Небраска

Небраска

© Красимир ЮскеселиевПрепубликуваме текста на Деян Енев от портала "Култура".


Видях в раздела "Горещи новини" на в. "Сега" (поздрав на милата Миряна Башева!) една класация, която цитирам. Ето я.


Цветан Василев е най-влиятелен за 2013-а, втори е Доган, Пеевски е седми


Списание "Форбс България" обяви класацията си за най-влиятелните хора у нас. В списъка тази година влязоха 50 българи. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на активни стоки. Това обясни главният редактор на "Форбс" Йордан Матеев на официална церемония, предаде БГНЕС.
В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.
В топ 10 са:


1. Цветан Василев
2. Ахмед Доган
3. Иво Каменов
4. Марин Митев
5. Тихомир Митев
6. Сергей Станишев
7. Делян Пеевски
8. Ивайло Мутафчиев
9. Цеко Минев
10. Валентин Златев


Източникът на новината, както е упоменато, е агенция БГНЕС, която само преди дни осиротя с напускането изведнъж на главния и зам.-главния си редактор.


Вижте този списък пак. Той обяснява много неща, включително и протеста на студентите. Този списък обяснява всичко.


Проф. Александър Кьосев тия дни по БНТ го обясни най-точно. Ето сега и цитатът за неговото участие от сайта на телевизията.


"Българското общество видя как се избират хора, зад които има тъмни интереси и че зад политическия договор има лъжа. Това е политическото основание на протеста, който не подкрепя нито една партия, заяви в  "Още от деня" Александър Кьосев – културолог, преподавател в Софийския университет.


Думата оставка е само знак за нещо по-важно и по-съществено, за това че така повече не може, уточни Кьосев и изрази мнението, че живеем в извънредна ситуация. "Основанието на протеста е, че има възмутени граждани, то не е нито ляво, нито дясно; нито образовано, нито необразовано; нито красиво, нито грозно", обясни Кьосев.


Посланието на протеста е, че така повече не може и думата оставка е само знак за това, посочи културологът. По думите му институциите в България не работят нормално и срещу това е протестът. "Не е възможно да има нормален образователен процес в една държава, която не е нормална", уточни той.


Още в началото на лятото, между другото, през месец юли, в интервю за в. "Стандарт" Александър Кьосев казва същото. И отново го казва пределно ясно и пределно категорично. Още през юли!


- Г-н Кьосев, виждаме ви на протестите. Мислите ли, че ще бъдат ефикасни?
- Според мен има няколко въпроса, които вълнуват всички. Те са фундаментални и трябва да бъдат обсъдени, за да бъде внесен интелектуален ред в тях: Какво се случва в момента, какво ще се случи после и в чий интерес е всичко?


- Какво се случва в момента?
- В момента има реакция на разнообразни пластове от населението – в този смисъл мога да кажа на Народа, а не на една класа. Всички смятат, че е прекрачена една морална черта. Под морална черта разбирам не сложни морални доктрини, не категорически императиви. А една точка, минимум, отвъд която започват наглото безсрамие и нетърпимостта. Затова хората, които бяха изпаднали в политическа апатия, изведнъж се върнаха. Те сметнаха, че с един конкретен случай – назначението на Делян Пеевски, макар че със същия успех би могло да е назначаването на Волен Сидеров за шеф на комисията по етика, което е абсолютен скандал, т.е. случило се е нещо скандално и им е прекрачена чертата, границата на търпимостта. Затова се върнаха в политиката и показаха, че съществуват граждани, които могат да формират масово движение и да формират суверенна воля.


Непрекъснато се правят опити този протест да бъде противопоставен на февруарския. И се казва, че тогава протестираше беднотата, а сега – средната класа, красивите, елитите и прочие глупости. Не, и тогава бе прекрачен един екзистенц минимум – на материалното оцеляване. Сега е прекрачен друг екзистенц минимум – на моралното оцеляване. И хората реагират еднакво. Може би не едни и същи хора. Но аз не смятам, че моралът е прерогатив на някакви елити – той е прерогатив на всички хора. Аз съм убеден, че навсякъде, във всички класи и прослойки, има хора, крайно възмутени от случващото се в България. Именно прекрачването на чертата тласна хората към площада. В този смисъл между февруарските протести и настоящите не само че няма граница, а има дълбок екзистенциален съюз. И аз съм убеден, че през есента, особено в началото на зимата, ако нещата не се разрешат дотогава, протестите ще се разраснат и ще станат масови навсякъде. Защото става дума за едно и също – за истина и за хляб. Както човек не може да живее без хляб, така не може да живее без истина. И това са еднакво валидни екзистенциални потребности. А настоящата политическа класа на България доведе и двете до състояние на колапс. Това е нещо, което не може да се издържи.


- На протеста преобладават хора от моето поколение на средна възраст, което се бори за перспектива.


– Аз съм по-стар, но има хора и от моето, и от вашето, и от най-младото поколение. Забравя се нещо съществено – в момента студентите са в сесия. Убеден съм, че когато започне учебната година, ще е по-различно – тогава студентството ще се активизира.


Да, преподавателят се оказа, както се видя, безкрайно прав.


Като прибавим към студентския протест и факта, че тези студенти са тъкмо родените в годините 1991-95, най-тъмното, най-мутренското време, най-страшното българско безвремие, когато се завързваха всички възли, които сега  се налага да развързваме и не можем да развържем, аз мисля, че ние трябва да свалим шапка на студентите. И да не ги наричаме "окупатори". А да ги наречем спасители. В крайна сметка това са децата на онези, които въпреки всичко останаха в България, не заминаха, а останаха, с надеждата един ден да видят България нормална страна. Е, тя не стана нормална страна. И децата на останалите тук, вече пораснали, вече студенти, са в правото си да подновят битката за мечтата на родителите си.


А защо текстът носи заглавие "Небраска", ще попита някой. Ще ви кажа. Тия дни гледах филма "Небраска" на Александър Пейн, горещо го препоръчвам на всички. Това е един филм за скъсаните човешки връзки между най-близките, в случая между баща и син. Филмът е направен с огромна почит към онази Америка, която няма да видите в холивудските продукции. Та благодарение на дъщеря ми аз видях този прекрасен филм и реших да върна жеста, като взема билети за моите родители. Имаше само още една прожекция на филма, в кино "Одеон". Отидох в билетния център на НДК, но ми казаха, че те продават билети само за "Люмиер". И аз се отправих към кино "Одеон". Беше обедно време, един часа. Стигнах до киното и видях, че касата работи от 13 до 20 часа. Беше точно 13. Вратата беше заключена. Повъртях се, изпуших една-две цигари и отново се отправих към киното. Този път беше отворено. Вътре имаше една женица, която обясни, че касиерката ще дойде всеки момент. Била по работа наблизо. Тя, обясни женицата, касиерката, която чакахме, всъщност била тази, която пуска филмите, киномеханичката, а самата титулярка касиерка от година била в болнични, пък другата титулярка касиерка напуснала. Женицата, с която разговарях, се оказа чистачката.


Стана един и половина. Натрупаха се и други хора. Аз попитах чистачката кой управлява кино "Одеон". Филмотеката, отвърна тя. Попитах я кой е шефът на Филмотеката. Иван Павлов. Верно бе, плеснах се по челото. И дори се сетих, че преди време бях имал среща с режисьора Иван Павлов. Намерих номера му в телефона си и му звъннах. Той вдигна. Разказах му как половин час не можем да свършим една проста работа – да си вземем билети за прожекция в кино "Одеон". И дали бива да е така в разгара на софийската фестивална киноесен. Той каза, че разбира, но че вече не бил шеф там, а че имало някакво и.д. и прочие. Като чу, че говоря с шефа й, чистачката се активизира. И тя се обади по телефона, вероятно на бавещата се касиерка-киномеханичка, отсреща й казаха къде е ключът от касата, тя го взе, отключи, извади хартиените схеми на прожекциите и започна да продава билети. Кешки да не беше почвала, както казват старите хора. Работата се закучи още повече. Жената на опашката преди мен изведнъж установи, че са й продадени билети за друг ден и за друга прожекция. Върна се и се започна ново прелистване на схемите.


И този шум изведнъж прерастна до грохот.


С една дума, чистачката не ставаше за тази проста работа – да продава билети за филми. Сигурно тя е прекрасна чистачка и много добра жена, но да продава билети не ставаше. Вероятно поради убийствено ниските заплати едната титулярка касиерка бе напуснала, а другата бе излязла в болнични. И като касиерка се изявяваше киномеханичката. С една дума, оплетена работа.


И понеже работата на писателя е да вижда в частното общото, аз изведнъж съзрях как цяла България е подчинена на тази схема. И при предишното управление, и при по-предишното, и при сегашното.


Едно прелистване. Грохот от прелистване и надприказване на хора, никой от които не си е на мястото. Огромна загуба на обществена енергия и на пари.


Ето срещу това се вдигнаха и студентите. Децата на тези, които останаха в България.


Класацията на "Форбс", апропо, го доказва по най-безмилостния начин.


Свалям им шапка на студентите. Те дължат това на родителите си. Те искат да разплетат възлите и да възстановят нормалните връзки между нещата. Между институциите. Между хората и държавата.


Това искат. Тук няма политика. Въпреки опитите на всичките политически кукувици, които се опитват да снесат яйцата си в Ректората.


Ето за това се разказваше и във филма "Небраска".


Гледайте го. Филмът "Небраска" има щастлив край.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2709 Гневно

  """ Вижте този списък пак. Той обяснява много неща, включително и протеста на студентите. Този списък обяснява всичко. """
  =========================

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  иииии О-С-Т-А-В-К-АААААА!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Филмът "Небраска" има щастлив край.
  ---------------------------------------

  Така е само по филмите.
  А за България .....!?!??!?

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Вижте добре имената им, другари, от АС на СУ и отговорете на вашите студенти, тях ли пазите от народната любов?! Долу ръцете от децата в университетите,които не искат да живеят в една мизерна,окаяна,разграбена и опустошена България!

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Гневно

  Списък който казва много!
  Срещу него са протестите !

  klimentm
 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  И аз свалям шапка на студентите. А ако първите 10 от този списък изчезнат от България, животът ще бъде по-добър.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 515 Неутрално

  По света сп. "Форбс" и класациите му се приемат позитивно, а тук, както винаги, се използват за омаскаряване, понеже българинът мрази богатите. Аз лично не съм убедена, че челната десетка съдържа истинските най-богати и влиятелни хора у нас, нито че са подредени по този начин. Срамно е, че присъстват имена на политици. По-срамно е, че хората се връзват и почват да хейтят веднага. Манталитет, какво да се прави!

 18. 18 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":


  [quote#15:"klimentm"]Списък който казва много!
  Срещу него са протестите ! [/quote]
  Защо протестърите не поискат на тези от списъка да им се сложи данък от 75%?
  Защото реститутите, които им ръкопляскат всяка вечер ще почнат да ги освиркват.

 19. 19 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 485 Весело

  Ехееее...ами къде е са другарите Боко и Цоко в списъка?!? Къде са тези черноработници на комунистическото дело?! Какъв ли ще е коментара на др. Борисов за това, че др. Станишев и Доган са преди него в списък по влияние в страната?!

 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Туй " Форбс" май си правят шега?????

  Или пък -Да-а-а-а
  Отговарят на въпроса "КОЙ предложи пеевски ?"
  "златната" десятка!

 21. 21 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#19] от "jazzi":

  Ще умре от завист и ще каже, че Форбс са се поддали на общата лудост.
  Веднага ще поиска да има ласация за най-тъпите и там ще се трябва да се бори не само с Цецо, но и останалите парламнетаристи, гласували за въвеждането на "мораториум върху продажбата на българска земя".
  При това гласуване тъпанаршината изби като пяна отгоре.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 22. 22 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "капи":

  А ти ако мислиш, че някой в това правителство или в БСП иска да им направи данъците и 20%, знчи си жестоко заблуден.

 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да бе да":
  Отговора е елементарен - тези дето питаха за Пеевски под път, и над път.
  И сега са завистливи и наивно питат: Защо?


 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#18:"капи"]Защо протестърите не поискат на тези от списъка да им се сложи данък от 75%? [/quote]

  Защото да облагаш с данък определена обществена група само поради произхода, дохода, религията или расата й е признак на тоталитарната държава. А ние (говоря от първо лице, зашото и аз съм "протестър" отчаяно искаме демократична, "чиста и свята" република. Тоталитаризмът беше дотук! Знам, че няма да ме разберете и Ви прощавам - Вие сте просто жертва на пропагандата на онзи тоталитарен режим, който вече 25 години не можем да свалим.

  За въздух жадни са гърдите,
  очите молят светлина,
  един копнеж, мечта една
  гори и се топи в душите
  и през сълзи и кървав гнет,
  през ужаса на мрак студен
  разбунен вик гърми навред:
  "Да бъде ден! Да бъде ден!"

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на Miro Nikolov
  Miro Nikolov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "nuzzo":

  зависи от нас йо

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От 10 10 комуняги! Сигурно и от 100 ще са 100!.....

 27. 27 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "sensey":


  [quote#22:"sensey"]А ти ако мислиш, че някой в това правителство или в БСП иска да им направи данъците и 20%, знчи си жестоко заблуден. [/quote]
  Значи за това протестърите не искат
  75% данъци!
  За да угодят на БСП!
  Браво, бе!
  Защо не отидеш да им го кажеш в СУ?
  Ама си сложи тенекиените гащи.

 28. 28 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Студентите да си отговорят как така ,кьораво и сакато става студент и защо няма обратна информация за необходимите бройки и специалности за нашата страна.Защото ние вече сме страна от келнери, а келнерът значи слуга.

 29. 29 Профил на sensey
  sensey
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#27] от "капи":

  Вземи да се прегледаш, ама си махни гащите от главата преди да влезеш при лекаря да не го улесняваш съвсем.

 30. 30 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "majorman":
  [quote#24:"majorman"]Защото да облагаш с данък определена обществена група само поради... ДОХОДА Й е признак на тоталитарната държава.[/quote]
  [quote#24:"majorman"]аз съм "протестър"[/quote]
  Френският парламент гласува за въвеждане на данък от 75% за хората с много високи ДОХОДИ (над 1 милион евро).
  И ти ми казваш, че Франция е тоталитарната държава?
  Вие наистина трябва да започнете да учите.

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#2] от "mavricii.plovdiv":

  иииии О-С-Т-А-В-К-АААААА!"

  -ииии В-С-Е-Т-А-К-АААААА


 32. 32 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#17:"Горгона Медуза"]Аз лично не съм убедена, че челната десетка съдържа истинските най-богати[/quote]

  Костов ли ти липсва? Нали уж беше най богат, ама май това е само според тези, от списъка горе и слугите им в този парламент. И тези които налапаха въдицата.

 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "majorman":

  Навсякъде по нормалните държави данъците се определят спрямо доходите, само в бананови държави като нашата имаме плоски данъци и други олигарйични подаръци... От бспто естествено

 34. 34 Профил на tatalakya
  tatalakya
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И защо протестират студентите и кой направи тази класация, същият този, който и отрови много хора. Студентите след това, сами да си носят последиците, ако им обявят нулева година. Не съм предполагала, колко манипулативни могат да бъдат всички и такава класация, уж се води престижна, а тя била по поръчка.

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  До коментар [#18] от "капи":

  Това е работа на държавата която не си е свършила работата или нарочно си затваря очите. Моя и на протестиращите глас е против това. Аз и останалите не мога и не трябва да се разправяме с Пеевски Доган или Василев.
  Това е функцията на държавата нали?!

  klimentm
 36. 36 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не мисля, че трябва да си гений в търсенето на общото в частното, за да разбереше, че три поколения от едно семейство си разменят билети за филм за скъсаните семейни отношения. Мога също и да обобщя, че да видиш детето си затворено в университета, където се моли на непознати хора за храна или се гаври със собствените си професори с хайдушки подвиквания - това едва ли укрепва връзката между родители и деца, по-скоро задълбочава пропастта между тях. Правителството ли е виновно за това?

 37. 37 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 402 Гневно

  [quote#18:"капи"]Защо протестърите не поискат на тези от списъка да им се сложи данък от 75%? [/quote]
  Ти нормален ли си ?
  Хората от въпросния списък, както и половината българи и 10% данък им се вижда много, той за 75% мечтае.
  Такава разпасана държава няма никъде в Европа, а вече и в т.н . Трети свят - никакво уважение към писаните закони, никакво уважение към моралните принципи, никакъв контрол от страна на съдебна и изпълнителна власт ... един прост закон против тотюнопушенето на закрито не успя да проработи и сега ще го променяме, защото никой не го спазвал.
  Само този абсурден аргумент, приеман между другото от достатъчно голям брой хора, говори много....
  #Оставка
  #Ре-Старт

  Led Zeppelin Forever !!!
 38. 38 Профил на bottiglia_
  bottiglia_
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":

  За каква държава говорим след като човекът, който трябваше да ни обедини в момента ни разединява, замисля план след план, как да се измъкне от отговорност. Ти, аз или той, нямаме глас в нищо, ние сме работници, които са принудени да търпят. С какво е виновен народът, че ежедневно се заблуждава, нали се хвалим навсякъде, че имаме медии, които не са манипулативни, а всъщност, тези които не манипулират и не нагласят общественото мнение се броят на пръсти. И пак стигаме до въпроса, кой плати, за да се направи тази класация, за да има провокация на хора, за да оплюват тези, които си гледат в своята паничка и не ровят в чуждата , както правят някой хора. Кой плати, за да може с имената на Доган, Дянков да се сравни и личността на човекът, който заема първо място. За да има два лагера в обществото- противници и защитници. Питам, кой, кой толкова желае да съсипе всички? Не им ли беше малко повече от 10 години да ни крадат и да си плетат мрежите. Кажи ми има ли някой, които да не е оплетен в мрежата на господина, който ти защитаваш, кой не е там- Борисов, Плевнелиев, Бориславова, жените на Плевнелиев, Станишев, прокуратура, медии? Гледайте първо себе си и тогава говорете за другите, защото баба ми дори не знае, кой е Г-н Василев. Тя знае Дянков, Станишев, Борисов, Кунева, Царят, който така добре ни оправи за 800 дни, както пише по книгите!!!

 39. 39 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Браво на Деян Енев .

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 40. 40 Профил на Blue Skys
  Blue Skys
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само един въпрос: КОЙ издава "Форбс" за България? И кой е главният редактор?

  Синьо! Дайте повече синьо!
 41. 41 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Гневно

  До коментар [#17] от "Горгона Медуза":
  Ех, горгончеее, горгонче.....
  Ако не си наясно, в този списък има ПОНЕ 6 човека, които са замесени в УБИЙСТВА НА ХОРА, макар и само да са наредили тези убийства. И никога няма да бъдат разследвани, докато има хора като вас.
  Та така, а кой от тях е станал богат и как....аре да не се правиш на луда, а?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Абе червени неандерталци такива! Престанете да настройвате българите един срещу друг и се разкарайте!
  Ако имате поне малко съвест и чувство за справедливост, оставете България на мира и споскойствие! Нека живеем без политическите ви и неморални желания да ръководите една страна, която не желае да бъде третирана като добиче.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  1. Цветан Василев
  2. Ахмед Доган
  3. Иво Каменов
  4. Марин Митев
  5. Тихомир Митев
  6. Сергей Станишев
  7. Делян Пеевски
  8. Ивайло Мутафчиев
  9. Цеко Минев
  10. Валентин Златев ++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 44. 44 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "капи":

  защото не сме социалисти, драги. Просто сме против незаконното забогатяване, с нечестни, принудителни и шуробаджанашки методи.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "капи":

  факт е, че президентът им е социалист, че този закон струва много на Франция, и най-вече, че като някоя друга държава гласува глупост, не виждам причина да го копираме. Твърдо против данък 75% съм.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#38:"bottiglia_"]За каква държава говорим след като човекът, който трябваше да ни обедини в момента ни разединява[/quote]
  Очевидно намекваш за президента. Но не си прав. Той е истински обединител. Защото единствено БСП (бивша БКП) е тази която разделя нас, българите на два враждуващи лагера. И г-н Плевнелиев ТРЯБВА още по-рязко и категорично "да вземе страна" за да обедини всички нас - да сме отново заедно и едно цяло.

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#46:"petyo9"]a_”
  Очевидно намекваш за президента. Но не си прав. Той е истински обединител. Защото [/quote]
  Колега, обръщате се към трол, който само е постнал това, което му е зададено. Днес се напълни с такива в защита на Първия от списъка. Росни, росни...адвокати на дявола.
  Ако тези от първата десетка, пък и останалите, бяха помислили малко и за народа и не бяха така патологично алчни, щеше да има и за нас, а не да сме най-бедните в Европа, щеше да има и за тях...и пак да са богаташи. Превърнаха ни в просяци.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Много интересно как някои други олигарси свързани с Кръгът "Капитал" са останали толкова назад. Ами Донев и Павлов къде са? Определено тук липсват доста имена с цел да не бият на очи и да бъдат оплюти и набедени, че са такива и такива. Много хитро е направена класацията, като умишлено някои са изпаднали далеч назад, именно за да отнесат други критики.

 49. 49 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Абе господин Енев,как да няма политика като се иска оставка на политичски кабинет.И то точно в това е смисъла и силата на този протест който смесица от мирни шествия,гражданско неподчинение(това е окупацията) и отделни браншови декларации за стачки.Ако студентите протестираха за по добра храна в менза-та или по качествено преподаване,нямаше да имат такава подкрепа от гражданите.Целта е ясна -Веднъж завинаги измитане на чингиджийската мутро-милиционерска банда от управлението на страната,медиите и правоохранителните органи,със засилен граждански контрол.И да е ясно на всички политици,че като не управляват за благото на народа,ще си отиват с камъни от власта.

 50. 50 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Свалям им шапка на студентите. Те дължат това на родителите си. Те искат да разплетат възлите и да възстановят нормалните връзки между нещата. Между институциите. Между хората и държавата.

  Прав е човека, само една забележка към тази човешка история и изводите от нея.... А именно че възлите не могат да се разплетат, а следва да се разсекат. Червата са прекалено свински и прекалено оплетени, да не говорим че са твърде вонливи, за да си идат с добро. Така че за тези "влиятелните" в списъка - от добро не разбират, време е да започнат да се страхуват!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 51. 51 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#30:"капи"]И ти ми казваш, че Франция е тоталитарната държава?
  Вие наистина трябва да започнете да учите. [/quote]

  И какво да уча? Че Оланд е най-непопулярният президент в историята на Френция? Че милионерите (най-популярен - Депардийо, но има и други) се отказаха от френското си гражданство и вече плащат данъци в други държави? Че френският КС (който за разлика от нашия работи за народа) обяви закона на Оланд за противоконституционен? Че подобна политика води само до нарастване на сивата икономика и намалява, а не увеличава данъчните приходи в хазната? Кое по-точно да науча?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  ВЪПРОСЪТ Е МНОГО СЕРИОЗЕН И ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕ ОТГОВОРЪТ САМ И ТОЙ Е:

  "КОЙ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ ДНЕС?"

  По Конституция, това е НАРОДЪТ!

  Горната десетка е непозната нему!

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4676 Неутрално

  До коментар [#38] от "bottiglia_":
  Нали за това са протестите? Моят и твоят глас да започнат да се чу ват. Какво неясно има.

  klimentm
 54. 54 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Когато зад уж престижни имена като Форбс стоят бивши кадри на определени олигарси, трябва да имаме едно наум. Не знам за кой път го пиша, но просто не ми се ще да гледам как водят хората за носа. Повярвайте ми, истинската десетка в момента е друга, просто много хора не желаят тяхното влияние и богатство да се изтъква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK