Орлов мост чака своя истински митинг

Митингът на СДС на Орлов мост в София преди първите свободни избори през лятото на 1990 г.

© Архив

Митингът на СДС на Орлов мост в София преди първите свободни избори през лятото на 1990 г.Текстът е от портала "Култура"


Преди 24 години, по това време, през ноември, и по-точно, на 18 ноември, излиза първият свободен вестник в България. Сега ще ви припомня неговата поучителна история. Той носеше емблематичното име "Независимост". Преди това обаче ще обясня защо го правя. Правя го, защото жаждата за истина в България продължава да е по-силна отвсякога.


Всъщност жаждата за истината беше същинският двигател на протестите.
Тази жажда остава. Затова не чакайте протестите да спрат.


Не потривайте ръце от радост, че студентите са капитулирали.


Не пишете некролози.


Станишев и Местан демонстрират еуфория от проведения на Орлов мост митинг на техните избиратели.


Еуфорията е състояние, което не може да се имитира.


На Станишев от километри му личи, че сам не си вярва.


Не си вярва, че тези хора не са докарани под строй. Защото добре знае как са докарани. И това му личи. И колкото и да бие с юмрук въздуха и да скандира лозунги, общото впечатление за камуфлаж остава.


На Станишев му личи и друго – той не би прекарал и пет минути в компанията на своите избиратели от села и паланки, ако наблизо не бръмчи камера. Той не понася лошите миризми – на развалени зъби, на некъпани тела.


Местан също преигра. Местан е свръхинтелигентен и като всеки свръхинтелигентен човек умее да се наблюдава отстрани във всяка ситуация.


Истинската еуфория обаче не търпи подобно раздвояване.


Чакайте да ви разкажа една случка. На 1 ноември обиколих площад "Св. Александър Невски", порадвах се на мощта на полицията в Деня на будителите и тръгнах да се прибирам по бул. "Васил Левски". Там бяха спрени няколко автобуса с надпис "Случаен превоз", докарали контрапротестиращи от Перник. Част от хората вече се прибираха в автобусите. Попитах едно чиче:


– Какви сте, откъде сте?


Чичето ми отговори съвсем искрено:


– Е…ем ли се откъде сме! Я ти кажи има ли наблизо някое кръчме.


Но най-голямата грешка на Станишев и Местан бе тази, че проведоха митинга на Орлов мост. Това просто издаде тяхното неистово желание да се представят за тези, които не са. За тяхно голямо съжаление, местата имат памет. И тази памет не можеш да я изчегърташ тъй, както чегърташ боята от боядисаните паметници.


Затова все по-често се оглеждам из София, под колоните на Кристал или докато минавам край бившия Полски център на "Цар Освободител", дали няма да зърна случайно компютърните разпечатки на някой вестник, който наистина да ти казва истината. За четвърт век историята явно прави цял оборот. И ти се връшаш отново там, в онзи, другия ноември, когато си мислехме, че истината вече ни принадлежи без остатък.


На 18 ноември 1989 г., събота, на площад "Св. Александър Невски" в София се състоя първият опозиционен митинг. Запътилите се към площада хора поспираха пред разлепени по ъглите на улиците компютърни разпечатки. Така 18 ноември се превръща в рожден ден и на първия свободен седмичник в новата ни история – в. "Независимост". Негов издател бе Ганчо Ганчев – хуморист по призвание, впоследствие един от сценаристите на "НЛО".


През януари 1989 г. 27-годишният Ганчо Ганчев за първи път слуша по Радио "Свободна Европа" изказване на Желю Желев срещу Живков и тоталитарната система. Той е направо изумен, когато разбира от баща си (писателя Марко Ганчев), че Желев не е емигрирал, а говори тези неща по радиото от България. "Не го ли е страх, че ще го арестуват?", попитал той баща си."Революция така се прави!", отвърнал Марко, без да се разбере дали говори сериозно, или се шегува.


В този миг Ганчо Ганчев разбрал, че старата епоха се срутва и той ще има щастието и нещастието да живее сред строителни отпадъци, варов разтвор и грохот на самосвали, метафорично казано.


Тогавашната казионна преса, естествено, не отделя и ред за започналите в обществото тектонични процеси. Вече са излезли самиздатите на Левчев-син и на Едвин Сугарев "Мост" и "Глас", но те са с предимно литературна и есеистична насоченост. Ганчо Ганчев започва да мечтае за издание с истински новини.


На 10 ноември в 18 часа по програма "Хоризонт" той чува, че моментът да реализира мечтата си е дошло. По това време заедно с един приятел, Емо, компютърджия, делят едно мазе на ул. "Бузлуджа" 40. Емо има компютър "Правец 16". Първият брой на вестника е написан на него. По този повод Ганчо обича да повтаря, че и от Правец е излязло нещо добро. Принтерът на Емо, също правешки, е виновен пък за странното на пръв поглед, но много успешно начинание вестникът да се лепи по стените на сградите. Първоначалното намерение на Ганчо е да разпечата колкото се може повече бройки, които да раздаде на обявения на следващия ден, 18 ноември, митинг.


Но принтерът прави само три разпечатки и издъхва завинаги. По онова време обществените ксерокси са табу. Ползването на ксерокс в учрежденията става единствено с подпис на началника. В ранното утро на 18 ноември Ганчо Ганчев върви гроги към площад "Св. Александър Невски" с трите компютърни разпечатки на в. "Независимост" в ръка. Очите му горят от безсънната нощ. В безизходицата си купува тубичка канцеларско лепило от една будка, намазва едната разпечатка и я залепва на колоните на "Кристал". Изведнъж гледа как пред разпечатката се спира човек и започва да чете. До него застава втори, трети… Скоро се образува цяла тълпа. Другата разпечатка залепва до Полския център на бул. "Руски". И там скоро става навалица. Човешкият поток и на двете места не секва през целия ден.


За 18 ноември и до ден-днешен спомените на Ганчо Ганчев продължават да са невероятно ярки. Денят бил адски студен, а напрежението от директното общуване с историята – голямо и с извинение, му се допикало. Ганчо трескаво започнал да се озърта. Най-близкото подходящо за тази работа място бил ресторант "Варшава" на бул. "Руски" и той спринтирал дотам. Влязъл в топлата зала и стъписан замръзнал – масите в салона били пълни с хора, които тихо и възпитано се хранели.


Той признава, че никога нямало да забрави гальовното чегъртане на никелираните ножчета, разрязващи шницелите, по чиниите и набодените на вилиците парченца, пътуващи към зяпналите усти. А той, завалията, си мислел, че през този ден целият свят се е изсипал на "Александър Невски". След известно време един негов съученик от гимназията му доверил, че докато Ганчо се моткал по митингите, той успял да продаде два камиона захар! Прякорът на този съученик в училището бил "тъпото копеле".


Вторият брой на вестника се разпространява далеч по-добре. Разпечатките са много повече, привлечени са сътрудници, снабдени с по две тубички лепило, които разлепват вестника на много повече места из центъра на София. От третия брой вестникът тръгва и из провинцията – на дискети, които местните агенти разпечатват ентусиазирано и разлепват на свой ред по възловите кръстовища на населените места. В София изданието добива лека-полека по-луксозен вид – Ганчо лепи разпечатките на картони, които сутрин окачва на любимите си ъгли – площад "Славейков", колоните на Кристал, до Полския център на "Руски", пред Ректората, а вечер минава и си ги събира. За отбелязване е фактът, че през тези няколко месеца, докато в. "Независимост" съществува в този преносим "дацзибао" вид, нито един картон не е скъсан или откраднат. Нещо повече, през целия ден верни читатели се навъртат и бранят книжното тяло.


Ганчо Ганчев се превръща в емблематична фигура за ранния демократичен градски пейзаж.


Хулен или възхваляван от минувачите, той редовно ги снабдява с още странната за вкуса им неподправена и несдъвкана новинарска храна.


В списването на вестника освен Ганчо Ганчев участват още 7 човека – Васил Станилов, Ивайло Василев, Корнелия Божанова, Валентин Вълчев, Мариана Димитрова, Димитър Ленгечев и Веско Дзивев. В компютърната версия на "Независимост" за пръв път са публикувани декларацията от митинга на 18 ноември (по ирония на съдбата и на Държавна сигурност, написана в дома на Стефан Гайтанджиев, откъдето и Ганчо Ганчев я взема още топла-топла), писмото на Петър Младенов до Политбюро, статии за масовите гробове по 9-и септември, дописки за първите стъпки на СДС…


На 12 април 1990 г. излиза първият легален печатен брой на в. "Независимост", произведен в полиграфическия комбинат "Димитър Благоев". Законът по това време още не позволява да има частни издания – такива могат да имат само БКП, БЗНС, ДКМС, ОФ и профсъюзите. В Кодекса на труда обаче е допусната поради недоглеждане фатална небрежност от страна на властта, която използва например и д-р Тренчев, а именно – там пише, че за регистрирането на профсъюз е достатъчно да бъде съставен само протокол от учредителите му.


Осмината журналисти на "Независимост" написват учредителен протокол за създаването на "Профсъюз на вестникарите". С така изпедепцания протокол в едната ръка и с откраднатия от някаква ведомствена библиотека Кодекс на труда в другата (Кодексът не се продава свободно по книжарниците) те успяват да си изработят гумен печат, да си отворят банкова сметка в БНБ и да започнат да печатат легално вестника си. Гумени печати се изработват в единственото по онова време държавно ателие на ул. "Найчо Цанов". Служителите от ателието са втрещени. Началникът им дълго чете отпред-назад и отзад-напред Кодекса на труда, звъни по телефона в МВР и къде ли още не и едва след като не получава отникъде официална забрана, разрешава за пръв път в живота си изработването на печат на неформална организация. Подобно литературно четене на Кодекса се организира и в десетината кабинета на БНБ преди откриването на банковата сметка.


Печатният вестник "Независимост" излиза всяка седмица в продължение на два месеца в 50 000 тираж, който свършва за броени минути. Десетилетия след описваните събития Ганчо Ганчев признава: "Най-вълнуващата гледка в живота ми след снимката на Ракел Уелч, проникнала в поделението ни, бе опашката, която се виеше от сегашния "Макдоналдс" на площад "Славейков" до вестникарската будка, която се намираше близо до улица "Раковски". Не я заменям тази гледка и за Ниагарския водопад."


През тези два месеца изданието има непрекъснати проблеми с хартията. Преди парламентарните избори на 10 юни 1990 г. правителството на Луканов започва да я отпуска само по квоти за партийните вестници – нароили се междувременно с десетки и стотици. Така първият свободен вестник "Независимост" на 7 юни спира да излиза. Издателят му Ганчо Ганчев е принуден да се преквалифицира. За кратко открива кафене в сутерена на бабината си къща, назовано от приятели "Ганчовото кафене", закупува няколко каси алкохол, но когато месеци наред е единственият клиент вътре, се вижда принуден да изконсумира алкохола и да пусне кепенците.


Преди да пуснем и ние кепенците на този текст, бих искал да дам на протестиращите и на студентите една идея. Не е ли време за подготовката на един истински митинг на Орлов мост, на който да бъдат призовани и българите в чужбина. Между другото, не малка част от тях ще си дойдат за Коледа.


Помислете. Орлов мост чака вашето решение. Орлов мост чака своя истински митинг.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ОСТАВКА!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Големият протест на подмяната - употребени хора по сценарий. Кардиналите отгоре същите.

  EU now have 1 GB empty space
 3. 3 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 517 Неутрално
 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 736 Неутрално

  И не само в София,
  България спи,трябва да се събуди.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 5. 5 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 688 Весело

  Лустрация, ама с външна намеса. Изчезналите досиета не са толкова изчезнали, колкото им се иска на зависимите от тях.

  EU now have 1 GB empty space
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тоя митинг от фотоса не го помня....Май съм бил на 4......
  Ама ще се радвам да взема участие на такъв грандиозен митинг.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  не давай акъл авторе а се хвани и го организирай !
  ДУМИ МНОГО , ДЕЛА МАЛКО !!!
  ИСКАМЕ МИТИНГ НА ЦЕЛИЯ НАРОД!
  СТИГА РАЗДЕЛЕНИЕ И ЛЕСНО МАНИПУЛИРАНЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Дано отново да можем да се съберем на такъв грандиозен митинг! Незабравим ще остане той за тези, които са присъствали! Без някой да ни е докарал до Орлов мост, без някой да ни е нарисувал плакатите и лозунгите и да ни е почерпил с кебапчета. Обединени от едни и същи идеали и от вродената и грижливо отгледана непоносимост към комунетата... Мечта! Дано до всяко добро същество застане поне още едно...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За да върнем СДС-то и приятелите му в Гражданския Съвет от ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм "АТЛАС" и Центъра за Изследване на Демокрацията на власт, за да зацементират Либералния Капитализъм и невидимата ръка на пазара, които докараха обществото до просешка тояга.

  Супер идея!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Преди 23г. надеждата на хората е била в демокрацията и капитализма....Е, разочароваха се и от нея....Оказа се, че демокрацията и капитализма са пак за шепа хора, както при тоталитаризма.....
  А сега на къде ..... ???  Пряка демокрация ...... Тва е единствения начин да разкараме задкулисните играчи и ние да взимаме решенията, а не те....


  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#0:"статията"]– Е…ем ли се откъде сме! Я ти кажи има ли наблизо някое кръчме[/quote]
  ...Дядо Матейко поотри челото си с ръка, па рече:
  — Па знам ли аз грях ли е, не е ли. Ние сме прости, не разбираме. Махни това, ами я ме заведи в кръчмата да пийна една ракийка, че гърлото ми гори на въглен.
  — Е, дядо, тук кръчми няма! — рече ангелчето.
  — А, няма ли?
  — Няма, няма!
  — Бива ли при тия красоти да няма кръчми? Ами къде ще се спре човек да си почине, да пийне чашка ракийка, ла се подкрепи? Виж ме, чак от земята ида, уморен съм… Там попът ни казваше, че в рая има всичко, що душа поиска, пък то… До-харно да бях отишъл в ада. Там има ли кръчми?
  — Там има.
  — Я ме заведи там, молим те, защо ми е тукашният рахат, кога няма капка ракия! В пъклото, истина, е зло, ама аз съм научен: ще тегля, па в добър час ще си пийна и то ще ми олекне.
  ...
  (На оня свят - Елин Пелин)

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  И аз си мечтая за такъв митинг.И нека не се делим на герберофили и герберофоби и на костовисти и антикостовисти.Нека бъдем само АНТИКОМУНИСТИ !!!

 13. 13 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 483 Неутрално

  С митинги и дори такива продължаващи стотици дни не става. Става с организиране на общност, която да работи с народа си, която може да обедини усилията в солидарно движение в една посока.

  Първо - да посочим основните беди - конституцията, противоконституционния етнически вот, съдебната система... Общото саботиране на нетвоята държава.

  А средството?

  Ето един модел, за който претендирам, че е панацея:
  http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "Станислав":

  Аз пък мечтая за нормална правова държава, в която не се налага да се правят митинги и протести, защото политиците си вършат работата.
  Знам, че са само мечти.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"ambrozia"]И не само в София,
  България спи,трябва да се събуди.[/quote]
  Гледам в момента протестите по телевизията. Така и не схващам посланията на студентите(пистолети, пушки, оръдия, противогази)?!? Първото което ми минава през ума е - цирк Ясно се чу и познатия рефрен - Червени боклуци. Та не вярвам с такива прийоми и с тази реторика да се събуди раята в провинцията.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "ARRI":

  Демокрацията и пазарната икономика са най-хубавите неща!

  Но когато последното се прави от класически пазарни либерали и либертарианци, направили ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм "АТЛАС" и Центъра за Изследване на Демокрацията най-влиятелните икономически кръгове в страната, представители те, на които са от 20 години всяка вечер по най-гледаните програми, то да не се учудваме, че от бедност застрашихме Демокрацията!

  Проблемът ни е Либералния Пазарен Капитализъм!

  За да не загубим Демокрацията трябва да го направим социален.

  Бедността е най-голямото зло на Демокрацията!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ....Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес!....
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC_%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0
  Имам една мечта (на английски: I Have a Dream) е 17-минутна реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г., в която той призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Речта, произнесена на стълбите на Линкълн Мемориал пред 200 хиляди граждани, става един от символите на борбата за права на чернокожите в Съединените американски щати.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#14:"Lady Zeppelin"]Аз пък мечтая за нормална правова държава[/quote]
  И аз! Ако се направи една анкета сред населението с въпрос какво означава "правова държава", едва ли ще има и 30 %, които ще дадат що годе приемлив отговор

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 19. 19 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lady Zeppelin": Е, твоите мечти стигат твърде далеч... Не че и аз не си мечтая за същото, но на мен ми се струва невероятно да се организира такъв митинг, да се съберем отново и спонтанно толкова много българи, обединени от нещо, камо ло пък да се намерят достатъчен брой депутати и политици, които да си вършат почтено и отговорно работата!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 20. 20 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#0:"статията"]На Станишев от километри му личи, че сам не си вярва.
  [/quote]
  И на Орешарски - също. Страхът им започва да става очевиден. Крайно време е да спрат да си играят на политика.
  И да, Орлов мост наистина плаче за своя истински митинг.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4179 Неутрално

  Чудесна статия която ме върна назад във времето на еуфорията на промяната . Комунизма изглеждаше вечен, дори не си и мислехме че нещо може да се промени. Но това се случи и то пред очите ни, и разбрах че никога не трябва да казваме "никога"
  После всичко беше обсебено от ДС от хора продажни и кариеристи от печелбари и откровенни мошенници, и така до ден днешен.
  Но онова чуство за свобода, за нещо ново няма да забравя никога. Не съжелявам за нищо въпреки че преживяхме огромни разочарования. Напред към Орлов мост !

  klimentm
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "ь":

  Грешиш! Квотата на верния отговор ще е 100%:

  "Правова държава е когато аз имам право.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Българите в чужбина (изключвам етническия вот) казаха още на изборите ''Оставка!''. Чакаха с часове да гласуват, продължават да мислят същото и който може да дойде- би подкрепил това начинание на живо.
  Омерзението отдавна е прехвърлило границите на страната, това, което се вижда от чужбина, е потресаващо. Единственото смислено нещо, което се случва са протестите. Управлението е толкова жалко, политиците са толкова смешни и абсурдни, с неистовия им стремеж и манипулации да се закрепят и да ръководят народ, който им се смее и ги презира!

 24. 24 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Първо да измислят ЗА какво ще бъде този митинг... Тези идиотщини СРЕЩУ са глупости!!! Вече е отегчително! Дайте да си спрем парното, ама нямаме климатик, нито пък камина - ето това са протестите! Безгранична тъпота!!!!!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3353 Разстроено

  Някои хора се държат, все едно адът е климатизиран...

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "ь":

  Но правова държава или не, предпоставката за решаване на проблеми, не зависимо от какво естество, би трябвало да е волята за водене на културен диалог на всички страни в конфликта, както го правят в държавите, западно от Балканския Полуостров.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#4] от "ambrozia":

  АМИ ТЕ ЛУДИТЕ СЕ ПОЗАПАЛИХА МАЛКО,ДРУГИТЕ ОТИДОХА ЗАД ГРАНИЦА,НЯМА КОЙ ДА ИЗЛЕЗЕ ДА КРЕЩИ ОСТАВКА.

 28. 28 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#27] от "mentra65":

  Нямай притеснение,ще се
  намерят.
  Както има да скандират "Подкрепа"
  така и "ОСТАВКА" има кой да вика,
  164 ден няма кой да чуе!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 29. 29 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "На Станишев му личи и друго – той не би прекарал и пет минути в компанията на своите избиратели от села и паланки, ако наблизо не бръмчи камера. Той не понася лошите миризми – на развалени зъби, на некъпани тела."
  - добре казано. Целта на Станишко е да стъпи върху тези хора и да се омете към Брюксел.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Поръчаниет от червените и доставен от ДПС "митинг" в събота беше пореден унизителен провал за Станишев, който дълго няма да му простят неговите съпартийци. И то не само заради извинението за "възродителния процес", за който никой от тях не се чувства виновен. А заради демонстрираната му готовност да играе и занапред ролята на младши коалиционен партньор, изпълнявайки всички прищевки на Доган.

  Нужно е Станишев да падне от власт, и червените още същия ден ще го хвърлят на вълците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма кауза, която да впрегне толкова огромна обществена енергия, както беше през 1990 г. Няма как да се съберат толкова хора ако трябва да са "срещу", а не "за".

 32. 32 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 440 Весело

  Народът се повежда от силни лидери и ясни цели. С клоуни, маймуни и цапане по асфалта не става. Разберете го най-сетне.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 33. 33 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#31:"comtec"]Няма кауза, която да впрегне толкова огромна обществена енергия, както беше през 1990 г. Няма как да се съберат толкова хора ако трябва да са "срещу", а не "за".[/quote]
  Именно!!! За това става въпрос!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 34. 34 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  [quote#24:"ostin22"]Първо да измислят ЗА какво ще бъде този митинг... Тези идиотщини СРЕЩУ са глупости!!! Вече е отегчително! Дайте да си спрем парното, ама нямаме климатик, нито пък камина - ето това са протестите! Безгранична тъпота!!!!! [/quote]
  Ето този коментар нагледно показва деградацията на българското обществено съзнание, което е на светлинни години от времето на вярващите и мечтателите от края на 1989 и началото на 1990 година.
  Вярващите и мечтателите свършиха в нашата държава. Милиони си заминаха, бягайки и спасявайки себе си и семействата си от комунистическата чума, други направо бяха смазани от грижи и проблеми, които всяко ново небългарско правителство им създаваше сякаш със цел именно те - вярващите и мечтателите да бъдат потъпкани и унизени, а трети, които никога не са били истински мечтатели направо оскотяха.
  Е, останаха и пенсионери - носталгици, евророми и фанатично вярващи избиратели на десарска партия.
  Така че, не виждам как ще се върнат времето, ентусиазма и емблематичните митинги.

 35. 35 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Има ли изход?
  С митингите на БСП и ГГЕРБ се потвърждават отново социологичните проучвания за разделението и настоящите нагласи в нашето общество:
  - 20% безрезервно подкрепят БСП,
  - 20% безрезервно подкрепят ГЕРБ,
  - 60% са за предсрочни избори.
  На митинга на управляващите Орешарски каза: „Нека бъдем различни, но да бъдем толерантни...” Възможно ли е това при настоящата нагласа в нашето общество?
  Поддръжниците на управляващите не могат да се съгласят за предсрочни избори най-вече заради опасенията, че ГЕРБ ще дойде отново на власт, защото служебния кабинет ще бъде назначен под диктовка на Борисов - какъвто според тях беше предишният служебен кабинет посочен от президента Плевнелиев, и изборите затова ще бъдат направени под техен контрол.
  Поддръжниците на опозицията не приемат за легитимно настоящето народно събрание, поради агитацията в деня за размисъл преди изборите на 12-ти май.
  Преобладаващата част от нашето общество не одобрява действията и поведението на настоящите ръководства на управляващите и на опозицията.
  При така очертаващите се основни различия, не е ли приемливо и за трите - условно да ги наречем, „групи на интереси” следното хипотетично решение:
  1.Настоящото правителство да изпълнява и ролята на служебно правителство или служебното правителство да бъде съставено и ръководено от Цветлин Йовчев – бивш съветник на сегашния президент и настоящ зам.министър-председател в настоящето правителство.
  2.Предсрочните избори да бъдат преди изборите за европейския парламент.
  3.Изборите за европейския парламент да се проведат от вече новото правителство избрано след предсрочните избори.
  Или както се казва: А дано, ама надали!?

 36. 36 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 673 Неутрално

  малко да ви върна на земята:и какво, ако направим такъв голям митинг на ОРЛОВ МОСТ? След този митинг тогава,какъв беше резултата на изборите?Не искам да преживея същия гняв,като тогава,след неистовата еуфория,нали?На един такъв митинг бих искала да има оратори,бих искала някой да ми даде крилете,които други пречупиха,бих искала някой да очертае стъпка по стъпка бъдещето ,посоката,онова ,което трябва завинаги да заличим и най-вече да си вярва ,и да върне и моята вяра в морал,човечност,отговорност,родолюбие ...Иначе пак ще кръжим в орбита като ранени птици,чийто писък никой не чува или се прави ,че не чува!

 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  "Най-вълнуващата гледка в живота ми след снимката на Ракел Уелч, проникнала в поделението ни, бе опашката, която се виеше от сегашния "Макдоналдс" на площад "Славейков" до вестникарската будка, която се намираше близо до улица "Раковски". Не я заменям тази гледка и за Ниагарския водопад."

  На тази опашка и аз съм се редила. И най-вероятно на тавана се намира това издание на в. "Независимост". Някои от първите броеве на тогавашните вестници , като "Свободен народ", "Демокрация" , ги пазехме като ценност.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#23] от "Bluesky":

  Подкрепям. +++

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#30:"Norman Granz"]Поръчаниет от червените и доставен от ДПС "митинг" в събота беше пореден унизителен провал за Станишев, който дълго няма да му простят неговите съпартийци. И то не само заради извинението за "възродителния процес", за който никой от тях не се чувства виновен.[/quote]

  Живееш в собствените си фантазии. Аз съм симпатизант на БСП, без да съм член на партията и не виждам какво има да му прощавам. Но определено се срамувам, както съм се срамувал и преди за възродителния процес. Не че се чувствам виновен, но се срамувам че в България през 20 век се приложиха методи на насилствено преименуване, което е много сходно с насилственото потурчване, проведено от башибозука в Турската империя през Средновековието.

 40. 40 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#36:"matera"]малко да ви върна на земята:и какво, ако направим такъв голям митинг на ОРЛОВ МОСТ? След този митинг тогава,какъв беше резултата на изборите?[/quote]

  Ами БСП спечели изборите.
  Тъй че правете митинг.

 41. 41 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Мечтател.Парите вече променят всичко.

 42. 42 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  По свободна Европа по онова време от нашите ,които са говорили по това радио всичките бяха комунистически възпитаници ,комонисти и комсомолци по род и произход и най-вече агенти на ДС.Така се изграждаха фалшивите легенди за тяхното минало на дисиденти.Дали има още слепи и глухи ,които не са разбрали голямата лъжа за т.н.Желевата нежна революция ",кояо продължава и днес и изцяло опрапасти България.

 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Още помня неописуемото чувство на радост и надежда, което ме изпълваше сред множеството единомислещи ГРАЖДАНИ на описаните в материала митинги. Свободата да извикаш това което си споделял само с близки приятели, без страх от арест и да се увериш, че хиляди непознати мислят като теб е нещо незабравимо. Идеята за нов ''Орлов мост-2'' е добра, но тогава в ръцете ни имаше сини знамена а в главите наивната вяра. че Ж. Желев е антикомуст. Уви...

 44. 44 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lady Zeppelin":
  [quote#14:"Lady Zeppelin"]Аз пък мечтая за нормална правова държава, в която не се налага да се правят митинги и протести, защото политиците си вършат работата. [/quote]

  Напусни България, ако искаш мечтите ти да се сбъднат.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#42] от "adenauer":

  +++++++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Друг път! В това разпарчедосано по всички азимути общество няма идея, която да напълни Цариградско шосе! Ронете сълзи и сополи по картини от старите ленти, боклуци с претенции за демократи!
  Дневник, много са ви намалели почитателите?! Скоро съвсем ще увяхнете заедно с протестчетата на лумпен-интелигентите!

 47. 47 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#22:"socialen"]"Правова държава е когато аз имам право.[/quote]
  Имаш право да се потопиш дълбоко в червеното блато

 48. 48 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#40:"pe6kata"]Ами БСП спечели изборите. [/quote]
  Не БСП не спечели изборите!

 49. 49 Профил на modern_times
  modern_times
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "GreenEyes":

  Подкрепям коментара, но ако не вярваме, че нещо може да се промени всъщност няма да има надежда за промяна. А и точно на това разчитат управляващите, че хората не виждат алтернатива и шанс за по добър живот.

 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  ИСТИНАТА вече е изкористена и недоверието е огромно, затова компасът за посоката се движи хаотично и страната стои на едно място дезориентирана, дезинтегрирана, измамена и унижена, а на някои им изглежда изоставена.

  Хората са тежко болни от заразата на комуновируса, а отровата пропила в организмите им е силна.

  Лечението е невъзможно поради безсилието на фармацията, а самолечението ще продължи дълго.

  За всяка тоталитарна година на един абнормен режим са необходими най-малко две други години.

  По тази сметка излиза, че за 45 са нужни 90, а са минали 24
  Нужни са още 66 години!

 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  "Орлов мост чака своя истински митинг."

  Аз също го чакам! Няма да е същият, но не можем да влезем два пъти в една и съща река, нали? Бях студентка в първи курс тогава, благодаря, г-н Енев, за спомена и за надеждата!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#49] от "modern_times":

  Такъв преход бе избран от "елита" на нацията на "кръгла маса"с насядали около нея хора с убеждениа на комунисти, посткомунисти и неокомуноиди - бавен, безкръвен, съгласуван и контролирано програмиран.

  Бързите преходи са основани на други принципи, възможности, начини и резултати.

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  ПРОТЕСТИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПОСТОЯНИ, ТЕ ПОКАЗВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО НЕСЪГЛАСИЕ С ИЗБРАНАТА СХЕМА.

  Новите поколения чустват погрешната посока на направения избор преди четвърт век!

  Лошото е, че каквито и събития да произлезнат, вече ползата за страната няма да бъде същата, ако те биха настъпили нормално преди 25 години.
  Но по-добре късно отколкото никога!

 54. 54 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#15:"ь"]Гледам в момента протестите по телевизията. Така и не схващам посланията на студентите(пистолети, пушки, оръдия, противогази)?!? Първото което ми минава през ума е - цирк [/quote]
  Ами това е - само цирк и бутафория

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 55. 55 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ако митингите решаваха нещо - щяха да ги забранят.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 56. 56 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Станислав":
  [quote#19:"Станислав"]Е, твоите мечти стигат твърде далеч[/quote]
  Ако ще мечтаем - да мечтаем. Ако ще е гарга - да е рошава.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 57. 57 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  защо не стана :

  оставихме икономическите реформи на армия головодни, но гласовити, уманитари - писатели, философи, литературни критици, журналисти, адвокати, преподаватели по икономика на социализма и научен комунизъм...

  - с две думи, ограничен и дълбоко провинциален идеологически слугинаж, кой посъбуден 1-2 години преди катурването на тирана, кой светкавично пребоядисан , "следвайки победителите"

  - днес - същите или подобни ( уманитарната фауна обогатена с "политолози", "анализатори" и пр., подсилена с армия неолиберални еднокнижници) - интелектуалстващ слугинаж, ояден на чужди и родни хранилки, подкрепил и търпял 4 години откровен мутренски режим

  се канят да "дореформират" този изчезващ народ...

  няма да "дочака" Орлов мост - няма ги и хората, отдавна разпилени по света

  - освен фарсови имитации - като автобусните изпълнения на управляващите оня ден, или подражателските "пърформанси" на поредните изпързалвани млади (апропо, пак - уманитари ... )

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#54] от "geo_19":

  Ако всичко беше цирк и бутафория, ПЕЕВСКИ сега щеше да разпорежда в ДАНС.

 59. 59 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Никога повече тази еуфория няма да се повтори,защото през 90-та ставаще дума за смяна на системата и това обединяваше хората.Сега това е факт,но начина по който се извърши донесе много страдания и разочарование и най-важното-народът остана,живее и ще живее с усещането,че е големият прецакан на прехода,в който една шепа избраници придобиха за жълти стотинки собственост,принадлежаща на всички.
  Смяната на собствеността промени обществените отношения ,преобърна съдби и души и тъй като процесът беще несправедлив,разбойнически и криминален,сега берем плодовете му-сбъркана партийна идентичност/в уж лявата БСПмирно си съжителстват милионери и бедняци,а в уж дясната ГЕРБ се подвизават деца и внуци на партизани,членове на политбюро и обслужващия им персонал/и лошо функциониращи демоккратични институции/почти блокирала правосъдна система/.В резултат във фасадната ни демокрация народът е объркан,разделен,омерзен,едвам свързващ двата края и митинги с искания за морал са последната му грижа.
  Особено когато припознава в сценаристите печелившите от прехода.

 60. 60 Профил на haralanov
  haralanov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Оставка!!!
  БСП отново ще загуби изборите!!!
  Ако знаеха,че ще ги спечелят щяха да са съгласни на предсрочни парламентарни!

 61. 61 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!

 62. 62 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Митингите явно не решават нищо. Когато на митинга през 90-та се качихме на Цариградско шосе при Феята, всичко беше синьо. Докъдето ти стига погледът. Всички хора се поздравяваха вежливо със знака на победата и братското чувство можеше да се сравни само с облекчението, че комунизмът си е отишъл, защото сме толкова много. Днес за малко да си изкарам разходка до РПУ-то (така каза полицаят), защото поисках да знам защо трябва да обяснявам къде отивам и защо трябва да се легитимирам, за да мина по улица Малко Търново. Полицаят се държа точно така, както се държаха милиционерите през 80-те, когато мъжът ми трябваше да обяснява защо е с брада.

 63. 63 Профил на tomislav_rashkov
  tomislav_rashkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да се привлекат живеещите в чужбина Българи е особено важно за развитието на протестите и демонстрацията на обединеност на един народ, който в по-голямата си част е буквално прогонен от родината си. Днес бях добавен в група, организираща именно тази цел! Нека се върнем за оставка!

  https://www.facebook.com/events/536264839794302/536314639789322/?notif_t=plan_mall_activity

 64. 64 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "doroteus":

  Абсолютно сте прав. Нека всички десни хора да се обединим и да изискаме от ГЕРБ и Реформаторския блок да направят една програмна коалиция и много да внимават какви ще ги вършат, защото това е последния ни шанс.

 65. 65 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Помня този митинг и в-к Независимост, текста за първите му стъпки ме интересен но политическите внушения и съвети на автора ми дойдоха в повече. Потвърждават това което се писа тук преди време че този портал тръбва да се именува не "Култура" а "Политика".

 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#59] от "chedomir":

  ЗАТОВА: ДОЛУ БСП и неговите креатури!

  ЛУСТРАЦИЯ!

  И борба за интелект в управлението, а не анормална и неморална политика в която и да е област на социалният ни и личен живот!

  Промяна на изборните правила! СЪД И СЪДЕБНА СИСТЕМА, МВР И ДАНС свободни от несвойствени, икономически, политически и коруптивни нагласи.

  Смяната на собственоста не означава, че тя търпи негодно управление, а точно обратното!

 67. 67 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2929 Весело

  Митинг на Рождество Христово? Иновация!

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Исканията трябва да се насочат към законови промени на конституционно ниво, но тъй като това НС е с нисък работен капацитет, то неможе да ги извърши, а ако започне то те пак ще са непълноцени и насочени в интерес на определени корпоративни и политически интереси, затова:

  ОСТАВКАТА МУ Е НАЛОЖИТЕЛНА БЕЗПРЕКОСЛОВНО!

  Сърцевината му е изтъкана от комуноподобия на пост и неокомуноиди възползвали се от критериите за промяна изгодна само и единствено за тях!

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#64] от "arhitekt":

  Не може ГЕРБ да участва, а само части от него, защото са неокомунисти и креатури на БСП и службите за сигурност.

  Това е клиентелистка формация от третоешалонни комунисти и техни възходящи без капацитет в процесите на демократизация, ръководена еднолично и безпрограмно. Само за да изпълнява предначертаната му роля на "конструктивна опозиция"

 70. 70 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не знам кой ще се върже на тези приказки. Сигурно някой роден 2000 г. Защо Жельо да емигрира? Бил репресиран, ама работел в института по култура. Обществени ксерокси няма и сега, всичките са частни.

 71. 71 Профил на Dessi Hristova Kurzydlowski
  Dessi Hristova Kurzydlowski
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вече има такава организация на българите в чужбина: https://www.facebook.com/events/536264839794302/

 72. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Интересно, какво е станало с Ганчо Ганчев ? Всеки миг под това управление ни доближава до катастровна - всякаква, морална, икономическа, политическа

 73. 73 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Съжалявам - "катастрофа"

 74. 74 Профил на Марти Райчинов
  Марти Райчинов
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Историята не е забравена - има такъв вестник и днес. И се разпространява на площада, в страната, по интернет... 24 години по-късно.

  http://www.protestnamreja.bg/vestnik-protest-broy-16/

  А протестът си беше на Орлов мост през юни и юли, изпълни цялото пространство оттам до Плиска и отвъд. И ако сметките на Местан и Станишев за тяхното си "събитие" са верни, тогава трябва да е имало поне половин милион.

  #оставка

  martoon
 75. 75 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Много патос - малко смисъл.

  /не се чете/
 76. 76 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  .........дано се получи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 77. 77 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Разстроено

  "Местан е свръхинтелигентен"

  хора, в какъв свят живеете, че пишете такива глупости!!?

 78. 78 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  Ухание на надеждите ни за чиста свобода и романтична демокрация...Нъцки..
  П.С. на Ларгото и пред НС се разпростанява принтиран в.Протест,който всеки може да намери и в оргиналната му нет форма.И за да не питате от где пари - има кутийка за дарения.Пускаме за да го има и за нечетящите в нета.

 79. 79 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#69] от "convince":

  Прав сте, ама за да има въобще възможност за дясно управление, трябва да се спечелят определен брой мандати в народното събрание. Помислете си кой има интерес да облъчва широката общественост с прекрасната на пръв поглед идея да не се правят предизборни и следизборни коалиции, защото видиш ли, някой си бил не знам си кво си. Държавата се управлява от този, който събере мнозинство в парламента. Единственото работещо решение е да се събере това мнозинство. Тия, които ми пишат минуси, да ми обяснят как ще се събере това мнозинство без ГЕРБ. И, ако се абстрахираме от емоциите, да си помислим дали именно ГЕРБ не водеше една доста дясна политика - плосък данък, увеличение на пенсионната възраст, рестрикции на раздаването на пари на калпак, финансова дисциплина.

 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#79:"arhitekt"]Тия, които ми пишат минуси, да ми обяснят как ще се събере това мнозинство без ГЕРБ[/quote]
  Ами много просто, както се събра след изборите на 12.05.2013 .....
  Така ще е и в бъдеще, само коалиции ще могат да управляват ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "socialen":

  да бе, затова демокрациите са в пъти по-богати от местата, където няма свобода на индивида, пазарна и социална. Ти като се пишеш социален, кажи, за легализиране на наркотиците, проституцията, гей-двойките, свобода на религиите и езиците ли си? Или май не си толкова социален?

  Свободни хора и свободни пазари. В България няма нито едно от двете, и затова е бедна.

 82. 82 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "pe6kata":

  а, без майтап, кое ти е симпатичното в БСП? Ако си интелигентен човек, не може да си пропуснал тоновете доказани измами на хората около БСП, които засенчват всички политици от всички други партии. Аз наистина не знам тази партия да е направила 1 добро нещо за България. Изключвам подкрепата им за ЕС и НАТО, тъй като първо ги псуваха, после правиха всичко възможно да не влезем, а накрая си казаха е какво пък, европейците са тъпи и ще ги крадем и тях.

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Ама защо най-накрая все пак не направите един митинг, че да ви види цяла България, колко сте наистина. Щото твърдите, че сте много. Пък оня големия син митинг няма как да се повтори. Вече нищо не е същото. На последното си интервю Волен каза, че целият икономически капацитет на Б-я е колкото на една средна западна фирма. До момента никой не е възразил. В Беларус, която сочите като лош пример, промените не събориха нито една тухла. В Б-я от промени не остана една здрава тухла.

 84. 84 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#80] от "boby1945":

  Ами нали и аз това казвам. Или ще се събере дясна коалиция РБ и ГЕРБ или ще се събере БСП с ДПС. Или РБ мисли да се коалира с БСП?

 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#81] от "ungeheuer":

  Абсолютно съм за!

  Това е демокрация, хуманизъм и защита на правата на човека!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ПРОТЕСТИ СЕ ПРАВЯТ КАКТО В ТУРЦИЯ ГЪРЦИЯ И ДР .ЕВРОПЕИСКИ ДЪРЖАВИ НАД 50 ХИЛЯДИ ,А НЕ КАКТО НАШИТЕ,ПОЛИЦИЯТА ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ.БЪЛГАРСКА РАБОТА.РОБА ВЪЗСТАВА,РОДЕНИЯ РОБ ЧАКА АПОВЕДТА НАМГОСПОДАРЯ.НИЕ СМЕ ОТ ТЯХ.ГАНЬО СЕ ЗАТВОРИЛ В ЧЕРУПКАТА СИ И НЕ ГЛЕДА КАКВО СТАВА НАВЪН. .ТРЯЯБВА СЪС СИЛА ДА ГО ИЗКАРАШ,КАКТО ПРАВЯТ БСП И ДПС

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#84] от "arhitekt":

  Ще разберем когато му дойде времето.... за това което ти пишеш трябва поне Бат Бам да "излезе" от ролята на нарцис и да се заеме не с говорене, четене на морал и рязане на лентички, а с реалната политика...
  Досега не е показал че го може горното.... там е проблемът....
  Фактически с това, че изтърва сапунчето на властта два пъти за 3 месеца, на практика изяде част от политическия потенциал на ГЕРБ, т.е. изхаби политически ресурс.... сега драпа за поправка , ама мандалото падна......
  А ГЕРБ кано НДСВ, РЗС, Атака е лидерска партия, като се спъне лидера се спъва политиката на цялата партия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#86] от "eksar007":

  По традиция полицията у нас пипа меко, по скоро варди, отколкото да въвежда ред, кара го от нея да мине .....
  Затова така изглежда отстрани, че е повече от протестиращите .... А и протестиращите не знаят за какво точно протестират и не иде някак си полицията да действа като на площад Таксим или в Париж.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  [quote#6:"ARRI"]Тоя митинг от фотоса не го помня....Май съм бил на 4......
  Ама ще се радвам да взема участие на такъв грандиозен митинг....... [/quote]
  Помня ги всичките митинги - от първият на Александър Невски на който хората се бяха накачили по дърветата за да виждат по-добре и следващите, включително и този на Орлов мост. Беше нещо невероятно, стигаше плътно горе до моста над бул.Яворов и по-рядко чак до Плиска, отделно много хора по алеите. Минал съм го пеша точно 7 пъти от началото /докъдето успявах да се провра/ та чак до горе. Толкова ходене а не усещах никаква умора, невероятното усещане за лекота и че още малко и край, свърши се и вече ще сме свободни. На другият ден рейсът пътуваше спирка след спирка и не можех да повярвам, че това всичко беше пълно с хора.

  Когато се обявиха резултатите от изборите много хора бяхме пред НДК, чакахме ги да празнуваме. Невероятен потрес, не можехме да повярваме и се питахме един друг дали наистина е така. Ходихме посред нощ да викаме пред американското посолство Help!, много жени плачеха. На другият ден спонтанни блокади по цяла София, още е пред очите ми една жена седнала на щайга пред тролея на Раковска, в очите и отчаяната решимост да седи до смърт и да не мръдне. Усещането за напрежение пред буря, един само да беше и казал да се махне и останалите щяха да го разкъсат жив.

  И да, помня и компютърните разпечатки, специално едни на ъгъла на Графа и Раковска, редовно се спирах да прочета новините за деня. Когато успявах да се провра защото винаги около тях имаше една доста плътна тълпа. Беше станало нещо като агиттабло, хората лепяха саморъчно написани бележки и декларации. Още помня и една написана с разкривени букви бележка "Бай Стефане, кажи ни какво става??". А бай Стефан /Стефан Продев/ от дисидент вече се беше върнал отново при Партията и громеше довчерашните си другари от в-к Дума. Много такива предателства помня.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK