Passer politicus

Passer politicus

© Юлия ЛазароваКато студент по класическа филология в нашата Алма Матер често слушах следната история. Последните дни на октомври, някъде през 80-те години на XX в. Навън е циганско лято, докато в Гълъбарника, както е известен сумрачният таван на Ректората, където се помещава катедрата по класическа филология, вече е зима. Поради това прозорците на семинарната библиотека са широко отворени. Мирише, както обикновено, на плесен, яхния (кухнята на студентския стол гледа към задния двор, накъдето е обърната и библиотеката) и запалена шума. Тихо е, занятията току-що са започнали. Всички в малката зала – трима студенти и един преподавател, мълчат, свели поглед над някаква книга.


Изведнъж през отворения прозорец шумно влетява врабец и каца на първия чин, точно под носа на преподавателя. Птичката се отърсва, рязко раздвижва глава и поглежда към него. Той на свой ред вдига очи от текста и казва нещо. "Ще дам на това врабче малко от кифлата си", бил казал тихо и със скромна усмивка преподавателят по латинска епиграфика. Това гласи едната версия на историята. Според друга версия в залата протича упражнение по римска литература. "Я, passer!", била казала госпожа професорът. "Колеги, passer domesticus! Спомняте ли си за мъртвото врабче на Лесбия, възпято от Катул?", добавила след малко. "Тук влизат всякакви!", бил рекъл младият, строг асистент по старогръцки език според трета версия на историята. И т.н. Птичката се била превърнала в огледало на нравите, царящи в малкото общество на катедрата.


Същата октомврийска утрин тридесет и няколко години по-късно. Мястото е няколко етажа по-долу от Гълъбарника, залата е по-голяма, студентите повече. Мирише на измит паркет и запалена шума. Тихо е. Проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд на България, трябва да изнесе лекция пред студенти по право. Никой не очаква нищо необикновено. Преподавателят ще прочете с равен глас това, което е подготвил да прочете, студентите ще го запишат. Няма да има въпроси. Няма да има критика. Просто лекция като лекция.
Изведнъж през вратата влетяват няколко момчета и кацат точно под носа на професора. В първия момент може би си е помислил, че са закъснели студенти от неговия курс, и се прави, че не ги забелязва. После, когато момчетата проговарят и споменават на висок глас името Делян Пеевски, разбира, че е станало нещо извънредно. Сега ги поглежда. Приличат му на накокошинени врабци. Едни такива никакви, а се перчат. И не само се перчат, ами го съдят – него, върховния съдник! Навярно няма време да се възмути, защото друго едно чувство го залива. Безпомощност. Докато момчетата му задават въпроси, самообладанието и авторитетът му окапват като листата, брулени от октомврийския вятър. Оклюмва, обира си нещата и без да каже нищо на втрещените си студенти, излиза от залата. Врабчетата се настаняват върху неговата катедра и започват да четат лекция пред цялото общество.


"Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите", заявяват простичко, с библейски думи нашите врабчета. Лекцията, която тече вече цяла седмица в окупираната 272-ра аудитория на СУ, е за истината. За това какво е истина. Тези, които внимателно слушаме урока на студентите, виждаме от техните действия и разбираме от техните думи, че истината е три неща, които не могат да съществуват едно без друго. Ето кои са те.


Първо, истината е знание за това кой, по каква причина и с каква цел е извършил или не е извършил нещо. Тя е сбор от факти. Факти, до които всички трябва да имаме достъп, защото те съставляват нашата обща памет и ни позволяват да имаме минало, а не да се питаме постоянно кои сме и защо сме станали такива. Второ, истината е нещо, което се търси, желае, обича. Някакво най-добро, красиво и блестящо, което е наш образец, наша норма, наш закон. И трето, истината е доблестно действие. Ще рече, действие, подчиняващо се на ценностите и образците, които обичаме и за които говорим като за най-добро. Именно на тях, а не някои други, които скриваме или замъгляваме.


Но ако студентите говорят не за друго, а за истината, къде другаде трябва да го правят, ако не в университетите? Така питам тези техни обвинители, които твърдят, че протестът не трябва да се провежда в университета. Ако студентите говорят за необходимостта от истина, това може ли да бъде пречка за учебния процес? Не стои ли в основата на всяко образование, независимо дали лично или обществено, именно въпросът за истината? И какво значение имат няколко непроведени лекции или няколко кисели преподаватели, които не са могли да стигнат до своите кабинети, при положение че на обществения ни кантар е поставена самата идея за истина? Така питам другите им обвинители, които твърдят, че окупиращите пречат на учебния процес.


И, най-сетне, виждали ли сте някога в друг някакъв случай други студенти, които да казват с такава обич и с такава неподправена убеденост, че университетът е техен дом? Аз не съм – нито като студент, нито като преподавател. И не се надявам в скоро време да видя отново. Така питам третите им обвинители, които твърдят, че протестиращите студенти са неученолюбиви, мързеливци и кръшкачи. Напротив, за времето, в което се борят да имаме истина, те ще научат много повече за обществото, отколкото биха научили от години четене на Аристотеловата "Политика". Сигурен съм в това и малко им завиждам, че ще им се случи.


Има обаче и четвърто обвинение. То е, че протестът на студентите е политически. Да, политически е, само че в един по-широк и по-стар смисъл на думата "политика", която изначално означава "общите неща" (от старогр. ta politika). Та той е политически не защото е подклаждан от партии или властови кръгове, или пък има за цел студентите да образуват своя партия и с нея да влязат във властта, а защото засяга самите основания на живеенето ни заедно, засяга общите ни неща. Общите ни ценности, общите ни места, общата ни история, общата ни истина. Засяга възможността да знаем кои сме като общество.


По подобие на врабчето, което влетява в катедрата по класическа филология, за да покаже какви са характерите на работещите в нея преподаватели, студентите, влетели в лекцията на Димитър Токушев, поставиха огледало пред нашето общество и му показаха какво е в момента. Ще не ще, то ще трябва да се огледа внимателно и да прецени доколко отговаря на идеалите, които твърди, че притежава. Или казано с един от лозунгите, окачени върху сградата на ректората: "Студенти изпитват държавата".


Застанал пред тях, човек наистина се чувства като на изпит. Така се почувствах и аз, когато застанах пред двайсетината студенти, окупирали аулата на НБУ. Посъветвах ги да си направят своя организация в университета и да поискат от властите конкретни неща, които ще подобрят студентския им живот. И знаете ли какво стана? Отрязаха ме. Скъсаха ме на техния изпит. Просто престанаха да ме слушат, така че трябваше да се откажа от предложенията си. Те наистина не искат нищо за себе си. Искат истина и промяна в начина, по който се отнасяме към общите ни неща.


Затова и докато си тръгвах от аулата, си помислих, че на България се е случило нещо много хубаво. Може би най-хубавото, което ѝ се е случвало от падането на комунизма. В обществената ни фауна се е появил нов обществен вид – вида на младите хора, които не гледат на общите ни неща като на чужди и няма да пренебрегват грижите за тях. Този вид наричам, къде на шега, къде сериозно, вида "обществено врабче", passer politicus.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Всичко в обществения живот е политика, и тези които се разграничават просто не са наясно.

 2. 2 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пламен Орешарски: Исканията на студентите са политически /ами политически са! и това е хубавото!/

  Той смята, че няма протест на лекарите, а спор ??!?!
  Оставка!

  Право и Икономика
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Весело

  Много красив разказ на Георги Гочев,толкова картинно е направил сравненията,почти като Йордан Радичков.
  Да,България е случила с тези млади и будни Ранобудни хора,които търсят и искат истината на толкова простички въпроси.
  А ЗАЩО никой от управляващите не отговаря!
  ОСТАВКА!

  Tony
 4. 4 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Първо, истината е знание за това кой, по каква причина и с каква цел е извършил или не е извършил нещо. Тя е сбор от факти."

  Затова отговорете на изпитващите врабчетата.
  Кой го назначи?
  Кой му нареди?
  Кой дърпа конците на КС?

  И чакайте оценката са от врабчетата. Те са бъдещето. А вие сте скъсани!

 5. 5 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 871 Неутрално
 6. 6 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотен текст! Проблемът е, че тези, които се разхождат по политическите паркети, действат с компромати, купуват гласове и формират кръгове от интереси..Те не са се качили морално на този паркет и не са дошли, за да поддържат морала! Затова те няма как да трепнат при тези искания за оставка, напротив, ще засилят компроматите и ще продължи задкулисието. Те ни се присмиват. Те биха убили, както са убивали и своите, само и само за да бъдат на политическия паркет.

 7. 7 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гонка в БЛИЦ TV: Протестиращи подгониха цигани в центъра на София!
  Преследване между Българския Лувър и Ботаническата градина..

  Право и Икономика
 8. 8 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Демократичната власт, също както и тоталитарната са пирамидално порочно образувание. Тия на върха имат за задачата да си осигурят широка, стабилна основа чрез партията или партиите и се позовават я на Конституция, я на изборни резултати, я, както е в нашия случай, на мълчащото, непротестиращо БОЛШИНСТВО. Не че му е много добре, но си кюти, що да се хаби, всичко това което става е разходване на огромен психически ресурс. Даването е преди моленето! Дайте - дайте от времето си, от нервите си, от душата си и ще ви се даде. Но на това са способни само идеалистите и като цяло младите. Да са живи и здрави!

 9. 9 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Що за човек трябва да си и какви морални ценности притежаваш ,за да имаш лице да застанеш пред тези млади хора,които тепърва навлизат в този, тъй объркан и противоречив живот,Вие проф.Токушев?Вие,който написахте монография за Народния съд-осъдил 2700 души на смърт,одобрявайки политическите и правни мотиви за това гнусно деяние!А сега,пратен за тези "заслуги" от агент Гоце в Конституционния съд да се "отблагодарява" и да пази нечии гърбове.Срам и позор!

 10. 10 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре написан и убедителен текст- но професор Токушев си е написал аргументите и се е подписал под тях Приемливи или неприемливи за някои Аз никъде не видях аргументирано някой да е доказал чé не е прав Само емоции Ние скачахме и едни на нашия гръб се озоваха във властта и сега си гриземе лактите и плюем Луканов Филип Димитров Желев Костов и тн Дано и сега не се случи същото Не видях една сносна идея как да вървим напред Добре оставка - след това какво Огледал се Илия и пак в тия= Ние за 20 години не намерихме чéстни и способни и като ги гледам тези ХУИ май пак няма да случим Писна ми от дърдорковци Искам =котки= които си вършат работата а не само мяучат

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на query
  query
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#10:"vse_o6te_jiv"]Аз никъде не видях аргументирано някой да е доказал чé не е прав[/quote]
  Лъжеш!!!
  Да започнем с проф. Близнашки и мноого други.
  Сега има интернет и е пълно с инфо, нали другарю?

 13. 13 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#10:"vse_o6te_jiv"]не намерихме чéстни и способни[/quote]

  Ми да те турнем теб, ако се смяташ за такъв...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално
 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2575 Разстроено

  "Птичката се била превърнала в огледало на нравите, царящи в малкото общество на катедрата."

  Много са ми близки тези размисли и спомени.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хубава статия за младежкия идеализъм и енергия за промяна! Дано да не бъдат смачкани в стената на бруталната реалност...

 17. 17 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#10] от "vse_o6te_jiv":
  " Приемливи или неприемливи за някои Аз никъде не видях аргументирано някой да е доказал чé не е прав Само емоции "

  За да няма емоции, възможности за различна интерпретация и за даде възможност на Токушев, да обясни позицията си, президентът внесе второ питане до КС по въпроса. С нетърпение чакам Токушев и Ко. да се произнесат по него. За съжаление нещо ми подсказва, че има да си чакам.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Разстроено

  В свое есе Торо , един от бащите на американската революция казва че сме длъжни да се противопоставим дори на закона ако той е безнравствен или потъпква човешките свободи.
  Той нарича това гражданско неподчинение .
  Точно това става днес в България , и всички трябва да подкрепим промените . Спахме много дълго, четвърт век. Безнравствени политици, съдии и управляващи съсипват България !

  klimentm
 19. 19 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Страхотен текст!

  Браво на смелите, мислещите, достойните - студенти, преподаватели, граждани търсещи, отстояващи, борещи се за ИСТИНАТА!!!

  БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ВАС, МИЛИ ХОРА!
  БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 20. 20 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#10] от "vse_o6te_jiv":


  [quote#10:"vse_o6te_jiv"]... Не видях една сносна идея как да вървим напред Добре оставка - след това какво Огледал се Илия и пак в тия= Ние за 20 години не намерихме чéстни и способни...[/quote]

  Точно в това е проблемът на т.нар. "преход": надявахме се отнякъде да се появят морални, почтени и безкористни мъже и жени, които да си назначим за държавници. А развъдници за такива хора няма никъде по света, по-точно развъдникът се нарича "Общество". Когато политиците заживеят с мисълта, че техните действия се контролират от гражданите, и че има нулева толерантност към слугинажа, безпринципните договорки, корупцията и т.н., по естествен път ще се трансформират в държаници. Онези, които откажат да отговорят на обществените очаквания, просто ще загубят всякаква значимост. Това е единственият път, по който нещата се случват. И е бавен и труден процес, в който оставката на правителството и новите избори са само крачка. Децата, които са се заключили в университетите, знаят, че акцията им няма да завърши с победен марш като на бригадата "Чавдар", а че много пъти още ще окупират своите Алма Матер преди българина да осъзнае, че борбата не е между Боко, Съсела и Филанки Шията...

 21. 21 Профил на gosko22
  gosko22
  Рейтинг: 406 Неутрално
 22. 22 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 548 Весело

  [quote#21:"gosko22"]Ясно е кой е зад контра протеста [/quote]
  ГОЛЕМО ЗАЛИТАНЕ на господарчетата.......

  Е погледни го тоя брадатия... пак за Буда драпа!!!!
  Не ви ли се струва, че въпросният организатор на студентската окупация Ивайло Динев е на протеста в защита на Бойко Борисов в клипчето по-долу?
  http://www.youtube.com/watch?v=vwUf-z5swJ0
  Пишете в Гугъл:
  виктор лъчезаров димчев
  С потрес ще разберете как това мекере, измамник, "протестър", протеже на Цветанов е "студент - окупатор".

 23. 23 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 548 Весело

  [quote#11:"appen 13"]Що за човек трябва да си и какви морални ценности притежаваш,за да имаш лице да застанеш пред тези млади хора,които тепърва навлизат в този, тъй объркан и противоречив живот и да им пробутваш СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ от някое реформаторско анти-българско нео-колониално НПО, такава евро-перспектива, горещо аплодирана от офшорни медийни олигарси и пародийни президенти ?[/quote]

  Е неам думи .... ЕВАЛАРКА!!!
  Но виждаш как истината боли и гаргамелчетата скачат и хапят....

 24. 24 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 381 Неутрално


  До коментар [#20] от "pavian":

  Ето тук какво смятат някои хора по въпроса и някои изказани вини по отношение на България. http://www.pravoslavie.ru/smi/42434.htm

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 25. 25 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СЕ СВЕЖДАТ ДО НЕЗАБАВНИ ИЗБОРИ С КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО МАЛКО ГЪБАРИ И РИБАРИ........НЕКА бсп И дпс СИ СПЕЧЕЛЯТ 130-140 ДЕПУТАТА И ДА УПРАВЛЯВЯТ ТОГАВА СПОКОЙНО. АКО НЕ!....ТОГАВА В ИСТОРИЯТА........ама как да стане това ??????

 26. 26 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  ОКУПАЦИЯ

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 27. 27 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Има една история за запалената аудитория от предишната окупация. Тази аудитория е една от най-красивите, по-точно беше преди пожара. Май беше под Гълъбарника. Когато пристигнали пожарникарите, заварили един асистент по класическа филология, който пишел нещо на черната дъска. Момче, попитал го един пожарникар, наистина ли знаеш отлично мъртвите езици? Да, владея ги перфектисимо, отвърнал младият, строг асистент. Браво, похвалил го пожарникарят, ето ти тая кофа и ходи ми я напълниш с вода от тоалетната.

 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Автора говори за падане на комунизма.Но той никога не е падал и не си отивал.Какво има предвид този автор ,не мога да разбера.Той като ,че ли не е живял в тази държава кочина.Говори без критично ,без ясна позиция как и по какъв начин да се ликвидира комунизма и агентурата .Аденауер говори от години ,че има само един единствен начин за смяна на системата и това е Германския модел за Декомунизация,лустрация,национализация и Народен съд над всички изверги довели държавата и нацията до пълен разгром.

 29. 29 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  [quote#20:"pavian"] Децата, които са се заключили в университетите, знаят, че акцията им няма да завърши с победен марш като на бригадата "Чавдар", а че много пъти още ще окупират своите Алма Матер преди българина да осъзнае, че борбата не е между Боко, Съсела и Филанки Шията... [/quote]
  Изключителен коментар колега! Поздравления! За съжаление, аз не съм толкова голям оптимист. Цялата “пета колона” е впрегната за унищожението на студентския бунт и за запазване на статуквото, измислено от комунистите след 1989 г. Вчера например Петър Волгин и неговата другарка призоваваха едва ли не за ликвидиране на студентите...Комунистите от призиви и пърформанси не разбират. Разбират само от бой. Хегел, а не Маркс, както ни учеха, казва: “Количествените натрупвания, водят до резки качествени изменения.” По едно време бяха настъпили, когато Клара Маринова и нейните другарки пееха в Народното събрание “Партизан за бой се стяга”, а вътрешният министър Добрев, едва се размина с линч. Сега синът му Кирил раздава правосъдие, забравил за инцидента на границата с куфарчето с марки, по време на Югославското ембарго, а Клара е коментатор в “независимото радио К2″ на Беновска. Това е положението - ДС и Москва владеят България.

 30. 30 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  До коментар [#28] от "adenauer":

  Един голям плюс от мен! Но както казах в предишния коментар, не съм оптимист. Другарите надничат зад всеки ъгъл на властта - на централно и на локално ниво. Кой ще е извърши тази лустрация? За съд над комунистическите антибългарски паразити да не говорим!
  Трябва истинска революция, от рода на Френската, след която трябва да падат глави. Иначе комунистическите кръвопийци окончателно ще затрият Родината ни!

 31. 31 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#11] от "appen 13":Когато такива "постчета" наречени "алтернативна преса" и захранвани от корупционния бюджет (има такъв) на една търговска организация с имперски ореол бъдат пуснати сред четящите "братя" не очаквайте че само ще се четат !!!Разбира се ,че се и обмислят.И на първо место от какви източници и чии интереси обслужват . Сорри че те разочаровам но "постчето " ти не е за РАНОБУДНИ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  Нефелни политици ометени от изборите през май, бунят нефелни групички от студентството и те сами не знаят защо....
  Може би си мечтаят за "възраждане" на кошлуковщината и севлиевщината?
  Дупце ги лаже, Сол Полански го нямаме даже!!!
  Времената се промениха..... яко .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 844 Весело

  [quote#20:"pavian"]Когато политиците заживеят с мисълта, че техните действия се контролират от гражданите, и че има нулева толерантност към слугинажа, безпринципните договорки, корупцията и т.н., по естествен път ще се трансформират в държаници.[/quote]
  Текст за наивници....
  Те и сега се контролират от гражданите и чрез избори, и чрез СМИ и чрез пари под масата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Гневно

  Господа интелигенти, лозето иска мотика, а не молитва...
  Всички революции в световната история са направениот решителни, твърди, коравосърдечни хора. Очевидно и умни...

  НАМЕРЕТЕ ЛИДЕРИ!
  НАМЕРЕТЕ ЛИДЕРИ!
  ТРЯБВАТ ДЕЙСТВИЯ!

  Интелигетните софистични упражнения не ни вършат работа, /ДОРИ ДА СПОДЕЛЯМЕ КАЗАНОТО/, а услугват на действащите управляващи, журналята и вся осталная ....чь....

 35. 36 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "vse_o6te_jiv": ...Не видях една сносна идея как да вървим напред. ....

  Добре е, че сте все още жив. Но не сте прав. Напротив, точно тези момчета и момичета предлага верния път: проучване, дискусия и промяна в системата на социалните и политическите ценности. Е, не са казали, че сегашните ценности в тази област са фалшиви или нарочно фалшифицирани, не са казали, че под формата на нравствени ценности в политиката са имплантирани съвсем реалните користни интереси на едрите бизнесмени и на елита, докато интересите на народа са пренебрегнати. Но ако цяла сюрия доценти, професори, доктори на науките и академици, подпомогнати от друга сюрия учени-меритократи, не знаят и не се досещат за това, то и от бъдещите професори и академици няма как да го искаме. За сега те вси още се учат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK