За щитовете на беззащитните

1 ноември, шествие на студен и преподаватели

© Юлия Лазарова

1 ноември, шествие на студен и преподавателиПрепубликуваме текста на Георги Господинов от портала "Култура". Акцентите са на "Дневник":


Те се появиха с големи картонени листове като корици на книги, със саморъчно изписани заглавия и имена на автори. Кориците приличаха на книжни щитове. После разбрах, че така ги и наричали. Беше в Деня на будителите. И някак естествено те застанаха в началото на шествието. Една редица от десетина картонени щита, които трябваше да водят и пазят протестиращите. Паисий, Софроний, Ботев, Талев, Димов, Смирненски, Вапцаров, Гео Милев и дори две днешни книги вървяха начело в това прекрасно самоорганизирало се шествие.


Беше слънчев този първи ноември, различен. Бях
особено щастлив и спокоен да вървя подир книгите щитове


И тези момчета и момичета излизаха всяка вечер оттогава. Четящия човек, за който тайно си мечтаем. Рицари без броня, като момчето от онзи български филм с Апостол Карамитев, който те едва ли са гледали, онова, с картонения щит и броня от кашони. Странни донкихотовци, наивници, както ги нарекоха, тръгнали срещу истински великани… Скоро щяха да се сблъскат с истинските щитове, шлемове, палки, белезници, ключове. Нестройната пехота на четящите срещу добре смазаната машина на полицията.

1 ноември, шествие на студен и преподаватели

© Юлия Лазарова

1 ноември, шествие на студен и преподаватели


Един вторник, на 12 ноември.


Най-тъжната София, която съм виждал. София – закрит град


Полицейски, блокиран град. Толкова струпана полиция тези улици не помнят. Като огромно кафкианско насекомо с лъскавите фасетки на шлемовете. Протестиращи срещу полиция. Картонени срещу метални щитове. Шлемове срещу голи лица. Четящи срещу ръмжащи. Резултатът винаги е ясен. Снимките от онзи вторник още не са за гледане.


Това правителство направи великански гафове, но най-големият е, че не разбра какъв шанс имаше с този протест. Шансът да се оттегли тогава, през юни. Сега ще бъде шанс за всички ни, ако то си отиде, без да употреби грубо насилие. Не изпускайте този последен шанс, г-н премиер (вече с малка буква). Прочее, какво четете вечер?

12 ноември, София

© Красимир Юскеселиев

12 ноември, София


През цялото време ние не спестихме ирониите си към протестиращи и студенти. Нарекохме ги хунвейбини, тези с книгите. Студентът с очилцата, проснат на паважа на Цар Освободител под тежкото тяло на полицая, вероятно е лумпен или наркоман. Или не, пърформър, влязъл в странен танц с полицейско тяло не от своята категория. Този с пукнатата глава просто не е добре с главата. Организирани и платени ги нарекохме, защото не можехме да си представим другото. Раздавали по 30 до 80 лева на стачкуващ, за рана – 700. Толкова евтина пропаганда отдавна не е имало. Все пак си дължим известен вкус и старание.


Тук, ако обвиниш някого, че е част от мафията, безчестен, непрозрачен, той никак няма да се засегне. Ако кажеш на ксенофоба, че е ксенофоб, няма и да те разбере. Пък и това вече минава за ценност.


Но речеш ли, че протестиращият човек е красив и смислен, о, небеса, отечеството е в опасност…


Не Пеевски, успелият, а тези от кварталите, дошли с децата си от градинките, разделяли нацията. Не Петното, този рицар на безкнижието, а четящите разделяли народа. Не Орешарски, разпускащият седенки, а преподавателите. Не криещият се като плъх Бисеров, преял с пари, а протестиращите били сити. Не тези, овъртолили се в обръчите от фирми… Не изпълзелите в тъмното биячи на "пришълци"… Не гласуващите с ударно бездарие мораториуми от парламента… Не, не… Сакън. Не срещу тях е нашият сарказъм… Нищо, че докато наричаме студентите хунвейбини и фашисти, истинският фашизъм се търкаля навън необезпокояван. Докато хулим протестиращите, властта намига на мафията. Под нашия прикриващ огън. Бий студента… Хихикай срещу протестиращия… Красиви били а, ще делите отечеството… "Всички те знаят:/ Отечеството е в опасност" по Гео Милев. Но там следва най-страшният въпрос "Прекрасно:/ но – що е отечество?" Биха го съсипали Гео днес за този въпрос. И пак щеше да следва онова негово "главата ми – кървав фенер"…


Да, имаше много драматични кадри от онзи вторник, но два си запазвам за себе си. Единият е с момиче, седнало върху контейнер за боклук, изнесен в средата на Цар Освободител, саморъчна барикада. Момичето е подпряло глава с ръце и сякаш не може да повярва, че това му се случва. Помня това момиче, то носеше една от книгите, моята. Другият кадър е стъпканият Ботев.

12 ноември, София

© Ранобудните студенти

12 ноември, София


Картоненият щит с "Борба" на Ботев под няколко чифта еднакви черни лъскави обуща


"кубинки" им викахме едно време. Запомнете тази картина. Стъпкаха всичките ни книги, каза ми един от студентите после, но ние пак си ги взехме.


Ако трябва да си избирам щит, ще остана при тези стъпкани, разкъсани, книжни, саморъчно изписани корици на протестиращите. Щитовете на беззащитните.


Защото всичко това ще свърши. Ще живеем отново заедно. Цяло едно поколение ще носи паметта за съпротива в телата си. И литературата ще бъде просто литература. И всички – ироници и наивници, полиция и студенти, ще си говорим най-сетне. И ще лекуваме заедно раните, не онези от вторник, те са нищожни, а онези от последния век. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Заради оскъдното биографично време, което ни е отпуснато.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elita_stz
  elita_stz
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Много силна статия !!! Поздравления за автора

  "Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи и презиран от онзи, който печели." Макиавели
 2. 2 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Организираните платени окупатори на парламента са под 240 души, лидерът им се нарича Михаил Миков. Полицията ще вземе ли мерки?

 3. 3 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Защото всичко това ще свърши. Ще живеем отново заедно. "
  Дали? Ще заживеем ли отново нормално? Колко още ще издържим да ги натискаме? Минаха 5 месеца! Скоро идват празници, те пак ще зачезнат някъде както през август... ще имаме ли сили отново да се изправим срещу тях през януари? Ще има ли смисъл? Ще се преборим ли? Вече не ми се вярва? Утре сигурно ще ни довършат, събирайки най-големия платен митинг от последните години, защото те ще се постараят сигурен съм в това, ще докарат максимума хора които могат да дойдат физически, защото ако опираше само до пари сигурно биха платили на всичките си избиратели...
  След това което се случи този вторник, повярвах че не съм луд, че не се заблуждавам че тези хора трябва да си отидат.. същите които реваха срещу полицейщината на предишните заради единични случаи, във вторник нагло хвърлиха цялата софийска полиция срещу няколко стотин безащитни деца... същите които навлязоха грубо в неприкосновената територия на универистетите... след това вярвам че са способни на всичко...
  и се плаша, ужасно ме е страх че нямаме бъдеще тук или че бъдещето ни се свежда до това да приемем че ще ни управляват Бисеровци....

 4. 4 Профил на bottiglia_
  bottiglia_
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Гледката е повече от ужасна, може да те накара да се разплачеш, не искам да виждам България такава и децата ни и хората по пътя. Не можем ли да го осъзнаем, че разединени и обърнати един срещу друг няма да постигнем нищо.

 5. 5 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Аз съм съгласен с тезата на автора, но и нещо друго ме притеснява. Студентите са длъжни публично да дадат обяснение защо взеха символа на т.нар. цветни революции. И чак тогава може и да повярвам в чистотата на действията им.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 6. 6 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво! Ганди освободи Индия от ингилизите с една проста формула: Мирна съпротива на злото!

 7. 7 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сър Пичук":

  Студентите не дължат обяснение. Дължат го онези срещу които те протестират!

  Ако депутатите прочетат тази статия, бас ловя ... че няма да я разберат, а ще бъдат убедени, че авторът е получил 120 лева за написването и. Нали така пише в опорните точки.

 8. 8 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Колко още силни и истински думи трябва да се напишат, за да разберат управляващите какво всъщност правят??
  Или по-точно - не правят!?
  ОСТАВКА!
  За автора - респект!

 9. 9 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Какво чете ли? Някакви хоръри, книжки за зомбита.. Той отдавна не е човек.. мумия на автопилот, настроен от комунистите. Време му е да катастрофира!

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Колко силно, въздействащо може да бъде словото, излязло изпод перото на талантлив писател - и особено когато е истинско.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Сега вече наистина се обърках съвсем......този протест ляв ли е?....Понеже авторите от снимката все са с леви убеждения в една или друга степен...особенно пък Смирненски и Вапцаров.Ако е така защо викат"червени боклуци" пък носят книги от червени автори.Ако е срещу БСП, те наистина са боклуци , ама не са нито червени нито социалисти.Същото важи и за всички останали партии.Боклуци са но нямат цвят и убеждения....Ако протеста е десен да носят корици от Мийлтън Фридмън и колеги.Много объркана история.....

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Четеш и разбираш, защо Георги Господинов заема едно от предните места в днешната ни литература. Освен перо, трябва да имаш и чувствителност, за да предадеш толкова истински картината, а и ситуацията. Ние сме на ход, кое избираме: видимо дебилните и повтарящи изтърканите тези:платени, соросоиди, не предлагат решения, ще върнат ГЕРБ, нищо няма да се промени, изборите са легитимни (нищо че същите ги наричаха опорочени до 12.05, като междувременно ги опоричха за по-сигурно наистина), подкупени от ЦРУ или да натиснем още малко и да ги свалим, за да си отървем с колкото може по-малко щети, от причиняваните ни ежедневно от експертите по манипулация, различни по мащаб кражби, присвоявания и пране на пари.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Тия които стъпват върху Ботев са страшни и отвратителни. Но стъпилите върху Ботев защитатват други още по-страшни и още по-отвратителни антропоморфи.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgi_val":

  ++++++++
  Ужасно е да не виждаш изход, дано студентите свободни от ограниченията на възрастта да го намерят. Иначе ще е страшно - да знаеш, че самозабравили се малоумници се разпореждат с бъдещето ти - антиутопия!

 15. 15 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Дай Боже абсурдният и жесток комунистически ад да свърши по-скоро!!!
  Бог да пази България!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 16. 16 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 770 Разстроено

  тази статия произведе не само сълзи, а и много тъга в мен.
  21 век, Европейска държава........
  КОМУНИЗМЪТ не само не си е отишъл, ами се завърна с пълна сила. Да ходят полицаи по домове на протестиращи - да заплашват родителите им, какъв СРАМ...
  ВЪРВЕТЕ СИ БЕ, ХОРА. КАКВО ОЩЕ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ВИ ПОКАЖЕМ, ЧЕ НЕ СТЕ ЖЕЛАНИ, ЧЕ НЕ СТАВАТЕ, ЧЕ НЕ ВИ Е МЯСТОТО ВЕЧЕ ТАМ?!?!?!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Поздравления за Георги Господинов!
  Поздравления и за РаноБУДНИТЕ РИЦАРИ БЕЗ БРОНЯ,които със своите картонени щитове дори учат полицаите на произведения от наши големи поети и писатели!
  Аз съм избрала страната на хората,които искат и търсят ИСТИНАТА,СВОБОДАТА,БОРБАТА срещу корупцията,лицемерието , фалшивата демокрация,лъжата!
  ОСТАВКА!

  Tony
 18. 18 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Отново абсолютно сладникава емоционалност от страниците на в. КУлтура. Каква само мелодрама, кубинки върху плакат с надпис???

 19. 19 Профил на mariela14
  mariela14
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мой беден български народ, в душата ти препускат хладни ветрове, в нивята ти кълнят бурени, в домовете ти кълне безверие.
  Мой нежен и раним български народ, надарен и търпелив, лъган и ограбван, от светове и интереси, от чужди съветници и свои безбожници, мой нещастен български народ!

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Не демонизирайте полицаите.

 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 674 Гневно

  Силен и травмиращ текст. Разбирам защо студентите са наредили автора до Ботев и З. Стоянов, но се страхувам, че комуноидите към които са адресирани тези слова са неспособни да ги разберат.

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#21] от "yorddj":

  На плакатите ги има и Вапцаров и Смирненски. Дано не се травматизираш още повече бедни ми бедни костовашки сектантино.

 23. 23 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Току що чета в дир-а:

  'Премиерът Пламен Орешарски заяви на среща с гражданските организации в МС, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.'

  !!!! - до лагерите колко остава?! Къде се намирате? В северна Корея?!

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Весело

  Ех, тези български литератори, дали наистина не са разбрали? Иронията към "красивите и умните" идва оттам, че сами се определят като такива и се противопоставят на другите, по подразбиране грозни и глупави. Сега г-н Господинов измисли нова формула: четящите срещу полицията. Като в стария виц-тъпизъм: хвърчали два крокодила. Единият бил лилав, а другият гледал наляво.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да не пита нещо човек.....един вагон минуси и никакви обяснения.Ако са писали нещо Вапцаров , Смирненски, Д.Димов или Гео Милев някое вълнуващо произведение за светлото ни демократично-център дясно бъдеще, кажете , покажете, не се стеснявайте

 26. 26 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ех, че хубаво написано - БЛАГОДАРЯ!

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Ако трябва да си избирам щит, ще остана при тези стъпкани, разкъсани, книжни, саморъчно изписани корици на протестиращите. Щитовете на беззащитните."

  Въпреки че не мога да го напиша толкова елегантно като автора, и аз ще остана при тях.
  Иначе трагедията е, че тези, които най-много имат нужда да прочетат този текст, нямат навика да четат подобни текстове.

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Видях тези щитове и дълго им се радвах...
  Други ги стъпкаха...

 29. 29 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  На щитовете има изписани имена на велики българи. Комунистическите милиционери сигурно нямат и най-малка представа за кой става въпрос. Кои стават комунистически милиционери - най-необразованите, най-мързеливите, най-инертните.
  От тях най-баш е разбира се баш комунист Йовчев. Този човек трябва да бъде изправен пред съда и да отговаря за антиконституционните си действия. Първа и неотложна задача след изборите....

 30. 30 Профил на ImenA
  ImenA
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колкото и текстове да напишем, те ще си останат просто текстове. Какво цели този протест? Може и да е най-доброто, като се изключат неопровержимо платените соросоиди. Но какво може да постигне, освен кръв и насилие? Тези ще си отидат, ще дойдат пак те. Алтернатива? Хайде де, мамка му, направете партия, направете програма, кажете какво ще правите и накъде ще дърпате, вероятно някой ще гласува за вас?
  Видяло се е, че комунист ( а тези, бога ми, НЕ са комунисти), с протести не се сваля. Толкова ли сте глупави?
  Толкова ли?
  Цар Освободител ли чакате? Няма го. Убиха го. Комунисти, фашисти, ислямисти, един дол дренки.

  Libera te tutemet ex inferis
 31. 31 Профил на сингапурец
  сингапурец
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Горкото студентче с аркадата на веждата - такава потресаваща гледка... Настръхвам само като си спомня снимката - незабърсаната кръв се стекла по яката (а защо не се забърсва от лицето повече от половин час след тарапаната - е, нали трябва телевизиите и въодушевените репортери на "Дневник" да пощракат, пък и има опашка от желаещи да поснимат с телефоните за планираната Фейсбук-истерия), и не стига това, ами съсиреците поразмазани нагоре - над аркадата, към челото (демек - не сцепена вежда, а пукната глава гледате, уважаеми зрители)... И на следващия ден, естествено, започва мощният рев - децата ни пребиха, цветът на нацията окървавиха... А че "цветът на нацията" преди това се е блъскал като говедо в полицаите, хванат за ръка с агитките на ББ - е, това са подробности...

 32. 32 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "Първоначално ще те игнорират,
  след това ще ти се подиграват,
  след това ще те бият,
  и на края...побеждаваш." - нещо такова е казал Ганди.

  И за сведение на олигархо-социалистите - вече сме на етапа с боя!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#32:"mastikata"]и на края...побеждаваш." [/quote]
  С помощта на парите на великата задокеанска "демокрация". Ама сега нещо я няма - нито нея нито парите и.

 34. 34 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#11] от "naka2911":

  Объркания си си ти.
  Нормално за хамелеон.
  "А, вие защо си биете негрите?"
  Дежавю.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Браво на автора за хубавата статия а снимката направо в архив но какво друго да се очаква от Ханко Брат и неговите братя !!!

  http://www.dnevnik.bg/comix/059825/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Благодаря Георги Господинов за чудесния текст.
  Млади хора, момичета и момчета тази държава е ваша.
  Не я оставяйте в ръцете на Бисеровците Догановците и Станишевците.
  Подкрепям ви със сърце и душа!

  klimentm
 37. 37 Профил на BG от Тук!!
  BG от Тук!!
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тук винаги има едни 13 куминяги които хейтват всичко наред фък офф

 38. 38 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#34] от "Captain Shakespeare":

  Защо да съм хамелеон бе капитане?.....И е нормално да съм объркан, като видя протест с десни идеи да има за лице поети-комунисти.Все едно да видя Нелсън Мандела да марширува с униформа на СС и да вика" Долу негрите"Ами ти любезни, ако можеш обясни и на мен това чудо на чудесата.Ама не можеш....и никой от вас не може.Ей за това и обиждате

 39. 39 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#38] от "naka2911":

  Кой ти гледа леви ли, десни ли... България отива по дяволите - за пореден път! Мобилизация! Колко пъти сме го гледали тоя филм - с комунистите на власт, дето камък върху камък не остава след всяко тяхно "управление"?

 40. 40 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "naka2911":

  Протестът не е десен, макар че в него участват много десни хора. Протестът не е и ляв, макар че в него участват много леви хора. Протестът е срещу задушаващата "прегръдка" на мафията.
  Нормални леви и десни парти има в страни, които поне донякъде са се отървали от мафията и корупцията. В България партии няма, има корпорации, мимикриращи като партии.
  Първо трябва да се отървем от тях, а после ще си говорим за ляво и дясно

 41. Браво на автора...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 539 Неутрално

  А за обърнатите контейнери, преместените заграждения, скачанията по коли и т.н. нито дума? Поне малко баланс ако имаше можеше да му повярвам.

 43. 43 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "mrtoyaga":

  И какво като се мобилизираме? Добре, съгласен съм, че сегашните са боклуци но нали са такива и тези които чакат отстрани за баницата? Време е да се изработят конкретни искания, които с които са съгласни повечето българи, независимо с какви политически убеждения са....Нека се обединим около няколко основни правила в държавата ни, които са валидни за всички.А иначе сегашното положение устройва прекрасно всички партии....Ние се плюем един друг по форумите и по улиците, а те по телевизора ни разиграват театър и си чакатреда за кокала....

 44. 44 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поздравления на Г.Господинов за гражданската му позиция!
  Благодаря за словата, Авторе ! Порасналите и възмъжали за няколко дни "деца" в Университета - днешните Будители, ги заслужават .
  Ще повторя - за кой ли път, в днешната съсипана от комунистите, доносниците и агентите на ДС България, едничката Светлина в тунела са точно неимоверно храбрите момичета и момчета, които само с книжни щитове се изправиха срещу мракобесието в защита на своето бъдеще и идеали!

 45. 45 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "persifedron1":

  Добре, не е ляв , не и десен....съгласих се.Приемам, че е срещу политическата мафия.Но тогава нека викат ако искат "шарени боклуци" , или каквото там им хрумне, без да обиждат голямото мнозинство хора с леви разбирания.Вапцаров и той ли е червен боклук....А Гео Милев, Смирненски? Ако искате подкрепа, не обиждайте всеки който не мисли като вас.Не е добре нито за истинските леви, нито за истинските десни.Говоря за хората, партиите ги изключвам, те са си просто търговски картели.

 46. 46 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поздравления за Г. Господинов - много силна позиция на един духовен човек , за мен най- големият в съвременната ни литература. Преди дни прочетох ,, И всичко стана луна ,,. Много ми хареса, прочетох я буквално на един дъх . За мене той е новият майстор на българския разказ . Хареса ми повече от ,, Физика на тъгата,,. Тъкмо си мислех , че Господинов е политически апатичен , но с тази позиция днес съм приятно изненадана . Очаквам още негови неща с нетърпение .

 47. 47 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най-първата задача на болшевиците е да си смачкат народа си.Е,успяли са,но временно,ама новите поколения дишат друг ,неотровен въздух.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Ако в провинцията не отиваха само вестниците на Пеевски, "Труд", "24 часа" и подобните им, нямаше да могат да съберат толкова полиция.
  Гьобелсовата пропаганда на управляващите се, основаваща се на спуснатите "опорни точки" е способна да ни докара до гражданска война.
  Въпросът е мислят ли за България узурпаторите на властта?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на stoykov.g
  stoykov.g
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#22] от "reakzioner":

  ГЛУПАК !!!

 50. 50 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "naka2911":

  Упоритостта ти да пишеш коментар след коментар към трази статия е странна! Или ти плащат на коментар или просто не разбираш за какво става въпрос. Е, има доста като твоя милост със своите алогизми.

 51. 51 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#38] от "naka2911":

  Ти приятелю, си абсолютен колаборационист.
  Май не ти е ясно, че е време разделно и ако всички не се обединят да свалят тази кафяво-червена-пембяна завера държавата отива на бунището, като задунайская губерния.
  Ясно е, че са необходими избори до дупка, докато политическата класа се самолустрира и започва да играе честно играта...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  [quote#11:"naka2911"]Сега вече наистина се обърках съвсем......този протест ляв ли е?....[/quote]
  Тук не става дума за ляво и дясно, а за правда и истина срещу измамата и подмяната на истината.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#51] от "Captain Shakespeare":

  За изборите до дупка съм съгласен.Но мисля, че политическата класа никога няма да заиграе честно, ако не я държим за врата със стоманен юмрук.Затова и мисля, че първо трябва да сменим конституцията: 1 мажоритарен вот 2 система за отзоваване 3референдуми 4 персонална отговорност и.т.н. Нека после по тези правила избираме кой да ни представлява.А от смяната на сегашните партии чакам само нови Христо Бисеровци....благодаря, нагледал съм се Ако някоя партия ми предложи гореизброените, пръв хуквам към урните

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#54] от "naka2911":
  Мажоритарният вот също не е добър.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Беззащитни са онези, дето са се изтапанили срещу нас. От време на време, ако ни сполети емпатията, трябва да ги щадим.

  Свобода за Надежда Савченко!
 57. 57 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#55] от "Храбър":

  Какво му е при подходяща система за отзоваване? Сегашната система по добра ли е? Нали за това е целият цирк м/у партиите, само и само да не се стигне до там.Тогава биха загубили цялото си влияние .За сега обаче зомбират и противопоставят хората успешно

 58. 58 Профил на desislava_m
  desislava_m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали има доблестен и достатъчно "проницателен" човек, имащ възможност да погледне ситуацията от другата страна на монетата...или единствената аудитория е от "протестиращи", които дори нямат представа какво искат?!?!??! Единственото, което ни обединява е безкрайното мрънкане и мързела да свършим нещо смислено!!!! Спрете да търсите правата си, помислете си какви ангажиемнти и задължения имате не само към себе си, но и към обществото, за което уж милеете...

 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  [quote#57:"naka2911"]Нали за това е целият цирк м/у партиите, само и само да не се стигне до там.[/quote]
  Сега е цирк между партиите, тогава ще е цирк между хора (пък били те и мажоритарно избрани).
  Всичко си е до хората....или както го бе казал друг до..."материала".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  [quote#58:"desislava_m"]които дори нямат представа какво искат?![/quote]
  В най-скоро време трябва да престанете с този мит.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#59] от "Храбър":

  Хората се учат.Това ги прави хора! Стига да не им се промиват мозъците непрекъснато.....Точно затова ни е такъв и материала!

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Гневно

  До коментар [#58] от "desislava_m":

  Коя е "другата страна"? Хората дето сме изпратили в парламента и които сме овластили да управляват .
  Нима тях ги е грижа за нас? Не !
  Колко трябва да ги чакаме, хайде стига толкова!
  Какви задължения имам аз към тях? Казвам им да си ходят а те се правят на умрели лисици.Айде стига!

  klimentm
 63. 63 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "naka2911":

  Съгласен съм за "шарени боклуци." Самият аз никога не съм изпитвал необходимост да обиждам някого на "червен" боклук.
  Проблемът е в наглостта и тоталитарните тенденции на управляващите режими, а не в цвета им.
  Между другото, ако Гео Милев, Смирненски и Вапцаров бяха доживели до тоталитаризма, щяха да преживеят много страшни гонения. Защото са били мислещи и чувствителни хора. "Ляв" не значи привърженик на тоталитарния строй.

 64. 64 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#63] от "persifedron1":

  Абсолютно съгласен съм.Имам леви разбирания, не за друго,а защото не смятам, че е справедливо 1% да живее на гърба на всички останали.За мен идеалния вариант е държавна собственост в/у едрия капитал, съчетана с пряка демокрация.За каква свобода можем да говорим, ако някой работи за мизерна сума на ръба на оцеляването за да може друг да живее като Крез?Ако ще и наистина да е по умен и предпреемчив.Нека да получава повече, но не да взема всичко.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Щитовете на беззащитните? И как, моля, се стигна до абсурда точно пък най-умните, красивите и интелигентните да се окажат окаяни и беззащитни, тъпкани от тъпите и грозните? По правило умните на този свят УСПЯВАТ, а ако четат, красиви са и са смислени - аз не виждам какво може да им се опре. Надявам се уважаемият Господинов да не ни пробутва поговорката "Акъл не ща, пари ми дай" - едно от най-идиотските народни умотворения. Защото ако е така, можем да заключим, че протестиращата част от поколението се е родила на грешното място в грешното време. ☃

 67. 67 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не изпускайте този последен шанс, г-н премиер (вече с малка буква). Прочее, какво четете вечер?

  Чете, даже много чете г-н премиера, или ако трябва да сме съвсем точни г-н марионетка. Чете наръчника на комуниста и инструкциите на майката партия.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 68. 68 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#66:"Lemmy"] По правило умните на този свят УСПЯВАТ[/quote]
  Ще успеят, ама не тук. Те имат и потенциала и шанса до година , две да се изнесат. Ама тез дето ще ги съберат днес да подкрепят "великия" премиер, тез нямат никакъв шанс. Кат се наведат да вземат подхвърлените им стотинки за подкрепата ще усетят болезнено че ги заработват двойно. Ама не ги жаля, сами се продават, да си теглят от празните глави.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Весело

  До коментар [#68] от "МАГИСТРАТ":

  Значи потвърждаваш тезата на Господинова, че младите са се родили в грешната страна, при грешния матрял и ще се изнасят. Интересно, кво стана с "ние оставаме, вие заминавате", че не си спомням хубаво.

 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#68] от "МАГИСТРАТ":

  Ади пробвай се да "изнесеш" да видим къде те чакат .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на desislava_m
  desislava_m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "klimentm":

  Дори в този коментар доказвате липсата на възможможност да погледнете извън собствения си двор!!!! Отговорост не към трудно говорещите български език в парламент, а към личната си и вечно мрънкаща особа! Също така ми се струва, че темата на статията е разчлична от това, за което говорите вие....Толкова промити мозъци в тая държава!!!!!!!

 72. 72 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#13:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]Тия които стъпват върху Ботев са страшни и отвратителни.[/quote]
  Те са стъпкали комунистическото верую на Ботев

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 73. 73 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#72] от "geo_19":

  Ботев няма такова! Фалшификациите на режима бродят във фалшифицираните мозъци до днес!

 74. 74 Профил на beta
  beta
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Бях против протестите- защото и досега смятам, че няма особено практичен смисъл от тях. Но като чета това имам чувството, че нещо безкрайно съм се объркала и неразбрала. Че съм загубила вяра, че разчитам на късмета и нещата да се оправят от само себе си. Знаех, че Георги Господинов е гениален, но не очаквах до такава степен до повлияе на становището ми по въпроса за протестите.

 75. 75 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#73:"shutosh"]Ботев няма такова! [/quote]
  Знам... моабет да става. Всъщност полицаите са настъпили един зелен картон с някакъв надпис. Едва ли ще мине внушението, че те демонстративно оскверняват паметта на Ботев. Та затова казвам: как ще оскверняват паметта на първия комунист в България?
  Пък и Господинов какви ги е написал:

  "...Протестиращи срещу полиция. Картонени срещу метални щитове. Шлемове срещу голи лица. Четящи срещу ръмжащи..."

  Едва ли държачите на картоните са отявлени читатели. Едва ли някой от тях е прочел поне две от книгите, макетите на които държат. (аз съм ги чел всичките без този Господинов).

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#73] от "shutosh":

  Ти не се плякай неподготвен, ето какво казва Ботев в Галац на 20 април 1871 г.
  1. Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
  2. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
  И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
  3. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
  4. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
  5. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

  И дай да не мешим Ботев в днешната каша, не сме дорасли до него още да го ползваме като знаме, сред 200-300 години може ама днес е рановато...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#76] от "boby1945":

  Ботев НИКОГА не е писал това. Направи си справката КОЙ и КОГА "открива", разбирай написва "Символ-верую на българската комуна"!

 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#77] от "shutosh":

  Разбира се щом shutosh казва, веднага му повярваме.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#78] от "boby1945":

  На лаик и комунист какво да доказвам? Той може само да "вярва" - (не)подготвен.

 80. 80 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#40] от "persifedron1":Този и коментара ти по-длу са пределно ясни,точни и обрисуват картината в момента. не се занимавай повече да обясняваш.Подкрепям те на 100 %!

 81. 81 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#70] от "boby1945":

  Кедето и да е. Иска ти се още да лежиш, някой да работи и партията да ти тъпче в устата. Свърши това време преди 25 години, когато държавата беше затвор и хората работеха за да издържат търтей като теб. Сега ако не можем да изчистим страната си от остатъците на комунистическата чума ще си изгниете сами в нея.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 82. 82 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#69:"Lemmy"]"ние оставаме, вие заминавате", че не си спомням хубаво.[/quote]
  Е за такива случай има лекарства за опресняване на паметта. Лошото е че няма лекарства които да правят желето в нечии черепни кухини в мозък. А на теб щом ти харесва ролята на човек трета ръка и слуга, чудесно. Иди го цуни станишев от з....... може и да ти хареса.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#81] от "МАГИСТРАТ":

  Ти се пробвай, пък после трескай лозунги и оценки какво било преди 25 години...
  Най-вероятно в 1989 си тичал прав под масата с отворен чадър....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK