"Бежанските проблеми" са наши

Бегълци от Сирия във Враждебна

© Георги Кожухаров

Бегълци от Сирия във ВраждебнаМарина Лякова е доктор по социология с над десетгодишен професионален опит в миграционните изследвания в Германия. Редовен преподавател е в Образователния университет в гр. Карлсруе (Германия) и заместник-директор на Института за трансдисциплинарни социални изследвания в Карлсруе. Много се изписа за така наречените бежански проблеми в България. За "бежанците" се говори изцяло и изобщо, без да се прави разлика откъде произхождат и по какви причини са потърсили убежище в България, смята тя. Ето нейната гледна точка.


Според Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. право на убежище във всяка от 147-те държави, подписали документа, имат хората, които са преследвани поради своята "раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическите си убеждения". Правото на защита следва да бъде гарантирано до момента, докато обстоятелствата се променят, т.е. докато получилите убежище обективно не са преследвани в собствената си страна. Условие за предоставяне на убежище е съответният бежанец да се намира на територията на приемащата държава. Сирийските граждани, потърсили убежище на територията на България, несъмнено имат право да го получат, тъй като са жертви на гражданска война. Въпрос е не само на правни ангажименти, а и на хуманност да им го предложим.


Наред със сирийските бежанци обаче убежище в границите на ЕС търсят и хора, които напускат страните си поради причини, за които не се предвижда защита по силата на Женевската конвенция. Те мигрират например вследствие на природни бедствия: наводнения, пожари, суши, урагани и т.н. В още по-често срещания случай хората напускат родните си места поради в буквалния смисъл убийствената си бедност, поради липсата на храна, вода и всякакви условия за препитание. Според дефиниция на Световната банка за абсолютно бедни се смятат хората, които живеят с по-малко от 1,25 долара на ден. Тяхният брой според официалните, а това означава – неизбежно занижени данни, надминава един милиард и половина. Над 800 милиона души по света страдат от системно недохранване. Тези причини, често наричани евфемистично "икономически", същностно обуславят миграционните потоци в Африка, Азия, Латинска Америка, а все по-често и към Европа. Те не се признават от никоя държава или международна организация като условие за даване на убежище. Причината е банална – бедността и недохранването са толкова широко разпространени по света, че няма възможност да се приемат всички нуждаещи се.
Така Европа и в частност България са изправени пред една


практически сложна за решаване и морално нерешима задача


– да "класират" човешкото страдание, за да помогнат на "най-страдащите". В опита си да я разрешим отваряме вратите си пред тези, които загиват от куршумите на един диктатор, но ги затваряме пред умиращите от глад. Едва ли в България може да се намери решение на тази морална дилема. Добре би било обаче да си даваме сметка за нея, когато водим дебати за бежанците и когато обозначаваме втората група имигранти като "нелегални" (каквито според буквата на закона те вероятно са).


Един от сериозните въпроси в българския бежански дебат е за националната сигурност. Пределно ясно е, че тя не може да бъде гарантирана с благотворителност и милосърдие. Но едва ли може да бъде опазена само със строеж на огради по границата и със "затвори за бежанци". Ключът се нарича политики за интеграция на новодошлите.


Първите стъпки в тази посока са


бързи процедури за разглеждане на индивидуалните казуси


даване на статут на правоимащите, както и експулсиране на тези, които нямат правни основания да пребивават на територията на България. Всяко проточване на процедурата по разглеждане на индивидуалните казуси води до удължаване на престоя на пребиваващите в "затворени бежански лагери" имигранти. А безвремието и безперспективността на живота в бежанския лагер са почва, върху която биха могли да намерят развитие всякакви радикални идеи.


В аргументите, които проследих в българския дебат, ми направи впечатление и въпросът защо държавата ни ще храни чужди, след като не може да изхрани собствените си граждани. Той на пръв поглед може да изглежда резонен там, където минималната работа заплата е 310 лв., а минималните пенсии в различните категории не надхвърлят 200 лв. По-детайлното му разглеждане обаче издава популисткия му характер. Разбира се, на такова питане може да се отговори сухо и юридически – България е задължена по силата на международните договори да приеме бежанците от Сирия. Но не само юридически е отговорът. Всички ние имаме морален ангажимент към човешкото страдание независимо от националността, религията и расата му. Грижата за страдащите е ценност, дълбоко залегнала в европейския хуманизъм и в християнската демокрация. Не случайно църквите в Западна Европа са най-активни при приемането на бежанците и грижата за тях.


В този контекст по-резонен ми изглежда друг въпрос –


защо се сещаме толкова рядко за бедните и гладуващи български граждани


И защо сме в очакване единствено държавата да се погрижи за тях? По-малко държава не бива да означава по-малко грижа. Не държавата, а обществото трябва да се погрижи за онези нуждаещи се, които нямат способностите и възможностите да се погрижат за себе си. Защо няма контейнери за стари дрехи по софийските улици, в които да даряваме за всички, които имат нужда, независимо дали са бежанци или не? Защо похвалната акция на една германска търговска верига да купуваме и даряваме стоки за гладуващите сирийски бежанци се провежда тази година за първи път? Нима за първа година има гладуващи и нуждаещи се от помощ в България? Можем ли да бъдем благотворителни към чужденците, без да сме благотворителни към сънародниците си?


Българите често обозначаваме себе си като "толерантни" и се гордеем, че сме "нация, спасила българските евреи" и "дала убежище на арменците". Няма да дискутирам историческата достоверност на тези твърдения. Ако искаме обаче да мислим за себе си като за "толерантни", то основанията за това не бива да търсим в историческото минало, а в живото настояще.


Факт е, че моето поколение никого не е спасило и на никого не е дало убежище. За първи път сега сме изправени пред предизвикателството да го направим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Бегълците от Сирия, имат право на бежански статут САМО в съседните на своята родина държави. В България те са икономически емигранти....

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "минималните пенсии в различните категории не надхвърлят 200 лв." - Минималната пенсия у нас е 145 лв. Дава се и така наречената "социална пенсия" от 110 лв., за хора без минимален стаж....

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Храната /без алкохола, сокове, газирани напитки/ в хотелите на морето по системата ол инклузив има себестойност 5,50 лв. дневно. Не мога да разбера от къде идва тази скъпа издръжка на бежанците?!

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ...Всички ние имаме морален ангажимент към човешкото страдание....
  ---------------

  Моралният ангажимент го спазваме,не можем да се справим с финансовия.
  Да гладуваме и да зъзнем заедно ли?

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  "политики за интеграция на новодошлите" - Която е свързана с наливането на още пари. При условие, че цялата ни държавна сфера е недофинансирана!?

 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Ако искаме обаче да мислим за себе си като за "толерантни", то основанията за това не бива да търсим в историческото минало, а в живото настояще."

  Каква ли ще е цената която ще платим за подобни празнодумци, но по интересния въпрос е колко ли струват те самите.

 7. 7 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като есе: отличен.
  За връзката му обаче с практическата действителност- слаб

 8. 8 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази либерастия ще ни закопае.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прочетете в Труд - вчера. От Военна рампа искат да ги гонят - има подписка със 600 подписали се досега. Има кражби от магазини и дворове, отказ да плащат. Изобщо не е розово положението, а те ще продължат да идват - не ми се мисли за догодина. А още не е станало студено, още имат с какво да се хранят. Това са сериозните проблеми на държавата. Това и продънения бюджет. А не да ми дават по новините само такива, които крещят "Оставка". Явно това се счита за най-голямото геройство от медиите към момента...

 10. 10 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 696 Неутрално

  пред тези, които загиват от куршумите на един диктатор - откровена лъжа
  Ключът се нарича политики за интеграция на новодошлите - не може да е отрече , че имаме опит в интеграцията , но тотално неуспешен и сбъркан , тотална демагогия , чудя се дали да не спра да чета статията .
  Факт е, че моето поколение никого не е спасило и на никого не е дало убежище - факт е че в страната има едно интегриращо се и растящо в геометрична прогресия "малцинство" и ние гражданите на тази страна го спасяваме всеки ден докато балансираме на ръбът на оцеляването , факт е че искате да ни натресете още едно "малцинство " , факт е че дори на богатите държави свят им се завива от тези малцинства и един факт от авторката "минималните пенсии в различните категории не надхвърлят 200 лв" колко е това 4 долара на ден е да но ние не сме в Африка , Лякова .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":Моралният ангажимент го спазваме,не можем да се справим с финансовия.
  Да гладуваме и да зъзнем заедно ли?"

  -Тъй и тъй го правим,поне да е в компания.


 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#11:"dedo pepo"]-Тъй и тъй го правим,поне да е в компания. [/quote]
  Много примиренческо звучи.
  Човек може да си позволи да бъде благороден когато не мисли за стотинки.

 13. 13 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Тъй, тъй, бежанските проблеми били наши.Освен това и световния глад е наш проблем. В Африка минимум половин милиард африканци гладуват и живеят по-зле от нас.Това значи ли, че трябва да ги поканим всички тук, че да им осигуряваме условия да се чувстват добре - а те се чувстват добре, ако им осигурим освен немалка издръжка, и подходяща среда- т.е. ислямска държава.
  Ай сиктир!

 14. 14 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми трябва - ако питаш Кристалина...

 15. 15 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"xmm"]Моралният ангажимент го спазваме,не можем да се справим с финансовия.
  Да гладуваме и да зъзнем заедно ли? [/quote]
  Никой нямаше да помни "добрият самарянин" ако си бе останал с добрите намерения само, той освен друго имаше и пари. Така че и вас никой няма да ви помни. 2.Какъв морален ангажимент ?! Та тук те са посрещнати с истерична злоба и омраза. Добре че дойдоха сирийците та се видя в българия кой колко струва ....

 16. 16 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Омразата вие си я измисляте. Всичко има парично измерение, за съжаление...

 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Ми госпожица-доктор Лякова може да ги прибере в Карлсруе при нея? Очевидно вече не й харесва тук при нас и много държи да ни прати проблеми... ей така защото сме "задължени"? От конвенции? Тя това сериозно ли ги мисли? САЩ са задължени от конвенции да не измъчват пленници. Но Гуантанамо си съществува и се развива. Да опита да им направи забележка на тях?

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "В този контекст по-резонен ми изглежда друг въпрос –

  защо се сещаме толкова рядко за бедните и гладуващи български граждани

  И защо сме в очакване единствено държавата да се погрижи за тях? "
  Моля, моля - как така рядко се сещаме, като тези хора са ни непрекъснато пред очите - възрастни родители, баби и дядовци, мизерстващи съседи и т.н. И не виждам къде чакаме на държавата - колко хора пазаруват на родителите си пенсионери, купуват им нужни електроуреди, тъй като старите са тотално за боклука, други които помагат на децата и внуците си, пари на заем на съседа останал без работа и т.н. Най-хубаво е да се плюе, да...А колкото за проблема - да, вече е наш след като бежанците са на наша територия, ето и една интересна история: Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: "Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!"

  Малко по-късно в капана се хванала змия - и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заколили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, заколили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.

  И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!

 19. 19 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Но нашите не са техни.

 20. 20 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Писнало ни е от комплексарски статии и буквоядство. Да си прилагат теориите на местна почва. Ние сами ще решим какво трябва да правим. Всяко внушение за бърза интеграция на сирийски мюсюлмани е крайно опасно. За това трябват столетия, което при сегашното демографско състояние на нацията е невъзможно. Може да се окаже, че българите трябва да се интегрират в собствената си страна.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 21. 21 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Един въпрос към авторката-
  Защо бежанците от Африка и Близкия Изток не бягат към богатите петролни държави от Персийския залив и Турция, които са много по-близко до тях географски, в културен, религиозен и етнически план?
  Защо прииждат все в Европа и превръщат местата, в които са настанени, в умален модел на местата, от които бягат? А интеграция- никаква!
  Кажете, госпожа...

 22. 22 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "alextan":

  Поздравления! Страхотен коментар!
  Напълно съм съгласна.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2514 Разстроено

  И тази лелка Марина Лякова от уютното си местенце в Германия е решила да ни размаха пръст и да ни нахока, че не приемаме нелегалните нарушители на границата ни като скъпи братя, както навремето нашите тракийски бежанци и арменците. Готова е дори да се съмнява наистина ли сме спасили евреите щом днес се отнасяме така недружелюбно към пришълците наречени за благоприличие бежанци. На госпожата ще кажа само че толерантността не значи да си загубим разума и да вярваме в някакви алабалистики как тези вярващи мюсюлмани променят начина си на живот и от благодарност за положените грижи се прераждат духовно и осъзнават че Аллах и Христос са две лица на един и същи бог и трябва да уважават законите на неверниците както уважават и Корана. Такова нещо не се е случило никъде по света но ние трябва да повярваме че ще се случи именно в България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#20] от "bombov_saruiar":

  Интеграцията е възможна евентуално за сирийските християни и то зависи от манталитета им, но при всички случаи вариантът е за предпочитане пред сирийски мюсюлмани - както всички мюсюлмани, които се интегрират окончателно и навсякъде само с техния си аллах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK