За студентския протест и за Толкин

Кадър от протест в подкрепа на студентите

© Юлия Лазарова

Кадър от протест в подкрепа на студентитеПрепубликуваме текста на Калин Янакиев от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник".


В ранния слънчев следобед на 1-ви ноември пред Народното събрание, застанал заедно с моите колеги преподаватели зад хилядите студенти и граждани, изпълнили площада, изпитах явственото усещане за аналогия с великия роман-притча на Дж. Р. Р. Толкин "Властелинът на пръстените". Може би тя се натрапваше от резкия контраст между цветните дрехи на момчетата и момичетата и белите ленти, с които бяха превързали челата си и черните униформи на колоните жандармеристи със заплашително висящи от коланите им палки, с насекомоподобните им шлемове и металносиви щитове. Едно черно ентомологично гъмжило срещу младолико шествие, приличащо по-скоро на празнично, отколкото на гневно. Орките срещу елфите и хобитите на Толкин.


Тези два свята, дадох си сметка, буквално са осъдени да не се разбират
те са наистина въплътен дуализъм, подчинен на радикално различни логики на мислене за света. Според едната – Мордорската – конципираща го според конспиративните си теории – тези, точно тези момчета и момичета тук не са живи същества, а кукли, чиито конци дърпат тримата или четиримата набедени "организатори", скрити зад тях, които пък по силата на таен договор също не са живи души, а агенти, които обслужват връщането на власт на еди-кой си. В още по-голяма дълбочина дори и този обслужван да се върне на власт еди-кой си не е същинският субект на "постановката", а нейните "спонсори", които получават и разпределят пристигащите отвъд Атлантика парични потоци с неясна цел…


Защото според Мордорската логика, разбира се, тези, точно тези момчета и момичета тук не биха могли да излязат на улицата иначе, освен ако не става дума за власт, за спечелването на власт чрез изтръгването й от друга власт.


Мордор не може да мисли света иначе, освен като борба за власт, в която всеки вик, всеки жест, всеки плакат са добре преценено оръжие


Ето защо в своето възприемане на случващото се Мордор прави чудовищни грешки, граничещи с параноята. Придава например неимоверен, чудовищен "организационно-конспиративен" талант на трима или четирима хуманитарни преподаватели, които, видите ли, могли да убедят няколко стотин студенти от най-различни факултети, с повечето от които никога не са имали никакъв досег, да се вдигнат и да окупират сградата на Университета, да вдъхнат "сатанинските" си енергии на хиляди абсолютно различни и всъщност неможещи да се познават едни с други хора от съвсем различна (и манталитетно и емоционално) с тях генерация.


Свикнал да осмисля света единствено и изцяло като игра на тънко и студено преценени политически ходове, той търси дълбоко скритите мотиви на тези, точно на тези момчета и момичета тук да "изберат точно този момент" за своята "окупационна акция". Не може да си представи, че никой нищо не е "изчислявал", а просто в един момент, абсолютно спонтанно, най-сетне се е възмутил и взривил, че никой никого не е наговарял и "организирал", а много, наистина много хора мигновено (това се случва) са почувствали афинитет помежду си и са поискали да бъдат заедно.


Не, това не може да бъде! Нищо в този свят не става без разположен зад кулисите "орагнизационен център", нищо не се прави от друг мотив, освен от мотива за властта; няма спонтанност, която да е друго, освен привидност на студено-преценена целесъобразност; хората не могат да поискат в един глас каквото и да било, освен ако това не е подплатено със заслужаваща си единодушието сума пари.


Това е логиката на Мордор и той я приписва на всички други.


И понеже това е логиката на мрака, тя и не може да си представи друга у своите противници. "Какъв ти морал, какво ти възмущение – вие обслужвате реваншизма на ГЕРБ". Как да обясниш на тези мордорски анализатори, че тези момчета и момичета пет пари не дават за никакъв ГЕРБ (впрочем и за никакъв "Реформаторски блок", кръг "Капитал" и др.), как да им обясниш, че не искат да влизат в бесовския спор "добре, какво ще дойде като съборите това безобразно управление – нали ще дойде друго безобразно, стойте мирно прочее, този свят в зло пребивава".


Не желаят да слушат гласа на Саруман – на онзи "лузър" на непомерната амбиция да бъде гуру на душите на живите и понеже не успява, ги е намразил постепенно с такава омраза, че се е оставил сам доброволно в услуга на мордорския мрак. Не искат да слушат и цвърчащите, врещящите, кряскащите гласове зад него на различни "бивши хобити", на различни Ам-гъловци, които, виждайки че не могат да се справят с искрената енергия срещу себе си, се захлипват: "лумпени, маккартистчета, самозвани интелектуалци, окупатори, хунвейбини". Най-отзад обаче звучи басовият тон на самия Саурон, владетелят на мрака. Оставяйки своите служители да обвиват в конспиративната си мъгла противника (та ако може да го направят подозрителен към самия себе си: "дали пък наистина не ни използват", "дали пък наистина не служим на ГЕРБ, на ДСБ, на Сорос, на "типинг пойнт"), оставяйки


блатните същества да хулят, а орките да плашат, той излъчва едно основно послание – "вие яхнахте бягащ тигър, вие няма да успеете, вие не може да успеете, вие не помислихте предварително как ще слезете от тигъра".


Давате ли си сметка какво ще стане, ако не успеете?


Ето на това негово послание най-вече ми се иска да отговоря обаче. Да му отговоря точно, защото виждам, защото видях тогава, в ранния слънчев следобед на 1-ви ноември, лицата тези момчета и момичета, скандиращи, пеещи, танцуващи пред обсадения Парламент.


Да, тези момчета и момичета може и да не успеят. Не обаче защото "някой ги използва", не защото "не прецениха точния момент" (те изобщо не са "преценявали", "планирали", "правили политика" – те просто се възмутиха, те просто се взривиха), не и защото "не се яхва животно, от което не можеш да слезеш". Те може и да не успеят именно, защото нямат нищо общо с мордорската мъдрост на мрака, защото нямат "организационен център", нямат абсолютно аритметическо "мнозинство", защото не искат да се възползват от ничия "политическа игра". Защото в този свят на орки, черни магьосници и блатни хулители, те са хора, елфи, полуръстове – момчета и момичета, университетски преподаватели, граждани.


А всички тези най-често не успяват. И тогава? Тогава, ето какво – тъкмо за Мордор това да не успееш е фатално, непоносимо, непреживяемо. То е загуба да власт, то е политическо фиаско, а той живее само от властта и политиката. Тези обаче и да не успеят сега няма да се срутят. Какво? Ще престанат да могат да се усмихват, ще престанат да са ведри, ще престанат да са заедно? Те, именно те могат да изгубят, могат – и въпреки това ще продължат да живеят – защото животът им не е в това. Докато за онези, които са обсебени от Мордор, загубата е равна на смърт. Защото


те са нищо без властта, защото те нямат друго освен властта, освен конспирацията, освен мрака си


Ето защо, след онзи ранен следобед на 1-ви ноември, аз съм убеден – нищо лошо на този студентски протест не може да се случи. Той може спокойно и без да обръща внимание на гласовете, които се опитват да го обезсърчат, да продължи напред. Защото той, той може и да не успее. А щом може, защо да се бои? Да се боят от неуспеха си мордорските сили, които ако не успеят да се задържат в кулата си от мрак няма къде да отидат и не могат да бъдат нищо.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Точно в десетката..Истинско удоволствие е да се чете написаното от професор Янакиев.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 2. 2 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Братът на финансовия министър къса протестните плакати на студентите в УНСС

  Право и Икономика
 3. 3 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ...."зад $хилядите студенти и граждани$, изпълнили площада"...

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Орките са основни избиратели на БСП, така че логиката е много точна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "вие яхнахте бягащ тигър, вие няма да успеете, вие не може да успеете, вие не помислихте предварително как ще слезете от тигъра"

  Предлагам лекция по темата от професор Янакиев пред елфите в аудитория 272.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  И все пак тези два свята живеят в една държава. Ако неграмотните и бедните за Калин Янакиев са орките на Мордор, за близките им те са просто жертви на една мрачна машина, които не носят никаква вина за това, че системата ги е смазала и лишила от положителния поглед към света. Подайте ръка на бедните, неграмотните и малцинствата. Няма нужда да им давате пари или да ги храните. Просто им покажете им, че те съществуват за вас и разбирате колко им е трудно. Само тогава ще имаме общество.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Професорска му работа!Борисов как не се сети да стане професор и той,а само генерал!Нито много акъл се иска,нито морал или някаква отговорност за глупостите,които говориш.

 8. 8 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да си заминават управляващите.
  Избори!

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#8] от "sasa1959":
  Обезателно, през май 2017 защо и не?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Проф. Янакиев, вие сте нашата надежда, вие сте нашият обичан Фродо. Громете грозните Сарумани, заедно с Гандалф Почти Белия от Банкя, ние сме с вас.

 11. 11 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 505 Любопитно

  „Може би тя се натрапваше от резкия контраст между цветните дрехи на момчетата и момичетата и белите ленти, с които бяха превързали челата си и черните униформи на колоните жандармеристи със заплашително висящи от коланите им палки, с насекомоподобните им шлемове и металносиви щитове. “

  Интересно, как точно си представя г-н Мислителят жандармерията - облечена в розови роклички на петна и с венец от цветя на главите, досущ като приказните феи??? С това умопомрачително заключение ме изгуби за останалата част от творението.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Защото в този свят на орки, черни магьосници и блатни хулители, те са хора, елфи, полуръстове – момчета и момичета, университетски преподаватели, граждани.
  ====================================
  Калин Янакиев отдавна е напусанл реалността, но не очаквах че е толкова необратимо. Кои са преподавателите - полуръстове ли, или хората са елфи?

 13. 13 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "boby1945":

  На бас на по бира, че избори ще има по-рано.

 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#7] от "vjacho":

  Евала за това което си написал.
  Вероятно си чел речите на дедо Симо,много урсърдно и си зараразен с нездрав популизъм.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":

  Е може ли такова нещо ?
  Само с 12 реда разгони мамата на стаията.
  Толкова ли много иска К. Янакиев?
  Само едно депутатско местенце.

  Сега сериозно.
  Докато има хора като тебе с толкова малко да казват толкова много, то има надежда за БГ.

 16. 16 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Абсолюти глупости! Някои хора очевидно не са пораснали и се впечатляват от Толкин.

 17. 17 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тъжното е, че в нашата страна и интелектуалците са зациклили на буламачи като Толкин. Латентният фашизъм заложен в разделението на бели и черни е толкова набиващ се на очи, че няма нужда да го коментирам.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#13] от "sasa1959":

  Може и да има, ако се промени политическата "картинка", ако остане както е сега, едва ли ще има....
  Все пак държавата трябва да работи да се развива, не може да прави избори безкрай, докато намести всичките мераклии за яслата на политиката, нали така???
  Освен другото сме в криза и нещата не са розови.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 679 Неутрално

  българските комунисти са част от империята на злото и затова трябва да отидат в Сибир

  BG e мини империя на злото.
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Aха, новото "просветление свише" на софийския даскал
  Пак от света на приказките. Пак с уклон за извечното разделение - този път цветните и готини /мислят като него??/, срещу лошите черни.

 21. 21 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Дори и да не приемем образността, мисълта е точна и ясна: на троловете и на техните господари не им е позволено да губят.

  Ние сме свободни от противоположността - победа или загуба. Ние сме свободни от обсесията да сграбчим властта.
  Ние сме просто свободни и тъкмо затова ще победим.

 22. 22 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#18:"boby1945"]Все пак държавата трябва да работи да се развива, не може да прави избори безкрай,[/quote]

  Какво пречат изборите на работата и на развитието? Хората ще спрат да ходят на работа и да пазаруват ли?

 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#22] от "carpypd":

  Точно си отбелязал, новите маймунки почват да "пренареждат" мебелите и пречат на работата на хората....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  Браво на Янакиев чудесна метафора на ставащото в България в момента. Наистина няма какво да загубим и трябва да се борим срещу тъмните сили.

  klimentm
 25. 25 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 714 Неутрално

  да,децата може би няма да успеят,колкото и песимистично да звучи.А,това е така,защото ,колкото и да отричаме партиите,без някоя формация с програма и идеи за преобръщане на приоритетите на страната и визия за бъдещето на нацията ни,няма да минем !!!Може да отричаме,можем да се съпротивляваме ,но това го изисква демокрацията,това са нейните лостове чрез които се управлява.Друг е въпросът,кой/коя/ да е тази формация?Никой не се наема в тази наша политическа джунгла да застане начело/е измекяри не липсват/,защото народът ни е страшно опростял,разединен,насъскван и объркан.Народът ни ,не се е отървал от комунистическото ни минало и мислене,почти всички институции са бъкани от комунистически и ДС- термити,синдикати реално у нас няма,а тези дето ги има осребряват и малкото останало у нас.Съдебната реформа не се състоя/както впрочем и в останалите сфери/,няма независими власти у нас,както няма и свободни хора.Е,кой ще е този луд,да поведе тая маса,а и кои са тия дето искат да ги карат да мислят,да работят,да се борят,да бъдат търпеливи?Иначе кандидати за вождове ,дори и на но този електорат не липсват,но това е път без изход!

 26. 26 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Орките явно се познаха в статията и побързаха да се идентифицират в коментарите - отново познатите схеми и схемички, отново познатите кофи с помии, отново самоубийствени опити да се очерни всичко и всички.
  НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?
  ОСТАВКА!

 27. 27 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"boby1945"]Все пак държавата трябва да работи да се развива, не може да прави избори безкрай, [/quote]
  "У нас толкова често се провеждат избори - обясни литовецът, че вече никой не ги отразява в чужбина. По три-четири пъти в годината. Изборите са най-голямата ни индустрия. Имаме най-много избори на глава от населението годишно в света.... Нуждаехме се от парите на Световната банка, а тя каза: приватизирайте...В крайна сметка твърдата валута от приватизацията отиде най-вече в ръцете на мутрите, но такава е постсъветската действителност. След размразяването идва загниването..." Джонатан Францен, "Поправките", обявен за "първия велик американски роман на 21 век.

 28. 28 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 793 Весело

  Приказвай на трол за Толкин ...

  За едни благата, за други ла*ната
 29. 29 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  протестиращите освен избори друго не искат )))
  ами да са гласували за когото трябва!
  (а дори и да са гладували, са малцинство - мнозинството има думата при демокрацията!)
  попранителен не се прави за недоволните от резултата!
  хаха 30. 30 Профил на Елеонора Калчева
  Елеонора Калчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много болните хора, които наистина трябва да бъдат въдворени за принудително лечение стават двама. Опасно е да ги оставим да вилнеят на свобода, тъй като дообъркват мозъците на една относително голяма част от обществото, която е податлива на фашизоидни идеологии.

 31. 31 Профил на ckrivko
  ckrivko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "kапи":

  Май не сте чели статията много усърдно

  Май и творбите на Толкин не познавате добре, защото тогава щяхте да знмаете, че орките са съсипани и измъчвани елфи ( предполага се , че е така) превърнали се накрая в това което са.

  Дясното казва : Ще направя каквото зависи от мен да се спазя.
  Лявото казва: Помогнете ми.
  Е, после как да не съм десен??

 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1505 Любопитно

  [quote#28:"Ivayloto бе"]Приказвай на трол за Толкин ... [/quote]
  Ами само прочети "откровение" от рода на [quote#17:"jgb111"]Тъжното е, че в нашата страна и интелектуалците са зациклили на буламачи като Толкин.[/quote]
  Мракът и неговите слуги (волни или неволни) може да съ6тествува само ако няма Светлина. При първите признаци че се заражда гледа да я покрие (опръска с кал) и уну6тожи по всевъзможен начин. А написаното е хубаво и чове6ко, т.е. 6те остане непонятно за хора с мутирал "чип" които не могат да боравят с категории които не се ядЪт - като морал, достойснтво, красота, ценности, свобода...
  УСПЕХ на младите хора, дано са по-успе6ни от нас 1990/91!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на ckrivko
  ckrivko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "lilivan":

  Кое мнозинство? На циганите, повечето от които нямат средно? Че те даже нямат и основно И тези хора имат глас равен по стойност на моя. От горе на всичко си го продават за 20- 30 лева ( а може и за две кебапчета) Това ли е демокрация? За хората по села и паланки, които нямат никаква информираност?
  Освен това май не сте много наясно какво точно е демокрация, защото в никой случай не е диктат на мнозинството над малцинството. Коперник и Галилео Галилеи са били единици, но са били прави.

 34. 34 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Властелина на обръчите го знаем кой е. Кажи нещо за него. С общи приказки, дори звучащи красиво и смислено не се постига нищо. Минава и отминава поредното нищо не значещо изказване. По-точно не довеждащо до нищо. Просто приказки. Това най-го можем. Всеки си приказва ли приказва и приказва и приказва и приказва и приказва и приказва....

 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#14:"Captain Shakespeare"]Евала за това което си написал.
  Вероятно си чел речите на дедо Симо,много урсърдно и си зараразен с нездрав популизъм.[/quote]

  " Щом съм професор,няма да ме питате по какво съм професор,а ще ме слушате за всичко."-Така ли Ви харесва?В републиката професорът е професор по всичко.Дедо ти не го познавам.

 36. 36 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 793 Весело

  баладата "Леитиан"
  -за двубоя между Саурон и Финрод Фелагунд:


  "Запял тогава песен за магия,
  издайничество, подлост, тирания,
  разкриване, измяна и покорство.
  Финрод се люшнал, но в единоборство
  отвърнал с песента си за упорство,
  за съпротива, битка със свирепост,
  за скрити тайни и могъща крепост,
  за вярна клетва, свобода, спасение;
  за лик сменен с магическо умение,
  за празни примки, счупени капани,
  затвор разбит, окови разковани.
  Напред, назад трептели двете песни.
  Кънтели мощно като вихри бесни
  словата им, а Фелагунд тогава
  сбрал цялата магия величава
  на елфите във своя глас чудесен
  и чули в полумрака птича песен
  над Нарготронд... и още по-далечно
  въздишало с тъга Морето вечно,
  отвъд света изпратило талази
  към Елфодом по пясък от елмази.
  Но паднал здрач; тъмата се разстлала
  над Валинор, червена кръв обляла
  брега, где зли Нолдори с меч избили
  чедата морски, сетне похитили
  от кея светъл ладиите бели.
  И гарвани в небето полетели,
  застенал вятър, вълците завили.
  В Морето ледовете се строшили.
  Ангбанд кънтял от робските окови.
  Отекнал гръм, избухнали огньове...

  За едни благата, за други ла*ната
 37. 37 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Метафората е уместна, Професоре. Но, малцинство останаха/хме/ в държавата дето разбират от метафори.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 38. 38 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 793 Весело

  и рухнал Фелагунд сразен пред трона."


  ПОКЛОН!

  За едни благата, за други ла*ната
 39. 39 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мдаа...животът обаче не е приказка, т.е. е, ама "мръсна приказка". Добрите също имаха "заговор" срещу лошите "задруга", т.е. всеки за другаря си, господа.
  Простете стария циник...
  И все пак, кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС, кой бе мама му стара....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 40. 40 Профил на shekey
  shekey
  Рейтинг: 8 Весело

  Първото ми впечатление беше, че статията е писана от някой студент, чел единствено Толкин и не е чушал за Чомски, за Льобон, за Левинсън, дори за Юго.
  Явно не бях права. Явно зе един ппреподавател полицаите са зли същества. Наистина? А някой да им благодари на тези полицаи-орки, че стоят за 120 ден изправени срещу елфи, които ги плюят, наричат ги боклуци, замерват ги...
  Уникалността на тезата Ви по-надолу ме впечатли, Вие сте първият учен в света, заявил, че в един протест няма нищо организирано. Особено в политически 100% мотивиран протест, в който се иска оставка на комунистите.
  И Вие ли не сте политически обвързан, а само един невинен елф в борбата за светлина...

 41. 41 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "boby1945":

  Избори и пак избори - само така ще разберат, че ако не вършат това което е важно за народа и държавата са ПЪТНИЦИ.
  За момента това е най-демократичното, а не договорки зад гърба на народа.

 42. 42 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "boby1945":

  Как така в криза, вече се заявява радостно че плана за приходите ще бъде преизпълнен, взе се един заем, втори, говори се за трети, поголовни назначения на отговорни другари, раздаване на пари, поемане на някакви неясни договорености, създаване на зависимости - така ли трябва да работи държавата?

 43. 43 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#26] от "nacionalka":

  е как да ги е срам Сергишевците и Доганците?
  нали всички те са досущ като Полк. Каргил? тоталните некадърници, които всеки наема, когато иска да докара някоя държава до просешка тояга

  РЕФОРМИ !
 44. 44 Профил на leibstandarte
  leibstandarte
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ivayloto бе":

  Дам... Точно Силмарилион ярко демонстрира, че пожалвайки Мелкор, а по- сетне Саурон, от едната жалостивост, произтичат множество страдания и злочестини за вбъдеще.
  И ние така - не избесихме '90 червената напаст и тя пак ни се качи на главите...

 45. 45 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  не че ги защитавам бсп/дпс избирателите, но докато дежурните мислители у нас пстоянно ги изкарват какви ли не, сега и орки, то промяна у нас няма да има... умиляващите се на всеки изпаднал арабин интелктуалци, демонстрират такава неприязън и омраза към собствените си сънародници, че е направо стряскащо. В крайна сметка това е демокрация и в един момент за да има мир ще трябва да се вслушаме и във тяхните желания и виждания.

 46. 46 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#44] от "leibstandarte":

  На мене ми прави впечатление разликата в 2-те песни...

  "Запял тогава (Саурон) песен за магия,
  издайничество, подлост, тирания,
  разкриване, измяна и покорство.
  Финрод се люшнал, но в единоборство
  отвърнал с песента си за упорство,
  за съпротива, битка със свирепост,
  за скрити тайни и могъща крепост,
  за вярна клетва, свобода, спасение;
  за лик сменен с магическо умение,
  за празни примки, счупени капани,
  затвор разбит, окови разковани.

  За едни благата, за други ла*ната
 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#42] от "sasa1959":

  На български език "Ще бъде преизпълнен..." не значи "е преизпълнен..." .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът е, че мордорските сили имат къде да отидат. Вече си купиха вилички на Лазурния бряг и имат апартаменти и домове за милиони в Лондон, Виена и Флорида. Да му мислят тези, които ще останат.

  k.stefanov
 49. 49 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Понеже общественото мнение към протестиращите стана силно критично, тази статия трябва да ни върне към чернобялото мислене и примитивното тупане в гърдите. Интересно каква статия ще напише Янакиев, като гледа новия руски филм "Сталинград". Трябва да се обърне внимание на факта, че Янакиев противопоставя окупаторите на полицаите, а не на контрапротестиращите. Примерно днес полицаите хванаха убиеца на студентката, дали да не ги заклеймим като орки?

 50. 50 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Весело

  Без извинение, 'баси графомана. Но, пък какво да очакваш от човек на науката вярващ в говореща змия (?!?).

  #killwhitey
 51. 51 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#18] от "boby1945":

  [quote#18:"boby1945"]Все пак държавата трябва да работи да се развива, не може да прави избори безкрай[/quote]

  Да бе бобец, тя Северна Корея като не прави избори се развива страхотно!!
  Само на случайно заграбилия властта изборите му пречат.

 52. 52 Профил на bgreformer
  bgreformer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аналогията е абсурдна! Янакиев обижда Толкин, като принизява твърде ниско произведенията му. По същество, протестиращите и полицаите са от една страна. И едните и другите са продукт на една и съща система и не могат да предложат духвно различна алтернатива на всичко около нас. Това не означава, че системата е добра, напротив, отвратителна е, но промяната е невъзможна, заради липса на хора с морал, основан на трансцедентни стойности. Студентите са възпитаница на системата и не могат да донесат промяна. Те са заразени със същата болест, от която страда цялото общество. В крайна сметка, формализмът е единствената гара за обществото ни, освен пълната разруха, ако отхвърлим християнската ортодоксалност, която единствена произвежда отговорност.

 53. 53 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#32:"B52"]Мракът и неговите слуги (волни или неволни) може да съ6тествува само ако няма Светлина. [/quote]

  Аз неволни слуги Мордорски под тази статия не видях. Всичките форумни тролове са от челната фаланга Сауронова, мобилизирани, за да бранят Делян Пеевци и съдружниците на Черепа, мдаа...

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#2] от "smoke":

  Ко? Нье!

 55. 55 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Том Бомбадил съвсем е изпращял.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 522 Неутрално


  До коментар [#40] от "shekey":

  Вие наистина сте дар божи за Путин.прочетете какво става в Украина и Молдова.Ще видите ,че надминаваме по русолизство дори тези бивши съветски републики.Наистина е уместно събитията и участниците в България да се сравнят с тези на Толкин

 58. 58 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#45] от "lol":

  Когато въпросните сънародници са с манталитета на плебса е пагубно да се вслушваш в мнението им.

 59. 59 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Практическият извод какъв би бил - компромисите водят само в задънена улица и забавят стократно всяко движение напред - винаги, всякога, във всичко, ако и на момента да изглежда необходимо и безобидно.( Компромисът с комунистите преди 24 години е доказателството.) Но това е само добро пожелание - нашият живот е компромисен!

 60. 60 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Това писание е един от отговорите на въпроса защо десницата в България от милионния митинг през 90-та за 23 г. крякане и подскачане стигна до мутренската банда на рапоня и от демократите Савов и Дертлиев израстна до фашизоида Янакиев.

  Никога повече мутри начело на България.
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Всеки може да си вихри фантазиите, но обикновено не ги изпуска от контрол, защото никак не е сигурен, дали ефектът ще е наистина положителен. Между мечти и реалност винаги има една дистанция, която в някои случаи може да се окаже впечатляваща. Затова човек обикновено държи изкъсо своите интимности, а когато ги изпусне, най-много да му се види задника.

 62. 62 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 449 Неутрално
 63. 63 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":
  Божке, колко благородно и поетично сте го написали, за малко и да Ви повярвам. Неграмотните в една държава със ЗАДЪЛЖИТЕЛНО основно образование са такива по СВОЯ вина. Бедността им е следствие на неграмотността. Системата няма нищо общо с нежеланието им да се образоват, липсата на родителски контрол и възпитание, необразоваността и липсата на специалност ги обрича безработица и мизерия. Кръгът се затваря и имаме възпроизводство на причината.
  Подайте ръка на "бедните, неграмотните и малцинствата" и ще стане както с бездомно псе ще Ви я отхапят до лакътя, като пътем ще Ви преджобят, защото не са кучета, я.
  Положителната нагласа идва от собственото виждане за живота и света, от личните стремежи.

 64. 64 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Графомания, снобизъм и логорея ... без съмнение от най-висока класа. Все пак професор на НБУ и СУ, кандидат за депутат, кандидат за зам.кмет на Фандъкова, очаквано висока класа!
  КАЛИНЕ, КОГА ЩЕ БЪДЕ ОКУПИРАН Новия български универсинезнамсикаквоси?! Истински ОКУПИРАН, а не този комедиен ерзац с неизползваемата аУла?! Или "частната" резидентура на ДС е табу?!
  Калине!!!!!!!!
  Ти вече говориш за НЕУСПЕХ! ЗаЩО чак сега?! ТИ вече си ДЛЪЖЕН ДА ОСИГУРИШ УСПЕХА ИЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕШ В МРАКА НА ЗАБВЕНИЕТО! ЗА теб друг път няма! За какво ти беше интригата с тези младежи, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБРЕЧЕНИ НА НЕУСПЕХ?!
  Стоиш така сякаш си НАДЯНАЛ ПРЪСТЕНА, а не си негов ЛОРД-ПАЗИТЕЛ!
  Останалото от текста и контекста са библейски прийоми на вярата. Само че протестът не е нова религия.
  "Истина ви казвам..."; "Ако казаното не е истина, то къде отива вярата Ви..."...
  КАЛИНЕ!!!!!!!
  За благото на ЕДИН клон на ОЛИГАРХИЯТА да изгориш толкова надежди и събди .... За какво ти е такъв морал? И по-точно - "морал"?!?!
  А останалото за "Открехнато общество", разклоненията и лицата на това "общество", парите на "напредничави" бизнесмени, раздавани в Банкя, и ред други задкулисни комбинации го има документирано и публично. То е просто част от пейзажа. И няма смисъл да се отрича. По-лошо, отрицанието на очевидното води само до неговото утвърждаване. Това също е част от статуквото.
  Войната всъщност е, или би трябвало да е, срещу статуквото, Калине. Само че тази война ПРЕДСТОИ.
  ТОВА СЕГА Е КАМУФЛАЖ, КОНТРОЛИРАНО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА, Калине.
  И ти го ЗНАЕШ!
  А ЗНАНИЕТО Е СИЛА, КАЛИНЕ!
  А ЗАНИНЕТО ЗА ЗНАНИЕТО Е ВЛАСТ, КАЛИНЕ!
  !

 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Любопитно

  [quote#58:"ggg41308177"]Когато въпросните сънародници са с манталитета на плебса е пагубно да се вслушваш в мнението им.[/quote]

  Ти какво ,потомствен аристократ ли си?

  klimentm
 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3104 Весело

  Що му трябваше на велзевула да оди чак при Толкин та да открие казаните в преизподнята. Да, кочината си е кочина. Матрялът - матрял. Цветните сънища с финтифлюшки са нова дрога на академичния пазар, а цветните пеперуди наистина са малцинство. Дали ще успеят? Who cares!

 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#51] от "marker":

  Нефелни приказки, както винаги... Изборите на 12 май 2013 си бяха напълно редовни.... това че някои пратийни нефелници бяха изхвърлени от политиката като Лостов, Яне бибияне, Пръмовица си е техен проблем и то не е от тази година..

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Преди около 20 години се носеше мълвата, че България я искат, но без българите. С времето намеренията да обезбългарят България ставаха все по- материални: гробищата се напълниха с младежи - жертви на наркотиците; със самоубили се чрез обесване и самозапалване заради непосилни кредити, направени разбира се заради хазарта и наркотиците; със жертви на мизерията, на безработицата на ширещата се непосилна депресия. Днес все по-ясно се очертава и лика на онзи, който иска България, без българите, "ин ол ов хис глори", както обичат да казват някъде на запад.

 69. 69 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 731 Неутрално

  " не биха могли да излязат на улицата иначе, освен ако не става дума за власт, за спечелването на власт чрез изтръгването й от друга власт"

  Чудя се, докога умни хора ще се правят на идиоти? Естествено повечето от студентите са излезли да протестират почти спонтанно. Щото и те, както по-голямата част от народа, не са доволни от ситуацията в България.
  Но, колко от тях самостоятелно са достигнали до извода, че именно чрез свалянето на правителството на Орешарски ще се осъществи онова което искат. Какво всъщност искат изяснили ли са си? Изяднили са го колкото Куневицата - да живеем в "нормална" държава. И как ще стане това? Много просто - като свалим Орешарски. И какво ще стане като свалят Орешарски? Ще дойде на власт синия "Орешарски". Междувременно те може да са пропуснали една изпитна сесия, че и две. Няма лошо, мама и тате ще платят още една година следване. Те само това чакат. Орешарски да падне. Та дзлеч съм от мисълта, че след няколкомесечни протести, студентите сами са стигнали до извода за сваляне на правителството. Студентите, както и останалите протестираши толкова очевидно се четкат и насъскват от определени среди. На тези среди служат и Дневник и Капитал и действително получавт пари от чужбина. Играта на (без)мозъчните тръстове с протестите е дълга и гадна http://antipropaganda.comxa.com/Protesta.html . А ако авторът си мисли, че някой е събрал студентите и им е дал задача или пари - греши. Просто авторът е толкова изостанал, че не са му ясни методите на манипулация и завлядяване, които в момента се практикуват.
  После, като питаш как ще стане това, дето студентите и протестирашите искат, никой неможе да отговори. Като се смени властта, манипулаторите ще обърнат плочата и протеста вече няма да има. Ще са се изпълнили ли "неопределените желания" на протестиращите? Не, ще се е сменила властта. Значи? Става дума само за смяна на една власт с друга.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Придава например неимоверен, чудовищен "организационно-конспиративен" талант на трима или четирима хуманитарни преподаватели, които, видите ли, могли да убедят няколко стотин студенти"

  Автора пак се прави на идиот! Или нас прави на глупаци. Само тук в Дневник има повече от "трима или четирима" манипулатори. В (без)мозъчните тръстове сигурно са няколкостотин. И най-важното - тия хора имат достъп до медиите и ежедневно бълват пропаганда в огромни количества! И така вече цяло лято.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "...спонтанно, най-сетне се е възмутил и взривил, ..."
  Амедиите съвсем "спонтанно" са понапомпали възмущението и са задали целта му в полза на собствениците си.

  Та нека още веднъж кажа. Възмушението и недоволството са автентични и реални. Но "взривяването" и целта му са манипулирани. Зимата не бяха, но лятото и сега са! Това съм го писал вече http://antipropaganda.comxa.com/Protesta.html .

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 72. 72 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Истинско и красиво! "Орките" веднага налапаха въдицата! Ма освен че са подли, са и много тъпи!

  chavo64
 73. 73 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#33] от "ckrivko":

  Приятелю, съжалявям, че трябва да ти го кажа, но точно това е смисъла на демокрацията. От Аристотел, през Русо, Джон Лок и Монтескьо до ако щеш Кенеди. Точно за това се е борило човечеството през вековете, права е само за избрани, а за всички, не само за аростократи, а за всички, не само за богато, а за всички, не само за мъже, а за всички, не само за бели, а за всички. Останалото е звенарство, фашизъм, болшевизъм, националсоциализъм, расизъм и т.н. Избери си. Но недей да променяш смисъла на демокрацията, нито да се наричаш демократ. Майса прави тезо, които говорят, че фашизма, фанатизма и антагонизма се възраждат. Страшно е.

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#64] от "AzDebil":

  Само да добавя, контролът е сила, властта над знанието е контрол. Малко Макиавели, ама ей така за заигравка с ума и красотата.

 75. 75 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#14:"Captain Shakespeare"]Вероятно си чел речите на дедо Симо,много урсърдно и си зараразен с нездрав популизъм.
  [/quote]
  Дедо му Симо имаше само едно единствено "тронно слово" с насоки за реализация в хоризонта за "800 дни" ще се оправя и ще ви оправя, подготвено му от ДС. След това имаше само фъфлене и сричане.

 76. 76 Профил на shekey
  shekey
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "ggg41308177":
  и в какво намирате уместността? По принцип всяко подобно сравнение, ако ще и "Опълченците на шипка" или "Патиланско царство", ми изглежда изключително неуместно, защото противопоставяш две групи хора. Едните добри- другите злокобни. Не виждам причина за подобен патос.
  Не съм комунистка, въпреки, че, ако не подкрепям подобни статии - автоматично съм. Искам в България да имаме съвременно и престижно образование. Не пожълтели листи, от които преподаватели 3 часа ти правят диктовка. Искам преподашателите да не те принуждават да взимаш пол. позиция. За един преподавател в университет не би трябвало отчетливата пол. принадлежност да е доблест. Искам да има свобода, а не окупация и списъци с "комунисти" - орки, които не са подкрепили протеста.
  А иначе какво да ти кажа за Русия, и Украйна, и Молдова - там полицаите наистина бият. Но и там има списъци, с хора, които не подкрепят определена кауза. Мислиш ли, че в Украйна са по-добре след революцията. Та те имат министър в затвора. И последно - все пак Путин спаси Сирия.


 77. 77 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  позволете да заплача! ентелектуалците са новите чалга звезди.

 78. 78 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  [quote#4:"virakocha"]Орките са основни избиратели на БСП[/quote]

  Орките на БСП и орките на ГЕРБ - каква е разликата? Все от едно котило. А нещата вървят към обединение на орките на ГЕРБ и орките на вечното проклятие на България - ДПС. Жална ни майка българска. Добре го каза Костов навремето - ДПС е проклятието на България. Впоследствие сите орки ревнаха - Костов е проклятието на България. А тя очевидно е осъдена на изчезване поради генетична увреденост на матрияла. Спомнете си Дедо Крад за ЧИПА и Бочко, за качеството материално. Май имаха известно право.
  Но ВСЕКИ НАРОД ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ.

 79. 79 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#63] от "Пърсифал - това съм аз!":

  Типично "дясно" изказване на човек, който изобщо не знае за какво говори. Излезте си от балона, огледайте се. Не е необходимо да отидете много далеч - съседите в панелката са достатъчни. Но нещо друго липсва. Казва се "емпатия" и е свързано в _Вашата_ способност да разбирате гледната точка на другите. Липсата ѝ е форма на неграмотност, а в крайните варианти се предписва диагноза "психопат".

  [quote#63:"Пърсифал - това съм аз!"]Системата няма нищо общо с нежеланието им да се образоват, липсата на родителски контрол и възпитание, необразоваността и липсата на специалност ги обрича безработица и мизерия.[/quote]

  Много съжалявам, че сте написал(а) това и не си давате сметка, че човек не избира родителите си. Както и, че само обществото (по-точно хората наоколо, а не абстрактната държава) е способно да изкара децата от този порочен кръг.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 80. 80 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":

  Това е коментарът. Калин Янакиев много снобски го играе този протест, и ме е срам от него толкова, колкото и от лакеите на Петното и т.н.

 81. 81 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#79] от "mapto":

  Да уточня, имам напълно десни икономически виждания, не смятам, че държавата трябва да хрантути който и да е. Смятам, че именно държавата е тази, поставила толкова народ в унизително положение с активни действия, и активно бездействие в малкото си роли, в които наистина ни е нужна (съд, ред и т.н.).

 82. 82 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Срам за професорите е този Калин Янакиев."Дневник" на такива ли давате все още трибуна ?!

 83. 83 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#79] от "mapto":
  Сега си дойдох от работа, извинете.
  Нека Ви кажа, че по време на 2СВ аз бях родена, живях в тила - на пустинното плато Устюрт, където храната беше рядкост. Нас децата ни пращаха преди съмване да търсим каквото и да било по полето, което става за дъвчене и го издъвквахме на място. Най-често пустинна трева, един път на 2 седмици луковица. Един път хванах гущер и го разделихме 8 деца. Учехме по спомени на бабите какво се учело някога в училище. Като войната свърши полагахме изпити за всеки клас. Мото на съществуванието ми беше" Един ден ужасът ще свърши и ще мога да се боря за по-добър живот." Казваше добър старец, че ние сме деца на пустинята и за нас има само път напред и няма отстъпление никога.
  България е мястото на рая на Земята, Господ е дал всичко, защо да не се борят за себе си?


 84. 84 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ще го повторя!:
  България е мястото на рая на Земята, Господ е дал всичко, защо да не се борят сами за себе си? Кой трябва да се бори вместо тях? Защо трябва да чакат освободител?
  Трябва да се иска истински и ще го постигнеш!
  Кой да им даде желание за труд и обучение?
  Защо някой трябва да ги дундурка от раждане до край?
  До коментар [#79] от "mapto":
  Не живея в панелка, аз сама съм изкарала парите си, започнала съм от нищото, защото съм омъжена за българин, от небогато с пари семейство на потомствени интелектуалци.

 85. 85 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#84:"Пърсифал - това съм аз!"]съм омъжена за българин, от небогато с пари семейство на потомствени интелектуалци[/quote]

  Няма спор, че животът по време на война изгражда характери на оцеляващи, при някои учи на скромност, при други на свирепост. Надявам се ще се съгласим, че войната не е препоръчителен начин за израстване.

  Не всеки може да излезе от гетото като се омъжи за интелектуалец. Повечето хора не само, че нямат досег до такива, но и са изолирани от интелектуалците като недостойни (безинтересни, ако щете). Стават достойни само когато вече са се доказали на тези "интелектуалци". Не е ли това порочен кръг, в който интелектуалците са по-силната страна, която трябва да направи първата (а може би и втората) стъпка?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 86. 86 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#85] от "mapto": ЛС
  Върнах се от Етиопия и видях коментара Ви.
  Не, борец се отглежда/възпитава, интелектуалецът е роден/ т.е. генетичен/.
  Повярвайте ми разбирам професионално от човешка генетика.
  Който иска може да постигне достъпното, тавана си, необходимо е да се бори за себе си, за бъдещето си. Подареното се подритва и не води до постигане с негова помощ ново качествено по-високо ниво на каквото и да е.
  [quote#85:"mapto"]Не е ли това порочен кръг, в който интелектуалците са по-силната страна[/quote]
  Но е така. Интелектът движи света, не аутсайдерите. И не е порочен, а естествен. Поддържането на групи паразитиращо население е изразходване на все по-ценните природни ресурси за кого? И с какъв смисъл? Заради чувството на вина, безсмислено е, възприемат го като ваше задължение, не като помощ.
  Елате някой ден, когато приемам пациенти в кабинета ми и ще разберете много неща за истината, живота и същността на смисъла.
  Разбрах от СВ няма да стане.
  лека нощ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK