежди за нормалност, но...!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Към всевишния...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  Тих преврат у Иран.......На всички е ясно, че този г-н не е случаен човек.....Първо отиде до САЩ не инструктаж, ако си спомняте.............Ама няма лошо де.....По-добре той на чело на Иран, от колкото Ахмадинеджад.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2426 Весело

  До коментар [#1] от "bedniaka":

  Никът ти не е много точен. Трябваше да е glupav i negramoten bedniak

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Почти нищо няма да се промени в Иран и отношенията му със запада. Иран е във възход, за разлика от запада. Иран е лидерът на ислямският свят - щедро инжектираната с милиарди $ и Е Турция загуби битката за лидерство . Статията отразява западните сънища относно Иран, а не обекивната действителност - идея си нямат за что иде реч въобще. Опитите да се измерва идеология или религиозни вярвания с мерки характерни за запада са чутовна глупост - това НЕ научиха "анализаторите". За това няма смислени обяснения относно СССР, Китай или Иран.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2217 Весело

  [quote#8:"ARRI"]По-добре той на чело на Иран, от колкото Ахмадинеджад.....[/quote]Ха дано, ама на дали ... и Ахмадинеджад беше прозападния революционер (ако помните) Изправи се срещу радикалните назадничави фундаменталисти и успя да съкрати молитвата от 3500 думи ... само на 500 задължителни (за да няма лицемерие) а цялата молитва да си я казва само който желае. Такива работи ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4690 Неутрално

  "Иран при Рохани - накъде?"

  Надявам се, че върви към либеризация и демократизация!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "bedniaka":

  И до какво ги доведе тая работа? До благополучие и просперитет ли? Преди ислямската революция Иран е бил перлата на страните там - с висока култура и богатство и за народа. А сега тия ги върнаха в средновековието и опукват всички пари, за да разработват ядрени оръжия вместо с това народа да благоденства. Да ти имам тъпоглавото мислене...

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  От него както и от предшественика му не зависи чак толкова много. Онези с чалмите чертаят насоките, този е по-скоро фигурант.
  Иначе нещата вървят към затопляне. Дебка пишат, че се обсъжда размразяване на блокираните сметки на Иран в САЩ и на Запад, общо към 50 млрд. Израел хич не е очарован от политиката на Обама, а тук разни специалистчета се мъчеха да ни внушат, че САЩ са кукла на конци управлявана от Тел Авив и правят каквото им се каже.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Иран никога не може да бъде в безопасност докато няма ядрени оръжия!
  При положение, че Израел има и ядрено и химическо оръжие няма логика Иран да няма.
  Я със Северна Корея какво стана? Никой не смее копче да им каже откак имат ядрени оръжия!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  [quote#14:"vesolr"]Израел хич не е очарован от политиката на Обама, а тук разни специалистчета се мъчеха да ни внушат, че САЩ са кукла на конци[/quote]
  Обама не е единственият фактор във външната
  политика на щатите.Мощното ционистко лоби в
  Сената ще намери начин да го разкандардиса от
  прекалена ..инициативност по иранската
  проблематика.Това няма да стане директно,
  но ще му се намекне, че няма да получи подкрепа за
  някои други важни начинания .
  Да добавя и че често се учудвам от наглото
  поведение на Нетаняху.Едва ли има президент
  или премиер по света, който да се отнася с
  подобно пренбрежение и неуважение към
  президентът на суперсилата.

 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Много неща трябва да се променят в Иран, но наистина там има будно младо поколение, което иска свобода, демокрация и честно разпределение а благата. Върховният аятолах и гвардейците ако отпуснат ситуацията ще ги удави бента на промяната, същото стана с комунетата в Източна Европа.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Мои колеги разправяха, че на изборите тази есен Рохани е събрал 90% в тяхните райони, може да си представите кандидата на върхушката и аятолаха с под 8% популярност.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Иронията е, че много хора се заблуждават, че в Иран имало демокрация, щото се правели избори и президентите се сменяли! И всяка година избори да правят, и всеки път да си избират различен президент, докато реално управлява Аятолаха, промяна в тази държава няма да има.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  [quote#15:"Веселин Дечев"]Иран никога не може да бъде в безопасност докато няма ядрени оръжия!
  При положение, че Израел има и ядрено и химическо оръжие няма логика Иран да няма. [/quote]

  Я да видим, значи огромният Иран е в опасност от малката държавица Израел? Оф, смешни сте, бе. Не ви ли омръзнаха тези простотии да ги повтаряте? Виж, Израел наистина има нужда от ядрени оръжия, защото е заобиколен от всякъде с големи, мусулмански държави, които правят всичко възможно да го унищожат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1570 Весело

  [quote#8:"ARRI"]Първо отиде до САЩ не инструктаж, ако си спомняте.............Ама няма лошо де.....По-добре той на чело на Иран, от колкото Ахмадинеджад..... [/quote]

  Уверявам те, че ходенето на инструктаж до САЩ винаги е много полезно и разумно начинание А бих казал и приятно

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  [quote#9:"dgd"]glupav i negramoten bedniak [/quote]

  Ми то първите две са причина за третото

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  [quote#12:"Иво"]Надявам се, че върви към либеризация и демократизация! [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Във всяка нормална държава определящ е дребния бизнес. Той движи всичко. Независимо дали е в САЩ, Саудитска Арабия или Иран. В САЩ определено талибаните от чаеното парти взеха да му пречат. В Иран е пред фалит и Хаменей добре вижда това. Не иска арабска пролет. Но пък и няма да се даде лесно. Така че ще гледаме театро!! Съпоставете Иран и Саудитска Арабия. И двете ръководени от средновековни религиозни разбирания. Едната процъфтява, другата не. На никой не е полезна втора Русия, дето завъртането на кранчето не е бизнес, а натиск. Ако Обама наистина успее с Иран, ще си заслужи нобела за мир. Затова му го дадоха предварително...

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  [quote#19:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Иронията е, че много хора се заблуждават, че в Иран имало демокрация, щото се правели избори и президентите се сменяли![/quote]

  Но има и много като мен които хич даже не се заблуждаваме. Защото сме виждали такива "избори" и такава "демокрация". Затова сме особено полезни. Защото сме будната съвест А вие по-младите трябва да ни пазите и да ни слушате. Особено по въпроса със Сирия

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 853 Любопитно

  [quote#16:"тулса"]Едва ли има президент
  или премиер по света, който да се отнася с
  подобно пренбрежение и неуважение към
  президентът на суперсилата.[/quote]
  И в какво се изразява това пренебрежение можеш ли да посочиш, или просто си плямпаш празни приказки.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Как им се иска на Израел, Иран да каже, да ние бяхме непослушни, но от сега нататък ще слушкаме! Отказваме се от правото на ядрено оръжие, нека в района на Близкия Изток само Ираел да притежава такова!
  Защото изреал бил "демократична държава"-и като такава-"предвидима"! В демократичността на Израел няма съмнение, но е вярно и друго, че Израел е готов да използва ядреното си оръжие за да предотврати друг/Иран/ да се сдобие с такова! И с най-голямо удоволствие би го направил!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":
  Какво неуважение? Нетаняху и копче не може да каже на Обама, наляга си парцалите и толкоз. Исканията за разни "червени" и други линии минаха и заминаха, Обама така и не нареди удар по Иран както се искаше на Израел напук на всякакви лобита. Пък в частни разговори ако не го уважава, негова си работа, на кого му дреме?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Русия имаше навремето едно много добро решение на ядрения им проблем. Дайте ни урана и не се занимавайте с обогатяване повече. Ще ви го върнем на пръти, точно за мирни цели. От тях оръжие не става. Ама аятолаха не се съгласи. От там идва и голямото недоверие на Запада и Израел.

 31. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":
  И какво искаш да кажеш с това клипче? Ще повторя още един път въпроса: Можеш ли да посочиш в какво се изразява това пренебрежение? Или според теб пренебрежение е това че Нетаниху не казва "йес сър" всеки път, когато на Обама му дойде накоя нова идея, какво Израел трябва да направи. Това драги не ти е България по времето на Брежнев!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 32. 33 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#31:"charlesdegaulle"]Дайте ни урана и не се занимавайте с обогатяване повече. Ще ви го върнем на пръти, точно за мирни цели. От тях оръжие не става. Ама аятолаха не се съгласи.[/quote]
  Всяка голяма държава(особено с богата история, като Иран) има и голяма гордост. Затова и всяка сама си разработва ядрената си програма. Пък и Иран разполага и голямо количество уран. Защо да не си го обогатява сама?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 33. 34 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#20:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Я да видим, значи огромният Иран е в опасност от малката държавица Израел? [/quote]
  Разбира се, че е в опасност, след като Израел разполага с 200- 300 ядрени ракети. И не само те са в опасност, ами и всички държави в близкият изток.

  Дори и Европа е в опасност. Да си чувала за "опцията Самсон"?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 34. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1646 Весело

  [quote#34:"АБПФК"]Дори и Европа е в опасност. Да си чувала за "опцията Самсон"? [/quote]

  Не си падам по конспиративни теории. За четене - чета си, ама само да се посмея малко.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 36 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#26:"Ian Smith"]Но има и много като мен които хич даже не се заблуждаваме. Защото сме виждали такива "избори" и такава "демокрация". Затова сме особено полезни. Защото сме будната съвест [/quote]

  Умря ли циганката дето те хвалеше!? Че, сам се рекламираш, нещо!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 36. 37 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "dgd":

  Защо? Защото изказвам различно мнение от общоприетото ли? Или защото давам различна гледна точка към дадената публикация?
  А не осъзнаваш ли, че може би вие сте глупавите и неграмотните! Дето сте като стадо овце,на който само да подсвирнат и почвате да блеете набитата в манерките ви разтръбена от масмедиите Мантра!!!
  Харей Мъни, Харей Мъни!! Само да са под носа ни!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 37. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  [quote#32:"magen_enoshi"]Това драги не ти е България по времето на Брежнев! [/quote]
  Сам потвърждаваш с думите си, че Нетаняху не
  му пука какво настоява нобеловият лауреат
  за мир и президент на суперсилата, когато
  казаното противоречи на неговите представи
  за ситуацията в Близкия Изток, иранския
  въпрос.Между другото гледам, че и за 2014
  Израел очаква от щатите "помощ" от над 3
  млрд.И това, в ситуация когато видяхме как
  се опитват да съкращават разходите за
  социални нужди и няма пари за ветерани
  и пенсионери.При Буш даваха с 500 млн
  по малко.
  п.п. България не е при Брежнев, но
  ситуацията наистина не се е изменила.И
  работата нее в това, че Плевнелиев не е
  такъв юнак като Нетаняху.

 38. 39 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#38:"тулса"]Сам потвърждаваш с думите си, че Нетаняху не му пука какво настоява нобеловият лауреат
  за мир и президент на суперсилата, когато
  казаното противоречи на неговите представи
  за ситуацията в Близкия Изток[/quote]
  Знаеш ли че моето мнение за тебе беше че си интелигентен и не глупав. Какво пак извъртваш нещата. По горе каза че Натaняху се държал нагло и пренебрежитeлно! Сега започна да се измъкваш от представяне на доказателство за това твърдение с нова тема- за помощите. Не за първи път ми се случва да споря с подобни "хлъзгави" "умници", дето като ги попиташ нещо конкретно почват да размиват темата и да спорят с самите себе си.
  И пак ще повторя че колкото и да ти се вижда чудно, Израел няма да се самоубива, понеже така настоява "нобеловият лауреат за мир и президент на суперсилата".
  И поради безмисленноста на този диялог, смятам да го прекратя.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 40 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 796 Весело

  На кой пречи Иран?
  Основно на Израел!Друга тема е,че на Израел всички им пречат.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 40. 41 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#2:"Без соц"]Не си прав ами Непал,Бутан, Лесото също [/quote]
  И Папуа-НюГини!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 41. 42 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#17:"Realist"]Върховният аятолах и гвардейците ако отпуснат ситуацията ще ги удави бента на промяната, същото стана с комунетата в Източна Европа. [/quote]
  И какво стана с "комунетата от Източна Европа"? Напълниха си гушите до пръсване, държат властта и пр. (ама аз май виждам само нашите комунета...)

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 42. 43 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#20:"VеnRus 2008 #писнамиотвас"]Виж, Израел наистина има нужда от ядрени оръжия, защото е заобиколен от всякъде с големи, мусулмански държави, които правят всичко възможно да го унищожат. [/quote]
  Израел, Израел... Никой не знае нищо за Израел. Може само да предполага. И ако се абстрихираме от държавата Израел, има многобройни еврейски лобита във всички могъщи държави, които наистина дърпат конците и определят политиката. Да си спомним, какво постигна Кенеди, като се опита да направи Америка независима от ФЕД, който си е еврейски на 100%.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 43. 44 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  [quote#3:"АБПФК"]да ги оставят да си работят по мирната атомна програма, под наблюдението на международните органи.[/quote]

  и какво точно означава "мирна" атомна програма

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 44. 45 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Боже, пак тези ушанковци с техните брътвежи за величието на СССР и СоциализЪма....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 45. 46 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  абе още ли не разбрахте че Иран и САЩ са се разбрали и просто чакат да мине малко време за да стане това видимо че малко неудобно да е толкова рязко, Иран има един геополитически враг , ако не знаете кой вижте картата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#15:"Веселин Дечев"]Иран никога не може да бъде в безопасност докато няма ядрени оръжия!
  При положение, че Израел има и ядрено и химическо оръжие няма логика Иран да няма.
  Я със Северна Корея какво стана? Никой не смее копче да им каже откак имат ядрени оръжия! [/quote]

  отдавна не бях чел такава комунистическа глупост, значи и Бангладеш или както е сега Моанмар трябва да има щото Пакистан има и може да продължим и още

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 47. 48 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  БОЖЕ ОПАЗИ НИ
  от тъпотата и злобата на Ислямокомунистите - те са готови (добре, че нямат тази възможност) да дадат Бомбата в ръцете на най-крайните ислямисти, иранските шиити. Защото и на децата е ясно, че ако имат Бомбата, аятоласите изобщо няма да се поколебаят да я използват - първо срещу Израел, а след това срещу християните, на първо място разбира се срещу Големия Сатана (САЩ). Навремето Фидел Кастро, по време на Карибската криза е призовавал да се удари Америка, дори и Куба да загине, стига да победи Световната революция. Така и сега аятоласите не ги е грижа за света и самия Иран, колкото за изпълнение волята на Аллах.
  Нашите агенти на ЧервеноРуската Мафия*, се трансформираха в Ислямокомунисти, водени от неистова омраза към Големия сатана. Подобно на Кубинския Луд и те не се интересуват от съдбата на християнския свят, вкл от съдбата на своята родина (дали пък я смятат за такава?), само и само да да бъде унищожен Главният враг, който на времето съсипа тяхната истинска Родина - СССР
  _________________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК(закоравели убийци), техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 48. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4767 Неутрално

  [quote#33:"АБПФК"] Пък и Иран разполага и голямо количество уран. Защо да не си го обогатява сама?[/quote]
  Пък като е почнало така защо да няма и ядренио оръжие.
  Пък щом като го има защо да стои бадева?
  Пък и да го пробват я срещу Израел,я срещу Ирак какво от това?
  Честно казано не мога да разбера какво ви става.Че това е все едно да дадеш на луд пистолет.

  klimentm
 49. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Весело

  [quote#34:"АБПФК"]Дори и Европа е в опасност. Да си чувала за "опцията Самсон"? [/quote]

  Точно заради това исламокомунистическите ти двойници не трябва да си играят с атомното оръжие, защото няма да се мине само с пърлене на чалмосани брадички!

  ПП: Израел има и най- голямата конвенционална супербомба, едно добро планиране и склада, и центрофугите ще останата завинаги под земята.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 51 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Весело

  [quote#33:"АБПФК"]Пък и Иран разполага и голямо количество уран. [/quote]

  Иран разполага с количество за няколко атомни бомби заедно с всичкото разкрито и все още неизкопано от земята, далече, много далече от количеството което трябва за уж планираните 16 нови ядрени реактора.

  На практика Иран няма разкрити големи уранови депозити, затова преди години търсеше да закупи уран от Нигер, но Запада за голямо съжаление на ислямокомунетата и сичката червена паплач блокира преговорите.

  http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/02/23/iran-announces-new-uranium-deposits-dont-panic/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 52 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "ARRI":

  лъжи да те мажем, блажени са верващите, ама аз нещо не го вярвам това, с друга реторика, но дали с други крайни цели?

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "ugi":

  да бе да, така стават те нещата отникъде и отизведнъж, ама може би не чак така. може да са имали положителни опити, както и положителни личности там, но цялостно...

 54. 55 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  още един заблуден вярващ на илюзии

 55. 56 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "EVOLYUCIONER":

  Незнам откъде вземаш инфо ( май от ИТАР ТАСС), но аз работя с иранци и на всички им е писнало от ръководната роля на върховния съвет ( аятоласите), като ЦК на КПСС са.

  chavo64
 56. 57 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#47] от "stg":

  Бе Северна Корея може да имат копчета ( за казване), но ядене ниц!

  chavo64
 57. 58 Профил на Граф Влад Задунайски - semper idem
  *****
  Весело

  [quote#17:"Realist"]Върховният аятолах и гвардейците ако отпуснат ситуацията ще ги удави бента на промяната[/quote]
  Какво е това <<бент на промяната>>?(Имам една приятелка: филолог и полиглот - като се събуди ще я попитам)
  Май не си превел достатъчно добре някакъв идиом(може би щото не знаеш смисъла на тази дума?)?!?
  Така или иначе,написал си нещо,дето на български звучи глупаво!

 58. 59 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  [quote#55:"bette"]още един заблуден вярващ на илюзии [/quote]

  Имам няколко колеги иранци, имам колежка иранка, племеница на Хюсеин Мосави, който уж "загуби" изборите преди 2009- та. Тогава имаше много сериозни слухове, че спечелилият и поддържан от върховният аятолах Махмуд Ахмадинеджад е всъщност трети, но печели с грандиозна фалшификация на изборите. Тогава и избухнаха протестите срещу властта, ако помните жестокото и безмислено убийство на младото момиче Неда например.

  Всичките ми колеги иранци не поддържат режима, а племеницата на Мусави е с отнет ирански паспорт, не може да се върне в родината си, не може да види майка си и баща си. Самият Мусави все още е под домашен арест и по думите на моята колежка няма да изкара и година, здравословното му състояние е тежко.

  Заради това писах, има надежда, но може и нищо да не се случи и това да е поредната мимикрия (пребоядисване) на ислямо комунистите, а сефте, нашите сменят боята като за световно, последните 15 години дори се намазаха с монархо- фашизЪма, който клеймиха цели 60 години.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 60 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "bedniaka":

  Нали не говориш сериозно!?

 60. 61 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#60] от "aglar":

  Разбира се че не!!! Просто дразня форумните лумпели!!! Наслаждавам се, на простотията им!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 61. 62 Профил на aglar
  aglar
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#61] от "bedniaka":

  Така е добре! Щото и аз първосигнално ужасено ти сложих минус!

 62. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  [quote#44:"Sinite - завоят наляво забранен"]и какво точно означава "мирна" атомна програма [/quote]Означава, че докато другите си мируват,
  ... нищо лошо няма да им се случи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK