Силата и успехът на протеста

Протест на студентите пред парламента, подкрепен и от граждани.

© Велко Ангелов, Капитал

Протест на студентите пред парламента, подкрепен и от граждани.Авторът е активен участник в гражданските протести и инициатор на акциите "Чисти ръце" и за референдум за отстраняване на кадри на ДС от възлови постове:


Безспорно най-големият успех на протеста е, че политизира българското общество наново след години на апатия. Безапелативната сила на протеста е, че се превърна в процес, развиващ други процеси. На мястото на апатията се появи политическа чувствителност, чувствителността се превръща в размисъл, размисълът - във визия, визията - в политическо поведение.


Най-кристалният пример, който показва тези процеси, е фразата не един от студентите, окупирали Ректората, участник в протестите от тяхното начало - Ивайло Динев:

На нас не ни пука за политиците, на които не им пука за нас
В това късичко изречение е концентрирана цялата сложност на процесите, които се създадоха. Тя е в ултиматума за цялостна промяна на политическата среда в България.


Как се стигна дотук? Каква беше еволюцията на посланията, които формулираха протестриращите?


В началото протестът бе забавен. Единственото оръжие беше цветното въображение на протестиращите, примесено с доза увереност за успех по мирен път. Малко театралност, щипка политическа сатира, драма и комедия в едно, неща без които политическото е немислимо в най-развитите демокрации като Англия например, където за премиер не става човек без чувство за хумор. Всеки си каза: Ха, в България нещата могат да се правят по цивилизования начин. Но, не! Управляващите решиха, че щом протестът е културен и творчески, няма опасност за тях и рано или късно вълната на недоволството ще се спихне. Решиха, че щом е креативен и творчески ще приключи, както и най-големите представления приключват след предизвикания емоционален катарзис.


Това, което управляващите не прецениха е, че дългият времеви хоризонт


ще даде на протестиращите нужната инерция да формулират дългосрочна визия


Управляващите не прозряха, че за разлика от бързите и насилствени метежи, които нямат време да формулират дългосрочна визия, а само краткосрочни искания, дългите протести формулират цялостна представа за проблемите и тяхното разрешаване. Стана така че, дългият ненасилствен протест наново ограмоти обществото политически, тъй като ограмотяването е ненасилствен процес. А от това някой политици се страхуват най-много. Страхуват се от политическото ограмотяване, което по естествен път заплашва статуквото.


Ограмотяването заплашва статуквото по естествен път тъй като включва гражданите в широчината и дължината на политическите процеси и формулира нагласа, че политическият успех се основава преди всичко на волята и участието на гражданите.


Това, без което не може процесът, обаче е визията.


Силата на този дълъг протест е именно във формулирането на дългосрочна


визия за бъдещето на България, такава каквато искат да я видят гражданите, през очите на протестиращите


което си е нова национална доктрина. С фразата ''на нас не ни пука за политиците, на които не им пука за нас'', всъщност безапелативно се заявява, че ако политиците искат да се включат в тази доктрина за бъдещето, трябва да се впишат във визията. Ако на политиците не им пука за нас, е нормално да не им вярваме и доверието към институциите да е под всякакъв критичен минимум. Следователно част от визията, която се очертава в момента и на която се основава тази неписана национална доктрина, е, че на политиците трябва да се вярва. За да им се вярва, трябва да има прозрачност. Това е в основата на тази най-прясна национална доктрина, която този протест формулира. Доктрина, основана на Доверие и Прозрачност.  


В момента протестиращите са на път да формулират и пътна карта как тази визия да се реализира. Разбира се спонтанността на подобни протести не очертава бъдещето категорично и в детайли, както ги формулира планът "Орешарски" например, в обещания и напудрени фрази. Спонтанността на протеста пише пътната карта в движение. 


Така


протестът се превърна от искане за оставка в разговор за бъдещето


Първият сигнал затова беше искането за т.нар. операция "Чисти ръце". С нея протестиращите поискаха пълна ревизия на прехода и разследване на политическата класа и отделните политици за конфликт на интереси и източниците на тяхното благосъстояние. Друг сигнал в тази връзка е че протестиращите са готови да започнат подписка за референдум за отстраняване на бившата Държавна сигурност (ДС) от властта, което е една от болезнените теми на т.нар от протестиращите псевдопреход. Тоест протестиращите не предлагат просто визия за бъдещето,


но и визия за миналото, защото не може да има бъдеще, без минало


Без значение е дали протестиращите ще успеят да наложат операция ''Чисти ръце'' и референдум за отстраняване на кадри на ДС от възлови постове. Самият факт, че създадоха дебати по темата, е вече успех. В това е и силата на протеста, че успява да създаде дебати за политическия дневен ред в обществото и да включи в него гражданите, на широка основа, като ги политизира. Сила, основаваща се на факта, че за да твориш светла и национална национална доктрина за бъдещето трябва да си решиш проблемите от миналото, да си с чисти ръце.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 646 Неутрално

  дано този процес на "политическо ограмотяване" на нацията не трае нови 24 години!Иначе съм съгласна с изводите в тази статия и бих добавила,че политици,които мислят краткосрочно и са вторачени във властта като самоцел,са обречени на забрава!

 2. 2 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#0:"статията"]за разлика от бързите и насилсвени метежи, които нямат време да формулират дългосрочна визия, а само краткосрочни искания, дългите протести формулират цялостна представа за проблемите и тяхното разрешаване[/quote]
  Нелошо съждение, по нашенски "бързата работа - срам за майстора" Единственото му потенциално слабо място е в традиционно късата памет българска на масите, но пък все повече хора започват да помнят все по-дълго...

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 420 Неутрално

  В краткосрочен план беше по-добре да дадат оставката скоро след гафа с Пеевски - щяхме да си спестим много от зулумите, които извършиха досега.
  Но в дългосрочен, благодарение и на техните неадекватни действия, ще се получи много по-добър резултат, защото най-накрая имаме наченки на активно, искрено, безпартийно гражданско общество, с което ще трябва да се съобразяват следващите умници, които ще дойдат на власт.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "На нас не ни пука за политиците, на които не им пука за нас" Ето и новия ВИК за нов МОРАЛ в политиката и не само.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на block
  block
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Отначало и аз както всички бях разочарован, че гнойната коалиция не отстъпва но това наистина беше полезно за нас като общество защото изгради цяло ново поколение от политически активни и със собствено мнение граждани. Всъщност основната мотика която настъпиха управляващите е далеч напред пред времевият им хоризонт. Нито една от изпитаните им схеми не проработи както трябва - нито инфилтрирането с екстремисти, нито импотентните опити за персонално и групово очерняне, нито още по импотентните опити за представяне на тяхна активност с полудоброволно подкарани техни хм... храненици, нито затварянето на очите. Това което всички ние разбрахме а те още не е, че сами се преебаха. Опорните точки и отново импотентните им форумни бойци само загатват размера на мотиката която са настъпили.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#3:"ФИЗКУЛТУРНИКА"]Протеста няма успех защото лидерите му живеят в палати и хапват в Радисън а изпълнителите хапват по кофите.[/quote]
  Лидерите да, но не точно лидерите на протестите. Нещата се променят на три стъпки. Първа стъпка, лидерите стоят на стълбите на СУ, за да не изпаднат от общата снимка. Пред тях - "дрипави", неосъзнати все още протестъри. Втора стъпка, лидерите стоят на трибуна, като някои от тях, късметлиите с дантелени пелени, вече са облекли визонени одежди. Пред тях - дрипави, неосъзнали се все още протестъри. Трета стъпка, лидерите са в НС, трибуната е малка, но гласовита и реди глупости, които пряко се тиражират в ефир. Пред НС - Йоло Денев и протестъри, които никога няма да се осъзнаят.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Протеста има успех...щом оня който дави гнева си в алкохол и не му издържат нервите, представям си тия които не пият как се чувстват...
  Самото създаване на силно гражданско общество е гаранция, че и за напред което и да е правителство няма да може спокойно да обслужва олигархията а ще работи за тия които са го избрали...

 15. 15 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 478 Разстроено

  За силата и успеха на протеста можем много да говорим.
  НО това, че не успяхме да постигнем бърза оставка има и един сериозен недостатък: изродите си осигуриха достатъчно време за политичесо инженерство. Бареков като едното нищо ще влезе в парламента. Новата националистическа формация, ако я регистрират, очакввам да направи коалиция с Атака и с оглед ситуацията с бежанците също може да събере не малък вот...
  Ситуацията е повече от тревожна...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 16. 16 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Не харесвам правителството, защото то е поредното правителство на Република България, което обслужва чужди на нашата родина интереси. НО не харесвам и протестиращите, защото те правят същото. Защо след като искат промяна на статуквото и създаването на по - добри условия на живот в родината ни, след като твърдят че са против олигархията и "червената мафия" обслужваща интересите на "чужди групировки" не споменават и дума за концесиите, за източването на националното ни богатство от чужди компании, не се възпротивиха на продажбата на българска земя на чужденци, не се противопоставиха на "вноса" на незаконни емигранти от ислямският свят? Отговорът е ясен, ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е НАПИСАНО В ДИРЕКТИВИТЕ НА МЕНТОРИТЕ" които дърпат конците на тези които дърпат конците на протестиращите.

 17. 17 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 420 Весело

  [quote#5:"PetarSt"]Друг е въпросът кой дърпа конците на техните водачи. [/quote]
  Колега, друг път като пускаш линкове, моля, уточнявай, че са към сайта на Контрацептива, защото като кликнах и мишката ми повърна.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Съгласен съм с извода, че не случихме на управляващи, които да имат нещо като срам, съвест и да си слязат от сцената с известно достойство, за какъто акт имаше условия преди някой и друг месец. За съжаление ситуацията и най-вече политическия инат на днешната безобразна коалиция я елиминираха. Така че, какво ни остава, освен да продължаваме, докато ги принудим да го направят. Един от основните им аргументи, че видиш ли тези протести не предлагат решение и че едни избори ще повторят картината са чиста манипулация, имаща една единствена цел - удължаване на агонията.
  Ситуацията е за съжаление римейк на нещо което се е случило толкова отдавна (27.04.1981г) и е срамно да се повтаря - припомнете си книгата на Захари Стоянов „Преврата“. Същата ситуация с подмяна на ценностите, същия лов на вещици относно държавните служители, които не са съгласни с превратаджиите, дори същите патрули, които днес се лансират от нашите пишман националисти и не на последно място по значение, грубата руска намеса в нашите дела.
  За съжаление има още една прилика - разединението на силите, които по различни причини и с различни средства, се явяват алтернатива на БСП,ДПС , Ататака или нейни аналози. При това не просто разединение, но едва ли не борба и противопоставяне, което меко казано е неуместно към ситуацията. Не може да не поставим някакви приоритети, като избора между Евраазийския съюз и членството си в Европа, между Белене или без него и други толкова важни и от пръв приоритет неща и разликите между партиите и коалициите, които стоят на тези позиции, но хвърлят всичките си сили за борба помежду си, с доста нелицеприятната цел, за „няколко от нашите гласове повече“.
  Така че, крайно време е да се състави и изгради обединителна платформа, на основата на която, без изкуствени рестрикции и забрани, се даде възможност публично да се заяват съгласието за действия след изборите, а самото участие да стане самостоятелно или в коалиции, според решенията на десните политически субекти.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Двете предложения добавят малко смисъл на изначалната "Оставка!":

  - "Чисти ръце" за икономическа ревизия на прехода;
  - Референдум за лустрация на ДС от ключови позиции във властта.

  За мен имат следните недостатъци:

  - Обърнати са към миналото, а не към бъдещето;
  - "Чисти ръце" е технически трудна за реализиране: минаха вече 24 години;
  - След "почистването" на архивите на ДС в много случай няма да е ясно за сътрудник или жертва на ДС става дума;
  - Имам съмнения за ефекта - не приемам конспиративната теория, че всичко се дирижира от ДС.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3910 Весело

  До коментар [#20] от "PetarSt":

  От това не се тревожат истинските патриоти, тревожат се толерастите, соросоидите, гей-активистите и всякаква паплач.

  Да живеят патриотите комунасти и наци ( кои бяха нацитата в Германия на времето, фашистите) хи хи хи

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3910 Весело

  До коментар [#8] от "ФИЗКУЛТУРНИКА":

  До коментар [#7] от "PetarSt":

  А тука, в България, кои са нацитата, тези от АТАКА и сродните и партии хи хи хи

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3910 Весело

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  От минусите които са ти светнали виждаш ли колко са умни тези които се смятат за десни. За тях максимата е разединението прави силата. хи хи хи

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  "С нея протестиращите поискаха пълна ревизия на прехода и разследване на политическата класа и отделните политици за конфликт на интереси и източниците на тяхното благосъстояние."

  Дали Вълков е казал тези изречения на Цвъ при инструктажа в НС?
  http://www.svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2013/11/Cvetanov-Valkov.jpg

  А тъщата какво мисли по въпроса?

  Ecrasez l’infâme
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на lili56
  lili56
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Леви, десни заедно сърбаме попарата на Мафията!

  Смятам, че е необходим диалог между партиите. Сега какво имаме - вътрешнопартийни и междупартийни игрички, а народа зле. Трябва да ги накараме.
  България не може да е заложник на едни или други корпоративни или партийни интереси. На хора, които обслужват едни или други чуждестранни интереси. България трябва да е държава, която обслужва интересите на своите граждани.

 32. 32 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#15] от "mlu666":

  Новата националистическа формация, ако я регистрират, очакввам да направи коалиция с Атака и с оглед ситуацията с бежанците също може да събере не малък вот...
  Ситуацията е повече от тревожна...

  Както се вижда, кукловодите на Станишев, леко , леко избутват АТАКА напред и я готвят за поредната кукла на конци, която да управлява България. Вижте ,,планът Сидеров,, колко е харесван само от мнозина

 33. 33 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 680 Неутрално

  ПРОТЕСТЪТ е наистина победител.Никога в България толкова дълго и упорито не са излизали хората на протест с определена кауза.А и Ранобудните студенти доказаха зрялост и непримиримост към съществуващото статукво.Ето това наричам победа на духа на българина.
  Оттук насетне всяка власт ще трябва иска-не иска да се съобразява с НАРОДА!

  Tony
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  Успехът на протеста се вижда по реакцията на тройната.Вече им пука!Толкова полиция никога не е имало в София!

 36. 36 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  "протестът се превърна от искане за оставка в разговор за бъдещето"-
  Дай боже да е така и само аз да не съм го забелязал!

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3707 Неутрално

  На нас не ни пука за политиците, на които не им пука за нас
  велико!!! възможно ли е такава ОГРОМНА мисъл да се роди само в една необременена , млада студентска глава? ами на мен пък точно за тези политици ми пука , защото заплати , субсидии, разходи са от данъците ни . та и тоалетната им хартия я плащаме ние , а в болниците си носиш. другото пич е само и единствено да смениш ползвателите на тази хартия с твоите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 420 Неутрално

  [quote#26:"neo"] Просто няма достатъчно икономически и други причини за да има масово недоволство от правителството и от там протестите нямат сила. [/quote]
  Засега няма масови причини за недоволство.
  Все пак в момента се води борба за морал в политиката. Защото ако имаме управление , което работи (поне в по-голяма част от времето си) в името на народа, успехите ще дойдат рано или късно. Но ходи да го обясняваш това на Материала, все пак моралът не се яде.
  А иначе причините за масово недоволство ги очаквам в началото на 2014г. . Тогава вече въпроса няма да е за морал, а за непосилните сметки за отопление, за глад, за отчаяние и за мизерията. Тогава ще протестират и ще ги свали точно електората на БСП, онзи същия който ги възхваляваше на митинга.

  Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на lili56
  lili56
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Политици, осъзнайте се! Не властта ще Ви осигури доверие. Доверие се печели с истинска икономическа и социална политика, с осигуряване на работа на млади хора, с необходимите квалификации и мотивация, родолюбци, патриоти.
  Спазвайте законите за да ни дадете добър пример ние да ги Спазваме !
  Вашето шоу не ни храни и не ни дава спокойствие да работим и живеем достойно.
  Осериозетесебе!

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3058 Гневно

  До коментар [#40] от "did_mim":

  Верно?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Тука някои атлети записали се по поръчка на партията се опитват всячески да ни убедят че този или онзи бил "управлявал" протеста. До момента няма нито едно доказателство за това. Пробваха със Сорос, със ББ със Костов и кой ли не който те смятат за враг. Тъжно усилие.
  Автора е прав. Това че кадрите на ДС са се впили във властта със зъби и нокти и за нищо на света не искат да я пуснат само ще даде възможност на хората в България да се образоват, организират и това море от недоволство да има време да кристализира в няколко стратегически, постижими цели. Това е важно време за народа ни. Дано се намерят нови лидери от различни социални и професионални среди и етноси които да поведат държавата лъм по-добро бъдеще.
  Аз лично съм приятно изненадан че протеста има силата да продължава повече от 150 дни и че младите хора се включиха в него. Какво ще стане си зависи само от хората. Но за първи път в България от 60 години имаме истинско народно движение. Най-после хората разбраха че този или онзи няма да ни оправи и не е необходимо да се нареждаме зад нов спасител всеки 5, 6 години. Трябва да се смени системата и културата. И това е най-страшно за служителите на ДС. Ще им бъде трудно да ни предложат нов спасител назначен от тях и подкрепен от другите им две изобретения - ДПС и Атака. Рано или късно ще бъдат изметени от властта и България ще стане като всички други нормални държави където необразовани, подлеци и доносници, борци и други атлети ще тънат в мизерия а хората които са трудолюбиви и образовани заслужено ще застанат начело - икономически и политически.

  California Über Alles
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 862 Весело

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 48. 48 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 862 Неутрално

  И в Папуа Нова Гвинея с по-високи заплати от България
  http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=67&t=1373&start=360
  Дерзайте всички са невинни

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Обществото се политизира по-най отератителния начин.Вторачване в личности и нищо друго.
  Мен като гражданин и данъкоплатец не ме интересува друго,освен това,което Народното събрание,Министерския съвет и министерствата ще публикуват в "Държавен вестник".Почти нищо друго.

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Никак не съм убеден в победата на протеста,въпреки че го желаех,но се опитвах да изказвам противно на техните прийоми мнение,дължащо се на големия ми опит и поуките,които съм си извадил.Кукловодите им са още по-зле от тия,които провалиха нашия краен успех.
  Грешките на протеста са много и значими,изтъквал съм ги и друг път,но основно когато не знаеш какво точно искаш и как да го постигнеш,няма как да го получиш.
  Аз се боя,че по-скоро неуспеха на този протест би нанесъл много голяма вреда с обезверяването на младите хора и като нищо може пак да се чака времето на едно цяло поколение.
  По-скоро се надявам на възникнали стихийни протести на не-толкова умните,богатите и красивите,когато неволята ги тласне.Те не прощават и не се отказват.

 51. 51 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Правилно, 70% от народа не обича това правителство. След 1997 година,хората разбраха , че само малка част от тях като организатори на протести забогатяват,а другите си остават с голите идеи до следващите избори

 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  [quote#50:"dedo pepo"]По-скоро се надявам на възникнали стихийни протести на не-толкова умните,богатите и красивите,когато неволята ги тласне.Те не прощават и не се отказват.

  [/quote]
  И каква е крайната цел? Пак да се върне ББ? Или да се появи някъква добра, имагинерна комунистичска партия? И пак шуро-баджанащина. Нали знаеш "Всички народи си мечтаят за добър цар" но единствено тези които имат куража и силата да се борят за себе си постигат нещо.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на deathwalker
  deathwalker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За всички които питат каква е идеята след падането на правителството - ето я!
  Пълна лустрация!

  Beyond the horizon....
 54. 54 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Отново празни приказки и търсене под вола теле. Никакъв успех нямаха тези протести, още по малко пък формулираха някаква конкретна, ясна визия за бъдещето. Имаше манифестирано недоволство и само толкова.

 55. 55 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 522 Весело

  Бе туй написаното не отговаря на барабаните, зурлите и невнятните крещения "УСТАФКЪ"...
  И всеки си пише и изписва неговите си виждания (визии пфу пфу пфу) по въпроса и се слага за един от всички, въпреки че вижданията им се различават и никой не знае какво иска всъщност...

 56. 56 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#55:"bluescreen"]Бе туй написаното не отговаря на... [/quote]
  Ами не го чети! Рискуваш да си бъгнеш мозъка. Софтуера който ти е набит в главата няма инструкции за свободно интерпретиране. Ако прогледнеш с очите си и видиш действителността, такава каквато е, рискуваш .... син екран.

 57. 57 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 486 Весело

  Поредно материалче от станалата традиционна рубрика
  Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam


  #killwhitey
 58. 58 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#27] от "сидер":
  Виждам, само дето това не е :хи,хи, хи. Това е лошо за дясното и в крайна сметка това ни докара днес да се чудим ще даде или не оставка и да не знаем дали сме в Европа или Азия, Така или иначе, необходимо е време да за узреят тиквите.

 59. 59 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Постарал си се. Поздравления. Имам някои забалежки към написаното.
  За начало един пример за отрезвяване на надъхани протестъри:

  Един приятел в щатите получаваше по 10000 долара като програмист. Върна се тук да променя България и постъпи във вилиал на същота хамериканска фирмица - заплатата - 800 лева.
  Пропагандирайте непропагандируемото.

  Та наистина е похвално, че протестиращите освен зомбисткия лозунг Оставка измислиха топлата вода и дадоха едно-две наистина продуктивни предложения. Макар че това за страшната ДС е смехория, при положение че ви инструктира кадър на действаща служба и то чужда.

  Нали? Присмяла се крушата на кривото дърво.

  Смея да твърдя че и визията ти и инструкторите ти и политическите ти познания са доста незадоволителни. Ако имаш претенции за компетентност, то пиши конкретно да побъбрим. Протест без конкретика освен ходете си вие о гадове, за да дойдат следващите гадове... е да пропагандираш непропагандируемото. Властта се сменя, но за разликите в заплащането в частното вината не е на властите а на големите ни братя и на неравноправните икономически условия в които ни поставят. Това няма как да ви е ясно, защото никой инструктор няма да ви светне по тоя въпрос. Трябва си и акъл.
  Ще се оправим слушайки тоя импотентен протест ама на кукуво лято. Поздрави още веднъж, че предходните писания от тоя жанр бяха тотален крах. На мисълта. В случая не е така и това ме мотивира да ти напиша да продължиш да мислиш и дано повече хора спрете да играете в тоя пропаганден цирк-наречен протест.

 60. 60 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да не говорим, че политизирането в стила който не е с Бойко е лош, Октопод и какъв ли не вече кърти мивки.
  Така от осанна до разпни го минаха изброявам по памет, но едва ли е само това списъка:
  1. Доган - велик политик - лош политик на обръчите
  2. Първанов - ЗА ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ГОВОРЯ САМО АЗ - агент Гоце
  3. Румен Петков - любимият министър - пикаещият във фонтани
  4. Румяна Желева - еврокомисар - в шеста глуха
  5. Дянков - супер корифей топ 100 - в шеста глуха
  6. ИФ - законодателката - в шеста глуха
  7. Алексей - съвестен гражданин - Октопод
  8. Емил Димитров - почтен бизнесмен - лош, в шеста глуха
  9. Миро Найденов - супер министър, лош министър
  10. Волен - национално отговорен - фашизоид
  11. Яне - отвратителен и хомо, борец с корупцията
  12. Бареков - независим топжурналист - продажник
  13. Пеевски - медиен магнат - олигарх
  10. .... Ани, Марии, Трайковчета,
  Ако това ви е политическото говорене, има още много жабета да ручате. Не се говори за икономика а се плюе.

 61. 61 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Заинтригувах се от предходното ти творчество, та да те похваля за този пасаж (да не ти направя мечешка услуга).
  ГЕРБ е партията, създадена около и за Бойко Борисов с поддържащата роля на Цветан Цветанов. На всички е ясно, че ГЕРБ беше проект за производство и поддръжка на политическия продукт "силен и обичан от народа лидер".
  Това не е ясно обаче на тия които лбият като теб тъпаня Кажи им го... а и много вЕрваш на Президиума

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3995 Гневно

  Българите доказахме за кой ли път че обичаме да ни мачкат и лъжат . В това виждам основния извод от протеста. Само че нямаше нужда от това усилие защото бездруго беше ясно. Хората които избраха БКП на първите свободни избори а след това избираха Виденов, Борисов Станишев , не заслужават нищо друго освен да са най бедната страна вЕС.Хората които гледаха сеир по време на протестите,наричаха протестиращите лумпени и платени слуги не заслужавват да са вЕС а по скоро трябва да станат губерния на източната империя. За кой ли път доказахме че сме пропадаща допотопна държава от периферията на света.

  klimentm
 63. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Така наречения дебат за агенти и лустрация доведе флагмана му Костов до 1,4% изборен резултат. Хората се интересуват от дебат как да живне икономиката, как да намалее безработицата, как да станат нормални цените на тока, как да отбележим икономически растеж. А вие млади хора сте се заровили на Костов и сие в мръсното бельо.
  Каква лустрация като Костов, Кунева, Бойко, Дал трябва да се откажат от политиката.
  Защо биете напразно тъпаня?

 64. 64 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#62] от "klimentm":

  Нима не разбираш че на нас щатите са ни отредили тази роля, на беден икономически сателит - резервоар на евтина суровинка и евтина работна ръчица. Който и да управлява това е. Е дарили са на русите енергетиката ни да си мислят и те че са на кяр. Просто който и да се избере всичко се решава отвън, ето ти примера със заплатата 10000 долара - 800 лева. По-ясен пример няма. А ти си взел да ми буташ чавки надолу... смешен си. Ходи вей знамето на египтяните с юмрука.

 65. 65 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Нещо, което пиша от 2-3 години!
  Това което ни е обединявало, сплотявало и водило напред през годините, са някакви национални идеали.
  В момента няма такива!
  Тези политици, които създадат тези национални идеали и ги поднесат добре на масите, ще имат бъдеще и ще останат в историята!
  Такъв национален идеал може да бъде примерно: България след 100 години! Ще я има ли тази държава? Каква ще бъде? Какво ще е нейното развитие? Селскостопанска ли ще е, или индустриална? С какъв интелект ще разполага и технологии, или ще е обслужваща другите и даваща само арбайтери и проститутки! Какъв ще е нейният етнически състав? В Европа ли ще е, или в Азия и защо?
  Който може да създаде тази визия за държавата, той ще остане и в Историята и времето!

 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#27:"сидер"]колко са умни тези които се смятат за десни. За тях максимата е разединението прави силата. хи хи хи[/quote]
  Ми те вървят в обратната посока бе, сидере. Не си ли забелязал накъде е поел Реформаторският блок?
  Обединяват се и се консолидират - методично и сериозно. Без хи хи хи.

 67. 67 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да, комунист, агент, комунист, агент, снаха на партийно величие, пак комунист, агент, Дал, Взел, комунист, агент... кой ще ви прави лустрацията бе?

 68. 68 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#63:"ivanivanovv"]Така наречения дебат за агенти и лустрация доведе флагмана му Костов до 1,4% изборен резултат. [/quote]
  А нерешаването му до това, България да е най-корумпираната и най-бедната страна в Европа. Всички дебати за икономика, работни места, доходи, са безпредметни, ако не се реши въпроса с лустрацията, с премахването на зависимостите от ДС, с реформирането на правосъдната система и налагането на върховенството на закона. Това е ОБЩ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ.
  След това можем да си говорим кой е по-по-най и наляво или надясно водейки народа ще го прави по-богат.

 69. 69 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  $$$$ Това, без което не може процесът, обаче е визията….Следователно част от визията, която се очертава в момента и на която се основава тази неписана национална доктрина, е, че на политиците трябва да се вярва….силата на протеста, че успява да създаде дебати за политическия дневен ред в обществото и да включи в него гражданите, на широка основа, като ги политизира.$$$$

  Как се вярва на тинк-танк, който приема за съществуващи граждани, които са НЕполитични и един протест ГИ политизира?!?! А от двадесет и пет века е известно – гражданинът е политическо същество!

  Многоуважаеми, другари, товаришЧи, партайгеносета, просто геносета, величества, господинчовци, господарчета, ”граждани”, протестъри, ”буржоа”, ”избрани”, ”привилегировани”, ”експерти”, „бизнесмени”, милиционери и ”полицаи”, агитатори, имиджмейкъри и прочие преходна каша на прехода, до сега ВИЕ ИЗИСКВАХТЕ, НАЛАГАХТЕ, ЗАДЪЛЖАВАХТЕ ВАШИТЕ приятели, сподвижници, последователи, гласоподаватели, зависими, управлявани, приобщавани, отритвани, употребявани ДА СА ЛОЯЛНИ КЪМ ВАС!
  И ЛОВКО ПРОПУСКАХТЕ да сте ЛОЯЛНИ КЪМ ТЯХ!
  Сега ТЕ ОТКАЗВАТ ДА СА ВИ ЛОЯЛНИ!
  ТЕ ДЕМОНСТРИРАТ СВОЯТА НЕлоялност!
  Както ВИЕ ДЕМОНСТРИРАХТЕ вашата!
  Така се стига до почти сакралното ”Какво да се прави?”, на което Вие нямате отговор. А ТЕ имат. И той е отговор ”БЕЗ ВАС”!
  !

 70. 70 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#65] от "razlichen123":

  Объркал си филма пич! След сто години няма да мине номера, народа иска сега и в следващите години какво да става а не някой безсрамник да краде строейки и да се прави на ударен от талпа. Чаушеску беше такъв докара народа до просяшка тояга пък после народа му скалъпи процес. Тошо тегли кредити пък после народа му скалъпи по-тънък процес...

 71. 71 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#68] от "choss":

  Не политиците сами са причината за това. Причините са комплексни и основно е поритиката на великите сили тук. Всяка само иска и нищо не предлага в замяна. Защо западните компании не предлагат поне от кумова срама нормални заплати тук? Кои са виновни - ДС, комунистите. Да бе то една протестър-студентка вече ми разясни чрез една медия, която не съобрази и и даде мирофона че и за глобалното затопляне са криви комунистите. Каква лустрация след 25 години. Костов се лустрира по възраст, и другите също. Сега е вълната не на комунистите а на комсомолците-президенти За тях няма ли лустрация? То кой ще остане въобще..

 72. 72 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#70] от "ivanivanovv":

  Нещо не си ме разбрал пич! Не след сто години, а сега веднага пътя, начина и целите за постигането! И началото на този процес и път към по-доброто и благоденствието на държавата, както и изискването да се спазва този път, ако ще и след национален Референдум, за узаконяване на процеса и целите му!
  И който не го спазва-оставка и да идва следващият, докато не се намерят подходящите хора, за да се постигнат целите и мечтите!

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3995 Гневно

  До коментар [#64] от "ivanivanovv":

  Точно за такива като теб идва реч!
  Не виждаш по далеч от собствения си нос а говориш за световната политика с менторски тон.Стрхуваме се чеСАЩ ще ни вземат скъсаните гащи ли?! Наистина ли не виждаш кой те краде, тези хора са българи и живеят в България, ти ми говориш за САЩ дето не знаят че съществуваме!

  klimentm
 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Това, което казва авторът като обяснение на тактиката и стратегията на протестите, е наистина така. Но заключението, че „ Без значение е дали протестиращите ще успеят да наложат операция ''Чисти ръце'' и референдум за отстраняване на кадри на ДС от възлови постове. Самият факт, че създадоха дебати по темата, е вече успех”, не е съвсем вярно.

  Защото в процеса на протестите участват две активни страни: Протестиращите, които, според статията, имат за основна цел политическото възпитание на народа, но искат оставката на правителството, и управляващите. А, за разлика от протестиращите, управляващите имат за крайна цел запазване на властта. При това ако се направи един малко по-задълбочен анализ на събитията от началото на 2013 година до сега, става ясно, че те искат не просто да изкарат мандата си, но и през този мандат така до променят законите и ситуацията в държавата, че в близкото предвидимо бъдеще те да бъдат единствените реални фаворити в битките за спечелването и запазването на сладката и доходна управленческа власт. Така, както благодарение на член 1 от бившата комунистическа конституция БКП беше единствения фафорит за властта, макар и постигнато по друг начин. И именно затова те чак от кожата си излизат в усилията си да демонизират Бойко Борисов и ГЕРБ така, както демонизираха през 1999 – 2005 Иван Костов и СДС. След което на политическата арена срещу тях няма да има нито един конкурентноспособен политически субект.

  И за съжаление някои протестиращи им помагат в това, като насочват ударите си преди всичко към ГЕРБ и Бойко Борисов, които може и да са корумпирани колкото тандема ДПС/БСП, но далеч не са чак толкова опасни за обществото, колкото са те.

  От друга страна при двустранните процеси се учат или възпитават и двете страни. И докато лидерите на Протестна мрежа, между които е и Цветозар Вълков, възпитават народа в политическа активност, управляващите се учат как да им се противопоставят по-ефективно и да водят политика, с която да направят техните действия неефективни или невъзможни. И създават закони и закончета, които ще им помогнат да да не допускат или ако са ги допуснали – да смажат протестите на народа. И спешно обвързват държавата с договори и заеми, така че народът да не може да дигне глава за протести, а ако загубят в близките месеци своята власт – да оставят на своите наследници такова наследство, че те да не могат да се справят с него и така сами да се провалят, след което на политическата арена ДПС/БСП ще останат без боеспособен конкурент за властта.

  С това свършвам. За съжаление тук не е мястото, където такава теза може да бъде изчерпателно развита. Но не е ли по-добре лидерите на протестите да помислят върху това, какви, при тази ситуация, трябва да бъдат техните крайни цели и към каква тактика и стратегия трябва да се придържат? И не е ли още по-добре да понаучат какво казва гениалният създател но съвременната политология Николо Макиавели за тактиката и стратегията на борбата при подобни ситуации?

 75. 75 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#71:"ivanivanovv"]Причините са комплексни и основно е поритиката на великите сили тук. Всяка само иска и нищо не предлага в замяна. Защо западните компании не предлагат поне от кумова срама нормални заплати тук? [/quote]
  Иванов, ти к'ъв екземпляр си ве? К''.во си тръгнал да ми вадиш заключения от някакъв единичен случай и от него да обобщаваш за нивото на заплатите в българските и чуждите фирми, че и да го генерализираш до политика на великите сили спрямо нас. Бе смешко, ти да не мислиш, че Държавният секретар на САЩ привиква собствениците на фирми и им разпорежда какви заплати да плащат из разните им филиали по света. Единственият мощен корупционен фактор у нас са остриетата на руската имперска политика - държавните руски гиганти - Газпром, Росатом и Лукойл, оръжия в ръцете на Путин за налагане на руските интереси в България. Именно нереформираността на правосъдната ни система е пробитата мрежа, която пропуска шепа продажни наши политици за някоя и друга рубла да ни превръщат в руска колония и троянски кон на Путин в Европейския съюз.
  Аре потъвай в червеното блато и не ни занимавай с тъпите си обобщения.

 76. 76 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 949 Любопитно

  "....Безспорно най-големият успех на протеста е, че политизира българското общество наново след години на апатия...."

  Успех, но за КОГО? КОЙ има интерес от разделяне на обществото? КОЙ има интерес от насъскване на отделни обществени групи една срещу друга? КОЙ? КОЙ?КАЙ?
  ЗАЩО не се намери ДЪРЖАВНИК, който да обедини нацията за постигането на важни и значими цели за страната? За всичките 24 години на преход се намери САМО ЕДИН, който се доближи до истинския образ на държавник. Въпреки тежките икономически условия той търсеше консенсус сред всички политически сили за постигането на важни за страната цели. След което беше удавен в храчки и помия.
  И надделя разделението.
  Казали са го отдавна: "Разделяй и владей".
  Владеят владетелите, не държавниците...

 77. 77 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Щом накараха и хард аполитичните програмисти да се заинтересуват от политика, значи наистина са успели. И тепърва голф-социологията ще се обезличава.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 78. 78 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кажете една държава, която се е оправила като сателит на някоя велика сила. Без значение на това коя е великата сила.

 79. 79 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#76:"alexsilver"]ЗАЩО не се намери ДЪРЖАВНИК, който да обедини нацията за постигането на важни и значими цели за страната?[/quote]
  Защото държавник "не се намира". Нито идва с помощта на външна инвазия. Н И Е си го избираме. Ако имаме достатъчно интелигентност като нация: 1) Ще гласуваме. Изборната активност ще е над 70%. 2) Ще се интересуваме КОЙ КАКВО предлага като идеи. 3) Ще направим мъдър избор. 4) Ще протестираме ако ТОЙ си позволи да лъже - т.е. не изпълнява това ЗАРАДИ КОЕТО сме го избрали. 5) Сваляме го. 6) Избираме следващия по същият начин. За това вече е необходима истинска интелигентност. 7) "Гювечарите" в политиката разбират, че вече нямат шанс. А и да не го разбират - все тая. Те са отсвирени. 8) Започва най-сетне борба на идеи. В нея се вижда ИСТИНСКИЯ ПОЛИТИК.
  .........................................................................................................
  Ако ти се вижда безкрайно сложно и тромаво запиши курс по език и се постарай да събереш повече сведения за страната в която смяташ да емигрираш.

 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 949 Любопитно

  [quote#79:"petyo9"]В нея се вижда ИСТИНСКИЯ ПОЛИТИК. [/quote]

  В нея се вижда ИСТИНСКИЯт ПОЛИТИК.

  Като понаучиш правописа, може и други идеи да ти доидат...

 81. 81 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#9] от "blockblock":
  Не, знам дали бъркам ама думата "импотентен"- не ми,и ми -харесва.
  Единият вариант, е импотентия да си намери анонимен донор и да стане родител.
  Другият вариан - импотентното правителство на РБ, е-оставката.
  Поздравления за избралите първият вариант.
  За другият-ще търсим по добри.


  Ръй! Ръй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK