Работата на МВР е да лови нападателите. И никаква друга!

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевВ събота малко след полунощ на ул. "Пиротска" в София беше нападната с нож Виктория Христова. "От бежанец", гръмнаха "актуално" новинарските заглавия. Не беше вярно, че е сирийски бежанец - според закъснялото съобщение на МВР, но закъснението бе достатъчно да налее масло в антибежанския огън.


Два дни по-късно (понеделник малко след 21 часа) пред общежитието до Военна рампа беше ранен 17-годишен сирийски бежанец, а министърът на вътрешните работи и главинят секретар на МВР обилно обясняват и напълно се разминават сбиване ли е имало, между кого и кого – участвали ли са българи в конфликта, какъв е поводът, но без да са изясняли/съобщили кой го е нападнал... Нямам обяснение за заобикалянето на този въпрос –


очевидно МВР или още не знае, или намира за нелицеприятно да уведомява обществото
за участие на наши съграждани в конфликт с бежанци, особено пък ако са го провокирали. Казвам "ако" - не зная.


Но докато "идентифицира" нападателя на Виктория, МВР успя детайлно да уведоми общественото мнение как храбро и упорито го търси – с антитерористични части в мащабна акция. (Само ще вметна факта, че акцията за издирването на предполагаемия нападател беше в събота привечер, а негова снимка разпространена едва в понеделник по обяд...)


Вътрешното ведомство обаче сякаш нарочно се старае да не изостане от масовите настроения, подклаждани междувременно от шпицкомандите на тъй наречените националисти (надали има по-неподходяща дума за кресливите им походи по софийските площади - ако не бяха бежанците, щяха да си намерят друг повод за "повдигане духа на народа").


Да, МВР силно се старае. И успява – в убеждаването, че работи в синхрон с общественото мнение, че знае кои са лошите... Въобще във всичко,


само не в онова, което е задължение на МВР по закон – да открие нападателите и да ги задържи


Като в случаи със силен обществен интерес ясно и без интерпретации да съобщава официално само установената вече информация.


В конкретните случаи обаче равносметката от изпълнението на задължението би трябвало да стресне министъра и главния секретар, докато коментират сутрин и вечер свършеното от подчинените им.


Какво имаме към момента?


Антибежанска истерия и... незаловени нито нападателят над Виктория, нито нападателят на 17-годишния сириец


за който само съобщиха, че бил току-що пристигнал и следователно не било възможно да се провокира конфликт – неразбираема е логиката на МВР днес, освен че си прави пиарски акции подобни на Цветановите от ерата на неговия властнически апогей.


Стигна се дотам вътрешният министър Цветлин Йовчев да заприлича на телевизионна звезда. Обяснява, тоест говори -  многословно, гладко, красиво, на път да засенчи Лютви Местан... "Работят и изясняват обстоятелствата", не бивало "да избързват, защото ще бъде грешка и ще дадат грешна информация на обществото"...


А "те", тоест МВР, вече са я дали грешната информация – с факта, че не разкриха навреме нападателите, за да предпазят именно обществото (за чиято информираност са се загрижили!) от обобщаващите спекулации на атакадажиите.


Няма нищо по-обективно информиращо обществото и бранещо го от пагубната демагогия на Сидеров и ВМРО от разкрития конкретен нападател

– с неговото име и собствена история на агресивност и мотиви.


Всичко друго е популизъм. А няма по-деструктивен популизъм от този на полицията и службите за сигурност – излишно е да обяснявам защо, след като в техните ръце е и силовата власт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK