Какво доказва "случаят Бисеров"?

Христо Бисеров с доведения си син Ивайло Главинков и адвокат Христо Ботев (на преден план) в столичното следствие на 14 ноември.

© Велко Ангелов, Капитал

Христо Бисеров с доведения си син Ивайло Главинков и адвокат Христо Ботев (на преден план) в столичното следствие на 14 ноември.Препубликуваме текста на Красен Станчев от новия брой на бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ):


Г-н Лютви Местан предложи отпадане на банковата тайна за "особени случаи" като този с неговия колега по партия Христо Бисеров.


Идеята не е нова. Тя бе заложена в един закон за изменение и допълнение на закона за мерките срещу изпирането на пари, предложен миналата пролет в законодателното събрание от ГЕРБ. Ставаше  дума за "необичайно големи сделки или операции, или изключително сложни операции, както и всички сделки и операции, които нямат явна икономическа или законна цел" да бъдат поставени под особено наблюдение от ДАНС и финансовото разузнаване.
ГЕРБ, които сега са любима боксова круша на г-н Местан, но той не е в състояние да измисли нещо ново, през ноември м.г. проявиха далновидност и се отказаха от промяната на този проектозакон. Коментарът по повод неприложимостта на замисъла и възможните му ефекти сега е актуален.


Проблемът с особените случай на г-н Местан обаче не е проблем на банковото регулиране или банковата тайна.


Ето каква е практиката:


- Едва ли има банка в България, чийто софтуер да не подава автоматично информация за преводи над определения от закона и наредбите на БНБ праг;


- Според чл. 2, ал. 1 от Наредба 28/18.12.2012 на БНБ (в сила от 1 март т.г.) прагът на превод без документи е 30 000 лв. (или равната стойност във валута); над тази сума на доставчика на платежни услуги се предоставят "сведения и документи, които удостоверяват основанието и размера на превода или плащането, както и декларация", която разкрива подробности по произхода на средствата съгласно приложението.  Това е последната актуализация на прага на валутните преводи.


- Тогава, когато са правени от г-н Бисеров преводи, "засечени в друга страна", през 2000-2003 г. и 2006-2008 г. прагът е бил по-нисък (10 000 лв).


- От 2002 г., по регламент на ЕС, службите за борба с изпирането на пари са длъжни да обръщат внимание на финансовите операции за длъжностни лица на висока държавна служба.


- Административната и съдебната практика по внос и износ на валута над установените прагове, било по банков път, било кеш, е без прецеденти за каквито и да било проблеми с тълкуването на законовите разпоредби.


- След получаване на информацията за нарушаване на законово установените прагове, финансовите служби се самосезират за извършване на съответните следствени действия.


Случаят с Христо Бисеров, независимо от това дали преводите са били правомерни или не - това ще установи следствието, показва следното.


1. Не българските, а чуждестранните служби са реагирали според установените правил


2. Това са служби на т.нар. "офшорни зони", най-вероятно в дадения случай Швейцария.  Иначе казано те работят достатъчно добре за защита на обществения интерес така, както той е формулиран в законите и международните споразумения.


3. Разследваният не е случаен човек, а засечените съмнителни деяния обхващат много дълъг период от време, в който е действало едно и също по смисъла си законодателство. Т.е. българските служби не са реагирали поне от 2003 г., когато е прието това законодателство и откогато датират (ако е вярна информацията в пресата) преводите, предизвикали подозрение.В българската политическа среда случаят доказва за какво се използва държавната машина и защо бе важно ДАНС да получи изключителни прерогативи по закон.


Замисълът очевидно не е бил да се покрие г-н Бисеров. Замисълът е бил неизборен държавен орган, изключен от правилата за достъп до обществена информация, да попадне в ръцете на определена група хора. Легитимно избраните народни представители просто им помагат, водени от някакви свои съображения.


Г-н Местан трескаво търси начин да смени темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Да го кажем направо: чрез ДАНС червено-кафявите се опитаха да приватизират държавата. Не им се получи, затова сега са толкова разлютени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Гневно

  Доказа, вече , доказаното!!!
  Че, превърнахте държавата в разграбено стадо!!!
  Кой от де дойде, само гледа да краде и да бяга!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 3. 3 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Доказва, че българското "правосъдие" се задейства само след външен натиск. Интересна, но неосветена тема остава за чии интереси.

  Не, че точно за тоя е проблем да го натопят, но аз не съм сигурен, че това е най-добрият начин да се отървем от корумпираните политици -- чрез доноси отвън.

  ден година храни.
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Едни ченгета се бият с други ченгета.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Случаят просто извади публично това, което ние избирателите знаем - в Парламента са заседнали хора работещи само в частен интерес, които знаят че са защитени и не отговарят пред закона.
  Всички са се ояли и самозабравили, придърпали са вече и без това малката българска черга само за себе си.
  Сега трябва да ги изтръскаме трайно и завинаги.

 6. 6 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 674 Весело

  Искам любезно да помоля килара да не стреля по органи, които стават за трансплантация с изключение на сърцето (има изследвания,че част от характера на донора се запазва след операция). Нека да станем свидетели на един хуманен акт от страна на бившият депутат. Обръщам се и към г-н Бисеров да подпише декларация за донор. Така лошите спомени ще бъдат забравени по- бързо.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 7. 7 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#2:"bedniaka"]Доказа, вече , доказаното!!!
  Че, превърнахте държавата в разграбено стадо!!!
  Кой от де дойде, само гледа да краде и да бяга!!![/quote]
  ако ,на един овчар ,му крадат стадото - виновен е овчаря,щото на крадците ,занаята им е краденето... а овчаря,,, ми да си пази стоката .

 8. 8 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#6] от "The sphere":

  Аз, предлагам да го оставим жив и го накараме да живее като един средностатистически данъкоплатец със заробващ кредит от някоя банка!!! Да видим тогава, кон боб яде ли???

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 9. 9 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#7:"krasimiren"]ако ,на един овчар ,му крадат стадото - виновен е овчаря,щото на крадците ,занаята им е краденето... а овчаря,,, ми да си пази стоката .[/quote]

  Правилно!!! Но не съвсем!! Защото овчаря може да си е наел ратаи който да му наглеждат стадото и да им плаща заплата..... Но, те да са излезли хайдуци и ..........!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 10. 10 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Тръпки ме побиха за пореден път! Оставка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 11. 11 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Унищожителен текст!
  Почитания за автора

  Не съм магаре;-)
 12. 12 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 568 Разстроено

  До коментар [#3] от "патиуанчо":Не, не е донос - все пак чуждите служби са си свършили работата съобразно международните споразумения. Виж, че нашите служби са замитали под килими такива сигнали, е друг въпрос! По-скоро имаме дългогодишен чадър, без значение от партийната окраска на правителството.

  Sic transit..
 13. 13 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#9:"bedniaka"]излезли хайдуци и ..........![/quote]
  ииии пак овчаря си е виновен

 14. 14 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 965 Неутрално
 15. 15 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1574 Любопитно

  Ще повярвам, че нещата се оправят, когато поне на един от хората на снимката живота му стане раиран.

 16. 16 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Случаят "Бисеров" показва, че ДПС е етническо-ислямистка партия, подпомогната от етнически българи-еничари - за личен келепир....

 17. 17 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Надали има непредобеден и правилно мислещ политически българин ,който да не е разбрал ,че откраднатите пари ,цености ,активи и др.от червените и агентурни престъпници надхвърлят милиарди евро.Червените полухора говореха друго ,че тези цифри били измислица и какво ли не.Сега става ясно ,че публикуваните данни от външни източници са напълно верни ,а по моему и достатъчно занижени.Напълно прав е бивш.зам.мин.на икономиката г-н Рачо Петров ,който определли невиждания в Европа грабеж на повече от 100 милиарда долара.,присвоени от червените и ДС бандити.Само за периода 2001 -2010 год.от българия са изнесени незаконно повече от 44 милиарда евро/икономически институт Адриатика и др.източници/.Сега става ясно ,че повече от 82800 български граждани от комунистически и агентурен произход имат авоари в 61 Офшорни зони от всичките 90 по целия свят.В ръцете на 500 хил.червени и агентурни негодници разпределени в 380 мафиотски клана държат 95% от националното богатство /Евростат/.П тези причини България е декапитализирана като държава и не е в състояние сама да се съвземе от това разбойничество.Тези богатства не са честно спечелини и придобити с труд,знания,и способности .Тези богатства следва да се национализират и експроприират.,защото са придобити по престъпен начин.Тук фигурират Президент,мин.председател и всички други висши държавници.Ако се разклати силно дървото ,гнилите круши ще бъдат десетки хилляди.За това се изисква само политическа воля и морал на политик и държавник.В България за съжаление не се намери до сега такъв човек.Всичките излезоха разбойници ,като тези ,които са ги създали .Грях,голям грях лежи върху гърба на тези примати ,обрекли собствения си народ на мизерия и биологическо изчезване ,в името на собственното си животинско живуркане.Върху тези човешки изроди лежат милиони клетви и заклинания за неосъществени мечти,неизживяно детство и опропастен живот.Позор,вечен позор и проклятия за тях.

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Гневно

  Според мен случаят Христо Бисеров е нещо като ОМЕРТА,казано на мафиотски език.Той затова и мълчи,а е само връхчето на Айсберга на 3-ната коалиция.
  Затова ОСТАВКА и НЕЗАБАВНИ ИЗБОРИ!

  Tony
 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 775 Разстроено

  Бисеровци, Кр. Станчевци... - от един дол дренки!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Чудя се какво са имали предвид Станишев и Орешарски когато са казали че ако Пеевски не бъде назначен за шеф на ДАНС правителството пада. ДПС явно са си били наясно че тия партийно-бисерови бакии рано или късно ще изплуват наяве ако не се вземат мерки.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Разсъжденията на Красен се основоват преобладаващо на предположението че парите са с български произход, т.е. първо са напуснали страната и тогава са били прехвърляни между чуждестранни сметки. Ами ако парите са "международни"? Ако са от арабски, турски или други "организации"?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7957 Неутрално

  не го жалете де , ще се откупи ако не с пари , то с мнаго пари . така че не го жалете и ако беше само бисеров държавата ни да е цъфнала . нали се сещате че бисеровците са поне стотици .и не му се вижда краят . бог да пази студентите и да не се отказват .

 23. 23 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Какво доказва "случаят Бисеров"?..

  - Че през всичките , 24 год., политиците,
  са говорили едно , а са вършили, друго..
  - Обърнали са парламента, ..на борса,
  и ... безумно са крали , кой от където ..
  както, и каквото прекара ...
  - Ако имахме независима прокуратура,
  всички депутати , в сегашния парламент,
  трябва , да бъдат детайлно проверени..
  и повечето от тях , подсъдими..

  urkobozambo
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Доказва разпад на държавата и приватизацията и от една шайка престъпници.
  Ето това доказва!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Гневно

  Сумите са умишлено занижени, смешни!
  Тия разбойници не се задоволяват със 175 хил. евро, та това е една луксозна кола!
  Тук се касае за милиони, но няма да се появят в обвинението, защото тогава вече тоя търпелив(прост) народ може и да се вдигне!
  Майка ви...
  Имате късмет с тоя народ ненаситници, бивши кокошкари!!!
  Без пиу-пиу, няма да се спрете!

 26. 26 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 738 Неутрално

  [quote#7:"krasimiren"]ако ,на един овчар ,му крадат стадото - виновен е овчаря,щото на крадците ,занаята им е краденето... а овчаря,,, ми да си пази стоката . [/quote]
  ........
  Добре казано, но като овчаря вместо да си пази стадото, все ходи за гъби и се прави на разсеян? Трябва ли стадото всеки път да го глозгат вълците? И в последните дни сме свидетели как агнетата т.е. най-младите и най-чистите от стадото са рипнали да защитават остатъците от стадо, щото овчарят от благ старец се е превърнал Бясна Страшна Пенсия и вместо да ги пази и обича ги ненавижда и мрази

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 27. 27 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чуждите служби ни съобщиха това, което тук е обществена тайна, а именно че Бисеров е един престъпник и мафиот. Освен това ние знаем, че ДПС е една антиконституционна партия, която обслужва олигархични интереси, като използва етнически вот. Знаем още и това, че цялата т.нар."политическа класа" в България обслужва интересите на олигархията, а не тези на народа, от който е избрана. Вече 24 години угояваме една въхушка и крайно време е да престанем. Крайно време е да спрем да избираме едни или други мафиоти, които ни се предлагат на всеки избори и сами да предложим и изберем честни хора за ръководители на държавата. Трябва ни нов избирателен закон и провеждане на нови избори по новия кодекс.

 28. 28 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Доказва, че сме ударили дъното и дълбаем в него...Крайно време е да се потърси сметка от всички партии за тези 24г. и на всички"герои" на прехода...А после по примера на Израел да създадем спецотряди, които да издирват измъкналите се крадци по цял свят и да въздават правосъдие.А то иначе с нашите пари ще се излежават по островите и ще разправят наляво и надясно, че са репресирани.

 29. 29 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Доказва, че е време да се събудим и по-вече да не позволяваме да ни грабят-сега си мисля като вносител на законопроекти предимно в енергетиката този Бисеров от всеки нас е вземал крупни суми всеки месец и ако алчността им не преля границите през февруари и не изкара гневните хора на бунт, колко ли още щяхме да го гушим....

 30. 30 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо ново под слънцето.
  Ако и на следващите избори пак същите маймуни са на сцената - явно това ни харесва...

 31. 31 Профил на dixell
  dixell
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тъжна родна действителност: двама преяли с власт , умислени и натъжени и един радостен адвокат.

 32. 32 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Османската империя, третият райх, СССР не ни пречупиха та тия смотани цървули ли ще ни пречупят ? НИКОГА !!!

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Вече и кучетата на село разбраха, че сигналът идва от македонските служби, само Кр. Ст. не разбрал. Трябва човек да не е с всичкия си за да допусне, че точно пък швейцарците ще дават информация на нашите пробити мутри в службите. Те да не ядат доматите с колците.

 34. 34 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 523 Любопитно

  [quote#12:"antropos"] чуждите служби са си свършили работата съобразно международните споразумения[/quote]

  Кои "международни споразумения"? Какви споразумения имаме с коя служба да си топим взаимно депутатите?

  Интересно ми е да кажеш поне името на споразумението.

  ден година храни.
 35. 35 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Очевидно е, поне за мене, че засечените преводи на пари от Бисеров всъщност са рубли обърнати в евро и щатски долари. А сумите са подкупът, който плаща руската страна за това ДПС да гласува решение за отваряне на строежа на АЕЦ Белене. ДПС до сега твърдят, че не са за строежа на централата, но когато получат съответните трансфери от руската страна ще станат "за" строежа на АЕЦ Белене. Надеждата ми е в чуждите служби, че ще подават информация и за Местан и за другите олигарси от ДПС, надявам се и за Доган Сокол, както е агентурното му име. Ако, обаче сумите са вече платени, трябва веднага това народно събрание да бъде свалено. За да не приеме решение за отваряне на АЕЦ Белене. БСП и Атака са проруски партии, там парите са преведени отдавна и текат постоянно.

 36. 36 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#3:"патиуанчо"]чрез доноси отвън. [/quote]
  Провери в речника значението на думата "донос", за да се опиташ да схванеш каква глупост си праснал.

  Не съм магаре;-)
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  И "случаят Бисеров" ще излезе ПШИК! като много други преди това.... боричкания за власт и влияние и доноси, както обикновено....
  Но понеже разследването ще се мотае с години просто "случаят Бисеров" ще оттече в канала без полза никому...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#3] от "патиуанчо":
  Доносите отвън правят сензации и пълнят СМИ, ама на практика не вършат работа щото "не издържат" следствието и съда.... просто губене на време...
  Спомни си случая с военният министър Цонев или онзи джентЕлмен шеф на Пътната дирекция преди време, Таушанов май се казваше? Пак сензацията започна по доноси отвън и какво, сигурно не ги помниш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Случаят с Х.Б. за мене е един крещящ пример, който доказва, че когато се правят блокове, коалиции и пр., трябва трезво да се гледа кой влиза в тях, а не да се вика "ура" с широко затворени очи.
  Хайде сега всеки да се опита да посочи 10, само 10 от изявените фигури в СДС, което беше нашата голяма надежда и за което сме викали, скачали и гласували, за които сега би гласувал с чисто сърце. Излъгаха ни лошо, трябва да мобилизираме, колкото ни е останал задрав разум и да преценяваме нещата с него и да не приемаме желанията и надеждите си за реалност.
  Ето тук още нещо интересно: Когато Лютви Местан беше Владимир Зидаров от СДС
  http://offnews.bg/index.php/267577/kogato-lyutvi-mestan-beshe-vladimir-zidarov-ot-sds

 40. 40 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#38] от "boby1945":

  А работещи органи нямаме, защото са наводнени от некадърни, прости, нагли и корумпирани комунисти, които никога не са правели друго, освен да крепят върхушката и да взимат подкупи.

  Същият морал като твоя, само че по-умни и по-успели от тебе.

  ден година храни.
 41. 41 Профил на exodus_22
  exodus_22
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До Емил (пост20)
  Ами то е ясно като бял ден,че тази държава се управлява от ДПС.Справка-назначенията в правителството.Предложението за Пеевски също е тяхно,"да държи чадъра"докато те плячкосват.Такава наглост безкрайна! Те са поставили въпроса именно така-"или назначавате нашето момче за шеф на ДАНС или си оттегляме подкрепата за правителството и то пада".

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#40] от "патиуанчо":

  Типична българска простотия, твоята работа!
  Не се плякай неподготвен, въобще не знаеш колко съм успял аз!!
  Както казваха по моето време, "Неуверен не изпреварвай!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#21] от "emil":

  А твоите разсъждения са от сорта "Ако баба ми....."
  Клакьор.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 45. 45 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 523 Весело

  [quote#42:"boby1945"]въобще не знаеш колко съм успял аз!! [/quote]

  Жив и здрав да си, успялко. Очевидно е.

  ден година храни.
 46. 46 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz": ... "червено-кафявите се опитаха да приватизират държавата. Не им се получи, затова сега са толкова разлютени."

  Защо „се опитаха” ? Та те цели 24 години я приватизират по подобен начин, поне на 85% вече са я приватизирали и продължават да я приватизират.

  – „” ≪≫ à è ѝ ò

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK