Какво "толерираме"?

Студенти от Нов български университет подкрепиха акцията на колегите си от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които окупираха най-голямата аудитория

© Юлия Лазарова

Студенти от Нов български университет подкрепиха акцията на колегите си от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които окупираха най-голямата аудитория 
Препечатваме коментара от портала "Култура"


Някак свикнахме, че политическото падение в България няма дъно, но този път ударихме "дъното". Това, което се разигра пред очите ни в Народното събрание (около мораториума за земята и отвъд него), вкара не само парламентарно представените сили, но и всички нас в политическо тресавище, от което трудно има измъкване. С един замах бяха запокитени на дъното извоюваните на висока цена през прехода европейски ориентири на България: от всеобщото право на частна собственост и свободния пазар на земята, през текстове на Конституцията, до договорености по присъединяването на България към ЕС.


Всичко това в прилив на срамен популизъм, който превърна пленарната зала на 42-то НС в някакво подобие на селски стадион, където аматьори футболисти, без да ги е грижа от кой отбор са, ритаха напосоки топката с надежда да отбележат гол в една от двете врати. "Атака" вдигна топката на най-безогледното "почвеничество": "разпродават българската земя!" – кой и дали е истина? – няма значение, важно е внушението.  ГЕРБ не пропусна сгодния случай да набере "точки", като с лекота забрави, че буквално до онзи ден питаше европейските социалисти защо БСП се обвързва с "Атака" – партия отвъд "санитарния кордон" на европейските ценности. И все пак на дъното се утаи БСП, която демагогски се разцепи, стигайки "низини", до които нито едни европейски социалисти не са достигали – хем с "Атака" и с ГЕРБ, хем с ДПС, което за обща почуда се държа най-прилично.
Изброявам накратко случилото се от вторник насам, защото някъде там е скрит ключът към новата ситуация, в която се озовахме. А тя е следната:


1. От вторник насам БСП или вече не е единен политически субект, или на практика е решила да бламира собственото си марионетно правителство. Как иначе да си обясним плачливата декларация на Михаил Миков, че заради популизъм е нарушена Конституцията? Или безумната идея парламентарната група на левицата тепърва да подкрепя искането на ДПС до Конституционния съд? Или пък стоварването върху "маската Орешарски" и объркания външен министър Вигенин на нелеката задача да информират Брюксел за "българското решение" с всички произтичащи от него последици.


2. Всичко това вкарва България в тежък режим на обяснения с Европейската комисия, което може и да е триумф на анти-европеизма на "Атака", но е абсолютно недопустимо за партия от ЕНП като ГЕРБ (в чиято абревиатура все пак има някакво "европейско развитие", колкото и нещата да зависят от прищевките на Бойко Борисов). Още по-скандално е поведението на скършената от популизма БСП, чийто лидер засега оглавява ПЕС. А гласуването на знакови фигури от лагера на Станишев "за" мораториума" (Антон Кутев, Татяна Буруджиева) прави ситуацията в БСП още по-проблематична.


3.  Мораториумът за продажбата на земя за чужденци до 2020 г. е същински нонсенс. Откакто в България има свободен пазар на земята, всяка регистрирана на наша територия фирма (с чуждо участие) може да придобива земя. Това отдавна е факт, известно е на всички и може да бъде проследено в регистрите. Чужди фирми притежават и обработват земи и лозя в България, както българи притежават земя в чужбина, без от това да е произлязла национална трагедия. Всичко останало е въпрос на регулация, на разрешения и ограничения, без да е необходим какъвто и да е мораториум. И без да е необходимо сърцето на всеки "атакист" по душа да тупти до пръсване при мисълта за пролятата българска кръв заради някое парче земя, докато в същото време равнодушно наблюдава как немалка част от същата тази земя пустее и буренясва.


Връщам се отново към "Атака", защото както Делян Пеевски олицетворява скандалното задкулисие на българската политика чрез сливането на медии, финанси и власт, така и Волен Сидеров въплъщава скандалната безотговорност на този парламент, благодарение на която правителството "Орешарски" продължава да съществува, въпреки подвижните пясъци на кворума. "Атака" категорично отрича да подкрепя правителството и трябваше Волен Сидеров да посети Австрия, за да научим от негово изявление там, че всъщност той "толерира управлението".


Перфидна формулировка, която доста добре обрисува сегашното "политическо дъно".


Нищо в днешна България не потръгва, защото никой не поема отговорност.


Замислете се: Пламен Орешарски твърди, че не е политик, а експерт. Той не разбира от политика, не разбира протестите, не разбира дълбоката криза в страната (морална, не само икономическа), затова "толерира" определени политики и решения, подсказани му от един добре познат семейно-икономически кръг. Затова не знае никога нищо, не е наясно с обстановката, а най-вече няма отговор на въпроса "кой?".


БСП също "толерира" Орешарски, без да го подкрепя истински, защото той не е човек от левицата, както и мнозинството  от членовете на кабинета. А ДПС, както е известно, най-вече "толерира" определен "профил" на Орешарски, от който, неизвестно защо, все изскача Пеевски. Изобщо, "игри на толерантност". В резултат на които страната се парализира, напрежението ескалира, протестите отдавна прехвърлиха четири месеца, а в потвърждение, че се връщаме в началото на прехода, избухнаха студентски окупации в СУ "Св. Климент Охридски" и в НБУ .


В декларацията на студентите, окупирали 272 аудитория на Алма Матер, четем следното:


"Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие."


Което пак ни връща към констатацията, че "мирната юнска революция", разразила се след "казуса Пеевски", е преди всичко морална, а не чисто политическа, защото  поставя под въпрос съществуващата политическа система. Ако някой още не го е разбрал, време е да проумее, че има съществена разлика между една политическа битка и една "нежна революция". Една политическа битка, както и една война, може да бъде спечелена или изгубена. Една мирна гражданска революция не е битка, в която две групи са се хванали гуша за гуша (както все се привижда на някои).


Протестът на една мирна революция е въпрос, отправен към цялата нация;
въпрос, който само нацията може да реши със собствени сили и по възможност на избори. Защото от изхода на този протест зависи нейната съдба.


Замислих се над всичко това, когато се наложи да застана пред студентите в 272 аудитория на Софийския университет. Поканиха ме да им кажа няколко думи, аз погледнах лицата им и видях себе си като студент през 1990-1991 г. Спомних си за огромните надежди на онези дни и за сетнешното крушението на толкова много илюзии. Казах им, че помня колко твърдо се спи на дървените седалки в аудиторията, но колко еуфорично е чувството да си млад и да победиш, да видиш, че истината възтържествува.


Има мигове на промяна в живота на един народ, които никога не се повтарят. Тогава историята се пише на площада, както ни каза някога, по време на една лекция философът Цочо Бояджиев, и прекрати занятието. Тази история не се наваксва в аудиториите, нито пък в четенето на книги. Промяната е само миг, който тутакси отлетява. Пропуснахме ли го? Кризата, която преживяваме днес, свидетелства, че приехме външната реформа (европейската рамка на страната) за вътрешна промяна, успокоявайки себе си и обществото като цяло. Че през всичките тези години (най-вече след 1 януари 2007 г.) не направихме нищо, за да променим съдбата си, уповавайки се на външната намеса на Брюксел, като смятахме, че тя постепенно ще разсече зависимостите в съдебната власт, след което нещата ще се нормализират.


Нищо подобно не се случи. Историята сякаш първо ни подари свободата, а сетне свърна от пътя си. За да стигнем до сегашното положение, до точката на парализа, когато е почти невъзможно да се прокара разделителна линия между основни политически партии и корпорации, между финансов интерес и съдебни решения, между личната свобода и принудата.


Може би вината е вътре в нас?
Може би прекалено сме "толерирали" всичко онова, заради което е трябвало пак да излезем на площадите, щом не успяхме вчера?


И за да няма непреводимост в термините, само няколко думи за "толерантността", тази базисна ценност на съвременния свят. Да, важно е да сме толерантни, в смисъла на "търпимост към другия", към неговата вяра и човешки права. Ала "толерантността", както припомня френският философ Габриел Марсел, е винаги по отношение на нещо, а не на всичко. Толерантни сме към хората, но не и към престъпленията. Затова настояваме за "нулева толерантност" към престъпността и корупцията. Към цялото задкулисие, което други "толерират", ние очевидно не можем и нямаме право да бъдем толерантни.


Не можем да "толерираме" разпада на държавата ни, където се  назначават министри за един ден, които Конституционният съд връща в парламента.


Не можем да "толерираме" областни управители от някогашните силови групировки.


Не можем да "толерираме" всякакви нови "калинки", прехвръкващи по етажите на властта, както не сме "толерирали" и предишните (ако някой го е правил, да си носи отговорността).


Не можем да "толерираме" хаоса в енергетиката, който лъсва подобно на поредната "гола истина"в НЕК.


Не можем да си го позволим като общество, защото вече проиграхме две битки, които спечелихме морално, но загубихме политически.


Не могат да си го позволят и младите хора на България, иначе рискуват да затънат в сегашното политическо тресавище, което означава, че рискуват бъдещето си.


Време е да спрем да "толерираме" злото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Браво, Тони! Макар и впървата част да в малко пристрастно, във втората е перфектно изложено безумието на ситуацията в България

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Това не е обикновен популизъм, а обикновен фашизъм! Днес в 18ч. в градинката при Университета на протест!

 3. 3 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не е тайна, че към момента 3-4 големи компании консолидират земя чрез изкупуване. Тези фондове притежават изключително голям процент от обработваемата земя в България. Собствениците на повечето от тях не са български граждани или дружества собственост на български граждани. Ако падне мораториума ще официализираме и ще отворим широко вратите си за тази дейност.
  Няма как да е срамно защитаването на суверинитета на коя да е страна. Не сме готови да отворим вратите с цени на земята 200 евро и не виждам какво толкова лошо има в това да се направи всичко възможно да се предоговори това условие. Останалите страни постоянно правят предоговаряния с цел защита на местното си население и производство, а нас трябвало да ни е срам и то когато става въпрос за най-ценното нещо което имаме- ЗЕМЯТА НИ!

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "Не можем да "толерираме" разпада на държавата ни, където се назначават министри за един ден, които Конституционният съд връща в парламента.

  Не можем да "толерираме" областни управители от някогашните силови групировки.

  Не можем да "толерираме" всякакви нови "калинки", прехвръкващи по етажите на властта, както не сме "толерирали" и предишните (ако някой го е правил, да си носи отговорността).

  Не можем да "толерираме" хаоса в енергетиката, който лъсва подобно на поредната "гола истина"в НЕК.

  Не можем да си го позволим като общество, защото вече проиграхме две битки, които спечелихме морално, но загубихме политически.

  Не могат да си го позволят и младите хора на България, иначе рискуват да затънат в сегашното политическо тресавище, което означава, че рискуват бъдещето си.

  Време е да спрем да "толерираме" злото."

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  [quote#0:"Тони Тъпото"]Връщам се отново към "Атака", защото както Делян Пеевски олицетворява скандалното задкулисие на българската политика чрез сливането на медии, финанси и власт, така и Волен Сидеров въплъщава скандалната безотговорност [/quote]
  Абе Тони как можа да напишеш такава глупост? Какви финанси и власт видя във Волен Субсидеров!? Всичките му медии са финансово зависими от Дилян Пеевски затова и никога не смее да го критикува.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#3] от "hinhril":
  "Ако падне мораториума ще официализираме и ще отворим широко вратите си за тази дейност. "

  Това звучи като произведение на юрист от Атака, ГЕРБ или БСП. Ще легализираме нещо, което вече се върши масово и напълно легално!?

  Отделно имам леко съмнение доколко тези "чужденци" са граждани на ЕС. Или по-скоро са, ако се чете "Евразийския съюз".

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Цитат от статията:"Ала "толерантността", както припомня френският философ Габриел Марсел, е винаги по отношение на нещо, а не на всичко. Толерантни сме към хората, но не и към престъпленията."

  Ако сме толерантни към всичко, това означава, че сме безпринципни! Толерантността е основен принцип в демократичното общество, но толерантността към престъпници и престъпления, е престъпление към демократичното общество.

 8. 8 Профил на simlevs
  simlevs
  Рейтинг: 442 Гневно

  Преди волен сидеров беше ПУДЕЛ на ПИДАЛА„буда“ , сега ПИДАЛЪТ и СТАНИ-ШЕФ са ПУДЕЛИ на сидеров !!! ОТВРАТ !!!

 9. 9 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Аз все още не съм чул нито един разумен довод за това, защо не трябва да пада ограничението. Само популистки изказвания или неадекватни като на другаря от коментар 3.

  https://swansphotography.com/
 10. 10 Профил на sadtropics
  sadtropics
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#3] от "hinhril":

  Това е много интересно, казвай бързо, моля те, кои са фирмите.

 11. 11 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "sadtropics":

  За къде си се разбързал? Ромфарм компани, Уинслоу ленд инвест....влезни в търсачката пиши, потърси, ще ти излезнат и други. Провери за свързаност по-малките компании и фондове ако ще правиш проучване...

 12. 12 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И понеже е време да спрем да "тилерираме" злото, авторът пак с половин уста споменава гражданите за реакционерско развитие и пак ги освобождава от основната вина за срама от вторник! Господин авторе, ако си мислиш, че като щадиш тези т.нар. "десни" от залкеймяване, за да могат да се върнат на власт като притиснат истинските десни от РБ до стената да се коалират с тях, правиш мечешка услуга на реформаторите, на българите и на себе си! Ако пък си последовател на тези реакционери и популисти, тогава продължавай в същия стил...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "... а в потвърждение, че се връщаме в началото на прехода, избухнаха студентски окупации..."

  Преходът не се е състоял още. Преживяхме само една мимикрия на управляващата номенклатура в нови капиталистически одежди.

  Дали твърде много хора са били заинтересувани от липсата на държавност, дали е липсата на подготвена опозиция и водачи на гражданското общество, дали прекомерната сила на БКП и ДС и всичките им подлости, дали голямата емиграция на най-кадърните - вероятно всичко това е допринесло за несъстоялия се преход.

  Чак сега хората са подготвени и знаят, какво означава думата преход, и какво искат. Чак сега свършиха илюзиите за възможните спасители. Чак сега мнозинството се е събудило.

 14. 14 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Историята се е писала на площада, но това през 1990 г. Друг е въпроса, че не само на площада, а в кабинети на някои хора.
  Сега сме 2013 г. и ситуацията няма нищо общо с тази от 1990 г. Добре знаем кое и как беше. Няма нужда от героични пози пред 20 годишни, които дори не знаят кога е завършила Втората световна война и какво точно се е случило на 9 септември 1944 г. в България. Това са хора, които в огромната си част няма дори елементари политически знания. Дори и тези, които сега участват в някакви смешни окупации. Помня напр. как през 2009 г. по време на януарските протести студенти говореха, че нямало да допускат фашисти сред тях и те самите студенти били прогресивни хора)). Комунистическа лексика....
  Николов - добре знаем как "демократите" си уредиха живота и как от панелките се прехвърлиха в луксозните жилища и къде отидоха техните деца. Добре е да разкажеш на студентите за голямата измама станала през тези 23 години и как тия, които участваха по митингите останаха с пръст в устата.
  Впрочем - ти от коя НПО си получаваш доходите ? И разкажи на студентите защо съществуват НПО-тата и кой дава парите за тях и най-важното - защо ?

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Значи според тоя Николов и унгарците и румънците са балами,дето забраниха на чужденци да купуват земя! Днес сме 24.10.2013год.,ще ти го припомня моя пост след пет-шест години...

 16. 16 Профил на dr.davidhunter
  dr.davidhunter
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Чужденци не трябва да имат право да купуват земя в България.
  В бъдеще да, но точно сега НЕ!

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Гневно

  Много добра статия трудно може да се добави нещо.
  Летим право надолу а някои хора казват
  " колкото по ниско по добре"

  klimentm
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  $$$$ Време е да спрем да "толерираме" злото. $$$$$

  Най-сетне нещо вярно от Тони Николов. Но защо е сложил кавички на "толерираме" само той си знае.
  НИЕ СМЕ МАЙСТОРИ НА НАСАЖДАНЕТО ОТ ТРЪН НА ГЛОГ!
  Богати, Имащи, уБразовани, Плащащи си сметките, Морални, Красиви, Прецакващи от единия отбор се сръваха с Богати, Имащи, уБразовани, Плащащи си сметките, Морални, Красиви, Прецакващи от другия отбор ЗА ПРИВИЛЕГИЯТА ДА ПРЕЦАКАТ и ПРЕЗИРТЕЛНО ДА ДООГРАБВАТ Бедните, Фалиралите, Безработните, Семейните, Плячкосаните и Одрипавели.
  Съвсем толерантно....
  Трубадурът на Богатите, Алчни ..... Тони Николов толерантно помага. Богатият съжалява за толерантността си....
  А Бедните, Фалиралите, Безработните, Семейните, Плячкосаните и Одрипавели гледат в захлас битката на "толерантните" и чака ПОРЕДНИЯ ТРЪН ИЛИ ГЛОГ!
  Тотална толерантност!
  Само Бойко Борисов стои встрани изчаквайки доставката на белия си кон. Без толерантности и сантименти!
  И ... тогава Тони Николов ще запее едни други нетолерантни дитирамби за победените небогати!
  !

 19. 19 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 590 Неутрално

  А след като е възможно юридически лица да си купуват земя и този мораториум бил фалш защо толкова се скача против него?!?!? Нека си го заобикалят?!?!?

 20. 20 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В настоящия момент мораториумът не е икономически адекватен,защото все още нямаме истински пазар на земеделска земя.Oтскоро сме в ЕС,цените са ниски,собствениците-бедни,законодателствотосе нуждае от промени и това деформира пазара в полза на евентуални купвачи отвън.Страните от ЕС са си решили казуса,като само в Полша засега има мораториум,фиксиран в договора за присъединяване.В Гърция има забрана за продажба в граничните райони,в някои страни има изискване за престой в страната преди закупуване на земя.Мотивите на Полша за мораториум са интересни за нас,но при всиúи случаи преди падане на мораториума трябва да се извършат промени в законодателството или дори да се приеме нов закон за земята,съобразен с реалностите след влизането ни в ЕС с цел българския интерес да бъде максимално защитен.
  Необходимо е разумно и спокойно,без бързане и емоции,да се огледат нещата от всички страни,да се разпишат законово и чак тогава да се върви към отмяна на мораториума,защото казуса засяга всеки български гражданин.

 21. 21 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 442 Неутрално

  да се чете-Е икономически адекватен

 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Простичко е: каквато държава САМИ си построим, в такава държава ще живеем. Докато повечето българи имат безразлично и пасивно отношение към средата в която живеят, работят и отглеждат децата си , докато хоризонта на повечето българи рядко надхвърля върха на носа им и Господ да дойде да ни управлява резултатът ще е все същия!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  До коментар [#14] от "richi":

  Мдаа.....

  +++++

  !

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Отново витиевати и добре звучащи общи приказки от портала " Пропаганда и агитация" И донякъде в стил "Дайте да дадете".
  Едва ли някой е против лозунга "Време е да спрем да "толерираме" злото.''
  Само, че автора упорито не казва /или под сурдинка/ как ще стане това, и какво следва след това. И дали след борбата няма да се върнат старите борци срещу злото

 25. 25 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Балами са, а сега и нашето НС ни нареди до тях.
  Вече имаме "тройка" балами.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Много неясноти.. предполагам, че земеделските земи в България са няколко категории. Има частни, общински, държавни. Мисля, че не е възможно в закона за тези земи да е предвидена опция за продажба на дъжавни и общински земи на каквито и да е чужденци. Освен това, има хиляди(ако не и стотицихиляди) българи по света с двойно гражданство. Та те, ако са се замогнали, биха могли да изкупят доста земи в България. И на последно място, ако в закона е позволено да се продават земи, които са само частна собственост не виждам какъв е проблема да падне мораториума? След като толкова хора били против това, то те не биха продали земята си на каквато и да е цена.
  Наистина се налага извода, че някой се опитва чрез оставането на мораториума да държи цените ниски, за да може на безценица да продължи да изкупува от дребните собственици.
  Кой е този някой?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дрън, дрън! Да реда сълзи и три реда сополи!

 28. 28 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "Swan_":

  Ето ти разумни отговори:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/23/2166941_ot_blogovete_nov_moratorium_vurhu_zdraviia_razum/?p=0#addcomment

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Разстроено

  Съжалявам.Пак до половината го изчетох това.Не ми върви на този автор.Тръгва добре и после забива.

 30. 30 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#16:"dr.davidhunter"]Чужденци не трябва да имат право да купуват земя в България.
  В бъдеще да, но точно сега НЕ! [/quote]

  Кои чужденци конкретно (юридически, физически лица,членове на ЕС или тези извън него), и защо?

 31. 31 Профил на aw
  aw
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Страхотна, изключителна статия!!!
  Време е да спрем да "толерираме" злото!

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#29:"vjacho"]Съжалявам.Пак до половината го изчетох това.Не ми върви на този автор.Тръгва добре и после забива.[/quote]
  Съчувствам ти...трябва да си напрегнеш мозъчната дейност, после те заболяват очите...
  Може би на части, ако имаш желание ще можеш да "смелиш" материята и да схванеш идеята на автора. Успех!

  " Чужди фирми притежават и обработват земи и лозя в България, както българи притежават земя в чужбина, без от това да е произлязла национална трагедия. Всичко останало е въпрос на регулация, на разрешения и ограничения, без да е необходим какъвто и да е мораториум. И без да е необходимо сърцето на всеки "атакист" по душа да тупти до пръсване при мисълта за пролятата българска кръв заради някое парче земя, докато в същото време равнодушно наблюдава как немалка част от същата тази земя пустее и буренясва."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Пламен Орешарски твърди, че не е политик, а експерт. Той не разбира от политика, не разбира протестите, не разбира дълбоката криза в страната (морална, не само икономическа), затова "толерира" определени политики и решения, подсказани му от един добре познат семейно-икономически кръг. [/quote]
  Това е лъжа! Така можеш да "пришиеш" и към напълно читав човек ено "омаскаряване", та свят да му се завие после да доказва, че "нема сестра"! Комунистически похвати, които даже не хващат дикиш. Орешарски е шанс за България, вее! Набийте си в главите тази истина, защото алтернативата е ГЕРБ, с неговите "живи факли", повсеместен глад, студ и мизерия, които българското общество търпя цели 4 години!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Абе,българи.Никой не ви е опрял пистолет в гърдите да си продадете земята.Като сте такива патриоти,обработвяйте я,а не да има млн.декари пустеещи земи.
  А на студентите,браво.Дано те не са толкова наивни,да вярват на всеки популист.Защото наивноста не е качество,то е недостатък.

 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 981 Весело

  [quote#32:"raining"]Съчувствам ти...[/quote]
  Благодаря за съчувствието.
  Какво сте копирали?Литература някаква?
  На мене ми е пределно ясно че земята на Иван е земя на Иван,както и земята на Петкан е земя на Петкан, и никакъв политически шарлатанин не може да го изнудва с пролятата кръв на борци за свобода и революционери.Както и горите и имотите на Царското семейство са гори и имоти на Царското семейство.Много пъти съм обръщал внимание че мораториумът за разпореждане с царските имоти е чиста проба експроприация и никой тогава не трябваше да остане равнодушен и да чака това да му дойде на главата.А да знае и да помни че когато правата на един са нарушени,правата на всички останали са застрашени.Защото позволиш ли веднъж на тази те-ке зе-сарска сган да ти се качи на главата,само ядове ще береш.

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Весело

  [quote#33:"Култура ми Бойко"]даже не хващат дикиш. Орешарски е шанс за България, вее! Набийте си в главите тази [/quote]
  Да сме живи и здрави, но тези думи ще ти ги напомня някой ден..Като свадлива свекървещица...хихии

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Весело

  Исках да кажа тъща...сорри!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1510 Разстроено

  Ами така стана след "мирен преход" дирижиран от ДС вече 24 години... Притъпиха се като че ли окончателно сетивата на хората и станаха "толерантни" - разбирай зомбирани, безразлични и манипулирани.
  Няма имунна система която да реагира на вредителите, болестите и паразитите които разяждат тъканта (основите, структурата и какво ли не) на БГ "об6тество" (кавичките са поради това че не съм убеден че го има, вместо това има кланови структури, които..). Безизходицата и дереджето (кочинка по съ6тество) са видни. Та може би вече стига да са "мирни" хората и да спрят да прехождат, ами да правят каквото трябва, пък да става каквото 6те! САМО с морал и ценности (и промяната им!!) има някаква вероятност за по-смислено бъде6те.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 39. 39 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 677 Гневно

  Отвратен съм от паралела между протеста срещу правителството и за отмяна на мораториума. Тотално ме изгубиха - то не бяха циркове, а сега да си продаваме земята заради уговорки с ЕС. ДГД ЕС!

  Тая земя няма да се продава - свиквайте!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 40. 40 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Опаа бомбастични думи и заключения .Отново за кой ли път е извадено плашилото Пеевски.Зад тази статия се озъбва истинското лице на на силите които клатят държавата.За тях, тези с многото пари правителството ,политиците ,,дори народът са само персонажи и подробности.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 41. 41 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 986 Неутрално

  БСП с този мораториум цели да повиши рейтинга на коалиционния си партньор Атака, беше постановка и театър а не политика за България!

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#30] от "marker":

  Ами всички тези дето не са български граждани, толкова ли е трудно?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Има два пътя да постигнете исканията си - вие да създадете партия или революция". Под "революция" той визира насилствено сваляне на властта с "побоища", разясни водещият на "Пуснете водата" по TV7
  ----
  как ги виждате мамините синчета и момички да грабнат калашници и да принесат живота си на олтара на свободата? Че революция с дебилни въпроси: "Кой назначи Пеевски?" няма да направят, то е ясно... Да ги видим дали знаят устройството на АК-47... Но хитрите властници - отнеха правото на подрастващите да познават устройството на автоматичното оръжие...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  Не си спомням вече през колко дъна преминахме! От всичките тези сблъсъци не остана един дето да не е преживял сътресение. А ударите продължават и продължават......И всичкото благодарение на некадърниците в управлението!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":
  Явно не схващаш какво те питат и какво ти казват.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Сега като гледам: "..насилствено сваляне на властта с "побоища" ... нима авторите на тази гротеска си мислят, че властта ще почне да разгонва студентите (мамините синчета и щерки) с "побоища"? (май целян разултат?)... А дано, ама надали.. Тези хора немат ли фантазия?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  с целите си 110 кила съм зад теб,ама цоко и боко ли да толерирам?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Най-важния проблем за държавата е тоталната комунизация на общество и държава.В която и посока да погледнеш виждащ отвратителната физиономия на комуниста.Като започнеш от Ректорите на т.н.Университети на брой повече от 53 и завършиш с което и да е място от управлението на държавата.С такова комунистическо устройство и кадри ,държавата не може да върви напред.Ако това можеше да стане Германия и отличниците от империята на злото нямаше да започнат с декомунизацията и Лустрацията. на обществото и ликвидиране влиянието на комунягите и агентите.По тези причини тези държави продължиха Лустрационните периоди до 2020 год.,за да лишат от възможности за власт и наследниците на комунистическите престъпници.Този катарзис задължително трябва да се изживее и от нашето общество.Колкото по-бързо се извърши тази наказателна ,но справедлива и морална акция ,толкова по-бързо България ще тръгне напред.Без това пречистване от комунизма и агентите на ДС ние като държава и нация сме обречени.

 49. 49 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Оставка, гадове ! По-скоро ще ви избесим по площадите, отколкото да си предадем държавата на вас.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 50. 50 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Любопитно

  [quote#49:"Сашо"]По-скоро ще ви избесим по площадите, отколкото да си предадем държавата на вас.[/quote]

  Кога почвате с бесенето??? Може да стане интересно предаване...

 51. 51 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#3] от "hinhril":

  Не ние трябва да сме послушковци, кат ни кажат дай левче ние да даваме два. Видя се че не можем да се оправим сами, толкоз години, столетия сме били роби, това ни е вече в кръвта. Ако няма на кой да се кланяме не се чустваме добре. Най добре е наистина да ни затриват като държава, да слугуваме и точка.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#45] от "Храбър":
  как ще схващам, маркираният е толкова "сложен" във въпросите...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#49] от "Сашо":

  Не се фичкай, който нож вади от нож умира, така казват по нашия край!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на block
  block
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#53] от "boby1945":
  [quote#53:"boby1945"]Не се фичкай, който нож вади от нож умира, така казват по нашия край!![/quote]
  Да, ама не знам защо тия с ножовете решихме да ги оставиме да подишат още малко. Трябваше поне правешкия цървул като Чаушеску... айде дъщеря му - еби я.. ама той трябваше да си го отнесе ей така за шоуто.

 55. 55 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Може би вината е вътре в нас?
  Може би прекалено сме "толерирали" всичко онова, заради което е трябвало пак да излезем на площадите, щом не успяхме вчера?[/quote]
  Не "може би", а точно така! Никой не ни е виновен, че след виденовата зима продължихме да търпим мутренския модел на управление, на задкулисни парламентарни игрички, на очевадни престъпления с обществени поръчки, на феодални практики по места...и да го толерираме... за да стигнем до тук сега!
  Безпощадно ясно и точно казано в статията!

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#54] от "blockblock":

  Каквото е трябвало е станало, обикновено така става в историята....
  Тези дето осъществиха преврата 1989 и помощниците им, не са били на твоя акъл, явно са имали други идеи "изпредвид"........
  Пък и българския народ си ивееше при Тато в пъти по добре отколкото при "късен", 80-те години, Чаушеско!!!!
  Той нещастникът беше на акъла на Флик и незнам защо реши да върне за 10 години всичкия държавен дълг на Румъния!!!
  Гепила го е дъмлата......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#3] от "hinhril":

  ако българите не искаха земята им да става чужда собственост нямаше да я продават за жълти стотинки и най-вече щяха да я обработват

 58. 58 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#57] от "dun":

  Като избора ти е сведен до това да те настигне бялата смърт или да се храниш, няма много за мислене. Хората са бедни и това е проблема. Ако си на топло, нахранен и осигурен, няма да има резон да си продаваш последното имане за без пари, а ще мислиш как да започне да ти носи приходи в дългосрочен аспект. В случая хората нямат избор - или намираш пари за ток и храна или загиваш.

 59. 59 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Не знам защо,но когато има скандални решения в съдебната система винаги се сещам за крилатата фраза на легендарния герой на Илф и Петров-Остап Бендер:"Ледът се пука, господа съдебни заседатели."
  Не знам дали сегашните управляващи си дават сметка,че ако не ги свалят напъните на ГЕРБ и присъдружните партийки,ако не ги свалят техните собствени безумия или не дай боже тежка зима,то най-вероятно ще пострадат заради правораздавателната система.
  Кадровиците в съдебната власт, очевидно си живеят в някакъв свой измислен свят и смятат,че това ще продължи вечно.
  Защо никой не си спомня,че основно искане на онези зимните,"грозните" протестиращи бе реформа на съдебната система.
  Станишев ли е с къса памет,Местан ли?
  http://yphalachev1.blogspot.com/2013/10/blog-post_25.html

 60. 60 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#58] от "hinhril":

  точно това твърдение илюстрира как добре са си свършили работата тези които промиват мозъци ... и колко им е лесно да ви държат на каишка...

  понеже си гладен затова ще продадеш единственото което може да ти осигури храна, за да вземеш жълти стотинки, за да си купиш прескъпо някакво подобие на храна (в най-добрия случай месни изрезки или пестицидни зеленчуци, а в най-лошия с откровенно отровни съставки) !!!???

  само и само да не се наведеш над градината защото са ни научили че умните седят зад бюро

 61. 61 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "dun":

  Ами виж, това е действителснотта. Народът е смачкан, гладен, обезверен, нещастен, озлобен и в резултат лесно манипулируем. Завършил си фрезовчик, работил си в завода, който е приватизиран и нарязан. Имаш апартамент в панелен блок и 15 декара на село. Ти не разбираш от копане и садене - разбираш от фрези. Нямаш работа, имаш деца, жена, енерго, Вик, кауфланд - как да ги съчетаеш. Няма кой да ти даде акъл, какво да правиш, защото държавата не я интересува, а съседа ти гледа само да те прецака - ще продаваш, колкото дадът-толкова. Е не е нормално, защото си на това дередже някой да се възползва, още повече, ако заради него си така.
  Къде е държавата да организира собствениците и да ги кооперира? Къде е държавата да им помага на тези хора?
  Тъжно е и лошото е, че дори да удължат мораториума с още 10г. не виждам никакво желание да се спре тази порочна въртележка.

 62. 62 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#61] от "hinhril":

  защото именно държавата измисля, налага и поддържа тази порочна въртележка...ако не си във въртележката не си полезен защото няма да издържаш огромния апарат от кърлежи

  и не само в България, виж щатите, южноевропейските страни и т.н. единици да държавите като норвегия и емирствата които имат огромни приходи от петрола с които могат да си позволят да осигуряват висок стандарт на гражданите си

 63. 63 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#53] от "boby1945":

  За клоуни като теб дори няма да хабим въже. Такива ще играете ролята на квартални ненормалници, хората ще ви съжаляват.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 64. 64 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#44:"Храбър"]Не си спомням вече през колко дъна преминахме! От всичките тези сблъсъци не остана един дето да не е преживял сътресение. А ударите продължават и продължават......И всичкото благодарение на некадърниците в управлението [/quote]

  Еми такива си ги хареса мнозинството с невежеството и късогледството си. С турските сериали, образно казано и бай Слави Трифонов като баш шоумен на българите, заблудата и невежеството на масата гласоподаватели няма да мръдне скоро, тъй мисля аз.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 65. 65 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#12] от "fortunes"
  Съгласен съм изцяло с коментара Ви ++++++++
  Жалко за РБ-крик на ГЕРБ.
  Напред към тинята на дъното на блатото,където ще ни натика Боко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK