Здравейте граждани! (словото на Георги Мишев на 18 ноември 1989 г.)

Георги Мишев

© Юлия Лазарова

Георги МишевЗдравейте граждани! Този поздрав отправи писателят Георги Мишев към хилядите, препълнили площада на катедралата "Св. Александър Невски", на първия свободен митинг на 18 ноември 1989 г. Тогава авторът на "Матриархат" и сценарист на филми като "Преброяване на дивите зайци" и "Вилна зона" говори като председател на Обществения комитет за екологична защита на Русе - първата неформална организация, създадена преди края на тоталитаризма. Георги Мишев беше народен представител във Великото народно събрание.


"Дневник" публикува словото по репортерски запис от митинга, на който говориха още Желю Желев, Радой Ралин, Блага Димитрова, Анжел Вагенщайн...


Хора! Хора, стекли се днес на този огромен площад, преминали по тънкия лед на страха, днес вие заслужихте най-високото истинско обръщение – граждани!
Здравейте, граждани!


Честит ден първи на българската демокрация!


Нека прибавим още: най-лошото мина. Доживяхме неочаквания, а всъщност отдавна чакан обрат.


Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество. Събрали сме се да благодарим на хирурзите, че всичко мина сполучливо, без драматични последици както за отделния гражданин, така и за цялата страна. Това е един насърчителен белег за цивилизованост.


След три-четири десетилетия на движение в кръг или тъпчене на едно място, нека се надяваме, че вече поехме във вярната посока, към една цивилизована България – модерна, заможна, спокойна, стабилна страна, в която единствено ще се люлеят само бебешките люлки и тези бронзови камбани на великия храм.


Вече седми ден как българинът отхвърли от плещите си воденичния камък на тоталитаризма.


Апатията изчезва, апетитът за живот се завръща. Някакви незнайни досега резервни сили се събуждат в имунната ни система като след хипнотичен сеанс. Хипнозата, в която бяхме изпаднали цели десетилетия, отстъпва пред разума, пред вярата, пред надеждата.


Най-сетне нарушеното равновесие трябва да бъде възстановено според природния закон и всичко да си дойде на мястото: глупакът да престане да съветва умния, бездарният да ръководи талантливия, мерзавецът да преподава морал!


И както е казано в мъдрите книги – всекиму своето. На селянина – земята, с трайни гаранции за собственост. На работника – акции от фабриката. На човека с книгата и компютъра – свобода за творчество, за себеизява, за самоусъвършенстване.


Стига вече грижи и любов към човечеството изобщо – нека да се погрижим за всеки човешки индивид. Тези лозунги звучаха и довчера и са омръзнали и писнали на всички. Отдавна номенклатурно-бюрократичната система полага грижи за човека. Поучава го в кръжоци, възпитава го със затъпяваща образователна система, осведомява го с псевдоинформация, развлича го със скучни зрелища.


Единственото, което трябва да се направи на първо време, е да оставим на мира човека. Да го оставим да живее както иска, както намира за добре!


Да оставим човека да се ожени за когото иска, да си построи дом на колкото иска етажи и квадрати, с колкото иска гаражи и мазета, да създаде деца колкото сам пожелае и да ги кръсти с каквито иска имена. И нека ги отглежда и възпитава в общочовешките и надкласовите добродетели. Само така ще върнем топлината и уюта на домашното огнище, а оттам – и уюта и привлекателността на България.


Няма да е лесно – с години са действали разрушителните сили на егоизма и алчността! Стопанството е съсипано, политиците – корумпирани, политическата активност на населението – парализирана, духовността ни е останала без дихание!


Трябва да се прелее от живата кръв на независимите движения във вените на нашето гражданско общество. Така ще върнем истинския смисъл на понятия като Конституция, Народно събрание, народен представител, свободни избори.


Трябва да се бърза! Всички сме нетърпеливи, но трябва да проявяваме и мъдрост. Целта се постига не само с бързане, а с неспиране. Да вървим към целта с настойчивост, с търпение, без илюзии и с надежди. И нека да ни свети единствено здравият смисъл, да ни ръководи здравият разум!


Здравейте, граждани!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK