Невидимите песъчинки на омразата

Сливен, квартал "Надежда"

© Цветелина Белутова, Капитал

Сливен, квартал "Надежда"Всички хора се раждат свободни
и равни по достойнство и права.
Конституция, чл. 6, ал. (1).


Преди приблизително седмица се появи новината, че в учебната тетрадка по математика за 3 клас* се съдържат следните две задачи:


"В кв."Изгрев" живеят 363 роми, които са с 271 по-малко от българите от този квартал. Колко българи живеят в квартал "Изгрев"?"
"В кв. "Изгрев" живеят 363 роми и с 27 по-малко българи. Колко българи живеят в кв. "Изгрев"?"


На запитване от страна на родители Министерството на образованието и науката (МОН) отговаря, че задачата не създава условия за омраза и/ или дискриминация на ромското малцинство, в този смисъл и не виждат проблем, следователно нужда от поправка няма.  


По-многословни в отговора си са от издателство "Просвета". Те казват така: "Условието на задачата е взето от реалния живот, чрез нея се упражнява събиране и изваждане на двуцифрени и трицифрени числа и няма за цел да разделя общностите по етнически признак".   


Много любопитно е, че задачите са включени в учебния материал през 2008 г. по време на Десетилетието на ромското включване. Идеята била децата от малки да се научат на толерантност, да разберат, че съществуват различни етноси.


Едва ли някой допуска, че 9-годишните деца не знаят, че в България живеят не само етнически българи. Всички деца са чували за ромите, но много по-вероятно е да ги наричат с другото им далеч по-звучно "име", което са възприели от семейната си среда. МОН обаче в Десетилетието на ромското включване са взели нещата присърце и са решили да образоват малките българчета, че има и ромчета сред тях. Похвално на пръв поглед. После следват въпросите. Защо обучението в толерантност, наистина много необходимо в тази крехка възраст, не се извършва, да речем, в часовете и учебниците по "Роден край"? Или в "Човек и общество"? По История, География?


 Снимка със задачата, разпространявана в социалните мрежи

© Facebook

Снимка със задачата, разпространявана в социалните мрежи

Последвалата обществена дискусия в медии и социална мрежа условно разграничи две групи мнения. Едната група твърди, че няма значение какво се събира и изважда, важно е сметките в умовете на децата да вървят. Другата група, обаче, е възмутена от подобно опредметяващо делене на български и ромски деца. Защо е това възмущение?


Нека да погледнем какво ни казва задача, в която вместо ябълки и круши, се изваждат българи и роми.


Първо и много важно –


ябълките не са круши, иначе казано,
българите не са роми и ромите не са българи


Това толерантно ли е? Не. Създава ли плодотворна почва за омраза? Да.


Крехкият ум на 9-годишното дете няма да може да анализира, че именно в този момент в неговото подсъзнание се е появило отчуждение към различния, но то ще бъде там. Завинаги. И, ако дотогава детето понякога е чувало майчиния зов: "Загащи се! Приличаш на циганче!" то вече получава официално потвърждение, че наистина това, да си "циганче", не е това, което "ние" сме и искаме да бъдем; то е това, което ние не трябва да бъдем. Разграничението е толкова важно, че дори математиката – тази точна наука, си е направила труда да го направи – деца, не правете грешка - "ние" не сме "те".


Второ, и още по-важно, в отговора на задачата се търсят колко са българите. Верният отговор е "българин". Точка. Дотук с ромското включване.


Ромите подлежат на изваждане


Те по определение следва да бъдат отстранени от българите. Мястото им е настрана, отделно – в съзнанието на чиновника от МОН и на хората от издателство "Просвета", както и явно следва да бъде в съзнанието на малките бъдещи участници в обществения живот, които тренират разделителната си способност по охлузените от предишни генерации "българи" чинове. За да бъде поръчана и одобрена въпросната тетрадка по математика, несъмнено са разходвани от министерството финанси. Остава силното съмнение, че изразходваните средства са постигнали целта си – да включат ромските деца в българската образователна система


Ако перифразираме задачата с ромите и българите, да речем, с хора с увреждания и хора без увреждания – това щеше ли да бъде наречено "урок по толерантност" за малки деца, които трябва да бъдат научени, че не само е некрасиво, но е и лошо, защото е раняващо (обидно, изключващо, принизяващо, дискриминиращо) да делиш някой заради начина, по който се е родил? Как после очакваме ромските деца да ходят с радост на училище, да се интегрират там, да трупат знания и създават приятелства? Когато в централно софийско училище изненадващо се появи ромско дете в клас, съставен предимно от бели български дечица, какво се случва? Всички се настройват срещу ромското дете и вчерашният аутсайдер става горд член на масата – масата вече има нов "враг". Колко време ще посещава учебните занятия въпросното ромско дете? Ще можем ли да го виним, когато не иска повече да се намира във враждебната обстановка на нашата "просвета"?


Интересен е и погледът върху подобна задача в учебен материал, деляща открито българи от роми, на фона на събитията от последните дни – поредицата от нападения, извършени по ксенофобски подбуди. Именно такива, на пръв поглед невинни задачи по математика са невидимите "песъчинки" на бъдещите престъпления от омраза, маскирани от клишета и лъжи. /Песъчинки са наречени и от Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч", в интервю за Дарик радио, предаването "Кой говори?", гост в студиото Маргарита Илиева, 13.11.2013 г.) 


Така, например, традиционно България е наричана гостоприемна и толерантна, но истината е, че България е


затворено, патриархално общество


в което рядко по улиците се виждат хора, различни от традиционния български етнос. При сблъсък с чуждото и различното – тогава тестваме степента на приемане на различните хора и техните права.


Основни причини за неприемането на различния се коренят в образователните програми по българска история, в начина на преподаване и в начина на поднасяне пред учениците на материята за взаимодействието между различните етноси.


Точно това е страшното. В момент, в който ставаме свидетели на ужасната, извратена реалност, в която хора биват пребивани по улиците заради различния цвят на кожата им, в която "граждански патрули" осветяват лицата на преминаващи хора по улиците, преценявайки оттенъка им, е още по-страшно да се налива в умовете на децата идеята за отделяне и противопоставяне на етносите, и централност на един етнос за сметка на друг. Страшно е, защото днешните деца са утрешните възрастни, които уж искаме да живеят в толерантност. С приемане на различния. Да живеят във време, когато националистическите и фашистки идеи ще бъдат срамен спомен от миналото, а не тревожно настояще.


За да бъде това възможно, е необходимо образователните програми да станат адекватни, а чиновниците, които ги определят, да разширят мирогледа си, така че ромското включване да стане факт.


Авторката е юрист в Правната програма на Български хелзинкски комитет. 


Тетрадката е на издателство "Просвета", авторите са Ангелина Манова, Рени Рангелова, Юлияна Гарчева. Одобрена е от Министерството на образованието през 2008 г. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Цените на имотите в квартал "Изгрев" рязко падат. Разтревожени имотопритежатели от други квартали трескаво издават учебници с "правилните" задачки.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Любопитно

  Оф, бе божеее! Други, по-съществени, проблеми няма ли в тая държава, та втора седмица се занимаваме със задача по математика?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нали искахме Либерална Пазарна Икономика, в която всеки индивид е автономна единица, опитваща се със своя стремеж за трупане на лични блага да е в полза на обществото?!

  Ето, получихме го. Който не вярва да погледне снимката пак.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  45 години имаха "народната власт" на комунистите да интегрират малцинствата,но те ги оставиха да живеят като скотове в коптори.В ония времена имаше страх от милицията и властта, и те можеха да бъдат въдворени в ред.Не може да ги ползваш само като помия за храна на прасетата!"Каквото посееш,това ще пожънеш"-казва народната мъдрост,а който сее бури ,жъне омраза .

 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Всички хора се раждат свободни
  и равни по достойнство и права.
  Конституция, чл. 6, ал. (1)."

  Защо конституцията е пропуснала задълженията...?
  Случайност...?

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Гневно

  Вече толкова десетилетия абсолютно безсилие на държавата да направи нещо по "ромския въпрос" не може да се приписва на някаква си задача в учебника по математика! Ромите не са българи, те са български граждани, и на това трябва да се учат децата, а не от "политкоректност" да се чудим какво да измислим. Българското общество било "затворено и патриархално"??? Ако това е така, какво ще кажете за циганските общности??? Държавата, вместо да помага на ромите да станат прилични и икономически самодостатъчни граждани, превръща българите в "бели цигани" (вж. великолепната статия на Зюмбюлев в 24 часа).

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално
 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 536 Неутрално

   Авторката е юрист в Правната програма на Български хелзинкски комитет.

  Това говори красноречиво

  И да, поне още 100-тина години ромите ще ги наричат "цигани" ( не знам в статията защо бягат така от това име). Както ще има и обособени имена за хомосексуалните, българомохамеданите и т.н.
  Така ще е, след като никой не взема мерки да подобри ситуацията в държавата, що се отнася до бедност и доходи. Държавата с висок доход може да си позволи да обръща внимание и на подобни неща.

 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз смятам, че за Института за Пазарна Икономика ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Института за Свободен Капитализъм "АТЛАС" и Центъра за Изследване на Демокрацията, както и за техните авери от СДС-то, пардон, Реф. Блока и за Симеон Дянков,
  няма абсолютно нищо опезпокоително в статията и горната снимка.

  Те са доказателство за това, че Либералния Пазарен Капитализъм успешно е наложен тука, просто сега тези, като тези деца, които не са го приложили досега, трябва сами да вземат съдбата в ръцете си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "ябълките не са круши, иначе казано,
  българите не са роми и ромите не са българи

  Това толерантно ли е? Не."

  Защо въпросът е пльоснат в полето на толерантността?
  Въпросът е:
  Това истина ли е или не е ?
  Ами истина е.
  Както ябълките не са круши, така и циганите не са българи. Те са български граждани. Факт.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  [quote#1:"moriarti"]Цените на имотите в квартал "Изгрев" рязко падат. [/quote]
  Колкото по-бързо квартала се засели с ромове и пришълци толкова по-добре !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Научете най-накрая да правите разлика между "българин" и "български гражданин"! Ромите, турците, арменците и др. са български граждани, а не българи.
  Няма нищо по-гнусно от това да сложиш всичко под знаменател по схемата "един яде зеле, друг яде свинско, средно вички ядат свинско със зеле".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Нито е вярно, че задачата може да роди нетолерантност, нито е вярно, че България е традиционно общество, което подтиска различията. Предишните поколения българи са живели съвсем естествено с турци, цигани, евреи, гърци и това не им пречи да спасят евреите, да живеят по-добре с турските си съседи, отколкото с българските, и да приемат нормално циганите. Даже напротив. Да не търсим под вола теле, а да видим истинските причини - мафиотската държава със законите на джунглата и която има нужда от разпокъсаност и омраза.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С "невидимите песъчинки на омразата" вече се свърши.
  Управляващите ни подготвят нов "ред". В сутрешния блок на Нова Боян Расате благодари на МВР за съдействието, което оказва на техните "граждански патрули".
  Да ни е честито!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И ако търсите някаква помощ от държавата, то си припомнете слоугъна на фон Хайек на страницата на ИПИ:

  "Колкото повече държавата "планира", толкова по-трудно става планирането от страна на отделния човек".

  С други думи, "всеки сам си е виновен за собствената си съдба".

  Ако не го вярвате, вгледайте се пак в горната снимка.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  По настоящем Черно море е дом на няколко вида риби. На пролет и есен в басейна гостуват видове от Егейско море. Тези видове нашественици ли са, бежанци, имигранти или туристи. Моля отговорните органи да защитят, както локалните, така и гостуващите видове, с мерки като: забрана за лефера да яде местни видове, ограда на босфора и денонощни подводни патрули.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  [quote#8:"sam_vimes"]И да, поне още 100-тина години ромите ще ги наричат "цигани" ( не знам в статията защо бягат така от това име). [/quote]

  Обяснението можеш да намериш тук:
  http://www.dnevnik.bg/2171305/#comment-28

  Апокалипсисът апокалиптичен
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Как после очакваме ромските деца да ходят с радост на училище, да се интегрират там, да трупат знания и създават приятелства? Когато в централно софийско училище изненадващо се появи ромско дете в клас, съставен предимно от бели български дечица, какво се случва?"

  Медалът има и обратна страна :
  http://flagman.bg/новини/55423/Цигани-прогонват-10-семейства-на-общински-служители-от-Малко-Търново

  " от 25 ученици в клас – 20 са циганчета. „Нямаме нищо против ромите, но голяма част от тях са от семейства-пришълци от котелското село Градец, които водят скитнически живот и нямат елементарна представа за какво служи сапунът дори. Така вместо ромите да се интегрират, ние трябва да интегрираме в тяхната среда нашите малчугани”, смятат разтревожените родители."

  Извод:
  Интеграцията е двустранен процес.
  Толерантността- също, и зависят от това дали има справедливост в обществото както по отношение на правата, така и по отношение на задълженията.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "ФИЗКУЛТУРНИКА":

  И 0,5% да са, пак няма значение!

  Важното е, че те са в центъра на София, по най-гледаните програми на телевизията, където ни убеждават всяка вечер класически либерали и либертарианци, колко е хубаво в Либералния Пазарен Капитализъм, и ние колко сме мързеливи и искаме държавата да ни плаща сметките от техния джоб.

  Те са и от 161 дена на улицата и се борят за Демокрацията, пардон, за Либералния си Пазарен Капитализъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#19] от "carwindwrclir":

  Ние не сме номади, а уседнали човещки същества! Аналогията с животинския свят е нелепа. Ако искаш да живееш по закона на джуглата, отивай в джунглата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dyy
  dyy
  Рейтинг: 237 Гневно

  Авторката на статията явно много се е загрижила за интеграцията на циганите, но защо не дава решения, а само се жалва от някаква проста задача? И както всички граждани на страната се раждат с равни права, така имат и РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, но това за нея явно е без значение!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"Адела Качаунова"]Първо и много важно – ябълките не са круши, иначе казано, българите не са роми и ромите не са българи.[/quote] Ако в емоционалния ви текст има нещо рационално и вярно, г-це Качаунова, то е в това изречение.
  Българите не са цигани (или турци, гърци арменци, евреи) и циганите не са българи (или турци, гърци, арменци, евреи). Доказва го и снимката на милите дечица над статията ви, които, макар и много сладки, не са българчета и това се вижда с невъоръжено око. Биха могли да минат за индийчета, но това е друг въпрос.
  А докато ги наричате с измислени небългарски имена и слагате в кавички истинското им, традиционно българско име - ЦИГАНИ - условия за реализация на гарантираното от Конституцията няма да има. Впрочем, учените, които изследват циганските обичаи, език и етнография, използват именно термина "цигани", защото той обхваща цялото многообразие от цигански племена и кланове, а не само "рома".
  Насилственото налагане на чужди думи и правила в българското общество дава на другия усещането за привилегированост. Именно такива като вас разделят българските граждани пред закона - с особеното си внимание към невинните задачи по математика и с НПО-програмите си за "ромско" включване, които не водят доникъде и които дори циганската партия ДРОМ препоръча да бъдат закрити.

  Една българка
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Ексидъс, Дарвин, Източни философии(базирани на животинския и заобикалящия ни свят)?
  http://www.christnotes.org/bible.php?book=2&ver=kjv

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Много омраза натрупахме и все по-лошо ще става.
  Не знам как е с ромите,но ние като деца в училище учехме с циганчета и ни беше много приятно с тях.Не им спореше твърде в учението,но в игрите и другите забавления,бяха начело.Изкласихме ,останахме приятели,някои от тях развиха успешен бизнес.
  Живеехме до цигани,заедно нападахме овошките,ритахме,лудувахме по улиците,а през два часа едното от тях на 7 г.отиваше да сучи от майка си,която седеше на чердже на калдъръма,а циците й бяха огромни и почти винаги извън ризата.Като се наситеше,нашето приятелче благородно ни предлагаше и ние да сукнем.
  Сегашните роми не ми изглеждат благородни,а пък ние съвсем.

 34. 34 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  "Първо и много важно –

  ябълките не са круши, иначе казано,
  българите не са роми и ромите не са българи

  Това толерантно ли е? Не. Създава ли плодотворна почва за омраза? Да."


  БХК питали ли са ромите какви са според тях? Роми или българи? над 90% твърдо се определят като роми, не българи.
  Това толерантно ли е? Не. Създава ли плодотворна почва за омраза? Да.
  БХК дали ще направи нещо? Не.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bulgarische Motoren Werke":

  "Би Би Си: Български лекари масово напускат страната". И те не са номади, повечето са комунисти, ако изключим част от последното поколение. Защо бягат, и от какво?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 36. 36 Профил на mythology
  mythology
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в гр. Елхово живеят 50 англичани и 4000 българи. с колко българите са повече от англичаните и това повод ли е да мразим англичаните или има и нещо друго?

 37. 37 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#35] от "carwindwrclir":

  Защото има едни хора, няма да споменавам имена) дето разчистват територията, за да могат мангалите от Близкия изток да се заселят тук. в България. Или поне една част от нея. Сега ясно ли ти е?
  Ако не, медитирай над подписа ми, та белким ти просветне.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Всеки си има гледна точка по въпроса и авторката също,но както по-горе писа един колега по форум,тези български граждани си имат и българско название,име,както искате го наречете,и то е циганин.Колкото и да ни го набивате *роми*,те ще са си цигани и само в писанията ще бъдат *роми*,защото трябва да бъдем толерантни!
  Постоянно ни заливате със статии и филми против педофилията,а имате ли си представа какво става и на колко раждат циганките?
  Знаете ли какъв е отговора на циганите,когато ги запитат защо не си купуват билет - ами вие нали плащате и заради нас?
  Изобщо диалога може да продължава до безкрай с примери за лошо и хубаво,но да ни вменявате ВАШАТА теза за задължителна за нас поради факта,че с това сте избрали да си изкарвате хляба,просто няма да стане.
  Поне мене не може да ме убедите,защото циганите всеки ден са пред мен.И виждам за какво става дума.

 39. 39 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Някакви сериозни доказателства, или параноята надделява?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 40. 40 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ами да попитам,когато започнат да се обиждат ,когато им викаме
  "роми",(в един момент ще изцапат и тази думичка),как ще трябва да наричаме циганите?

 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#38:"tedif"]Постоянно ни заливате със статии и филми против педофилията,а имате ли си представа какво става и на колко раждат циганките? [/quote]

  Ето малко инфо:

  http://www.e-plovdiv.com/podr.html?id=10742

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Гневно

  А бе, колко сребърника са необходими за да ”търсиш под вола теле”?!
  И как след подобни изцепки човек да не се насочи директно към всякакви конспиративни теории ? Как да не ти се прииска да стигнеш до Путиновата реакция с хващането за гушата на всякакви НПО-та или направо да обявиш война на войната за права.
  Колко сребърника са необходими, по дяволите, за да си безмозъчен, макар и с диплома за юрист?! Такива ”авторски” екземпляри дали могат да понесат това, което са си поискали?
  КОЙ има интерес от ”наливане на масло в огъня”?!
  Песъчинки….
  !

 43. 43 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Авторката е юрист в Правната програма на Български хелзинкски комитет.
  *****************

  Това трябваше да го напишете в началото, за да не си правя труд да го чета този политкоректен толерастки бълвоч.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 44 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":

  След като знаеш, че проблема е в управляващите, които лансират руските интереси, какво мърмориш срещу някакви нещастни бежанци.Проблема с газопровода и атомната централа е огромен. Бежанската вълна може да се спре с един нормативен акт. Императивно ли ми говориш? Излагаш се.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Човешкият мозък автоматично разделя нещата на категории и им лепи стереотипи, за да не се обърква. Дали ще дели хората на българи и цигани, на чернокоси и руси, на синеоки и зеленооки, мъже и жени и т.н., или чушките на червени и зелени, няма значение. Не мога да разбера защо една група хора се пъне отчаяно да принуди мнозинството да си мисли, че между зелените и червените чушки няма разлика. - И двете са чушки, но едните са зелени, другите са червени. Толкоз.
  И в тази връзка, един политически некоректен виц, който добре илюстрира хипотезата ми:
  Решили в Африка да не се делят повече на черни и бели,всичките да са зелени и равенство да има.
  Пътува автобус през пустинята и закъсва в пясъка. Върти гуми и не мърда.
  "Ами сега кого да накарам да бутне.. - чуди се шофьорът -..всички са равни..."
  След кратък размисъл се обърнал към пътниците и казал:
  "Я по-тъмнозелените да слязат и да бутнат отзад..."

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Проблемите с дискриминацията на циганите започнаха с появата на всевъзможните правозащитни организации тип БХК в България. Ерго изводът е?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  по правило расистите не се мислят за такива. повечето не могат или не искат да разберат тезата в статията, както е видно в коментарите. ако осъзнавахте расизма си, повечето от вас нямаше да са такива, защото нямаше да могат да понасят самите себе си.
  за съжаление, власта не само няма да се вземе мерки (в Гърция вчера е приет по-строг закон срещу расизма), а даже обратното - разпалва омразата с цел оставане на власт. като опитни мишки сте - натискат ви копчето и подскачате срещу различните, не осъзнавате как тези предубеждения са заложени в образованието и ежедневието (за което се говори в статията) и как ви манипулират за краткосрочни политически цели.

  Истината ни прави свободни.
 48. 48 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хриси":

  Т.е. вие можете да се занимавате само с един проблем в даден момент от времето? Нищо не пречи и с това да се занимаваме! Защото както авторката обяснява, това определя как ще се отнасят към различните бъдещите възрастни!

 49. 49 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 638 Неутрално

  силно се съмнявам, че някой изобщо е мисли по тези въпроси при съставяне на задачата....а в това, че училището възпитава до голяма степен възгледите ни за света...спор няма...

  Възпитанието в патриотизъм, примерно, е хубаво нещо... но аз при всяка моя среща с турци още се чудя, трябва ли да ги мразя само защото са турци? Все пак на мен от втори клас в час по история или дори литература ми се повтаря, че турците са били кръвожадни убийци..каквито са и били, преди... като оставим на страна ценностната им система, с която аз не съм съгласна, значи ли че те са лоши по принцип? Еми с годините разбрах, че има и турци, които не ядат деца..че и те са хора и при тях има различни характери....

  за това е много важно да се внимава как се поднася една информация на децата...

  Fortuna favet fortibus!
 50. 50 Профил на psychoholic
  psychoholic
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Авторката събрала мнения от новинарски сайтове и социални мрежи и си сглобила статия, а в опита си да бъде дипломатична и да разгледа всички страни общо взето повтаря всичко изчетено/изписано до сега. Или поне така си мисли, защото едва ли има мнение, взето от циганин по темата.
  Дискриминацията е друга - докато българските гражданчета решават задачата в училище по улиците скитат тумби мръсни неинтегрирани други български гражданчета и не ги е еня нито за задачата, нито за полемиката в Интернет. Достатъчно е през деня да погледнем през прозореца и да разберем, че докато едните са на училище, другите скитосват из улиците. А след няколко годнини ще опяват "Бате, нема работа!" и "Помощи!" Това е дискриминацията, само че дискриминираните са плащащите на паразитите!

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#2:"Хриси"]Оф, бе божеее! Други, по-съществени, проблеми няма ли в тая държава, та втора седмица се занимаваме със задача по математика?[/quote]
  Всички големи проблеми на България са привнесени. Само този проблем, с който не искате да се занимавате, е местен. И този, нашенски си проблем ще доминира в следващите десетилетия. С все по-увеличаваща се актуалност. От него зависят пряко здравеопазване, образование, социална система, в 50-годишна перспектива, самото име България. Това е проблемът, около решаването на който трябва всъщност да се обединим. Няма да коментирам "комитета", той заработват за хляб от поредното българско лайно. Най-образованите цигани са дядовците и бабите на днешните цигани. Циганите с професионални умения са дядовците и бабите на днешните цигани. Защо ли? Защото имаше, както искате я класифицирайте, национална политика, включваща образование, програмата /да използвам купешката дума/ "Трудови войски", не се женеха на 12 години и не раждаха на 10, нямаше дефакто блудство с малолетни. Да се помисли за спиране на парите след 3-то дете, ако не работиш, а само паразитираш като професионална родилка.
  Децата ви ще се занимават с този въпрос, защото той ще е неотменна част от ежедневието им. Нищо лошо за циганите, те са български граждани. Край за паразитирането, включително "хелзинкското"!

 52. 52 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Именно това деление-на българи,цигани,турци,евреи,и т.н.е факторът,съхранил националната идентичност на народите.Самите малцинства,в 99 % от запитаните,никак не искат да бъдат наричани така,каквито не са-имат си техни езици,обичай,вярвания и т.н.
  Ярък пример за това са евреите-винаги през многохилядната си история са живяли отделено и са се запазили като етнос,за разлика от всички останали народи на древноста,които днес са само исторически понятия.Името "евреи",произлиза от името на родоначалникът на еврейския народ-Авраам Ха Иври.Коренът на "Ха Иври" е евер,сиреч от другата страна,т.е. тук сме ние,отвъд ( מעבר ми евер)народите и тяхното идолопоклонничество.

 53. 53 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 54. 54 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Животът е пос силен от всяка теория, от всяка пропаганда. Има ли ралзлика между българин и циганин? В по голяма част от случайте, да. Следва ли от тази изказана разлика някакъв вид дискриминация? Не следва.

 55. 55 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отвратителна статия - и като теза, и като изказ. Нямам нищо против БХК, в много случаи намирам проявите им за уместни и полезни, но всичко трябва да има граници. Когато ги преминеш, навреждаш и на себе си, и на каузата си.
  Първо, ромите са цигани. В това няма нищо обидно, защото извън медиите те самите се наричат така.
  Второ, циганите не са българи, така както и турците не са българи. Те са български граждани, но едва ли някой от тях се срамува, че е циганин или турчин. Така както българите в Западните покрайнини не са сърби, а сръбски граждани.
  Трето, добре е децата да знаят и отвреме-навреме да бъдат подсещани, че в България живеят хора, които не са българи. Няма нищо лошо това подсещане да става в задачи по математика. Никой не е казал, че задачите по математика трябва да са само за ябълки и круши.
  Госпожо Качаунова, много хора не харесват БХК и смятат, че някой му плаща, за да работи против интересите на България. Не засилвайте тези настроения с изсмукани от пръстите проблеми и пресилен патос. Има достатъчно реални проблеми.

 56. 56 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мърмор":

  Напротив, проблемът, че в някаква задача по математика се говори за ци... ъъъ... пардон, роми и българи, вместо за ябълки и круши, или тръба пълни базехн, е абсолютно измислен проблем. Иначе казано - буря в чаша вода.
  По-голям проблем е защо, например, циганетата масово не ходят на училище.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#56:"Хриси"]По-голям проблем е защо, например, циганетата масово не ходят на училище.[/quote]
  Да, това е въпрос, който трябва да получи адекватен отговор. Минусът не е от мен. Темата е твърде сериозна за форумна полемика. Хубав ден!

 58. 58 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Авторката е юрист в Правната програма на Български хелзинкски комитет
  =====================================
  С други думи глобален идеен надзирател за "чистотата на мисълта".

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Мноооого полит коректно, брееее. Ама, то авторката от Бълг. хелзински комитет. Всичко е ясно. Явно и майките, които казват на децата си - "Загащи се, приличаш на циганче" все още не са се докоснали до небивалото човеколюбие на БХК. Само, не си спомням БХК да е защитавал някой ограбен, бит , насилван българин, ама то това е друга работа. БХК действа на българското общество, както доскоро Атака на електората на ДПС.

 60. 60 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#52] от "sabbath":
  [quote#52:"sabbath"]Името "евреи",произлиза от името на родоначалникът на еврейския народ-Авраам Ха Иври.Коренът на "Ха Иври" е евер,сиреч от другата страна,т.е. тук сме ние,отвъд ( מעבר ми евер)народите и тяхното идолопоклонничество.[/quote] Интересен факт, който не знаех, но ми напомни за други интересни факти. Името "нашенец" и "нашенски" под една или друга форма съществуват в езиците на всички славянски народи като синоним на съответния народ. И до днес помаците в Гърция, които говорят прекрасен древен български диалект, като ги питаш какъв е този език, казват "нашенски". От друга страна думата "славянин" (с неправилно произношение в днешния български заради руско влияние; правилният изговор е "словянин" означава "човек на словото, с когото взаимно си говорим и се разбираме". Думата за чужденец пък е "немец" - "ням, безсловесен човек, с когото не можем да си говорим и да се разберем".
  Толкова за деленето на чужди и свои. Напълно съм съгласна с вас, че ако го нямаше, днес нямаше да има различни народи и култури. А толерантност се постига с опознаване и обикване на собствените ти традиции, не с жалки опити за замазване на разликите в многообразието. Многообразието трябва да го прегърнем

  Една българка
 61. 61 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#10:"marsena"]Както ябълките не са круши, така и циганите не са българи. Те са български граждани. Факт. [/quote]

  Роденият в Швеция чернокож е швед.

 62. 62 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Още един въпрос към авторката г-ца Качаунова.
  [quote#0:"Качаунова"]Да живеят във време, когато националистическите и фашистки идеи ще бъдат срамен спомен от миналото, а не тревожно настояще.[/quote] Значи поставяте знак за равенство между националистическите и фашистките идеи? Вероятно според вас националистите Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Панайот Волов и Захари Стоянов са фашисти? Кои не са фашисти тогава? Освен интернационалиста и комунист Георги Димитров...

  Една българка
 63. 63 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 577 Весело

  Поредната доза толерастия.

  Друга задачка :
  Един селянин имал две козички. Местен партизански отред роми му взели двете козички и го пребили от бой. Колко време му остава на селянина да живее ?

 64. 64 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Любопитно

  По повод политкоректната идея, че "българин" и "български гражданин" са едно и също.
  Г-це Качаунова, а Котоошу като се отказа от българско гражданство, сега българин ли е? Или вече е японец?

  Една българка
 65. 65 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#12:"Bulgarische Motoren Werke"] Ромите, турците, арменците и др. са български граждани, а не българи. [/quote]

  Така ли е написно в личните им документи?

 66. 66 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Весело

  До коментар [#65] от "fribble":

  Ми, всъщност, в личните карти не пише нищо по темата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 67. 67 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#66] от "Хриси":

  А в свидетелството за раждане?

 68. 68 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Весело

  До коментар [#67] от "fribble":

  Нямам навика да си го нося в мен. Но ще проверя като се прибера и ще те информирам надлежно. Ще видя и шофьорската книжка, и задграничния паспорт.
  1000% съм сигурна, обаче, че в нито един от тези документи няма графа "етнос". Може би в някои от тях има графа "гражданство", но то не е точно баш същото.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 69. 69 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 439 Весело

  [quote#68:"Хриси"]Нямам навика да си го нося в мен. Но ще проверя като се прибера и ще те информирам надлежно.[/quote]

  Не вярвам и там да пише ромка....

 70. 70 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#68] от "Хриси":В едно купе пътуват човек,поп и милиционер.По едно време милиционерът пита човека,дали е турчин.Българи съм,отвърнал,ето виж паспорта(навремето пишеше-българин,турчин и т.н.).Остави паспорта,казал милиционерът,свали гащите,да видя рязан ли е!-Ама моля ви се бе другарю,вижте паспорта,пише българин!Остави паспорта,покажи да видя рязан ли е!
  Попът слушал,слушал,прекръстил се и прошепнал:
  -Боже,Боже,докъде стигнахме,на документ не вярват,на *уй вярват!

 71. 71 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Почти всички рецидиви и лошотии днес имат общо с комунизЪма и привидния му ред ( на база страха, култа към личността, осирането на мозъците ни, крадливостта като нещо нормално, връзкарството, ку.варството като начин да дръпнеш "нагоре", доносничеството и т.н.). Тези хора и други малцинствени групи бяха втора ръка хора и това беше нещо като даденост, която ни устройваше някак - всеки си знаеше гьола и тън-мън нямаше, само дето полека лека се превърна в бомба със закъснител. Сега и едните и другите си блъскаме главите с проблема .Няма круши, няма ябълки - има вкиснал компот ( не комплот). Решението го виждам само в главите ни, в начина на мислене и наличието на държавност за всички ни . Един блян засега.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 72. 72 Профил на id
  id
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Авторката е юрист в Правната програма на Български хелзинкски комитет. "

  Това трябва да е в началото на статията, а не накрая.

 73. 73 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Авторката... твойта майка също...
  Какво е лошото да се знае, че в България, не всички български граждани са българи? Трите основополагащи етноса ( българи, славяни, траки) , както и някои други нямат проблема на циганското малцинство. Интегрирането явно не е възможно за тях и единствено остава насилствена асимилация.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 74. 74 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Българинът винаги се е славел като толерантен. Говореше се за "българско гостоприемство" и за "българщина" като нещо хубаво. Как стана така че този народ се изроди?

 75. 75 Профил на Alexander Petrov
  Alexander Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 76. 76 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "Хриси":

  Има и друг: Яж л...а, милиони мухи не може да са в грешка.

  До коментар [#68] от "Хриси":

  Имам информация, че антропологични и други данни са кодирани в последните цифри на ЕГН'. За да не ги спипат за дискриминация. Дискриминация съществува спрямо българите в БГ, така че никакви изродщини към тях и други етноси не могат да ме изненадат. А проблем със задачата няма, подобни има в тестовете за работа в Еврокомисията.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 77. 77 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#75:"alexpirat"]Ромите са расисти [/quote]


  Да, като наше криво огледало.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 78. 78 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  ”Авторката”, каква е разликата между самозваните ”граждански патрули”, ”дивизии” и демонстрираните от теб и подобри ”граждански патрули на словото”,”патрули на мисълта”….?!
  Едните и другите сте като скачени съдове. Взаимно се възбуждате. Да не би и взаимно да се финансирате????
  Поплавъци!
  И все на националното образование посягате. Знаете, че то е основата на идентичността. Какво и колко ”чисто” ВИ трябва да е то? Какви и колко ”чисти” ”граждани” целите да създадете?!
  Обаче другото било фашизъм.
  Едни искаха чисти арийци, други искаха чисти съветски хора … и едните и другите са в небитието.
  Третите се наредили на опашката….
  Колко власт върху мисълта и словото Ви задоволява?!
  Министерство на Мисълта достатъчна ли тие?!


  Песъчинки ли ....
  !

 79. 79 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако ромите са българи и знаят,и спазват правата си,няма да усещат омраза!Правата произтичат от отговорността и задълженията в една демокрация!

 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#60] от "Палица (Всичко ще е наред.)":Немците извеждат етнонима си "дойч" от по-старо "теуто", "теутиск" от народ, народен, т.е. нашенски. А имета славянин според тях произлиза от готското "славан" - мълча. Т.е. и двете групи са определяли другата като "немци"!

 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#70] от "sabbath":И какво - поповете и милиционерите не са ли човеци?

 82. 82 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Статията е много подвеждаща и написана с цел да раздухва етнически скандали каквито в обществото не съществуват. Ако ромите започнат да си изпълняват задълеженията да се къпят, да не крадът и да се образоват никой няма да им каже копче. Но понеже те са готованковци, лежат на гърба на българския етнос, който извлачва с труд множащото се ромско стадо няма как да очаквате примирение на българите с това. Ако ромът дойде да краде в имота ми, познайте дали няма да приложа Крумовите закони веднага.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 83. 83 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Аз пък не знам някой циганин да се обижда на "циганин". Обидно е "мангал". Роми е изкуствено понятие, които се налага, за да се отнеме от негативизма, наслоен в "звучното" наименование (защо ли).
  Постоянно ни убеждават колко сме нетолерантни и ксенофоби, като в същото време циганите живеят съвместно с нас в продължение на 7-800 години, като общността им де факто процъфтява. Дори сме ги оставили да съхранят така ценния за "европейското многообразие" номадски начин на живот, въпреки че често си патим от това. За да може да направи паралел между нашето патриархално и затворено общество и едно развито западно такова, препоръчвам на госпожата от Хелзинкския комитет да поиска от белгийското или фламандското правителство (не знам чий ангажимент би било това) да разпореди управата на замъка Гаасбеек до Брюксел да свали гобленът от 18 век, изобразяващ селска веселба и циганин-джебчия, между по-ярките персонажи, като насаждащ омраза. Интересно ми е какво ще й отговорят.

 84. 84 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#74] от "dissident":

  Защото българският етнос има само задължения, а няма никакви права. На всеки му писва да влачи по 10 ромчета на гърба си и да вижда как не могат да пишат, а кесят в общината за помощи. Иди до Общината и отговора на въпросите ти ще ти изникнат пред очите. Мързеланковцците роми са яхнали българите и търсят само права, а изобщо не им минава през ум, че имат и задължения. Колко данъци са платили ромите? А осигуровки колко? Ама иначе без да плащат каквото и да било кесят на държавната трапеза.
  Е, умря Марко!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 85. 85 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#84] от "Нефертити":

  Усещаш ли проблема в това дето казваш? Докато се говори за етноси, няма да има подобрение.
  Защо един циганин получаващ помощи ти вади очите, а един българин който е на помощи не? Има цигани с образование, които работят и плащат много повече като данъци от много българи.
  Така че, трябва да се говори за проблеми с безработицата, помощи и всичко друго като цяло.

 86. 86 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  [quote#22:"marsena"]Извод:
  Интеграцията е двустранен процес.
  Толерантността- също, и зависят от това дали има справедливост в обществото както по отношение на правата, така и по отношение на задълженията.[/quote]

  Абсолютно точно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 87. 87 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Е това е то да търсиш под вола теле!!! Айде сега не мойте така... не, че нещо ама, на черното бяло не мога да кажа

 88. 88 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И аз, като доста от колегите по-горе се подведох и прочетох тая помия! Ма госпожо авторката, пишете първо къде и какво работите, та да не се хабим да Ви четем помиите!
  И като толкова веща Юристка и познаваща законите и Конституцията защо не продължихте с цитирането на членовете от нея! Примерно следващият параграф на член 6-ти:!
  --------"Чл. 6.
  (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Чл. 7.
  Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица."-----------------------

  Та, когато направите така, че първо да се изпълняват разпоредбите на параграф 2, за цялото ни общество и държава, тогава имате право да претендирате и за параграф едно!

 89. 89 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#80] от "patsis":
  "Дойч", "дъч", "тюск", "тевто" и пр. вариации са очевидно от един и същ корен А за взаимните чувства със славяните - прекрасен пример!

  Една българка
 90. 90 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  До коментар [#88] от "razlichen123":

  Ти пък! Та ПЛЮЕ на конституцията!
  Ето с тези думи:

  $$$$ Първо и много важно –

  ябълките не са круши, иначе казано,
  българите не са роми и ромите не са българи

  Това толерантно ли е? Не. Създава ли плодотворна почва за омраза? Да.$$$$

  Пак добре, че не е написала "... българите не са американци и американците не са българи. Това толерантно ли е? НЕ. Създава ли плодотворна почва на омраза. ДА."""
  Какво перфектно основание за позовавне на чл.5 от Атлантическия пакт.
  !

 91. 91 Профил на loudspeaker
  loudspeaker
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":

  А каква точно да бъде икономиката, ако не е "либерална и пазарна"?

 92. 92 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Образование. Образование. Образование. Държавата трябва да намери начин тези деца да се учат и образоват, дори ако трябва да ги взема от родителите им. Поне три поколения циганета ще трябва израстнат в интернати за да помръднат нещата. Борим се с вековни бит и традиция в случая.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 93. 93 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#85] от "dissident":

  Ау, я ми посочи един циганин палтил данъци, че не се сещам? И такъв с образование ми дай за пример, ама кой то поне 8-ми клас да е изкарал.
  Българите също трябва да се отучат от получаването на помощи, но това е друга тема, не измествай въпроса - тук говорим за ромите. Ромите освен с кражби и с получаването на помощи с друго не са известни. както виждаш с това ни излагат и в Европа, от Великобритания и от Франция и от къде ли не не могат да смогнат да ни ги връщат тук да си ги храним ние. А защо ли така? Защото крадът, лъжат и се лепят на социланата система за помощи. Един ром не съм видяла да потърси работ щото са мързеливи. Ако пък му дадеш работа - ще избяга и няма да я свърши. Аз лично съм си правила експерименти.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 94. 94 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#93] от "Нефертити":

  [quote#93:"Нефертити"]И такъв с образование ми дай за пример, ама кой то поне 8-ми клас да е изкарал. [/quote]

  Преди няколко години бяха събрали в парламента няколко деца студенти от малцинството за да отбележат някакъв техен ден. Заснеха интервю с няколко от тях. Сепнах се чак като ги гледах защото нямаме навика ромчета да говорят образовано и възпитано. Бяха едни възпитани и умни деца. Съчетанието между образ и звук беше сюрреалистично, направо като от друга планета, но показваше че чрез образование и възпитание изход има.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 95. 95 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Невидима е песъчинката, наистина, ама добре, че авторът е с лупа.
  А ние сега остава да се сетим колко сме лоши и нетолерантни.
  Нищо, че не е вярно...

 96. 96 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#95:"theanalyser"]Нищо, че не е вярно...[/quote]
  Кое не е вярно

 97. 97 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#96] от "choss":

  А кое е вярно???

 98. 98 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Невидимите песъчинки на омразата
  .........................................

  Оправихме се с видимите, та сега е ред на невидимите?
  Какъв оптимизъм!

  Не съм магаре;-)
 99. 99 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#76] от "carwindwrclir":

  Кодирани са пол и място на раждане.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 100. 100 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Свободата и правата на отделния гражданин са свързани и с неговите задължения. Няма такъв филм дето да имаш само права и никакви задължения. Авторката много преиграва, няма да коментирам защо, но ще обърна внимание на това че в България има още два етноса освен циганския( не са роми, цигани са. Измислените названия няма да променят отношението), а именно арменци и евреи. Защо "увагаемата" авторка не направи паралел в отношенията. Няма да и се върже тезата, защото арменците и евреите в нашто общество са толкова свободни и с такива права както и българите. Да ама те работят, спазват законите, знаят си правата, но си знаят и задълженията и по-важното ги изпълняват.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK