Луди популисти или...идиоти

Луди популисти или...идиоти

© Георги КожухаровПопулизмът, който вкара "Атака" в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От "Атака" са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив". Така Бойко Борисов обясни как се чувства след като всички депутати от партията му ГЕРБ подкрепиха гласуването за удължаване на мораториума за покупка на земя от граждани на ЕС.


Лидерът на ГЕРБ се опитва да се разграничи от себе си не за първи път


но само преди дни не Волен Сидеров, а той лично оглави кампанията за унизителното гласуване в парламента, надявайки се вероятно да забие клин между Атака и БСП.
Иначе, когато Европейският съюз беше все още на мода в ГЕРБ, слоугънът на партията беше "Европейското бъдеще на България". Тогава Борисов харесваше европейските субсидии за земеделие за същата тази земя и за пътищата, по които се стига до нея. Пак тогава, ГЕРБ твърдеше, че е европейският избор за българските избиратели и че договорите подписани с ЕС трябва да се спазват. 


Явно вече не е така. ГЕРБ, а не някой друг осигури повече от половината от гласовете за срамния мораториум и


показа че в този парламент няма опозиция


Всички са наредени с големи черпаци около властта, неуки, нахални, но алчни.


За Станишев ситуацията също е харакири. Той не просто е лидер на една почти-не-реформирана бивша комунистическа партия. Той е председател на Партията на европейските социалисти. Какво ще обясни на колегата си Мартин Шулц, който е германец - че дори и да поиска, няма да може да си купи нива в Добруджа?


Ясно е, че идиотското решение не води до никакви правни последици, защото Договорът за присъединяване на България към ЕС и ангажиментите в него имат приоритет пред местното законодателство. Освен това чрез българска фирма за 1 евро всеки може да купи колкото си земя поиска, дори и да е от Марс, не от ЕС.


Но


срамът от унизителната постъпка остава. И той е за България, не за ГЕРБ, БСП и Атака


След подобно действие този парламент става истински опасен, защото без опозиция в него има популистко квалифицирано мнозинство за всякакви дивотии. Включително за забрана на частната собственост и национализация, забрана на свободата на словото и излизане от ЕС и НАТО итн. 


Това звучи абсурдно, но по същия начин абсурдно звучеше и избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС и удължаване на мораториума европейци да купуват земя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK