Капитулацията

Капитулацията

© Юлия ЛазароваИмаме, тук в България, поне едно голямо преимущество пред американците, да речем. У нас, за разлика от там, лошите изглеждат точно такива, каквито са – лоши. Сравнете, например, Делян Пеевски със Сара Пейлин и ще видите, за какво иде реч. Имаме този късмет, за разлика от американците.


Имаме, наскоро стана ясно, и още едно преимущество. У нас


лошите си казват всичко
– стига човек да знае, как да чете техните думи. А такива напоследък – т.е. откак властта реши, че губи битката и започна да отстъпва, без спазването на елементарен боен ред – се изсипват върху нас като бетон от самосвали Зил при строежа на Завода за тежко машиностроене в Радомир.


Преди да огледаме посланията и речника – и следователно да разберем мислите – на властта, да си припомним контекста.


В студените начални месеци на годината сегашните мандатоносители от БСП се позиционираха като закрилници на въстаналото гражданство. Станишев заклейми ареста на Николай Колев-Босия от 43 полицаи; и определи хвърлянето на домат по парламента като политически, а не – хулигански акт. Последва предизборно говорене за това, че страната е в революционна ситуация и оттук насетне всяко правителство, което и най-малко се отклони от правия път, ще бъде изметено от справедливи улични протести.


Заявката: знаем, че така повече не може; и ще управляваме инак. Оттук и предложението за не-партийно правителство на националната отговорност, водено не от мандатоносителя, а от Орешарски.


Дотук – добре. Не щеш ли, още сред първите назначения във властта бяха такива "твари от тинята" (по Калин Янакиев), че "калинките" на ГЕРБ започнаха да изглеждат като безобидни палавници. След като стигна до назначението на Пеевски, на властта й се случи онова, което тя много добре знаеше – и декларираше, че знае – че ще й се случи. Улицата отново се напълни с протестиращи граждани.


"Революционната ситуация продължава, недооценихме, ще се поправим" бе първата реакция на БСП. Добре, ама след тези думи последваха точно обратните действия – въвеждането във властта на емблематични фигури от изгладнялата дружина на едновремешната тройна коалиция (Петко Арнаудов като шеф на горското в Царево, Чавдар Георгиев като зам.-министър в МОСВ и пр.), както и демонстративното напълване на основни държавни институции с кадри на ДС, гордеещи се с миналото си.


И тук – в началото на юли – властта взе решението, което я обрича не само на омраза и оставка, но и на презрение и опозоряване. Реши, след като и бездруго говори едно, а върши друго, окончателно да раздели думите от реалността. Да започне да гради втора, паралелна реалност, която


да подмени света


В посланията на властта, протестите се превърнаха от естествена гражданска реакция в конспирация на "кръгове". Срещу конспирацията, пак според властта, заставал бил "народът", изразяващ в контрапротести своята подкрепа за правителството.


Като резерви по фланга на конспирацията, бяха определени президентът Плевнелиев и, разбира се, бившият премиер Борисов. В схемата на говоренето на БСП, задачата на първия бе да помогне на втория да се върне на власт след евентуална оставка на Орешарски.


По фланга на официалната посланийна машина пък бяха пуснати полу-автономни "червени ескадрони" от интелектуалци, които да изработват речника, с който да опишат конспирацията на протестиращите. Още от самото начало стана ясно, че


ще се следва опитът на Русия


където в средата на 90-те думите "демократ", "либерал" и "реформатор" бяха станали обидни, а след още две-три години – политически псувни ("Ей ти, демократа, ще ти разбия предателската мутра...").


Постигнатата в Русия цел бе всички, искащи "демокрация" да бъдат опаковани като национални предатели и слуги на традиционния враг – американския империализъм. Резултатът беше режимът на Путин.


В България, подмяната на значението на думите бе започнато от поколението-ветерани на червената агитация. От тях се роди описанието на протестиращите като красиви, образовани и сити. Така прилично изглеждащите, положили усилие да се образоват и получаващи съответните добри заплати – бяха описани като врага, като "те", които "ние" да сочим с пръст. А "ние", т.е. народът, по дефолт стана грозен, неграмотен и гладен.


С това


посланийната схема на властта се върна към 1918 г.


когато следвайки призивите на Ленин да бъде ударен класовият враг, по улиците на големите руски градове са обикаляли групи "пролетарии", които са млатили и / или убивали хора с меки шапки и очила ("образовани и сити"). А посланието към днешната публика бе: докато си стоиш неграмотен и не полагаш усилия – си от добрите. Лошите са онези, които се учат, за да сполучат.


Това, разбира се, в разгара на лято-2013 звучеше прекалено грозно, архаично и губещо. Затова в играта влязоха по-млади леви интелектуалци, пипащи по-"модерно". Те напуснаха територията на Ленин (т.е. на класовата война) и се настаниха на територията на Путин, на която американският империализъм е главният враг.


Започнаха с лансирането на "протестър" вместо – "протестиращ". Внушението на новоизмислената, американски-звучаща дума бе елементарно – че тези хора са свързани с нещо чужбинско и най-вероятно, американско. Веднага след това "протестърите" (заедно с известните български НПО) бяха превърнати в "соросоиди" и нещата започнаха да си идват на мястото: онези, които искат оставка, са чужди агенти, платени от американеца Джордж Сорос и изпълняващи някаква анти-българска поръчка.


От лятото и до днес речникът, описващ протестиращите, се обогати неимоверно.


След "протестъри" и "соросоиди" се появиха думички като "толераст" и "европоид"


Първата дума внушава, че хората, апелиращи към толерантност, са някакъв вид педерасти – т.е. не-българи, както ги наричаше Сидеров. "Европоиди" пък очевидно (ама все пак питайте за разяснение Росен Петров) описва хората, привързани към членството на България в ЕС и вплитането на нашия живот в европейския такъв. През цялото време летяха анатеми и към "неолибералите" (т.е. пазарните икономисти, настояващи за по-малка намеса на държавата в икономиката), обявени за влъхви на олигархията.


И така, до момента на оставката на Бисеров, пропагандата на властта бе успяла да констриура следната речникова картина:

 • Протестиращ = американски агент
   
 • Активист на гражданска организация = американски агент
   
 • Привърженик на пазарната икономика = олигарх и изедник
   
 • Искащ толерантност = предател
   
 • Привърженик на членството на България в ЕС = предател
Браздата на делението е ясна – всичко, свързано с пазарната икономика, Америка и Европа, е предателство. Протестиращите са свързани с пазарната икономика, Америка и Европа. Ерго: протестиращите са предатели и затова не бива да им се обръща внимание – а може би след време ще трябва да им се потърси сметка.


Отсам браздата са "добрите" – БСП, ДПС, правителството. Бидейки "добрите" – тук внимавайте! – те няма как да са свързани с пазарната икономика, Америка или Европа.


А? Светна ли ви лампичка? Ако Америка и Европа са лошите, кои са добрите? Жокер: Който каже "Долу Запада", как допълва следния призив: "Да живей ..."?


Разбира се, посланието "Долу Запада" се разгръщаше на нивото на недокрай-осъзнатото, на което работят рекламите, например. Не казвам, че политиката на правителството веднага е станала антиевропейска. Но казвам, че думите, с които избираме да описваме света, в крайна сметка създават точно този свят, който описваме.


От тази гледна точка, никак не бе случайно червено-кафявото парламентарно мнозинство, което гласува срещу "продажбата на чужденци на българска земя, с кръв напоена".


Дълго време властта залагаше не само на думите, но и на телата (т.е. в контрапротеста). Но пък се оказа, че техните тела са по-малобройни от телата на протестиращите (да не говорим за разликата във външния вид, спомената по-горе). И затова, когато бомбата "Бисеров" съвпадна с надигането на студентите (и включването на нови тела срещу контрапротеста), властта се разколеба, уплаши и започна панически да отстъпва.


От езика на БСП изчезна американската конспирация. Протестът отново стана легитимен – е, тук-там примесен с платени агенти на ГЕРБ – и заваляха призиви за диалог. Последва обаче масовата подкрепа за студентите от страна на университетски преподаватели, превърнала се в огромното шествие от 10 ноември и блокажа на София от 12 ноември.


Последва истински словесен взрив и ново преобръщане на посланията на властта


В речника, разработван от интелектуалната периферия на БСП, "протестърите" станаха "нацисти". Във вестниците, станали платформа на тази периферия, се заговори за съществуването на сакрална книга (разбира се – американска), пълна с рецепти за правенето на революции. Българският протест бе подреден до "цветните" революции в бившия СССР, които – както според Путин, така и според младите му български последователи – са били планирани и организирани от американците, следващи рецептите в тази книга.


Американският империализъм бе "ъпгрейднат" от вдъхновител и финансист на протестите до техен пряк организатор и ръководител. С което дискурсът на властта трайно се закрепи някъде около 1952 година.


Този нов завой в агитацията и пропагандата бе подкрепен в изказванията както на Станишев, така и на Местан в парламента от 13 ноември. Двамата описаха злокобна конспирация, в която (освен америкаците) участват Иван Костов, жената на Иван Костов, Бойко Борисов, жената на Бойко Борисов, Росен Плевнелиев (без жена си), медиите, "капитаните от Капитал", групировките от 90-те години, "ултраси", "кръгове", Сибанк, ИПОН и... ЧЕЗ.


Протестът се оказа "неофашистки метеж", макар – не особено логично – да бе обявен (в "опорните точки" на властта), че се състои от "зелени, анархисти и традиционни протестиращи", както и от хора, които "не са добре с главата", на брой общо към 200 души.


А какво прави една уважаваща себе си страна, заплашена от неофашистки метеж, съставен от ултраси, зелени, анархисти и други откачалки? Казва "но пасаран", както направи Станишев в парламента.


И – забележете, как думите правят света – за да спре тъмните талази на метежа, властта се огради не с друго, а със стена. Броени седмици, след като Стената беше бутната в София от Роджър Уолтърс, почти четвърт век след като Стената бе разрушена в Берлин – и точно 52 години след като Стената бе издигната в Берлин от съветската окупационна власт – Стената бе наново построена в София. От една власт, сринала се пред потресения поглед на публиката до кота "Сталин".


Властта се оттегли зад Стената, стреляйки (засега – с думи)


по абсолютно всички, останали от другата страна. Вътре, в периметъра на стената, най-накрая се събраха всички замесени в сегашната власт – БСП, ДПС и Атака, стари и нови леви, щатни и (досега) автономни агитатори, медиите, виснали на кесията на Пеевски и на други подобни кесии.


Думите, с които властта се опита да подмени големия и цветен свят, в който живеем, в края на краищата създадоха свой свят. Той обаче не успя да подмени истинския. Наместо да покорят безкрая, думите на властта създадоха микро свят, мини резерват, изцяло съвпадащ с периметъра на Стената около парламента. Затваряйки се зад Стената, лишавайки се от елементарното човешко щастие да ходи свободно из улиците, властта нагледно демонстрира, колко катастрофално е загубила словесната война, в която влезе толкова лекомислено, за да пази гърба на Делян Пеевски, Петко Арнаудов, Чавдар Георгиев и стотиците други знайни и незнайни "кадри".


Капитулацията на правителствените партии е налице. Тя може да бъде видяна от всеки, който се разходи до българския парламент и види Стената. Остава само да се подпише документ, според който капитулацията е безусловна.


Като споменах "безусловна капитулация", та се сетих за едного, който се опита да подмени света, но в крайна сметка се оказа затворен в бункер, докато неговите хора се подготвяха за подписването на съответните капитулационни документи в разгара на пролетта на 1945 година. Същият този, само 4-5 години по-рано бе възкликнал: "Който не ме е разбрал – това си е чисто негова работа. Хиляди пъти съм казвал, какво точно мисля да правя. Аз съм човекът, който най-ясно е предупреждавал, какво ще прави..."


И у нас е така. Те си казват. Човек просто трябва да слуша, вниква и умее да смята, колко прави 2 + 2...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Точен коментар. Управляващите ни правят глупост след глупост. Вече не е впечатляваща разликата в думите преди и след като заграбиха властта, не са толкова фрапиращи даже безумните назначения. Ужасяващо е, че ни връщат десетилетия назад. Озоваваме се в състояние, в което не сме били даже 90- те години. Премина се фазата на бруталната конфронтация, тези обезумели хора ни водят към нещо по-страшно. Вече сме напълно заслепени от лудостта им .

 2. 2 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има светлина в тунела... но я настига тиквена сянка...

 3. 3 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "А посланието към днешната публика бе: докато си стоиш неграмотен и не полагаш усилия – си от добрите. Лошите са онези, които се учат, за да сполучат." Няма по точен изказ на похватите, с които комуинизма тероризира България и света вече почти 100 години. Управелнието на БСП е ретроградно и неизбежно завършва с катастрофа защото социализЪма се фокусира не как да доведе просперитета, а как да обгрижи бедния и неграмотен мат'рял - т.е. техния собствен електорат - но тези бедни граждани трябва да си останат такива - иначе спират да гласуват за олигархо-социалистите. Стратегията на ДПС с "крепостните" от турското малцинство е абсолютно същата.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Всъщност комундерите направиха нещо много добро. Те събудиха заспалото гражданско общество. След грандиозните скандали в последните дни оставката е въпрос на дни. Хубавото е, че всяка следваща власт оттук нататък при първата простотия, която свърши, ще предизвика отново протести.
  А текущото ни "управление" ще бъде запомнено като най-безумното и некадърно в новата ни история.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ОСТАВКА!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  Браво на Дайната! С един замах е разпердушинил на перушина и парцали Георги Господинов с "красивите и интелигентните", Янакиев с "количеството и качеството", Кьосев с народа от 300 души и още знайни и незнайни професор-блогъри*.

  ––––
  * "блогър" тоже стана мръсна дума напоследък, знаете защо, а Генчо пропуснал.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  В бункера са! Вкопчени във властта така както Хитлер е бил вкопчен в живота. Като ранен звяр който няма накъде да отстъпва всичко ще пробват. И пенсионерите си ще хвърлят на футболните агитки. И от своите ще се отрекат (справка Бисеров). И нацистчета и скинари ще извадят на улицата за да ни сплашат. И в църва ще отидат и пушка ще нарамят. Идва обаче Нюрнберг. То трябва да знаеш кога да спреш без да я докараш до Нюрнберг или Бастилията.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 8. 8 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Гневно

  Съд на ЧЕРВЕНИЯ БОКЛУК, за геноцид и държавна измяна!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 9. 9 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това което тоя път пречи на тоталната съветизация е един много малък проблем: влезнахме още 2007-ма в ЕС. Това накара и най-кухите български тикви да излезнат навън, поне до Солун и да си дадат сметка де сме ний и де са те.

  А другата е- другаря Станишев, колкото и да му се иска, ако ще 200 000 полицая да събере в София- не може да извади танковете и не може да си позволи ония волности които неговите московски друзя си позволяват.

  Прочее, ако тия крайности ги бяха приложили средата на 90-те, щяха да успеят да ни (пре)върнат в един Беларус.

  Прекалено късно се сетиха. Ще има много да ги боли.

 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1377 Весело

  Дайнов, отличен по научен комунизъм!
  Ученото си е учено!

 11. 11 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 413 Неутрално

  ОСТАВКА - ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ - ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА - ЛУСТРАЦИЯ

 12. 12 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Докато, политиците на който им даваме ние заплатите не се научат да, се вслушват и в най-тихият шепот на народа, така ще бъде.
  Оставка и нов парламент без стари и парафинирани костюмари, манджаджии.

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  +++++++++++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3405 Весело

  Най- смешно е да ги гледаш до колко ще издържат страхливите червените ибрикчии, московските им шефове са заповядали да не напускат, ако някой напусне, ще последва съдбата я на Луканов, я на Павлов, я на Кюлев.

  Руската рулетка ви се пече червени страхливци, и никой няма да бръсне Гея, Бея, Злодея, или Мухлярски!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 541 Неутрално

  на всеки 3 прилики м/у Пейлин и Пеевски има 600 разлики.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Заради явната си пристрастност Евгений Дайнов не ми е любим автор. Не отричам обаче , че съм чел от него доста точни и стойностни неща. "Капитулацията" не е едно от тях.
  В този си странен колаж той прави доста нескопосан опит за дисекция на Причините. След прочита на съшития с бели конци пъзел, всеки един от нас /читателите/ трябва да си зададе въпрос. И да се замисли. Автора се е постарал да облекчи до наивност възможните отговори. Ето защо си мисля , че за в бъдеще е добре да промени мнението си за възможностите на аудиторията на това издание.
  Можеш повече Дайнов ! Не ме разочаровай втори път , защото ще бъде последен.

  Stupid people make me sick
 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#16:"Хакуна Матата !"] Автора се е постарал да облекчи до наивност възможните отговори. Можеш повече Дайнов ! Не ме разочаровай [/quote]

  Братчед, прав си че Дайнов може повече, но проблемът не е в него, а в протеста, който взе да се превръща в "перманентна" революция. Очертава се да протестираме от едни избори, до следващите. Революционната ситуация води до революция, само когато се формира "критична" маса, която е готова на всичко. Иначе се получава, като в онова стихче:

  Народното възбуждане е от значение,
  ако възбудата, до действие довежда.
  То иначе, превръща се в мъчение
  - така народната простата, се уврежда.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Дайнов малко е пресолил нещата,престарал се, но времето ще покаже.

 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравления за Евгени Дайнов - наистина,който разбрал,разбрал.
  На мен ми допада Дайновата пристрастност и няма наивитет в това.
  Искам ОСТАВКА,ЛУСТРАЦИЯ,ОТГОВОР на КОЙ?,НОВИ ИЗБОРИ!

  Tony
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  "А посланието към днешната публика бе: докато си стоиш неграмотен и не полагаш усилия – си от добрите. Лошите са онези, които се учат, за да сполучат."

  >>> В интерес на истината, сред нарочените попадат и такива не от най-образованите, но които не чакат на заплата, най-малкото на такава от държавния бюджет. Сред тях са "онези ЕТ-та с магазините по главната, които купуват шуменското на 80 стотинки и ми го сервират за 1,50" или пък "цял ден изчуква някакви коли в двора си - а данъци дали плаща за това - никой не знае!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 21. 21 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Снимката е показателна

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 22. 22 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  @Не е ли смешно 2 партии, които успяват да предизвикат цялото народно недоволство към себе си да се опитват по всякакъв начин да ни убедят, че те и само те са „пътят, истината и живота“?Да, прави сте. Не е смешно, по – скоро е тъжно. Но фактите от последните дни говорят именно това.Събитията от последната седмица показаха едно – на това правителство и това мнозинство в парламента не им остава още много. Никой, че дори и школуваната в много битки БСП не може да издържи безкрайно дълго на подобна обсада от страна на недоволните и протестиращи хора[email protected]

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Разстроено

  И Евгени Дайнов,подобно на демокрацията,залага на количеството.Не че в нещо не е прав,но става все по-скучен.

 24. 24 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Много точен анализ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 25. 25 Профил на mcl16319339
  mcl16319339
  Рейтинг: 221 Гневно

  Невероятен анализ - поздравления, господин Дайнов! Само че извън стената фашистките команди на Расате расистват безапелационно из столицата. Това за властта е окей. Няма полиция при очевидно нагло демоснтриране на фашизъм. Трагедия.

 26. 26 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Добре казано, но все пак всички ние заедно може да направим нещо за държавата ни.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#9] от "Трезвен":
  иронията е при чие управление влязохме в ЕС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Мога да кажа на кой няма да му хареса статията.
  1. На хора, които по време на соца редовно ходеха на море с ведомствени карти за по 14 дена.
  2. На хората, които комунистите построиха и дадоха апартаменти в центровете на всички градове.
  3. Няма да хареса на тези, които по време на соца ползваха обедни почивки по два часа и си взимаха болнични "с връзки".
  4. На тези, които си построиха вили и къщи, крадейки от държавата.
  5. На тези, които влизаха в езиковите гимназии не по успех, а от квотата на ДКМС.
  Прибавете техните деца и внуци, още някоя и друга категория, която изпускам и ще видите електората им.
  Не говоря за машината, а за поддръжниците на комунистите. Тези, които чакат все някой друг да им изкара заплатите и да им оправи живота. Сакралната им цел е държавна работа.
  Браво Дайнов, страхотна статия.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Весело

  [quote#28:"hope"]Мога да кажа на кой няма да му хареса статията. [/quote]
  Ясно,той самият Дайнов не си я харесва според Вас,ама нали трябва да си вади хляба.

 30. 30 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#28:"hope"]Сакралната им цел е държавна работа[/quote]
  Сакралната им цел е ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА, без да вършат нищо за държавата а само за себе си - екзотични командировки, обикаляне на магазини по цял ден, след обедна дрямка - сиеста и т.н.
  Тоест социален патронаж под форма на държавен служител.
  Социален феодализъм.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 31. 31 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Професоре, кажи колко долари даде на студентите при посещението си в университета оня мастит американец .

 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално


  До коментар [#17] от "Тони Шнайдера":Народното възбуждане е от значение,
  ако възбудата, до действие довежда.
  То иначе, превръща се в мъчение
  - така народната простата, се уврежда. "

  -Точно така са нещата.Насъбрах много злоба срещу себе си,заради твърдо отстояваното си мнение,че избори незабавно не са добрата и успешна формула,а трябваше да се настрои общественото мнение и концентрират всички сили за успешна атака на евроизборите.Силен,масивен и победен удар.
  Дотогава времето трябваше да се употреби в създаване на широк фронт,с ясни кауза и програма,с изграждане на местни органи,с посочване на водещи партии и евентуални коалиции,с изявени лидери,достойни и авторитетни,неупотребени и неизхабени.А дотогава ще изхабим и партии и лидери,и енергията на масата без да е изградено нищо,без ясна перспектива,без алтернатива,без или с противоречиви лидери.
  Дайнов пак е вкарал всичката пара само в свирката-блъскал по клавиатурата,както и голямата част от форумците,с което изразяват цялостно непознаване на проблема и непригодност да стигнат до победа.
  Протестърите с пърформансите/пропуснал Евгени хубавата американска дума/,не са формата.С тях само си оправдават възнагражденията.А окупацията на университетите,окованата с вериги наука,малцинството,лишаващо от право на работа и образование мнозинството,ми идват в повече.
  Сигурен съм,че пак няма да бъда разбран,но на мене ми пука повече от всички тук,във форума,лениви фукльовци,заливащи ме с минуси,злоба,омраза и подигравки,които и да ходят по протести,нямат готовността,увереността и силата,и самоотвержеността да победят.И смешни,и жалки са ми тия с пролетите три капки кръв,да обикалят медии и да се оплакват.Каква победа ще постигнеш ти с пролятите само три капки кръв и с плач,с хленчене.
  Ние,които правихме нещата тогава не изчислявахме колко кръв да пролеем и на колко медии/дори световни/ще се оплачем,но победихме.Победата трябва и да боли,за да е сладка.
  Ние,които направихме тогава нещата бяхме изблъскани,умишлено се правеха,че не ни забелязват,имената ни не бяха споменавани,постигнатото беше преформирано и оглавено от"умниците",стояли на сянка и оттам мъдро напътствали,спускали директиви и указания,и впоследствие докопали възможностите за лично облагодетелстване.
  Колко ме отврати всичко това,как с недоверие и подозрителност вече гледам на многознайковците-история мога да напиша за събитията в Русе,участниците и последствията,но видях,че тя никому няма да е интересна и полезна.Сегашните протестъри са много по-наивни от тогавашните,по-манипулируеми и по-"кашкавалени".
  Затова сегашните действия не ми вдъхват никаква надежда и силно се съмнявам в положителния резултат.Дори и да бъде свалено настоящото правителство,победата ще е пирова,а живота по-труден.
  Не допускайте ГЕРБ!.

 33. 33 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#1] от "daam":

  няма и как да не правят "глупост след глупост" след като слушат и директно изпълняват заповедите на путиновия режим - очевидно един от най-големите световни палячовци

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Капитулацията има своята процедура в евфемизма си "преход"...
  Достигането на неговия край означава, да го сторим необратим...
  Как трябва да стане това, днес ни подсказват самите му адепти...
  Днес е важно практически да разберем, че влизаме в неговата същинска Политическа фаза, за установяване на такъв Модел на общуването ни в модерно Общество, който да гарантира устойчивото ни Общо развитие, като Държава и Нация...
  Математиката на тази работа е непроста и твърде често ще ни се случва, в хода на изграждането на този Модел, да се проверяваме и с въпроси от рода на, колко прави 2+2 ...

 35. 35 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дайнов пак се извърта). Надява се като дойдат следващите той да намаже от някой проект както по времето на Костов.
  Дайнов - я кажи след 1990 г. колко западни хари налапа ? Я кажи защо не призова студентите от твоя измислен университет да направят окупация ?
  А колко разбира Дайнов от политика се вижда от това:

  http://www.glasove.com/prognozite-na-politolozite-sled-izborite-prez-2001-g-14140

  "Сакскобургготски няма да е премиер. Правителството на НДСВ няма да изкара мандата си".

  А вижте какво ставаше когато ГЕРБ не бяха лошите:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1386800

  Между другото - Дайнов, защо толкова много се натискаше да станеш доцент по линия на ВАК ? Стана при 4-ти опит след много тръшкане и пускане на връзки.

 36. 36 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#31] от "chuggun":

  Тъй като су Чугун - да ти кажа - Гугъл трилиона долара на първо време. Но това е само, докато докарат и монтират машина за печатане на долари от Филаделфия, за да си ги печатаме тук сами.
  После всички коите сме соросоиди, толерасти, американски агенти, европоиди и пр. (прочети статията) ще си ги харчим както намерим за добре.
  Включително можем да си правим фунийки от тях и се стреляме в Борисовата градина.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 37. 37 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много силна статия! Властта разчита на изпитаната и грозна рецепта "разделяй и владей"! Но като спомена автора "браздите в обществото" не може човек да не се сети за култовата реплика за "количеството и качеството", "умните, красивите и имтелигентните", "антикомунистите" срещу "комунистите" и т.н. фрази, които създават не по-малко дълбоки разделителни бразди в обществото и са не по-малко грозни. Те са продукт на елитарна миопия и глупост и на опит за ппдмяна на истинското недоволство от политическата класа, към недоволство само към част от нея! За тези съзнателно и несъзмателно направени бразди управляващите не са отговорни, те само си ги използваха и добавиха към совствените си разделителни линии. Изобщо, дали количеството или качеството ще победи, България ще си остане едно юного тъжно място...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Рядко ми се случва да съм съгласен с някого, но в тази статия професорът се е изразил както конкретно, така и точно.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 39. 39 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако ще се сваля правителството има само още 4-ри дни ,след това сценариите ще спихнат , ако питате защо -отговорът е ГЕОПОЛИТИКА , развръзката на 20 ноември ,ще разберете от медиите Колкото до Дайнов и той е комунист , по скоро Троцкист, но това не пречи да пише понякога хубави работи

  Всичко останало е бошлаф и лаене по медиите Хората за съжаление имат лошия навик да не вижат по далеч от носа си, да се поляризират на ЗА и ПРОТИВ , именно тези им свойства се използват да бъдат употребени много често И знайте винаги има накрая едни чичковци с много пари , които пият уиски ,пушат пури и ви се смеят Поздрави

 40. 40 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Евгений, надеждата за нов морал в политиката и изчистване на комунистическата номенклатура капитулира пред сляпата жажда за власт на новите демократи.

  Не сте готови. Нямате програма. Нямате подкрепа.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#27] от "deribeev":

  Иронията е,че Гоце водеше протестите срещу НАТО

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dorian Gray":

  Има програма,има и подкрепа,но това го няма в опорните ти точки.

 43. 43 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "chuggun":

  137 долара / щатски/ и 57 цента щатски.Доволен ли си.

 44. 44 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#42] от "hodounski":

  Ох, знам че много ти се иска Но само с искане мечтите не стават реалност.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 45. 45 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "dun":

  Да ама нашите клоуни не си дават сметка ,че Путин ги залъгва мужиците с петродолари. А нашите с тия голи гъзове как ще удържат не ми е ясно.В момента са в прострация.

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Евгений Дайнов — зачислен с решение №112 на ЦК на БКП от 11 март 1982 г. за редовен аспирант в Института по история на БКП към ЦК на БКП по специалността „История на комунистическото и работническото движение, на националноосвободителните движения в Западна Европа след 1945 година“. Лицемерието на Евгений Дайнов ме изморява и този тип хронично не го понасям. Изпълзяват агитатори, шамани и приказни феи. ....Отново идва това време и не мога да понасям лъжите на този тип, комуто специално бе изграден имиджа на “син шаман”.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#41] от "hodounski":
  това си беше парлама

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dorian Gray":

  Става!

 49. 49 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Весело

  До коментар [#47] от "deribeev":

  Парлама с червено знаме на паметника

 50. 50 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 488 Весело

  Дайнов пак се е опуснал някак си на публично място

  Извода е, че ако не харесваш ЕС или щатите и въобще "демокрацията" си комунист !!!
  Нямаш право на собствено мнение по въпросите. Комунист си и туй то !!!

 51. 51 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гневник":

  +++++++++++++

 52. 52 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "pipon":

  +++++++++++++

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#30] от "RED MAFIA":

  На вас ви е весело, обаче децата и внуците им са милионери. Апартаментите в центъра на София са по 200-300 000€. По партийна линия са се раздавали. Блок на мин. на фин., блок на МВР и т.н. Сега взимат хубави наеми и си живеят живота. Могат да ги продадат и да сложат на лихва. Пак ще взимат повече от простите пенсионери от провинцията. Последните наричам без грам милост прости, защото се хващат на лъжите им на всеки 4 години.
  Та мисълта ми е, че много хора ронят кървави сълзи по соца, точно по тази причина.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гневник":

  Гневник, какво имаш против ЦК на бкп? Да не си и ти седераст-соросоид)

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#54] от "aralambi":


  [quote#54:"aralambi"]Гневник, какво имаш против ЦК на бкп? Да не си и ти седераст-соросоид)[/quote]
  ГЕРБерастино, БКП е забранена със закон, въпреки че закона е триумф на посредствеността и противоконституционността, куневицо/пръмовицо!

 56. 56 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 444 Любопитно

  Леле, сякаш чета собствените си мисли. Чудесно! И малко плашещо...

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Хаха, това "твари от тинята" е страхотно попадение на Калин, не го бях чувал. България се управлява от слузести твари, изпълзели от червената тиня. БУЛЗАЙ!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#46] от "Гневник":

  Ченге миризливо, защо не споделиш своята "трудова биография"?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#35:"richi"]Дайнов - я кажи след 1990 г. колко западни хари налапа ?[/quote]

  В червения мозък не може дори за миг да просветне, че на света има и неща, по-важни от парите. Например - човешкото достойнство. Всичко пресмятате в тройки кебапчета, литри боза, софийско жителство...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 596 Неутрално

  И в тази статия Дайнов не направи опит да се издигне над примитивното русофобство. В статията няма нито дума за Герб и за активното участие на самия Дайнов в лъскането на публичния образ на Герб, нито дума за Лед Цепелин. Възможно ли е наистина човек, учил на Запад, да не познава други схеми на мислене, освен обсесията от КГБ? Прилича на хората по американските филми, които цял живот си подреждат атомното скривалище в мазето.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#31:"chuggun"]Професоре, кажи колко долари даде на студентите при посещението си в университета оня мастит американец .[/quote]

  Като негов посредник, мога да те открехна, че им раздадох лично по 500 долара. Ама тебе те нямаше и не намаза. Хапи се сега, където не можеш да се стигнеш, цървул червен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Вижтне си шествието: грохнали пенсионери и цигани от провинцията. Това ли намерихте да изправите срещу студентите?! Нещастници.
  http://btvnews.bg/gallery/bulgaria/obshtestvo/bsp-i-dps-okupirat-zorlov-most-na-zhivo.html#image6

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1166 Любопитно

  [quote#62:"Norman Granz"]грохнали пенсионери и цигани от провинцията[/quote]

  Това е бъдещето на България, БСП-ДПС добре са се ориентирали

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#63:"spas27"]Това е бъдещето на България, БСП-ДПС добре са се ориентирали[/quote]

  Да де, ама не разбрах: циганите ли ще хранят пенсионерите или обратното?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1166 Любопитно

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Ще стоят гладни и ще проклинат Ф. Димитров, Костов и Дянков...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#65:"spas27"]Ще стоят гладни и ще проклинат Ф. Димитров, Костов и Дянков...[/quote]

  Забравяш Сорос.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Любопитно

  [quote#28:"hope"]На тези, които влизаха в езиковите гимназии не по успех, а от квотата на ДКМС[/quote]
  Каква е тази квота на ДКМС?Като човек завършил езикова гимназия си спомням, че единствено деца на АБПФК имаха предимство.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Любопитно

  [quote#67:"spas27"]заради него децата им (вкл. Сергей Димитриевич) станаха хомосексуалисти[/quote]
  Това, хомосексуалист, за плюс или минус на Станишев го имаш?Друг въпрос, че Дайнов разобличава козните на "интелектуалната периферия" на БСП с използването на обидното "седераст", което недвусмислено намеквало нещо обидно.Напротив...То си е направо за похвала.Модерни , проевропейски мислещи, толерантни хора.

 71. 71 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На стената на една кооперация на булевард "Христо Ботев" в София, някъде до пресичането му с "Неофит Рилски", имаше един поучителен и безкрайно справедлив надпис, който в крайна сметка бе заличен старателно, но ме радваше месеци наред, защото изчерпва един факт, водещ началото си от 1917 година: РУСИЯ Е ВРЕДНА.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#68:"Norman Granz"]Комуне, кво да го правиш... [/quote]
  Той поне използва обидите само в лични бележки, защото за разлика от тебе,едва ли може да се надява на снизхождение ,ако сипе обиди в ...пряк ефир към другомислещите.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#72:"тулса"]Той поне използва обидите само в лични бележки, защото за разлика от тебе ...[/quote]

  ... е подъл страхливец?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#71:"Венелин Йовков ПРОЙКОВ"]един факт, водещ началото си от 1917 година: РУСИЯ Е ВРЕДНА.[/quote]

  Една от най-мъдрите мисли, изречени от български политик през годините на демокрация - мисъл, която би трябвало за десетилетия напред да определя външнополитическия курс на България - принадлежи на Филип Димитров: Русия изнася главно несигурност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#60:"Васик"]И в тази статия Дайнов не направи опит да се издигне над примитивното русофобство. [/quote]
  Е, не си прав съвсем тук..Наистина конфликта има и геополитически измерения.Дайнов просто е взел страна и активно защищава позицията си, както го умее.С много плам.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Разстроено

  До коментар [#32] от "dedo pepo":

  Уважаеми, хората са уморени до смърт от лъжи и демагогия.
  Те с право не вярват вече на абсолютно никой, защото бяха излъгани и употребени от всички в които вярваха, и които се кълняха че идват на власт в тяхно име.
  Застрашени са самите принципи на демокрация защото тя беше компрометирана жестоко от управляващите.
  Хората искат да видят някаква промяна сега и веднага и не желаят обещания за бъдеще. Това е резултата от 25 годишното управление на покварената ни политическа класа.
  Уви !

  klimentm
 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#74:"Norman Granz"]принадлежи на Филип Димитров[/quote]
  Ти пък много знаеш на кого принадлежат мислите на Филип Димитров..То и той май не винаги е наясно с това.

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#73:"Norman Granz"] е подъл страхливец?[/quote]
  Просто е реалист.Знае, че тебе няма да те изтрият,а него ще го забършат начаса, защото не е на ..правилните позиции и като даде повод, ще го последва участта на други форумни "дисиденти.И като се правиш на наивен, не мисли всички съфорумци за толкова интелектуално семпли.
  Аз пък съм получавал обидни лични бележки от хора, които не искат да си развалят имиджа пред аудиторията на хора с висока култура и безупречен правопис.

 80. 80 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#79:"тулса"]на хора с висока култура и безупречен правопис[/quote]
  Но сам горд с тези мои качества))))

 81. 81 Профил на dimitar_rusev
  dimitar_rusev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно съм съгласен с анализа.

  Днес е бележит ден за Пацо и глутницата около него - разходиха се спокойно в центъра на София - не го бяха правили от няколко месеца и ми се струва че още дълго няма да могат

  ОСТАВКА!!!

 82. 82 Профил на vpetkov
  vpetkov
  Рейтинг: 754 Неутрално
 83. 83 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дайнов използва в статията точно тези методи за манипулация, които е изброил.Може да се напише много по въпроса, но накратко внушението му е едно: Който не е съгласен с нас е тъп, необразован, с промит мозък или продажник.Но е майсторски написана, доста народ ще се върже.

 84. 84 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  Би било добре да е така - но текстът внушава обратното
  Като ще говорим за думичките произвеждащи реалност - любопитно защо в анализа не е споменато поне от куртоазия развихрящото се паралелно творчество по описание на ордите комунисти -комунета-комундери - изпълзели отново да тровят демокрацията Всеки несъгласен с протестиращите - да се лустрира -кастрира - изправи до стената моментално
  Жалко - Дайнов по времето на ГЕРБ смело и неординерно за син шаман пишеше за пълната несъвместимост между мутризма и демокрацията
  Сега си се върна на думата - пак ще правим 10-ти ноември
  Не знам какво ще правим хора
  Докато БСП и ГЕРБ си мерят митингите - страната върви към разпад

 85. 85 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  нещяхте герб,бойко ви бил такъв - унакъв, ей ви сега управляващи,ама както го каза проф Божидар Димитров''прост народ'' а ние се обидихме като мома,ние ги докарахме тези буклуци а сега нямат премахване до като не се налапат от мащабни проекти,единственно физическо премахване е решението

 86. 86 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 861 Гневно

  Време е за чистка в парламента.

 87. 87 Профил на oho.boho
  oho.boho
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Българският протест бе подреден до "цветните" революции в бившия СССР, които – както според Путин, така и според младите му български последователи – са били планирани и организирани от американците, следващи рецептите в тази книга."
  *
  Дайнов не беше ли политолог? Политолозите (още повече - преподавателите по политология) по принцип не трябва ли да са вещи в международните отношения? А не беше ли Дайнов спец и по модерна история? Е как може при такава професионална квалификация човек да не е запознат с историята и технологията на цветните революции? Ако не е запознат, значи просто трябва да си скъса дипломите. Ако е запознат, но се прави на ударен, значи извършва манипулация.

  Не Путин е измислил участието на CFR, USAID и мрежата от НПО-та в цветните революции. И тези революции изобщо не се изчерпват със събития в бившия СССР. Добре е Дайнов да се информира, че гуруто му Сорос вече призна участието си във финансирането на революцията в Сърбия преди 13 години (по-конкретно - финансиране и обучение на групата "Отпор". Иначе е много лесно да се подхвръля на аудиторията елементарното обяснение "измислици на Путин".

  А че нашата революция не е "цветна" - не е. Имаше неуспешен опит да стане такава. Някъде по света подковавали коня, и нашите жаби от НПО-тата и ПР-агенциите (чули-недочули) и те вдигнали крак

  Дайнов и Дайновци винаги говорят с гробовен тон, когато става дума за намесата на Русия във вътрешната ни политика и икономика. И винаги стават много саркастични, щом стане въпрос за подобна намеса от други държави. Полковник Пардю кацна в СУ - нищо особено. А ако ситуацията беше друга и тук беше кацнал руски полковник да дава акъл на "революционерите", каква статия щяхме да четем сега?

  Няма фантазии за "американски империализъм" - има американска намеса в политиката на различни държави. За този факт един учен трябва да говори обективно и спокойно. Ама как Дайнов да говори обективно, след като сам участваше в определени акции като "подизпълнител" и ходеше на спявки при г-жа Ейвис Боулън в US посолството?

 88. 88 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 307 Неутрално

  четох статията до изречението " откак властта реши, че губи битката и започна да отстъпва " и разбрах , че няма да я прочета.
  Поредно заклинание, тип черна магия , вуду за орешареца.
  Комично...

 89. 89 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Колеги, може ли някой да ми обясни защо на барикадата са оставени само Петър Волгин и Калина Андролова ?! Днес слушах предаването им и разбрах какъв ужас е да живееш в Щатите, Канада и някои страни от ЕС. Ама то било голям ужас. Главно поради жестокостта на тамошната полиция. Ама ония там били изверги, бе! Нищо общо с нашата полиция - усмихнати, образовани момчета, които позволяват на разярена тълпа от тъпи студенти да ги малтретира!
  Очевидно Калина Андролова прави най-доброто, на което е способна. Разбирам я. Много са жените, които биха се старали с такъв плам за колекцията от над 200 врътовръзки на Петър Волгин. Да не мислите, че клюкарствам. Това за врътовръзките го чух преди време от самия Волгин!

  The best way out is always through Robert Frost
 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#89:"Realistka"]Днес слушах предаването им и разбрах какъв ужас е да живееш в Щатите, Канада и някои страни от ЕС. [/quote]

  Да не са им отказали американски визи? Навремето бяха отказали на Батето Славков и той също се беше задавил от истеричен антиамериканизъм.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "В България, подмяната на значението на думите бе започнато от поколението-ветерани на червената агитация. От тях се роди описанието на протестиращите като красиви, образовани и сити. "

  Пак лъже безсрамно Генчо...
  http://www.youtube.com/watch?v=TOiG5PcvM2c
  http://www.webcafe.bg/id_689344871_Buntat_na_masite_Vs_Buntat_na_razuma

  и т.н., но най-забавното е, че самият Генчо е сред първите автори на тази легенда....още от времената на
  „второто раждане на българската демокрация" (1997) ...

  ".... Евгений Дайнов си приписва роля-
  та на революционер „във втората демократична революция срещу червените след 1989 г..“. Той лично присъства „на барикадите“ при Софийския университет, където организира, подбужда и подкрепя съпротивата на студентите. „Успяхме да вземем властта от червени- те! Показахме, че сме красиви, независими и способни!“, казва той, разказвайки за дните и нощите на кипежа на „второто раждане на българската демокрация“.

 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  "Американският империализъм бе "ъпгрейднат" от вдъхновител и финансист на протестите до техен пряк организатор и ръководител. С което дискурсът на властта трайно се закрепи някъде около 1952 година."
  Ами аз точно затова разяснявам на всеки американец (най-вече преподаватели по европейска история, щото те са моя професионален кръг), че в България на власт е Комунистическата партия, чиято политика е много по-близо до сталинската, отколкото до германската, френската, японската, американската, па ако щете и китайската такива.
  А именно - ретрограден псевдореволюционен комунизъм омесен с националсоциализъм, използващ полицейски терор за елиминиране на протестите срещу режима.

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Любопитно

  ... Дайнов... к'во ли шА напишеш за Германската демокрациА, кат' изгледаш к'во прави полицията им на 11-ти ноември.И това само заради нЕколко десетки мераклии да бутат ограждения. И ако така реагира нашата полиция к'во шА пишеш? Чиляк, не си плюй на достойнството, само за да си конюнктурен... Олекваш и ста'аш за бАзик.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 95. 96 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#28:"hope"]Сакралната им цел е държавна работа.
  Браво Дайнов, страхотна статия.[/quote]

  А ти зададе ли си въпроса каква е сакралната цел на Дайнов?
  Извинявай , но ще кажа какво мисля.
  Ти или не си разбрал статията и целта която преследва или си просто пристрастен както и той самия.

  Stupid people make me sick
 96. 97 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Според Дайнов, „Капитулацията на правителствените партии е налице”. Интересно, кои са действията на управляващите, които са му дали повод да направи този наистина желан, но абсолютно необоснован извод. Защото който внимателно следи действията на Станишев и на ДПС и познава начините на тяхното политическо поведение, знае, че за сега такова нещо няма. Напротив, те демонстрират твърда решителност не само да продължат да управляват, но и да спрат или поне да ограничат ефективността на протестите. Така че, за съжаление, прогнозата на Дайнов е от типа: Гладна кокошка просо сънува.

 97. 98 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Весело

  [quote#29:"vjacho"]Ясно,той самият Дайнов не си я харесва според Вас,ама нали трябва да си вади хляба[/quote]

  Пълнозърнест, без кора...

  Stupid people make me sick
 98. 99 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Разстроено

  [quote#40:"Dorian Gray"]Евгений, надеждата за нов морал в политиката и изчистване на комунистическата номенклатура капитулира пред сляпата жажда за власт на новите демократи.
  Не сте готови. Нямате програма. Нямате подкрепа. [/quote]
  Много точно казано
  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Надеждата за нов морал може и да е капитулирала , обаче жаждата за власт никога. И на кого му пука дали са готови . Важното е Те да са там. Другото е без значение...

  Stupid people make me sick
 99. 100 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Разстроено

  [quote#69:"тулса"]Каква е тази квота на ДКМС?Като човек завършил езикова гимназия си спомням, че единствено деца на АБПФК имаха предимство[/quote]

  Да но тези които не са завършили като теб, сега ще знаят , че има такава квота. ...Иначе се сърдим на вестниците , че пишели неистини...

  Stupid people make me sick
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK