Защо се пуши в заведението? Ами нали за това са законите - да се нарушават *

Кадър от протест срещу отмяна на забраната.

© Юлия Лазарова

Кадър от протест срещу отмяна на забраната.* Прeпубликуваме историята на Манол Пейков, споделена във "Фейсбук", с негово разрешение. Заглавието и акцентите са на "Дневник". Вашите случаи за нарушаване на забраната може да изпращате на [email protected].


26 октомври 2013, Димитровден. Двама димитровци ни канят да празнуваме в "Рибарника" (Пловдив, ЖК "Тракия", на къра). Рибата била прясна и много вкусна.


Пристигаме в седем заедно с децата. Основното помещение е обширна барака с ниски тавани, с морски фототапети по стените и найлонови плъзгащи се врати, които ни делят от двора.
На нашата маса сме около двайсет и пет души (гостите на двамата димитровци), а в помещението има още двайсетина маси с различен размер; общо около стотина души.


Пристигат салатите и рибите. Вкусни са.


Около девет и половина внезапно усещам, че очите ми лютят. Оглеждам се.


На почти всички околни маси се пуши. И то яко.


Климатизация няма. Плъзгащите се врати са затворени (навън е студено).


Питам сервитьорката дали в заведението се пуши. Тя отговаря утвърдително с нахално-категоричен тон.


Възразявам, че по закон е забранено (все още!) да се пуши вътре в заведенията.


Тя се поправя и ми казва, че било въпрос на лична съвест.


Питам за собственика. Докато го търся, провеждам разговор с още две сервитьорки. И двете като папагали повтарят формулата за "личната съвест".


Накрая намирам салонната управителка. В погледа й се прокрадва известна гузност, дължаща се най-вероятно на припламващите огънчета в погледа ми.


След плах опит да ми вкара номера с личната съвест най-после признава, че


нищо не може да направи, защото такава била политиката на собствениците


"А къде е собственикът", питам. "Ами-и, казва се Димитър", отвръща тя и (така ми се струва) поглежда неуверено към маса, съседна на нашата. "В момента го няма."


На съседната до нас маса седят пет или шест верижно-пушещи млади момичета и четирима левенти на неопределена възраст и с неопределено занятие. Докато се подготваме да си тръгнем (не защото е свършил празникът, а защото не можем да издържаме повече) и докато обмислям има ли смисъл да се обаждам на ХЕИ, след като зная, че инспекторите, ако изобщо наминат, най-много да похапнат рибка на вересия, да си смигнат съучастнически със собственика, до мен долитат късчета от разговора им. Говорят си за "Версаче" или нещо подобно.


На излизане се приближавам към масата им, извинявам се, че ги прекъсвам. Честитя им празника. После им казвам, че е забранено да се пуши на закрито; че ни е изключително неприятно, че пушат вътре в заведението и че са ни развалили вечерта.


Мъж 1: "Като гледам така, на всички маси пушат. Защо не обиколите да го кажете на тях, а после да се върнете при нас? Тогава ще ви изслушаме."


Бих го сторил, казвам, но просто няма как. Пък и вие сте най-близо до нас.


Жена 1, с доволство в гласа: "Вие знаете ли, че днес новият закон за пушенето мина на първо четене?" (Подсмихва се)


"Въпрос на време е да мине в парламента. Трябва да свиквате."


Законът все още е непроменен, й казвам. Пък дори и да го променят, във всяко заведение трябва да има зона за непушачи. А тук такава няма.


Мъж 2, умерено ехидно: "Абе чудя се, като ви пречи димът, защо не си стоите вкъщи?"


Това е несериозно, казвам. Ако така ще си говорим, значи просто разговаряме на различни езици.


Жена 2: "Разбираме ви, имате известно право, но в края на краищата това е въпрос на личен избор."


Но законът е на наша страна, възразявам.


Мъж 3: "Ами нали за това са законите - да се нарушават."


Пожелавам им приятна вечер и си тръгвам. Макар че вътре в мен ври и кипи.


Докато паля колата на път за вкъщи, се замислям какво не успях да им кажа. Исках да им кажа защо трябва да се спазват законите. Че законите са вид договор между гражданите и държавата: човек се отказва от някои свои права, срещу което получава определена сигурност. И че ако аз в прилив на справедлив гняв, съчетан с безпомощност, бях решил да прибегна до юмручна саморазправа, те намаше да имат друг избор, освен да ми отвърнат със същото. А моите приятели от нашата маса - десетина яки мъже от метър и осемдесет нагоре - щяха да бъдат принудени да ми се притекат на помощ. И че щяхме да им размажем физиономиите (макар да имам миролюбиви приятели). И че на следващия ден или на следващата седмица те по всяка вероятност щяха да се почувстват длъжни да си отмъстят за накърненото си мъжко его с бог знае какви средства. И че да се случи всичко това не е в ничий интерес. Поради което е по-добре да се спазват законите.


Но аз не успявам да им кажа всичко това - в края на разговора адреналинът ми е с толкова повишени стойности, че предпочитам просто да си тръгна.


Може би следващия път.


На другия ден разбирам, че празненството ни е струвало (е струвало на двамата именици, искам да кажа) седемстотин лева. Слава богу, бакшишът е включен в тази сума...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Що не си тръгна , коьрсофрата не беше за испускане нали Важното да се мрънка

 2. 2 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Мила, родна картинка от всяко населено място!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 3. 3 Профил на Phik
  Phik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някои хора са наркоманизирани до оглупяване. Пък после не били пристрастени към цигарите!

 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Трябвало е да повика полиция.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 465 Любопитно

  Аз затова съм ги спрял заведенията... къркам си ракийка у нас с жената, без тютюнев дим, сплотявам си семейството и така....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 6. 6 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Точно в Пловдив, след като пак се завъртяха данните че дишаме мръсен въздух, политиците искат да направят най-логичното, а именно да върнат пушенето на закрито.

 7. 7 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Критиките не трябва да са насочени към хората на съседната маса. На тях им е позволено да пушат. Проблемът е в тези, които умишлено нарушават забраната, допускайки да се пуши в заведението. Ако собствениците кажат, че не може, тези от другите маси или няма да пушат или няма да влезнат. И като има такъв момент, решението е информиране на РЗИ. Те са тези, които налагат санкциите, а не разправии със съседна маса защо пушели и кой какво казал. Това са несериозни неща и всеки е прав за себе си. Проблемът е в прилагането на закона, а не в това кой се съобразява и кой не. Айде да дойдат от РЗИ-то и да наложат 10 000 лева глоба и да видим как ще се пуши пак.

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Докато паля колата на път за вкъщи..."

  Значи и не пие, ясно е че не пуши, само седи и яде.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Разстроено

  SOS, т.е. селяните си остават селяни!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Да беше само в Пловдив.........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Човек не трябва да прави някакви генерални изводи,но точно заради такова мислене на българина,че може да мине винаги метър и да нарушава всякакви забрани сме на това дережде.И обърнете внимание,че става въпрос за млади хора.

 12. 12 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Аз предлагам да не си плащаме сметката в заведения, където се пуши. След като те не спазват закона и ние няма да го спазваме. Нали законите били за да се нарушават. Нека накарат пушачите да си загасят цигарите, нека си платят глобата и ние ще си платим сметката, няма проблеми.
  И аз направих скоро забележка на един примат, който изпуши три цигари до мен. Отвърна ми нагло, че законът бил отменен вчера. Накрая му извадих цигарата от устата и я хвърлих на земята. Те си мислят, че ще си кротуваме и ще дишаме дима им?

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dehumanizer": Не е сигурно , може да е тия дато карат на по едно малко Замълчал е на края за да не го натопи някой като си качи на колата

 14. 14 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Какво е решението е ли ? Просто не се стъпва в такива заведения! Ако им стои заведението 1 седмица на 80% празно ще вземат да се усещат къде е проблема и без да е нужно да ходят "ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ" от ХЕИ, собствениците сами ще започнат да следят пуши ли се или не. В интерес на истината това е моят съвет към всички нормални хора - където видите такова отношение и селяния прсто НЕ СТЪПВАЙТЕ ТАМ! Лошото е, че почти винаги непушачите се съобразяват с пушачите (дори пушачите да са по - малко)... А относно прсототията, че щом един закон не се спазва то той трябва да се отмени нямам думи... По тази логика тъй като в селата масово се краде (няма да казвам кои са крадците и какви са) дайте да легализираме и кражбата, защото не се спазва??? Простотията в нашата държава и наглостта на някои хора (в този случай пушачи) нямат граници!

 15. 15 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дайте свобода на частната инициатива !

 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#14:"someeeee"]Просто не се стъпва в такива заведения! Ако им стои заведението 1 седмица на 80% празно[/quote]
  Как 80% празно?
  Разбрах,че само автора,жената и децата са си тръгнали.Всички други останали там.
  Следователно това е тест,че заведението може да е за пушачи.

 17. 17 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dehumanizer":
  До коментар [#13] от "shileto":

  Я пак напънете Клетката за по-смислен коментар, моля.

 18. 18 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Обадете се в най-близкият клуб
  на СДС или ДСБ.
  Тези партии са пълни с доносници.
  (За справка Комисията за досиетата в ДС)
  Те ще доложат където трябва.

 19. 19 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Така е на много места, ресторантьорите предпочитат да рискуват да бъдат глобени отколкото да си изтърват клиентите пушачи, затова нарушават забраната.

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#17:"Yomega"]Я пак напънете Клетката за по-смислен коментар, моля.[/quote]

  Братчед, какво по-смислено искаш от това. Отишъл е на Димитровден, да се забавлява - не пуши, не пие защото е с кола. То ако и не ядеше, можеше да измие чиниите в кухнята на заведението срещу 10 лв. за да не скучае, докато другите се забавляват. Говори за адреналин - пълен неврастеник. Той си тръгва демонстративно, опитвайки се да развали празника на на всички от съседните маси. Може би е минал метър и не са го опердашили, само заради децата.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Или пък не си плащате сметката и да видим какво ще стане... Или пък гражданско дело за вреди.

 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 683 Разстроено

  Разграден безстопанствен двор!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Е щом са отишли компания, сигурно са знаели че се пуши,та и заради това са избрали тази кръчма.Тогава що се пени, да си бе седял в къщи, авантаджия.

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера": Точно такъв е , сигурно ще иска и да му завитя нещо за в къщи за закуска на децата Да не иде зян неизядено от веселящите се

 25. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Не разбрах на масата на която е празнувал автора пушело ли се е. Всеки знае, че има заведения в които се пуши, всеки обаче знае, че има и такива в които не се пуши. Да отидеш в заведение в което се пуши и да се тръшкаш, че се пуши ми се струва толкова нелогично, колкото да отидеш в заведение за пушачи и да се тръшкаш, че не се пуши.

 26. 26 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Наистина провинцията е по-тъпа, каквото и да казват в демократична защита някои. От практичен и реален опит всеки е видял каква чалга е там в живота, тъпо преживяване, елементарно мислене и да си кажем там има много повече порочност на глава от населението. В провинциален град има затворени общества-приятели, които се обединяват по интереси и манталитет, за да издържат на заобикалящата ги простотия. Там е доста трудно да бъдеш европеец в поведение и мислене.

 27. 27 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":

  браво, шиле, комент в десятката.. виж си само минусите.. колко хора не искат да си признаят че авантата е сладко нещо.

 28. 28 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Простащината на някои наши сънародници е на генетично ниво,изглежда...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 29. 29 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#26] от "petrana6":

  Сега и ако дадеш определение що е европеец

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#27] от "Волният Ибрик": Не си признават , ама мушкат и по някое шише под сетрето на изпроводяк да не се излагат като им идват гости в къщи

 31. 31 Профил на kostedd
  kostedd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  и какво е правилното европейско поведенение и мислене

 32. 32 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 520 Весело

  [quote#4:"nv"]Трябвало е да повика полиция.[/quote]
  Тцъ. Не позна. Полицията няма правомощия да санкционира в такива случаи (което е глупаво). Само ХЕИ. Ама аз и на тях им обяснявам, че това, което пуша са дъбови листа, а не тютюн, каквато е забраната, всъщност. Щедро им предоставям пепел за ексепртиза. Тръгват си като наплюти. Бачка безотказно.

 33. 33 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 367 Весело

  Автора на този текст и комплексар. От онези "големи" мъже и биячи дето викат дръжте ме, че ще го убия. Мислил си бил когато палел колата, ако беше мъж, първо биеш после мислиш. Щом си убеден в правотата си.

 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  "Поради което е по-добре да се спазват законите."

  Съгласна съм с автора, г-н Пейков, само дето си мисля, че това твърдение би следвало да важи за всички.
  За данъчни и всякакви др. закони.
  За физически и юридически лица.
  За ИК "Жанет - 45" също.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 35. 35 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#26] от "petrana6":
  Бреиййй, че умна Петрана. Я отговори на въпрос за 50 000 лева: какъв е цветът на Вселената, ако има граници?

 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#14:"someeeee"]Какво е решението е ли ? Просто не се стъпва в такива заведения! Ако им стои заведението 1 седмица на 80% празно ще вземат да се усещат къде е проблема [/quote]
  Напълно си прав.И те се усетиха и затова натискат за промяна на идиотския закон.От 100 човека ,две жени с децата си са си тръгнали,защото се пуши.Останалите са били там и защото се пуши.И двамата Димитровци ,които са избрали заведенеието са го знаели и са го избрали и за това.И бакшиша е бил и заради това.А на тия двете "антипушене активистки" ще кажа само,че ако не бяха пробутали идиотската ТОТАЛНА забрана,в залата щеше да има и вентилация,както и да има помещение ,в което се пуши,и такова в което не се пуши.И така ще е ,ако сегашните депутати проявят здрав пазум и вземат балансирано решение.Тогава двамата Димитровци може би биха избрали залата за пушачи,но двете "антипушене активистки" са били поканени,не призовани и е техен избор дали да отидат или не.Но свободния индивидуален избор и свободното договаряне между равни е най-големия враг и кошмар за всякакви активисти.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#1] от "shileto":

  За приятели нещо да си чувал, одушевени предмети? Не всичко в живота е софра и фас.

 39. 39 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Забраната за пушене на закрито още не е отменена, но вече си димят най-нахално. Не че от мен заведенията ще спечелят нещо, но сега още по-рядко ще ги посещавам, особено пък ако ще ме обгазяват вътре. И като изляза да смърдя цялата на гадост - коса, дрехи... всичко полепва... УжасТ!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 40. 40 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  с такъв матрЯл - такива управници

  ОСТАВКА и образувателен ценз за гласуване

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 41. 41 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#21] от "Димитров":

  доста добра идея

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 42. 42 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 411 Весело

  Пушачите са си наркоманчета. Не очаквайте толерантност от пристрастен човек. Те не могат да си представят света без миризмата на цигари и не им дреме за хората около тях. И това важи и за културни хора, а не само за милиардите чалгари.
  Аз не разбирам защо държавата толерира само един наркотик, а не всички. Защо аз да търпя накорманските изцепки на една група, а не може и другите накормани да си друсат по заведенията? В крайна сметка нали собственика ще решава!

 43. 43 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 411 Весело

  [quote#33:"abee"]Мислил си бил когато палел колата, ако беше мъж, първо биеш после мислиш.[/quote]

  Те това е философията на аборигена

 44. 44 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#36:"slonsco"] ще кажа само,че ако не бяха пробутали идиотската ТОТАЛНА забрана,в залата щеше да има и вентилация,[/quote]
  Кретен!!!! Все едно в плувния басейн да има обозначени със шамандурки зони за пикаещи в басейна и такива които не пикаят в него.

 45. 45 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#40:"Sinite - завоят наляво забранен"]ОСТАВКА и образувателен ценз за гласуване[/quote]

  Като ти гледам правописа, ти няма да гласуваш, нали?

 46. 46 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#20:"Тони Шнайдера"]Отишъл е на Димитровден, да се забавлява - не пуши, не пие защото е с кола. То ако и не ядеше, можеше да измие чиниите в кухнята на заведението срещу 10 лв. за да не скучае, докато другите се забавляват. [/quote]
  Правилно! За това предлагам ресторантьорите да се вдигнат на стачка да се позволи шофирането след употреба на алкохол, че много им страда бизнеса от въздържателите по горната причина!

 47. 47 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "vlado1978":

  Знаеш ли кое е гнусното в цялата тази картинка? Това заведение, собственика му, връзката му с управляващите и това, че всички членове на управляващата партия в Пловдив си похапват рибка там....А иначе патията ГЕРБ е против премахването на забраната....
  Аз също съм отвратена! Ако ХЕИ или РЗИ обиколят пловдивските чалгаджийници петък или събота вечер и наложат глоби на всички пушещи.....ще се съберат няколко милиона в хазната!

 48. 48 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Иначе адски ми харесва снимката към статията...

 49. 49 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 632 Неутрално

  И аз имам лични впечатления от въпросното заведение. Бяхме там с приятели с бебе на вечеря. Естествено, около нас започнаха да пушат вътре, а си беше лятно време - можеха да седнат навън! Наложи се да говорим със сервитьорите, които взеха да молят съседните маси да спрат да пушат. Едва ли не трябваше да се чувстваме виновни, че сме отишли на ресторант с бебе и пречим на кефа на всички останали! А ако нямаше бебе, какво, нямаме право да не дишаме дим?!
  Явно беше така - защото в момента, в който приятелите с бебето си тръгнаха, всички около нас задимяха като комини.

 50. 50 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "Че законите са вид договор между гражданите и държавата"

  Не, в конкретния случай е договор между Тиквата и по-малко от половината избиратели. Не може един закон да дискриминира 50% от хората и да се надяваш да се спазва. Просто не става и няма да стане. Целия проблем се състои в това, че при избор - заведения за пушачи и за непушачи, каквото е разумното решение, тези за непушачи бързо фалират, с малки изключения. Защо - всеки сам да си отговори, като не се изпуска факторът ПАЗАР.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 51. 51 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#47] от "lady_atlas":


  [quote#47:"lady_atlas"]Ако ХЕИ или РЗИ обиколят пловдивските чалгаджийници петък или събота вечер и наложат глоби на всички пушещи.....ще се съберат няколко милиона[/quote]

  И защо трябва да го правят? За да събират милиони или за да ти угодят? И двете не са им работа. А може и да съберат един як бой, не е изключено. Спечелихте битка, но загубихте войната. И това от прекаленост. Стария режим общо взето се спазваше, но завидяхте на пушачите че си имат свои си места и решихте да ударите. Берете сега плодовете на това, което засяхте. Швейцария и Австрия, като по-прости хора са на стария режим, ние пак по-католици от папата И ефекта не закъсня

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 52. 52 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#46] от "Izida":


  [quote#46:"Izida"]За това предлагам ресторантьорите да се вдигнат на стачка да се позволи шофирането след употреба на алкохол[/quote]

  Стига да карат по специално построени с частни пари пътища, на частна земя. Заведенията не са строени с държавни средства и достъпа до тях е по желание, пътищата - не. Там е разликата.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 53. 53 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#52:"misho73"]Заведенията не са строени с държавни средства и достъпа до тях е по желание, пътищата - не.[/quote]
  Всъщност отлично сравнение! Щом искате заведения за пушачи и непушачи, що да няма и пътища за пиещи и за непиещи?! Колкото абсурдно е второто, толкова и първото. Но никотиновите мозъци ще го осъзнаят десетилетие (поне) след влизане в сила на закона, който не им дава да тровят другите!

  Бтв и по пътищата никой не те задължава да ходиш - можеш да си седиш вкъщи.

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#53:"Izida"] Щом искате заведения за пушачи и непушачи, що да няма и пътища за пиещи и за непиещи?! Колкото абсурдно е второто, толкова и първото. [/quote]
  Абсурдното е, че не правиш разлика между частно и общо. Но още по-интересното е, че точно при общите, държавни пътища има напълно законната възможност избираш между бърз и бавен път — магистрала или обикновеният междуградски път. И двата вида път свързват съответните градове, и двата вида са достъпни с едни и същи данъци и такси (винетки, ГО и платен данък), но... всеки може да си избира бързината на придвижване. И да, като карам бързо, също може да те отнеса в някоя катастрофа, точно като пасивното пушене.
  По същество, пълната забрана за пушене е все едно, да се ограничи скоростта на всички пътища до най-ниската... щото било много опасно за околните. Да, в населените места, и по обикновените пътища е така, опасно е, но по магистралите е тъпо да се кара с 60км/час, защото някой, някъде превишавал скоростта и бил опасен за околните.
  Мишо говори за "аутобани", дето се знае, че се "кара бясно" и ... който мрази риска не стъпва там. Аз искам тези "аутобани" да имат допълнителна такса (месечна), за да се плаща допълнително на персонала вредни, и за да не се окажат всички пътища с табела "аутобан" (тук се пуши). Иначе за всички останали пътища и улици, нямам претенции.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#51] от "misho73":

  Много грешно си ме разбрал. Въобще не става въпрос за угаждане на някой - аз ходя там, където на мен ми харесва и където на мен не ми пречат. Става въпрос за спазване на законите и за това, всеки да си върши работата - както служителите на РЗИ и ХЕИ, например. Аз не знам закон в БГ, който да се спазва. Да не говорим и за предишният режим на забраната - да сме си исренни: пушеше се на всякъде масово, вентилациите масово на работеха...пълна трагедия.
  Не ми се навлиза в темата за дискриминацията - кой кого всъщност дискриминира, тъй като нямам желание, а и не ми е хоби да споря заядливо по форумите...По-горе съм изложила мнението си, без да "водя войни" с някой. То и няма смисъл да се спори повече - чисто губене на време. Никой закон не може да ограничи пушенето - защото законите не се спазват, а наложените глоби са нереални. Нека да направят кутията цигари 20лв...тогава поне лапетата няма да купуват. По пронцип нали е забранено продаването на цигари на деца по 18год?! Спазва ли се и този закон - не.
  А, забравих да кажа - пушачка съм.

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#55:"lady_atlas"]Нека да направят кутията цигари 20лв...тогава поне лапетата няма да купуват.[/quote]
  Тогава направо ще се отглежда тютюн във всеки двор. Дори и непушачите ще участват, заради парите. Ей, тази история, за нищо я нямате... и за искате да допускате все същите грешки. Точно една забрана на алкохола, създаде силна мафия и едно нелегално производство на алкохол, дето и до днес ги има.
  Ако искаш да премахнеш нещо, направи така, че нещото да изглежда смешно, а ползвателите на нещото да изглеждат тъпи. Например бъркането в ушите с антенката на мобифона. Ако не беше станало смешно, още щяха да произвеждат модели с антенки за нашият пазар.
  Ей ти реален пример: Забраниха цигарите на обществените места и... сега навсякъде може да видиш хора с електронни цигари, като доста от тях ухаят много приятно. Така не само няма акцизи за бюджета, ами и има една реклама на пушаческите маниери, дето е напълно легална. От трън та на глог (още по-висок).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#56] от "gost22":

  Предложението за увеличаване на цените на цигарите върви ръка за ръка с идеята, че ЗАКОНИТЕ трябва да се спазват и че е необходимо да има КОНТРОЛ над спазването на законите!!! Тоест, когато бай Драган си засади дворчето в село Долнонанагорнище с нелегален тютюн - трябва да има контролни органи, които да му лепнат съответното наказание! Същото трябва да се случи и на леля Марийка и не всеки Х, който не спазва писаните правила!
  Не виждам нищо лошо в това цената на цигарите да стане недостъпна за малолетните!
  А относно силната алкохолна мафия - тя съществува не заради една забрана, а защото мафията е и в проверяващите - те я позволяват!

 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#57:"lady_atlas"] върви ръка за ръка с идеята, че ЗАКОНИТЕ трябва да се спазват [/quote]
  Ей заради това си остава неработеща идея, защото на никого не му е изгодно да я спазва, а и забравя за заклетите пушачи, което вече не е пазарно отношение. Аз искам всички да имат полза от спазване на забранените и разрешените места, като контрола ще е безплатен, а ефекта върху бъдещите пушачи ще ... отказващ по естествени причини — ще намират заниманието за скъпо и лишено от чар и смелост. Вместо забрана "на всичко от раз", трябва да има ограничение на пазарен принцип, което постепенно ще доведе до почти масово отказване от цигарите, без сътресения за пушачите и браншовете около тях, като се остави свобода на собствениците да избират към кои клиенти да се насочат — към пушачите или към непушачите. Така ще се избягнат дивотиите дето навсякъде се пуши и неефективното преграждане на помещения. Плащаш меечен лиценз и заведението става за пушачи, не плащаш лиценз, и заведението остава с евтина консумация и за непушачи. Хем има място за всички, хем има конкуренция в цените, хем едните заведения ще топят некоректните собственици, които допускат пушене но нямат лиценз... всички имат интерес.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK