На какво може да ни научи случаят с "русия ангел"

На какво може да ни научи случаят с "русия ангел"

© ReutersАвторът проф. д-р Георги Киров е от Института по невропсихиатрична генетика в Кардиф. Мултинационален консорциум, ръководен от него, стигна до разкрития за причините за появата на шизофренията, съобщи неотдавна БНТ.


Когато русата Мария беше намерена в ромски катун в Гърция, решихме, че е отвлечено българче. В други европейски страни предположиха, че детето е или от Източна Европа, или от скандинавските страни. Но какво се случи? "Русият ангел" се оказа ромче.


Е, как така едно хубаво русо и синеоко момиче може да е ромче, как е възможно да има роми, които изглеждат като нас? Добър повод да се замислим дали част от разликите, които виждаме между етноси, не се дължат и на социалната среда. И наистина генетично не сме толкова различни (говоря като генетик със специален интерес в популационната генетика). Има няколко гена, които определят цвета на кожата, косата и очите, при които различни варианти дават разликата в цвета. Иначе
българи и роми не са толкова по-различни 
от българи и шведи


например. И наистина, помислете какво става с осиновените ромски деца, дали не стават хубави чернооки българчета?


Чудим се кое е по-добро за Мария: да се върне при биологичната си майка, която няма средства да я гледа добре, да се върне при жената от Гърция, която явно не създава прилични условия за живот, или да се даде на приемно семейство от друг етнос. Но ако се даде на друго семейство, какво да правим с другите ромски деца, които нямат късмета на Мария да станат известни, но живеят в същата мизерия.


Този случай ни дава шанс да се замислим за живота на ромите, за причините, довели ги дотам, и дали има изход от тази ситуация. Едва ли може да виним само ромите за тяхното положение. Да, исторически те не са се вградили в обществото, затънали са в най-бедните му слоеве, образованието им страда и води до още по-силна дискриминация, заради което е трудно да намират работа, нямат пари, някои започват да крадат и просят и това още повече влошава отношението на обществото към тях.


Това е порочен кръг, от който не се вижда изход: те са извън обществото и


нещата само ще се влошават, 
ако нещо не се промени драстично


Какво трябва да се направи? Мерките би трябвало да са ясни, макар че изпълнението няма да е лесно и ще отнеме много години. На първо място трябва да поставим образованието, включително и за възрастни. След това идва осигуряването на работни места. Когато тези мерки проработят, ще дойде закономерно и третата промяна: внедряването в обществото. За целта трябва съгласуване на усилията на неправителствени, правителствени и ромски организации, и общо намесата на гражданското общество. Звучи утопично, но нямаме избор.


Тези които мислят, че има алтернативни варианти (които не мога да споменавам), да ги премислят внимателно.


След две поколения българи и роми
ще са еднакви на брой


Някой очаква ли, че половината население на една страна ще се остави да бъде втора ръка хора, затворени в гета, или че другата половина ще толерира такова разделение през 21-вия век в Европа? Дали ще приемем да живеем в общество, където майки зарязват децата си, защото нямат пари да ги гледат?


За щастие сме в Европа и подобни програми ще получат сериозна подкрепа от ЕС, най-малкото защото проблемът засяга целия континент. А ние трябва да разберем - събратята на Мария могат да станат част от обществото, ако животът им се промени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Може да ни научи на това, че трябва да отпаднат всякакви детски, или да се дават само до 2-ро дете. Оттам нататък за 3-то и нагоре само ако и двамата родители са известни, имат сключен законен граждански брак и общо двамата имат трудов стаж поне 5 години примерно(тоест дали са нещо на държавата).

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ...Дали ще приемем да живеем в общество, където майки зарязват децата си, защото нямат пари да ги гледат?...
  ---------
  Освен пари,нямат и отговорност.Да не спорим дали идва от липса на образование,интелект,среда.
  Трябва да им се помогне.Колкото и гадно да звучи,на първо място е да не им се разрешава повече от две деца.

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  "На първо място трябва да поставим образованието, включително и за възрастни."
  Тук е заровен ключа от бараката... Образованието създава самостоятелни отговорни и независими хора, които са гръбнака на гражданското общество. Няма значение дали са англичани, перничани, цигани (роми), татари, евреи, славяни или..
  Тъжното е че в БГ трърде много хора от "елита" имат интерес порочния кръг който държи слабите (като умения и знания) и необразованите в положение на зависимост.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Доказа, че човечеството съди по външен вид и етнос. Щом се разбра, че "русият ангел", трогнал света и обиколил всички медии на планетата е просто мърляво цигане, продадено от родителите си, разчувстващият случай мина в графа "циганска работа"...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#3] от "B52":Образованието /Билдунг/ е хубаво нещо. Но за да бъдеш равноправен член на едно Буржоазно общество, макар и дребнобуржоазно, като българското, трябва да имаш и второто "Б" - собственост - "Безетц". И тъй като повечето от циганите я нямат, а повечето от българите - имат, и при повишен образователен статус циганите ще останат хора второ качество.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  На първо място трябва да поставим образованието, включително и за възрастни. След това идва осигуряването на работни места. Когато тези мерки проработят, ще дойде закономерно и третата промяна: внедряването в обществото
  ==========================================
  Много "дълбоко" прозрение на мултинационалния професор. Обаче толкова общо и изтъркано, че чак е смешно.Може би щото е в Шотландия и не вижда толкова далече - самите роми не искат да се интегрират, не искат да се образоват, не искат да работят. Искат да се забавляват (секс и музика) и да нямат грижа за нищо. Те нямат понятие за труд или образование, тези неща при тях се смятат за срамни. И така е от векове с едно малко изключение - социализма в България, когато поне спазваха общите правила.

 7. 7 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#4:"tibidabo.da"]продадено от родителите си, разчувстващият случай мина в графа "циганска работа"...[/quote]
  Доста интересно е защо хората си мислеха , че не става въпрос за циганска работа ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Гласът на Америка"]Може би щото е в Шотландия и не вижда толкова далече - самите роми не искат да се интегрират, не искат да се образоват, не искат да работят. [/quote]
  Добре, съгласен съм с теб. Какво остава? Да ги убием всичките, или да ги използваме за сапун?
  Защото съм сигурен че и ти, както и аз познаваме образовани цигани, които си работят, и де факто не тежат на обществото.

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  [quote#5:"patsis"]И тъй като повечето от циганите я нямат, а повечето от българите - имат, и при повишен образователен статус циганите ще останат хора второ качество. [/quote]
  Поредни расистки подхлъзвания като делим хората на "качество"? Вярно да се направи връзката "билдунг" = повече възможности за работа = по-добра професионална реализация = повече пари = повече възможности = "безетц" е твърде трудно. За арийците... или тези на които им е удобно да се запази статуквото и да делят хората на такива и онакива?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Акъл не щем. С такива евротолерастки алабалистики не ни облъчвайте, ами по-добре ги разпращайте по европейските медии. Щом между роми и европейци нема разлика - да не ни ги връщат тогава. Пишете им статии за да спрат да ни ги връщат. Айде първо западните европейци (пред които се прехласват такива като автора и от които очевидно е попил евротолерастката идея), да покажат толерантност към ромите, па тогава повдигайте въпроса и пред нас.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  И наистина генетично не сме толкова различни (говоря като генетик със специален интерес в популационната генетика).
  ____
  Глупости ромките се осеменяват от когото им падне и така се развиват генетично . Всеки втори ром е не ромска генетика.
  Джуревците при ромите са мнозинство и с не ромския генетичен материал който носят по-лесно се интегрират по-лесно , по-лесно намират работа а и социалната адаптация им е по-лесна.
  Навремето имаше и един циганин албинос в кв.Факултета.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Нещо не я разбрах тази статия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Ами нека приведе малко статистика автора,който явно цигани - роми има само в главите на *учените*,е виждал само през прозореца,та да ни обясни в проценти колко от циганите имат мерак да учат!
  И не ми излизайте с номера,че нямали възможност!Ако искаш,от просто овчарче ставаш *учен човек*,но това изобщо не влиза в мирогледа на циганина.Изключенията са действително изключения!
  Да му обясня какво смята по проблема един циганин,направил вече 4 деца,а петото е на път да излиза:хайде да сложим спирала на циганката,а,не бате,че ми пречи!?!?!
  Впрочем,какво ще каже по въпроса за прилаганата масова стерилизация на циганите във всички западно-европейски страни до средата на 70-те години?Или и това е лъжа?

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Професора се е изказал доста повърхностно.

  Първо и НАЙ-важно, законите и правилата се прилагат стриктно към всички етноси БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!

  Второ, контрол на раждаемостта и медицинското обслужване. Бат' Сали много добре се е ориентирал да раздава спирали, евалла на него.

  Трето, образование дори и насила.

 15. 15 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Напълно е възможно след две поколения броят на ромите и на българите да се уеднакви и на мен ми се иска ромите да се интегрират и да живеят като нас, но това е невъзможно, генетиката им е друга, характерът им е друг, те живеят по различен начин от нас и ние не можем да ги превърнем в наши подобия, можем само да ги приемем в обществото такива каквито са, но и това е нелека задача.

 16. 16 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всеки етнос си има определен начин на възприемане на света и себе си. Циганите имат способността да са по-близо до животните, но това не значи, че е лошо, защото имат вътрешно управление и образованието няма да им свърши особена работа, само ще ги интегрира в другия етнос. Те просто доказват как може да се живее и оцелява без лукса на цивилизацията, и още че цивилизацията не е направила човечеството по-щастливо, но белите, които правят ИМ СЕ РАЗРЕШАВАТ , дори се ДАВАТ И УСЛОВИЯТА за това мързелуване и развъждане в геометрична прогресия. Те са едни непослушни деца, които упорито отказват да слушат "възрастните" и хитруват и правят бели, но "възрастните" не ги наказват, ама не защото ги обичат, а защото ГИ ИЗПОЛЗВАТ. Порочен кръг от различни интереси.

 17. 17 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Паричното стимулиране на раждането и майчинските води до "производство" на Гаврошовци .
  Трябва държавата да започне отнемането на деца заради лошите условия на живот . Ще излезе по евтино на държавата и ще е по-добре за децата .

 18. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мултинационален консорциум...това какво би трябвало да означава?

  Професора не е в час, ама хайде...
  Циганите живеят в затворени общества, близкородствените връзки са нещо обичайно. Оттам идват и специфични болести характерни за тях.
  Генетичен фонд, генетично разнообразие...
  Ама е важна невропсихиатрична генетика!?

  Циганите не искат да се интегрират!
  Живеят в гета, раждат на 12г. незнаят дали са бременни, училище...сигурно го смятат за сграда?

  А кво стана с декадата на ромското включване? Някой включи ли се?

  П.П. С подобни статии... просто някой си заработва хонорара от някоя фондация!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 19. 19 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 426 Гневно

  Това не са майки,а циганки.Това е част от културните им особености.Те продават булки,децата си продават и тн.Оставете ги на мира.Нямате ли си друга работа.Всички роми трябва да се съберат и да съдят държавата и цяла Европа,че се меси и се опитва да заличи културните им особености.Върнете Мария на родителите и.Тоя професора да не ми обяснява отдавна казах че това е елементарна генетика рецисивни алели които са се проявили защото са в хомозиготна комбинация и предвид странстващият характер на ромите не е изненадващо това нещо.Оставете хората на мира.

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Каквото и да правим, първата стъпка трябва да е ограничаването на раждаемостта. Вместо да се стимулират с повече детски да раждат, нека да се стимулират да не раждат. Спрете детските за повече от две деца, но за сметка на това ромските семейства да получават повече за двете деца като пари и в натура така, че да им бъде изгодно да имат само по две. Разбира се, благините да се дават само ако детето ходи редовно на училище, което строго да се следи.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално


  След две поколения българи и роми ще са еднакви на брой.Ако България се развива така и ако отъждествяваме ромите с бедноста,мисля,че ромите ще бъдат около 80-90%.Разбирате,няма как и българите да не започнат да се циганизират,впрочен този процес е започнал вече.

 22. 22 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Още преди 85 години "презрения" Хитлер е искал да пресели циганите от цяла Европа в част от остров Мадагаскар....Поне целогодишно ще им е топло....Възможно е, този въпрос да се обсъжда отново....

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  На нищо-ние не учим.
  Науката я оковаваме с вериги.

 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А, и да допълня...
  професора по невропсихиатрична генетика що не прочете нещо за египетските фараони.
  Там е била обичайна практика брат да се жени за сестра си. Причината е била политическа...
  А резултата е анатомичен...генетика....

  Има доста египетски мумии...личи си с просто око!
  Даже има и документални филми по темата.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Хубаво е да се пожелава и да образоваме тези хора,НО трябва да ги заинтригуваме.Америка доказа/на света/ ,че няма значение кой си и от къде идваш ,ако си добър отдаден на кауза ,професия ,ако си способен се издигаш и получаваш уважение.
  В Европа има наслоение наследствени и прочее ,но вече и Европа се по разчупи, и ето трябва да се създаде Европейската или в частност6 българската мечта.
  Но да се почне от образованието е невъзможно ако няма НЕЗАВИСИМ СЪД -който да съди всеки според делата му и закона да е над всички.После идва и гражданското общество ..после идва и образованието като средство за достигане честно на ниво в обществото.
  А че генетиката доказва нашата еднакво днес е просто доктрина..преди малко повече от половин век тя доказваше ,че сме напълно различни..евангелието се чете....
  Само за протокола..генетиката доказва ,че някой раси са физически обусловено по -издръжливи..и т.н. и т.н..

 26. 26 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колкото и да е вярно или ни се иска да е вярно, че циганите сами са виновни за положението си, това не решава проблема. Положението е такова, каквото е. Трябва да се опитаме да намерим разрешение, но това не е приоритет на политиката.

  Могат да се направят хиляди неща-хора, които да ходят в гетата и да разясняват предимствата от образованието, защо е важно да се раждат не повече от 2-3 деца, защо е важно за едно дете първо да съзрее, преди да го оженят и т.н. Сигурна съм, че много хора ще се вслушат, особено деца, които са били оженени наскоро. Така може да се промени тяхното съзнание и те от своя страна да не женят децата си толкова рано. Като ученичка лежах 1 седмица в болницата, в детското отделение и си учих уроците, та да не изоставам. Две циганки, които бяха там заради децата си, ме питаха какво правя и като им отговорих, казаха със съжаление, че и те е трябвало да учат, ама ги оженили рано.

  Могат заедно със социалните, на жените да се раздават противозачатъчни и да им се обясни, че те могат да имат контрол върху раждаемостта. Има много цигани, които живеят в такава мизерия, че сигурно никога не би им хрумнало да си купят противозачатъчни (биол. майка на Мария).

  И преди всичко, при повторна кражба-директно затвор и спиране на всички социални помощи за няколко месеца (ако е завинаги, това ще ги тласне още повече към кражби). Деца под 15-16 години, които раждат- да се търси отговорност от родителите им. Абе, начини има, ама липсва желание...

 27. 27 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Коментарите са по-конструктивни, отколкото очаквах. Няколко отговора:
  1) Рецесивни мутации причиняват проблемите. Наистина проблема на общества, които имат висок инбридинг (близки родственици имат деца) са хомозигнотните мутации. Гените за много болести са открити от изследвания на такива етноси. Това са обикновено редки и тежки болести и не могат да обяснят някакви глобални разлики между етносите. Всеки има мутации, а кой етнос има повече мутации ще бъда тема на друга статия. Засега само ще кажа, че всеки се ражда със средно 60 нови мутации, за щастие повечето са без значение.
  2) Трябва първо да се ограничи раждаемостта. Добра идея, но няма да стане (наистина ли мислите че може да се слагат спирали на сила?). Обаче всички развиващи се страни имат висока раждаемост. Когато стигнат високо ниво на развитие, раждаемостта пада, на всякъде. Така че има някаква надежда (включително и за намалението на раждаемостта по света), но първо трябва да се вдигне нивото на живота.
  3) Вината е тяхна, само ги интересува музиката и т.н. Аз написах, че исторически те не са се вградили в обществото, с други думи наистина от там започват проблемите им, но това не разрешава проблема. Трябват решения, само посочването на вината не ни помага.

 28. 28 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Може да ни научи, че западните медии и Гръцките полицаи са расисти и имат стериотипи, ако момиченцето беше с черна или кестенява коса, това не би било новина.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2418 Весело

  ''Дневник'',
  мога ли да коментирам или пак ще последва бан ?

  ''След две поколения българи и роми
  ще са еднакви на брой

  Някой очаква ли, че половината население на една страна ще се остави да бъде втора ръка хора, затворени в гета....''

  Поздрави !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "...А ние трябва да разберем - събратята на Мария могат да станат част от обществото, ако животът им се промени..."

  Това ми звучи като...дайте да дадем...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 31. 31 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#29] от "EREBUS":
  ''След две поколения българи и роми
  ще са еднакви на брой "
  .........
  Не бери грижа, не кахъри се, ромите нямат дом и нива, мобилни са.
  Имат склонност да пътуват към места, където пада повече €.
  Най-близко е Солун. Скоро ще ти се изтърсят на прага.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":Кардиф не е в Шотландия, а в Уелз!
  Все едно да сбъркаш Румъния с Македония!

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#21] от "chicago514":

  Няма да е в следващите 100 години, в омента ромите са около 320 700 души в България....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":


  До коментар [#25] от "id_1":


  До коментар [#9] от "B52":

  То хубаво, но си спомням за едно от изследванията в Англия, докладвано на миналогодишния конгрес на Европейската антропологична асоциация. Младите англичани от слоевете с нисък социален статус не се стремят особено да се образоват, защото вероятността за издигане в социалната стълбица е твърде малка. Нито пък особено ограничават раждаемостта си - и едно дете да имаш, и десет - пак си беден, и децата ти са бедни. Изследването показваше също че малката възможност за издигане чрез образование не зависи от броя на децата.
  И тъй като нашия социален строй е същият ... изводите направете сами.

 35. 35 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#29:"EREBUS"]Някой очаква ли, че половината население на една страна ще се остави да бъде втора ръка хора, затворени в гета....'' [/quote]
  Ами аз живея в градче където циганите са кажи речи половината. Да си кажа не се чувствам засрашен от това (тъжно) съотношение. Ако циганите сами не вземат мерки да се образоват пак ще си станат втора ръка ако ще и да станат 75 % от вкупния брой. Най-много да имат еднин заместник кмет и още някоя служба. Но тези позиции ще се заемат от образовани цигани, които няма да се чувстват като част от обществото на гетото от което са излезли.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 36. 36 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#5] от "patsis":
  И българите откъде са се сдобили с тази дребнобуржоазна собственост? Не вярвам всичките да са окрали някого? Поне не огромната маса, ако не броим всеизвестния 1%.

  Една българка
 37. 37 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#26:"greenenergy"]Могат заедно със социалните, на жените да се раздават противозачатъчни и да им се обясни, че те могат да имат контрол върху раждаемостта. Има много цигани, които живеят в такава мизерия, че сигурно никога не би им хрумнало да си купят противозачатъчни (биол. майка на Мария).[/quote] Въпросът с високата раждаемост е друг: на жената не се гледа с добро око, ако е ялова и не ражда, както и на мъж без деца. За да го признаят за мъж, трябва всяка година да прави ново. Противозачатъчните не са на почит и се смятат за атрибут на проститутките.

  Една българка
 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#34:"patsis"]си спомням за едно от изследванията в Англия, докладвано на миналогодишния конгрес на Европейската антропологична асоциация. Младите англичани от слоевете с нисък социален статус не се стремят особено да се образоват, защото вероятността за издигане в социалната стълбица е твърде малка. Нито пък особено ограничават раждаемостта си - и едно дете да имаш, и десет - пак си беден, и децата ти са бедни. [/quote]
  От днешната преса:
  Предупреждението на премиера Дейвид Камерън, че Великобритания трябва да каже „не" на източноевропейските работници чрез подобряването на образованието за младежите, е вдъхновено от посещение във фабрика в неговия избирателен район, в която една четвърт от работниците са чужденци, съобщава Дейли Телеграф.
  Според Камерън поколение от млади британци са изоставени и не могат да се възползват от облагите на икономическото възстановяване, тъй като нямат достатъчно умения, за да получат работа.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2402665

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на revol1uc1a
  revol1uc1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "hinin37":

  Сакън! Лемурите и другата фауна на Мадагаскар е по-важна от тия грешки на природата.

 40. 40 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Палица (Изгнаница клета)":

  Сигурно е вярно. Затова мерките трябва да са в много насоки. Трябва да има и непрекъснато разясняване, за да може да се промени начинът им на мислене. Но трябва да се опитва, не можем да оставим положението такова, каквото е, защото това води към още по-лошо.

 41. 41 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Кардиф е в Уелс. УЧете география.

 42. 42 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Крайно време е да си сложим социалната система в ред и да не раздаваме детски и помощи като за бог да прости. Всеки трябва да получава това, което е заработил. Следователно трябва да се акцентира върху разкриване на нови работни места и да впрегнем циганите да работят. В противен случай те ще продължат да се размножават безконтролно и да смучат от и без това изтънелия държавен бюджет.

 43. 43 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 517 Неутрално

  че социалната ни политика като всичко останало е сбъркана и то умишлено , комунистите са обърнали всичко против човека, докато ги има ще е така

  BG e мини империя на злото.
 44. 44 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Написаното щеше да има смисъл след съответните доказателства /ДНК проби/, че детето е родено в циганско семейство. Има ли такива? Всички антропологични белези /по-конкретно морфологичните признаци - пигментация на кожата, цвят на очите, косата и пр. сочат за славянски /включително български/ или северноевропейски /скандинавски произход/. Интересно как изглеждат сочените за родители на детето, братчетата му, сестричетата... Циганче с подобен вид е научна сензация. Разсъждението не е расистко, разбира се. Няма лошо да се посочват антропологичните /и по-конкретно морфологичните/ признаци на хората. Лошо е когато служат за определение на човека като такъв. Чарли Чаплин май е с циганско потекло. Е, и? Велик е, нали.

 45. 45 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#44] от "nik_177.":
  По интернет медиите излязоха достатъчно снимки на майката, бащата и другите 9 деца. Четири от тях също са светлоруси и с бяла кожа. Не е необичайно, макар и рядко явление, ако и майката, и бащата носят съответния ген.
  Да, Чарли Чаплин е велик

  Една българка
 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#33] от "boby1945":Че кога успяха да намалеят с пет хиляди?
  По преброяването бяха 325343 !
  И това са самоопределилите се като роми. Ами голямата маса неотговорили на въпроса за етническа група /с най-висока концентрация в Сливенско/. Ами уж отговорилите, пък отказали да се самоопределят? Ами регистриралите се като българи, турци и власи?
  Ако се приложи критерият, който се използва от изследователите на въпроса в Унгария или Словакия "циганин е този, когото околните смятат за циганин" към 2001 година броят на циганите е бил около 750 хиляди, а към 2011 - около 850 хиляди /естествен прираст около 15 хиляди годишно минус емиграция/.
  В етнологията съществува понятие "долен и горен праг на асимилация". "Долен праг" - човек се самоопределя не по произход, а в предпочитаната от него етническа група. Но за асимилация е от значение "горният праг" - дали тази група го приема като свой. А той в България се е бая яка преграда за асимилация и интеграция!

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#36] от "Палица (Изгнаница клета)":Окрали или не - имат я и тя и свързаният с нея манталитет е преграда за интегацията на циганите.
  Четете Марушиякова - там, където работилите в турските чифлици цигани са разграбили при Освобождението земята на собствениците и самите те са станали дребни собственици, днес те вече са асимилирани.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  До коментар [#37] от "Палица (Изгнаница клета)":
  Но абортът е на почит - ромни доказва, че не е ялова, ромът - че е мъж.
  Доста цигански семейства имат едно-две деца, но правят до два-три аборта годишно.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#34:"patsis"]Младите англичани от слоевете с нисък социален статус не се стремят особено да се образоват, защото вероятността за издигане в социалната стълбица е твърде малка. Нито пък особено ограничават раждаемостта си - и едно дете да имаш, и десет - пак си беден, и децата ти са бедни. Изследването показваше също че малката възможност за издигане чрез образование не зависи от броя на децата.
  И тъй като нашия социален строй е същият ... изводите направете сами.[/quote]
  Добре, а как тогава образованите имигранти успяват да постигнат приличен социален статус? Изследването показва ли децата от бедни семейства, завършили университети какъв статус имат? Нещо не ми се вярва завършилите медицина независимо от какви семейства са да са с нисък статус.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#46] от "patsis":

  Приятел не пиши дълги глупави постинги... как се броят хората си има НСИ и съответно публикувани данни....
  Какво било в Словакия или какво мислиш ти по въпроса, не променя броя на циганите у нас в статистически смисъл....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  [quote#34:"patsis"]Младите англичани от слоевете с нисък социален статус не се стремят особено да се образоват, защото вероятността за издигане в социалната стълбица е твърде малка. [/quote]
  И какво излиза? Че вместо в капитализъм живеят в нео-феодализъм?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":Имигрантите обикновено запазват и даже понижават социалния статус, който биха имали и в родината си - просто финансовите им възможности там са по-ограничени.
  Децата на низшите слоеве, завършили медицина са твърде малко и имат тъкмо "приличен социален статус". Във висшите слоеве на обществото /да речем, собственик на болница/ те практически не попадат /което обаче е нормално за дете от висшите слоеве, завършило медицина, макар и с доста по-посредствени резултати/ . Изследването показва, че доколкото има социално издигане, то е в рамките на един слой - от черноработник към полуквалифициран работник примерно.


 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#50] от "boby1945":В статистистически смисъл може да не ги променя. А в действителност?
  През 1956 година циганите според преброяването бяха 190 хиляди, а десет години по-късно - 150 хиляди.
  През 1975 година циганите у нас бяха 16 хиляди според преброяването. През 1985 година изобщо нямаше цигани.
  В Чехословакия и в Унгария дълго време изобщо нямаше цигани според преброяванията /по австроунгарска традиция/. Трябваше да се запишат към някоя от официалните етнически групи. В Унгария нямаше и евреи. 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#51] от "7777":Че Вие какво си мислите?
  Че в капитализма социалната мобилност е особено по-висока?
  Че всеки получил образование ще стане директор?
  Да, ама не - две трети от останалите в България висшисти работят работа за среднисти - т.е. реалният обем на младите висшисти е около 10% от съответната възрастова група, колкото беше и преди 30 години.

 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#53] от "patsis":

  Не пълни форума с празни приказки! Циганите у нас са около 320 х души и няма начин да станат 3.5 млн. поне в следващите 100 години...
  Така че забрави...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#54:"patsis"]Че в капитализма социалната мобилност е особено по-висока?
  Че всеки получил образование ще стане директор? [/quote]
  Не, но ако образованието не спомага за социална мобилност, положението е много кофти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Може ли да е изрусено с кислородна вода?Просто не го допускам.

 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  "На първо място трябва да поставим образованието, включително и за възрастни. След това идва осигуряването на работни места. Когато тези мерки проработят, ще дойде закономерно и третата промяна: внедряването в обществото."

  Ами по време на соца ги имаха тия неща(образование и работа) и бяха и затова бяха много по- интегрирани от сега. В пъти! Ходеха на работа и не крадяха. Да не говорим пък, че не смееха да закачат българи, камо ли да ги бият/убиват.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  [quote#52:"patsis"]Децата на низшите слоеве, завършили медицина са твърде малко и имат тъкмо "приличен социален статус". Във висшите слоеве на обществото /да речем, собственик на болница/ те практически не попадат /което обаче е нормално за дете от висшите слоеве, завършило медицина, макар и с доста по-посредствени резултати/ . Изследването показва, че доколкото има социално издигане, то е в рамките на един слой - от черноработник към полуквалифициран работник примерно.[/quote]
  А дали са твърде малко защото обществото не им е осигурило възможност или защото те самите не са проявили достатъчно упоритост за да завършат? Доколкото ми е известно, във всички западноевропейски страни на отличниците с по-скромни материални възможности се осигуряват стипендии. Чуждестранните студенти (вкл. и български) учат и работят и пак завършват. Значи не е само до възможности, а просто до липса на всякакъв интерес към образованието.
  Пък и да стане някой известен и уважаван хирург например едва ли само произходът му е достатъчен.

 60. 60 Профил на budna
  budna
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Чудим се кое е по-добро за Мария: да се върне при биологичната си майка, която няма средства да я гледа добре, да се върне при жената от Гърция, която явно не създава прилични условия за живот, или да се даде на приемно семейство от друг етнос. Но ако се даде на друго семейство, какво да правим с другите ромски деца, които нямат късмета на Мария да станат известни, но живеят в същата мизерия".

  Ами пратете я на Марс най-добре Мария! Ама няма да е справедливо спрямо другите ромски деца, които нямат този шанс? Еее - язък, и вие да искате да направите нещо добро, пък то да излезе като несправедливост!

  Умопомрачени хора! Казали им да мислят нещо по въпроса и те се преработили. Уж проблеми решават, но и противоречия си съчиняват, за да видим, че не е толкова лесно да си на техния хал. Гръцки кретени. Български кретени. Но да се радваме, че има роми, та в тях да е проблемът.

  Никой не се постави на мястото на това нещастно детенце - похитено от гръцките социални служби, внезапно и вероломно отнето от родителите си (които макар и да не са му биологични, са го отгледали и са единствените хора, които е свикнало да са му майка и баща!). Заобиколено от непознати, които го снимат и го държат на някакво чуждо място. Заплашено да го изпратят буквално в ада при някакви неандерталци, на които децата им спят голи на земята, притиснати едно в друго, за да не пукнат от студ, които откакто се помнят, се хранят с брашно и вода и наричат това "манджа". Които са го продали за жълти стотинки, докато е било още нищо неподозиращо, седеммесечно бебенце!

  Обаче нямало да е справедливо сега да дадат Мария на приемно семейство, защото другите циганета щели да си останат при техните родители в същата мизерия, а това - да се измъкне от нея.
  Авторът бил професор, открил причината за възникване на шизофренията в два процента от случаите. Сигурно - на собствената си и тази на другата му личност.

  Политикът е човек, който е готов да пожертва живота ти за родината си.
 61. 61 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нужно е просто със закон родителите да се задължат да осигурят топло легло, топла вода и топла храна на всяко свое дете. Ако не успяват, децата им се отнемат за да не ги малтретират.

  Кога България просто ще се грижи за децата си?

  Паразитите поне няма да обезличават своите деца.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 62. 62 Профил на estella_k
  estella_k
  Рейтинг: 374 Весело

  ¨Още един "професор", който е открил топлата вода. По татово време на циганчетата в училище им даваха безплатни закуска и обяд, а аз си ги плащах. Раздаваха им палта и ботуши, само и само да ходят на училище, но никое от тях не се научи нито да чете, нито да пише, нито да захване някакъв почтен занаят. Учеха се само да просят, да крадат и да се размножават. Коментарът го оставям на професора и на лицемерите от западна Европа, които само ни обвиняват, че не интегрираме циганите, но и те не искат да ги интегрират.

 63. 63 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#55] от "boby1945":Празни приказки са Вашите!
  След две поколения /около 60 години/ България ще има около 3,5 млн души при запазване на сегашната раждаемост и нулева миграция. Нетният коефициент на възпроизводство е около 0,7, а 0,7х0,7 =0,49, т.е. трябвада се очаква намаляване около два пъти за две поколения.
  При циганите естественият прираст е близо два процента годишно. При намаляване до нула за две поколения /аналогично на намаляването при българите от 1920 до 1980 година/ ще имаме 600 хиляди роми след 60 години, изхождайки от самоопределилите се като такива; но 1,55 млн изхождайки от реалната бройка на циганите. Т.е. при общо население 3,5 млн и наличие и на други етнически групи броят на циганите и българите се изравнява.
  Но щом Ви харесва да се самоуспокоявате и бягате от проблема - самоуспокоявайте се!

 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#59] от "pamela":
  Собственикът на болница не е задължително да бъде "известен и уважаван хирург". Може дори да няма медицинско образование. Произходът от семейство с капитали е напълно достатъчен. Ще си наеме "известни и уважавани хирурзи" от дечицата от низшите класи, добрали се до стипендия и заведението му ще процъфтява. А "известните и уважавани хирурзи" с "приличен социален статус" ще отложат брака си до 30-50 годишна възраст, ще изплащат ипотека няколко десетилетия и куп лизинги и ще свалят шапка на собственика на болницата.
  И въобще как си го представяте - всички деца от низшите слоеве могат ли да станат "известни и уважаеми хирурзи"? Че то тогава обществото така ще се пренасити с хирурзи, че техният "приличен социален статус" ще падне рязко.
  А стипендиите са нож с две остриета - щом малката възможност да се издигнеш не зависи от броя на децата в семейството, какъв смисъл родителите да ограничават броя на децата си?

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#63] от "patsis":
  Сметки без кръчмаря, за 100 години досега процентно българите са около 83-87% от населението на България....
  Останалото са домислици поне за още 100 години пак така ще бъде..... това са фактите... останалото са налудначиви екстраполации....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#58:"АБПФК"]На първо място трябва да поставим образованието, включително и за възрастни. [/quote]
  Е не се "образова" този народ и те това си е!!
  Абе 150 вървим след "Напред науката е слънце, което....", само за науки дуднеми кокво имаме в резултата за тези 150 години три национални катастрофи, четири загубени войни, България граничи сама със себе си, отрицателен приръст и пак поредната криза....
  И пак за образование приказваме....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#1] от "mrakogor":

  [quote#1:"mrakogor"]ако и двамата родители са известни, имат сключен законен граждански брак и общо двамата имат трудов стаж поне 5 години примерно(тоест дали са нещо на държавата). [/quote]
  Защо се напрягаш да си смучиш решения от пръстите? Не ти е ясна материята, това което се мъчиш да налучкаш в постинга си Хитлер го беше разработил къде къде по ефективно..... не че имаше полза от разработката, де!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#48] от "patsis":
  Което е ужасно...
  И което показва как насилственото налагане на чужди ценности, от които общността не чувства нужда, я развращава.
  Несъмнено за НПО-тата статистиката с абортите е голяма червена точка в тефтерчето.

  Една българка
 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#65] от "boby1945":Ами да, 83-87%, ама с помаците и циганите, регистрирали се за българи, при изселване на турците и гърците и заселване на български бежанци. И при нарастване на населението, а не при измиране на основния етнос при запазено разширено възпроизводство на малцинството, нараснало от 2,5 на 11,5% през тези 100 години.
  То и троянците не вярвали на Касандра, ама де е сега Троя?


 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#68] от "Палица (Изгнаница клета)":Какво насилствено налагане на чужди ценности?
  В цяла Източна Европа пътят към ограничаване на раждаемостта мина през етапа на масовите аборти.
  Българките от поколението на майка ми имаха по едно-две деца, но по десетина аборта.
  Просто демографският преход се развива при циганите с две поколения по-късно отколкото при българите.

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#69] от "patsis":

  Стига си трескал глупости, циганите са около 3.5 % от маса време....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#71] от "boby1945": Дрън-дрън, че пляс! Не можете ли да смятате? Даже самоопределилите се като роми при преброяването 325 хиляди души представляват 4,9% от всички самоопределили се.

  През 2001 бяха 371 хиляди - 4,7%. При отбелязания през 2001-2003 година естествен прираст от 1,94% годишно през 2011 те биха станали към 450 хиляди при нулева мигразия или около 400 хиляди ако една трета от емиграцията от България са цигани, което е малко вероятно.
  През 1992 - 313 хиляди - 3,7% /при двойно повече отчетени отМВР/.

  От Освобождението до 1956 редовно са около 2,5% от населението - и никое преброяване не е фиксирало 3,5% цигани.
  Но щом Ви е приятно да демонстрирате невежесвото си - моля!


 73. 73 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#70] от "patsis":
  При българите тази "цивилизационна" практика е свързана с процесите на огражданяване на селското население, които са желани от селяните.
  При циганите е свързана с усядането на чергарско население, което е принудително.

  Една българка
 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#73] от "Палица (Изгнаница клета)":
  Къде го видяхте това чергарско население? 90% от българските цигани са ерлии - селскостопански работници на село, общи работници и други бедняци в градовете? Те не са били чергари и преди 50 години /когато започва намаляването на раждаемостта при тях/ и преди 100 години.
  Намаляването на раждаемостта при демографския преход е закономерен процес. Вече не е нужно, както казва поговорката:"Трябва да родиш три-четири деца поне - да има и за смъртта, да остане някое и за тебе." При българите той се развива по-рано отколото при циганите /българското демографско чудо е между 1905 и 1937 година/ заради дребнособственическия им манталитет /да не се дроби имотът/. Останалите етнографски групи идват по реда си. Първо помаците /по-лесно възприемат новата идея поради общия език/, после турците, накрая циганите.
  Огражданяването играе малка роля - от 1905 до 1937 сумарната плодовитост при българките спада от около 7 до около 2,2 деца на жена, а през 1937 все още над 75% от тях живеят на село и една трета от гражданите още имат и земеделски стопанства.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK