Пред дълга и тъмна политическа зима

Протест срещу решението на парламента за удължаване на мораториума за продажбата на българска земя на чужденци

© Велко Ангелов, Капитал

Протест срещу решението на парламента за удължаване на мораториума за продажбата на българска земя на чужденци"Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз."


Това каза неотдавна Иван Кръстев. Преди дни станахме свидетели на второ парламентарно решение, което също е обяснимо с този мотив. Вече става дума не за изолиран инцидент, а за закономерност в поведението.


Решението да се удължи мораториумът върху продажбата на земя на граждани на ЕС до 2020 година не само наруши конституцията и постави под въпрос членството на България в Европейския съюз, то легитимира популизма като начин за водене на политика. Здравият разум окончателно напусна парламентарната зала, а на негово място се настани демагогията в лицето на
тотално безпринципна коалиция от БСП, ГЕРБ и "Атака"


ГЕРБ и БСП повярваха, че сърцето на народа е в ръцете на "Атака", и побързаха да се доближат до него, без да се интересуват от вредата, която нанасят на държавността. Представителите на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) в българския парламент произведоха Волен Сидеров във висш арбитър по въпросите на патриотизма и националния интерес.


Формата на изява на популизма е демагогията... Демократът се оказва принуден да защитава непопулярни ценности, да иска саможертви, защото е загрижен и за бъдещите поколения; популистът спекулира с моментната, неизбежно краткотрайна емоция. В името на общия интерес демократът е готов да се застъпи за малцинствата в страната; популистът предпочита да се придържа до твърдите убеждения на мнозинството, обобщава Цветан Тодоров в книгата си "Интимните неприятели на демокрацията".


По описаните характеристики


ДПС се оказа единствен носител на демократичните ценности в българския парламент


Председателят на БСП и лидер на ПЕС не успя да убеди депутатите си в ползата от критериите за демокрация, а "Граждани за европейско развитие на България" единодушно отстъпиха от тях.


Ситуацията е драматична, защото


не само в България здравият разум и демократичното мислене напускат политиката


Възходът на националистическите популистки партии и движения вече е факт в много европейски държави. Всички те декларират загриженост за националната култура и готовност да я защитават от имигранти.


Съчетавайки опозиция на капитализма и либерализма с антисемитска и антиромска реторика, само за десет години унгарската партия "Йобик" се превърна в третата по големина политическа сила в страната. Отново трета по политическо влияние е Датската народна партия. Тя е част от коалиционно правителство от 2002 до 2011 година и публично заявява, че едно мултиетническо датско общество би било "национална катастрофа".


"Шведските демократи", които бяха изрично похвалени в манифеста на трагично известния Андерс Брейвик, също подтвърждават тенденцията. Крайно дясната политическа формация влиза в парламента през 2010 година с подкрепата на 5.7 на сто от избирателите, а в момента одобрението й се измерва някъде между 4.5 и 9 на сто. Италианската "Северна лига" вероятно може да претендира за най-голям политически успех. Партията три пъти е участвала в управлението, като в продължение на осем години държа няколко ключови министерства в коалиционното правителство, ръководено от Силвио Берлускони.


Въпреки че на последните избори холандската Партия на свободата намали броя на депутатите си, тя все още е трета политическа сила в страната. Преди около година тамошният еквивалент на Волен Сидеров - Геерт Вилдерс, заяви: "От 1 януари 2014 година българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешение за работа в Холандия. Те създават ядове по нашите улици, в нашите градове. Ето защо не бива да допускаме стотици хиляди българи и румънци да пристигнат в Холандия само след година. Министърът на труда трябва да го предотврати. Ако се налага, дори да блокира решенията на Брюксел и да работи за излизането на тези две страни от ЕС."


Вероятно ви звучи познато. Разликата е в това, че останалите политически сили в холандския парламент не подкрепиха устрема за сблъсък с Брюксел. Само в България представителите на ЕНП и ПЕС се съюзяват с крайните националисти, за да формират антиевропейско мнозинство.


Всички крайни политически субекти дължат успеха си на проста формула – залагат на страха. Страхът от другия, тревогата от неизвестността на бъдещето, опасенията за сигурността.


Дебати, изпъстрени с изрази като: "земя с кръв напоена", в която "лежат костите на дедите ни", няма как да бъдат рационални. Те разчитат на


дълбоко залегнали в националното съзнание архаични страхове


Пред тях аргументите са безсилни. Няма значение, че и сега, ако иска, всеки чужденец може да притежава земя в страната ни. Безсмислено е и да се настоява, че става дума за реципрочност в отношенията с останалите страни членки и поетите чрез договор ангажименти трябва да се изпълняват. В подобна ситуация картата на популизма винаги надделява.


Това разбраха от ГЕРБ и БСП и бързо потърсиха евтина популярност. От глупост или в защита на лични интереси


парламентът възкреси "Атака"


легитимира позициите й и я превърна в център на политическия живот. Тепърва ще търпим негативите от случилото се и те няма да дойдат единствено от Европа. Ще станем свидетели на засилващи се антиевропейски настроения в обществото и появата на все по-крайни националистически формации и движения.


Настъпва и разпад на БСП, чийто размах ще стане ясен при предстоящите обсъждания на въпросите за затварянето на границата ни с Турция и тютюнопушенето на обществени места. Широко дискутираната "заплаха за националната сигурност" ще придобие още по-драматични краски, а БСП ще е изправена пред дилема – как да позволи "нашествие на друговерци" и "заплаха за здравето на населението", след като не допусна "земята на дедите ни да бъде ограбена от чужденци".


От цяла Европа само в България толкова внезапно и неприкрито основните партии, стожерите на парламентарната демокрация, станаха носители на популизма и ксенофобията. БСП и ГЕРБ са онези, които гонят разума от политиката. А още от Гоя знаем, че там, където разумът не функционира, се настаняват чудовища. Ако и другаде в Европа представителите на ЕНП и ПЕС се подредят по подобен безпринципен начин зад своите си воленсидеровци, бъдещето на Стария континент ще започне да изглежда доста мрачно.


Затова е важно тази зараза да бъде изкоренена незабавно там, където възникне. В България предстои дълга и тъмна политическа зима. За да излезем от нея като граждани на цивилизована държава, не е достатъчно само да си дадем сметка, че онези, които ни тласкат към конфликт с Европейския съюз, в крайна сметка планират да ни вкарат в Евразийския. Трябва да си дадем сметка, че излекуването на цяла Европа зависи и от нас като едни от носителите на заразата. Трябва да излекуваме себе си, обществото и политиката от популизма, описван от Цветан Тодоров и демонстриран от "Атака", БСП и ГЕРБ. Алтернативата е тази зараза да се пръсне из целия континент и да доведе до онази "война на всеки срещу всеки", за предотвратяване на която големите следвоенни политици създадоха Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK