Великите портиери

Великите портиери

© в, FacebookДнес Пламен Горанов щеше да навърши 37 години. По този повод публикуваме текста на неговия приятел Димитър Събев, който е и член на УС на учредената след смъртта на Горанов - фондация "Пламен Горанов". Акцентите са на редакцията.


Знаменателно е, че истината за смъртта на Пламен Горанов загуби интерес за широката публика. Петицията, с която фондацията, носеща неговото име, се мъчи да принуди прокуратурата да разкрие фактите около трагичния инцидент, за близо месец е подписана от едва 700 души. Числото не е малко, все пак става дума за възмутени хора, но то е нищо в сравнение с всенародния вопъл, разнесъл се при неговата гибел преди седем месеца. Пламен беше погълнат и смлян от новинарската машина, която забравя всичко старо по дата. Живите му приятели бяхме твърде заети с нашите емоции, за да напомняме с нужното постоянство, че истината за смъртта му се укрива от прокуратурата и изобщо от хората във властта.


Доколкото с Пламен бяхме близки, искам да обърна внимание на нещо съществено около неговата смърт, свързано с характера му. Никой, който го познаваше отблизо, няма да оспори, че той ставаше избухлив, когато засягаха чувството му за справедливост и правата, които смяташе, че притежава като гражданин. Напрегната "среща" с охраната на варненската община непосредствено е предшествала запалването му и може би го е причинила.
Прокуратурата не си направи труда да ни попита, а и не знаеше какви точно въпроси да задава, нито на кого да ги зададе – но приятелите му знаем, че Пламен беше привърженик на изтърканата мъдрост, че ако си се захванал с професия, имаща аспект обслужване на хора, трябва да си учтив. Той искрено се възмущаваше от хората, които работят своята професия с нежелание – от намусени сервитьори и пушещи в колата таксиметрови шофьори например.


Специален момент за него представляваше охраната. Пламен обичаше реда и съответно имаше респект от хората на реда и затова още по-голям беше ядът му към онези, които от ред създаваха хаос и утежняваха хората само и само да изтъкнат своята важност като портиери или някаква друга охрана.


Един следобед телефонът звънна, бях на работа – обаждаше се Пацо, така, подсмихвайки се, искаше да ми предложи новина. Всъщност и онези прочути качулки на паметника на Съветската армия във Варна той ги нахлузи, за да ми предложи новина, но това е друга история, по-късна. Работех в един финансов сайт, Пацо се обади и каза, уж на шега: Димитре, много съм ядосан на една банка. Отидох да си сложа парите в нея, но не ме пуснаха, защото дрехите ми били мръсни.


Може да намерите в интернет историята "Работата стана неприлична за някои банки" и тук няма да я повтарям, но искам да подчертая, че това са били чистите дрехи на Пацо, току-що изпрани, но с няколко петна вар. Ако дрехите му бяха наистина мръсни, той щеше да се съобрази с охраната на банковия клон, конкретно намиращ се в Добрич. Но той се възмути дотолкова, че отдели цял работен ден в най-напрегнатия за топлоизолациите, които поставяше, есенен сезон, за да разчисти тази работа: откъде-накъде някакъв човек ще го спира на входа заради дрехи? Има ли табела, която настоява за дрескод? Какво прави една дреха неприлична? Не е ли банката публична институция, тоест демократично място – или на обществото му внушават, че само работата с куфарчета пари е достойна за уважение? Тази история според мен е ключ към разбирането на трагедията, за която прокуратурата виновно мълчи.


Сутринта на 21 февруари, ден след запалването, обикаляхме площада пред община Варна и се мъчехме да намерим следа или знак от нашия приятел. Опитах да заговоря портиера, работещ в сградата на отсрещната страна на булеварда. Той ни разказа много по-различни неща, отколкото предния ден пред телевизионната камера: далеч било, не видял, не разбрал. Нормално е човекът да се е уплашил и да не иска да се довери на непознат, но отидохме и в общината. Попитахме на входа кой точно е бил на работа предния ден и как точно Пламен се е запалил. На този въпрос охраната се изсмя: ама ти сериозно ли мислиш, че някой ще ти отговори на тези въпроси?


Пламен се е запалил пред общината, което е запечатано на няколко камери. Имало е двама или трима човека от охраната, които също могат да разкажат подробности. Защо на обществото се спестяват тези факти, толкова лесни за добиване, толкова лесни за представяне? В крайна сметка не става дума за тежко разследване, а за преразказване на записаното от две камери и евентуално допълване с разказите на охраната, която е участвала в събитието по запалването.


Лазар Стайков с право отбеляза, че хората от охраната също имат семейства и приятели. Да, редно е да мислим за тях – както е редно да покажем милост дори към Делян Пеевски. И да се разбере истината и тя да говори, че те са използвали сила спрямо Пламен, това няма да им донесе повече от условни присъди – тук, наистина, само предполагам. Все пак Пламен се е залял с бензин сам, никой не го е карал насила, така че никой няма да осъди чак толкова строго охраната, че не е действала като психоаналитик.


Но тези хора все пак не са невинни и разкриването на техните действия трябва да послужи за назидание. Вредата за цялото ни общество от постоянството на портиерския произвол ще е много по-голяма, отколкото щетите, причинени от истината на тях и на техните семейства.


Стари кадри от армията – старшинки и сержанти, свикнали да колят и бесят, се пенсионират преждевременно, но във възрастта, когато нервите започват да отказват, и масово се вливат в армията на портиерите. Пламен Горанов, както и да ви звучи това, се жертва, за да свали портиерския режим в България.


Мишена му беше ТИМ с Кирил Йорданов, още по-точно кокошата слепота на протестиращите, които не знаеха как и къде да упражняват натиск, но Пламен беше наистина многопластова личност. Той виждаше и в портиерското общество свой враг. Тук портиери наричам хората, изпълнени с презрение към българите, но край които българският гражданин някак си трябва да се провре, за да се добере до законните или човешките си права.


Великият български портиер е застанал на входа на полагащите ни се права и придобивки и ни пречи умишлено да стигнем до тях. Не просто зъл и досаден, великият портиер е агресивен. Той ти налага убеждението си, че си нищожен, той смачква самочувствието ти, той завижда и пречи на улесненията ти. Той или те са подивели в малката си стаичка, когато един ненормален – да, в техните очи ненормален, висок млад мъж, който при това сигурно се е държал необичайно учтиво, е почукал на прозореца и им е казал: смятам да протестирам мирно отпред.


Да, но портиерите не искат някой да протестира мирно точно тук, точно в тяхната смяна. Великите портиери, които са назначили малките портиери, могат да се засегнат – и малките превръщат верноподаничеството си в агресия, словесна и не само.


Ако охраната на общината е с чисти ръце, защо мълчи при нашите зачестили обвинения? Защо не се намери дотук някой, който да я защити в казуса "Пламен Горанов"? Помислете и защо полицията, охраняваща парламента и другите "протестирани" институции при втората вълна на недоволството, се държи толкова "толерантно". След като се издъни с Пламен, явно охраната на институциите вече няма право на грешки.


Не очакваме от прокуратурата да признае доброволно какво е станало сутринта на 20 февруари пред парадния вход на община Варна, защото истината за смъртта на нашия приятел би настроила обществото не срещу конкретни хора, а срещу целия портиерски модел, царуващ в нашата страна. Затова ще крият истината докрай. Междувременно във форумите коментарите са такива, че има риск и аз самият да се заблудя – дали пък Пламен беше не такъв, какъвто го помня, а такъв, какъвто интернет внушава?


След като за пореден път се опитахме да обърнем внимание на обществото към скриването на истината за смъртта му и мрежата се изпълни с нашите възмутени искания, във всеки форум, често с няколко ника, цъфват "мнения", че някой нещо на Пацо му бил внушил и затова той се бил запалил. Юрнекът гласи: Той беше хубаво момче и приятелите му са добри хора, но не ни занимавайте с тези простотии с прокуратурата, а дайте да се разбере кой му внуши да се запали. Кой му проми мозъка. Зелените псевдоеколози ще да са – гърмят десетки коментари към статии в софийски, варненски, бургаски, всякакви медии. Едно и също за цялата страна. И току-виж в главите на хората влезе "зелени" вместо ТИМ и "лабилен" вместо "герой".


Скъпи читатели, на Пламен близките и далечните хора не можехме да му внушим да се наяде, когато беше гладен, ако той не искаше. Той беше огромен инат и не мисля, че е възможно някой да му внуши точно на него да се залее с бензин и да иде някъде си със запалка в ръка да се пали.


Психически здрав Пламен беше. Ако е обсъждал с някакви хора от митингите този начин на протест, не изключвам това, Пламен го е правел с ясното съзнание, че се залавя с нещо сериозно и опасно. Постъпката му е била премислена и обмислена. Или някой друг му внуши година по-рано да сложи качулки на паметника? Някой друг му нашепваше протестните стихотворения, някой друг му режисираше протестния театър, някой друг му нагласяше протестните фотографии... "Подтикване към самоубийство" вижда само онзи, който иска да изрита смъртта на Пламен Горанов по-надалеч от сградата на общината и от контекста на ТИМ.


Форумните коментарци обаче са толкова упорити, че с Весо Златков вече се чудим кога ще ни дадат сертификат за инвеститор клас А: толкова работни места за платени коментатори създаваме. Те са толкова вредни, досадни като злобни мухи, че накрая и аз започвам да се чудя: ама не му ли е внушил някой нещо? Затова и пиша: и стотиците платени коментари на хората на началниците и групировките, за които истината за смъртта на Пламен е опасна, няма да спрат истината. Истината е силна като топъл вятър, неумолима е като мъгла: тя ще се процежда, ще се просмуква през портата, която самозабравилите се български портиери подпират с всички сили.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 402 Неутрално
 2. 2 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 627 Неутрално
 3. 3 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Във предприятието наше
  се случиха цял куп беди,
  директорът ни се уплаши
  и ПОРТИЕРА уволни."

  Да бъде светла паметта на Пламен Горанов, загинал защитавайки свободата ни на българи и човеци.
  Послепис:
  Верно портиерите са страшилища, но дръжте директора, по-добре - министра, а най-добре - оня, дето дърпа конците на министра. Потърсете в Мрежата и ще намерите сведения за подобно явление в Русия: будни граждани пламват като факли без да е ясно кой, защо и как.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  вечна памет

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Малко съм объркан. Нали точно Димитър Събев довчера обясняваше, че хем уж охраната на общината била провокирала Пламен, хем той най-вероятно сам се е подпалил докато е размахвал запалката и заплашвал охранителите, че ще посегне на живота си ако го доближат? Значи хем Пламен бил малко кибритлия и най-вероятно (дали по грешка, дали нарочно) сам се е подпалил, хем ни се иска някой друг да е виновен за този му трагичен край? Излиза, че Събев май сам не знае коя теория подкрепя: че Пламен се е жертвал съзнателно, за да накара кмета Йорданов да подаде оставка, или че по погрешка се е подпалил докато е размахвал заплашително запалката. Честно казано подобни "приятели" на Пламен и техните изказвания оставят горчив привкус със стремежа си да се изкажат на всяка цена, независимо колко (не)логично е изказването им. В заключение ще кажа само, че мнозина от въпросните "приятели" на Пламен, които все тръбят как се било използвало името на Горанов, станаха известни на широката публика именно употребявайки въпросното име в подобни "анализи"...

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Мир на праха му.Не е трябвало да залага живота си.Това са огъня са архаични изпитания.

 7. 7 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това за дрехите нещо него разбрах хем прани хем с вар А що се касае до това как да си облечен като влизаш в банка или където и да е на обществено място съм за да се спазва хигиена

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Един светъл пламък щеше днес да стане на 37 години.
  Пламен си отиде свободен и борец за нашата свобода.
  Въпреки че обичаше живота,той искаше неистово свободни хора,в свободна страна,освободена от олигарси.
  Трудно ми е да изразя колко дълбоко легна на сърцето ми този слънчев млад човек и ние му дължим почит и искаме сметка на онези,които отнеха живота му.Искаме истината!
  ОСТАВКА!

  Tony
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Прав е Димитър Събев. И прокуратурата крие или най-малкото не й пука какво е станало, та да се опита да го разкрие. А много вероятно прикрива някаква неудобна итина. И форумите са пълни с платени коментатори без съвест и морал, продаващи се за стотинки.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Жалко за момчето! Бог да го прости! А за охранителите или портиерите е абсолютно прав ! Старшини със зелени чорапи,които мразят всичко и всеки и развъждат помияри!

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Покой на душата ти!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Не е ли образувано дело? При толкова свидетели, защо е това мълчание?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":Мир на праха му.Не е трябвало да залага живота си.Това са огъня са архаични изпитания. "

  -Жертвата му се оказа безсмислена. Него го няма,но мафията -остана.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Гневно

  До коментар [#13] от "Митко Василев":

  НИКОГА не съм поставяла удивителна на коментар с почти перверзно удоволствие и погнуса!!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 405 Разстроено

  Не знам кой и дали е провокирал Пламен, но със сигурност много хора се опитаха да се възползват от него, основно за да увеличат собствената си популярност. Надявам се г-н Събев да не е просто поредният пример за това...

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "толкова работни места за платени коментатори създаваме"

  Не са платени, а подплашени. Дадена им е задачка под страх от уволнение.
  Лични мои приятели си продадоха задниците на Ковачки и от яростни критици на олигархията се превърнаха в негови защитнци и разпространители на слухове колко е готин, какъв е пич и как се грижи за работниците си.
  Е толкова сме и приятели, вече.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Великолепен текст! Напълно прав е автора, че докато има хора като нас, които видяхме, бяхме, помним и продължаваме да търсим, "Истината е силна като топъл вятър, неумолима е като мъгла: тя ще се процежда, ще се просмуква през портата, която самозабравилите се български портиери подпират с всички сили."
  Вечна памет, Пламъче!

  Милена (Меми)
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "goshogoshev":
  Не е било вар а теракол. изолациите не се лепят с вар, нито се шпакловат с вар, но не е вина на автора, че не знбае това. Той не се изпира, можеш само да го изстържеш при това со зор.
  Ако работиш такава работа, особено ако не си си в родния град, може да нямаш кат чисти дрехи, за да посетиш банката, след като са ти платили труда.
  А да се шматкаш с голям сума пари, особено в малък град където всичко се знае, не е хигиенично.
  Абе що ли ти обяснявам изобщо...
  Едва ли знаеш какво значи да ис изкарваш хляба с черен труд, иначе нямаше да пишеш такива глупости..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митко Василев":

  Ма разбира се бе, злато, на мишките героизмът винаги е изглеждал идиотски.
  Нали затова са си мишки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Без да омаловажавам гражданската му позиция, за мен смъртта му е безсмислена, нелепа и мъчителна. Въобще не е редно човек да прибягва до такова действие, имайки предвид мъката, която причинява на близките си

 22. 22 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "dedo pepo":

  Съвсем не му е "безсмислена жертвата". Цялата тази история размести много дълбоки пластове, от десетилетия непобутвани, особено във Варна. Точно заради това е нужно повече време, за да се усети ефектът.

  Милена (Меми)
 23. 23 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Знам, че е бъкано с негодници, за които е изгодно някой да осветява с горящото си тяло ореолите им на борци за свобода и правда, но това не е ново.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#23] от "Митко Василев":

  И нима тези които вдигнаха паметник на Васил Петлешков и заради които е загинал да са били негодници?
  Между другото, ти знаеш ли кой е Васил Петлешков?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  мир на праха ти приятелю

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Цитат: "...мишена му беше ТИМ..."
  Но според разказа,
  целел се е в ТИМ, но стрелял по портиерите.
  .
  Не говорете от чуждо име без пълномощие. Не слагайте вашите мисли в устата на мъртавците.
  Ако е искал да остави послание, щял е да го направи.

 27. 27 Профил на lazar_staykov
  lazar_staykov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Лазар Стайков се опита да каже, че търсенето на виновен за запалването на Пламен ще настрои много хора чиито симпатии към постъпката на Пламен са по слаби от симпатиите им към "простите хорица" от охраната, и че това ще доведе до много гласове против Пламен, във форуми и другаде. Семейство, приятели и др. са само от най-близкия кръг такива. Да за разкриване на истината около събитието, не за хвърлане на вина върху кокретни "хорица".
  Освен ако не се окаже, че някой друг го е залял с бензин или запалил, няма смисъл от обвиняване на "бивши старшини" за това, че не са подготвени за справяне с подобна, изключително екстремна, ситуация.

 28. 28 Профил на lazar_staykov
  lazar_staykov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А, забравих. И никаква милост за Д. Пеевски и немуподобните! Оставка на правителството!

 29. 29 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1123 Любопитно

  27 мар 2013, 17:51

  СЕМ призова медиите да внимават при отразяването на самозапалвания

  Съветът за електронни медии (СЕМ) призова средствата за масова информация да се грижат за живота и здравето на гражданите при отразяването на гражданските протести. Повод за това станаха зачестилите случаи на протест под формата на самозапалване и самонанасяне на телесни повреди.

  Според СЕМ има опасност журналистическата интерпретация на самозапалванията и самонараняванията като форма на протест да ги превърне в граждански пример за подражание, а медийното отразяване на поредицата от трагични събития да подтикне към продължаването й...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/27/2030719_sem_prizova_mediite_da_vnimavat_pri_otraziavaneto_na/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 30. 30 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "rapidfire":
  "
  Виж сега "току-що изпрани, но с няколко петна вар"а и препрочети внимателно писаниците на тоя Пацов приятел и сам ще видиш че са пълни с противоречия Е всичко това ме кара да мисля че хич не са му чисти помислите на автора

 31. 31 Профил на jkaterina
  jkaterina
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Димитър Събев не знае какво точно се е случило! Никой не знае! Точно за това иска да се видят записите на камерите! И защо му е на Събев да търси популярност?
  Запитайте се защо прокуратурата не съобщава резултатите от приключило разследване. Това е същественото!
  А за дрехите, хайде стига глупости. Всеки би трябвало да е допуснат в банките, дори и да не е трябвало да внася голяма сума пари. Това в крайна сметка са работни дрехи за строителна работа, естествено, че е обидно да не те допуснат банката. От кога да работиш е срамно?

 32. 32 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поклон!
  Вече няма значение дали постъпката му е била най-правилната, за него явно е било така.
  Няма значение и дали волно или неволно се е възпламенил, а че е бил готов на това.
  Колко от нас имат куража да заявят позицията си по начина, който считат за най-подходящ, пък бил той и отчаян?
  Независимо дали това се харесва или не на някои хора, Пламен се превърна в символ, а понякога имаме нужда от такива символи.

 33. 33 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#23] от "Митко Василев":

  Че е бъкано с всякакви негодници - бъкано е, и ти си живият пример за това!

 34. 34 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#23] от "Митко Василев":
  Никога няма да получите разбиране. Тук е пълно с откачалки - хейтъри, някои, от които дори с медицинска диплома, но не практикуват. Не защото е неизгодно, а защото нямат качества като лекари.
  Тези, тъй наречени приятели на самозапалилия се Пламен не уважават желанията на родителите му да бъде оставена паметта му на мира. Родителите знаят неговото здравословно състояние и не биха искали да се шуми и спекулира с покойния.

 35. 35 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#2] от "mystery":
  До коментар [#9] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  Е, аз не съм платен коментатор, а гражданин.
  Във всяко нормално общество НЕ се толерира създаване на медиен ореол около самоубийства. С цел да не се провокират у психически нестабилни лица, както и у леца в млада възраст с неукрепнала психика.
  Каквото и да било посегателство върху собствения живот никога не е за добри цели, то се провокира от дълбоко разстройство на личността.
  Нима бихте искали всички да се самозапалят и да осигурят спокойствие на "лошите" да правят каквото си искат?
  Ако беше се борил, да запали чучело на ТИМ или да направи нещо, каквото и да било без отнемане на човешки живот би било търсещо последователи.
  От какви последователи се интересува самоубиец?

 36. 36 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Напълно подкрепям #35. Не съм съдник, но самоубийството по никакъв начин не е геройска постъпка!!! Така човек наказва себе си и околните. А да спретнеш фондацийка на гроба на самоубиец - е това ми е беден речникът да оценя. Баси до къде се докарахме...

 37. 37 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пламен Горанов не е самоубиец. И няма да го забравим. Твърде голям е контраста между него и "героите на деня". Няма как да го забравим.

 38. 38 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#5] от "star777":

  Не виждам никакво противоречие в позицията на Димитър Събев - приятелите на Пламен искат да разберат какво точно се е случило с него на този ден. Вместо да отговорят на тези въпроси от общината всячески се опитват да потулят случая.

  Пламен е носил плакат (прибран от общински служители), според който ако кметът не подаде оставка до края на деня, той ще се самозапали.
  Тогава защо се е запалил в самото начало на деня, на празната улица пред общината?

  Според мен щом са го видели с плаката, "портиерите"на Кирил Йорданов, са се сдърпали с Пламен, опитвайки се да го накарат да се махне и да не смущава рахатлъка на общинарите.
  Доколко са действали адекватно на ситуацията, не е ясно.

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 39. 39 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#36:"munchoaz"]Не съм съдник, но самоубийството по никакъв начин не е геройска постъпка!!! [/quote]
  Не е самоубиец нали това ти казват в цялата статия! Ама като ти взеха от устата репликата за "кой го накара да се пали" и сега се чудиш какво да пишеш нали? Нещастници!

 40. 40 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#37] от "cinnabar":
  До коментар [#38] от "pen4o":
  До коментар [#39] от "galjab":
  Как се нарича човек, който доказано се полива с бензин и си пали запалката?
  З

 41. 41 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Казват "какво си направиш сам, никой не може да ти направи". Не познавах П.Г., не приемам радикалния му подход за протестиране, не мога да отркия рационалност в подобно действие. Само глупост.
  А какво е станало... не ви трябват камерите за това. Накиснат с бензин, при "сборичкването" с охраната без да иска е произвел искра. И край. Това е.
  Един абсурден начин за протест прилючил ужасно.
  Една трагедия която медиите и поляризираното ни общество продължава да дъвчат.

 42. 42 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Когато имам вземане-даване с някоя институция, за мое щастие все по-рядко, все срещам изнервени и ядосани хора, които без да се познават, на опашката разказват личните си дела и перипетии, измъчени от отношението на чиновници, объркани от нелогичността и непоследователността на уредбата..
  И понеже прекарвам малко време в страната, се запитах - хората ли са прекалено изнервени и склонни да се оплакват или чиновниците и системата ги подлудяват до така степен, че са озверели? Загриженост един за друг, толерантност и доверие са напълно липсващи. Дори се запитах, защо се наричат българите християни. В една такава обстановка никак не се учудвам, че хора посягат на живота си от отчаяние.

 43. 43 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#9] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  по-скоро на прокуратурата не й дреме за това емблематично самоубийство, нито има капацитет и потенциал, заедно с криминалистите, да разкрият какво точно се е случило в този ден.

  изобщо държавната ни администрация работи като Правец-16 в дигиталния 21-ви век. патетично!

  РЕФОРМИ !
 44. 44 Профил на steff111
  steff111
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да се потърси наказателна отговорност от зелените за склоняване към самоубийство! Морал нямат ли тези хора?

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Паленето на хора по улиците хич не е добра работа!
  Който и да е виновен работите явно не вървят добре щом се случват такива работи...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Бесен съм от безсилие.

  Пламен много го харесвах приживе, макар и да не го познавах лично.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK