Трябва ли ни нов обществен договор?

Заседание на Народното събрание Христо Бисеров

© Анелия Николова

Заседание на Народното събрание Христо БисеровПрепубликуваме текста на Калин Янакиев от портала "Култура". Вътрешните заглавия са на "Дневник". 


Според протестиращите студенти в България е денонсиран общественият договор, който по същество лежи в основата на легитимността на държавата и без който държавата ни вече не може да се нарече държава на тази страна.


Издеватели -"мъдреци" ги питат какво по-точно ще рече това: какво значи, че е нарушен общественият договор и че той трябва да се сключи отново, защото в противен случай България по същество няма държава.
Случаят с разкритията за (и изчезването на) Христо Бисеров от последните дни дава брилянтен отговор на тези въпроси на издевателите. Защото тъкмо според "обществения договор" (чийто юридически израз е конституцията на страната) обществото ни на всеки четири години избира чрез своя вот депутати, които имат властта да създават закони и да излъчват осъществяващи ги (изпълнителни) органи, защото са упълномощени за това от онези, които представляват в Народното събрание. Тези упълномощени лица се предлагат на обществото от политическите партии, които пък търсят от него доверие за визиите си за общото му благо. Ако пълномощниците и формираните от тях органи оправдаят доверието за осъществяването на своята визия за общото благо, те биха могли да го получат отново, за да продължат да го осъществяват, ако не – трябва да се оттеглят. Това са азбучните истини.


Какво излезе наяве обаче от "скандала Бисеров"?


Ако се окаже вярно (казвам го в условна форма само за да бъда перфектен от юридическа гледна точка), че този господин от години има тайни сметки в швейцарски банки, от които пак тайно извършва преводи на Сейшелските острови и тези операции – според подозираното – представляват "пране на пари" в крупен размер, то значи този човек е имал властта си през цялото време именно не от упълномощителя си според "обществения договор", а от криминален източник. От този криминален източник той е имал, от години, силата да заема ключова позиция в една политическа партия (бе довчера неин заместник-председател) – и да бъде предлаган от нея за избор от обществото. Да бъде предлаган на обществото обаче благодарение на ресурс, за който последното не е било осведомено, който е оставал в тайна за него – с две думи, благодарение на криминалния му ресурс на международен перач. Това първо.


Второ – доколкото съвсем никой не се съмнява, че с "праните пари" г-н Христо Бисеров не просто е осигурявал за себе си и за роднините си луксозен живот, а е "помпал" ресурс за своята политическа партия, ясно е че и политическата му партия (ДПС) е имала властта, влиянието си, мощта си на обществената сцена на страната, не благодарение на общественото доверие за политическите си визии, а благодарение на тайните пари, с които е захранвал тази мощ г-н Бисеров. Казано накратко и – на трето място – ако се оправдаят сигналите, че Бисеров е (всъщност) международен перач на пари в полза на партията, в която довчера заемаше ключова позиция, то ще бъде доказано накрай, че Движението за права и свободи е също криминална структура, с криминален по произхода си ресурс на влияние, с който се представя за "политическа партия", но която вместо да печели "народното движение", си е купувала чрез проникване във фирми, банки, предприятия позиции във властта.


Но че това е тъкмо така и сега е достатъчно ясно, ако разгледаме от близо събитията около избухналия скандал. Защото изглежда е вече неотрицаемо, че задкулисната дейност на този господин не от вчера е била известна на българските институции, натоварени (според обществения договор) да следят за спазването на законите и за санкционирането на нарушителите им. И въпреки това – в пряко нарушение на обществения договор – изглежда ДАНС е прикривала тази дейност и е разбрала, че повече не може да я прикрива едва когато тези дни е получила сигнали от разузнавания на други държави. Станало е ясно, че за тайните сметки на заместник-председателя на ДПС и на Народното събрание в Швейцария и за преводите от тях се знае в чужбина и прикриването на този господин вече не може да продължи. И ето – според редица източници – завърналият се от САЩ наш вътрешен министър Цветлин Йовчев заедно с председателя на ДАНС г-н Писанчев – изтичват при "почетния председател" на ДПС Ахмед Доган, за да го предупредят за разкритата далавера на неговия довереник.


Забележете, вместо да изпълнят задължението си според "обществения договор" да приложат закона по отношение на Христо Бисеров,


министърът и шефът, натоварени да прилагат закона, се погрижват за това да осигурят на ДПС и Бисеров заобикалянето на закона


Дават възможност на ръководството на ДПС навреме да освободи от всичките му политически постове онзи, който ще трябва (по неизбежност) да бъде разследван за пране на пари. А с това впрочем и да инструктира "човека си" да изчезне, да млъкне, да се изпари. Какво означава това? Че органът, който според "обществения договор" е длъжен да приложи, да осъществи закона спрямо уличения, помага на уличения да заобиколи закона. Органите – МВР, ДАНС – които според договора си с обществото трябва да запазят в тайна от ДПС криминалните разкрития за нейния заместник-председател (защото те, най-вероятно, не са без връзка с ДПС), предупреждават ДПС за тях, с което спомагат Бисеров да избяга от разследването и от разкриването на истината за отношенията му със закона. А като нарушават договореността си с обществото да бъдат орган, прилагащ закона към всеки без разлика, МВР и ДАНС, показват на същото това общество, че вместо с него, са в "договор" всъщност с ДПС, с г-н Ахмед Доган, с г-н Лютви Местан, с г-н Христо Бисеров… Защо? В най-последна сметка, защото са излъчени като такива органи не от едно истинско политическо мнозинство, а от олигархични кръгове, представящи се за политическо мнозинство и естествено, обслужващи тези олигархични кръгове.


Обществото, повтарям, е сключило "договор" (юридически закрепен в конституцията), според който да бъде управлявано от хора, чиято власт идва от него, от обществото и се осъществява за него, за обществото. Случаят с Христо Бисеров показва, че de facto то се управлява от хора, чиято власт идва от тайни швейцарски сметки и се осъществява за определени шайки, опериращи с тези тайни швейцарски сметки. В противоречие с "обществения договор", следователно,


мястото на упълномощените от народа се заема от упълномощените от определен олигархичен кръг, наричащ себе си "политическа партия"


и подменящи законодателното му тяло. В противоречие с "обществения договор" тези подменили законодателното тяло олигархии работят не за общото благо, а за благото на своите членове, създавайки органи за изпълнение на тази своя задача (с които пък подменят изпълнителните органи на законодателното тяло). В противоречие с "обществения договор" тези изпълнителни органи спазват договорите си с излъчилата ги олигархия. Вместо да поискат имунитета на заподозрения в международен аферизъм депутат, те предупреждават групата му да го оттегли от политическата му позиция. Вместо да осигурят задържането му в страната (за да се разплетат аферите му) те му осигуряват "изчезването".


Е, питам, случаят с Христо Бисеров свидетелство ли е, доказателство ли е за нарушеност на "обществения договор"? Безспорно. Случаят с Бисеров свидетелство ли е за кризисна необходимост от повторно негово сключване, защото към настоящия момент е опразнен? Безспорно,


освен ако в ДПС и в БСП, и в "Атака" (и в ГЕРБ за пълнота) има по един "Бисеров"


А това за всички разумни хора в България е вън от всяко съмнение. Знаят се дори имената на "Бисеровците" там (не ни ли ги съобщи наскоро и класацията на сп. "Форбс" за България) и отсъства единствено "верификацията" им от разузнавателните служби на Европа и САЩ.


Накрая, само още нещо. Ако е вярно, че заместник-председателят на ключова партия от управляващата България коалиция, че заместник-председателят на българския парламент, е международен перач на пари; ако се окаже вярно, че правоохранителните органи на държавата са престанали да го крият едва след като е станало ясно, че то е известно навън и повече не може да се крие; ако се окаже вярно, че министърът, натоварен със задължението да приложи закона спрямо този международен перач на пари, е съдействал на съпартийците му да го отърват от закона, нима би могло да има вече по-голямо доказателство за това, че мафията управлява страната? И нима би могло това положение да остане да се търпи дори само ден след това?


Повтарям за сетен път, че използвам условния израз "ако се окаже" само за да бъда юридически изряден. Инак съм твърдо убеден, че е точно така, както всички мислим. И че значи никак не е "младежка наивност" формулираното от протестиращите студенти искане за "сключване на нов обществен договор". Този – показаха го събитията около скандала с Бисеров – съвсем очевидно е денонсиран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дядо Калин - Заклинателят

 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  От самото си създаване ДПС е престъпна организация!!!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да, за да можем да отхвърлим Либералния Капитализъм, който ни доведе до просешка тояга и ни радикализира.

  И не само нас, а и цяла Европа. Виж предишната статия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Зависи на кого сте решили да позволите да бъде субект. По разрешили имам предвид вас, медиите.
  Тия въпроси по принцип се решават с политическите средства наречени избори, а не с плямпане на празни приказки.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Абсолютно да! и обществено съгласие. и съгласие по националните приоритети. и трябва да се седне и да се стигне до някакъв национален консенсус. за целта разбира се орешаро трябва да се маха!

 6. 6 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Преподаватели искат оставка в отворено писмо до Станишев

  Право и Икономика
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ДА !!!! И в новия договор с ГОЛЯМИ БУКВИ да е записано :

  Пряка демокрация.....!!!!

  До като не сменим системата от представителна демокрация на пряка демокрация, като у Швейцария, България ще си е на дъното.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аман от псевдофилосфи. Такова нещо като обществен договор няма и никога не е имало. Но това им е нивото на нашенските културтрегери, да залитата по гръмки, но нищо не казващи фрази.

 9. 10 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Бисеров е само един от изпадналите "бисери" в короната батюшка Станишко, в чалмата на падишаха Доган - Сава и на ДС!
  Не само ОСТАВКА, а и ЛИНЧ!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#5:"Стан"]и трябва да се седне и да се стигне до някакъв национален консенсус.[/quote]


  Кой ще седне?

 11. 12 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Весело

  "Трябва ли ни нов обществен договор?"

  това е малко подвеждащ въпрос.

  първо ни трябва нов политически затвор, където да пратим за поне 10 години всички доносници от ДС, които са били в банките по време на прехода, после и поне 50% от депутатите на ДПС, НДСВ, БКП, Атака и ГЕРБ.

  затвор с около 1000 места ще е предостатъчен. и ще го кръстим затвор: "Антинародно събрание"

  РЕФОРМИ !
 12. 13 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Поздравления за автора...споделам напълно, но не бих могъл така точно да го изразя като него...

 13. 14 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#8:"reakzioner"]Такова нещо като обществен договор няма и никога не е имало. [/quote]
  Айде на бас, че е имало, има и сега ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР.
  От времето на Русо някои постановки са се попроменили, но отваряш Конституцията на Република България и четеш...
  Всъщност ти твърдиш, че в България няма Конституция, с което подкрепяш протестите и студентската окупация...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 14. 15 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Общественият договор", според Русо, има два важни аспекта. Кой знае защо, у нас никога не се споменава вторият аспект, а именно, че избирателят (т.е., народът-суверен) носи отговорност за своите избраници. Е, ако Бисеров е успял да стане през годините това, което бе доскоро, къде тогава е отговорността на българския избирател?! Всички вкупом ли сме "проспали" шеметната му кариера?

 15. 16 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  .....Първите седем години от пост-тоталитарното развитие на страната ни бяха опорочени основно поради дълбоко погрешната политика на партията, която Вие в момента ръководите. Два пъти страната беше доведена до тежък финансов колапс, изтрил надеждите и спестяванията на поколения български граждани, като „Луканова“ и „Виденова зима“ се превърнаха в нарицателни за безотговорна и грабителска политик....

  Право и Икономика
 16. 17 Профил на lady_atlas
  lady_atlas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За съжаление, той едва ли е ЕДИНСТВЕНИЯТ...

 17. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Какъвто и договор да има, докото в България ЗАКОНА Е ВРАТА У ПОЛЕ, оправия няма да има.

 18. 19 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#11] от "reakzioner": ами например хората с влияние в обществото - интелектуалци, лидери, културен елит,

 19. 20 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#14] от "Депутат 241":

  Тоя Русо не беше ли некъв вид утопист

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 20. 21 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#19] от "Стан":

  Показване по телевизора и влияние са различни неща.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 21. 22 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#3:"socialen"]Да, за да можем да отхвърлим Либералния Капитализъм, който ни доведе до просешка тояга и ни радикализира. [/quote]

  Бъркаш нещо. Не сме доживели капитализма, истинския, за да видим дали ни харесва и дали не. Ако наричаш пост-тоталитарното ограбване капитализъм, не ми остава нищо друго освен да те насоча към Гугъл или библиотеката.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 22. 23 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Великолепен анализ. Поздравявам автора.

  Свободата, Санчо, ...
 23. 24 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#12] от "Rage Against":

  Ти не прочете ли кой е автор на текста?
  Нали е от вашата бира, да не очакваш да ти каже нещо особено умно?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 24. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Василев":

  + (заради това, което си сложил под коментара си)

  Прибави към него "и Реф. Блокът заедно с либералите и либертарианците в Гражданския Съвет" и всичко е наред.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 26 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Депутат 241":

  Т.е. искаш да кажеш, че Конституцията отговаря на желанията на всички или хайде да кажем повечето българи, което си чиста глупост. Конституцията не е нищо друго освен договорка на определени партийни, партикуларни интереси. С обществен договор тя няма нищо общо.

 26. 27 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Инак съм твърдо убеден, че е точно така, както всички мислим. И че значи никак не е "младежка наивност" формулираното от протестиращите студенти искане за "сключване на нов обществен договор". "


  Поздравления за автора. Много добър анализ. Нещата вече са кристално ясни. Време и за нова "кристална" нощ но този път за нашата страна.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 27. 28 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И аз имам пералня, ама нема к'во да перем много-много. Кой е давал кинтите и к'во е купувал с тех е мноо интересно.
  В противовес на Деписето и соросоидите, аз искам 50% данъци

 28. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Всъщност Бисеров изпадна най-напред от коронта на друг виден политик и едва след това от всички други корони.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#19:"Стан"]например хората с влияние в обществото - интелектуалци, лидери, културен елит,[/quote]

  И ще се получи една голяма говорилня...

 30. 31 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело

  До коментар [#25] от "socialen":

  Няма. Аз съмият съм либераст, така че предложението не се приема. Но ти си го сложи в твя подпис де, щом ти харесва

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 31. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#26:"reakzioner"]Т.е. искаш да кажеш, че Конституцията отговаря на желанията на всички [/quote]

  Кое е това нещо, което ще отговори едновременно на желанието на баба Гюла от тутраканската селищна система и на Брендо например.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "The.Teacher":

  То е същата утопия като Комунизмът. Същата келева работа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#31] от "Митко Василев":

  Не е смешно.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rage Against":

  А Надка Михайлова, дето имаше двуразови тренировки по таеконду с каратиста наречен Трактор ще я пращаме ли да се очиства от връзките с мафията или няма?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 36 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#32] от "tribiri":
  До коментар [#26] от "reakzioner":


  Понеже сме на темата - тук съм почнал едно проучване. Не съм го развивал още, по-натам ще му намеря медиен партньор, но мисля, че ще е от полза, когато приключи и се видят резултатите. Заега се виждят някои сериозни разминавания от сорта на "харесва ни, но не се пазва".
  http://constitutionbg.blogspot.com/

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 36. 37 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  никаква представа си нямаш от капитализъм и пазарна икономика. и те разбирам, защото нито един комунист няма представа какво се случва за заобикалящата го дарвинистка икономика и действителност

  а вас адски много ви е страх от конкуренцията, защото винаги губите. затова и искате да си създавате слаби общности, слаби държави, слаби монополи и икономики, които да ви пазят вас и само вас. без да разбирате, че с това си поведение вив в крайна сметка убивате приемника си (община, общност, държава)...

  ОСТАВКА!

  РЕФОРМИ !
 37. 38 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#32:"tribiri"]Кое е това нещо, което ще отговори едновременно на желанието на баба Гюла от тутраканската селищна система и на Брендо например.[/quote]

  Това и казвам. В мирно време някакъв консенсус по важни, национални приоритети е непостижим, не и в рамките на капиталистическия пазар, в който всеки мисли за себе си. Капитализмът, респ. демокрацията се основава не на колективното начало, а на егоистичния, индивидуален интерес.

 38. 39 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#21] от "Митко Василев": че аз да съм казал показване по телевизията?

 39. 40 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#33:"socialen"]То е същата утопия като Комунизмът. Същата келева работа.
  [/quote]

  Точно за това политиците трябва да познават теорията, ама много добре и на тази база да направят всичко възможно да подобрят живота на народа си, най-общо казано, а не само своя. И да, знам, че горното, за подобряване живота на хората, звучи идиотски, като знаем кои са в нашия политически елит.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 40. 41 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#34] от "socialen":

  Така разбирам нещата. Свободата на избора, в това число и икономически е на първо място. Нали виждаш къде съм позициониран - изображението на аватара ми.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 41. 42 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#35] от "tribiri":

  както се казва, извадете доказателства наяве и започвайте със следствието. всичко е при вас. и съд, и прокуратура, и следствие, и правителство, и парламент, и подслушване, и разузнаване, и контраразузнаване.

  но да пускаш само слухове и клюки, ето това вече е типичното комсомолско поведение...

  РЕФОРМИ !
 42. 43 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri": Мда, първо изпадна през 2001, но падна едва сега, след толкова години. Кой и защо го е търпял през цялото това време, можем само да гадаем, макар че не е особено трудно да се досетим... Далаверите и прането на пари, заради които очакваме скоро да подгонят и Богослова, едва ли са нещо ново, развито през последните години.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 43. 44 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Безпорно има криза.Но чак денонсиране на обществения договор и нужда от нов определено няма.
  Конституцията е инструмент за запазване на желано статуквото и посока на развитие и исключване на възможността за революционни промени.И Конституцияя се изготвя и приема,за да се фиксират и гарантират работещи механизми,както и да гарантира минимално удовлетворяване и максимално допустимото засягане на легитимни индивидуални и,групови и корпоративни интереси
  Конституцията на САЩ например е в сила от почти два века и половина,със реално 24 поправки,2 въвеждат и отменят сухия режим,10 0т които са приети веднага след приемането и,две са свързани с отмяната на робството,три с избирателното право,едната с мандатността на президента,и една за промяна на възнагражденията на сенаторите и президента.
  .

 44. 45 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  [quote#39:"Стан"]че аз да съм казал показване по телевизията?[/quote]

  Не е и нужно да го казваш. Подразбира се, че няма откъде да намериш накуп много интелектуални, авторитети и третите - какви бяха, освен по телевизора.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 45. 46 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 717 Разстроено

  [quote#2:"Депутат 241"]От самото си създаване ДПС е престъпна организация!!![/quote]

  И понеже общо взето е във всяка власт досега, то властта се оказва престъпна. А останалите доста бързо узвояват престъпните практики.

  На практика, за да можеш да се състезаваш политически равнопоставено, трябва да възприемеш престъпните схеми на финансиране и работа. Иначе нямаш политически шанс.

  Жална ни майка България и нейния народ обречени на такава политическа система!

  @)----,--'--
 46. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rage Against":

  Кажи го на Швеция, Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария, Германия, Люксембург и т.н., и т.н. И ще ти се смеят за блестящите икономически познания.

  Там нямат и един либерал. В Германия ги изгониха от Ппрламента.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 48 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не знам какво би променил новия договор, той и стария е ОК, но изглежда не се спазва.
  Мисля, че това ,което трябва да се промени е обществото и всеки негов член, т.е. всички ние. И да намерим механизми да контролираме и въздействаме върху управлението.
  За съжаление не мога да кажа как да стане това, убедена съм обаче, че ще е дълъг процес и всички малки стъпки са важни.

 48. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#22] от "The.Teacher":

  И вие бъркате нещо!? Има десетки разновидности на капитализма. Мястото, до което не сме стигнали е социалната пазарна икономика, която се практикува в последно време в Европа, но това в никакъв случай не е капитализма, който се е практикувал в първата половина на 20-ти век.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "нов обществен договор"?
  Това призив за нова конституцуя ли е?
  Или за безкръвна революция, в която олигарсите да си запазят местата, властта и влиянието?
  Или призив за правосъдие за видимо най-корумпираните политици-слуги на олигархията?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 50. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "Митко Василев":

  Значи след като в Германия и други страни избирателят изгони либералите от Парламента настъпи противното?

  Ако не е така, то значи написаното от тебе съществува и е свойство на всяко едно недиктатурно общество. Дори и на тези нямащи Либералния Капитализъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 52 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Общественият договор не важи ли за Костов, Бъки Валяка, Стефчо Софиянски, Надето "Гаража" Нейнски, Антон "Трнс" Краус, Антоан "Генгста" Николов и цялата синя кохорта дето си оправи живота за 100 години напред по време на "управлението" си.

 52. 53 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Според мен случаят Бисеров засяга само партия ДПС,а излязлото наяве с банкови сметки трябва да се докаже- произходът на средставата е от незаконни облаги.Но както винаги и в случая слагаме каруцата пред впряга.

 53. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#42] от "Rage Against":

  Слухвое и клюки ли!? Та това са думите на самата Надежда Михайлова, която многократно е разказвала за тренирвките си по таекондо сТрактора, както и думите на Емануил Йорданов, който в интервюта е казвал, че Тракторът е бил препоръчан от Надка.

  Да напомням ли, че има и едно злополучно съвещание на НИС на СДС, което Надка свика специално заради стрелбата срещу трактора и на което това беше единствената обсъждана тема.

  Да напомням ли, че Атанас Атанасов изпадна в немилост след като каза лоши думи по адрес на трактора на въпросното съвещание на НИС на СДС?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 55 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#51] от "socialen":

  Аз съм свободен човек и чуждите решения не определят собсвения ми избор.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 55. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#43] от "Станислав":

  Мисля, че изпадна през 1999-та, а не през 2001-ва. Тогава между прочем доколкото си спомням го изчегърта сегашния заместник министър председател.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#38] от "reakzioner":

  Демокрацията се основава на принципа на вишегласието, но е възможна само при достигане на определено ниво на икономическо развитие.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 58 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri": Според чичко Гугъл, са го отлюспили през февруари 2001, но и аз добре си спомням, че прозвищата "Сивият кардинал" и "Човекът с куфарчето" са от времето, когато беше още в СДС. След това и на ДПС май им е харесало съдържанието на куфарчетата... Само не знам кой първи е започнал да използва куфарчета и да "пуска перални" - Бисеров или Ментата?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 58. 59 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#49:"tribiri"]И вие бъркате нещо!?[/quote]

  Със сигурност не бъркам нещо, а много неща Мисълта ми е, че излъчените от определени икономически структури т.нар. "елити" и "политическа класа", не могат да осигурят нищо друго, освен комфорт и лобистки закони за благодетелите си и една фасадна демокрация с псевдо свободен пазар, липса на основни съставки, за да има истински свободен пазар и развита икономика, зависим съд, неефективни държавни органи, корупция до шия и т.н. и т.н.
  Образно казано - всички сме в един токсичен гьол, който с насища с отрови все повече и повече, с разликата, че някои плуват в него, други са в лодка, а трети, като "другарите" джиткат в подводници, а баш шефовете са с ЛЧ-та (летящи чинии ).

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 59. 60 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Социален капитализъм, либерален капитализъм - дрън дрън ярина!
  Мисля, че някои хора трябва да прочетат статията, за да видят за какво става въпрос. А то е много просто - държавата ни се управлява от мафиотски структури, прикрити зад формални партии. И което е най-лошо, в момента се прави опит за създаване на още една такава (проектът Бареков), която евентуално да обязди общественото недоволство, но отново със същите кукловоди.

 60. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#55] от "Митко Василев":

  Не виждам никакво противоречиее.

  И аз съм за лична, икономическа и религиозна свобода, за частна собственост, за легализация на дрогата, за пазарна икономика, за правото на всеки да пътува, вярвам в Бог, против расизма съм и съм за хуманизъм.

  Просто съм против Либералния пазарен Капитализъм и не виждам абсолютно никакво противаречие с горното!

  Напротив - 2008, 2010 и нарасващата криза в Европа и САЩ само ме потвърждават в това

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 62 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#61] от "socialen":

  Пас. Няма да вляза в този разговор. Не му е мястото в тази тема по принцип.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 62. 63 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#30] от "reakzioner": и какво е решението според теб?

 63. 64 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#63:"Стан"]До коментар [#30] от "reakzioner": и какво е решението според теб? [/quote]

  Решението е 19 май 1934. Естествено в сегашна Европа нещо неприложимо.

 64. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#60] от "marker":

  Единственият, който може да се пребори с това е държавата. Това, че не може, означава, че нещо и липсва, че е свита максимално.

  Наивно е да се мисли, че в една 6 милионна държава, с над 60% живее под прага на минимума, и с силни образователни проблеми, невидимата ръка на пазара ще ги реши всичко с вълшебна пръчка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 65. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#58] от "Станислав":

  Очевидно има някаква грешка.

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=1919&;sectionid=5&id=00001

  Тази статия е от 2000-та година.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 66. 67 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#64] от "reakzioner": ми това не знам някъде да е сработило

 67. 68 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#66] от "tribiri": Може формалното отлюспване да е станало на следващата година:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2

  Не споря. Безспорна е само репутацията на Бисеров. И тази на Ментата също!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 68. 69 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "Стан":

  У нас сработва чудесно.

 69. 70 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Итози комунистически възпитаник не може да надскочи себе си ,макар да го дава ей така със студентите.Никакъв обществен договор не може да има с комунисти и агенти на ДС.Този лексикон беше наложен от агентите на Съюза на ДС и силно подкрепян понастоящем от ДПС.В устата на тези агенти от ДПС непрекъснато се мотаят изразите :обществен договор,суверена и други глупости от изсказа на комунягите.Не се ли разбра ,че този нов обществен договор е комунистическа заблуда за шарани.Новия обществен договор може да бъде само Германския модел за изграждане на общество и със смяна на политическата система от тотален комунизъм към Германски модел на демокрация чрез:Всеобхватна Декомунизация на обществото ,Лустрация на 500 хил.политически ,финансови ,съдебни ,военни и всякакъв друг род негодници ,всички произлезли от БКП и ДС ,Национализация на техните богатства и Народен съд над тях по Германски модел.Ето това е истинската тема за разговор със студентите другарю К.Янакиев.Всичко друго е от ЛУКАВИЯ,както обича да казва племенника на вожда -профсъюзния деятел патоанатом -менте К.Тренчев.

 70. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#68] от "Станислав":

  Всъщност всичко започна от края на 1999-та. Тогава Костов отцепи Бонев, след което Бонев си отвори устата и започна да приказава и къде по своя воля, къде от немай къде Костов продължи с разчистването на терена.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 72 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#70] от "adenauer":

  Понятие си нямаш за немския модел. Ама плямпай си, лошо няма!

 72. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#64] от "reakzioner":

  Даже и да е приложимо решението от 19.05.1934, опитът от прилагането му в България и то под контрола и в интерес на цар Борис 3, е повече от плачевен.
  Завършва с трета национална катастрофа и четвърта загубена война.... Парижският мирен договор 1947....
  Така че и в "мажоритарната" демокрация хляб няма!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 74 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "boby1945":

  Много неща си намешил и естествено се е получило един голям мисловен буламач. Прегледай Наредбите Закони след 1934, прегледай статистики относно това, къде е била Бг 1939 и после се изказвай.

 74. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  [quote#8:"reakzioner"]Такова нещо като обществен договор няма и никога не е имало[/quote]
  А конституцията какво е?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 76 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не е нужен нов обществен договор, а спазване на общоприетия. След като сме ограничили част от свободите си и сме делегирали на държавата защитата на основните човешки права, очакваме от нея да си изпълни задълженията.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 76. 77 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#7:"ARRI"]Пряка демокрация.....!!!!
  До като не сменим системата от представителна демокрация на пряка демокрация, като у Швейцария, България ще си е на дъното.[/quote]
  Първо, в коя друга европейска страна има пряка демокрация? Дори в Швейцария само е засилен елементът на пряката демокрация и толкоз. И второ, за пряка демокрация трябва да разполагате с швейцарци - поне за боя. А то, каква ти пряка демокрация с швейцарци "от Своге".

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  България е била държава със самочувствие само тогава ,когато е следвала опита в обществения живот на Германия.Комунягите и агентите на ДС изпитват ужас само от споменаване на Германския модел за изграждане на общество.Г-нреакционер е явно от комунистическо тесто и затова беснее от единствения правилен и обоснован пример за ликвидация на комунистите от управлението на държавата.Ако беше неефективен този модел държавите отличнички от империята на злото нямаше да изберат именно него ,а някакъв друг ,който води до нищото.Само Германския път води до прогрес и елиминиране на комунетата от власт и пари и кражби.Всякакъв друг е грешен и порочен.Бългрия изживя падението от този грешен път на комунистическата "Нежна революция".

 79. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#74] от "reakzioner":

  Ами прегледал съм ги и то още отдавна....
  В 1937, например, икономически България е била сред трите най-бедни страни на Европата, както обикновено за периода 1887-1950 все най-бедни и все най-отзад... България, Югославия, Сатряска Руманяска на 22,23 и 24 места .... Турция и Гърция са били далече преди нас....
  Та така за времето на Кобургите.... можеш да погледаш фотки и в "Загубената България" ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 81 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#79] от "adenauer":

  Това за Германия го забрави... докато се яшкахме с Германия ни се случиха таман две национални катастрофи и загубихме две войни 1919 Ньойския мирен договор и 1947 Парижския мирен договор...
  Сега пак "другаруваме" с Германия и пак не вървят работите (огледай се наоколо)!!!
  Като прибавим и Берлинския конгрес спровоциран и управляван от Бисмарк, който разпарчедоса България, въобще не ми говори за Германия.... молим ти се!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 82 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Какво си представя авторът под "тайни сметки"?

 82. 83 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  за което да сме "благодарни" на отишлия в небитието, Луканов!

 83. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#18] от "442":

  Когато 90% от обществото е корумпирано,ТОГАВА законът наистина е врата у полето,през която само мазохистичен глупак минава. Справка,Бойко Борисов! Да,точно той искаше,(или поне така казваше),да вкара законно в затвора,(кога и къде е ставало това?!) мафията,която е погълнала цялата българска държава,забележете!

 84. 85 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#64] от "reakzioner":

  Пародията на 19-ти май 1934 г., се случи на 12-ти май 2013-та...

 85. 86 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Общият ни живот в Общество страда от непригодна и поддаваща се на тежка "многознач/ител/ност", Конституция...
  Активното лечение на това тежко социално заболяване включва 1/"критично преодоляване" на статуквото и
  2/приемане на нов Обществен договор...
  Следоперативната терапия се провежда, като Преструктуриране в системата на властите, според Договора ...

 86. 87 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Трябва ли ни нов обществен договор? - ДА! АБСОЛЮТНО.

 87. 88 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва ли ни нов обществен договор?..

  - Твърдо - ДА !!!
  - Пълно е, със такива, като Бисеров..
  - Тези хора са като тумор, в държавата..
  - Не могат да се променят !!!
  До като не бъдат, изтребени до крак,
  винаги ще пречат, и спъват развитието ..
  на останалите..

  urkobozambo
 88. 89 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#5] от "Стан":

  Че това правителство и този парламент трябва да се махат е ясно като бял ден!
  Смущават ме призивите Ви: "да се седне, да се направи...."
  Къде да се седне? Каква ще е легитимността на това сядане? Ами представете си, че седнат петното, сянката, свраката, стърчиопашката, жабата.... (фигуративно казано) и стигнат до консенсус, че национален приоритет е да се избият всички, които не са патриоти по техните разбирания? Какво правим тогава?
  Според мен трябват избори! Избори незабавно. Ако ще и през 6 месеца.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 89. 90 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  В България е имало нещо подобно на либерален капитализъм в края на 19 и началото на 20 век.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 92 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нов обществен договор е крайно наложителен от 1990 г.!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 92. 93 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нов обществен договор е крайно наложителен от 1990 г.!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 93. 94 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1732 Весело

  [quote#49:"tribiri"]Мястото, до което не сме стигнали е социалната пазарна икономика, [/quote]
  Социална пазарна? Няма такова животно. Не може хем __я до м_ете хем душата в рая. Има пазарна икономика и комунизъм (да крадеш от можещите и знаещите за да дадеш на мързеливите и завистливите). Нито има пазарна икономика когато парите се печатат от крадците на базата на нищо и облагат държавата с данък за емитирането им. Пазарна икономика е имало през 19 век като за последно.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 96 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Много интересно как авторът достига до хипотезата, че ДАНС прикривала Бисеров по въпрос, който въобще не е във функциите на ДАНС. Освен това и за малките деца е смешна легендата, че ЦРУ си няма друга работа, освен да проучва сметките на Бисеров в швейцарски банки. Но истината едва ли е важна за автора, който не смята изборите преди няколко месеца за решаващи, но в замяна настоява за нов обществен договор.

 96. 97 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Много точно, г-н Янакиев!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 97. 98 Профил на delyan11
  delyan11
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Господин Янакиев пак цитира каквото са му спуснали от министерството на истината...

 98. 99 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  [quote#2:"Депутат 241"]От самото си създаване ДПС е престъпна организация!!! [/quote]
  Съответно създателите й са също престъпници. Въобще не се изненадвам от наглостта и безочието на комунистите. БСП(к) е пълна с национални предатели и престъпници, това е ясно на всеки българин, дори и на дрогарето.
  Новото в случая е, че кървавочервените вампири и антихристи с нахлупен фес обявиха открита война на България. Дедите им взривяваха църкви, строяха концлагери, избиваха, превърнаха ни в чужда губерния, зомбираха децата ни, създадоха олигарсите, мафията и чудовището ДПС... Днес нормалните българи останаха без държава и бъдеще...
  Ето защо имаме нужда от нов обществен договор.
  Болшинството хора до датата 14/юни/2013г. не знаеха кой точно е Делян Пеевски, нито че един ден такъв човек ще бъде назначен за шеф на ДАНС. За да се промени и пречисти порочната политико-олигархична система на държавно управление, трябва първо да се забрани достъпът до отговорни държавни длъжности на лица, тясно свързани с бившата ДС и с крупни икономически групировки. Що се отнася до политическите партии, трябва да бъдат прекратени държавните субсидии за всички тях, както и всяко тяхно финансиране, различно от членски внос - единствено така те ще бъдат заставени да работят не просто за собствени икономически изгоди, а за събиране на повече членове и гласоподаватели чрез разумни и реални идеи за управлението на държавата и развитието на цялото общество.
  Промяна на избирателната система е също повече от наложителна, както и промяна на самата Конституция.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Професора е прав Обществения договор е нарушен от една от страните,която трябва да си иде и народа да избере нови свои представители.Всички опити да се опитваме да кажем че няма такова нещо като такъв договор са смешни,защото всички спазваме законите които също са част от този договор.
  Който ги погазва трябва да понесе санкций.Ясно е като бял ден - оставка и нови избори !

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK