Здравейте граждани! (словото на Георги Мишев на 18 ноември 1989 г.)

Георги Мишев

© Юлия Лазарова

Георги МишевЗдравейте граждани! Този поздрав отправи писателят Георги Мишев към хилядите, препълнили площада на катедралата "Св. Александър Невски", на първия свободен митинг на 18 ноември 1989 г. Тогава авторът на "Матриархат" и сценарист на филми като "Преброяване на дивите зайци" и "Вилна зона" говори като председател на Обществения комитет за екологична защита на Русе - първата неформална организация, създадена преди края на тоталитаризма. Георги Мишев беше народен представител във Великото народно събрание.


"Дневник" публикува словото по репортерски запис от митинга, на който говориха още Желю Желев, Радой Ралин, Блага Димитрова, Анжел Вагенщайн...


Хора! Хора, стекли се днес на този огромен площад, преминали по тънкия лед на страха, днес вие заслужихте най-високото истинско обръщение – граждани!
Здравейте, граждани!


Честит ден първи на българската демокрация!


Нека прибавим още: най-лошото мина. Доживяхме неочаквания, а всъщност отдавна чакан обрат.


Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество. Събрали сме се да благодарим на хирурзите, че всичко мина сполучливо, без драматични последици както за отделния гражданин, така и за цялата страна. Това е един насърчителен белег за цивилизованост.


След три-четири десетилетия на движение в кръг или тъпчене на едно място, нека се надяваме, че вече поехме във вярната посока, към една цивилизована България – модерна, заможна, спокойна, стабилна страна, в която единствено ще се люлеят само бебешките люлки и тези бронзови камбани на великия храм.


Вече седми ден как българинът отхвърли от плещите си воденичния камък на тоталитаризма.


Апатията изчезва, апетитът за живот се завръща. Някакви незнайни досега резервни сили се събуждат в имунната ни система като след хипнотичен сеанс. Хипнозата, в която бяхме изпаднали цели десетилетия, отстъпва пред разума, пред вярата, пред надеждата.


Най-сетне нарушеното равновесие трябва да бъде възстановено според природния закон и всичко да си дойде на мястото: глупакът да престане да съветва умния, бездарният да ръководи талантливия, мерзавецът да преподава морал!


И както е казано в мъдрите книги – всекиму своето. На селянина – земята, с трайни гаранции за собственост. На работника – акции от фабриката. На човека с книгата и компютъра – свобода за творчество, за себеизява, за самоусъвършенстване.


Стига вече грижи и любов към човечеството изобщо – нека да се погрижим за всеки човешки индивид. Тези лозунги звучаха и довчера и са омръзнали и писнали на всички. Отдавна номенклатурно-бюрократичната система полага грижи за човека. Поучава го в кръжоци, възпитава го със затъпяваща образователна система, осведомява го с псевдоинформация, развлича го със скучни зрелища.


Единственото, което трябва да се направи на първо време, е да оставим на мира човека. Да го оставим да живее както иска, както намира за добре!


Да оставим човека да се ожени за когото иска, да си построи дом на колкото иска етажи и квадрати, с колкото иска гаражи и мазета, да създаде деца колкото сам пожелае и да ги кръсти с каквито иска имена. И нека ги отглежда и възпитава в общочовешките и надкласовите добродетели. Само така ще върнем топлината и уюта на домашното огнище, а оттам – и уюта и привлекателността на България.


Няма да е лесно – с години са действали разрушителните сили на егоизма и алчността! Стопанството е съсипано, политиците – корумпирани, политическата активност на населението – парализирана, духовността ни е останала без дихание!


Трябва да се прелее от живата кръв на независимите движения във вените на нашето гражданско общество. Така ще върнем истинския смисъл на понятия като Конституция, Народно събрание, народен представител, свободни избори.


Трябва да се бърза! Всички сме нетърпеливи, но трябва да проявяваме и мъдрост. Целта се постига не само с бързане, а с неспиране. Да вървим към целта с настойчивост, с търпение, без илюзии и с надежди. И нека да ни свети единствено здравият смисъл, да ни ръководи здравият разум!


Здравейте, граждани!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много силна емоция предизвиква това слово, пък и много истини, които като че ли сме позабравили - "Да вървим към целта с настойчивост, с търпение, без илюзии и с надежди. И нека да ни свети единствено здравият смисъл, да ни ръководи здравият разум!"

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Какъв наивитет само!!!

 3. 3 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Голяма комедия беше този митинг и предвестник на това какво ще представлява български преход. На трибуната бяха и Вагенщайн и редица други комунисти. Спомням си как множеството ахна и се разшумя когато Румен Воденичаров каза "Господин Петър Младенов" - това показваше и нагласите в обществото. Общество, в което социализмът бе пуснал дълбоки корени.

 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество.
  .........
  Да,да..., ей на такива тъпи лозунги повярваха хората и оставиха кърлежите да се впият още по-дълбоко в "снагата на нашето общество", затова и умира.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Трябва да се бърза.
  25 години минаха почти, а бързаме, ама в обратна посока.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#1] от "sasa1959":
  И нека да ни свети единствено здравият смисъл, да ни ръководи здравият разум!
  .........
  Егати овчедушието, здрава тояга трябваше да ни ръководи и здраво въже.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество. Събрали сме се да благодарим на хирурзите, че всичко мина сполучливо ..."

  Хирурзите, обаче, се оказа, че само са ни разрязали и след това веднага са ни зашили, щото туморът си стои и даже се разраства.

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Хората явно са искали малко и прости неща (погледнато от днешна гледна точка). Парадоксалното е, че почти всичко от онова, което е пожелал, се сбъдна и при това бързо след 1989 година:
  - земята се върна на селяните (но те не се върнаха при нея)
  - всеки можеше да си строи колкото големи къщи си иска (нямаше естествено обещание, че всеки ще има пари за това)
  - работниците наистина получиха безплатно акции (с масовата приватизация)
  - всеки нарича децата си с каквито иска имена (ромите са особено изобретателни тук)
  - човека с компютъра има пълна свобода (вкл. да си губи времето в блогове и социални мрежи).

  И т.н.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3524 Неутрално

  Доплака ми се... даже го помня това изказване, или части от него. Тогава е било "пиянството". От тогава насам - 24 години махмурлук, и не минава.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 681 Гневно

  гражданите/в смисъла на Г.Мишев/,особено тези в големите градове и най-вече в София,за съжаление отсъстваха след тези изнизали се като сън 24 години!Вълнуваме се от митингите провели се завчера в София и по-точно, колко са били бройките им,а не си задаваме въпроса,къде бяхме и къде сме въобще 1млн. и половината обитаващи столицата на България.По-отношение на урбанизацията на София,сме изпълнили и преизпълнили всяко свободно местенце,но не сме достойни за призванието"граждани".Петте месеца маршируване го доказаха,а това най-вече личи от самодоволните реакции на фелдфебелите във властта.С нашите действия само увеличаваме екзотичните представители на фауната в политическия зоопарк!

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#8] от "12345":

  "Трябва да се прелее от живата кръв на независимите движения във вените на нашето гражданско общество. Така ще върнем истинския смисъл на понятия като Конституция, Народно събрание, народен представител, свободни избори."

  Това обаче не се е случило, а е основополагащо. Останалото са битовизми.

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "reakzioner":
  До коментар [#3] от "richi":

  Така или иначе, това беше първия изблик на масов публичен гняв срещу тоталитаризма, комунизма, конкретно срещу Тодор Живков.
  Хората се страхуваха от побой, арести и стрелба от страна на милицията.
  Абсолютно вярно е това " за тънкия ред на страха".
  Тогава ако те видеха там , уволнението беше сигурно, а не като сега...
  Сигурно яко е снимано, но масите победиха.
  това, че имаше всякакви хора: комунисти, антикомунисти, крайно десни, крайно леви и разни параформирования /не помня имената/ показваше колко много ни е писнало от ТЖ, БКП, СССР, и т.н.
  Разслоението в последствие си беше нормално... 13. 13 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ех, защо днес няма такива достойни хора като Мишев, Блага, Радой Ралин? Може би тогава обществото нямаше да е така разделено и настроено един срещу друг...

 14. 14 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#2:"reakzioner"]Какъв наивитет само!!! [/quote]

  Е, като гледаш от 2013 г. назад, наивитет е.

  "Да, България"
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#3] от "richi":
  [quote#3:"richi"]Голяма комедия беше този митинг и предвестник на това какво ще представлява български преход. На трибуната бяха и Вагенщайн и редица други комунисти. Спомням си как множеството ахна и се разшумя когато Румен Воденичаров каза "Господин Петър Младенов" -.......[/quote]

  Това можеш да го казваш от сегашната си гледна точка.
  Бях на митинга и мога да ти кажа ,че едва ли някой е знаел кой е Вагенщайн и кой Румен.
  Разбра се ,ама доста по-късно.Но тогава изказванията бяха леко смущаващи и опияняващи за хората.
  А това на Гогов донесе шок и потрес за публиката.
  В общи линии след време се видя че 99% от изказващите се са комунистически агенти

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "12345":

  Нека не пропускаме един факт - на митинга общо взето говориха удобните за властта хора (с изключение на Петър Гогов). Не бяха допуснати на трибуната Илия Минев (френски възпитаник лежал 33 години в комунистическите затвори) и Янко Янков - също политзатворник и убеден антикомунист.

 17. 17 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#16] от "richi":

  То и с Гогов грешката беше немедленно отчетена и повече не го чухме чак до предизборните студия - да не стане грешка нещо...

  Прав си, с две думи.

 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#15:"navy"]99% от изказващите се са комунистически агенти[/quote]

  И като такива внимаващи да не настъпят новите лица на властта. Трябваше „танковете да дойдат“, за да лъсне цялата режисура на мирния преход. На по-острите изказвания и действия се приписа образа на брадатия седесар, който се размахваше като плашило по провинцията.

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "navy":

  Бях на митинга. Странно е, че не си знаел кой е Анжел Вагенщайн ?! Направо не мога да повярвам.
  А за Румен Воденичаров имах впечатления от предавания на РСЕ. Още тогава се питах как се получава така, че този човек говореше по РСЕ от България и нищо не му се случваше. Явно не е бил случаен.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Беше много вълнуващо! Тези,които го опорочиха си отидоха по реда.А ние не сме чули края на словото„Трябва постоянство!“

 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Доста добре звучи, но фактът, че и днес е актуално достатъчно ясно показва, че говоренето за нещо не е като правенето му...

 22. 22 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Нека прибавим още: най-лошото мина. ......
  Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество.
  .......................................
  Наистина - уникална наивност, да вярваш, че всичко лошо, опасно, "злокачествено" е отстранимо с един-единствен замах на скалпела, че най-лошото е минало ей-така, без никаква съпротива, понеже "хирурзите" / да се свети името им и банковите им сметки!/ били едни опитни, такива, добрички...И това го дрънка публично не някой хлапак, а човек в средата на 50-те си, най-мъдри години.... Просто не е истина какви инфантили си отгледа соца, още не можем да се отървем от наивните им викове и последиците от тях

  Не съм магаре;-)
 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "След три-четири десетилетия на движение в кръг или тъпчене на едно място, нека се надяваме, че вече поехме във вярната посока, към една цивилизована България – модерна, заможна, спокойна, стабилна страна."

  А след това БКП/ДС отвърза псетата си и го докарахме дотук.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колко много надежди.... Някои се изпълниха, повечето не...

 25. 25 Профил на astonis
  astonis
  Рейтинг: 381 Неутрално


  [quote#4:"СДС"]..." и оставиха кърлежите да се впият още по-дълбоко в "снагата на нашето общество", затова и умира. [/quote]
  Грижата за здравето на обществото в което живеем би трябвало да е като грижата за собственото здраве...знаеш какъв вирус те е нападнал - взимаш съответните хапчета! Така би трябвало да е и срещу политиците в тази опоскана страна. В българското общество обаче някак си се лигавим с истинските кърлежи по нашето тяло - все от групата на ДС и БКП и си траем и се мотаем и си гледаме мазните им физиономии даже по време на вечеря, умело поднесени от четвъртата власт!

 26. 26 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"СДС"]До коментар [#1] от "sasa1959":
  И нека да ни свети единствено здравият смисъл, да ни ръководи здравият разум!
  .........
  Егати овчедушието, здрава тояга трябваше да ни ръководи и здраво въже. [/quote]

  Тогава така изглеждаха нещата...
  По-важното е след още 25 години да не заключаваме пак същото.

 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#19] от "richi":
  [quote#19:"richi"]Бях на митинга. Странно е, че не си знаел кой е Анжел Вагенщайн ?! Направо не мога да повярвам.
  А за Румен Воденичаров имах впечатления от предавания на РСЕ. Още тогава се питах как се получава така, че този човек говореше по РСЕ от България и нищо не му се случваше. Явно не е бил случаен. [/quote]

  След 24 години е много готино да се правиш на умен и проницателен,а пидалче? Щото само ти си слушал РСЕ ?И мислиш ,че до тогава не съм чувал за Вагенщайн?
  Казвам /не на теб ,а на тези които са били малки или не са били родени/, че седмица след преврата никой не се е чувствал и грам свободен и всеки присъстващ е бил като на тръни.
  Страха изчезна леко-полека след това със всеки следващ митинг , а с годините се видя кой,какъв и защо.
  Ако се поразровиш ще видиш ,че съм писал тук поне 10 пъти за предателствата и внедрените от комунистите в СДС.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Вагенщайн, Воденичаров, Петко Симеонов, Ал. Каракачанов, Желев, Петър Слабаков... Като си помисля какъв наивник съм бил в тези години...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#27] от "navy":

  Поради просташкото ти обръщание към мен повече........

 30. 30 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ужассс! Само една камуняка до тук....

 31. 31 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#28] от "gripen":
  [quote#28:"gripen"]Вагенщайн, Воденичаров, Петко Симеонов, Ал. Каракачанов, Желев, Петър Слабаков... Като си помисля какъв наивник съм бил в тези години.[/quote]

  Нали!
  Ама ние сме глупави с тебе ,не сме умни като Ричи който на 18,11 прозрел каква " Голяма комедия беше този митинг и предвестник на това какво ще представлява български преход. "
  Баба Ванга /Бог да я прости/ пасти да яде.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 32. 32 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  При всичките гадости на изминалите 23 години аз и за един ден не съм съжалявал за времето преди 10 ноември.
  Все пак имаме много повече свобода и продобивки.

  Любов и светлина!
 33. 33 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Спомням си смътно ентусиазма на първите години на "демокрацията", сините знамена и вярата, че ще заживеем друг един живот, че ще има шанс за всеки.
  24 години след това, когато са минали моите най-плодородни години-на съзряване и вземане на професия в ръцете, виждам, че шансът е бил само за някои избрани индивиди на ДС/БК(С)П.
  Продължавам да твърдя, че свободата не се подарява, тя се извоюва!
  [quote#0:"статията"]Апатията изчезва, апетитът за живот се завръща. ..... Хипнозата, в която бяхме изпаднали цели десетилетия, отстъпва пред разума, пред вярата, пред надеждата.

  .... глупакът да престане да съветва умния, бездарният да ръководи талантливия, мерзавецът да преподава морал![/quote]
  А от цитираните надежди нито една не се сбъдна! Напротив, народеца умира в летаргия, апатия и страх, чакайки някой да го "оправи"; глупакът (мутрата и чакарака) е на позиция да командва живота на талантливия и предприемчивия....
  Много е тъжно да чета тези слова след толкова време и да осъзнавам, колко сме били наивни да вярваме, че комунистите ще подарят свобода на роба...

 34. 34 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#29] от "richi":
  [quote#29:"richi"]Поради просташкото ти обръщание към мен повече........ [/quote]

  Човече извинявай?
  Нищо общо с намеци за сексуална ориентация ,просто се сетих за един бивш премиер ,който искаше да се прави на ПИДАЛ ,та да изглежда умен.
  Още един път извинения!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 35. 35 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  Да прав си.
  Трябваше издъно да се лустрират.

 36. 36 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "navy":

  ОК.

 37. 37 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#34:"navy"]Човече извинявай?
  Нищо общо с намеци за сексуална ориентация ,просто се сетих за един бивш премиер ,който искаше да се прави на ПИДАЛ ,та да изглежда умен.
  Още един път извинения! [/quote]

  Хм...кой е той?!

  Любов и светлина!
 38. 38 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 499 Любопитно

  ДНЕВНИК, дали е възможно да потърсите самия Георги Мишев за интервю? Интересно, как ли ще коментира думите си в онзи паметен ден, с оглед случващото се днес?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "gripen":

  ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ подготви "преврата", много време преди прословутата дата 10.10. 1989 г. Тази подготовка започва десетина години преди тази дата.

  Митингите бяха само за наивници!

  Лицемерие и аморалност - това са двете думи охарактеризиращи всички речи и изказвания от тогава до днес и това подхрани фалша на прехода от комунизъм, към пост и нео вариантите му.

  Защото икономически изкривената платформа на социалният живот градена вече почти 70 години върху потъващите пясъчни основи на приспособенство, задкулисието и демагогията никога не са били възможно стабилни за един нормален законосъобразен обществен и личен живот на всеки българин от нашата мултинационална и мултирелигиозна псевдодържава.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "mlu666":

  НАРОЧНО бяха подбрани наивници, между които Мишев и Желев, но не е за вярване дали това е така или са нужни други думи за тяхното пълно охарактеризиране.

  ДС работеше дълго и упорито над тях подхранвайки фалшивите им илюзии с най-рафинирани способи и влияния.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#28] от "gripen":

  Не беше само ти - толкова млади бяхме, толкова много вярвахме, толкова много ентусиазъм и желание имахме да направим от България нормална държава, мислехме че всички са като нас... ама то не било баш така...

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "Orchid":

  Как може да има такива хора за да повярват, че едни кръвопици, думбази и престъпници, ползвали статуквото на ВСВда се приспособят чрез насилие и кръв ще отстъпят власт и привилегии?
  Такива работи никъде и никога не са ставали и никога няма да стават.

  Затова пътят преминава през ПЪЛНАТА И ПОВСЕМЕСТНА ЛУСТРАЦИЯ и унищожение на имената, така както древните народи заличават имената от мемориалите и разрушават всеки спомен днес ние съвремениците на промените, трябва да изпратим в музеите на историята всичко свързано с тях.

  Иедва тогава нещата започват на чисто, защото ниаква приемственост не е нито възможна, нито подходяща за нашите възходящи, тъй като е изцяло отрицателна в който и да е взет по избор ъгъл на полезрение, гледна точка и анализ.

  Всяко колебание е пагубно за националното ни самосъзнание и цялост.

 43. 43 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 492 Неутрално

  99% от всички така вдъхновено говорещи на 18.ноември, си бяха редови служители на ДС, включително и така сладкодумния и талантлив Г.М.. Шамарът, който ни зашлевиха беше толкова зашеметяващ, че и досега не можем и няма да можем явно се свестим.

 44. 44 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  СЪДЪТ и ПРАВОСЪДИЕТО в страната са парализирани от страх, нагаждане и изопачени закони и Конституция, защото са само една част от веригата навързана в предишните години от абсолютни престъпници, създали система на пълна надържавна генерална експлоатация на и над цялото българско население.

  Затова и политическите и социални зависимости са пряко свързани с резултатите от тази първостепена организираност на държавата.

  Затова нещата в сектора са само един театрален фарс, трагикомедия в която никой нито вярва, нито има надежда, а само служат за забавление и развлечение на целокупната ежедневна социална ,икономическа и културологична парализа.

 45. 45 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Е? Как ви звучи днес това слово?

  goblenka
 46. 46 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Цитат от мъдрословието, а коментара ми е в скоби:
  И както е казано в мъдрите книги – всекиму своето (дръжки). На селянина – земята, с трайни гаранции за собственост (60% от земята се обработва я с аренда я дорозорно от 15 фамилии). На работника – акции от фабриката (те заплатата не му плащат а то лъжело за акции). На човека с книгата и компютъра – свобода за творчество, за себеизява, за самоусъвършенстване (кеф ти платени медии, кеф ти платени форуми, кеф ти блогър да станеш, кеф ти паметник да омаскариш).

  Пфу! Още в началото тн десни си бяха едни демагози както и левите. Но бяха по-лакоми. Гушите по-големи....

 47. 47 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  Какво стана после,

  -Румен Воденичаров, след няколко години държа
  корено преклонно, унизяващо, слово при смърта на Тодор Живков, преди това беше изпълнил задачата да узурпира НДЗПЧ основано в 88г от Илия Минев, лежал 29 /!/ години в комунистически затвор.
  -Анджел Вагенщайн бе активен оратор във всички комунистически митинги
  -Желю Желев покровителстваше правителството на Мултигруп - на Беров и организира свалянето на правителството на Ф.Димитров
  -Петър Берон се оказа агента на ДС -Бончо


  Единствен Петър Гогов от държалите речи се оказа най свестен човек. Той обаче бе смазан много бързо...

 48. 48 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "И както е казано в мъдрите книги – всекиму своето. На селянина – земята, с трайни гаранции за собственост. На работника – акции от фабриката. На човека с книгата и компютъра – свобода за творчество, за себеизява, за самоусъвършенстване."-----------------------------------------Някой от вас да е видял подобни акции за работника? А селянина с "трайните" граници, вече е починал. А човеците с книгите, заминаха да творят в други географски ширини. "Благодаря" на писателя Мишев за всичко "хубаво", което ни се случи и случва досега! Ама студентите май нещо са недоволни и много други ощастливявани през тези 24 години?

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  [quote#0:"Георги Мишев"]Най-сетне нарушеното равновесие трябва да бъде възстановено според природния закон и всичко да си дойде на мястото: глупакът да престане да съветва умния, бездарният да ръководи талантливия, мерзавецът да преподава морал!
  [/quote]
  За всеки който присъстваше тогава на митинга това звучеше напълно реалистично и възможно след като диктата на една партия бъде премахнат. За съжаление и днес това си остава химера. А иначе и Вагенщайн говори добре, като беше един от малкото който предупреди да не бъдем пак излъгани от партийната номенклатура.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  Голяма част от пишещите са били свидетели на голямата лъжа.Основен виновник за падението на държавата е комуниста ,псевдо философа и псевдоавтор и получовек Ж.Желев.Той отхвърли протегнатата ръка от Германия за декомунизация на българското общество и Лустрация по Германския модел за Денацификация.Така България тръгна по пързалката и стигна там ,където е.Дълбока хирургическа операция е необходима на българското общество ,а не хабчета за температура.,казва Националния Омбудсман.Тази операция ще бъде различна от тази ,за която говори Червения лъже интелектуалец Агента на ДС -Мишев.То и името му едно такова ,като на ругия Писанчев.Тази кардинална операция може да бъде само и единствено Германския модел за СМЯНА/а не подмяна или промяна/на политическата и икономическа система в страната ,чрез тотална Декомунизация,Лустрация,Национализация и Народен съд по Германски модел и процедури по наказанията на комунистическите престъпниции агенти на ДС.

 51. 51 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "злокачествено образование"

  и начално образувание

 52. 52 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Днес е седмият ден, откак бе извършена историческа операция – изрязано бе едно злокачествено образование от снагата на нашето общество. Събрали сме се да благодарим на хирурзите, че всичко мина сполучливо, без драматични последици както за отделния гражданин, така и за цялата страна. Това е един насърчителен белег за цивилизованост." Каква наивност или може би голяма манипулация. Цитирам Т. Джеферсън по въпроса:"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants." За сободата се плаща скъпо. Опитахме се да минем тънко и сега берем плодовете на разочарованието.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Винаги ми е изгледал наивен и невеж политически, иначе добрият човек Георги Мишев!
  Но с времето бях забравил това онова....
  Сега си опресних защо, благодаря на редакцията...!!
  Но такива хора обикновенодвиат прогреса, умните, ловките и веите в политиката обикновено харесват статуквото....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "adenauer":

  ДОКАТО стърчи паметник на благодарноста и признателноста към една армия нахлула в България и поставила свое марионетно правителство от душмани на нацията, както и другият полуразрушен монумент на тоталитарната историческа пропаганда и подмяна на националните приоритети потъпкал имената на падналите за обединението и името на България.

  ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА!

  С хора и техни последователи създали този култ към позора и нагаждането към приоритети с съзнателно избрана престъпна цел, обединение никога няма да има, а за консенсус на управление трудно би могло да се мисли, а д да се говори би било пълен абсурд и гавра с всички жертви на един анормален политикоикономически режим!

 55. 55 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хахахахаха.След 24г.тази реч звучи като сатанинска подигравка.Да ни е честита придобивката.

 56. 56 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Тази реч звучи като да е писана вчера. Но по-лошото е, че "манифестъ", с който Кимон Георгиев се обръща към народа, след военния преврат звучи по същия начин. Явно тъпчем в кръг много отдавна.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 57. 57 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 808 Неутрално

  нека се надяваме, че вече поехме във вярната посока, към една цивилизована България – модерна, заможна, спокойна, стабилна страна
  ====================================
  Как пък точно позна в каква посока се движи модерна Бългерия с "демократична" помощ, тоз Мишев ще да е гений нещо.

 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Разстроено

  "нека се надяваме, че вече поехме във вярната посока, към една цивилизована България – модерна, заможна, спокойна, стабилна страна, в която единствено ще се люлеят само бебешките люлки и тези бронзови камбани на великия храм."

  С надяването сте си останали. Така ни "цивилизоваха"(демократизираха) , че нищо от това, което си очаквал не се случи.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Гневно

  "Стига вече грижи и любов към човечеството изобщо – нека да се погрижим за всеки човешки индивид."

  Така се погрижихме, че сега огромната маса индивиди едва оцелява. А и милион индивиди напуснаха страната и НИКОГА няма да се върнат.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 60. 60 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Промяна може да има само от хора, избрани горе, които разбират от съвременни технологии и ги прилагат за заздравяване на икономиката. С целувки , речи и посредственост нищо не се постига.И кръв да се пролее, без немска педантичност и образованост, ще продължаваме да цитираме стари речи като днешни.Оправданието ни е ДС .Да ги махнем ! Посредствеността
  и корупцията е навсякъде в управлението.Справка – Обръщението на студентите – "окупатори".

 61. 61 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Гневно

  "Да оставим човека да се ожени за когото иска, да си построи дом на колкото иска етажи и квадрати, с колкото иска гаражи и мазета, да създаде деца колкото сам пожелае и да ги кръсти с каквито иска имена."

  Че кой е забранявал на човека да се жени за когото си иска и да кръсти децата си с каквито си иска имена, бе, тъмно син другарю???

  И тогава можеше да си построиш къща на няколко ката. Дори и в селата/вилите ги строяха.

  Долен ЛЪЖЕЦ!!!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#50] от "adenauer":

  Напразно се палиш, Желю Желев, на практика беше най-кадърния от "извън дворцовите" реформатори....
  Първо, кой според тебе можеше да направи прехода както трябва, онези с брадите, Петър Берон (този), реститутите, гусинът, Москов, Дертлиев, Воденичалов, рИформата???
  И второ народът български си живееше добре при Тато и не беше много навит на рИформи (виж резултатите от изборите 1990, при това след 6 месеца очевадно некадърно управление на Луканката)..... антикомунизма не е мантра която вирее в България, в Полша може би, в България йок....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на ibredebre
  ibredebre
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#61] от "АБПФК":

  През соца не се разрешаваше в окръжен град да се построи жилище по-голямо от 120 кв.м. По закон едно лице (или семейство) ако притежаваше повече от едно жилище в София например, трябваше в рамките на 6 месеца да го продаде, в противен случай общината го продава.
  Имаше и фиктивни разводи за да се запази собствеността върху втори имот.

 64. 64 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А при капа пък има хиляди бездомни и крлошари с висше образование. А ти пък заедно с милиони се правиш че не ги виждаш и се гнусиш от тях...

 65. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#63:"ibredebre"]През соца не се разрешаваше в окръжен град да се построи жилище по-голямо от 120 кв.м.[/quote]
  Може и да е така, но във вилните зони и села си строяха къщи на 2- 3 ката.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#16:"richi"]Нека не пропускаме един факт - на митинга общо взето говориха удобните за властта хора (с изключение на Петър Гогов)[/quote]
  Ето го Петър Гогов: http://vbox7.com/play:5fe3060685

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Докато умните се наумуваха, лудите се налудуваха.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 68. 68 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Господ е казал:"Нищо не можете да правите без Мен." Случилото се тези 24 години е живото доказателство- много мечти, много енергия, сигурно и много възможности, но едно нищо, върнахме се мястото, откъдето тръгнахме, че и по -лошо, защото тези в момента са по-зле и няма да оставят никого на мира.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK