Пламен Горанов – един политически заложник

Пламен Горанов

© Дневник

Пламен ГорановНа 21 октомври, след дълго отлагане и шикалкавене, Варненската районна прокуратура обяви резултатите от разследването на обстоятелствата, довели до смъртта на 36-годишния Пламен Горанов. Той почина на 3 март т.г., след като дванадесет дни преди това пламна пред парадния вход на кметството в града. 


В месеците от 20 февруари, когато започна разследването, до 29 юли, когато то бе прекратено, Кирил Йорданов подаде оставка, бяха сменени трима временно изпълняващи длъжността му, мнозинството на статуквото в Общинския съвет успя да се прегрупира и укрепи позициите си, а след вяла кампания през юни изборите за нов кмет на града бяха спечелени от ГЕРБ.


Въпреки това промяната, заради която си отиде Пламен Горанов, не се случи. Междувременно разследването за смъртта му бе поставено под т.нар. "специален надзор", а срокът за приключването му - удължаван три пъти. Сега резюмето от разследването, разпространено в понеделник от прокуратурата, потвърждава:
Бавенето на истината за случая "Пламен Горанов" трябваше да направи невидими опитите за политическата му употреба.


А дългото и гузно мълчание за случилото се в утрото на 20 февруари на стълбите пред варненската община - да обезсили подозренията за некадърно поведение на полицаите, опитали се да предотвратят драмата.


Деветте страници на резюмето


от заключенията на разследващите повтарят в подробности отдавна известни факти около трагедията: В 7ч. и 27мин. сутринта на 20 февруари т.г. Пламен Горанов се е изкачил по стълбите на варненската община, носейки плакат с ясно послание "Оставка на Киро (Кирил Йорданов, бившият кмет на Варна) и целия Общински съвет до 17ч.(...)".


Когато достигнал площадката пред входа на кметството, Горанов поставил плаката си така, че да се вижда отдалече, полял се с бензина, който донесъл със себе си и вдигнал високо дясната си ръка, в която най-вероятна е държал запалка. 


Началото на фаталния край настъпва в момента, когато един от двамата полицейски служители, охраняващи общината, се приближава до Пламен като въпреки ясното предупреждение: "Не се доближавай, ще се запаля!" прави "повече от седем крачки" към него и посяга, за да вземе от ръката му тубата с бензин. В следващата секунда Горанов пламва.


Тази официална версия за случилото се на 20 февруари се отличава от фактите, събрани в паралелно разследване "Дневник", само в няколко дребни и несъществени детайла. Нашето разследване беше обобщено още в началото на юли, но дни наред очакваше коментар от прокуратурата, заради многократните отговори от там, че резултатите от следственото дело ще бъдат обявени всеки момент. На 25 юли т.г. Милена Кирова, наблюдаващ прокурор по делото, обяви чрез кабинета на административния ръководител на варненската районна прокуратура Цветанка Гетова, че "специално изявление по случая ще бъде направено на 30 юли". Въпреки това в късния следобед на 29 юли говорителя на Варненската Районна прокуратура Десислава Йотова съобщи, че изявлението се отлага за "неопределено време". Без мотиви.


Тази непоследователност потвърди и


усещането, че прокуратурата работи под натиск


На 21 февруари т.г., ден след трагедията, станала причина за смъртта на Пламен Горанов, Десислава Йотова даде официално телефонно интервю за "Дневник". В него, независимо че разследването бе току-що започнало, тя разказа в детайли фактите, станали известни на дознанието в първите часове от работата му по случая. "Дневник" публикува текст, съдържащ дословни цитати от записа на разговора. Ден по-късно прокуратурата разпространи неподписано писмо до медиите. В него текстът на публикацията бе обявен за "користна интерпретация" на цитираните думи, а публикуването на фактите, оповестени не от друг, а от говорителят на институцията, квалифицирано като "некоректно, неморално и незаконно".


"Политическата ситуация във Варна е много сложна. Не искаме прокуратурата да налива масло в огъня", обясни Йотова. Но това не попречи на прокуратурата само седмица по-късно да организира пресконференция, за да повтори този път публично всичко, което вече беше обявила за "некоректно, неморално и незаконно". При това


в същата, все така сложна "политическа ситуация".


Докато лекарите от Военноморска болница се бореха за живота на Пламен Горанов,


във Варна се разгаряха битки:


- ГЕРБ правеше всичко възможно, за да се освободи от собствения си избор за кмет на Варна – Кирил Йорданов и да не потъне заедно с него в бурята на многохилядните протести в града.


- В състояние на фактическа война с Бойко Борисов, който сам наложи кандидатурата му за четвърти кметски мандат, Кирил Йорданов търгуваше оттеглянето си от властта с всички средства.


- Паникьосани от ставащото, няколко бизнесгрупировки във Варна също воюваха, за да запазят позициите си. В тази война за първи път след близо две десетилетия те бяха извели по улиците на града силовите си бригади.


- Междувременно в панически опит да спаси морала си Кирил Йорданов започна да свиква внезапни и почти всекидневни пресконференции, които цинично откриваше с угрижена сводка за състоянието на отиващия си Пламен.


На 3 март 36 годишният мъж почина, а ГЕРБ успя да достигне точката на незавръщане по пътя към политическия цинизъм като обяви национален траур в деня на погребението му - 6 март.


В същия ден точно в 12 ч. на обяд Кирил Йорданов подаде оставка, като между другото я мотивира и с думите, че стореното от Пламен Горанов е "страшна стъпка, към която моралният ангажимент е непреодолим".


Хладнокръвната война


на статуквото с умиращия Пламен Горанов започна още на 21 февруари.


Най-напред бе направен опит плакатът с искането за оставка на Кирил Йорданов и Общинския съвет във Варна да бъде скрит от разследващите, за да бъдат скрити мотивите за протеста му.


В първите два дни на драмата няколко местни медии във Варна успешно размножиха слуховете, че Пламен е пламнал при непохватен опит да запали чучело на Кирил Йорданов, че в кръвта му са открити алкохол и наркотици, че е бил неуравновесен, лабилен, податлив на внушения, че е бил придружен от мистериозен втори човек, който го е запалил... Така "контекстът" в който започна разследването, по случая "Пламен Горанов" бе сглобен успешно, макар и набързо.


Делото, образувано от прокуратурата


още на 21 февруари трябваше да разкрие евентуален опит за "подпомагане или склоняване към самоубийство" (чл. 127, ал.1 от НК). Изборът на тази посока за търсене на истината бе изненада.


На 24 февруари, в разгара на битката за запазване на "монополните права" в политиката и икономиката на Варна, в интернет се появи анонимно видео. На него се виждаше как само ден преди да пламне, Пламен Горанов призовава протестиращите пред варненското кметство да скандират: "Долу ТИМ".


Отговорът не закъсня! Пак в интернет и пак анонимно дни по-късно се появи втори клип. Неговото послание удивително съвпадаше с посоката на разследването - "склоняване", "подпомагане"...


Близо триминутният клип, запечатал кадри от същия протест, но от друг ъгъл, трябваше да "покаже" човек без собствена позиция, слаб, податлив на внушения, рупор на чужди гласове, жертва... Професионално обработеният запис показваше как мъж с черно яке и камера инструктира Горанов преди той да застане пред протестиращите: "Чуваш ли бе! Отиди им кажи да скандират "Долу ТИМ", бе!".


Автентичността на тези записи никога не бе доказана. Но така Пламен бе превърнат в


заложник на последната, безскрупулна битка за Варна,


а разследването за случилото се на 20 февруари – бавено, крито и премълчавано.


Сега "политическата ситуация" е вече друга и явно острите черти в "портрета" на Пламен вече не плашат така, както през февруари. Изготвен от следствието той изглежда така:


Пламен Горанов се е вълнувал "от проблемите на гражданското общество и отстоявал законността и справедливостта"; "бил изключително позитивен и прозорлив човек, оптимист"; бил " силен, уравновесен тип (...) с лидерски черти".


Две от последните реплики на Пламен, цитирани в прокурорското разследване, са: "...не съм искал да се самоубивам", "...искам само Киро и ТИМ да се махнат".


Това е! Друго няма.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ние всички сме заложници на откровени престъпници, които се наричат поУитици.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "Бавенето на истината за случая "Пламен Горанов" трябваше да направи невидими опитите за политическата му употреба.

  А дългото и гузно мълчание за случилото се в утрото на 20 февруари на стълбите пред варненската община - да обезсили подозренията за некадърно поведение на полицаите, опитали се да предотвратят драмата."

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не един, 9 милиона сме (и тези в чужбина)!

 4. 4 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "...не съм искал да се самоубивам", "...искам само Киро и ТИМ да се махнат"

 5. 5 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  Този цитат обобщава най-точно ситуацията и опитите на политическите фигури да обърнат протестите в своя полза, като използват и Пламен, а и цялата гневна маса от протестиращи срещу кмета Йорданов. Лошото на тези протести бе, че от тях се възползваха много вчерашни политици и политиченца, които изградиха на гърба на хората целите си платформи за парламентарните избори. Така че наистина - "Бавенето на истината за случая "Пламен Горанов" трябваше да направи невидими опитите за политическата му употреба." Каквото и друго да си кажем ще се спекулации и празнословия, които няма да върнат един млад човек от оня свят...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "mapuhcku":

  Това обаче е преразказ на трети лица. В началото беше само, че не искал да се самоубива, после беше доукрасено, че искал Киро да се маха, че искал да почива в Анталия... За да се приключи със спекулациите трябва да се покажат записите от камерите пред общината - така ще се види и чуе от всички какво точно е казал и направил Пламен. А излезе ли истината наяве, спре ли да се употребява и злоупотребява с името му, и душата на Пламен ще намери покой...

 8. 8 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Основната функция на законността и правораздавателната система е справедливостта! Много малко справедливост обаче се вижда в публично оповестяваните действия на прокуратура, съд (всички видове) и пр.

  @)----,--'--
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#6:"yori756"]Добре, трябва ли за стотен път да четем една и съща статия от един и същи човек??? [/quote]

  Да, заради това: "Бавенето на истината за случая "Пламен Горанов" трябваше да направи невидими опитите за политическата му употреба."

  И ако нямаше непрекъснат натиск и публикации, то може би днес нямаше да има все още резултати от разследването.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Продължаваме да дъвчем едно и също. Добре ще е Спасов да си потърси някоя друга тема, че става скучен.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Най-важното е, че се доказа, че не е искал да се самоубива. Това е достатъчно, за да спрат спекулациите от партии и партийки, от медии и медийки, от журналисти и журналистчета! Нали така???

  bezsmyrten
 13. 13 Профил на iceberg
  iceberg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако някой не се интересува от темата е свободен да не чете. Отегчените коментиращи по-горе ще направят услуга на себе си и на останалите от нас, които се интересуваме от темата, ако пропускат съответните статии. Поздравявам Спас Спасов за статиите, които пише и очаквам следващите му анализи и коментари.

 14. 14 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Истината няма да може да се скрие ,защото тя никъде не е добре дошла!

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За какъв заложник става дума? Заложниците са живи, човека е мъртъв.
  Той е жертва на политически игри, в буквален смисъл.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  [quote#12:"Filip"]Най-важното е, че се доказа, че не е искал да се самоубива. Това е достатъчно, за да спрат спекулациите от партии и партийки, от медии и медийки, от журналисти и журналистчета! Нали така??? [/quote]
  Заплашването със самоубийство е форма на емоционално изнудване. Човекът очаква, че ще принуди другата страна да приеме условията му и няма да се стигне до реално изпълнение или ако се стигне ще бъде спасен навреме.
  За съжаление опитът в този случай е завършил трагично.

 19. 19 Профил на the_lone_rider
  the_lone_rider
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "milmarcho":

  Изказването ти е синоним на робска психика

  Днес е лесно да изфабрикуваш истината и манипулираш действителността, но будните хора винаги усещат лъжата...
 20. 20 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 441 Неутрално

  От съдбата не можеш да избягаш .Съдбата ще избяга от нас!

 21. 21 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 706 Неутрално

  За Пламен трябва и ще продължава да се говори , докато мечтите му са актуални и споделени !
  Това , че някои казват , че нищо ве се е променило е смешно .
  Всичко е различно днес - няма я летаргията ! Не се поддавайте на опит да бъдете приспани отново , моля ви !

 22. 22 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#19] от "the_lone_rider":

  Не съм съгласен с вас ,но защото съм толерантна личност ще ви позволя вие да се съгласите с мен!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на the_lone_rider
  the_lone_rider
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "milmarcho":

  Понеже уважавам толерантните хора, ще отстъпя и няма да се съглася с Вас.

  Днес е лесно да изфабрикуваш истината и манипулираш действителността, но будните хора винаги усещат лъжата...
 25. 25 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Прокуратурата била бавила, шикалкавила и т.н. Това твърдение има смисъл, само ако прокуратурата изпълнява всичко в срок и специално за случая се е замотала нещо. А автора да вземе да понапише нещо и за другите самозапалили се, защото имам някакъв спомен, че по онова време самозапалването се случваше доста често, иначе остава впечатлението, че между самозапалилите се има един, който е по-самозапалил се от останалите.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Политическата употреба се случи веднага след смъртта му - едни другари развяваха неговия случай по услужливите медии, за да демонстрират как "народът" не иска ББ, но в замяна ИСКА точно те да дойдат на власт.
  Колкото до прокуратурата - за нея или добро, или нищо.
  В случая - нищо.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nach":

  Той освен Пламен и дупките във Варна друго не знае...Но иначе умее да разтяга локуми.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Гневно

  Пламен,ти ще осветиш с твоята саможертва цялата истина и ние ще я видим и покажем на всички!
  Затова продължаваме с протеста.
  НЕ на мафията и олигарсите!
  Да - ОСТАВКА Орешарски!
  Кой е истинският "убиец" на Пламен?

  Tony
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Отново черен ПР... Момчето го заровиха, тука продължават да си правят реклама на негов гръб. Нищо ново не пише в тази статия, няма никаква новина, само манипулация и куб платени драскачи.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#15:"dissident"]Той е жертва на политически игри, в буквален смисъл.[/quote]Освен това налице е и гавра с труп. Пламен след смъртта си беше употребен от хора, които се опитват на негов гръб да правят пропаганда.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 531 Разстроено

  1)Бог да го прости и миро да му капе на костите.
  2)Харен,лош,умен или глупав,по неволя или по будалък си отиде без време.
  3)Но ...забелязвам друго-една цяла кохоррта некрофили от целия спектър на българския ,,квази“ преса е засмукала кокала и си живее много добре-не беха 9 дена,40 дена,нови факти,опровергаване на факти,опровержение на първото опровергаване и така докато свят светува!
  4)Как пък един ,,ужким инвестигейшън“ журналист не отиде в Раднево-да пита имат ли какво да ядат 4 деца на миньора който също се запали и умря?
  Как пък нема един недомаслен да пита абе кво стана с ковача от Дупнишко дето едвам оживя?
  5)Е нема и да има,докато ,,Изгори за да светиш“,,,Сърцето на Данко“ са ни начукани като като с цигански пирон в главите,
  пък и не се рентира,нито пък има шанс някоя наградичка да забърши.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "salandino678":

  Би трябвало да съм засегнат от коментара на salandino678, но не мога да премълча, че съм съгласен с част от него. Макар мотивите на Пламен, миньора от Раднево и ковача от Дупнишко да са съвършено различни, за това, което се случи с тях (и продължава да се случва) трябва да се говори непрекъснато. Нищо, че на троловете им е досадно. На тях това им е работата, ние да си свършим нашата!

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Толкова литературни анализи на една история, която в резюме е, че един нещастник, докато опитвал да прави просто пърформанс, се запалил, без да иска, провокиран от опитите да го спрат, пък тъпите полицаи, които искали да го спират, чак след като пламнал, взели да се чудят с какво да го гасят и къде се намира това нещо.

 38. 38 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#31] от "zdm":

  А защо трябва да има новина в статията, това е по-скоро анализ и изразява позиция. Ако не ти е интересно, защо четеш, не мога да разбера?  Fail with honour then succeed by fraud
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#38] от "issunbōshi":

  До коментар [#36] от "Спас Спасов":

  Анализ, които нарушава етичния кодекс на българските медии. Дневник претендира, че защитава същия този кодекс. Статията съобщава за начина по-който е направено едно самоубийство, като не са взети нужните мерки за ограничаване на риска от подражание. Ако си нарисувам един плакат с надпис "да живее Спас Спасов от Дневник" и изляза да се запаля, дали ще искат да се говори за това непрекъснато..... Разбира ще допълня и с надпис "Не на мафията" и "Орешарски - оставка".

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  [quote#36:"Спас Спасов"]Макар мотивите на Пламен, миньора от Раднево и ковача от Дупнишко да са съвършено различни, за това, което се случи с тях (и продължава да се случва) трябва да се говори непрекъснато. Нищо, че на троловете им е досадно. На тях това им е работата, ние да си свършим нашата!
  [/quote]
  Според лекарите психолози преекспонирането на случаите на показни самоубийства води до появата на последователи, което е крайно нежалан резултат.

 42. 42 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Само да ви кажа, че автентичността на клипа с онзи човек, който нареждаше на Пламен е доказана. Има го ю туб необработен. спас за пореден път се опитва да манипулира, което не му прави чест като журналист, затова и си навлича неприятните коментари по негов адрес.

 43. 43 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=n9Gh-P2tqX8&feature=youtu.be&t=6m2s - За който има някакви съмнения, че записът с Пламен е манипулиран. Спасе, Спасе, за пореден път издишаш.

 44. 44 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Що за анализ? Интересувал съм се от случая, гледал съм клипове (нередактирани), прочетох и експертизата на прокуратурата. Дори съм говорил с хора които са били на протестите. Изводите който този "анализатор" прави са ми доста съмнителни. Може би е афектиран от случилото се, все пак едва ли уважаващ себе си и професията си журналист би си позволил умишлено да дезинформира хората и да настройва читателите в определени посоки далеч от истината.

 45. 45 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Светла му памет!
  Доказа се, че не е искал да се самоубива.
  Имал е определена гражданска позиция, а протестите си бяха голямо преживяване.
  Пламен е бил превъзбуден и леко емоционално нестабилен.
  Искал е да сплаши, да му се обърне внимание и е прекалил.
  Увлякъл се е и това му коства живота!
  Никой не го е принудил или убедил да става жертва за някаква кауза.
  Всички СПЕКУЛАЦИИ започнаха после.
  Затова още и още се говори за него и ебсурдно едно САМОУБИЙСТВО по НЕВНИМАНИЕ да се превръща в героизъм!
  Толкова ли е трудно да се проумее?!

 46. 46 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 374 Гневно

  Преасаташето на Добрин Митев отново доказва, че за него няма дъно, което да не може да достигне. Близките и приятелите на Пламен не трябва да допускат компрометирани личности като Спас Спасов да трупат популярност на негов гръб. Гнусна работа.

 47. 47 Профил на iceberg
  iceberg
  Рейтинг: 217 Гневно

  Само човек с промит мозък (или такъв на заплата към мафията) може да има нещо против търсенето на истината за смъртта на Пламен Горанов! Тази истина не беше казана от прокуратурата и начинът това да се постигне е постоянен натиск чрез медиите! Истината е: охраната е причинила с неадекватните си действия смърт по непредпазливост. От това следва: трябва да се потърси отговорност от тези лица.
  За да стане това за случая с Пламен Горанов трябва да се говори постоянно и неуморно. А тези, на които търсенето на истината причинява неудобства, нека да продължават да заливат с помия Спас Спасов и другите достойни журналисти, които се занимават с темата - те са свикнали и няма да се откажат.

 48. 48 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 376 Разстроено

  Явно не само политиците се опитват да печелят на гърба на Пламен - "Дневник" също не се посвени да извлече максималните дивиденти от многобройните прочитания на материала, осигурявайки си повече читатели за статистиката, която показват на рекламодателите си. Печелбари!

 49. 49 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сумата хонорари взехте от нелепата смърт на човека! Засрамете се малко

  ATX
 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#45] от "mimence_80":

  Е дад де, ама вестниците ги продава тиражът, клюката и сензацията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#47:"iceberg"]Само човек с промит мозък (или такъв на заплата към мафията) може да има нещо против търсенето на истината за смъртта на Пламен Горанов! [/quote]
  Няма нужда да се вживяваш, "търсенето на истината" е в ръцете само на Прокуратурата.... частно "търсене" обикновено не убедава никого освен да прави ПР на разследващия...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#46] от "karla80":

  Впрочем докато беше пресаташе на печално известния Добрин Митев, Спас не беше ли забранил на журналистите да влизат в Областна управа? А сега го играе журналист, преследващ истината (обаче само ако "истината" е одобрена от Иво Прокопиев). Смешно е да говори за политически и всякакви други интереси, щом зад него стоят именно интересите на собственика на медията, за която работи...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Стига ни занимавахте с неуспелия каскадьор, самоубиец на който другите са му виновни

 57. 57 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#54] от "tamaya":

  Понеже аз последно го споменах, примам, че въпросът за Добрин Митев е към мен. Добрин Митев бе областен управител на Варна от 1997 до 2000 г. През 2003 г. се кандидатира за кмет на Варна като независим, но не успя да се пребори Кирил Йорданов от БСП . Предизборната кампания на Добрин Митев бе белязана от шумни скандали. Стана ясно, че е взел диплома за висше от Великотърновския университет едва броени дни преди изборите. След изборите пък Добрин Митев избяга в Нова Зеландия, където през 2005 г. бе арестуван за нарушение на емиграционния режим.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#43:"Игобара Иготочи"]За който има някакви съмнения, че записът с Пламен е манипулиран. Спасе, Спасе, за пореден път издишаш.[/quote]Ето и един запис, който се концентрира върху това как мъж с черно яко подсказва на Пламен лозунги: http://www.youtube.com/watch?v=40_yrniEcVc. Впоследствие се вижда как мъжът дирижира скандирания и прави видеозаписи.

  Спас защо не пишете и за това? Явно това не се вписва въвъ Вашата концепция за обективност.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  [quote#36:"Спас Спасов"]Макар мотивите на Пламен, миньора от Раднево и ковача от Дупнишко да са съвършено различни, за това, което се случи с тях (и продължава да се случва) трябва да се говори непрекъснато. [/quote]Медийното преекспониране на самоубийства води до тяхното копиране: http://en.wikipedia.org/wiki/Copycat_suicide

  Вие бяхте един от журналистите, които бяха най-активни в медийното експлоатиране на въпросното самоубийство. Тези вторични самоубийства лежат и на Вашата съвест.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 62. 62 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Всички искаме истината! И разбира се, че медиите също трябва да я търсят и преследват! Не може да се отрече обаче, че има статии като тази (при няколко подобни преди нея), които отново не дават отговорите, които обществото търси. В същото време обаче медията печели от тези статии за тази трагедия, защото именно понеже хората се интересуват и търсят истината, те отварят всяка статия по темата, от което се генерират влизания, от което медията печели (от реклама, банери и т.н.). Изобщо кой ли не се опита да изтъргува тази печална случка и да спечели от нея... покрай политиците - и журналистите...

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. До коментар [#36] от "Спас Спасов":

  [quote#36:"Спас Спасов"]Макар мотивите на Пламен, миньора от Раднево и ковача от Дупнишко да са съвършено различни, за това, което се случи с тях (и продължава да се случва) трябва да се говори непрекъснато.[/quote]

  27 мар 2013, 17:51

  СЕМ призова медиите да внимават при отразяването на самозапалвания

  Съветът за електронни медии (СЕМ) призова средствата за масова информация да се грижат за живота и здравето на гражданите при отразяването на гражданските протести. Повод за това станаха зачестилите случаи на протест под формата на самозапалване и самонанасяне на телесни повреди.

  Според СЕМ има опасност журналистическата интерпретация на самозапалванията и самонараняванията като форма на протест да ги превърне в граждански пример за подражание, а медийното отразяване на поредицата от трагични събития да подтикне към продължаването й...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/27/2030719_sem_prizova_mediite_da_vnimavat_pri_otraziavaneto_na/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 65. 65 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 992 Неутрално

  "Журналистът" Спас Спасов , продължава да чопли и дълбае темата ?! Някой би си помислил, че са били първи приятели.
  Спрете се ! Минала работа не може да се върне.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 66. 66 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#64] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  100+ - Не е редно медиите да толерират самозапалванията, да ги сочат за пример и шумно да обявяват горките хора за герои, Плламен - за българския Ян Палах и т.н.
  Спас синтезира ясно и точно това което всички факти които имахме нужда да чуем - нещастен случай, предизвикан от непредпазливост на потърпевшия и довел до фаталния му край: точка.
  Лека му пръст на момчето - нека спрем да коментираме случая.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 67. 67 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не е истина докъде може да стигне меракът на журналистите да ровят костите на един покойник в името на късче внимание...
  Отвратително!

  Не съм магаре;-)
 68. 68 Профил на Сбъркан
  Сбъркан
  Рейтинг: 426 Неутрално

  СТИГА! Не нападайте толкова жестоко горкия Добринчов Спасчо, че току виж пак изчезнал. Не разбрах само къде беше последните месеци, вероятно на гости на Добринчо, ама знае ли човек, може и в Сингапур да е бил.
  Както и да е, няма да се съсредоточавам повече върху особичката му, то е ясно, че тя никога не изневерява на началствата си.
  По темата: Пламен не заслужава името му да се спряга за щяло и нещяло. Пред последните месеци кой ли не го спрегна с и без основание. И не само СЕМ се моли на медиите да внимават в отразяването на самоубийствата, всички ние се молехме.
  Уважавам Пламен заради факта, че е бил инициативна личност. Но не искам да го давам за пример на децата си.
  Моля ви, не превръщайте в положителен пример една жертва. Защото Пламен е жертва не на хора, а на собствените си действия. Поредица от необмислени ходове са станали причина за смъртта му. И не можем да прехвърляме някаква съчинена вина като горещ картоф. Да проявим елементарна човещина и уважение към паметта му и да го оставим да почива в мир.

  Всеки сам си кове съдбата и сам си сърба попарата
 69. 69 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 374 Неутрално

  СМРАД!...(за)Платена шайка бай-ганьовци се е разпищолила И изходила във форума тази вечер...естествено шайката не пропуска, с безплатно настървение,да се покаже от "най-добрата" си страна,като се погаври и унижи дори в смъртта,жертвата на тия дето И плащат.

 70. 70 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Не мога да разбера защо ни занимават толкова много с този. И аз мразя ГЕРБ/БСП/ДПС/АТАКА и смятам, че са срам и позор за България. Но оставам тук и продължавам да се боря в името на себе си и семейството си, колкото и да е трудно. А те ни занимават с някакъв си пораженец, на който най-голямото му постижение през живота му било, че се самозапалил. Журналистите толкова ли не намериха някой, който въпреки трудностите се е справил и продължава да се бори за една по-добра България, че да ни занимават със самоубийци?

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 71. 71 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#51:"boby1945"]"търсенето на истината" е в ръцете само на Прокуратурата.... [/quote]

  Доверието в прокуратурата е на много ниско равнище. Ти вярваш ли и, или просто имаш интерес да е такава?

 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мисля, че трябва да оставим духа на Пламен на спокойствие. Нека помълчим.
  Ще има хора, които ще го помнят, ще има други, които ще го забравят. Времето ще покаже, но дано е милостиво и постигнем такава промяна в тази страна, че да има надежда.
  България много се промени за последните месеци. Хората вече не желаят да мълчат и вероятно така ще бъде вече за напред. Макар и бавно, това не може да не даде резултат.

 73. 73 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 479 Гневно

  [quote#70:"Красимир"]А те ни занимават с някакъв си пораженец, на който най-голямото му постижение през живота му било, че се самозапалил. [/quote]

  "А дългото и гузно мълчание за случилото се в утрото на 20 февруари на стълбите пред варненската община - да обезсили подозренията за некадърно поведение на полицаите, опитали се да предотвратят драмата."

  Ако някой още не е разбрал, да прочете още веднъж горното изречение и да помисли преди да пише. За тези, дето пак не са разбрали, ще повторя:

  Пламен не се е самозапалил, защото е искал да се запали. Не се е запалил и по неволя. Запалил се е заради непрофесионалното и некадърно поведение на длъжностното лице (полицай), който го е предизвикал с неадекватната си реакция.
  Този случай, много добре показа, до каква беля, може да доведе липсата на професионална подготовка на средностатистическия, български полицай.

 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не чакайте истина! Няма да я получите! Нито сега, нито по-късно! Горанов ще е мистерия, както и Георги Марков напред в десетилетията! И, дори тогава ще има спорове, кое как е било!

  goblenka
 75. 75 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#74:"goblenka"]Не чакайте истина! Няма да я получите! Нито сега, нито по-късно! Горанов ще е мистерия, както и Георги Марков напред в десетилетията![/quote]

  Пиленце, да се сравнява един психически неуравнесен неудачник с най-големия дисидент на България е особена форма на самозаблуда. Хайде да не си измисляме света, а?

  Не съм магаре;-)
 76. 76 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#73:"pagan"]Пламен не се е самозапалил, защото е искал да се запали.[/quote]

  Прощавай, но откъде можеш да знаеш какво е "искал" коментираният покойник? Медиум ли си? Бил си в главата му? Защо се гавриш с паметта му, присвоявайки си знание, което единствено покойният / и евентуално Съдникът/ притежава?
  Как си позволяваш да съдиш толкова категорично действията на хората, гасили самозапалилия се? На какво основание считаш, че в седем часа сутринта охраната на една градска община трябва да е напълно подготвена за подобен инцидент? Всичко става за секунди - въобразил си си, че хората в общината са могли да направят нещо?
  Аман!

  Не съм магаре;-)
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#75] от "Марко":

  На времето и на Марков са лепели глупави епитети!

  goblenka
 78. 78 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#77:"goblenka"]На времето и на Марков са лепели глупави епитети! [/quote]

  Е, спокойно можеш да продължиш с халюцинациите. Основата на които е налудната убеденост, че един талантлив дисидент, заложил главата си в борбата с тоталитаризма, може да бъде сравняван с човек, самозапалил се и изгорял при нелеп инцидент.
  Пак да кажа - ровенето на костите на покойния и опитите за митологична героизация на нещастната случка, при която той си отиде от живота, са несъмнена гавра с паметта му! Хайде, спрете тази чалга, ако наистина уважавате човека!

  Не съм магаре;-)
 79. 79 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#64] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  По същата логика СЕМ може да призове и за въздържане от отразяване криминални хроники, щото току-виж някой беден човек (а в България не липсват тези), тръгнал да краде, обира, убива.
  От една страна искаме да сме информирани, от друга - не чак толкова.
  А сега де..

  Fail with honour then succeed by fraud
 80. 80 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#79] от "issunbōshi":

  Криминалните хроники на представящите се като сериозни медии не героизират и не митологизират престъпни актове, превръщайки ги в образец за гражданско поведение от най-висок разред. Логиката очевидно не е същата. Спекулирате по доста неубедителен начин.
  issunbōshi, моля, спестете ми нови реплики от подобно несъстоятелно естество.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 81. 81 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#80] от "Югозомби (цензуриран от "Икономедиа"":

  Ахххх... извинете, че стоя седнал, докато говоря с Вас, г-н Югозомби. Ами като не искате да ви занимават с несъстоятелни реплики, какво правите в обществен форум на национален всекидевник?? Айде спестете ми и на мен високопарните си безсмисленици, да не си губим повече времето един на друг.

  Fail with honour then succeed by fraud
 82. 82 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 553 Неутрално
 83. 83 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#36] от "Спас Спасов":

  Г-н Спасов, ако този човек се самозапали, ще го обявите ли от страниците на "Капитал" за "Телишкият Ян Палах":


  07 ное 2013, 11:52

  Как жителите на Телиш издигнаха барикади срещу бежанците

  ... "Защо в Сирия не ги искат, в България не ги искат, а ние да ги искаме?", попита мъж на видима възраст около 35 години. Негов съселянин предупреди, че може да се стигне до "крайни действия", ако властите не се откажат от идеята да настанят бежанци край Телиш. Репортерът на БНТ обясни, че преди предаването същият мъж заплашил да се самозапали, ако въпросът не бъде решен както искат местните. "На това населено място не искаме такива хора. Не искаме да слушаме за плюсове или минуси, не ни интересува лагери от отворен или затворен тип. Не искаме тук такива хора и ще стигнем до крайни действия", каза той...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/07/2176802_kak_jitelite_na_telish_izdignaha_barikadi_sreshtu/

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#78] от "Марко":

  Кое е гавра? Това, че се е самозапалил? Че са го накарали да се " самозапали", че инцидент? Кое е гавра? Аз нямам намерение да се гавря с паметта му. Волно, или неволно, той стана жертва на идеите си и на ситуацията! Такава жертва е Марков, колкото и да не ти харесва!

  goblenka
 85. 85 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#84:"goblenka"]Кое е гавра? [/quote]
  Щуротиите, които надрънка, ползвайки за повод нещастието на човека - това е гаврата.
  Хайде, освести се / ако можеш / и най-сетне млъкни!

  Не съм магаре;-)
 86. 86 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#85] от "Марко":

  Ти, трудно ми е да те разбера, браниш от мен Горанов, или го хулиш, заради смъртта му? Аз му се възхищавам, макар да не съм убедена, че е искал да се самозапали. Макар да не одобрявам самоубийството. Даже, с такава кауза! Дори, някак ми се върти мисълта, че е пламнал неволно. Заплашвал е, че ще се запали, но това, че активно са се опитвали да го спрат, е довело до изпълнение на заканата. Също както, ако някой иска да скочи от високо и казва: не се приближавайте! Но се приближава някой. С добри намерения. Човекът отстъпва, в опит да запази дистанцията и накрая пада. Самоубил ли се е, или са го " самоубили"? Така че, уточни си позицията! Волно, или неволно, Горанов стана лице на февруарските събития и символ на народното недоволство! С това влиза в историята, без значение дали ти харесва на теб!

  goblenka
 87. 87 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#86:"goblenka"]трудно ми е да те разбера, браниш от мен Горанов [/quote]
  За да те изведа от затруднението ти, за пореден път ти казвам: опитвам се да опазя паметта на покойния от злоупотребите на хора, като теб!

  Не съм магаре;-)
 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#87] от "Марко":

  И, как аз застрашавам с почитта и уважението си тази памет? Всъщност, аз тача делото му, а не смъртта му. Казвам го като уточнение. Но, смъртта е част от живота на всеки! Раждане, живот и смърт! Няма как да уважавам личността Горанов и да не почета смъртта му. Но... Странно! Ти го пазиш от мен! Ако наистина аз петня името му, оттеглям се! Не искам такова нещо за него!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK