Бунтът на младите

Бунтът на младите

© Юлия ЛазароваПрепубликуваме текста на Тони Николов от портала "Култура":


Студентските протести днес са повратната точка на юнската мирна революция, те са може би последния шанс да се нормализира България.


"Раннобудните студенти", които окупираха Алма Матер, които затвориха аудитории под носа на "отговорни лица" като проф. Димитър Токушев или на Румен Гечев в УНСС, извършиха значим морален жест. Той неизбежно носи политически смисъл, но по особен начин – доколкото помества българската политика върху една липсваща морална ос, за която властниците от доста време насам бяха удобно забравили – съществуването на добро и зло.
Студентите, родени след и около 1989 г., имат моралното право да будят граждански съвести, защото са "политически невинни". Затова те пишат на плакатите си: "Будни сме". Техният морален усет за добро и зло не е покварен. Те са децата на прехода, но са и потърпевши от него. Те са необвързани, не носят отговорност за грешките и заблудите на родителите и дедите си. Те виждат настоящето с непредубедени очи и отказват да го приемат. Те съзнават, че днешното българско общество почива върху лъжата, но отказват, подобно на предишните поколения, да приемат – както пише Камю –


"че под фалшивите цветове на надеждата една нова лъжа се наслагва над старата"


Те са в правото си да се борят за своето бъдеще. И е срамно поведението на един ректор – проф. Стати Статев (УНСС), който си позволява да им заяви в лицето: "Като не ви харесва в България – емигрирайте!". В нормална страна никой ректор не би останал на поста си след подобно изказване. В България, където премиерът и управляващата коалиция се правят на глухи след безпрецедентни протести повече от четири месеца, политическият цинизъм обаче е "норма". Както е "норма" и цинизмът на председателя на парламента Михаил Миков, който в разговор в кабинета си с трима студенти, разпънали транспарант с въпроса: "Не ви ли е срам?", посмя да им каже – "Не ми пука от тези, които протестират!". Три дни след този разговор същите тези студенти бяха сред инициаторите на окупирането на 272 аудитория на СУ. Омерзението от цинизма и "непукизма" е началото на всяко морално преображение. На бъдещите историци оставяме да оценят "приноса" на Михаил Миков за есенната студентска вълна на 2013 г. и новото "българско възраждане".


Паралелите с 1990 г. или 1997 г. са очевидни. Само ще кажа, че


това "трето протестно студентско поколение" синтезира усилията на предишните две


През 1990 г. моето поколение, което окупира Университета, го направи в името на промяната, водено от надеждата. През 1997 г. нашите студенти спряха краха на страната, връщайки ни в Европа. Днешните наши студенти ни връщат надеждата, че не всичко е изгубено, че можем да живеем с достойнство, а не в непрестанен срам от заобикалящата ни политическа кочина.


Затова се обръщам към онези наши колеги – преподаватели и студенти, които смятат, че сегашната окупация им "пречи": колеги, всяко отстояване на човешки права, разстройва нечии планове, но тъкмо затова съществува понятието "солидарност".


Нима протестите на българските учители по време на тройната коалиция не създаваха известни неудобства на нас и нашите деца? Може ли някой от вас, с ръка на сърцето, обаче да каже, че българските учители не бяха прави, че не искаха доброто на българското образование? Може ли някой да отрече правотата на протестите на българските лекари и медицински сестри, които продължават и ще продължават, като се има предвид катастрофата в здравеопазването? Или пък правотата на еколозите, които спасиха Витоша и други защитени територии по време на управлението на ГЕРБ?
Нека всеки си отговори на тези въпроси, както съвестта му повелява, независимо от политическите си пристрастия.


Не е ли повече от ясно, че студентите днес не окупират университетите, водени от личен интерес или пък в ущърб на колегите си, както не се уморяват да ни повтарят от 1990 г. насам, плашейки ни с академична нулева година.


Не е ли ясно, че те го правят, защото нямат друг избор? Ако не го направят сега, точно в този момент,


България я чака "нулева политическа година"


– на хаотичен разпад, когато едно зациклило управление ще докара страната до пълна парализа


На 14 юни, с "казуса Пеевски", България бе подложена на изпит – да избере нормалността или мафиотизацията. Десетки хиляди граждани излязоха на площада и взеха този изпит по демокрация, те не допуснаха срастването на задкулисни интереси със службите за сигурност. Ала макар и да показаха "червен картон" на властимащите, те не успяха да накажат правителството и да извоюват предсрочни избори – за урок на всички следващи управници, които дръзнат да постъпят по подобен начин с тях.
Сега студентите подканват българското общество да се яви на есенна поправителна сесия. Може би последната, ако не искаме страната да рухна догодина и нормализацията да се превърне в мираж. И те са в правото си да искат това.


Неслучайно Университетът видимо властва в софийския пейзаж над съседния парламент. Народното събрание кове законите, но Университетът винаги е бил моралния коректив на българската власт – преди и след 1944 г., преди и след 1989 г. И по времето на цар Фердинанд, затворил Университета, и по времето на Борис III, когато студенти и преподаватели удържат академичната автономия, и по времето на Тодор Живков, когато догматици от ЦК извръщаха глави на минаване край Алма Матер, защото им миришело на "ревизионизъм" и "слободия".


Университетът не само дава знания, той учи на свобода.


Днес 272 аудитория на СУ е истинската пленарна зала на България


Писателят Георги Марков в едно есе, четено по "Дойче веле" през 1972 г., нарича университета "място за оформяне на ония толкова нужни личности, които ще продължат прекъснатата традиция на духовното водачество на един народ.".


Нещо, което може и да не се проумява от днешните управляващи, но е съвсем понятно на множество граждани, които всеки ден отиват до СУ (както и до други окупирани университети), за да питат от какво имат нужда "децата" – носят им храна, плат за транспаранти, завивки, книги. Студенти, дали искрата на бунта в Алма Матер, ми разказаха, че отишли в една железария, за да купят вериги, необходими за окупацията на Университета, а собственикът, като чул каква е целта, зарадван, им направил огромна отстъпка.


Нали веригите са потребни за общата свобода… Вериги, които да разкъсат оковите на мафиотизацията, на днешната несвобода.


Вижте докъде са стигнали нещата:


Дотам, че децата на България да трябва да протягат ръка на по-възрастните, за да ги изведат от политическата им летаргия и апатия!


Дотам, че младежи да се ограждат с вериги от злото, което други "толерират"!


Дотам, че биячи, предвождани от депутат от управляващото мнозинство, да търсят физическа разправа посред бял ден със студенти в автономния Университет!


Дотам, че председателят на парламента или премиерът открито да показват, че изобщо да не "им пука" какво искат младите хора в България!


Дотам, че ректор да тласка студентите към емиграция, все едно че България не е жестоко обезлюдена!
Какво още трябва да се случи, за да се пробудят гражданите?


В петък, 1 ноември, е Денят на народните будители. Тогава протестиращи студенти ще поведат шествията за духовното пробуждане на нацията, както някога са го правели други млади хора по време на българското Възраждане. Пробудата е отърсване от оковите на вцепенението, тя е първа стъпка към свободата.


А бунтът на младите днес показа, че вирусът на свободата е заразен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този вирус е започнал от 9.09.1944 и няма ваксина е тези комунисти са като хлебарките нямат умиране

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Авторът на статията го е ударил на емоция, не на мисъл. Основен български проблем.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Моля Кажете си!Ние сме готови да изслушаме всеки.Има и интересни теории-може пък да излезе учебник,само че...пътя който виждате пред себе си ние гледам обърнати

 4. 4 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нещата стигнаха до там, студентските протести днес са да може би последния шанс да се нормализира България.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 5. 5 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Обективното заглавие би било

  'Бунтът на някой от младите, живеещи в София'

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "Питанка":

  В какъв смисъл да се 'нормализира'?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Чудесно както винаги. Не разбирам как може на политиците да не им пука. Като не им пука да направят път на други хора, на които им пука.

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тези, които окупират и протестират, и тези, които ги подскокоросват да го правят, бяха и при Комунизма добре.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#5:"socialen"]'Бунтът на някой от младите, живеещи в София' [/quote]
  Защо един?
  Или не знаеш правописа?

 10. 10 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#5] от "socialen":

  Бунтът на много малка част от младите, които се кефят да пеят, рисуват и се наливат с алкохол.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  айде червените изпълзяха веднага да плюят студентите

 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#6] от "socialen":

  Неморалното ли е нормално?
  За вас, може би...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Гневно

  Политическият цинизъм като норма на поведение? Така ли, другари и ефендилар управляващи? И не ви пука?

  А знаете е ли нормите на поведение в Централния софийски и другите, подобни нему, заведения? Мале как ще ви запука.
  И ще е много късно...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 14. 14 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "reakzioner":

  айде ти дай смисъл малко

 15. 15 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#1:"galia66"]тези комунисти са като хлебарките нямат умиране[/quote]
  Варени хлебарки, печени хлебарки, захаросани хлебарки...
  Източната кухня е богата на такива рецепти. Само трябва да се изловят гадинките и да се пуснат в казана...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Как ще ви запука
  Смешно и гротескно е- я вижте само кои Приятели са ни на гости.Ще напускат сцената,цвърчейки,само ви гледаме изявите,забвни са.Особено Камен Во

 18. 18 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "socialen":

  да,живеещи в София,но дошли от провинцията.Нещо против имаш ли?!

 19. 19 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "kristian_vt":

  добре че си ти мъдрия, неподкупен гражданин, току що появил се да ни светнеш че олигарсите са купили студентите за да бутат това добро управление дето се къса да се бори с олигарси

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#18] от "matera":

  Не. Къде видя противното?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  С уговорката, че съм изцяло за линчуването на цялокупната настояща политическа класа, заедно с прокуратурата и ВСС ще споделя, че не мисля, че както ролята така и извора на това студентско движение е правилно оценен.

  Пишат се много вдъхновени писма, но истината е, че студентите имаха УЖАСНО много поводи да се вдигнат и не го направиха.

  Нито са толкова масови, нито са толкова спонтанни сегашните студентски протести.

  Ако 60% от студентите в Университета стачкуваха, ако имаха студентски лидери подобно на Кошлуков едно време (не, че българската политика нещо спечели от него) може би...и само може би.

  БСП, които са врели и кипели в народни възстания, правилно оценяват заплахата като "минимална".

  И едва ли е необходимо да правят нещо повече от това да чакат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 750 Разстроено

  Божееее, как може да има такива хора...
  Който плюе студентите - плюе себе си и бъдещето си...
  Като студент бих ви казал: Най ни е лесно - просто ще сме следващото избягало поколение, но нали всичко го правим заради вас?
  Не разбирате ли??? Нямате ли морал?

  За едни благата, за други ла*ната
 23. 23 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":

  подтекста ти бе,че София,не е България.

 24. 24 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#10] от "mnogosamkrasiva": и как го разбра това?

 25. 25 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боби Колев":

  Кошлуков е най-голямата грешка, а благодарение на него, за дто премахна минималната доза, много млади хора лежат по затворите, а после емигрират за Холандия, Дания, Чехия и много вече други страни, където не са престъпници...

  За едни благата, за други ла*ната
 26. 26 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#24] от "Стан":

  Ми братовчед ми е там. Никога не е гласувал, изобщо не му дреме какво се случва в държавата, но е в СУ... на купон и то як. Ей така разбрах... отвътре.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#23] от "matera":

  Не.

  В едно обаче имаш право - София е друга държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ivayloto бе":

  Аз не мисля, че го правите заради нас.

  Мисля, че студентите са си преди всичко млади хора и основната причина да правят нещо е за забавление (или изгода).

  В случая - и двете - отлага се зимната сесия, прави се групов купон и се изпитва гордост да бъдеш някой и нещо.

  Както казах не мисля, че студентите отпреди 15 години се различават твърде много от сегашните.

  Онези отпреди 35 може би - всичко е било различно тогава - но не и тези, освободените.

  Нищо лично против тях нямам, всъщност, нито пък против каузата им да се забавляват.

  Просто мисля, че е грешно да се смята, че правят нещо за страната или от патриотизъм или дори от непоносимост към корупцията в държавата. Те не са се променили значително в последните 10 години - все същото си е - и студентите не са се показвали като коректив на тая работа.

  И сега също няма да бъдат, поне според мен.

  Ей-затова и Миков казва, че не му пука.


  До коментар [#26] от "mnogosamkrasiva":

  Точно за това говоря. Повечето са там вероятно заради купона, а не от възмущение или желание да променят нещо.


  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#26] от "mnogosamkrasiva":

  дрън дрън - това от кое пеежско издание го прочете

 30. 30 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "Стан":

  Дрън, дрън това е животът, това са фактите. Виждам го с очите си.
  Айде стига с глупости, че ми се повръща от такива болни защитници като тебе.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 31. 31 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#30] от "mnogosamkrasiva": ако имаше такова нещо отдавна да е излязло наяве - не виждаш ли че се насраха от компромати и омаскаряване. Тия хич не си поплюват с компроматите.
  Повръщай си - ще ти олекне. А аз не искам да живея с такива хора като теб в една държава. ама аз оставам...

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "mnogosamkrasiva":

  Един им вика, който не скача е червен и някои се втурват, че ги е страх да не им викат комунисти.

  Тези от тях, които са по-зрели, гледат на нещата по-спокойно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Добре, като комунистите, незнам защо визирате само БСП, та Бочко, Цуцко и Цуцка не бяха ли камунисти, НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА, та като БСП-комунистите са толкова лоши, електората им е стар и измира, защо са единствената партия която прилапва нов електорат и се връща на власт за 4-и път.
  А пък добрите десни, след всяко тяхно управление за което са избирани с много повече проценти, после рухват като картонена кула - Костов 48% на 17%, дедо Мони 43 плюс 10 за фалшивите Костови НДСВта пак на 17%, а сега с цялата изборна технология ГЕРБ пак се продъни и "победи" с малко за да е креслива опозиция?
  Цялата медийна пропаганда не помогна на нито един от тия МОНАРСИ, защото мисленето им бе такова.
  Не е ли причина ужасно корумпираното им управление, едва ли БСП би могла да им извади аргумент при добро управление? Защо се правите на застреляни зайци, че не разбирате както каза ББ че врагът на ГЕРБ е самият ГЕРБ? А знаем че ГЕРБ и Бойка, това са едно и също нещо, НДСВ и царя, СДС и Костов....
  Бедните студенти, и тия които протестират и тия които пасуват... за кой да гласуват.
  А сега ме изтрийте, щото съдържа обиди на галактическа основа хахахаха

 34. 34 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  Мили студенти ,чуйте и четете Аденауер пред очите на който минаха всички низости извършени он БКП,СДС и всички отрепки пръкнали са като някаква еманация на злото през всичките 25 год.Комуниста не разбира от учтивост и възпитано поведение.Вие четете отговорите на комунистическите разбойници:Единия казва да емигрирате ,а другия фъфлещ с дефект в говора ,но кандидат за солист в операта ви казва ,Не ми пука от тези ,които протестират.Кулски свинар.До сега вие не сте се показали като коректив на статуквуто.Искайте и невъзможното !Германския модел за смяна на политическата и икономическа система е вашата цел за достигане на невъзможното .Декомунизация на обществото,Лустрация на комунисти и агенти на ДС ,Национализация на заграбеното от тях и Народен съд над червените бандити.Това е единствения изход за държавата .Това трябва да бъдат вашите искания към комунетата яхнали държава и нация.

 35. 35 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ясно е че е време да разделим страната. Да си останат с техния съд, Народно събрание, Пеевски, Миков и ректори.

 36. 36 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#31] от "Стан":

  Ми и аз не искам да живея в държава с болни мозъци, ама какво да се прави... тук са. За компромати не знам, но виждам това, което става пред очите ми в моето семейство.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 37. 37 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#32] от "socialen":

  Това е драмата..... няма мисъл, логична и трезва. Всичко е плод на емоции и страх да не са по-различни от тълпата и модерното.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 38. 38 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#6:"socialen"]В какъв смисъл да се 'нормализира'?[/quote]
  В буквалния.

 39. 39 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  По принцип и най-платените протести имат хубаво в себе си в перспектива. Всичко се разбира а по-будните участници накрая осъзнават как са ги манипулирали. И срещу какво и защо. Така че аз съм да има всякакви протести, да се разлее митинговата демокрация, окупации, може да се добавят и лежащи стачки, мероприятия по ядене на баница и тн. Само г-да спонсори, имайте предвид че студентите искат от вас да осигурите аксесоарите за купона. Кво ви пречи да изтресете два тира с рога на изобилието в коридорите на ректората, па кой какво му душа иска. И без това не плащате никакъв данък печалба. Я го кинг Киро и той да помогне, разбира ги нещата.
  Без протести е хептен зле. Оставка е едно лесно за запомняне искане и други не са нужни.

 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#21:"Боби Колев"]Пишат се много вдъхновени писма, но истината е, че студентите имаха УЖАСНО много поводи да се вдигнат и не го направиха. [/quote]
  Съгласен, но го приеми като проява на добрия стар закон на диалектическия материализъм, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Да приемем, че количествените негативни натрупвания сред студентите са преминали критичната маса и са довели до качествени изменения в изразните им средства.

 41. 41 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Демаскирането протича по най-категоричен начин в целия свят, както и тук. Спяща България няма да се събуди скоро, това трябва да ни е ясно, но поне да се увеличава броят на пробудилите се, които нямат намерение да си доспиват. Младите са ентусиасти, но дебне опасността и те да станат шкембести чичковци и огрижени лелки, които ще пресмятат живота си в хладилници, апартаменти, коли и депозити. Идеализмът в ентусиазъм дори е опасен, но идеализъм в постоянство е СИЛА.

 42. 42 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Какво още трябва да се случи, за да се пробудят гражданите?"

  Хубав въпрос, но отговорът... Имаме "юнската мирна революция". Имаше "арабска пролет", "цветна революция", "нежна революция", както и други видове "борба за демокрация". Каква е разликата и защо първата не успява, а вторите успяха? Много просто, защото "юнската мирна" е срещу тези, които предизвикват останалите "арабски цветни и нежни" революции. Та уважаеми "юнски мирни" революционери, ако не сте подкрепяни и финансирани от създателите, организаторите и вдъхновителите на "арабски цветни и нежни" революции имате просто мизерен шанс за успех. Но ни го пожелавам от все сърце. Така България няма да е контролирана отвън колония, а суверенна и независима страна.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "choss":

  Значи?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#4] от "Питанка":

  Нещата стигнаха до там, студентските протести днес са да може би последния шанс да се нормализира България."

  -Интересен похват за"нормализиране"-чрез налагане на хаос и беззаконие.


 45. 45 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-умните студенти са в математиката и биохимията,другите студенти гушат професори с измислени специалности. Половината специалности са измишльотина,затова като завършат няма работа за тях. Съжалявам

 46. 46 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Дневник продължава да копира откъдетоможе всякакви писания в подкрепа на протестите вкл. и на шепа бъдещи политолози и философи които ако не завършат ще направят само добро на нацията.

 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#34] от "adenauer":

  ++++++++

 48. 48 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 811 Разстроено

  Омръзна ми разни умници да обясняват, че България не била нормална държава, без да определят какво значи нормална.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Разстроено

  До коментар [#48] от "stein":

  Трябва и да се обеснява ли?!

  klimentm
 51. 51 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#50] от "klimentm":

  Само ако знаеш за какво говориш. Иначе няма нужда.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 52. 52 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 475 Гневно

  [quote#44:"dedo pepo"]-Интересен похват за"нормализиране"-чрез налагане на хаос и беззаконие. [/quote]

  Дедо, по време на събитията от 68-ма година във Франция също е имало "хаос и беззаконие", при това в степен, която на теб ще ти е трудно да си представиш. Не ми се струва Франция да е пострадала от това. Ако не вярваш купи си билет до Париж и отиди да се увериш.

 53. 53 Профил на lazarin
  lazarin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За какво протестират тези глупаци. Глупаци са защотосе използват от разни мишкари за постигане на определени цели. Какво стана като се разкарваха с пижами и часовници през 1990 г. и през 1996 г. - напълниха гушите на една група измамници и съсипаха България. Българите не трябва да се допускат до власта защото не могат да я консумират. Според един историк Българите са живеели най добре през така нареченота турско робство завото не са допускани до власт и през социализма защото са били назначавани във власта. Така трябва да се процедира с народ който не вярва на хладилника си а вярва на това което му кажат - с една дума глупав народ. Дереджето ни го показва.

 54. 54 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#28:"Боби Колев"]Мисля, че студентите са си преди всичко млади хора и основната причина да правят нещо е за забавление (или изгода). [/quote]

  Това което си казал означва, че за теб поведението на хората се изразява само и единствно до една от двете "алтернативи" - забавление или изгода, разглеждани в личен план.
  Понеже твоят светоглед е черно бял и примитивен, ти го екстраполираш върху останалите.
  Протестите не са за лична, а за обществена изгода, с тях се цели промяна на оценъчната система, която няма нищо общо и е много над твоето примитивно възприятие.

  Затова - сядай да преписваш по сто пъти декларациите и изявленията на студентите, за да се обучиш на гражданска позиция.

  След това има шанс да разбереш, какво означава това - достойнство, морал, почтеност и стрмеж за достигане на обща, а не само лична изгода.

  В момента това за теб са неразбираеми чуждици.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 55. 55 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  С толкова неграмотни в политическо отношение млади хора, нищо добро не очаква България.

  Всички мечтаем да живеем по-добре, но да се постигне нещо подобно се иска интелект, познания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK