От блоговете: България трябва да се разбаречи

Николай Бареков на турне в Русе

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Бареков на турне в Русе"Дневник" препубликува текста от блога на Веселин Желев с позволение на автора. Акцентите са на редакцията.


Къде е Янето? Няма го.


Но нишата му е пълна. В нея е Никито.
Бареков.


Той има две неща – риза и кауза.


Ризата му е бяла. А каузата – справедлива.


Сценаристът му е работил по нещо като кандидат-студентска тема – традиция и новаторство в българската политика.


С бяла риза като бунтовник пред бесило Никито излиза сам срещу тираничната държава, за да я оправи. Довчера оправяше журналистиката. Но тя тясна за неговата душа е. И той се заема с държавата. В тази неравна борба неговото знаме е свободата (изобщо и на словото в частност).


Никито Бареков, когото оттук нататък за краткост ще наричам Н.Б., не е новост в този жанр.


Преди него тук бяха Яне Янев и Георги Петрушев с кодовото название "Жорж".


Името на тяхната обща игра е: "Открадни каузата!"


Защо трябва да се крадат каузи? Защо да не крадем направо пари?


Защото, когато откраднеш кауза, може да ти падне цялата държава барабар с парите ѝ.


Не искам да кажа, че Н.Б. краде каквото и да било. Освен вниманието на наивните.


Така обаче той помага на други да крадат. Нещо като хлапетата, които ви разсейват, докато джебчията ви пребърква дискретно.


Какво става, когато откраднеш кауза в условията на демокрация? Тя не може да спечели мнозинство и да се превърне в закон. И по осъществяването ѝ трябва да се водят преговори. С онези, от които зависи мнозинството.


Жорж беше яхнал една много обща кауза – "на ползу роду".


Яне беше далече по-специфичен – "ред, законност, справедливост". Това беше злобата на неговия ден.


Н.Б. избра друга тънка струна – свободата (изобщо и на словото в частност).


Крадците на каузи не забърсват каквото им падне. Те избират онова, за което хората най са зажаднели. Защото то има потенциала да образува най-големи мнозинства.


Такива, каквито отдавна липсват на българския парламент. И без които на България все не се удава решителната крачка към достоен живот, ред, законност, справедливост и свобода (изобщо и на словото в частност).


Какво щеше да стане, ако нямаше Жорж и Яне? Дадените за тях гласове можеха да отидат в посока обратна на омразното статукво и да произведат резултат.


А статуквото в България винаги е омразно. Т.е. то е хронично бременно с промяна. Н.Б. е хапчето за аборт. Най-новото. То и предишните не позволяват на недоволството да роди промяната.


На изборите след 1997 г. България серийно помята. Нито едно обикновено мнозинство.


Кой не иска промяна? Този, който е доволен от статуквото. Огледайте се кои си живеят добре в него. Някъде сред тях са сценаристите на Н.Б. Които са му дали бялата риза и каузата.


Как се краде кауза? По два начина. Първо – като лековерните повярват, че я представляваш ти. Второ – като недоверчивите я зарежат, само защото и ти си я пипал.


Свобода на словото и Н.Б. Егати свободата…И егати словото.


Това е целта. Един глас по-малко. От Н.Б. не се очаква да спечели изборите. А да ги развали. Като вмирише каузата.


И най-светлата идея може да помръкне, взависимост от това кой я развява.


Така впрочем се провали европейската конституция през 2005 г. На референдума във Франция зад нея застана тогавашният президент Жак Ширак. В опит да си вдигне рейтинга. Французите обаче гласуваха против него и свалиха конституцията.


И сега имаме Лисабонски договор.


С какво се краде кауза? Не става само с приказки. Представете си Н.Б. да държи речи за свободата и против цензурата? Кой ще го слуша? Ще събере много повече публика, ако хвърля гюбеци с дудук в гащите – като на един клип от ранната му медийна кариера.


Ако сам не можеш да привлечеш внимание, вземи си от тези, дето го имат. Т.е. избери си голям враг между тях. В най-лошия случай на неговия фон ще изглеждаш симпатично малък – като Давид пред Голиат.


Така очевидно е замислен компроматът срещу президента Росен Плевнелиев.


Мъничкият Н.Б., с бялата ризка (и вероятно бели чорапки) и още по-бялата кауза вади мръсното бельо на най-големия големец в държавата. Гражданите трябва да знаят истината за техните управници. България без цензура!


Н.Б. размахва "разследване" на ТВ7 (която доскоро ръководеше) да обвини Плевнелиев, че е платил гръцката си къща в брой и така е извършил финансово престъпление.


Сашо Диков обаче показва банковите документи, с които Плевнелиев, тогава строителен предприемач, е превел парите за сделката. Значи нито плащане в брой, нито престъпление е имало.


На Н.Б. обаче не му мига окото. Сменя тезата си – той не бил "адвокат" на ТВ7 и не обвинявал президента в престъпление, а просто настоявал за прозрачност. На следващия ден пита колежката на Диков Люба Кулезич, защо, критикувайки Н.Б., става "адвокат" на Плевнелиев.


Ключовата дума е "адвокат". Адвокати имат заподозрените и обвиняемите. Тя внушава, че Плевнелиев е такъв. Макар фактите да говорят обратното.


Н.Б. не се смущава, че е опроверган. Целта на кукловодите му не е е да разобличи Плевнелиев, а да го вкара в унизителен кеч на кален свой терен. Не да спечели, а да развали.


Сега и цялото президентско войнство да лъска образа на държавния глава, по него неизбежно ще остане част от калта.


Независимо от изхода си, историята потвърждава Н.Б. като играч в състезание, за което иначе никога не би се класирал. Той срещу държавата. По бяла риза. Nice, ah?


Скандалът вдигна ненужен шум, който пак заглуши онзи въпрос с голямото К. Той още няма отговор.


Историята показва нуждата българският президент да си назначи говорител. Има въпроси и личности, на които държавният глава не бива да отговаря пряко. Не заради него самия, а заради държавата.


Тя и журналистиката трябва да се разбаречат. Не може самозванци, които нямат нищо общо нито със свободата, нито със словото да навличат тяхната мантия и да обезсмислят основни ценности, върху които се гради демокрацията.


Не казвам да забранят Н.Б. Надявам се журналистическата колегия да му направи Н.Б. : Неглижирай Бареков. Колкото повече го каните, колкото повече го цитирате, колкото повече спорите с него, толкова повече играете играта на кукловодите му. Те затова са ви го пуснали.


Журналистът не е стойка на служебния си микрофон. Обективността не означава безкритично да записваш и възпроизвеждаш всеки шум, който някой вдига. Тя предполага и критично мислене. Имаме отоговорности за хигиената на обществената среда. И най-спешното е да я разбаречим.


П.П.: Този е един от малкото текстове в блога, в които поместих и снимка. На нея виждате цистерна за разпръскване на течен оборски тор под налягане. Искам читателят да се убеди, че думата "лайномет" има и буквален, а не само преносен смисъл, в който сме свикнали да я употребяваме у нас. По време на периодичните земеделски протести пред европейските институции в Брюксел съм наблюдавал как белгийски и френски фермери използват лайномета в схватките си с полицията срещу масови безредици. Ако хвърлят по нея камъни и бутилки и наранят служител на реда, подлежат на наказателно преследване. Ако обаче насочат струята на торовото оръдие (с диаметър от около 20 см) срещу полицаите, такава опасност няма. То само цапа и мирише, но не ранява. Подчертавам, че с това не давам идеи на протестиращите в София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Нов глагол "разбаречвам"???

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Не казвам, че Барека става, обаче ми прави впечатление, че "правилните" субекти - Безуханова, Кунева и други, се котират далеч по-зле. Защо?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дневник, що не илюстрирахте публикацията от блога с авторската снимка - с лайномета?

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Бареков поне има алтернатива.Винаги може да се върне към ТВ екрана

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  бареков ,оказа се ,че ни прав и лъжеш за президента ,време е разбаречването да премине през сезиране на прокуратурата ,за опитите ти за държавен преврат ,както се оказа няма никакви фалшиви бюленини в костинброд ,а сега се оказва ,че и президента си бил купил къщите без да парви далавера ,както ти твърдеше ,опитите да се предизвика дестабилизация ,чрез охулване на държавния глава и главнокомандващ ,са опити за дестабилизация на България и се ходи на съд ,в турция ги съдят доживотно ,ще видим тук комуниситческата прокуратура сега какви ще ги мисли за да те спасява другарю бареков

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Това ще бъде поредния политически "хит". Преди си мислех, че след Борко това е свършило, но не е. Има много вакуум в политическото пространство, който следва да се запълни. Разбираемо е, че всички обръщат внимание на Бареков при това положение, самият аз го направих неотдавна - http://kololoto.blogspot.com/2013/10/blog-post_10.html
  Явно това върви. В крайна сметка повечето хора не са търсачи и за да видят нещо, трябва да им го навреш в носа. "Правилните" медии удрят балтията на всеки устрем, ако не е съвсем "правилен" и логично пространството продължава да е празно, та сърдете се на себе си в общи линии.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  с какво е по-различен този от Борисов, Цветанов, Плевнелиев, Сидеров, Станишев, Местан и т.н.
  Че се е правил на "шоумен" - вулгарно, нима Сидеров не си е снимал чурчицата с тъмни очилча - вулгарно или Плевнелиев не е мамил хората с "хороскопи" - вулгарно, че Станишев не е спряган за потаен хомосексуалист, вулгарно назначил любовника си министър и евродепутат, или Борисов не си е менкал жената - вулгарно?

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#1:"Freedom of Speech"]Нов глагол "разбаречвам"[/quote]

  Синоним на пречиствам се

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  Абе ... с една дума - капут !!!

 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Кратъ, ясен и точен анализ на мислещ човек!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе защо трябва да си отделяте от ценното време за Бареков. Това същество не го заслужава...

 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  [quote#8:"marquis"]с какво е по-различен този от Борисов, Цветанов, Плевнелиев, Сидеров, Станишев, Местан и т.н. [/quote]

  От Сидеров с нищо. Но между Дудука и Цветанов , Борисов и Станишев има огромна разлика. Последните имат макар и малко благоприличие и достойнство , не са пели по кръчми "само да те гепна путк@та щ'и цепна" ( извинявам се Дневник , но е цитат , няма как да го кажа) и са спазвали поне грам благоприличие ,а не са целували винаги знаеш кое на силните на деня.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Оначе целта на на мероприятието е повече от ясна - трябва да има една дясна и една лява партия , ама все да са на наши хора. Дудука и БСП. Е да , ама не, 90-те минаха и никога повече няма да се върнат

  15.02.1989 - 07.02.2018
 15. 15 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Какво хабене на време е четенето на този позив!Как можах....От коментари мисля,че няма смисъл.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  разбаречване
  Хубава дума. По Ралин-овски точна.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#8] от "marquis":

  [quote#8:"marquis"]с какво е по-различен този[/quote] Именно това е проблема! Да и "кудука" не се различава с нищо от политическата класа ,срещу която ГРАЖДАНИТЕ недоволстват!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Бареков си е най-добре! Кешира здраво, а ние си драскаме по форумите!
  България какви синове е раждала, а сега...явно е че не са българи...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ...разбаречи, ваканцуване, страхуваше ли ви...
  Сега на мода са катарзис, демонизиране, сатанизаране...

  Найден Геров може само да съжалява, че не ги е включил в речника.

  Иначе писанието ми хареса.
  Ама моля вместо Н.Б. да се изписват другите му псевдоними, дудука и капута...
  Все пак не става въпрос за тефтерче...

  Пак смех! Ама май не е и смешно....
  Гротесно и абсурдно е случващото се в държавата!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Тактиката "открадни каузата" не е с начало "БББ" на Жорж Ганчев (леле колко хора му се вързаха на този ку-ку; последната брънка от кариерата му е една телевизионна реклама на мобилен оператор, в която общо взето изглежда като мечка в цирк). Най-първият хит в оповръщането на всичко наоколо беше 1990-1991 г. в лицето на "Ера 3", начело със Славомир Цанков.

  Убеден съм обаче, че в проследяване на историята на тази политическа доктрина /"открадни каузата"/, непременно трябва да се включи и приносът на Б. Борисов: "Ние ги хващаме - те ги пускат" беше невиждан трамплин, умело патентован от опита на Славомир Цанков, Жорж Ганчев, Яне Янев и т.н. ...

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Авторите на политическия сценарий у нас са едни и същи и се намират в творчески запек...
  Барековщината в общото ни пространство стана факт, който потвърждава тази теза...

 23. 23 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#8] от "marquis":

  Хам тъй, всички са маскари! Плевнелиев на компютъра с хороскопите преди 20 години си е баш същото като хонорара на Доган и парите на Моника и Хохегер. А това са дребните и лесно видими вреди, другите са за милиарди...

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 24. 24 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Много добре, но защо такива текстове се появяват и четат само в блоговете???
  Защо не в (уж) нормалните медии, където са (уж) нормалните журналисти???
  Всъщност, преди да "разбаречим" май трябва да осчетоводим къде (из медиите) се е "обаречило"?
  Няма да давам примери и цитирам имена, защото пак ще ме цензурират! (Обаречване на модераторите, а???)

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 25. 25 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Много силен коментар - браво на автора.
  А Бареката се превърна в една подлога, готова на всичко. Окепазяване е това. Продажна работа. Не е достойно.

 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Барековщината сега е повторение на жоржганчевщината, янеяневщината и още ред .......... /попълнете точките с подходящага за Вас дума - без да я пишете/.

 27. 27 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Защо публикувате статии за тоя , както го наричаше Б.Б. к***т?! Ясно е че е кукла на конци и то на конци на Пеевски-Василев. На края ще стане, като с Волен Сидеров и Жорж Ганчев. Един кръгъл иди**, с достатъчна популярност, влиза в парламента с гласовете на слабоумните в България, именно защото е станал популярен, а не защото притежава някакви качества!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 28. 28 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#22:"dimko"]Авторите на политическия сценарий у нас са едни и същи и се намират в творчески запек... [/quote]
  Така е, а и вече нямат толкова време да "легендират" протежетата си, както направиха с Боко - гл. секретар, кмет и премиер. Сега я карат направо - от ТВ7 направо в политическата предизборна битка.
  Бареков е политическо протеже на Пеевски, същия, който взриви новата тройна. В една реална предизборна обстановка ще е достатъчно тази взаимозависимост да бъде осветена и от Протестна мрежа да обявят ИГНОРБареков и ще е аут.

 29. 29 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Много добре казано (написано).Поздравления за автора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не само трябва да се разбаречи... България трябва да се разбойчи, разстаниши, разорешари, раздогани и прочие и чак тогава може и да се промени нещо...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 31. 31 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Аз съм тук, защото в момента няма какво друго да правя и се преструвам, сам пред себе си, че чета с внимание статията. Вече забравих за какво се разказваше в началото, но това изобщо не означава, че ще стигна до края ѝ. Бареков ме интересува точно толкова много, колкото и президентът на тая страна. Въобще не се налагаше да напиша този коментар, но го направих, за да привлека вниманието ви и да ми отдадете заслужена почит. Казвам ви го, за да погледнете на мен с цялата си сериозност. Ясно ли е или да правя допълнителни пояснения с отпратки?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 32. 32 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  А, и да не забравя да си цъкна плюса!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 33. 33 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#3:"dimitar2007"]Дневник, що не илюстрирахте публикацията от блога с авторската снимка - с лайномета? [/quote]
  Е да де. Това на снимката не е ли баш.....

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  ОТ ДУДУЧЕ

  ДУЧЕ НЕ СЕ СТАВА

  Абсолютен и знаков провал за кукловодите.
  КРЪЧМАРСКО КОНФЕРАНСИЕ да бъде промотиран за "ЛИДЕР" на ПАРТИЯ.
  Това вече е СЮЖЕТ ЗА КОМЕДИЯ.
  Човечецът допринася с каквото може ФАРСЪТ ДА Е ПЪЛЕН.
  Хубавото е,че въпреки МИЛИОНИТЕ ПРЪСНАТИ за рекламиране и промотиране на ДУДУК - ДУЧЕТО ще отидат на вятъра.
  Дори таргет групата,към която е насочена промоцията няма чак такова чувство за хумор,че да приеме на сериозно постното театро,което й се поднася.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Барековщината ще надмине чалгата по масовост. Няма да изчезне, ще се размножава. А това, че президента се хлъзна по пързалката, вече е факт. Днес се оправдава за вилата, утре ще го упрекнат, че няма пишка и ще трябва да сваля гащи да показва какво има между краката. След седмица ще го обвинят, че има вагина на гърба и пак ще трябва да се съблича....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 36. 36 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#3] от "dimitar2007":
  Е как бе, точно лайномет се вижда на снимката.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  За да се разбаречи България, първо трябва да се раздогани и разстаниши!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на silvanatam
  silvanatam
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":
  Станишев -благоприличие и достойнство - това са несъвместими неща!

 39. 39 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Весело

  Лелее, яко сте се обаречили, кой ли ще ви разбаречва докато пищите?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А кой казва, че нямало демокрация?!

  Бареков се предлага, избирателят решава.

  Затова не виждам абсолютно нищо лошо.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Направих си труда да проверя, да изровя, да проуча - навсякъде публика са му градските луди, пропаднали профукници на банкови кредити, хоспитализирани в ЦеПеЗе-тата и платени бедняци, докарвани от таксиметрови шофьори - платени също, между другото. Ако това нещо е следващото, с определящ глас...

 44. 44 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Каква е тази нещастна българска съдба запъртък след запъртък да осмърдяват обществената среда? И по-важния въпрос: "Защо, за Бога, ги търпим?"

  Поздравления за автора! Много точен анализ.

 45. 45 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гениален текст, особено послеписа, браво!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#35] от "chichka":

  Чичка, браво! Разсмя ме от сърце! Ама прав си, така е!

 47. 47 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  Браво на Веселин Желев!

  Цялата статия е точна и ясна!

  Благодаря на вас и "Дневник".

  ОСТАВКА!

 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1014 Весело

  [quote#37:"lz2"]За да се разбаречи България, първо трябва да се раздогани и разстаниши![/quote]В България все още са твърде много наивниците и заблудените, които много лесно се останишват, одоганват, обарекват, осидероват и т.н.

 49. 49 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Смешно, ако има хора , които вярват на НБ. След 10 г. го виздам като ЖГ да свири с китара в някоя пошла реклама, за НБ - дамски превръзки

 50. 50 Профил на bahtijar
  bahtijar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "tur671":

  Др. бараков не е заплашен от прокуратурата. Той е "наше бараче".

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Историята показва нуждата българският президент да си назначи говорител. Има въпроси и личности, на които държавният глава не бива да отговаря пряко. Не заради него самия, а заради държавата.
  _______
  Хем е вярно ,че Н.Б. е откраднал каузата , хем изглежда като част от сценария да се запуши всяка уста дето зине срещу Н.В.Президента и подстави под съмнение някаква зависимост с неговата приближеност към чуждестранни и вътрешни кръгове които се занимават с "инвестиции" присъщи на най-едрите играчи.
  Прецизно изпипаната статия която няма нищо общо с многото полуграмотни емисии от Дневник също привлича вниманието ,че не всичко е както изглежда.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1732 Весело

  [quote#51:"comandante"]Хем е вярно ,че Н.Б. е откраднал каузата , хем изглежда като част от сценария да се запуши всяка уста дето зине срещу Н.В.Президента [/quote]
  Интересно и аз това си помислих, ама нали съм по коспирациите...
  Ама пък знае ли човек... Много нагласено ми изглежда всичко, като атентата срещу властелина на обръчите

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 53. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Дотам стигна Н.Б., да използват името му за глагол, натоварен с негативно значение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 54. 54 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  "....С бяла риза като бунтовник пред бесило Никито излиза сам срещу тираничната държава, за да я оправи. Довчера оправяше журналистиката. Но тя тясна за неговата душа е. И той се заема с държавата. В тази неравна борба неговото знаме е свободата..."

  Абе и на мене Дудука ми изглеждаше чурук дъска, ама щом и "Дневник" се захвана да го "величае", значи удря върху неговите интереси. А щом удря върху неговите интереси, значи има защо. Пак се правят на света вода ненапита. Да, ама не! Просто няма начин тук, на тая територия.
  Та се позамислих и си казах:
  "И едните и другите са маскари, какво толкова!"...

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "...От Н.Б. не се очаква да спечели изборите. А да ги развали. Като вмирише каузата...."
  Всъщност това е най-важното в статията. От 2001г. това се прави - каузата се вмирисва, и оси.а. За да се стигне до Бойко Борисов и абсолютните сегашни дилетанти, отворили границите за чалмалиите.

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Не са само Жорж Ганчев, Яне Янев и Н. Бареков. По тази тънка струна на избирателя се работи непрекъснато и в няколко направления. Ми дори НДСВ и ГЕРБ бяха изкуствено създадени и раздути балони с цел да се разбие дясното. Истинското дясно. Това което наистина би провело и най-неблагодарните, но наистина необходими реформи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#11] от "Geoimg*":Кратъ, ясен и точен анализ на мислещ човек! "

  -Мисленето-изкривено,анализа преднамерен,пък и никак не е кратко,нито от толкова щракане става нещо ясно.
  Не харесвам НБ,няма да гласувам за него,но не мога да отхвърля упреците към президента за неговото бързо милионизиране,финансови спекулации и политически грешки.Фрапиращо е забавянето на свикването на КСНС.Каква по-голяма криза за националната сигурност от бежанската вълна и отвратителната позиция на държавен глава/???!!!/,който заявява,че това не му било работа,а ангажимент само на правителството.Значи той не си познава задълженията,камо ли да ги изпълнява.Да стоиш отстрани и само да критикуваш,вместо да свикаш и обединиш всички сили за справяне със ситуацията е престъпление,държавна измяна.
  Незабавна оставка на Плевнелиев!

 58. 58 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#51] от "comandante":

  Чак пък прецизно изпипана.... А Веселин Желев не пише от вчера, така че конспирации да търсиш е глупаво.

  Но без да искаш, си напипал истината. Целта на проекти като Н.Б. е да се се стигне дотам, че умерените хора да се отвратят, а политизираните да трябва да си изберат лагер и да се мобилизират за "война" (или поне избори). Глупавите пък лесно се подвеждат, а и те не са малко (както се видя и от Жорж, и от РЗС).

  И тази цел Н.Б. ще я постигне, в сегашните политически условия. Остава ти за себе си да решиш в кой лагер си.

 59. 59 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И аз да пресъединя своето "браво".Точно,интелигентно и остроумно.Само ,че не е развеселих,натъжих се,заради десетките или стотиците хиляди, които повярват на стоменатите нагли демагози!

 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#10:"SS"]Абе ... с една дума - капут !!! [/quote]
  Дотам я докарахме - ха се напъне планината, ха е радила я капут, я пидал. Каквато почвата, такива и плодовете.

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хората, които се занимават с този бизнес - пускане и разпространяване на клюки, жълтини и откровени лъжи, освен че имат предимството на инициативата - подбиране на момента и начина на лансиране, получават и възможността, избирайки темата/въпроса, нещата да бъдат такива, че въпроса да е шумен и скандален (привлича вниманието), а отговора да бъде тъп и безумно скучен - например: Номера на данъчната ми декларация е...., Купен с нотариален акт...., на дата..., парите платени/преведени с платежно... - неща, които съда ще чуе, но публиката не. Публиката ще каже: „е тия с парите винаги се оправят, каза че бил купил, платил...ама ние ли не знаем как стават тия работи“. Та и аз съм за някакъв категоричен отпор на барековщината, и през съда още по-добре, но във времето и пространството и както ( а дано!) се надяваме на по-скорошни избори, в общественото съзнание сигурно ще останат недоизказани неща и известни съмнения като ‚дим без огън“ и други подобни.
  Затова, най-правилен изглежда варианта, до който хората стигнаха със случая Сидеров, а именно „Игнорирай Сидеров, Бареков и следващия пуснат на сцената“. И понеже хората, които ни ги сервират, имат възможността и лостовете да ги пускат, призивите към медиите „Да не ги отразяват и да не им дават думата“ си остава кауза пердута, то на нас ни остава, ние, що годе разумните читатели, да не се включваме в техния хор. Представяте ли си как щеше да изглежда форума под много хубавата и оригинална статия, ако бяхме оставили под нея да пишат, платените или безплатни (има и такива), подръжници на барековщината - максимум 10-15 поста (няма как да си отговарят един на друг) и настъпва пълна скука.
  Това последното го пуснах като лека закачка, по важното и даже най-важното е тези от нас, които не са се отчаяли и (все още) не са стегнали куфарите , да не дремеме на следващите избори и не само да направим простото усилие да си завлечем задниците до урните, ами да си поразмърдаме мозъците като отидем за кого ще гласуваме и освен това, всеки в своята среда, да се опита да отвори очите на поне още един-двама души. С такива и подобни действия е възможно „разбаречването“ да се случи, а и изборните резултати да не ни изкарват още в първите дни след изборите на улицата и да ни треперят гащите, по кой начин ще изберат да ни закопаят - с Белене, с падане на валутния борд, с емитиране на дългове или с някакъв оригинален принос в начините за обиране на една наистина бедна държава.

 62. 62 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#58:"borisuser"]И тази цел Н.Б. ще я постигне, в сегашните политически условия. Остава ти за себе си да решиш в кой лагер си. [/quote]
  Като оставим на страна ,че си някакъв бот дето спамиш с повече от един псевдоним ...защо трябва непременно човек да заеме някаква страна???
  Напротив не трябва хората да се поляризират както децата които гледат куклите на кукловода които умело борави с лявата и дясната си ръка като им дърпа конците !

  Колко по-скоро хората прогледат толкова по-скоро ще изринат мутро-олигархичната сган която е само парлама на чуждестранните финансови терористи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 63. 63 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#6:"Митко Василев"] "Правилните" медии удрят балтията на всеки устрем, ако не е съвсем "правилен" и логично пространството продължава да е празно, та сърдете се на себе си в общи линии.[/quote]

  Там е големият проблем!!! Във "Правилните" медии. Защото стадото си е стадо!!! Каквото му набият в кратуната това ще прави!!! Иначе казват - лошо, по-лошо, много по-лошо!!! И стадото си трае - защото не знае!?!?

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 64. 64 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво на Бареков за разследването за лекарствата, да разследва и други далавери

 65. 65 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ако трябва да подредя най-големите утрепки на прехода на НБ бих дал сребърния медал след златото за волен

 66. 66 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Любопитно

  До коментар [#65] от "lele266":
  [quote#65:"lele266"]Ако трябва да подредя най-големите утрепки на прехода на НБ бих дал сребърния медал след златото за волен [/quote]
  А на себе си какъв медал би дал,а отворко?
  Тиквен,или теменужен?

 67. 67 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#58] от "borisuser":
  [quote#58:"borisuser"]До коментар [#51] от "comandante":
  Чак пък прецизно изпипана.... А Веселин Желев не пише от вчера, така че конспирации да търсиш е глупаво.
  Но без да искаш, си напипал истината. Целта на проекти като Н.Б. е да се се стигне дотам, че умерените хора да се отвратят, а политизираните да трябва да си изберат лагер и да се мобилизират за "война" (или поне избори). Глупавите пък лесно се подвеждат, а и те не са малко (както се видя и от Жорж, и от РЗС).
  И тази цел Н.Б. ще я постигне, в сегашните политически условия. Остава ти за себе си да решиш в кой лагер си. [/quote]
  До коментар [#62] от "comandante":
  [quote#62:"comandante"]Като оставим на страна ,че си някакъв бот дето спамиш с повече от един псевдоним ...защо трябва непременно човек да заеме някаква страна???
  Напротив не трябва хората да се поляризират както децата които гледат куклите на кукловода които умело борави с лявата и дясната си ръка като им дърпа конците !
  Колко по-скоро хората прогледат толкова по-скоро ще изринат мутро-олигархичната сган която е само парлама на чуждестранните финансови терористи! [/quote]
  Аз мисля,че колегата comandante ще реши за себе си да бъде
  от нашият АТАКИСТКИЯ лагер-
  Първо:Защото този лагер е най-справедлив!
  Второ:Защото ми е приятелче
  А ти,колега borisuser кой лагер си избра?
  Тиквения,или теменужения?

 68. 68 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#61] от "tsvetko_51":
  [quote#61:"tsvetko_51"]Това последното го пуснах като лека закачка, по важното и даже най-важното е тези от нас, които не са се отчаяли и (все още) не са стегнали куфарите ,[/quote]
  А,защо още не си си стегнал куфарите?Нашите от АТАКА ли чакаш да дойдат да ти помогнат?
  [quote#61:"tsvetko_51"]и не само да направим простото усилие да си завлечем задниците до урните, ами да си поразмърдаме мозъците като отидем за кого ще гласуваме[/quote]
  Ти си ми ясен за кого ще гласуваш и без да си размърдваш мозъка:или за ГЕРБ,или за Реформаторския блок
  Ако обаче наистина решиш да си размърдаш мозъка,то тогава
  трябва да гласуваш за нашата АТАКА-това е истинската патриотична партия!
  [quote#61:"tsvetko_51"]Затова, най-правилен изглежда варианта, до който хората стигнаха със случая Сидеров, а именно „Игнорирай Сидеров, Бареков и следващия пуснат на сцената“.[/quote]
  Не си прав,само гербавите и теменужените(реформаторските)
  хора са стигнали до този вариант!Вариантът при другите(нормалните )хора е съвсем друг:Пълна подкрепа
  за нашата АТАКА!
  [quote#61:"tsvetko_51"]и както ( а дано!) се надяваме на по-скорошни избори,[/quote]
  О,ама ти на какво се надяваш?И какво си мислиш,че
  на едни евентуални нови избори ГЕРБ и Реформаторският блок
  ще управляват заедно ли?(така както повеляват вашите колониални господари от САЩ и ЕС)
  Блажени са вярващитеНищо няма да се промени батенце!
  Ние-ЛОШИТЕ пак ще бъдем около 50% и пак няма да можете да управлявате!
  [quote#61:"tsvetko_51"]а и изборните резултати да не ни изкарват още в първите дни след изборите на улицата и да ни треперят гащите,[/quote]
  То е ясно,че ще ви треперят пак гащите,ама 50 лв са си 50 лв
  откъдето и да го погледнеш

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Много хубав материал!
  Сега Местан ефенди да каже, може ли да бъде демонизиран един Дудук?!

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Весело

  До коментар [#62] от "comandante":

  "Бот" съм бил, а? Знаеш ли какво значи "бот"? Защо въобще се хАбиш да ми отговаряш ако съм бот? И кои са ми другите псевдоними с които "спамя"?

  И как така стана, че дори не успя да прочетеш и разбереш какво съм написал, преди да се хвърлиш на клавиатурата да ме разобличаваш като такъв и онакъв?

  А за децата и конците, на децата им е много добре ясно, че има кукловод и че някой дърпа конците. За жалост, обаче, на много от възрастните (тези с право на глас) хем им се привиждат кукловоди и конци където ги няма, хем нещо като им е пред очите, мижат и се опитват да не гледат.

  Айде и много здраве от Ботландия.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#1] от "Freedom of Speech":
  [quote#1:"Freedom of Speech"]Нов глагол "разбаречвам"??? [/quote]
  Глаголът има герберски произход с реформаторско звучене

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#5] от "tur671":
  [quote#5:"tur671"]бареков ,оказа се ,че ни прав и лъжеш за президента ,време е разбаречването да премине през сезиране на прокуратурата ,за опитите ти за държавен преврат ,както се оказа няма никакви фалшиви бюленини в костинброд ,а сега се оказва ,че и президента си бил купил къщите без да парви далавера ,както ти твърдеше ,опитите да се предизвика дестабилизация ,чрез охулване на държавния глава и главнокомандващ ,са опити за дестабилизация на България и се ходи на съд ,в турция ги съдят доживотно ,ще видим тук комуниситческата прокуратура сега какви ще ги мисли за да те спасява другарю бареков
  [/quote]
  Каква богата"мисъл",какъв гладък изказ,каква подредба на изреченията,какъв блестящ стил!Няма главна буква,няма точка,няма запетаяГолЕма работа сте вие от"Магнаурската"герберска
  мисловна и писмовна школа!
  Не напразно модераторите от"Дневник"са оградили
  твоя коментар в жълто!Красота!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Любопитно

  [quote#57:"dedo pepo"]Не харесвам НБ,няма да гласувам за него,но не мога да отхвърля упреците към президента...Фрапиращо е забавянето на свикването на КСНС.Каква по-голяма криза за националната сигурност от бежанската вълна и отвратителната позиция на държавен глава/???!!!/,който заявява,че това не му било работа[/quote]
  Човек се характеризира не само с това което прави, но и как, и защо го прави!? Трябва да се прави разлика между причина и повод, обект и субект!?
  КСНС е като съвет на мъдреците, а не арена за изява на клоуни-аматьори!? При МС има такъв съвет, но оперативен!? В случая НБ играе ролята на мюре, което старателно криеше това, за което вика сега!? Принципно за РП съм съгласен, но в момента Президентът(институцията) е що годе стожер на нормалноста!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Както можеше да се очаква зад Бареков застават юрушчиите на Сидеров, комунистите на Станишев и де(пе)сарите.
  Нормално, Бареков винаги е слугувал на силните, сега слугува на Орешарски и кукловодите му.

  Пазете се от доносника vesolr
 83. 83 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  След #ignorevolen идва ред на #ignorebarekov

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 84. 84 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  режисьорът сменя актьорите просто...

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално


  [quote#67:"багаин"]Аз мисля,че колегата comandante ще реши за себе си да бъде
  от нашият АТАКИСТКИЯ лагер-[/quote]
  ВИЖ #15
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/22/2166602_borisov_ne_burza_da_topi_ledovete_s_ataka_zaradi_neini/?p=0#addcomment


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "Разбаречи" Много ми хареса! Много точен, браво!

 87. 87 Профил на dimitar_rusev
  dimitar_rusev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Подкрепям изцяло автора!

 88. 88 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1214 Весело

  До коментар [#17] от "Питанка - slack":


  [quote#17:"Питанка - slack"]разбаречване
  Хубава дума. По Ралин-овски точна. [/quote]

  Да! И обратна на набаречване....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK