Отмъщение за моя протест?

Отмъщение за моя протест?

© Красимир ЮскеселиевПубликуваме текста на писателя Илия Троянов, написан за организацията на писателите PEN (той е член на германския й клон), с негово позволение. Материалът е от сайта на американския PEN център, а преводът е на Манол Пейков.
На 30 септември на Троянов беше отказано влизане в САЩ. В уводната бележка се казва, че
Американският PEN център е изпратил протестно писмо до Държавния департамент на САЩ, както и до Департамента за национална сигурност още на следващия ден.
В текста, публикуван на 7 октомври, Троянов разказва за преживяването си на летище Салвадор да Баия в Бразилия.


Беше 8:36 сутринта на 30 септември 2013, понеделник, а аз стоях пред гишето за чек-ин на Американски авиолинии в Салвадор да Баия, Бразилия, с намерение да се кача на полет АА 238 до Маями. От там трябваше да взема връзка – полет АА 1391 до Денвър, Колорадо, където щях да участвам в конференция по Немска литература на учени от Северна Америка. След като служителката на авиокомпанията въведе името ми в компютъра, си пое остро дъх, стана и без каквото и да е обяснение изчезна зад една врата. Малко след това се върна, придружена от друга служителка, чийто ранг очевидно бе по-висок от нейния. Тя ме осведоми на скоростен португалски, след което на също толкова бърз английски, че по съображения на "Гранична сигурност" ("Border Crossing Security") били задължени да информират американските власти в момента на пристигането ми на летището. Попита ме дали може да вземе паспорта ми с тон, чиято любезност просто те лишава от друга алтернатива освен да отговориш с "да", и после се оттегли.


След като почаках няколко минути попитах служителката на гишето за чекиране дали всички граждани с не-бразилска националност биват подложени на подобна специална проверка. Жената отговори отрицателно.
"Вашият случай е специален"


загадъчно промълви тя. Двайсет минути по-късно – по това време вече бях единственият пътник пред гишето – попитах колко често се извършват подобни проверки. "Не често", каза жената, "около веднъж месечно."


Малко след това се появи друг служител с паспорта ми в ръка и заръча на жената от гишето да ми запише данните. Тя ме помоли за валидна ESTA (Електронна система за пътническа оторизация). Подадох й разпечатката, потвърждаваща моя ESTA статут ("Оторизацията одобрена"), както и че съм заплатил таксата. За първи път си дадох сметка, че германските паспорти са космополитни само в дребния шрифт на обратната страница: "Germany". "Allemagne". Нашите власти очевидно приемат за даденост, че думата "Deutschland" се разпознава по целия свят.


Четиресет и пет минути преди заминаване микрофонът изпращя, решението по моя случай бе съобщено и жената рязко и без да влага емоция ме осведоми, че влизането ми в Съединените щати е било отказано.


Причина не беше посочена


Казаха ми да отида в посолството и там да кандидатствам за виза. Както и други служители на Американски авиолинии, тя бе зле осведомена: в Салвадор да Баия няма американско посолство – пък и без това подобно кандидатстване за виза отнема седмици. Значи такава възможност не съществуваше. Истината е, че съветът й прозвуча почти като подигравка.


Един от най-важните и злокобни аспекти на скандала с Националната агенция по сигурност (NSA) е потайната същност на системата. Прозрачността без съмнение е най-големият враг на предполагаемите пазители на свободата. Предишната година в Американското консулство в Мюнхен първоначално, по време на личното интервю, отказаха да ми дадат работна виза, която би ми позволила да заема длъжността гост-преподавател в Университета на щата Вашингтон. Само след протести от страна на университета и след сериозно забавяне в крайна сметка ми бе издадена виза, като междувременно голяма част от срока на преподаване бе пропилян. Тогава също не ми дадоха причина, нямаше коментар, нито получих обяснение. Колкото и пъти да се обаждах все ми казваха, че нещата са в процес на проверка; никой не знаеше колко време ще отнеме това. И не, не можеха да предоставят информация защо съм бил засечен от радара на властите.


Няма съмнение, че моят случай нито е особено изключителен, нито пък е някакъв еднократен инцидент – аз не съм нищо повече от число в машината на един гигантски държавен апарат, който е зает с безброй подобни случаи. И тъкмо този факт говори най-ясно. През последните няколко години публикувах многобройни статии и есета за националните и международни разузнавателни структури, както и книга по темата в съавторство с Юли Це, под заглавие


"Нападение над свободата"


(Angriff auf die Freiheit, 2009). Наскоро бях сред инициаторите на открито писмо до Ангела Меркел (публикувано във Frankfürter Allgemeine Zeitung, 07/26/2013); на 18 септември писмото с повече от 63,000 подписа под него – на което, бих добавил, така и не получихме отговор – бе церемониално представено на Германското правителство в Берлин от неколцина от авторите му при сериозен медиен интерес. Оттогава броят на подписите е нараснал до 70,000.


В момента на връчването на писмото аз бях в Рио де Жанейро, където е избрал да работи американският журналист и автор на критични статии Глен Грийуолд, изправен пред заплахата от масирано сплашване и дори арест в собствената му страна. Едно от първите неща, които видях в Бразилия беше впечатляващата корица на списание с Обама като Терминатор ("OBAMACOP"). Първата новина, която ме посрещна, беше репортаж по TV Globo за това как Националната агенция по сигурност на САЩ си е осигурила достъп до бизнес мрежи, включително тази на бразилската нефтена компания Petrobrás. В Бразилия ми подейства ободряващо фактът, че ми беше спестена уморената риторика относно защитата на човешките права и отбраната срещу тероризма, като за сметка на това, както в медиите, така и в разговорите се разискваха


по-същностни теми: икономически шпионаж, властови интереси и разюздана тайна полиция


Само преди седмица президентът на Бразилия Дилма Русеф отправи ясно предупреждение пред Общото събрание на Обединените нации (единственият държавен глава, който си позволи да го стори).


Повече от парадоксално е, че на един автор, който от години говори за опасностите от следене и за тайната държава вътре в държавата, му е отказан вход в "земята на свободните и дома на смелите".


Това със сигурност не е нищо повече от един незначителен, индивидуален случай: но той е показателен за последствията от една гибелна посока на развитие и разкрива колко наивно е отношението на мнозина граждани, които се самоуспокояват с мантрата "Ами че това няма нищо общо с мен."


Може все още да е така, но примката се затяга. За тези граждани тайните служби все още са само слух, ала в не толкова далечното бъдеще почукването на вратата ще бъде несъмнена реалност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Никъде няма пълно щастие. Безспорно САЩ са полицейска държава и не са това, което хората мислят за нея. Без да са я видели лично....Влизането в страната е изключително трудно и често пъти нелогичните откази са необясними за средния европеец!?...

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Много жалко, че това, което беше за нашето поколение идеал за демокрация, намира все повече общ език и места с Русия на Путлер.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело  [quote#0:"Статия"] В Бразилия ми подейства ободряващо фактът, че ми беше спестена уморената риторика относно защитата на човешките права и отбраната срещу тероризма, като за сметка на това, както в медиите, така и в разговорите се разискваха

  по-същностни теми: икономически шпионаж, властови интереси и разюздана тайна полиция[/quote]


  А у нас тези теми са конспиративни теории, и не само че, не се разискват у медиите, ми е и забранено....Промивката на мозъците от СМИ е направо отчайваща....Постоянно ни наливат в главите, че черното е бяло и злото е добро....Факт......
  А ако пък не дай си Боже, някой се престраши да каже истината, веднага бива обявен за луд..........Примери много.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Едно време от един "союз" трудно се излизаше, а сега в една "демокрация" не може се вместиш.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 5. 5 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  А бе, не е като да си прав.

  като попътуваш малко из Европа, Азия и Северна Америка, тогава коментирай полицейщината в щатите. там можеш да прекосиш три щата и да не видиш полицейски патрул... но като го видиш, ще разбереш че полицията им се справя много по-добре от европейските и най-вече източно европейските полицаи.

  РЕФОРМИ !
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  Всъщност какъв му е проблемът? Властите го смятат за ненадежден и не го пускат , той -Не та не ,искам да вляза!Всяка държава има право на визова политика.

 7. 7 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Троянов издава съавторската си книга "Нападение над свободата" през 2009 и последвало писмо до Меркел през септември т.г.
  По ирония на съдбата канцлерката научава преди няколко дни, че е подслушвана от американската служба за сигурност - дали сега би обърнала повече внимание на това писмо, в което се поставят точно въпроси, които ВЕЧЕ пряко я засягат?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  [quote#6:"hodounski"]Всяка държава има право на визова политика.[/quote]

  Въпросът не е във визовата политика - Троянов го е казал добре:

  "Един от най-важните и злокобни аспекти на скандала с Националната агенция по сигурност (NSA) е потайната същност на системата. Прозрачността без съмнение е най-големият враг на предполагаемите пазители на свободата. "

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Иска ми се да е било недоразумение. Не съм чела книгите му, но погледнах в гугъл, за да науча повече за него. Та той дори е немски гражданин. Когато родителите ми са избягали през 1971 в Западна Германия е бил само на шест години. Автор е и на документалния филм за лагерите в Белене и Скравена, където стотици българи изчезнаха безследно и бяха погребвани в масови гробове....докато аз безгрижно съм ходила на кино или на училище. И след като такъв човек получава отказ да влезе в Щатите...как да не мисли човек че май извънземни управляват живота ни на тая планета... Лудо, нали? Еми като ни правят на луди!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Сорри, в горния пост да се чете "родителите МУ", а не моите...
  Последните отдавна си тръгнаха...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Да много си прав,за съжаление това е истината.Не се занимават с умни и интелигентни хора търсещи истината.А САЩ са една голяма илюзия,балон с въздух който скоро ще гръмне.

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "raining":

  Не ни управляват извънземните, а олигарсите.
  И всеки, застанал на пътя им и хвърлящ светлина върху тъмните им дела е застрашен от всякакъв вид терор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Майтап бе Уили..хихихи... Естествено, че не са зелените човечета. Исках само да подчертая, че дехуманизирането на подобни служби е достигнало до етап, в който мога да ги оприлича на демонични структури, които работят срещу човечеството като цяло.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на lindentown
  lindentown
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "..става въпрос за икономически шпионаж, властови интереси и разюздана тайна полиция.."

  Изключително точни изводи на г-н Троянов. Под маската на борба с тероризма NSA се опитват да извлекат ценна информация, вкл. икономическа, от уж близки свои партньори и съюзници. Обама се оказа поредния хитър ход на определен властови център, свързан с военно-политическата олигархия и "Уолстрийт". А това, че шпионирането на NSA има преди всичко политически и икономически измерения, а не такива, свързани с борбата с тероризма, го доказаха последните разкрития в Германия. Очевидно NSA се опитват да шпионират европейски лидери и институции, за да търсят компрометиращи материали срещу тях ( за да упражнят последващ натиск) или ценна политическа или икономическа информация. Но параноята винаги си има и обратна страна. В областта на т.н. облачни информационни технологии американците, които притежават водещите разработчици и доставчици на облачни услуги, загубиха завинаги ценни пазари, при това огромни - Европа, Китай, Бразилия, Русия. Никой няма да изка да се доверява на американски компании, след като те бяха използвани от NSA за получаване на секретна информация - имаме вече няколко известни случаи с големи доставчици на телекомуникационни услуги...

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Няма да им стъпя на американците,докато не постигнат свобода и демокрация като нашата.

 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  [quote#9:"raining"] Еми като ни правят на луди! [/quote]
  --------------------

  Ще добавя думите на един приятел :

  - Аз че съм улав - улав съм !
  Но мразя други да ме правят на улав !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Прав е Троянов да е бесен на американската полицейщина. Методите им стават все по-диктаторски. Най-свободната страна в момента по мое лично мнение е Исландия. Боби Фишер също там получи закрила от американските безобразия.
  Апропо, ако не сте гледали филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" силно ви го препоръчвам.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Любопитно

  "Падна, падна Вавилон, и напои всичките народи с виното на своето разпалено блудстване... и се напълни с всякакъв нечист дух и с всякаква нечиста и омразна птица... в него се намери кръв от светии и пророци, още и кръв от всички земни жители..."

  В цитирания текст се описва съдбата на едно консуматорско общество, символично сравнено с древния Вавилон, "големият град който царува над земните царе". Т.е. чака ни Световно правителство. "И в челюстите на племената ще има юзди, които ще ги карат да се заблуждават..."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK