Това не беше Mea culpa

Канцлерът Вили Бранд във Варшава, 7 декември 1970 г.

© Associated Press

Канцлерът Вили Бранд във Варшава, 7 декември 1970 г.На 7 декември 1970 г. Вили Бранд, канцлерът на Западна Германия, коленичи на мокрия студен гранит пред паметника на въстанието във Варшавското гето от 1943 г. 


И не проронва нито дума.


По-късно в автобиографията си той обяснява: "Пред зейнала пропаст в германската история и носейки бремето на милионите, които бяха избити,
направих това, което хората правят, когато не намират думи


Много поляци и германци са трогнати завинаги. На следващата година му е присъдена Нобеловата награда за мир.


На 16 ноември 2013 г. лидерът на социалистите в България Сергей Станишев казва на специално докарани за митинг "симпатизанти" от БСП и ДПС, някои от които изобщо не знаят защо са в София: "БСП имаме историческа вина пред българските турци – за възродителния процес и се извиняваме за това." Лидерът на ДПС Лютви Местан го разцелува. 


Това се случва на Орлов мост - място, емблематично от четвърт век за протестиращите срещу системата, която Станишев и партията му олицетворяват. Случва се в компанията на Движението за права и свободи - безспорно най-голямата политическа последица от възродителния процес.


Жестът на Вили Бранд за извинение за най-жестокото престъпление в историята остава и като един от брилянтните примери за това как един политик и истински държавник поема огромна вина. Тази вина дори не е лично негова. Като младеж Бранд е политически активен социалдемократ, в първите дни на 1933 г. отива в Норвегия и се връща в Германия през 1947 г., след като се е сражавал срещу превзетата от нацистите родина.


В годините на т.нар. възродителен процес (1984-1989) Сергей Станишев е първо "журналист на свободна практика", а по време на т.нар. голяма екскурзия се дипломира в Москва с тема "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия".


И Вили Бранд, и Станишев се извиняват десетилетия след събитията, дълго след като оцелелите са започнали да преодоляват страха си от насилието и да се лекуват от унижението и загубата на приятели и цял един начин на живот.


Какъв е смисълът в една такава ситуация да се извиняваш?


Дали е направено като изключително важен елемент от сложната мозайка на искането на прошка и помирението, без които не може да се продължи напред и преследвачи и преследвани да заживеят отново? Или е кух жест, една неискрена половинчата фраза, която пада в калта и нищо не пониква от нея - дори по-лошо, може да се окаже обида към жертвите?


Има поне два добри начина да се поднесе извинение от такъв мащаб


Единият е държавническият.


На него се иска прошка от трибуната на парламента в присъствието на президента, патриарха, главния мюфтия, главния равин, председателя на Конституционния съд и другите висши съдилища, главния прокурор, ръководители на държавните архиви, историци и изследователи, представители на репресираните и лично присъствие на пострадали и жертви на репресиите. Задължително се канят и деца, ученици, студенти. Задължително се обявява предварително. Задължително се излъчва по всички национални медии.


Този формат се прави


с ясното съзнание, че такава болезнена страница в историята на нацията не може да се затвори с едно извинение


Затова изисква и обявяване на някакъв набор от инициативи поне за изясняване на истината, събиране на документите и спомените за онова време, за да ги знаят потомците и да не повтарят грешките, иницииране на някакъв институт за паметта за възродителния процес. Ако престъпленията са от тези, за които няма давност, се иска преследване на подбудители и извършители. Ясно се заявява ще има или няма да има обезщетения и компенсации за жертви и техните роднини. (Сигурно има какво още да се добави в този списък.)


БСП е на власт и не го направи по този начин.


Канцлерът Хелмут Кол и президентът Франсоа Митеран във Вердюн, септември 1984г. и техният знак за помирение между двете страни

© Associated Press

Канцлерът Хелмут Кол и президентът Франсоа Митеран във Вердюн, септември 1984г. и техният знак за помирение между двете страни


Другият е смиреният и за него няма нужда да си на власт.


Вместо да събира митингуващи в София,


лидерът на БСП пита може ли да поднесе извинение от името на партията не къде да е, а на Тюркян чешма


Там, край Могиляне, се иска прошка за застреляната от милицията 17-месечна Тюркян Фейзулах Хасан от с. Каялоба в деня след Коледа на 1984 г. Поднася се извинение и не само за всички онези прекръстени насила 850 000 български граждани, за убитите и битите, за учителските отряди, следящи дали децата говорят на турски в междучасието, за прегледите на 6 месеца дали момченцата са обрязвани, за това, че през 1989 г. си накарал 80% от етническите турци да избягат или да поискат паспорт, за да напуснат, и в същото време си раздухвал кампания, че това е изневяра на родината.


Иска се извинение, че още Георги Димитров, легендарен лидер за партията, която ръководи Сергей Станишев, на пленум на ЦК през януари 1948 г. казва: "Пред нас като партия и правителство стои въпросът да изселим небългарското население по южната граница, а там да заселим българско население." За това, че Тодор Живков, друг легендарен лидер на същата партия, казва 17 години преди т.нар. възродителен процес: "Трябва да разбием компактните турски селища, да ги разпръснем и ликвидираме!" За кампаниите от 60-те и 70-те години и за това, че пет месеца преди  10 ноември 1989 г. да премине в историята същият човек, на когото в родното място днес е издигнат паметник, казва: "Да им се вземат къщите без пари, да не им се дават обратно дори турците да се върнат, да се спре медицинското обслужване и всякакви държавни инвестиции в селищата на "екскурзиантите".


Ако трябва, ще влезе в джамия, защото така се демонстрира от наследник на атеистична партия уважение към вярата, която в някои моменти е била единственото, на което са можели да разчитат преследваните. Ще влезе и в църква, за да поиска прошка, че БСП е стоварила бремето на този грях върху сънародници и християни.


Етническите турци могат да преценят дали да приемат извинението на Тюркян чешма, ще го поканят ли в джамията и могат да върнат жеста, като заявят, че времето и истината лекуват раните, правосъдието ще накаже виновните, а от обезщетения няма нужда.


Но това изглежда като


твърде висока класа за плашещо голяма част от т.нар. политически елит на България


Сергей Станишев, Лютви Местан и премиерът Пламен Орешарски на "Орлов мост", ноември 2013 г.

© Велко Ангелов

Сергей Станишев, Лютви Местан и премиерът Пламен Орешарски на "Орлов мост", ноември 2013 г.


Извинения за жестокости от миналото са поднасяли лидерите на много народи и по различни начини. Дейвид Камерън го направи през 2010 г. за кървавата неделя (1972) в Северна Ирландия, като представи подробно разследване на действията на британските сили и ги нарече "неоправдани и незащитими". Аржентинският президент Нестор Кирхнер (2003-2007) свали портретите на лидерите на военната хунта, прекъсната бе амнистията за действията им по време на т.нар. мръсна война, и бе обявен национален ден в памет на десетките хиляди убити и изчезнали, някои от тях - хвърляни от военни самолети в Атлантическия океан. САЩ се извиниха за вековете на робството и за преследването на съгражданите си от японски произход по време на Втората световна война , ЮАР - за апартейда, Австралия - за расизма срещу аборигените си, папа Йоан-Павел Втори - за преследването на Галилео Галией от църквата...


При всички тях, разбира се, има много политическа символика. Но на преден план в винаги е било посланието Mea culpa, mea culpa, mea máxima culpa - онова, без което извинението и искането на прошка не са искрени:


Изповядвам се пред всемогъщия Бог
и пред вас, братя и сестри,
че дълбоко съгреших
в мислите и думите си
в това, което сторих, и това, което не успях да сторя
чрез моята грешка, моята грешка, моята най-тежка грешка.


Това на Орлов мост беше на светлинни години от Mea culpa за възродителния процес.


Герхард Шрьодер на пред мемориала на Вили Бранд на площад "Вили Бранд", Варшава, декември 2000г.

© Associated Press

Герхард Шрьодер на пред мемориала на Вили Бранд на площад "Вили Бранд", Варшава, декември 2000г.


Точно 30 години след историческия жест от 1970 г. във Варшава друг германски канцлер социалист - Герхард Шрьодер, заявява на церемония по откриването на площад "Вили Бранд" на мемориал на Вили Бранд с бронзов барелеф, изобразяващ прочутия момент как е коленичил: "Тук един германски политически лидер, ръководител на правителството, представляващо германците във Федералната република, имаше достатъчно чувство и смелост да изрази нещо, което думите - колкото и внимателно да са подбрани - не могат да кажат: Ние извършихме престъпления и признаваме, че ги извършвахме ние."


Едва ли след 30 години някой ще си спомня, че Станишев е казал нещо на 16 ноември 2013 г.


Едва ли и Орлов мост някога ще се казва Сергей Станишев. 

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  Да сравняваш Станишев с Вили Бранд е като да сравняваш Великата Китайска стена със стобора на Бай Пешо от Горно Чепърленци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Какъв е смисълът в една такава ситуация да се извиняваш ???

  Ами, да се изложиш за пореден път.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Ролята на статията е в образователната й страна по история.

  Иначе малко прекалено дълга и драматична ми се вижда.

  За качествата на Станишев не се иска човек да знае повече от темата на дипломната му работа и решението или подкрепата му - все едно - да издигне Пеевски за шеф на ДАНС.

  И това вече когато е шеф на ПЕС!

  За Вили Бранд ми беше интересно да науча.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това беше реверанс не към репресираните от режима на БКП български граждани и дори не към лидерите на ДПС.

  Тия, на които им пукаше за имената отдавна не са тука, а лидерите на ДПС са ченгета, участвали в процеса от знаем коя страна.

  Това е реверанс към европейските партньори на Станишев, на които им е много криво от това, че Атака е в коалиция с БСП, понеже новата партийна линия на ПЕС е против националистическите настроения в Европа.

  И е малко неудобно, разбираш ли, прецедателят на ПЕС да е в коалиция с Атака.

  Та, става дума за прост и елементарен пиар за външна употреба пред хора, които не познават обстановката у нас.

  ден година храни.
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1268 Весело

  Естествено, че не беше Mea culpa.

  Беше си един типичен социалистически катарзис........

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  На Станишев толкова му позволява наследството на потомствен комунист с руска жилка. Толкова му позволява битието на соцлидер в едно сексистко и расистко общество, където голяма част от матряла не брои турския етнос за свои съграждани. Следователно е излишно да се правят сравнения с Германия. Релевантно на нашия случай би било сравнение на отношението на руските таварисчи към Катин.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Станишев бе принуден да се "извини" от старшия коалиционен партньор - ДПС - без чиято подкрепа, включително финансова и логистична, "контрапротестът" не би събрал и 500 души. Всички видяхме, че "контрапротестиращите" бяха главно цигани и турци, повечето от които не знаеха защо са дошли и не можеха да прочетат какво пише на плакатите им.

  Това поредно унижение ще му струва главата. Ще му я вземат бетонните сталинисти, нацисти и садисти в партията му, за които "възродителният процес" не е грешка, а постижение на социализма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Наистина не му се получи на Станишев.
  За да има ефект от извинението трябва наистина да се разкайваш, а не да действаш по стандартно комунистическо лицемерие и да използваш ситуацията за своя изгода.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аре мерси, ма немаме никаква нужда някой да ни насажда вина за възродителния процес.
  Какви къщи са им взимали бе? Даваха им да си ги продават без нотариус без нищо, докато за апартамент в София се искаше разрешение от партийния секретар по месторабота дори.
  Докато за нас имахме изходни визи, тех ги пуснаха с паспорти през границата и същата година всички се юрнаха гастарбайтери в Германия защото в Турция, дето и викаха родина, никой не ги искаше и не им даваха работа, главно защото дори и турски не знаеха правилно.
  Комунистите може да са правили много поразии но за тая да бъдат обвинявани след като същите тези паразити дето ни данъци плащаха ни нищо, дето крадяха на поразия и дето накрая имаха наглостта да наричат възродителен процес това което последва сред терористичните актове по гари и влакове, това вече е лишено от логика драги авторе.
  Ама ти терористичните им актове не ги споменаваш. Удобно.
  И извинението което получихме от тия какво беше?
  Я кажи че да го чуем?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бсп трябва да се извини на целия български народ, да се само саморазпусне и да остане само като спомен за една от най неприятните страници в историята на България.  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Ами дори ченге като Местан разбира, че е минал всякакви граници на морала като докарва възродените да подкрепят възродителите. Та затова беше пошлата сценка с извинението и прегръдката. Направо да се изповръщаш. Сергея и Местан просто нямат срам от нищо. Няма да се спрат пред нищо, за да останат на власт. Най-малко пред това да унижиш и използваш електората си.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Не приказвай глупости. Сигурно не си бил роден тогава.

 13. 13 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като се замислиш направо си е пародия.
  Бивш руски гражданин, който е лидер на партията заради единственото си постижение, че е син на комунистическия си баща, се извинява на агент Павел (наскоро стана известен и като Владимир Зидаров от СДС). Вторият в прилив на необуздано лицемерие дори разцелува първият. И това шоу пред специално докаран публика за да има подобаваща обстановка за ''историческото'' събитие. Гнус.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Зачудиха се на кой Господ да се кланят. Орешарски ще назначава едни, които ходят на митинг, ще уволнява други, които са също на митинг, но на грешната партия, извинения, целувки. Нещо много разфокусирани ми се виждат.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#14] от "Десен":

  Тогава ти пожелавам на тебе да ти сменят някой ден името. На родителите ти, на децата ти. Да заличат гробовете на дядовците ти с трактор. Да ти забранят да говориш на родния си език. Накрая да ти дадат изходна виза и 24 часа, за да продадеш къщата си и да заминеш в непозната страна.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това беше една лицемерна гротеска, не особено сполучлива като ПиАр.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 19. 19 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Това извинение не е израз на покаяние. Просто наследникът на виден комунист, с руска кръв в жилите, прави ход с цел задържането на ВЛАСТ.
  От друга страна - ДПС е една партия ръководена от бивши агенти, които осребриха етническата карта лъжейки българските турци, че защитават правата им. Просто група тарикати начело с Доган лапнаха голяма икономическа хапка ползвайки политически средства. Днес виждаме резултатът от това което е било планирано още в началото на 90-те години.
  Двете партии свързани с олигархични структури управляват държавата. И все по трудно ще ни бъде да се отървем от тяхното ръководство.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Разтърсващо!
  Тази изповед:"Изповядвам се пред всемогъщия Бог
  и пред вас, братя и сестри,
  че дълбоко съгреших
  в мислите и думите си
  в това, което сторих, и това, което не успях да сторя
  чрез моята грешка, моята грешка, моята най-тежка грешка."
  е разковничето за МОРАЛА и ИЗКОННИТЕ ЦЕННОСТИ ,които би трябвало да се възпитават МИРЯНИТЕ.
  Тайнството на ИЗПОВЕДТА е присъща при католиците ,не и при ортодоксалната източно православна църква!Това е!!!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 22. 22 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 418 Весело

  Ако Болният беше осигурил хора за митинга, щеше ли Станишев да му се извини за репресиите на неговите комунистически предци над родните фашисти след 9.9.44г. ?

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":

  Лъжеца с ти, разбира се, след като отричаш фактите на "възродителния процес". Не само заличаваха турските гробища, но унищожиха всички документи с турски имена, включително медицинските картони. За говорене на турски не само гробяваха, но изпращаха и в концлагера Белене. И не ги "пускаха" с международен паспорт, а им раздаваха документи за паспорт и срок да напуснат България.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Много добре казано ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 418 Разстроено

  "Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия" ХХаааааахахахахааааахахахах. АААААахахахаххахааххаа

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 29. 29 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не е хубаво това с възродителния процес, но не мога да не си призная, че тайно се чувствам облекчен при мисълта, че иначе дпс- то щеше да е първа политическа сила, а държавата да прилича по скоро на Сирия от колкото на нещо друго...

 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#29] от "lol":

  ДПС-то е първа сила благодарение на "възродителния процес" - на насилието тогава и на това, че тогава ченгетата изгониха от България истинските лидери на турците, а оставиха агенти като Доган и Местан. При всякакви строеве сме живели мирно с турците и тук Сирия е невъзможна.

 31. 31 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Местан какво го е разцелувал при положение, че като агент Павел лично е предавал и донасял за враговете на народа. Всъщност той трябва да се извини на собствените си хора.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 32. 32 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боби Колев":
  Хе, м'чи Вили Бранд, макар и бидейки също социалист (SDP) си е подал оставката като канцлер, когато се е разбрало, че един от близките му сътрудници (Гиьом) е агент на ЩАЗИ.
  Пък Станишев е съгласен, а може би и предлага, Пеевски да за шеф на ДАНС.
  "Къде отиваш, може би?"
  Сергей си е плъшок (нямам пред вид външния вид).

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 33. 33 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#28:"Кентавър"]Харакири ли да си направи? [/quote]
  Хора с чест и достойнство в Япония го правятОпс, забравих, тук не е Япония, за другите неща да не говорим

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#17:"Десен"]Кой им е забранявал да си говорят на мангалския език? [/quote] ??????????????????

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3198 Гневно

  "Ние извършихме престъпления и признаваме, че ги извършвахме ние"

  Кога ще чуем това от вас мръсни комунета, убивали сте не само турци, а вината поемате с мезетата!

  "Пред зейнала пропаст в германската история и носейки бремето на милионите, които бяха избити, направих това, което хората правят, когато не намират думи"

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#29:"lol"]Не е хубаво това с възродителния процес, но не мога да не си призная, че тайно се чувствам облекчен при мисълта, че иначе дпс- то щеше да е първа политическа сила,[/quote] Сега ДПС де факто е първа политическа сила - и то не заради броя на турското население, а заради десарските сценарии, от които не можем да се измъкнем. Два милиона БЪЛГАРИ напуснаха родината си, от тях, ако се върнат, ще се върнат една десета най-много. Стотици хиляди БЪЛГАРСКИ ДЕЦА не говорят български, защото са родени в Канада, в САЩ, в Испания, в Англия и къде ли не. Това е моят проблем. Турците са читави хора и са добре дошли да живеят там, където са се родили.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#36:"dogwoman"]Стотици хиляди БЪЛГАРСКИ ДЕЦА не говорят български, [/quote] За да не звуча голословно, СЕДЕМ такива деца са само от моето семейство, от най-близкия кръг!!!

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#23:"spiegel"]Лъжеца с ти, разбира се, след като отричаш фактите на "възродителния процес".[/quote]

  В Германия за отричане на нацизма и Холокоста се ходи в затвора. В България не сме толкоз придирчиви...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Скоро и Болният Лидер ще се извинява като Плъха, и всичко това заради властта, пфууууу!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  имаме историческа вина пред българските турци – за възродителния процес
  ______________
  Хубава статия !
  Щях да се трогна ако Ердоган когато целуваше прегръщаше по три пъти генерал Бойко падне на колене пред църквата в Батак примерно.
  Или ако направим мемориал на тракийските и македонските бежанци в София може пък следващия турски премиер да му се поклони !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#35:"Realist"]Кога ще чуем това от вас мръсни комунета, убивали сте не само турци...[/quote]

  Комунистите са съсипали живота на две поколения от рода ми. В имотите на дедите ми, възпитаници на европейски университети, са се разполагали неуки простаци, които са мислели, че водата в клозета е за пиене и са се опитвали да закачат килима на стената (по руски образец), майка ми не е могла да завърши висше образование като дъщеря на "буржуй", а баща ми е бил изключван на два пъти като син на "кулаци" и е бил принуден да мине през деветте кръга на ада, за да се сдобие със заветната диплома.

  И сега тези "твари от тинята" (по Калин Янакиев) имат наглостта да ми се плезят насреща, да ме наричат мен "болшевик" и да ме учат на демокрация и търпимост...

  Вечен позор на предателите, агентите и съглашателите около Желю Желев, които признаха първите фалшифицирани избори и дадоха възможност на тази червена кал да се окопити и окопае!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Фес Deffender
  Фес Deffender
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  +++

  Definition of FOOL : Knowing the truth, seeing the truth, but still believing the lies.
 43. 43 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нали БСП нямаше нищ общо с БКП. А Турция не носи ли вина, за съдбата на милиони Българи, през последните 7 века? Ако БСП е приемник на БКП, тя е противоконституционна, защото комунизма е обявен за престъпен режим в Конституцията. Освен това, Станишев би трябвало да се извини и на Българите, за престъпленията на БСП(БКП)!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 44. 44 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  АЗ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ И ОБАМА НЕ БИ СЪБРАЛ НА МИТИНГ ТОЛКОВА ХОРА КОЛКОТО ИМАШЕ НА МИТИНГА НА БСП И ДПС В СОФИЯ !!!! И КАКВОБИ ДОКАЗАЛО ТОВА ???? ЧЕ СЕРГЕЯ Е ПО- ГОЛЯМА РАБОТА ОТ ОБАМА ???? ХА, ХА, ХА !!!! СЪЩОТО Е ДА ГО СРАВНЯВАТЕ ПЪК С ВИЛИ БРАНД - ТОВА СА ПОЛИТИЦИ С ГЛАВНО "П", ХОРА С ДОСТОЙНСТВО, ЧЕСТ И МОРАЛ !!!! НЕ КАТО НАШИЯ СЕРГЕЙ - НАГЛЕЦ, ЛЪЖЕЦ , МАНИПУЛАТОР И ЧОВЕК, КОЙТО БОРАВИ С ФАКТИТЕ, КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО !!!!!!!!!!!!!!!! И ЗА КАКВО СЕ ИЗВИНЯВА ТОЗИ ТОТАЛЕН ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА -ЗА ТОВА , ЧЕ НАВРЕМЕТО БАЙ ТОШО БЕШЕ ДОСТАТЪЧНО МЪЖ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ ДА СЕ ИЗРЕПЧИ И ДА СМЕНИ ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЮСЮЛМАНИ С БЪЛГАРСКИ !!! САМО ДЕТО НЕ ГО НАПРАВИ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН, ПОСТЕПЕННО И СЛЕД ПРЕДВАРИНЕЛНА ПОДГОТОВКА !!!!! СЕГА БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ЕНИЧАРИ БЪЛЛГАРИЯ СЕ СДОБИ С ТУРЦИ, НОСЕЩИ АРАБСКИ ИМЕНА, С НОВИНИ НА ТУРСКИ, БЪЛГАРИЯ СЕ НАПЪЛНИ С ПОВЕЧЕ ДЖАМИИ ОТКОЛКОТО ИМА В ТУРЦИЯ, ДОРИ ТАЗИ ПАРТИЯ (ДПС) ДЪРПА КОНЦИТЕ И ИЗВИВА РЪЦЕТЕ НА НЕЩАСТНИЦИ КАТО СЕРГЕЯ, А ТОЙ ГОРКИЯ ЗА ВЛАСТТА Е СПОСОБЕН НА ВСИЧКО !!!!!!! ОСТАВКА !!!!

 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Никога няма да ти се "получи разкаянието", ако не е истинско. Разкаянието е един разтърсващ момент, а не водевилна врътка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ако са тръгналич с извиненията, по-добре да се извинят за бомбения атентат в църквата, за избиването на елита на нацията като кучета, за тоталното промиване на мозъци и репресиите, които са упражнявали върху българския народ 45 години.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "dogwoman":

  Българите сами сме си виновни че напускаме, не е някаква дълбока конспирация... аз и не казвам, че турците не са читави или не са свестни. Нормални хора, като всички останали, с добри и лоши страни. Аз казвам, че политическата им култура нямаше да е по- висока с или без възродителен процес. Останалата, част от бг общестовото да не би да се държи разумно след като не е била подложена на гонене... точно обратното..

 48. 48 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не виждам и защо го дъвчиме съсела, той ще каже каквото и да е стига в момента да му изнася, той е ултимативната нагаждаческа и долна тиня. Той е човешка тор без капка, чест, достойнство или срам.

 49. 49 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 470 Любопитно


  Германия не е независима държава. След WW2 армията на Германия е ограничена и няма право да поддържа приличен флот. В страната има 54 военни американски обекта. Една част от златния резерв на Германия е в САЩ, а останалата част е във Великобритания.
  http://nsnbc.me/2013/04/18/federal-reserve-refuses-to-submit-to-an-audit-of-germanys-gold-held-in-u-s-vaults-2/
  В Германия има и до днес над 30 000 американски военни. Страната няма място в Съвета за сигурност на ООН. Отделно от всичко това САЩ ги подслушват.
  .

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  Станишев е решил да се направи на по-голям светец от папата , извинявайки се за самозащитната реакция на българската държава по комунистическо , на попълзновенията на турските тайни служби , целящи образуването на турски автономни държави в кърджалийско и разградско.Тази самозащитна реакция бе наречена , "Възродителен процес". Не си спомням , до ден днешен , някой от американските президенти , да се е извинил на коренното индианско население на САЩ , за това , че милиони от него са били избити , а жалките му останки са натикани в резервати!!! Не се сещам и турски управник да се е извинил на съседните на Турция народи , за подлагането им на тотален геноцид от Османската империя и пряката 'и наследница Турция!!! Не се сещам , американски президент , да се е извинил и за употребата на ядрено оръжие , срещу цивилното население на градовете Хирошима и Нагазаки , нещо което от където и да го погледнеш си е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Да не би , американските и турските президенти , да са по-прости от подлизуркото Станишев!!!

 51. 51 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Ако дойде ден, когато Орлов мост ще се казва "сергей станишев" това би значело, че България вече я няма.

  ПП. В смисъл, тя територията ще си е тука, но нищо българско няма да е останало.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 52. 52 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Петър Карабоев, мea culpa (моя вина), mea maxima culpa (моята величайша вина) е молитвена формула на покаяние и изповед в религиозните обреди само на католиците.
  Отпадането на Римската църква от Вселенското Православие е плод на дълго съзрявали в нейните недра семена на еретическо мъдруване. Окончателното разделение станало на 20 юли 1054 г., при светейшия Константинополски патриарх Михаил Керуларий, когато заради нейните еретически нововъведения тя била отсечена от св. Църква като сух клон, който не само не дава плодове, но може да причини смъртта и на целия организъм. В този ден Римската църква със съборно решение е била отлъчена и предадена на анатема. Всъщност станал е не разкол, не разделяне, тъй като самата Църква не се е разделила, а по-правилно е да се каже — отделяне и отпадане от нея на това, което е престанало да бъде Църква, богочовешки организъм.
  „Ерес — това е учение, противно на точната църковна догматика. Това название произхожда от гръцки — „вземам, заграбвам“ и е означавало личен произвол, стремеж да се противопостави на православния догмат субективното мнение“ Св. Василий Велики определя ереста достатъчно ясно: „Еретици св. отци са нарекли онези, които напълно са се откъснали от Църквата и са се отдалечили (от нея) в самата вяра“. Изопачавайки догматическото учение на св. Православна Църква, римският католицизъм се е превърнал в еретическо сборище, станал е „църква на лукавствуващите“ (Пс. 25:5).

 53. 53 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Една приказка казва- нерде(де е) Ямбол, нерде(де е) Стамбул? Сравняват дребните български душици, десетките милиони избити от нацистите и смяната на имената на българските турци, които вече правеха атентати и избиваха невинни българи!? Вчера гледах сравнението на студентския "протест" с онова което са направили нацистите в Чехия и убийството на десетки студенти от фашистката хунта в Атина на 17 ноември!? Явно си е българска черта хиперболизацията за страхливите българи?

 54. 54 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Голяма излагация...Станишев тоя път се оля.Надявам се това да е края му в политиката.После се чудят защо хората се лъжат да гласуват за фашисти.

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#52:"Гневник"]молитвена формула на покаяние и изповед в религиозните обреди само на католиците.[/quote]
  Confiteor: ...quia peccavi nimis cogitatione, verbo et opere: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Грехота е в едно изречение да се споменават Вили Бранд и Сергей Станишев...Бог да ми прости прегрешението...

 58. 58 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#21:"Чърчил"]Тайнството на ИЗПОВЕДТА е присъща при католиците ,не и при ортодоксалната източно православна църква!Това е[/quote]

  Голям специалист сте по вероизповеданията, нали?

 59. 59 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Заради такива "политици"загубихме грам достойнство като нация.Ако продължава така, ще загубим и държавата

 60. 60 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Какъв е смисълът в една такава ситуация да се извиняваш?"

  Катарзис??????
  Хахахахахааааа ... нема такова животно, има изгода явно в дадения момент.

 61. 61 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#58:"greentree"]Голям специалист сте по вероизповеданията, нали? [/quote]
  [quote#22:"greentree"]А Аула Магна коги бе, малоумници? [/quote]
  До коментар [#58] от "greentree":А ти си от Магнаурската школа (Magna aula), нали?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#47:"lol"]Българите сами сме си виновни че напускаме, не е някаква дълбока конспирация.[/quote] Не знам дали "виновни" е думата. Всеки има право да търси по-добър живот и точно това кара хората да напускат. И то не толкова заради абсолютната мизерия, защото има и много, много по-бедни от нас, а заради тоталното забатачване и липса на перспектива.

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  България е бедна, защото българите се продаваме евтино. или направо се предаваме. ние сме продатели и предатели.

  не може Сергишев ей така, от нищото, да се извини на турците на Цариградско шосе за Възродителния процес, по начина, по който Местан киха и Сергишев му казва "наздраве".

  целият тоя митинг и маскарад беше евтина постановка, в която събраха няколко хиляди, за да покажат, че и те имат морална сила зад гърба си, която е готова да ги подкрепи в трудни моменти. но това не е истина. предателите не могат да очакват други по-малки предатели да ги подкрепят, само защото са им обещали работа за 500 лв. в провинцията...

  РЕФОРМИ !
 65. 65 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Целувки , прегръдки, извинения на неподходящо място и време
  не правят Съединението. Днес германци и поляци живеят цивилизовано благодарение на лидери като Брант , Шрьодер ...
  които не се удивлявали от никакви военни униформи на духа ,
  а от стремежа на поляците за свобода – и от Изток , и от Запад.
  В Германия няма полски партии.В Полша няма германски партии.В Германия няма и турски партии при милиони турци живеещи там.В България БКП си създаде съюзник – нещо като БЗНС В ДРУГИ УСЛОВИЯ.

 66. 66 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Ей тъй на, като се замисля, редно би било и, да го наречем турския елит, доста трябва да се извинява, защото май повечето е действал активно в смяната на имената като служители на ДС от всякакъв калибър.

 67. 67 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чърчил":
  Confiteor Deo omnipotenti,
  et vobis fratres,
  quia peccavi nimis
  cogitatione, verbo,
  opere et omissione:
  mea culpa, mea culpa,
  mea maxima culpa.
  Ideo precor beatam Mariam semper Virginem,
  omnes Angelos et Sanctos,
  et vos, fratres,
  orare pro me ad Dominum Deum nostrum.
  Зъл мрак, лош превод от "Чърчил". Не знам от къде си го взел но превода е лош! Един от най - лошите и подвеждащи преводи.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#64:"Rage Against"]целият тоя митинг и маскарад беше евтина постановка, в която събраха няколко хиляди, за да покажат, че и те имат морална сила зад гърба си[/quote]

  Целият "митинг" беше демонстрация на силата на ДПС и слабостта на БСП. Той беше циментиране на статуквото: ДПС е водещият партньор в коалицията, БСП е клиентът, Атака (имаше и техни участници, дори развяваха знамена) крепи кворума срещу заплащане.

  Този абсурден спектакъл беше подтискащо гнусен за гледане: цигани, помаци, турци, бедняци, опърпани хорица, пикаещи из храстите в Борисовата; на журналистически въпроси някои не са били в състояние да назоват министър-председателя на България...

  Дали Станишев е доволен от социалния срез на "контрапротестиращите"? Даяли той - червеният принц, отгледан по станциите на ЦК - би поканил групичка от тях на кафе в резиденцията, която дели с Моника?

  Жалко, гнусно, гротескно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  [quote#52:"Гневник"]Отпадането на Римската църква от Вселенското Православие е плод [/quote]
  Не пиши глупости! Разделението на 2-те църкви е през 1054г., и по-точно константинополската се отделя от римската.

 70. 70 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Определено не мога да приема начина, по който се нахвърлиха срещу хората по време на тъй наречения Възродителен процес: да им пречат да си погребват близките по техния обичай, да режат шалвари, и т.н. Нечовешко отношение.

  Но към днешна дата, след като 2 десетилетия вече ни управляват турци, как така те са все дискриминирани?
  Все пак жестът да управляват турците българите в България ми се струва повече от извинение. Кой турски управник се е извинил за геноцида срещу българите или за потурчванията? Да не говорим, че ние не управляваме Турция, нали?

 71. 71 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен": Айде мирясай бе педа-лче смотано! Изобщо не си на ясно какво е било и как е било и бращолевиш комунистическите мантри! А че на Юндола не се говори български е виновна само и единствено партията ти, която 24 години си затваря очите, партията ти, с чиято помощ се пръкна уродливото образувание ДПС и партита ти, която Сопола е стиснал между краката...

 72. 72 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":


  [quote#68:"Norman Granz"]Този абсурден спектакъл беше подтискащо гнусен за гледане: цигани, помаци, турци, бедняци, опърпани хорица,[/quote]
  Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода...

 73. 73 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Явно парите и властта толкова развращават че са готови на всякакъв театър и водевил! Не искам да обиждам театъра!!!
  Направо ме е срам че тези хора се наричат българи!!! България не е тяхна татковина!!! Нямат място тук!!!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 74. 74 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#61] от "Гневник":

  Не, чаденце, скромен човек съм и не съпернича на цар Симеон Велики. Иначе за произхода на думите си прав. Магнаура и Мagna Aula са тъждествени.

 75. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#69] от "historama":
  Пагубната гордост, суетно знание и властолюбие на някои лъжепастири довеждат до първия тежък удар върху Християнството – Великата Схизма между Константинополската Църква и Рим през 1054 година! В резултат на множеството отклонения и промени, които внася в догматиката на Църквата, Рим окончателно изпада в ерес и с това отпада от единството и съборността на Христовата Църква. От 1054 г. до ден днешен римското духовенство не се е покаяло за еретическите си заблуди и дързостта си да променят установени от Самия Христос, Св. Апостоли и Св. Отци закони на Църквата.

 76. 76 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Арогантността и абсурдността на извинението шашват. Първо извинението не трябва да е към ДПС, а към българските граждани, които заради тъпотата и простотията на комунистите да сменят имена трябва да търпят диктатурата на съществуваща противоконституционна етническа партия, която поставя тъкмо техните душмани винаги на власт. Какво извинение може да има в причина да си на власт. Може да има само взаимна благодарност.

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#72:"Гневник"]... или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация...[/quote]

  Ти съвсем изпуши бе, каскет червен!

  Написал съм само, че партията ти разчита на циганите и турците, за да събере митинг над 1,000 души - къде видя проповядване на разова омраза, дискриминация, бла-бла-бла?!

  Я потай другия ви коалиционен партньор за "извинението" на Станишката - дали са се изкефили? Доколкото знам, те проповядват расова омраза, пък досега не съм те чувал да се възмутиш, комуне лицемерно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Мене ми се види, че всичко това са все същите глупости, с които ни заливат всекидневно...толерастизъм
  Плюс тва нещата не са сравними от никаква гледна точка.
  Нито сме ги окупирали на тяхна територия нито сме провеждали геноцид нито каквото и да било друго...

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  [quote#74:"greentree"]Не, чаденце, скромен човек съм и не съпернича на цар Симеон Велики.[/quote]

  Не му обръщай внимание - той съзнателно спами дискусията, подменя темата, докато затлачи всичко в чаршафите си и откаже нормалните хора да се надвикват с него. Просто го прескачай или игнорирай, нищо няма да загубиш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  [quote#79:"Norman Granz"]докато затлачи всичко в чаршафите си и откаже нормалните хора да се надвикват с него. [/quote]

  Както правите с Янка, Викторчо и разни още двама трима нали ?

 81. 81 Профил на valentin345
  valentin345
  Рейтинг: 404 Разстроено

  До коментар [#17] от "Десен":
  много мога да ти разказвам за онези времена, но ще се въздържа, защото си много недиалогичен. Гарантирам ти, че ще дойде време и ще се срамуваш от думите си. Тъй става, на всеки му идва времето и получава откровение.

 82. 82 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  От доста време се чудя, да имаш на една .....(поставете която вие си изберете дума) разстояние „супер ПР-а“ Моника и да генерираш толкова неприятен образ, някаква смесица от оная комунистическа запиканост и желание да казваш на черното бяло, както помним че всяка петилетка отчитахме страхотния напредък във всичко, а после се оказа, че сме фалирали като държава, да слушаш обичайните за тези кадри казионност на изразните средства, липса на свежест и новост ( това с извинението вероятно трябва да е в графата новости), че не може да не ти мине през акъла, че или ПР-а му е слаб, или изпълнителя не става за нищо по-оригинално, просто толкова си може човека.
  Иначе съм съгласен с Боби (№3), че патетиката и отделеното място са малко в повече, но е добре за хората родени след 1970-80, да си попълнят малко представите за „лошите колониалисти“, както ги нарича др.Сидеров и да се опитат да направят разликата между тях и нашите звезди, като Сергей, Волен, да не говорим за претенциозния, но също толкова скучен Местан.

 83. 83 Профил на pandelka
  pandelka
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#13] от "Красимир":
  Интересно, дали са репетирали?Не бих се учудила.Обаче не им се получи, на мен ми стана ми фалшиво и гадно докато го гледах.Не искам да си представям какво им е на тия, за които подобен жест би имал значение.

 84. 84 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Поискана е прошка от лидер на БСП за нещо - това е новината !
  Но прилича повече на ниско навеждане и надупване отколкото на искрено , сърдечно съжаление !

 85. 85 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Фалшив жест, направен от опортюнистични подбуди и унизил партията и избирателите му. Типично за некадърника Станишев.

  Gunter glieben glauchen globen
 86. 86 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  + + +

  Т.нар. "Възрдителен процес" е едно държавническо и отговорно решение, което аз лично адмирирам.

  Без него, в настоящата ситуация, вече Лудогорието и Странджа-Сакар щяха да са автономии, ако не и присъединени към Турция.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 87. 87 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  Това вече се е случвало, безроднико.

  Достатъчно е да видиш как са се отнасяли с нас преди 1878, за да установиш колко леко им се е разминало.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 88. 88 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#36] от "dogwoman":

  На същия фон още едни 1.5 млн. "етнически" турци как биха ти стояли? С претенциите на мюфтийството, с лагерите за обучение на ислямисти (САЩ настояват да обучаваме такива), с планирани за заселване 200 000+ сунити ?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 89. 89 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  До #76-evkalipt- "...Първо извинението трябва да е не към ДПС , а към българските граждани..."

  И сетне , ДПС , не била противокунституционна партия , на етническа основа , а ??? Да не би в други партии и организации, да не членуват турци??? Да не би да няма аполитични турци??? За тях , "извинението" на продажният мушмурок Станишев , важи ли??? Или важи , само за членовете и симпатизантите на ДПС???!!!??? Ами че в ДПС , за цвят са турили и дузина български политически дегенерати , които са продали съвестта си за пари и са се превърнали в ЕНИЧАРИ!!! "Извинението" на Станишев и за потурнаците Христо Бисеров, Йордан Цонев,Камен Костадинов , Александър Методиев,Веселин Пенев , Георги Горанов,Петя Раева , Петър Ангелов,Сергей Кичиков,Янко Янков и Щерьо Щерев , да са пострадали от "Възродителния процес"??? ТОВА Е ГАВРА С БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ!!!

 90. 90 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  станишевски опит да укрепи редиците с дпс,и пак нескопосано направено,бедните мохамедани са заплашвани и предупреждавани за кого и как да гласуват а сега станишев ще печели техните симпатии с прошка,ИЗМЕТ УРОДЯСАЛА

 91. 91 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До # 78- bluskreen - "Мене ми се види , че това са същите глупости ,с които ни заливат всеки ден...толерастизъм..."

  Нямаш си представа , колко си прав!!! Вестник "ТРУД" , още вчера17.11.3013г.,19:46 часа, публикува новината на турската информационна агенция "Догу хабер ажансъ", че на 16.11.2013 година , около 01:30 часа , турски граничари са застреляли трима сирийци , опитващи се да премината нелегално сирийско-турската граница и да влязат на турска територия!!! Това е НЕУДОБНА новина и за нея "Дневник" мълчи!!! Представяте ли си , какво би станало , ако български гранични полицаи , бяха убили ,или ранили дори един нелегален имигрант пресичащ турско-българската граница, при опит да го спрат??? Значи щом е за Турция, може да трепе , за да опази границите си от нарушители, а щом е за България не!!! Ето този двоен стандарт, това чувство за незаслужена вина, която се внушава на българите и ТОЛЕРАСТИЯТА с която се опитват да промият съзнанието им , ще ги унищожи като народ и държава!!!

 92. 92 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добър анализ! Браво!

 93. 93 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#5:"pag"]Естествено, че не беше Mea culpa.

  Беше си един типичен социалистически катарзис[/quote]

  Ееех, де да беше истински катарзис, ама не би .ТЕ едва ли ще дорастнат някога за такъв, а колко би ни помогнал на всички в тази отрепана от "свои" страна. Дано греша, и дано ТЕ си върнат някой ден човешкия образ и сложат ръка на сърце..

  Много силно и навременно написана статия, дава ми надежда че сме все пак силен народ с достойнство и чест.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 94. 94 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия мишоци отказват да поемат вина дори за тривиални бандитизми като назначението на Пеевски, а ние чакаме да се покаят за чудовищни престъпления като Народния съд или Възродителния процес.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 95. 95 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-много трябва да се извинят доган, местан и цялата пасмина от дс-доносници на своите!
  Но за съжаление техи хорица са толкова уплашени от същите, че още ги използват за грабежи и от нас!
  Станишев, станишев е "деветата дупка" на кавала.
  Той даже няма право и да се извинява!

 96. 96 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  комунист срам няма не може да е виновен и не може да се извини.Даже за изтребването на полската интелигенция и офицери в Катин не се извиниха.Горбачов си призна,а после даже отново отрекоха.Ако питате тавариш пути въобще не са избивали поляците.

 97. 97 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако требва да бъдеме екзактни, това си беше патетична реч за пред глупав електорат с проста популистка цел. Нищо повече. Едва ли имаше някой, който да му се хвана, освен 'милионите' поддръжници на Орлов мост.

  Последни издихания на една нагла власт.

 98. 98 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#24:"Десен"]Какви факти са ти пиянските брътвежи? Кога в белене е имало хора които говорили на турски? Ти чуваш ли се какви глупости говориш или си се подкарал от рано. [/quote]
  Белене е отворено отново по времето на възродителния процес. Май ти нямаш представа за какво говориш.

 99. 99 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#50] от "kimba3":

  Много пъти даже, учи се по история в Канада и САЩ ... също с робството. Както съм казвал и преди причината САЩ да е милион години пред Европа е защото мръсните ризи си ги изкарване наи-отпред да се избелят ... докато Европейците гледат да ги скрият и почват да се уфланкват и стават смешни, как не са толкова чисти.
  Вили Бранд точно така постъпва, директно от ден 1 казва че Германия е виновна и тн, затова и ако имате късмета да сте в Берлин идете в музея за него на Унделинден, защото си залужава ... хубаво някои да накара Европейските зелки да го посетъят също ... щентралата на ЕО за Германия е недалече ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 100. 100 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На Сергей му трябва втора диплома - Майстор по катарзисната работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK