Предложения за промени в правилника на "четирийсе и второто" НС

Председателят на парламента Михаил Миков (в средата приведен напред) обсъжда нещо с групата на левицата в пленарна зала

© Красимир Юскеселиев

Председателят на парламента Михаил Миков (в средата приведен напред) обсъжда нещо с групата на левицата в пленарна залаС оглед на преосмислянето на някои доктрини на парламентаризма у нас и издигането му на по-високо ниво след тълкуването на конституционни и законови текстове от КС, ръководството на парламента и другите уважаеми депутати предлагам за публично обсъждане следните промени в правилника на НС. Целта е нормите да отговарят на създалата се практика, както е редно в една правова държава:


...


Чл. 44. (1) Редовните пленарни заседания на Народното събрание се провеждат в понеделник, вторник, сряда, четвъртък и петък от 9,00 до 14,00 ч. Заседанията могат да бъдат удължавани, но с краен срок не по-късно от половин час преди започване на антиправителствените протести.
(2) Всяка сряда се провежда обсъждане на вот на недоверие, а в четвъртък този вот се гласува като постоянна форма на парламентарен контрол. Основанието за гласуване на седмичния вот на недоверие се тегли чрез жребий предходната неделя по БНТ и БНР. Ако изтегленото основание се е падало в предходните шест месеца, вносителите на вота имат право да поискат ново теглене или да се премине към обсъждане и гласуване на вот на недоверие без особено основание.


(3) Останалите дни са за срещи с избиратели (или избягването им), включително в избирателните райони.
...


Чл. 48. (1) Председателят открива заседанието, ако присъстват повече от половината от народните представители.


(2) Установяването на присъствието става чрез електронната система или когато повече от половината народни представители са си седнали на работното място - парламентарната банка - и този факт е безспорно установен от квесторите. Ако депутат е прав и неподвижен или се движи по посока на мястото си, квесторите го броят за седнал.


(3) Ако депутатът се движи по посока на изходите на заседателната зала, квесторите броят ¾ депутатско присъствие, преди центърът на тежестта му да напусне пленарната зала, и ако не направи междувременно завой обратно към мястото си. Ако депутатът се намира в сградата на НС, но е извън пленарната зала, квесторите броят ½ присъствие до окончателното изнасяне на центъра на тежестта му навън.


(4) В случаите на обсъждане и гласуване на вот на недоверие, ако депутат се намира на не повече от 20 метра от сградата на НС, квесторите броят 1/3 депутатско присъствие.


(5) Крайното число на присъстващите депутати се закръглява към най-близкото цяло число. В случаите на обсъждане и гласуване на вот на недоверие се закръглява към най-близкото по-голямо цяло число.


...


Чл. 60. (1) Председателят прекъсва заседанието за определено време на всеки 15 минути. При липса на шум или безредие, с което се пречи на работата на народните представители, или когато важни причини го налагат, непрекъснатото заседаване може да бъде удължено до половин час.


...


Чл. 61. Членовете на Министерския съвет имат право да присъстват на заседанията на Народното събрание. В тези случаи председателят на Народното събрание обявява всичките му изходи за задни и нарежда всички бели автобуси да напуснат веднага паркинга на НС. Персоналът на парламентарната лавка остава на разположение до второ нареждане. Депутатите имат готовност за евентуално отлагане от страна на председателя на заседанията, насрочени за следващия ден, включително чрез телефонно обаждане от чужбина.


Чл. 62. (1) Гласуването е лично. Гласува се "за", "против" и "въздържал се". Също така може да се гласува със: "за конкретното предложение, но против правителството и мнозинството", "за конкретното предложение, но само за да не се завърне опозицията на власт", "против конкретното предложение, но само за да има достатъчен кворум и да се избегнат предсрочни избори" и "въздържал се само за да не ходи цялата група в чужбина". Въвежда се и гласуване "за предложение, противоречащо на европейското право, но звучащо добре на някои избиратели", както и "против очевидни физически закони, стига с това да се привлече медийно внимание".


...


Чл. 127. (1) Народният представител не може да изпълнява друга държавна служба или да извършва дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.


(2) Народното събрание може да назначи народен представител на друга държавна служба. Народният представител не губи мандата си, ако не е разбрал за своето назначение и поради това не е подписал документ за стъпване в длъжност. Същото важи и в случай че въпреки съществуващи съмнения за това дали депутатът е разбрал или не за своето назначение, той не е успял да положи подписа си или пък да консумира власт, полагаща се на новата му длъжност, след което в кратък срок е размислил и заявил, че не приема назначението.


(3) Народният представител не губи автоматично мандата си, дори тържествено да е положил клетва пред НС като титуляр на новата длъжност. Същото важи и в случай че кратковременно е консумирал новата длъжност, включително чрез телесно присъствие на новото си работно място. Тези хипотези не водят до загуба на мандат, ако кратко време след назначението и евентуалното полагане на клетва депутатът размисли и реши да се върне в парламента. Тогава Народното събрание отменя решението си за неговото назначаване, дори ако такава отмяна е противоконституционна. Кратко време означава разумен срок, в който депутатът може да добие представа за истинската природа на новата служба, но същевременно недостатъчен, за да изличи депутатската му природа.


(6) Депутатът губи мандата си, ако е назначен на друга държавна служба, приел е назначението, консумирал е новата си длъжност и не е размислил и решил да се върне в НС. Мандатът се губи и при смърт на депутата, ако той не възкръсне в разумен срок.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не знам вече дали е смешно или е трагично!!! Оправете си заглавието!

 2. 2 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 453 Весело

  Ха-ха-хаааа
  Добро е, браво!

  simple mind
 3. 3 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 581 Неутрално

  След 23 години демагогия, най-накрая всички управляващи си свалиха маските. Много сме я закъсали. Всички са рожба на един и същ политически инженеринг.

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 4. 4 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много предложения, малко взети решения

 5. 5 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  "...но с краен срок половин час преди започвани на протестите..." Тия комуняги включиха протестите като постоянна величина в работата на т.н. народно събрание. Явно са готови да "работят" под обсада до края на мандата на скалъпената тройна коалиция бкп(бсп), дс дпс и фашагите.

 6. 6 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Жалък опит за имитация на !НеНовините.

  Мирише лошо.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 7. 7 Профил на anarch
  anarch
  Рейтинг: 237 Весело

  "Кратко време означава разумен срок, в който депутатът може да добие представа за истинската природа на новата служба, но същевременно недостатъчен, за да изличи депутатската му природа."
  ===============================

  Демек има-няма 5 години.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

  началото на "краят на една нация"

 9. 9 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1393 Весело

  Нека се добави и текст, че последното изречение не важи за депутата Пеевски. Той не може да умре, но ако все пак това се случи непременно трябва да остане депутат - още повече, че така смятат и повечето от съдиите в Конституционния съд.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Готино. Само не съм сигурен в чл. 127, ал. 2. По-добре да може да се върне и след като е изконсумирал всичко в изпълнителната власт.

  Също така на Конституционния съд трябва да бъде дадено право да яде депутатски кюфтета. И без това статутът му е на парламентарна подкомисия.

  Не е лошо да се впише, че председателят на НС може да управлява заседанията по телефон, а в случай на необходимост мястото му се заема от най-високия сержантски чин от жандармерийската охрана, чиито заповеди се изпълняват безпрекословно от всички парламентарно представени политически сили.

 11. 11 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Алчен, по-алчен, най-алчен, "народен" представител.
  Некадърен, по-некадърен, най-некадърен, "народен" представител.
  Корумпиран, по-корумпиран, най-корумпиран, "народен" представител.
  Тъп, по-тъп, най-тъп, всички ние.
  ЗАЩОТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СИ ГИ ИЗБИРАМЕ И ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ.

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ебааааааааааа
  както и да го гласят няма да станат нещата.
  Избори.

 13. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добро!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 725 Весело

  За какво изобщо им е необходим правилник?
  Както казва почерпения председател, те били избрани законно и могат да си пУавят каквото си искат.

 15. 15 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Весело

  Текстът е подходящ за "Стършел" и ще е добре оценен.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  [quote#3:"Че`бурашка"]Всички са рожба на един и същ политически инженеринг.[/quote]

  Абсолютно точно! Аз наричам сегашните обитатели на сградата срещу Коня Четворният картел - сбиротак от чугунени сталинисти, милицаи, нацисти, лобисти и далавераджии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Весело

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#16:"Norman Granz"]Абсолютно точно! Аз наричам сегашните обитатели на сградата срещу Коня Четворният картел - сбиротак от чугунени сталинисти, милицаи, нацисти, лобисти и далавераджии.[/quote]+++ Точно .... ама какви други да са ? Седесарите дадоха фира след погрома над промишлеността и гласуващите не искат и да чуят за тях ... Защо не мислеха, че ще ходят на ИЗБОРИ като закриваха заводите ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  хахаха... снимката кефи

 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1048 Весело

  Пропуснали сте нещо съществено!

  Бутоните на Апаратите за гласуване , вече се казват копчета!
  За да бъде по разбираемо за дУпетатите от ДПС.

  Преди всяко гласуване най-умния от парламентарната група може да даде инструкций
  "Гласувайте, колеги, със зеленото копче - то ще ви издигне в Рая, а червеното води към Ада"

 21. 21 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  това народно събрание се държи като "четири и двайсе". НС 420. готините деца ще схванат препратката.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 22. 22 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отдавна не се бях смяла така! Словесната карикатура на парламентарното позорище е достойна за Пулицър.
  Обаче сега ми се плаче от срам, от гняв, от безсилие. Истина ли е, че този резил се случва на нас, в люлката на цивилизацията Европа?

 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#18] от "EVOLYUCIONER":

  Стига с тия седесари бе! Се каво стане седесарите виновни. Да напомням ли, че от 23 години само четири са тяхни или никой не си спомня? Или си мислиш, че те са виновни за всичко?
  Колкото те са виновни, сто пъти са по виновни комунистите и ДС. Турците не ги споменавам щот са продукт на ДС и са част от червените боклуци.
  Че СДС то си има грехове - има си, но сега никой не си спомня за Луканов, Беров и Виденов, за крадливия цар и придворните му, за тройната ламя и за милиционера Тиква и старшините около него.
  Аре стига с това СДС....

 24. 24 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Смях през сълзи...

  Дневник-токсичният сайт
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSS":

  Бедна им е фантазията-повтарят нещо,което някой им е втълпил,без да го осмислят.

 26. 26 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много е сложно. По-добре е да се пипне конституцията.

  Чл. 1. Народна Република Чалгария е ...

  И т.н.

  ден година храни.
 27. 27 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  О, не! Ще припадна. Отдавна не се бях кикотила така.

  Чл. 48 е като хилти - кърти наред.
  А чл. 127 сигурно никой не може да познае кой си го е платил...

  Трябва да сменят девиза на НС със "Сънят на разума ражда чудовища".

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 28. 28 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Не трябва да питаме защо авторът не е публикувал текста в "Развлечение", нали?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 29. 29 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#23] от "SSS":
  Има вярно в товакоето сте написали - всички досега във власта , и извън нея, имат вина за ссегашното състояние . И то не-малка. И не бива да се забравят.
  Но и другото е верно. А то е много съществено. Че макар и само за 4години на власт , те сътвориха най-уродливото на прехода - чудовищно несправедливата и безумна приватизация, с последици за много години напред.
  Затова бяха изметени . Вероятно за много години напред. Това трябва да се припомня на тях и на техните наследници /вкл. и автора/. Които продължават с менторския и нетърпящ възражение тон, и с неистовия стремеж заа власт

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Предлагам един нов член:

  Чл. Еди кой си.

  Управляващото мнозинство изразява волята си с гласуване. Решенията му са задължителни за опозицията, дори да противоречат на Конституцията и други закони.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 703 Весело

  чл. 48 (6) При преброяването депутата Пеевски се брои за две поради очевидното заемане на две седалки. Резултатът не се закръглява, защото той вече е постигнал съвършена кръглост.

  @)----,--'--
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Желателно е също на заседанията да се ходи най малко с пистолет и каска. Или кой каквото има.
  Да се забрани на някои депутати да напущат страната в посока Брюксел , Париж или Рим. Може към Москва Дамаск или Улан Батор.

  klimentm
 33. 33 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Смея се, но отвътре ми е свито и то много.

  https://swansphotography.com/
 34. 34 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#14:"marker"]За какво изобщо им е необходим правилник? [/quote]


  Правилник трябва, за да има какво да се нарушава! Ако няма какво да се нарушава какъв е кефа са дупедат?

  Моралът не е порок!
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3638 Неутрално

  "Майтапиш се бе Уйли". Но по-скоро е досадно, отколкото смешно.

 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Готини идеи наистина, трябва да ги реализират на практика!
  Малко може да се намали работното време да не преуморим дупетатите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Това народно събрание е срам за държавата ни.

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#37:"daam"]Това народно събрание е срам за държавата ни[/quote]
  Силни думи. Сега продължете с квалификации за тези, които избират "държавния срам". Ще бъде интересно да разберем как тези престъпници /по БББ/ са се озовали там.

 39. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това за 3/4 депутатско присъствие на електронен кантар ли ще се мери? Тогава Пеевски с неговите 3/4 ще тежи колкото две герберки.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 40. 40 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Весело

  [quote#9:"blagoj"]Той не може да умре, но ако все пак това се случи непременно трябва да остане депутат - още повече, че така смятат и повечето от съдиите в Конституционния съд.[/quote]
  А в периодите между изборите се възстановява на работа като следовател и му се дава полагаемият платен годишен отпуск, натрупан в периода на депутатстването му...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK